Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

36Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

123Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote USB microfoon tests 2023. Hier stellen we alle USB microfoons die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste USB microfoon voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een USB microfoon wilt kopen.




De belangrijkste informatie in een notendop

  • De microfoon is de belangrijkste schakel in de keten tussen jou en je luisteraars. Het staat helemaal aan het begin van de verwerking. Daarom is het heel belangrijk dat je in het juiste model investeert
  • Een USB microfoon is snel en flexibel. Er zijn geen accessoires nodig en hij kan onmiddellijk in gebruik genomen worden. Een USB microfoon is echter niet de eerste keus voor professioneel gebruik
  • Er zijn in principe dynamische en condensatormicrofoons, die verschillen in prijs en geschiktheid. Condensatormicrofoons bieden een fijnere klank, terwijl dynamische microfoons beter bestand zijn tegen storende factoren

USB Microfoon: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een USB microfoon koopt

Is een USB microfoon geschikt voor mij?

Een USB microfoon is ideaal voor thuisgebruik en voor beginners. Het gebruiksgemak maakt het USB model zo populair.

Mikrofon

USB microfoons zijn gemakkelijk te bedienen en zijn daarom bijzonder geschikt voor beginners. (Beeldbron: pixabay.com / Bokskapet)

In het algemeen zijn microfoons met een USB aansluiting beter geschikt voor stemopnamen dan voor zingen, rappen of muziek maken. Voor podcasting, skypen en gamen is een USB microfoon een goede keus. Als je opnamen van studiokwaliteit wilt, kun je beter een microfoon gebruiken met een jack plug, ook wel XLR genoemd. De meeste XLR microfoons vereisen een versterker, die je apart moet kopen.

Bovendien moet het signaal gedigitaliseerd worden, waarvoor een A/D omzetter nodig is. Met een USB apparaat heb je het voordeel dat beide al geïntegreerd zijn in de vorm van een audio interface. USB microfoons zijn de eerste keus voor vrije tijd en voor beginners. Het gebruiksgemak is voor veel gebruikers van groot belang. Je kunt er meteen je weg vinden zonder voorkennis of speciale extra uitrusting. Een USB aansluiting biedt ook de mogelijkheid de microfoon aan te sluiten op een hele reeks hardware.

Bovendien zijn er microfoons die zowel een USB aansluiting als een aansluiting hebben.

Wat zijn de alternatieven voor een USB microfoon?

Zoals reeds gezegd, zijn er ook microfoons met een jack plug. Een derde mogelijkheid is gegevensoverdracht via Bluetooth. Dit geeft je meer flexibiliteit, maar de geluidskwaliteit is inferieur. Je bent ook afhankelijk van de beschikbaarheid van W-Lan.

Hoeveel moet ik investeren voor goede kwaliteit?

De prijs varieert sterk, afhankelijk van het doel van de microfoon. De eenvoudigste microfoons beginnen bij minder dan 10 euro, de professionele versie kan duizenden euro’s kosten. Vergeleken met een XLR microfoon is de USB microfoon meestal de goedkopere optie, maar er is nog steeds veel speelruimte. Een dynamische microfoon is meestal ook goedkoper dan een condensatormicrofoon. Condensatormicrofoons zijn verkrijgbaar vanaf 50 euro, maar de kwaliteit is meestal alleen goed genoeg voor de eenvoudigste toepassingen.

Vanaf 100 euro kun je een goede dynamische microfoon kopen. Condensatormicrofoons beginnen bij 200 euro.

Hoe gebruik ik een USB microfoon?

Normaal zou het voldoende moeten zijn om je USB microfoon aan te sluiten en je kunt meteen beginnen. Dit wordt het plug and play principe genoemd.

Met welke apparaten en programma’s kan ik een USB microfoon gebruiken?

Door de USB verbinding is er al een hele reeks mogelijkheden. Veel gebruikers willen hun microfoon niet alleen met hun PC gebruiken, maar ook met smartphones, tablets of spelconsoles. De volgende apparaten hebben een USB aansluiting die je microfoon ondersteunt:

  • Nintendo Wii
  • Nintendo Switch console
  • Playstation 3/Playstation 4
  • Mac/ Mac Mini
  • Xbox 360/ Xbox one

Voor de iPhone, iPad en Android smartphones heb je een zogenaamde USB OTG adapter nodig.

