Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Als je van de zee houdt en niet alleen maar op het strand wilt liggen om je te ontspannen van je stressvolle werk, pak dan een onderwatercamera en verken de onderwaterwereld. Op een reis naar zee heb je tonnen motieven om te fotograferen. Je kunt de nodige kennis opdoen in deze gids.

In deze gids bekijken we wat volgens ons de mooiste onderwaterlandschappen zijn die je met je buitencamera kunt verkennen. We geven je ook enkele tips die je ter harte moet nemen om de beste foto’s onder water te maken.




Wat moet ik zoeken in een onderwatercamera?

Er zijn enkele dingen die je moet vermijden als je een onderwatercamera gebruikt. Anders kan de camera bij verkeerd gebruik snel beschadigd raken.

Het is heel belangrijk dat je de onderwatercamera op het strand nooit opent om de geheugenchip te vervangen. Kleine zandkorrels die in de camera zouden komen, zouden zowel de optiek als het mechaniek onbruikbaar kunnen maken.

Hoewel onderwatercamera’s beschermd zijn tegen zout water, raden we je toch aan de camera grondig schoon te maken na gebruik in zout water. Idealiter spoel je het af onder stromend zoet water.

Om de juiste folie te gebruiken, is het de moeite waard rekening te houden met het volgende: De film moet een gevoeligheid van minstens ISO 400 hebben, omdat het onder water donkerder is en er geen flitser in de camera zit. Als je weer foto’s op het land wilt maken, moet je gewone film gebruiken.

Natuurlijk kun je nog veel meer aan je uitrusting toevoegen. Met behulp van een selfie stick kun je onder water probleemfoto’s van jezelf maken. Je kunt al het materiaal dat je nodig hebt, zoals een geheugenchip, een extra batterij of een verbindingskabel, opbergen in speciaal voor camera’s ontworpen cameratassen.

Unterwasserfotografie

Met je onderwatercamera kun je prachtige onderwerpen onder water fotograferen. Hier zie je bijvoorbeeld veel verschillende soorten vissen. - Bron: Pixabay.com / PublicDomainPictures

4 gemakkelijk uit te voeren tips om onder water foto’s te maken

Als je eerder alleen op het land foto’s gemaakt hebt, zul je enkele verschillen opmerken als je voor het eerst onder water foto’s maakt. Licht, kleuren en verhoudingen zijn totaal anders in water. Om ervoor te zorgen dat je foto’s nog steeds geslaagd zijn, moet je de volgende tips ter harte nemen.

Tip #1: Maak optimaal gebruik van de middagzon

De beste tijd om vissen en ander zeeleven te fotograferen is ’s middags. De zon staat in deze tijd op zijn zenit en de zonnestralen dringen dieper door.

Om zoveel mogelijk natuurlijk licht op te vangen, fotografeer je het best van beneden naar boven. Een belangrijke basisregel is om het onderwerp altijd op ooghoogte te fotograferen. Hierdoor lijken ze levendiger en krijgen ze de indruk dat ze in wisselwerking staan met de toeschouwer van de foto.

Tip #2: Het kleurenspectrum verandert onder water

Naarmate de diepte toeneemt, verdwijnen het licht en de kleuren. Het water absorbeert het rode deel van het licht al vanaf vijf meter, en vanaf twintig meter verdwijnt ook het gele. Daarna verdwijnt ook de groene component, en op ongeveer 40 meter begint “The Deep Blue”. Op 100 meter diepte kan het behoorlijk donker zijn, zodat het water er groen of bruin uitziet.

Tip #3: Ga zo dicht mogelijk bij het voorwerp

Ga onder water zo dicht mogelijk bij het voorwerp staan, want in water worden de kleurcomponenten van het licht niet alleen verticaal, d.w.z. met toenemende afstand van het oppervlak, geabsorbeerd, maar ook horizontaal, d.w.z. van je camera tot het voorwerp dat je wilt fotograferen.

