Onze selectiecriteria
In 1973 vond het eerste gesprek met een mobiele telefoon plaats. Het was echter pas in de jaren negentig van de vorige eeuw dat deze apparaten populair werden bij het grote publiek. In die tijd waren het zeer eenvoudige terminals waarmee je alleen maar kon bellen en berichten kon versturen.
En hoewel het ook in die tijd was dat de eerste smartphones verschenen, was het pas in 2007, toen het eerste iPhone-model werd gelanceerd, dat de grote doorbraak van de smartphones plaatsvond. Het is een zodanige revolutie geweest, dat we vandaag de dag nauwelijks meer zonder deze apparaten kunnen leven.
Belangrijk om te weten
- Smartphones bieden een groot aantal voordelen en zijn daarom een onmisbaar hulpmiddel geworden in ons dagelijks leven. We gebruiken ze om te communiceren, om het nieuws te lezen, om te genieten van onze vrije tijd en zelfs om te werken.
- Momenteel zijn de twee belangrijkste besturingssystemen voor mobiele telefoons Android en iOS. Het tweede is het Apple besturingssysteem en onderscheidt zich door zijn eenvoud en uniformiteit. Android is het besturingssysteem van Google en het belangrijkste voordeel ervan is de flexibiliteit.
- Bij de aankoop van een mobiele telefoon moet je eerst bedenken waar je hem voor nodig hebt en wat je ermee gaat doen. Als je dat eenmaal weet, zijn de twee meest invloedrijke factoren de processor en het RAM-geheugen. Twee andere, even belangrijke criteria zijn echter de opslagcapaciteit en de levensduur van de batterij.
Onze selectie: De beste smartphones op de markt
In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste smartphones die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de beste smartphone een stuk eenvoudiger.
- De beste smartphone voor Apple-fans
- De Samsung-smartphone met de beste prijs-kwaliteitverhouding
- De smartphone die de markt verovert
- De smartphone met de beste prijs-kwaliteitverhouding
De beste smartphone voor Apple-fans
Apple iPhone 11 - 128GB - Zwart
Koop op Bol.com
De Apple iPhone is het model dat je als echte Apple-fan wilt hebben. De A13-chip zorgt ervoor dat je zelfs de zwaarste apps snel gebruikt. Dankzij de nachtmodus maak je ook mooie foto’s in het donker. De batterij gaat lang mee.
De Apple iPhone 11 is voorzien van een compleet dual camera-systeem. De nieuwe ultragroothoeklens zorgt ervoor dat je kunt zien en vastleggen wat er buiten het beeld gebeurt. Daarnaast kun je video’s super makkelijk maken en bewerken als foto’s.
De Samsung-smartphone met de beste prijs-kwaliteitverhouding
Samsung Galaxy A40 - 64GB - Zwart
Koop op Bol.com
De Samsung Galaxy A40 is de perfecte smartphone voor iedereen die op zoek is naar een hoogwaardig Samsung-mobiel, maar daar niet gelijk de hoofdprijs voor wilt betalen. Het apparaat beschikt over een snelladen functionaliteit en een Infinity-U Display voor een optimaal schermgebruik.
Het slanke en stijlvolle ontwerp van de Galaxy A40 is gemaakt om op te vallen. Het apparaat is bovendien erg gebruiksvriendelijk. Echt een aanrader dus!
De smartphone die de markt verovert
Xiaomi Redmi Note 7 - 128GB - Dual-SIM - Roze
Koop op Bol.com
De Xiaomi Redmi Note 7 beschikt over een goede camera van 48 MP en een groot 6.3 inch scherm om je foto’s optimaal terug te kunnen kijken. De telefoon beschikt hiernaast ook nog over een dual sim functie zodat je de telefoon zowel zakelijk als prive kunt gebruiken.
De smartphone heeft 64 GB intern geheugen en 4G RAM. Verder heeft de telefoon een sterke 4000 mAh accu.
De smartphone met de beste prijs-kwaliteitverhouding
Huawei P Smart Z - 64GB - Zwart
Koop op Bol.com
De Huawei P Smart Z komt met een nieuwe feature, namelijk de uitschuifbare camera. Hiernaast beschikt de telefoon over een fraai design en wordt er optimaal gebruik gemaakt van het grote 6.59 inch scherm. De batterij gaat erg lang mee dankzij de capaciteit van 4000 mAh.
Het apparaat heeft een Dual sim-systeem, zodat je bereikbaar bent op twee telefoonnummers. Achterop de P Smart Z bevindt zich een camera van 16 megapixel, deze wordt nog ondersteund door een 2 megapixel sterke dieptesensor.
Shopgids: Alles wat je moet weten over smartphones
Het is van groot belang dat je voordat je een smartphone koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.
(Bron: Jozef Polc: 93560344/ 123rf.com)
Wat zijn de voor- en nadelen van smartphones?
Bovendien is het nu mogelijk om ermee te betalen in vele winkels of in te checken op de luchthaven. Het is echter belangrijk om ze op een verantwoorde manier te gebruiken, want ze kunnen verslavend zijn. Meestal hebben de modellen uit het hogere segment zeer hoge prijzen.
Welke soorten smartphones zijn er?
Over het algemeen worden smartphones ingedeeld afhankelijk van de prijs, de kwaliteit van de materialen, de kenmerken van de hardware en de prestaties ervan. Over het algemeen zijn de meest populaire modellen die in het middensegment.
Welke besturingssystemen hebben smartphones?
iOS onderscheidt zich door een eenvoudig en uniform systeem. Android daarentegen heeft als voordeel dat het zeer flexibel is. De meest actuele versies van beide zijn iOS12 en Android 9 Foot. Door de meest actuele versies te kiezen kun je er zeker van zijn dat je voor langere tijd updates ontvangt.
(Bron: Bowie15: 64977010/ 123rf.com)
Waar moet je op letten bij je aankoop?
Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een smartphone om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de smartphone die je nodig hebt:
- Gebruik
- Besturingssysteem
- Schermtype en -grootte
- Beeldresolutie
- Processor
- RAM-geheugen
- Connectiviteit
- Opslagcapaciteit
- Foto- en videocamera
- Batterij
- Extra functies
Gebruik
Het eerste wat je je moet afvragen is wat je met je mobiele telefoon gaat doen. Want het heeft natuurlijk niet veel zin om een smartphone met geweldige functies te kopen als je er geen gebruik van gaat maken. Dus als je de telefoon alleen maar gaat gebruiken om te bellen, te communiceren via sociale netwerken en te surfen op het internet, dan is een low-end model meer dan genoeg.
Maar als je er foto’s mee wilt maken en video’s met een hoge resolutie wilt opnemen of als je hoogwaardige games wilt spelen, dan heb je een geavanceerdere telefoon nodig. Hetzelfde geldt als je foto’s wilt bewerken met je mobiele telefoon. En als je daarentegen met je mobiele telefoon wilt betalen, heb je een NFC-verbinding nodig.
(Bron: Vadim Georgiev: 31213229/ 123rf.com)
Besturingssysteem
Vaak wordt aan het besturingssysteem niet het belang toegekend dat het verdient. Het is echter de belangrijkste software die de middelen van de mobiele telefoon hardware beheert. Daarom is het essentieel dat het voortdurend wordt bijgewerkt. In die zin zijn zowel Apple met iOS als Google, dat Android controleert, degenen die het vaker bijwerken.
Na hen verschijnen Nokia en OnePlus, in deze volgorde. Het is de moeite waard om te onthouden dat de nieuwste versie van Android de 9 Foot is, hoewel veel fabrikanten aangepaste lagen toevoegen aan het besturingssysteem van Google. Een interessant aspect van dit besturingssysteem is dat het een op gebaren gebaseerde interface toevoegt, die ook bij iOS 11 en 12 beschikbaar is.
Schermtype en -grootte
Als je denkt aan het scherm van je mobiele telefoon moet je zowel op de grootte als op de kwaliteit ervan letten. Over het algemeen zijn modellen met kleinere schermen, minder dan 5″ (inches), meestal low-end modellen. De huidige trend gaat in de richting van steeds grotere schermen, dus het komt steeds vaker voor dat er wordt gekozen voor schermen van 6″ of meer.
Qua formaat lijken OLED-panelen de beste keuze te zijn. Ze bieden een betere beeldkwaliteit, met meer helderheid en een beter contrast. Bovendien zorgen ze voor een betere energie-efficiëntie, een belangrijk aspect van mobiele apparaten. Daarbij maken ze ook lichtere en dunnere apparaten mogelijk.
Beeldresolutie
De laagste beeldresolutie op een mobiele telefoon is vandaag de dag HD of hoge resolutie. Dit betekent dat het scherm is verdeeld in 1280 x 720 pixels, wat het kleinste deel is waarin een beeld kan worden verdeeld. Tegenwoordig is de minimale resolutie die je moet overwegen echter Full HD, die 1920 x 1080 pixels laat zien.
De volgende optie is QHD of 2K, waarmee je 2880 x 1440 pixels op het scherm kunt weergeven. Aan de andere kant zijn er de plus resoluties zoals HD+, Full HD+ of QHD+. Deze hebben betrekking op mobiele telefoons met grotere schermen. Een QHD+ resolutie toont bijvoorbeeld 2880 x 1440 pixels.
Processor
De processor is als het ware het brein van de mobiele telefoon, het is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de verschillende bewerkingen van het besturingssysteem en de applicaties. Voor Android-toestellen zijn de Snapdragon-processoren van Qualcomm over het algemeen de beste keuze. Voor een mid-range telefoon is de Snapdragon 660 een goede optie.
Voor high-end apparaten is de nieuwste Snapdragon 855 een goede keuze. De Snapdragon 845 biedt echter slechts een iets lagere prestatie, waardoor het een geweldige optie is als je niet over je budget heen wilt gaan. Aan de andere kant hebben bedrijven als Samsung en Huawei hun eigen serie Exynos- en Kirin-processoren.
RAM-geheugen
Random Access Memory (RAM) is verantwoordelijk voor het opslaan van de commando’s die de processor uitvoert. De capaciteit wordt gemeten in gigabytes (GB) en is een belangrijk element voor de prestaties van een smartphone, vooral in Android-toestellen. Het is vooral van belang voor toepassingen met een hoog verbruik, zoals videospelletjes en multitasking.
Voor een low-end smartphone kan 3 GB RAM voldoende zijn. In ieder geval, als je er zeker van wilt zijn dat de telefoon gedurende vele jaren goed zal presteren, moet je denken aan een minimum van 6 GB. Als je op zoek bent naar een high-end smartphone, dan moet je er één kiezen met 8 GB of meer.
Connectiviteit
Op dit punt, en in afwachting van de komst van 5G-connectiviteit voor de eindgebruiker, die op zijn vroegst in 2020 is gepland, moet je drie zaken in overweging nemen: NFC, Bluetooth en WiFI. NFC-integratie is zeker essentieel voor onder andere mobiel betalen. Vandaar het belang ervan.
Wat de Bluetooth-verbinding betreft, kun je met de versie 5.0 genieten van een groter bereik en een grotere snelheid van de verbinding, evenals de mogelijkheid om twee draadloze headsets met elkaar te verbinden. De nieuwste WiFi standaard is 802.11ac, maar de nog krachtigere 802.
(Bron: Milan Markovic: 111569142/ 123rf.com)
Opslagcapaciteit
Wat de opslagcapaciteit betreft is het zo dat deze zo groot mogelijk moet zijn. Als minimale waarde moet je aan 64 GB denken of zelfs al 128 GB. Houd er rekening mee dat het besturingssysteem zelf al een groot deel van het interne geheugen gebruikt. Je moet ook letten op de mogelijke uitbreidingscapaciteit die door een microSD-kaart wordt ondersteund.
Foto- en videocamera
Als je aan een smartphone-camera denkt, moet je zowel de achter- als de voorcamera voor je selfies in overweging nemen. Het is echter belangrijk om niet alleen aan het aantal megapixels te denken. Je moet ook rekening houden met de sensor, de lens en de stabilisatie. De processor speelt ook een belangrijke rol.
Tot slot is de software verantwoordelijk voor de verwerking van de informatie die de sensor ontvangt, dus daar moet je ook op letten. De beste optie, als je een mobiele telefoon met een goede camera tegen een betaalbare prijs wilt, is om te kiezen voor de high-end modellen uit de voorgaande jaren. De eerste generatie Google Pixel XL, de Samsung Galaxy 8 en de Huawei P20 zijn zeer goede opties.
Batterij
De capaciteit van de batterij wordt gemeten in milliampère-uur (mAh). Het minimum dat je moet overwegen is 3700 mAh. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je je mobiele telefoon de hele dag kunt gebruiken met een gematigd gebruik ervan. Bovendien is het goed om een snel oplaadsysteem hebben.
Momenteel is één van de meest populaire de Qualcomm Quick Charge, die vaak wordt uitgevoerd door merken als Sony, Xiaomi of LG. En als je een draadloos oplaadsysteem wilt, is de meest voorkomende de Qi-standaard, die vaak wordt gebruikt door Samsung, LG, Lenovo, Apple of Xiaomi. Dit systeem is echter nog niet ideaal.
Extra functies
Twee van de meest interessante kenmerken van de huidige smartphones zijn de eenvoudige herkenning en de vingerafdruklezer. Beide zijn geïntegreerd als beveiligingssysteem en bieden andere interessante toepassingen. Wat de vingerafdruklezer betreft: sommige modellen integreren deze al in het display in plaats van de achterkant.
Een andere interessante eigenschap is de dubbele sim. Op deze manier kan je twee simkaarten (of een simkaart en een microSD) hebben. Zo kun je er een hebben voor persoonlijk gebruik en een voor professionele doeleinden. Je wilt misschien ook een hoofdtelefoonaansluiting hebben, omdat sommige modellen die niet meer hebben.
Samenvatting
We gebruiken elke dag onze smartphone om met onze familie en vrienden te communiceren, het weerbericht te bekijken, het nieuws te lezen, foto’s te maken, onze favoriete serie te bekijken of videospelletjes te spelen. Al met al lijkt het erop dat we niet zonder deze apparaten kunnen leven. Uiteindelijk maken ze ons leven gemakkelijker.
Vandaag de dag is er een grote verscheidenheid aan modellen. Dus, waar je de smartphone ook voor wilt gebruiken, je vindt er altijd wel één die bij je past. Hierbij moet je rekening houden met de specificaties van het display, de processor, het RAM, de opslagcapaciteit en de levensduur van de batterij. En de camera’s, als je foto’s of video’s gaat maken.
Vond je ons artikel over smartphones interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de beste smartphone kunnen vinden!
(Bron van de header afbeelding: Justin Main/ Unsplash.com)