Er zijn programma’s en apps in verschillende prijsklassen voor geluidsnabewerking. De belangrijkste staan in deze tabel.

Programma Beschrijving Prijs
Cubase Zeer professioneel audioprogramma voor muziekproductie Diverse versies tussen 100 en 500 euro
magix music maker Muziekbewerkingsprogramma met eenvoudige toepassing Rond 50 euro
FL Studio Voor professionele muziekproductie 90-800 euro, afhankelijk van de versie
GarageBand Mobiele app voor iPad en iPhone gratis

Welke accessoires zijn voor mij zinvol?

Pop screen of windscherm

Een plopschild kan een groot verschil maken, vooral met een condensatormicrofoon. Tijdens een stemopname zorgen harde medeklinkers zoals “p” en “T” vaak voor onaantrekkelijke vervorming en ruis. Een pop-scherm kan voor een paar euro uitkomst bieden. Een windscherm is handig als je buiten wilt opnemen. Een windscherm is verkrijgbaar voor minder dan 10 euro.

Microfoon spin

Een microfoonspin is een elastische bevestiging voor de microfoon. Het absorbeert trillingen uit de omgeving, zoals die door voetstappen worden veroorzaakt. Het wordt vooral gebruikt in opnamestudio’s. Een microfoonspin kost meestal minder dan 15 euro. Als alternatief voor een microfoonstatief is een eenvoudige microfoonstandaard meestal voldoende.

Besluit: Welke soorten USB microfoons zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten USB microfoons:

  • Dynamische USB microfoon
  • Condensatormicrofoon

Je kunt bij de twee soorten niet spreken over “beter” of “slechter”. Beide soorten microfoon hebben hun sterke en zwakke punten en zijn meer of minder geschikt voor verschillende situaties. Welk model voor jou geschikt is hangt af van het doel waarvoor je het nodig hebt. In het volgende leer je alles wat je moet weten over de twee soorten microfoons, zodat je het juiste model voor je kunt kiezen.

Dynamische microfoon

De dynamische microfoon heeft een membraan dat door geluid in trilling wordt gebracht. Een spreekspoel is bevestigd aan het membraan, dat op zijn beurt verbonden is met een magnetisch veld. De beweging van de spreekspoel wekt een spanning op in het magnetisch veld dat het geluid weerkaatst.

Voordelen
  • Minder gevoelig voor schokken
  • Ideaal voor toneelvoorstellingen
  • Krachtig geluid
Nadelen
  • Rustiger geluid
  • Lager zendbereik
  • Minder gedetailleerd

De dynamische microfoon is robuust gebouwd en kan daarom zonder problemen in de hand gehouden worden. Hij is veel minder gevoelig voor ruis dan de condensatormicrofoon. Hij is daarom ideaal voor een live optreden en doet het goed zonder extra accessoires zoals een plopschild of statief.

De dynamische microfoon produceert een krachtig geluid en is de eerste keus voor zang. Een nadeel is dat het door de dynamische microfoon geproduceerde signaal vaak erg zwak is en dat daarom vaak een voorversterker nodig is.

Condensatormicrofoon

De condensatormicrofoon heeft ook een membraan dat met het geluid mee resoneert. Een tegen-elektrode volgt op korte afstand. Als de afstand tot deze elektrode door de trillingen verandert, wordt elektrische energie opgewekt. Het op deze manier opgewekte signaal wordt in de microfoon versterkt. Het membraan van de condensatormicrofoon is veel gevoeliger dan dat van de dynamische microfoon. Daardoor geeft hij het geluid gedetailleerder weer. Hij kan ook reageren op zeer korte geluidsimpulsen en het geluid is realistischer en warmer.

Zangers waarderen de condensatormicrofoon omdat hij de stem professioneel en vol laat klinken

Condensatormicrofoons worden vooral gebruikt voor professionele zangopnamen in de studio Condensatormicrofoons hebben meestal een groter frequentiebereik dan dynamische microfoons. Ze kunnen daardoor beter zeer hoge frequenties opvangen.

Voordelen
  • Fijn en realistisch geluid
  • Geïntegreerde versterker
  • Meestal groter zendbereik
Nadelen
  • Gevoelig voor schokken e.d.
  • Heeft een standaard nodig

Door het dunne diafragma is het echter ook gevoeliger voor storingen door trillingen. De microfoon is moeilijk in de hand te houden en reageert op trillingen veroorzaakt door bijvoorbeeld voetstappen. Accessoires zoals een microfoonspin en een standaard kunnen helpen. Natuurlijk maakt dit het gebruik van de microfoon minder flexibel.

Spraaktoepassingen zoals podcasting, skypen en gamen doe je het best met een condensatormicrofoon. Medeklinkers als “T” en “D”, bijvoorbeeld, worden in betere resolutie opgenomen. Positief is dat de geïntegreerde versterker voor de meeste toepassingen een externe voorversterker overbodig maakt.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om USB microfoons te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke USB microfoons. De criteria waarmee je de microfoons met elkaar kunt vergelijken zijn o.a.:

  • Type omvormer
  • Polair patroon
  • Geluidskwaliteit
  • Extra verbindingen

In het volgende kun je lezen wat elk criterium inhoudt en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is om een toestel op basis van de criteria te kopen of niet.

Type omvormer

We hebben het type omvormer en de effecten ervan al uitvoerig behandeld in het subhoofdstuk Besluit. In principe heeft een dynamische microfoon een streepje voor bij live-optredens en reageert hij veel minder gevoelig op trillingen. De condensatormicrofoon is je eerste keus als je zang- en spraakopnamen van hoge kwaliteit wilt maken. Hij vereist meer accessoires, maar levert een fijnere geluidskwaliteit.

Polair patroon

Het polaire patroon is een van de belangrijkste criteria bij de aanschaf van een microfoon. Het gaat erom welke geluidsbronnen je wel en welke je niet wilt oppikken. Als je bijvoorbeeld zingt, wil je alleen je stem opnemen, niet het gezoem van de koelkast. Een microfoon met de juiste richtkarakteristiek helpt je om storende geluidsbronnen te blokkeren.

Omnidirectioneel

Er zijn richtmicrofoons en omnidirectionele microfoons. Niet-directionele microfoons pikken geluid gelijkmatig van alle kanten op. Deze microfoons zijn geschikt om de sfeer van een kamer vast te leggen. Dit type eigenschap heet omnidirectioneel omdat het geluid rondom sferisch wordt opgepikt.

Cardioïde karakteristiek

Met een cardioïde microfoon wordt geluid dat direct van voren komt sterker opgepikt dan geluid dat van opzij of van achteren komt. Dit is een voordeel bij het zingen. De zanger staat voor de microfoon, zodat zijn of haar stem het luidst wordt opgepikt. Storende achtergrondgeluiden uit andere richtingen worden gedempt of zelfs ingeslikt.

Supercardioïde of hypercardioïde karakteristiek:

Bij dit type wordt geluid van opzij nog meer onderdrukt. Hij pikt ook wat geluid van achteren op.

De richtmicrofoon

Dit verwijst naar de smalste richtingskarakteristiek, d.w.z. dat deze microfoons het kleinste bereik hebben waarin ze gevoelig zijn.

Mikrofon

Condensatormicrofoons worden vooral gebruikt voor professionele zangopnamen in de studio. (Beeldbron: pixabay.com / Free-Photos)

De richtmicrofoon kan precies op een geluidsbron gericht worden en ruis wordt het meest effectief onderdrukt. Ze zijn daarom ideaal voor interviews in een rumoerige ruimte, persconferenties en video-opnamen.

Geluidskwaliteit

De kwaliteit wordt natuurlijk grotendeels bepaald door de eerder genoemde criteria van o.a. transducertype en richtkarakteristieken. In dit hoofdstuk geven we meer informatie over hoe je een goede geluidskwaliteit in een microfoon kunt herkennen.

Zelfgeruis

Elke microfoon heeft zijn eigen ruis. Dit is natuurlijk. Er bestaat dus niet zoiets als een microfoon zonder ruis - alleen modellen met zo weinig mogelijk ruisfactor. Hoe lager de eigenruis, hoe stiller de signalen die de microfoon nog kan opvangen. De eigenruis wordt in de technische gegevens aangegeven in de eenheid dB-A.

dB-A Ruis
Onder de 10 dB-A Extreem weinig eigen ruis
16-19 dB-A Voldoende voor de meeste toepassingen
20-23 dB-A Alleen geschikt voor luide opnamen
Boven de 24 dB-A Zeer hinderlijk

De begrenzende geluidsdruk

De begrenzende geluidsdruk geeft aan tot welk volume de microfoon de signalen nog kan verwerken. Als je bijvoorbeeld de sfeer van een rockconcert wilt opnemen, kan je microfoon overbelast raken omdat de geluidsdruk te hoog is.

Frequentiebereik

Microfoons pikken verschillende frequenties verschillend op. Voor hobbygebruik zijn deze verschillen echter meestal niet belangrijk. Voor de meeste toepassingen is een microfoon met een lineaire frequentierespons het beste - hij pakt alle frequentiegebieden even goed op.

Extra verbindingen

Voor veel gebruikers zijn extra functies die extra verbindingen vereisen belangrijk. Wil je bijvoorbeeld jezelf kunnen horen tijdens het opnemen, dan kies je een microfoon met een hoofdtelefoonaansluiting. Zo kun je zonder vertraging meeluisteren. Zoals hierboven vermeld, kun je ook een microfoon kopen met USB en XLR aansluitingen. Dit geeft je nog meer flexibiliteit onderweg.

Wetenswaardigheden over USB microfoons

Hoe kan ik een USB microfoon versterken?

Als je USB microfoon te zacht is, kun je dit meestal verhelpen in de instellingen van de computer.

  1. Open het bedieningspaneel
  2. kies “Geluid” uit het menu “Hardware en Geluid”
  3. Ga naar het tabblad “Recording” en kies je microfoon
  4. Klik op “Eigenschappen”
  5. Ga naar het tabblad “Level” en zet de schuifregelaar helemaal naar rechts

Zo kun je het maximale vermogen van je microfoon gebruiken.

Hoe kan ik de kwaliteit van mijn USB microfoon verbeteren?

Als je al een USB microfoon hebt en niet tevreden bent over het geluid, zijn er een paar trucjes die je kunnen helpen. Zoals gezegd zijn er veel nuttige accessoires, zoals microfoonspinnen, plopmaskers, windschermen en statieven, waarmee je veel soorten ruis kunt verminderen of zelfs elimineren.

Als je het gewenste resultaat niet bereikt hebt, kan het zijn dat je enkele veranderingen in je opname-omgeving wilt aanbrengen. Als je in een kleine kamer of hoek zit, zullen geluidsgolven weerkaatsen tegen de wanden en de opname verstoren. Je kunt verhuizen naar een meer open ruimte of zelfs werken met geluidsabsorberende voorwerpen zoals kussens en dekens.

Als je bijzonder grote problemen hebt met echo’s, is het zelfs aan te raden een afschermende wand te gebruiken, bijvoorbeeld van staalwol. Tenslotte is er de mogelijkheid om de spreekafstand tot de microfoon te variëren. Verschillende microfoons hebben verschillende ideale spreekafstanden waarop ze het beste kunnen opnemen. Het is belangrijk om verschillende afstanden te testen.

Wat moet ik doen als mijn USB microfoon niet herkend wordt?

Als een PC een USB microfoon niet herkent, ligt dat meestal aan het geluidsstuurprogramma. Deze kan verkeerd geïnstalleerd zijn of verouderd zijn. Het is daarom de moeite waard om bij te werken en het dan opnieuw te proberen. Bij Windows is het ook mogelijk dat de microfoon nog niet goed ingesteld is. Zo kun je het toch nog aan de praat krijgen:

  1. Klik met de rechtermuisknop op het geluid-icoon in de taakbalk
  2. Kies “Opnameapparaten
  3. Ga naar het tabblad “Opname”
  4. Kies je microfoon in het menu en kies “Set as default”

Als de microfoon nog steeds niet werkt, lees je hier hoe je hem kunt instellen:

  1. ga in hetzelfde menu naar “Configure” en dan naar “Set up microphone”
  2. Kies het soort microfoon, nl. “hoofdtelefoonmicrofoon” of “tafelmicrofoon”
  3. Klik dan tweemaal op volgende.
  4. Test de microfoon door er de voorbeeldtekst in te spreken en klik dan op finish

Zo zou je een USB microfoon aan de praat moeten kunnen krijgen.

Beeldbron: pixabay.com / Pexels

Recensies