Als je meer dan vijf meter van het onderwerp verwijderd bent, krijg je zonder extra licht geen rode tinten op de foto, zelfs als het water helder is.

Tip #4: Wees geduldig en kalm

Beweeg je zo langzaam mogelijk bij het fotograferen van vissen onder water, want ze zullen meestal wegzwemmen als je te dichtbij komt. Het is beter te wachten tot je onderwerp weer naar je toe zwemt. Denk er ook altijd aan de dieren niet te verdringen, want ze kunnen je aanvallen.

Dit zijn onze 5 mooiste onderwaterlandschappen ter wereld

Of je nu in Indonesië bent of op het Great Barrier Reef - onder water foto’s maken is fascinerend. De onderwaterwereld is sereen en mooi, om maar een paar kenmerken te noemen. In het volgende deel stellen we onze vijf mooiste onderwaterlandschappen voor.

Maleisië - Perhentian Islands

De riffen van Maleisië behoren tot de mooiste plekken ter wereld. Er zijn mooie en intacte riffen waar je koralen kunt observeren. De onderwaterwereld in de omgeving is ook heel gevarieerd. Dit omvat schildpadden, papegaaivissen, scholen barracuda’s, manta’s, hamerhaaien en walvishaaien. Verheug je op een onvergetelijk onderwaterlandschap.

Indonesië - Raja Ampat

Behalve om zijn prachtige eilanden met witte zandstranden is Indonesië ook bekend om zijn onderwaterlandschappen. Het absolute Mekka van onderwaterlandschappen is Raja Ampat in West Nieuw Guinea. Met 13.000 soorten vissen en 550 soorten koraal bieden de riffen een thuis aan meer schepsels dan enig ander.

Caraïben - Bonaire

Witte zandstranden, kristalhelder water en palmbomen geven je een ideaal vakantiegevoel in de Caraïben. Maar ook onder water wacht je onvergetelijke schoonheid. Het Caribisch gebied heeft een enorme verscheidenheid aan soorten te bieden.

Dolfijnen, schildpadden, roggen, murenen, krabben, zeepaardjes, verpleegsterhaaien en snappers zijn maar een kleine selectie van de zeedieren die je er kunt waarnemen. Het altijd warme water is zo helder dat je tot 50 meter ver kunt kijken.

Australië - Great Barrier Reef

Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld, met 359 soorten hard koraal. Het vormt een habitat voor een verscheidenheid aan diersoorten. Je vindt er bijvoorbeeld zes van de zeven soorten zeeschildpadden die de wereld rijk is.

De grillige en vertakte koraalriffen bieden ideale leefomstandigheden voor slakken en zeldzame schelpen. Het Buitenste Rif is een ideale plaats om foto’s te maken, want het biedt het beste onderwaterzicht.

Egypte - Rode Zee

De Rode Zee is vooral beroemd om haar hoge zoutgehalte. Door het ontbreken van plankton op de zeebodem heb je een vrij uitzicht bij het fotograferen. Het water is ook erg warm. Zelfs in de winter daalt de temperatuur zelden onder de 22 graden Celsius.

De diversiteit van de onderwaterwereld is indrukwekkend: barracuda’s, haaien en zelfs fantastische wanden bedekt met koraal. Elke attractie op zich is een uniek motief .Bovendien zijn er in het noorden van de Rode Zee scheepswrakken te ontdekken, zoals die van de populaire “Thistlegorm”.

De schoonheid van de onderwaterlandschappen kan alleen subjectief beoordeeld worden. Misschien heb je andere bezienswaardige plaatsen op je ranglijst staan.

Conclusie

Deze gids moet je wat informatie gegeven hebben om je op weg te helpen naar je volgende avontuur en die momenten met je camera vast te leggen. Natuurlijk zijn onze onderwaterlandschappen slechts een kleine selectie van unieke plaatsen. Voor iedereen kunnen de mooiste plekken anders zijn. Volg zeker de tips in het gidsje om de mooiste foto’s te maken.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies