Laatst bijgewerkt: 01-08-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

35Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

120Verzamelde opmerkingen

Je bent een thuisbioscoop aan het inrichten, of een ruimte voor amusementsapparatuur, en perfect geluid is belangrijk voor je? Heb je al een thuisbioscoop, maar voldoet het geluid net niet aan je verwachtingen? Dan is een subwoofer misschien de juiste oplossing voor jou!

In onze grote subwoofer test 2023 hebben we gedetailleerde achtergrondinformatie over het onderwerp subwoofers bijeengebracht en veel gestelde vragen beantwoord. Bovendien laten we je meer in detail kennis maken met de verschillende soorten subwoofers en geven we je criteria waar je op moet letten als je een subwoofer koopt.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Een subwoofer is een speciale luidspreker die gewoonlijk samen met andere luidsprekersystemen gebruikt wordt om de muziekweergave in het algemeen te verbeteren. Hij is speciaal ontworpen om lage tonen uit te zenden.
  • Actieve subwoofers hebben een ingebouwde versterker en passieve subwoofers hebben een extern apparaat nodig voor versterking. Beide hebben hun individuele voor- en nadelen.
  • Er wordt onderscheid gemaakt tussen frontfire subwoofers, die het geluid naar voren uitzenden, en downfire subwoofers, die het geluid in de kamer verspreiden.

Subwoofer: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een subwoofer koopt

Voor wie is een subwoofer bedoeld?

Iedereen kan een subwoofer kopen en gebruiken. Je hoeft maar één ding te willen: Een goede bas. Als dit criterium op jou van toepassing is, kun je er voor gaan. Je hoeft geen expert in hifi geluidssystemen te zijn. Je voorkeur voor goed geluid en lage tonen is reden genoeg om een subwoofer aan te schaffen.

Het zal jou en je potentiële gasten tijdens filmavonden in vervoering brengen. Een subwoofer is ook altijd geweldig voor bestuurders. Je komt echt in de stemming tijdens het rijden met je muziek en een heel goede subwoofer. Autorijden is niet langer gewoon autorijden. Het zal een emotioneel avontuur voor je zijn om in de auto te stappen.

Wist je dat subwoofers vaak uitgerust zijn met zogenaamde “satellieten”? Subwoofer satelliet-systemen hebben nog eens 2-5 compacte “satelliet” luidsprekers. Het extra beschikbare frequentiebereik schept zo’n hoogwaardig klankbeeld dat zelfs gerenommeerde filmproducenten hun geluid met deze technologie mixen.

Hoeveel kost een subwoofer?

De prijs hangt grotendeels af van de kwaliteit van de subwoofer. Er zijn relatief goedkope subwoofers die slechts 30 euro kosten en er zijn subwoofers die enkele honderden euro’s kunnen kosten. Afhankelijk van wat voor budget je hebt, kun je in de hogere of lagere regionen blijven.

Goedkopere modellen dienen ook hun doel en bieden je een goede bas. De enige vraag is: hoe lang en tot welk volume zal het nog goed klinken.

Wat zijn de voordelen van subwoofers?

De subwoofer biedt je een rijkere filmervaring. Je hoeft niet naar de bioscoop te gaan om de films echt te “voelen”. Met je subwoofer kun je dat doen vanuit het comfort van je eigen huis. Je ligt gewoon op de bank en geniet van de films of muziek met je geliefden, familie en vrienden.

Een subwoofer geeft je een bijzonder goede muziekweergave, vooral de lage tonen. Als je hem op je TV aansluit, heb je thuis een echt bioscoopgeluid. (Foto bron: pixabay.com / Republica)

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om subwoofers te vergelijken en te evalueren

In het volgende vind je criteria die erg belangrijk zijn bij het kopen van een subwoofer. Deze helpen je om filmavonden en muziekervaringen onvergetelijk te maken. Hier zijn de belangrijkste factoren:

  • Afmetingen / Gewicht
  • Frontfire tegenover Downfire
  • Versterking
  • Nominaal vermogen

Afmetingen / Gewicht

De grootte van je subwoofer hangt af van de plaats waar hij gebruikt wordt. Als je een subwoofer voor je huiskamer wilt, moet hij klein zijn. De grootte heeft bijna niets te maken met de baskwaliteit. Het gaat meer om het uiterlijk. Je subwoofer moet een bepaalde afstand tot je meubels hebben.

Als je het van alle kanten raakt en het geen afstand heeft tot andere dingen, zal het niet goed klinken. De grootte moet dus zo zijn dat je hem kunt hebben waar je wilt en voldoende afstand garanderen. Als je je kamer graag verplaatst, kun je letten op het gewicht.

Natuurlijk is het prettig als je je subwoofer zonder problemen kunt verplaatsen. Veel mensen vinden dat een zwaardere subwoofer een teken van kwaliteit is omdat hij gemaakt is van materialen zoals hout in plaats van plastic. Ook zal een zware subwoofer minder snel “bewegen” dan een lichte. In de huiskamer is een kleine subwoofer beter omdat je hem in een hoekje kunt verstoppen en toch alle geluidskwaliteit kunt horen.

Subwoofers zijn verkrijgbaar in stijlvolle ontwerpen die bij elke inrichting passen.

Voorvuur tegenover ondervuur

Met frontfire subwoofers wordt het geluid naar voren uitgestraald en je hoort het onmiddellijk via je oren. Dit is vooral prettig bij het luisteren naar muziek. Het voordeel is ook dat de lage tonen direct bij je terechtkomen en niet op de vloer onder je.

Dit kan een voordeel zijn als je in een flatgebouw woont en niemand wilt storen. Je kunt de volle bas voelen en niemand storen.

Ook bij deze modellen zijn minder krachtige toestellen voldoende om je een goed resultaat te geven. Dit komt omdat alle energie van de subwoofer in geluid wordt omgezet. Met een downfire subwoofer komt het geluid door een opening aan de onderkant naar buiten. Het geluid wordt zo weerkaatst en verspreidt zich door de hele kamer. Een groot deel dringt ook door tot in de vloer en laat die trillen, zodat je de bas niet alleen hoort, maar ook voelt. Dit model is krachtiger dan de voorvuur subwoofer en daarom duurder.

Versterking: Actief / Passief

Passieve subwoofers worden “passief” genoemd omdat ze door een externe versterker van stroom moeten worden voorzien. Ze verbruiken meer stroom om goed te functioneren. Dit komt omdat ze afhankelijk zijn van externe apparaten die ook stroom trekken. Actieve subwoofers hebben een ingebouwde versterker.

Dit garandeert een goede wisselwerking tussen subwoofer en versterker zonder dat je met de instellingen hoeft te spelen tot alles past. Actieve subwoofers zijn ook heel compact. Dus als je ruimte wilt besparen, is het een goed alternatief.

Als je geld wilt besparen, moet je voor de actieve subwoofer gaan. Passieve subwoofers hebben extra versterkers nodig, die duurder kunnen zijn dan de subwoofer.

Vermogen: watt

Het vermogen van je subwoofer wordt gemeten in watt. De meeste subwoofers hebben een vermogen van 50 tot 600 Watt. Er zijn echter ook subwoofers buiten dit bereik. Maar wees voorzichtig: Een hoog nominaal vermogen (watt) is geen garantie voor geluid van goede kwaliteit. Het beste wattage dat je moet hebben hangt af van je toepassing.

Voor TV en home cinema is 100 watt optimaal. Voor grotere kamers heb je natuurlijk meer Watt nodig om de lage tonen nog te voelen. Bijvoorbeeld, een kamer van 45 vierkante meter = minstens 200 watt.

Wist je dat de ontwikkeling die leidde tot het ontstaan van de subwoofer al in de 19e eeuw plaatsvond? Zowel Thomas Edison als Alexander Graham Bell hadden een mechanische geluidstransductor nodig voor hun uitvindingen (respectievelijk fonograaf en telefoon). Ook dit onderdeel is een essentieel onderdeel van een subwoofer.

Wetenswaardigheden over subwoofers

Wat is een basreflex?

Bass reflex verwijst naar een specifieke behuizing voor de subwoofer. Hij is niet gesloten, maar heeft een opening die basreflexpoort genoemd wordt. Dit kanaal werkt als een resonator en verhoogt het rendement van de luidspreker.

Hoe sluit ik mijn subwoofer aan op mijn systeem?

Als je een AV receiver hebt, is er meestal een speciale uitgang voor subwoofers op de achterkant. Deze uitgang heet “Pre-Out”. Dan heb je maar één cinchkabel nodig. Het ene uiteinde gaat in de “Pre-Out” en het andere in de “Input” van de subwoofer. Nu heb je je subwoofer op het systeem aangesloten. Zo snel en gemakkelijk is het.

Wat moet mijn crossover frequentie zijn?

De crossover frequentie bepaalt de frequentie waarboven lage frequenties niet meer door je subwoofer verwerkt worden. Je kunt de instelling hiervoor op je subwoofer of AV receiver maken. In de meeste gevallen is de frequentie ingesteld op 80 hertz om een toestel optimaal te laten functioneren. Voor de andere moet je de crossover frequentie op “maximum” zetten.

Detlev Schnick
In verband met de crossover frequentie is het aan te bevelen een traploze regelaar te gebruiken in verband met de crossover frequentie. Bovendien moet een lagere crossover frequentie gekozen worden als meer dan één subwoofer gebruikt wordt. Dit maakt een grotere flexibiliteit mogelijk. Traploosheid is ook aan te bevelen met betrekking tot de fase- of volumeregelaars. (Bron: hifi-regler.de)

Afbeelding bron: pixabay.com / iriartinho

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies