Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

39Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

130Verzamelde opmerkingen

Waarom naar de bioscoop gaan als de geluidservaring thuis geweldig kan zijn? Een soundbar verandert de gewone filmavond in een echte TV ervaring. Ontdek welke luidspreker het beste bij je past met onze soundbar test 2023.

We hebben verschillende soundbars met elkaar vergeleken om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken. Bovendien beschrijven we in onze test ook welke factoren belangrijk zijn voor een soundbar en hoe je een goede soundbar kunt herkennen. Maar hoe werkt zo’n apparaat eigenlijk? En voor wie is het de moeite om een soundbar te kopen? Je vindt de antwoorden op deze vragen in dit artikel.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Een soundbar is de juiste keuze als je een geluidssysteem zoekt dat niet alleen het geluid van je TV verbetert, maar ook ruimte bespaart.
  • Een soundbar is gemakkelijk te installeren en heeft ook een stijlvol ontwerp. Je moet de prestaties en aansluitmogelijkheden van elk model bekijken.
  • Voor minder dan 100 euro kun je al genieten van een geweldige geluidservaring. Voor modellen van hogere kwaliteit kun je rekenen op een prijs tot 1.000 euro.

Soundbar: Onze selectie

Bose Soundbar_Overwrite_2021_08_13__07_33_47

De installatie is eenvoudig en snel: sluit de soundbar met slechts één verbinding aan op uw tv en plug hem in het stopcontact. De Bose soundbar is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden, namelijk 1 x digitale audio-ingang, 1 x coaxiale audio-ingang en 1 x analoge audio-ingang. Zo kunt u moeiteloos al uw favoriete apparaten aansluiten en genieten van de ultieme luisterervaring die alleen Bose kan bieden.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een soundbar koopt

Wat is een soundbar?

Soundbars zijn langwerpige luidsprekersystemen die ofwel een geïntegreerde of een aparte subwoofer bevatten. Ze worden vooral gebruikt om het zwakke geluid van televisies te versterken. Als TV’s steeds platter worden, kan het geluid zich niet meer volledig ontwikkelen en lijkt het daardoor meestal dof en mat. Soundbars kunnen hier uitkomst bieden. De subwoofer zorgt voor de nodige lage tonen. Vooral film- en muziekfans kunnen genieten van een voortreffelijke luisterervaring.

Bovendien is het voordeel - in tegenstelling tot home cinema systemen - dat het ruimte bespaart en gemakkelijk te installeren is. Dit geluidssysteem is ideaal voor kleine kamers (tot 30 m²). Soundbars bevatten ofwel twee geïntegreerde luidsprekers plus een externe subwoofer, of de versterker is ook in de soundbar opgenomen.

Vooral bij soundbars moet je er rekening mee houden dat je ze niet kunt upgraden. De meeste modellen hebben een bepaald aantal aansluitingen en de systemen met een ingebouwde subwoofer bieden meestal niet de mogelijkheid om later een externe basversterker aan te sluiten.

Hoe werkt een soundbar?

Het geluid wordt geproduceerd door de luidsprekers verschillend te regelen, waarbij het geluid kanaal voor kanaal elektronisch verwerkt wordt. De geluidsgolven weerkaatsen bij gebruik tegen de wanden, zodat de weerkaatsingen de indruk wekken dat het werkelijk een kamervullend surround geluid is.

Voor wie is een soundbar geschikt?

Al jaren worden televisies steeds platter en compacter, en het geluid of de klank lijdt eronder omdat het volume nodig heeft. Daarom kopen steeds meer consumenten ofwel home cinema systemen ofwel soundbars. Hun nadeel: ze nemen veel ruimte in en zijn moeilijk te installeren. De soundbar is een goed alternatief.

Het is bijzonder geschikt voor kleinere flats of kamers die niet groter zijn dan 30 m². In tegenstelling tot een home cinema systeem is er geen ingewikkelde installatie en montage van luidsprekerboxen op de muren nodig. Bovendien zijn slechts enkele - meestal twee of drie - kabels nodig, terwijl een 5.1 of 7.1 systeem aanzienlijk meer kabels vereist, omdat elke luidspreker afzonderlijk moet worden aangesloten.

Lautsprecher Teufel GmbHLautsprecher-Unternehmen
De handigste oplossing voor omhullend geluid? Kamervullend geluid kan bereikt worden met meerkanaals systemen en met 3D-soundbars. Een 3D soundbar kan opmerkelijk surround geluid produceren door middel van opzettelijk aangebrachte tijdsverschillen en niveauverschillen. Tegelijk zijn 3D-soundbars minder duur dan home cinema systemen en gemakkelijker te installeren.

Wanneer heeft een soundbar zin?

Een soundbar is zinvol als je graag films en series kijkt en ontevreden bent over het geluid dat uit de luidsprekers van je TV komt. Vooral bij films van bepaalde genres, zoals actie, thrillers, enz. lijkt het geluid van de TV vaak gedempt en dof - het genot van de film schiet er bij in. Tegenwoordig luisteren veel mensen ook naar muziek via hun TV, bijvoorbeeld via streaming diensten zoals Amazon Prime.

En ook hier kan het gebeuren dat de geluidskwaliteit van de TV te wensen overlaat. Omdat smartphones en tablets ook via Bluetooth verbonden kunnen worden, wat de meeste soundbars hebben, kan ook via hen muziek worden afgespeeld. Het is dus de moeite waard een soundbar te kopen als je aan de bovenstaande criteria voldoet en niet tevreden bent over de geluidskwaliteit van je TV.

Hoeveel kost een Soundbar?

De prijs van een soundbar varieert sterk. Natuurlijk hangt het, zoals met veel technische apparaten, af van de apparatuur en zijn er vrijwel geen bovengrenzen. Een eenvoudige soundbar voor kleine kamers is al verkrijgbaar voor ongeveer 100 euro. Met deze modellen moet je het meestal stellen zonder een HDMI verbinding en Bluetooth.

Als deze twee dingen belangrijk voor je zijn, moet je minstens 200 euro uitgeven. In de prijsklasse rond 300 euro is het geluid ook merkbaar beter en sommige apparaten kunnen via Smarthome toepassingen zoals Amazon Alexa bediend worden. Vanaf 500 euro kun je echt goede soundbars met geïntegreerde subwoofers krijgen.

Welke bekende fabrikanten van soundbars zijn er?

Zoals reeds gezegd, zijn er soundbars in alle prijsklassen. De kosten variëren ook naar gelang de fabrikant. Samsung Soundbars, bijvoorbeeld, zijn erg populair en zijn al verkrijgbaar vanaf 100 euro. Er zijn echter ook veel duurdere soundbars van Samsung verkrijgbaar.

Een van de veruit bekendste fabrikanten, niet alleen voor geluidsbars maar ook voor allerlei andere elektrische apparaten, is de Koreaanse firma Samsung. (beeldbron: unsplash.com / Mark Chan)

In de regel worden de apparaten aangeboden door fabrikanten die veel van geluidstechniek weten en ook andere producten in hun assortiment hebben. Hiertoe behoren ongetwijfeld merken als Bose, Yamaha of Teufel, die in het hogere prijssegment zitten. Andere fabrikanten van soundbar’s zijn Denon, Sony, LG en Sonos, maar ook merken die bij de gemiddelde consument onbekender zijn, zoals Raumfeld, B&W en Nubert.

Welke alternatieven zijn er voor soundbars?

Wie - om welke reden dan ook - geen soundbar wil, heeft twee alternatieven:

  • het geluid van de TV
  • een surround sound systeem

Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Wil je geen uitzonderlijk goed geluid op je TV, heb je een TV met goed geluid of wil je gewoon geen geld uitgeven om het geluid te verbeteren, dan kun je zonder een soundbar uit de voeten. Wil je daarentegen het ultieme geluid, dan zul je een viercijferig bedrag moeten uitgeven aan een soundbar, want die kan alleen concurreren met een 5.1 of 7.1 surround geluidssysteem als hij op een overeenkomstig hoge standaard is uitgerust. Hij vertegenwoordigt het andere alternatief voor een soundbar.

Wist je dat in 1998 een van de eerste meerkanaals soundbar systemen op de markt werd gebracht door Altec Lansing? Het systeem bestond uit een soundbar en een subwoofer - een luidspreker voor laagfrequente geluidsgolven

Besluit: Welke soorten soundbars zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten soundbars:

  • Klassieke geluidsbalk
  • Klankplaat

Door de ontwerp- en bouwwijze zijn de respectieve functies en afmetingen van de geluidsbars verschillend. Daarom zijn er bij elk van deze soorten individuele voor- en nadelen. Afhankelijk van het beoogde gebruik, de voorkeur en de beschikbare ruimte is de ene of de andere geluidsbalk geschikter.

Het maakt niet uit of je een klassieke soundbar of een soundplate kiest: Het geluid van de luidsprekers van moderne Smart TV’s is meestal niet voldoende om ten volle van je favoriete films, series of games te genieten, vanwege de smalle vormgeving. In het volgende gedeelte worden de verschillen tussen de diverse soorten constructie kort uitgelegd, zodat je zelf kunt beslissen welke soundbar voor jou geschikt is. Bovendien worden de voor- en nadelen van elk type duidelijk opgesomd.

Hoe werkt een klassieke soundbar en wat zijn de voordelen en nadelen?

Een soundbar is een langwerpig luidspreker-onderdeel dat ontworpen is voor multimediale weergave van een TV-toestel. Het wordt meestal direct voor de TV geplaatst. De subwoofer, die in dit ontwerp niet geïntegreerd is en apart geplaatst moet worden, wordt meestal op de vloer geplaatst.

Voordelen
  • Goedkoop
  • Beste geluidsbeleving
Nadelen
  • Subwoofer erg groot
  • Geen surround sound

De externe subwoofer wordt op de soundbar aangesloten met een kabel of een draadloze verbinding. Hij heeft echter meestal een externe stroomaansluiting nodig. In tegenstelling tot een reeds ingebouwde subwoofer, kan het externe model in de kamer geplaatst worden precies zoals je wilt.

De soundbar kan echter geen echt surround-geluid leveren omdat de richting van de luidsprekers steeds dezelfde is. Sommige dure toestellen kunnen surround sound imiteren door het geluid heel uitgebreid via extra luidsprekers op de achterliggende muur te gooien.

Hoe werkt een klankplaat en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een soundplate - ook wel soundbase of sounddeck genoemd - is een langwerpige luidspreker-unit die meestal iets groter is dan een klassieke soundbar. Bij bijzonder grote modellen met een grote inbouwdiepte wordt de TV vaak op de geluidsplaat geplaatst. De subwoofer is vast in de constructie ingebouwd, zodat geen externe subwoofer hoeft te worden aangesloten.

Voordelen
  • Ruimtebesparend ontwerp
Nadelen
  • Relatief duur
  • Geen surround sound

Het grote voordeel van een klankdek is de plaatsbesparende constructie van het toestel. In tegenstelling tot een klassieke soundbar hoef je je geen zorgen te maken over de juiste plaatsing van de subwoofer, want die is al in de constructie ingebouwd. Bovendien is maar één stopcontact nodig. Het grote nadeel van dit ontwerp is de geluidsproductie. Omdat de subwoofer ingebouwd is, moet je meestal concessies doen aan de afmetingen van het klanklichaam. Films, series en spelletjes klinken daardoor vlak en niet zo krachtig.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om soundbars te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om soundbars te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

  • Gebruik
  • Kosten
  • Prestaties
  • Connectiviteit
  • Accessoires

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Gebruik

Eerst moet je je afvragen waarvoor je de soundbar in de eerste plaats zult gebruiken. Wil je films en series beter beleven of wil je extra genieten van muziek? Dan zijn soundbars met Bluetooth of NFC het meest geschikt, waarbij de meeste toestellen al met Bluetooth uitgerust zijn.

Met Bluetooth kun je je smartphone, tablet of PC verbinden met je soundbar. De afstand moet maximaal tien meter zijn - hoe dichterbij, hoe beter het geluid. Tot nu toe hebben slechts enkele modellen NFC (Near Field Communication). Deze technologie biedt snellere en handigere koppeling van een Bluetooth verbinding.

Kosten

Wat prijs betreft is er een grote verscheidenheid. Een soundbar is al verkrijgbaar voor 200 euro, maar je kunt ook modellen krijgen voor 1.000 euro. De regel is: het is beter eenmaal te investeren dan achteraf tweemaal te betalen, en denk vooraf na over de toekomst. Verbeteringen of veranderingen zijn niet mogelijk met soundbars.

Als je later je BluRay speler wilt aansluiten of een spelcomputer wilt kopen, of zelfs als je er al een hebt, moet je vóór de aankoop nagaan of de aansluitingen bij elkaar passen. Adapters of dergelijke kosten veel geld. Je kunt het beste een model van hogere kwaliteit kopen dat ook qua geluid kan worden afgesteld. Geluidsbars van mindere kwaliteit zijn vatbaar voor uitval van de transmissie, krassen en ruis.

Wist je dat de ontwikkeling van de huidige soundbars zijn oorsprong vindt in de zogenaamde “LCR soundbars”? LCR staat voor “Left”, “Center” en “Right”. In de oorspronkelijke versie waren al drie verschillende luidspreker-secties geïnstalleerd in de vorm van een lange rechthoek, wat een ruimtelijk geluidseffect mogelijk maakte. LCR geluidsbars vereisen echter een extra versterker.

Vermogen

Soundbars mogen nooit helemaal tot het uiterste gedreven worden. Voor een kamer niet groter dan 15 m² is 50 tot 100 watt voldoende. Tot 25 m² zijn Soundbars van 200 tot 300 watt geschikt.

Verbindingsmogelijkheden

Bedrading via HDMI is het gemakkelijkst, maar een HDMI kabel wordt meestal niet meegeleverd en moet apart worden gekocht, en sommige soundbars ondersteunen HDMI helemaal niet. Dat is echter niet erg, want er zijn andere aansluitmogelijkheden die veel TV’s standaard bieden: De ene is de digitale audio ingang en de andere is de analoge audio ingang.

Voor de eerste heb je een optische of coaxiale kabel nodig en voor de analoge ingang een cinch-kabel. Je noteert best welke aansluitingen je TV heeft, zodat je weet waar je op moet letten als je een soundbar koopt. Ook hier kan het nodig zijn deze kabels apart aan te schaffen.

Behalve analoge en digitale verbindingen kan de verbinding ook draadloos zijn. Hiervoor wordt Bluetooth of NFC gebruikt.

Accessoires

Wat de accessoires betreft, hangt het weer af van je persoonlijke behoeften. Of je een soundbar met geïntegreerde subwoofer koopt, hangt ook af van de vraag of je de ruimte hebt om een externe subwoofer op te stellen. Een externe subwoofer zou echter een veel beter geluid geven.

Zoals reeds gezegd heb je voor de aansluiting van de soundbar de juiste kabel nodig, die meestal niet wordt meegeleverd en dus apart moet worden aangeschaft. Een muurbevestiging kan onder bepaalde omstandigheden ook zinvol zijn en is verkrijgbaar in speciaalzaken en online winkels.

Wetenswaardigheden over soundbars

Is een soundbar beter dan een home cinema systeem?

Deze vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Het hangt vooral van je persoonlijke voorkeuren af. We hebben al gezegd dat het, behalve van de grootte van je kamer, ook afhangt van hoeveel je bereid bent te investeren. Voor wie niet zo vertrouwd is met techniek en de voorkeur geeft aan een gemakkelijke en ongecompliceerde installatie en niet te veel geld wil uitgeven, is een soundbar de betere keuze.

Natuurlijk moet iedereen die voor een soundbar kiest zich ervan bewust zijn dat een soundbar niet dezelfde prestaties kan leveren als een 5.1 systeem. Veel kopers op Amazon.de bekritiseren het geluid en de geluidskwaliteit of de te zwakke bas. Natuurlijk kunnen de twee systemen niet met elkaar vergeleken worden. Immers, home cinema systemen met veel luidsprekers kunnen een kamer beter vullen qua geluid. Maar veel soundbars bieden een goed en goedkoop alternatief om het soms zwakke geluid van TV’s te verbeteren.

Een soundbar kan netter in een kamer worden geïntegreerd. Hij kan echter de geluidservaring van aparte luidsprekers niet overtreffen. De ruimtelijke effecten komen niet in de buurt van een 5.1 systeem.

Hoeveel stroom verbruikt een soundbar?

Soundbars kunnen tussen 50 en 300 watt verbruiken, afhankelijk van het vermogen en het model. Zoals reeds gezegd, heb je voor een kamer tot 15 m² slechts een soundbar tussen 50 en 100 Watt nodig. Vanaf 25 m² zijn apparaten met 200 tot 300 watt zinvol. Natuurlijk verbruiken soundbars ook stroom in de stand-by stand, hoewel niet al te veel. Afhankelijk van het model is het verbruik hier meestal tussen 0,3 en 6 watt. Hier is het aan te raden een stekkerdoos met schakelaar te kopen om niet onnodig stroom te verbruiken.

Ruimtemaat Watt
tot 15 m² 50 en 100 Watt
vanaf 25 m² 200 tot 300 Watt

Welke geluidsbars passen het best bij een beamer?

In principe heb je geen speciale of uitgebreide soundbar nodig voor je beamer. Natuurlijk moet je ook letten op de beschikbare verbindingen. Maar voor een beamer wil je zeker het juiste geluid hebben. Het kan dus geen kwaad te zoeken naar soundbars met subwoofers om de nodige bas te geven.

Hoe monteer ik een soundbar?

Er zijn hier twee mogelijkheden: Of je plaatst de soundbar voor je TV, of je hangt hem erboven of - als je TV aan de muur hangt - eronder met een muurbeugel. Het nadeel van wandbevestiging is dat het kan leiden tot een zwakkere weergave van lagere tonen. Sommige systemen hebben aangepaste equalizer instellingen. Wat je beslist hangt af van of je ruimte hebt voor je TV en hoe het totale optische beeld van je TV landschap is opgebouwd. Uiteindelijk is het een kwestie van smaak. Passende montages zijn meestal niet bij de levering inbegrepen en moeten apart gekocht worden. Je kunt ze krijgen in speciaalzaken en online winkels.

Waar kun je de Soundbar het beste opstellen?

Idealiter wordt de soundbar boven de TV aan de muur bevestigd, of - als de TV ook aan de muur hangt - eronder. Muurbevestigingen zijn verkrijgbaar vanaf 15 euro. Als de TV op een plank staat en er nog plaats is, kun je de soundbar er ook voor zetten. Met hun slanke vormgeving vormen ze een ideale combinatie met de flatscreens van vandaag.

Het enige waar je hier rekening mee moet houden is dat de staven een goede één meter lang moeten zijn. Als je Soundbar een externe subwoofer bevat, moet je er natuurlijk ook aan denken dat die ruimte nodig heeft. Voor een optimale geluidservaring is de juiste plaatsing net zo belangrijk als je zitpositie. De beste plaats is voor de TV. Lange kamers zijn niet erg voordelig - hoe vierkanter de kamer, hoe beter.

Anders kunnen de geluidsgolven niet weerkaatsen zoals gepland. In het ideale geval leggen ze dezelfde afstand af naar links en rechts van de muur en worden tegelijk weerkaatst. Het is ook een voordeel als er wat ruimte achter de zitplaatsen is, zodat een groot deel van het geluid in de ruimte niet verloren gaat. Voor een optimale weerkaatsing moet de geluidsbalk zo centraal mogelijk in de kamer voor de TV worden geplaatst. Dit is ook nodig om te voorkomen dat de frequentiebereiken overbelicht worden door reflecties van verschillende sterkte.

Voor een perfect symmetrisch stereobeeld en om ervoor te zorgen dat geen frequentiegebieden overbelicht worden door reflecties van verschillende sterkte, is een centrale opstelling vóór een muur ideaal.

Plaats de soundbar zo mogelijk niet naast de TV, want dan zou je dialoog en de bijbehorende beelden uit andere richtingen waarnemen. Ook de plaatsing van de subwoofer is van cruciaal belang. Het mag niet op de vloer of achter de bank geplaatst worden. Plaats de subwoofer bij voorkeur iets hoger en zo dicht mogelijk bij de soundbar. De reden hiervoor is dat subwoofers overal geplaatst kunnen worden omdat ze ook frequenties ver boven 100 Hertz weergeven.

De afstand tot de muur moet minstens 10 cm zijn. De hoogte en de centrale plaats zijn van cruciaal belang, zodat alle geluiden onvervormd kunnen worden weergegeven. Subwoofers mogen ook niet op planken of in TV kasten geplaatst worden, want dat omsluit de geluiden en verhindert dat ze zich door de kamer verspreiden.

Hoe sluit ik de soundbar aan op de TV?

Er zijn hier verschillende mogelijkheden: via de optische of digitale audio-aansluiting, via de analoge cinch stekker of via HDMI. Zoals reeds gezegd, moet je nagaan welke ingangen en uitgangen je TV heeft voordat je een soundbar koopt. Als je een aansluiting gekozen hebt, neem je de juiste kabel en sluit je het ene uiteinde aan op de audio-uitgang van je TV en het andere uiteinde op de audio-ingang van je soundbar.

RCA stekkers komen voor in zwarte en rode paren. In dit geval steek je de zwarte connector in de witte. Omdat de HDMI verbinding de beste akoestische kwaliteit geeft, zou dit je eerste keus moeten zijn. De HDMI verbinding is gelabeld met “ARC” (Audio Return Channel).

Dankzij de hoge datasnelheid kunnen superscherpe HD films en schitterend home cinema geluid met tot 8 kanalen worden overgebracht met tot 10,2 gigabyte per seconde.

De Toslink verbinding komt direct achteraan in termen van kwaliteit. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een coaxiale Cinch aansluiting en een optische Toslink verbinding. Maar zelfs deze optie biedt niet zo’n nauwkeurig en ruimtevullend geluid als de HDMI verbinding. De optie van de optische of digitale analoge verbinding mag alleen een noodoplossing zijn. Hij zendt het geluidssignaal alleen analoog uit en is dus niet geschikt voor digitaal surround geluid.

Aansluiting Beschrijving
HDMI Omdat de HDMI verbinding de beste akoestische kwaliteit levert, moet dit je eerste keus zijn. De HDMI verbinding is gelabeld met “ARC” (Audio Return Channel).
Digitaal Er wordt onderscheid gemaakt tussen een coaxiale Cinch aansluiting en een optische Toslink verbinding. De Toslink verbinding komt direct na de HDMI verbinding in termen van kwaliteit. Toslink biedt echter niet hetzelfde precieze en ruimtevullende geluid als de HDMI verbinding.
Stereo cinch aansluiting Als er geen digitale aansluiting beschikbaar is, worden analoge, zoals de stereo cinch aansluiting, gebruikt. Deze verbindingen zijn meestal gemarkeerd in rood en wit, soms in rood-zwarte paren. In dit geval steek je de zwarte connector in de witte.

Waarom wordt een HDMI kabel aanbevolen voor een soundbar?

HDMI staat voor High Definition Multimedia Interface en is een digitale interface voor de hoogwaardige overdracht van beeld en geluid. Het bestaat pas sinds 2002. Digitale transmissie voorkomt dat de kwaliteit verloren gaat, zoals het geval is bij digitaal-analoge transmissie met bijvoorbeeld SCART.

Dankzij de hoge datasnelheid kunnen superscherpe HD films en schitterend home cinema geluid met tot acht kanalen worden overgebracht met tot 10,2 gigabyte per seconde. Daarom is het sterk aan te bevelen je soundbar via een HDMI kabel op de TV aan te sluiten. Dit is de enige manier waarop de soundbar samen met de TV het beste uit zichzelf kan halen.

Hoe werken luidsprekers eigenlijk?

Luidsprekers zijn omvormers die met behulp van een membraan elektrische energie omzetten in akoestische signalen. Ze worden aangedreven door een elektromagnetisch veld. De functie is gebaseerd op de magnetische werking van een stroomvoerende spoel. In de meeste gevallen bestaan luidsprekers uit drie onderdelen: het membraan, de aandrijfeenheid en de verbindingselementen.

Eenvoudige luidsprekers hebben meestal een lage geluidskwaliteit omdat het membraan van alle kanten aan de randen vastzit en dus geen brede trillingen kan opwekken. Dynamische luidsprekers, daarentegen, hebben een membraan dat een zeer goed trillingsgedrag vertoont. Het basisidee van dynamische luidsprekers gaat terug op Werner von Siemens.

Zijn er televisies met geïntegreerde geluidsinstallatie?

Er worden pogingen ondernomen om televisies een beter geluid te geven door middel van geïntegreerde subwoofers en een hoger uitgangsvermogen. Hoewel deze toestellen qua geluid beter zijn dan gewone TV’s, kunnen ze een krachtige subwoofer, een home cinema systeem met in de kamer verspreide luidsprekers of een krachtige sound bar niet vervangen. Twee modellen van Bose vormen een uitzondering.

Deze hebben zeven luidsprekers voor hoge tonen en zes subwoofers voor lage tonen, en zorgen voor een rijk geluid en zelfs voor een bedrieglijk echt surround geluid. Deze modellen komen echter op iets minder dan 6.500 euro. Het nadeel is duidelijk dat het hele toestel vervangen moet worden als het scherm of zelfs maar één luidspreker defect is - in tegenstelling tot een systeem met afzonderlijke componenten.

Beeldbron: unsplash.com / Jens Kreuter

Recensies