Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

USB C kabels zijn een van de nieuwste verbindingstypen onder de verschillende USB soorten. Een kenmerkende eigenschap van een USB C kabel is de ovale en punt-symmetrische verbinding. Het voordeel hiervan is dat de verbinding in de poort gestoken kan worden, ongeacht de draairichting. Kenmerkend voor de USB C kabel is ook de gelijktijdige transmissie van gegevens, video en geluidssignalen, en stroom.

In onze grote USB C kabel test 2023 bekeken we de verschillende modellen en pikten er de beste voor je uit. Je komt ook te weten welke criteria je kunt gebruiken om de juiste USB C kabel voor je te vinden. Bovendien geven we antwoord op alle essentiële vragen over USB C kabels.




De belangrijkste feiten in het kort

  • De kenmerkende puntsymmetrische verbinding van een USB C kabel maakt het niet alleen gemakkelijker om hem in het stopcontact te steken, maar zorgt ook voor minder slijtage, omdat je de stekker niet verkeerd om in de poort kunt steken.
  • USB C kabels zijn verkrijgbaar met rechte en schuine stekkers. Je kunt ze ook vergelijken op uitvoering, lengte, materiaal en de connector aan de andere kant van de kabel om het juiste model te vinden.
  • Het voordeel van een USB C kabel is de hoge prestaties en de gelijktijdige overdracht van stroom, beelden, video’s, audiosignalen en andere documenten. Er zijn ook verschillende adapters en verlengkabels voor USB C kabels, voor het geval je achteraf merkt dat iets niet optimaal is.

USB C kabel: Onze selectie

USB C kabel: koop- en beoordelingscriteria

Als je op zoek bent naar een USB C kabel, kom je veel verschillende aanbiedingen tegen. Om in zo’n grote selectie het juiste model voor je te vinden, zijn er enkele aspecten waar je op moet letten. Je kunt de volgende koopcriteria gebruiken om USB C kabels te evalueren:

In het volgende deel leggen we ook uit wat je precies in de afzonderlijke criteria moet zoeken.

Versie

Er zijn nu veel verschillende versies van de USB verbinding, die verschillen in de overdrachtssnelheid. De oudste versie, d.w.z. USB 1.0, wordt niet langer aangeboden voor USB Type C verbindingen. De volgende lijst toont de verschillende versies en de respectieve prestaties die een USB C kabel kan hebben.

  • USB 2.0: De USB 2.0 versie kwam in 2002 op de markt en is achterwaarts compatibel met de vorige versie. Het is ook bekend als USB 2.0 High-Speed en heeft een overdrachtssnelheid van 480 Mbps.
  • USB 3.0: Deze versie wordt ook wel USB 3.1 Gen 1 of USB 3.0 SuperSpeed genoemd en werd in 2008 geïntroduceerd. USB 3.0 kabels registreren een snelheid tot 4.8 Gibt/s en zijn ook naar beneden compatibel.
  • USB 3.1: Ook deze versie heeft verschillende benamingen, namelijk USB 3.1 Gen 2 of USB 3.1 SuperSpeed. USB 3.1 vertoont een prestatie van een trotse 10 Gbit/s en werkt full duplex. Hij is achterwaarts compatibel met USB 3.0 en 2.0.
  • USB 3.2: Natuurlijk is de USB 3.2 versie ook bekend onder andere namen, namelijk USB 3.2 Gen 2×2 en USB 3.2 SuperSpeed. Deze versie heeft een enorme overdrachtssnelheid van 20 Gbit/s en is dus zelfs tweemaal zo snel als zijn voorganger.

Full duplex beschrijft de gelijktijdige transmissie van gegevens in beide richtingen. Dit wordt mogelijk gemaakt door twee afzonderlijke en onafhankelijke kanalen.

De verschillende benamingen van de USB versies kunnen erg verwarrend zijn. Je kunt echter altijd deze tabel raadplegen voor hulp. In september 2019 werd voor het eerst de versie van USB 4 (USB 4.0) aangekondigd, die nog sneller en nog effectiever zou moeten werken met een prestatie van 40 Gbps.

Materiaal

Als we het over het materiaal van een USB C kabel hebben, hebben we het over het materiaal waarmee de kabel omhuld is. De kabel moet robuust, soepel en duurzaam zijn. In de regel worden USB C kabels aangeboden in twee verschillende materiaalomhulsels.

USB C kabels zijn verkrijgbaar in plastic en nylon omhulsels. De laatste zijn iets duurder, maar duurzamer.

USB C kabels met een plastic omhulsel zijn het meest wijdverbreid, omdat het synthetisch geproduceerde materiaal bekend staat als vrij goedkoop. De plastic omhulling wordt echter geleidelijk aan steeds vaker vervangen door de textielvezel nylon. Nylon is een zeer duurzaam materiaal, zodat de slijtage van de kabels gering blijft.

USB C kabels met een nylon omhulsel zijn ook scheurvast en soepel. Dit voorkomt dat de kabel beschadigd wordt bij het inpluggen en uitpluggen. Door de stof kan de kabel ook opgeborgen worden zonder in de knoop te raken. Bij de keuze van een USB C kabel kun je dus iets meer uitgeven en de voordelen van het nylon omhulsel genieten. De prijsverschillen zijn toch maar heel klein.

Lengte

De lengte van een USB C kabel moet gekozen worden naar gelang het beoogde gebruik en de voorkeur. Er zijn extreem korte kabels die bijvoorbeeld maar 10 centimeter lang zijn, en er zijn heel lange kabels die een bereik tot 5 meter kunnen hebben. Korte USB C kabels zijn bijzonder geschikt voor het overbrengen van gegevens.

Als je bijvoorbeeld foto’s, video’s, documenten of muziekbestanden van je mobiele telefoon naar een laptop wilt overbrengen, is een korte kabel volkomen voldoende. Het spaart ook ruimte en je hoeft je geen zorgen te maken over een wirwar van kabels.

Merk je achteraf dat je USB C kabel te kort is, dan heb je de mogelijkheid om een geschikte verlengkabel te kopen.

Een lange USB C kabel, daarentegen, kan soms in de knoop raken. Het neemt ook meer ruimte in als je het opbergt. Met een lange kabel kun je echter je apparaten tegelijk opladen en gebruiken, en het je op elke plaats naar de zin maken. Met een lange kabel kun je elk stopcontact bereiken.

Verbinding

Een USB C kabel heeft natuurlijk nog een andere aansluiting aan de andere kant van de kabel. Anders zou de kabel niet bruikbaar zijn. Je kunt USB C kabels kopen met alle beschikbare aansluitingen.

USB C kabels kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden, want ze zijn verkrijgbaar met elke connector.

Deze omvatten alle verschillende USB poorten, d.w.z. USB Type A, B of C, Micro USB Type A of B en Mini USB Type A of B. Bovendien zijn er USB C kabels die voorzien zijn van een Lightning connector, d.w.z. een connector voor Apple producten. USB C kabels kunnen ook een aansluiting hebben voor digitale beeld- en geluidsoverdracht naar beeldschermen, zoals HDMI en DVI interfaces.

Er zijn ook USB C kabels die een stekker hebben en dus alleen bedoeld zijn om op te laden. Voordat je een USB C kabel koopt, moet je weten welke aansluiting je voor je apparaten nodig hebt. Je vindt deze informatie ofwel op de verpakking van het apparaat, op het apparaat zelf of in de beschrijving op de website van de fabrikant.

USB C kabels: veel gestelde vragen en antwoorden

Toegegeven, het onderwerp van USB C kabels kan nogal verwarrend zijn. In het volgende hebben we de meest gestelde vragen over USB C kabels geselecteerd en beantwoord. In dit gedeelte kun je je vragen en onzekerheden verduidelijken.

Wat is een USB C kabel?

Een USB C kabel is een van de nieuwste formaten onder de USB verbindingssystemen en wordt gekenmerkt door zijn ronde en dunne connector, die voorzien is van 24 symmetrische pinnen. De compacte en puntsymmetrische verbinding zorgt ervoor dat het inpluggen gemakkelijker gaat en dat de stekker minder snel breekt.

USB C Kabel-1

De ovale en puntsymmetrische verbinding van de USB C kabel maakt hem erg handig om aan te sluiten.
(Beeldbron: Denys Vitali / unsplash)

USB C kabels maken vooral indruk door hun multifunctionaliteit. Ze zijn in staat om tegelijk met beelden, video’s, geluidssignalen en andere gegevens stroom te zenden. Voor toestellen die met deze verbinding compatibel zijn, hoef je niet langer talloze verschillende kabels te kopen, maar slechts één in USB C formaat.

Het moderne USB verbindingssysteem heeft ook een extreem hoge overdrachtssnelheid, die afhankelijk van de uitvoering kan oplopen tot 10 Gbit/s. Merk echter op dat de precieze overdrachtssnelheid ook kan afhangen van welke USB versie je apparaten ondersteunen. Als je toestel alleen een USB C poort heeft, kun je het probleem hebben dat je het niet kunt opladen en tegelijk naar muziek luisteren. Als oplossing kun je ofwel een adapter met twee poorten krijgen, of een Bluetooth koptelefoon gebruiken.

Welke soorten USB C kabels zijn er?

USB C kabels zijn er in veel verschillende uitvoeringen, die verschillen in materiaal, lengte, uitvoering of gewoon in kleur. In het algemeen kunnen USB C kabels echter in twee verschillende soorten verdeeld worden, namelijk USB C kabels met rechte stekkers en met haakse stekkers.

Type Voordelen Nadelen
USB C kabel met rechte stekker Iets goedkoper, overal verkrijgbaar Kan het gebruik van het toestel hinderen
USB C kabel met haakse stekker Ruimtebesparend, weinig beschadiging van het eindstuk Iets duurder

USB C kabels met rechte stekkers zijn wijdverbreid en komen het meest voor in de elektronicawereld. Dienovereenkomstig zijn ze ook betrekkelijk goedkoop en overal verkrijgbaar, zodat je er niet lang naar hoeft te zoeken als je kabel breekt en je snel een nieuwe nodig hebt. Er is echter één nadeel aan USB C kabels met rechte stekkers. Iedereen kent het wel: als je bijvoorbeeld je apparaat aan het opladen bent en het wilt gebruiken, kan de kabel in de weg zitten en in de weg gaan zitten.

USB C Kabel-2

USB C kabels zijn verkrijgbaar met rechte en schuine stekkers, hoewel modellen met rechte stekkers gebruikelijker zijn.
(Image source: mhoppsy / pixabay)

Dit probleem heb je niet met USB C kabels met haakse stekkers. Door de vorm van de stekker loopt de kabel plaatsbesparend langs je toestel en steekt niet hinderlijk uit. De meeste haakse stekkers zijn rechthoekig, d.w.z. 90 graden. Er zijn echter ook enkele modellen met een 180 graden stekker. USB C kabels met schuine stekkers zijn ook minder gevoelig voor beschadiging van het eindstuk, omdat het niet zo gemakkelijk kan buigen. Ze zijn daarom ook iets duurder dan de modellen met een rechte stekker.

Wat kost een USB C kabel?

De kosten van een USB C kabel kunnen variëren naar gelang de eigenschappen en de fabrikant. Maar als we naar de prijzen voor USB C kabels kijken, moeten we eerst en vooral de twee verschillende soorten met elkaar vergelijken.

Type Prijsklasse
USB C kabel met rechte stekker Ongeveer 5 tot 9 euro
USB C kabel met haakse stekker Ongeveer 7 tot 17 euro

De prijs van een USB C kabel met een rechte stekker begint bij ongeveer 5 euro en kan oplopen tot ongeveer 9 euro. USB C kabels met haakse stekkers, daarentegen, variëren in prijs van ongeveer 7 tot 17 euro en zijn dus iets duurder. De prijsverschillen tussen de twee soorten USB C kabels, en ook binnen één soort, zijn niet erg groot. Dit komt omdat USB C kabels in het algemeen niet veel verschillen in productie.

Wat zijn de alternatieven voor een USB C kabel?

Er zijn niet echt veel alternatieven voor een USB C kabel, want alleen dit USB stekkersysteem past bij deze specifieke aansluiting. In de volgende tabel hebben we twee mogelijkheden samengevat waaruit je kunt kiezen.

Alternatief Beschrijving
USB C adapter Als je toestel een USB C aansluiting heeft en je wilt er niet de bijbehorende kabel voor kopen omdat je al duizend andere kabels hebt, dan kun je een passende adapter kopen. Let erop dat je de juiste adapter koopt, d.w.z. een met een USB C stekker en de overeenkomstige aansluiting waarin je bestaande kabels passen.
Apparaten met een andere connector Als je niet al je bestaande kabels door een USB C kabel wilt vervangen, kun je beter kiezen voor apparaten met een andere connector. Toegegeven, dit alternatief is niet echt verleidelijk als je bijvoorbeeld al een toestel met een USB C poort hebt. Het is echter beslist een optie om alleen apparaten te kopen die een andere poort hebben en compatibel zijn met de kabels die je al bezit.

Je bent je er waarschijnlijk al van bewust dat er geen echte alternatieven voor USB C kabels zijn als je een apparaat met deze aansluiting koopt. Bovendien is het echt niet duur of ingewikkeld om een USB C kabel aan te schaffen. In een noodsituatie kun je ook een geschikte USB C adapter kopen.

Hoe ver kan ik een USB C kabel verlengen?

Als je je vergist en je na aankoop van je USB C kabel realiseert dat hij te kort is voor het beoogde gebruik, kun je hem nog steeds verlengen. Verlengkabels zijn er in bijna elke lengte, zodat je er een kunt kiezen die voor jou geschikt is. Houd er echter rekening mee dat een USB C kabel niet oneindig lang kan zijn. Theoretisch zou het kunnen, maar voorbij een bepaalde lengte kan niet meer gegarandeerd worden dat de USB C kabel zo goed presteert als normaal zou moeten.

USB C Kabel-3

Om de maximale transmissiesnelheid van een USB C kabel te garanderen, moet hij niet te lang zijn.
(Beeldbron: Mika Baumeister / unsplash)

Een maximale lengte van 1,5 meter kan 100% prestatie beloven. Nu zijn er natuurlijk ook USB C kabels die veel langer zijn. Deskundigen zeggen dat bij een lengte van 3 tot 5 meter nog maar ongeveer 80% van de overdrachtssnelheid bereikt kan worden. Natuurlijk gelden deze cijfers gemiddeld alleen voor USB C kabels. Als je ervoor zorgt dat de USB C kabel van hoogwaardig materiaal gemaakt is en heel goed afgeschermd is, kun je gemakkelijk een kabellengte tot 5 meter kiezen.

Wat moet ik doen als mijn USB C kabel een los contact heeft?

Bijna iedereen heeft wel eens te maken gehad met een vervelende losse contactpersoon, en dat geldt zeker ook voor jou. Voor we uitleggen wat je kunt doen als je een losse verbinding hebt, is het belangrijk te weten dat een losse verbinding verschillende oorzaken kan hebben. De volgende lijst geeft je een kort overzicht.

  • Stof en vuil: In de meeste gevallen wordt een los contact veroorzaakt door stof en vuil. Of de stekker van de USB C kabel kan vuil zijn, of de aansluiting van het apparaat, of zelfs beide. Je ziet dit bijvoorbeeld als de stekker van de USB C kabel niet helemaal tot aan de aanslag van het apparaat gestoken kan worden. Je kunt het vuil gemakkelijk wegwerken met een tandenstoker, een speld of een ander dun voorwerp. Wees echter voorzichtig dat je niets beschadigt. In sommige gevallen is zelfs hard blazen voldoende om het vuil te verwijderen.
  • Losse stekker: Wiebelende contacten kunnen ook veroorzaakt worden door een losse stekker aan de USB C kabel. Als je de kabel al lange tijd gebruikt, is het heel goed mogelijk dat de stekker losraakt door veelvuldig inpluggen en uittrekken. In dit geval kun je merken dat de stekker niet stevig in het stopcontact van het apparaat zit en wiebelt als je er licht tegen duwt. Om het probleem op te lossen kun je de plug voorzichtig dichtknijpen met een tang of iets dergelijks. Het is beter om slechts licht in de stekker te knijpen en regelmatig te controleren of de USB C kabel weer werkt. Als hij te veel samengedrukt is, kan hij niet gemakkelijk gerepareerd worden.
  • Defecte stekker: Defecte losse onderdelen in de stekker van de USB C kabel kunnen ook leiden tot een los contact. Als je zelfverzekerd genoeg bent om het zelf te doen, kun je een reserve onderdeel halen en de stekker zelf vervangen. Je hebt echter een precisie-mechanisch gereedschap nodig om te voorkomen dat je iets beschadigt. Om er zeker van te zijn dat de USB C kabel niet per ongeluk helemaal onbruikbaar wordt, kun je hem ook ter reparatie binnenbrengen en door vakmensen laten bekijken.

Als je helemaal niet zeker weet wat het probleem kan zijn en geen zin hebt om met de USB C kabel te prutsen, kun je natuurlijk ook gewoon een nieuwe USB C kabel kopen. In het ergste geval is de USB C kabel helemaal kapot en heb je geen andere keus dan een nieuwe te halen.

Conclusie

De moderne USB C kabels nemen geleidelijk de plaats in van de gewone USB verbindingen. Ze bieden veel voordelen, zoals de enorm hoge transmissiesnelheid, de compacte en puntsymmetrische verbinding, en de multifunctionaliteit wat betreft stroom- en datatransmissie.

USB C kabels zijn verkrijgbaar voor een betaalbare prijs en in bijna alle winkels. Er zijn verschillende versies van de USB C aansluitingen, die uiteindelijk de prestaties van de kabels bepalen. Dankzij de grote keuze vind je voor elk doel en voorkeur een geschikte USB C kabel.

Afbeelding bron: Thongwongboot/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies