Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

34Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

120Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote Smart Home test 2023. Hier stellen we alle Smart Home apparaten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste slimme huishoudtoestel voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een Smart Home wilt kopen.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Smarthome voorziet in de basisbehoefte aan veiligheid binnen de eigen vier muren. Het slimme huis houdt rekening met inbraakbeveiliging, brandbeveiliging en bescherming tegen elektrische installaties.
  • Smarthome beantwoordt aan energie- en veiligheidsbewust wonen door het netwerken van technische apparaten en hun intelligente besturing.
  • Smarthome maakt het mogelijk een uitgebreid thuisnetwerk tot stand te brengen en de comfortabele bediening ervan te garanderen.

Smart Home: Onze selectie

Gids. Vragen die je jezelf moet stellen voor je een smart home koopt

Wat is een smart home?

Om een huis slimmer te maken, hoeft het niet van de grond af gebouwd te worden. Smarthome kan in het hele gebouw worden toegepast, te beginnen met een modern controlecentrum.

Radiobestuurde systemen zijn de toekomst. Ze zijn gemakkelijker uit te voeren en vereisen geen ingrepen in de bouwconstructie. (Image source: pixabay.com / pixaline)

Smarthome staat voor een uitgebreid netwerk van de leefomgeving en het rekening houden met energiebesparing, modern wooncomfort en het behoud van hulpbronnen.

Hoe is Smarthome opgebouwd?

Een smarthome bestaat uit verschillende elementen:
Elementen Uitleg
Actuators Actuators zijn de eindapparaten die in een netwerk moeten worden opgenomen, dit kunnen de verwarming, lampen, televisies, zonneschermen, fornuizen of wasmachines zijn.
Gateway Dit is de centrale besturingseenheid waar alle commando’s samenkomen., De gateway maakt de communicatie van de netwerkactuatoren mogelijk., De gebruiker bestuurt het systeem via de invoerapparaten.
Invoerapparaten Invoerapparaten kunnen smartphones, tablets, ruimtetemperatuurregelaars of lichtschakelaars zijn., De verspreiding van spraakopdrachten, bijvoorbeeld via Amazon Echo, wordt steeds populairder.
Sensors Sensors zijn nodig om de helderheid in kamers te bepalen, de kamertemperatuur te meten of te detecteren of er mensen in de kamer zijn.

De elementen kunnen met elkaar verbonden worden via kabel of radio. Sommige systemen maken ook gebruik van het bestaande elektriciteitsnet. Bekabelde systemen zijn duur om in te voeren en vergen een ingewikkelde planning, omdat er kabels gelegd moeten worden.

Wat zijn de voordelen van smarthome?

De voordelen van Smarthome richten zich op de gebieden

  • Energie besparen
  • Verbeter het wooncomfort
  • Zorg voor veiligheid

De intelligente regeling zorgt voor meer comfort. Zo kan bijvoorbeeld de verwarming aangezet worden voor je het huis binnenkomt, gaat de voordeur open zonder dat je een sleutel hoeft te zoeken, of gaat de TV aan als je favoriete serie opstaat.

Er kan energie bespaard worden, want er gaat geen warmte verloren en een perfect getemperd gebouw is altijd verzekerd.

Bewaking van het huis verhoogt de veiligheid en beschermt tegen inbraak of ongelukken.

Het is vooral interessant als afzonderlijke elementen met elkaar gecombineerd worden. S Avonds, bijvoorbeeld, kunnen de luiken automatisch gesloten worden en de verlichting en de stereo-installatie aangezet.

Wat zijn de eisen voor smarthome?

Eigenlijk kan elk huis een slim huis worden. Aan de technische eisen is al voldaan met een router, internetverbinding en smartphone. Je kunt kiezen tussen afzonderlijke slimme bedieningen, bijvoorbeeld voor de verwarming of de televisie, of complete systemen die de afzonderlijke elementen in een centrale bedieningseenheid integreren. Complete systemen zijn bijzonder nuttig als een nieuw gebouw gepland is.

Dan kan een busnet voor de nodige bedrading gemakkelijk in de bouwplanning worden opgenomen. Het is ook gemakkelijk om met afzonderlijke gebieden te beginnen. Plug & Play systemen kunnen achteraf worden aangepast en uitgebreid naar behoefte en budget.

Welke specifieke mogelijkheden biedt smarthome mij?

Smarthome omvat veel gebieden van het dagelijks leven

  • Energie besparen
  • Veiligheid
  • Huishouden

Energiebesparing

De energie- en kostenbesparingen met Smarthome zijn enorm. Zo kan bijvoorbeeld de temperatuur van alle radiatoren centraal geregeld worden.

Als op de ramen extra sensoren worden aangebracht, kan warmteverlies worden voorkomen. Als het raam open staat, wordt de warmteafgifte automatisch verminderd. Verder is het mogelijk controle te krijgen over het energieverbruik van de elektrische apparaten in huis en stroomvreters op te sporen.

Beveiliging

Het risico van inbraak kan aanzienlijk verminderd worden als het huis de indruk wekt bewoond te zijn.

Om ervoor te zorgen dat dit ook tijdens de vakantieperiode het geval is, kunnen rolluiken, verlichting of de televisie via Smarthome bediend worden.

Het netwerken van rookmelders zorgt ervoor dat de gebruiker informatie in de vorm van een e-mail of sms ontvangt wanneer de apparaten afgaan.

Huishouden

Smarthome kan ook verlichting brengen in het huishouden. Zo kunnen aangebrande potten tot het verleden behoren als de oven in een netwerk met Smarthome is opgenomen en de temperatuur via de smartphone geregeld kan worden.

Het netwerken van de wasmachine betekent dat de resterende tijd via de smartphone kan worden opgevraagd en dat niemand onnodig hoeft te wachten tot het wasproces klaar is.

Hoe werkt de installatie van Smarthome?

Vandaag de dag kan Smarthome eigenlijk in elk huis geïnstalleerd worden. Het kan via de radio of via het elektriciteitsnet bediend worden. Niemand hoeft meteen voor een volledig netwerk te kiezen. Pakketten op instapniveau maken het mogelijk om te beginnen met het netwerken van verwarming of verlichting-

Hoe kan ik energie besparen met Smarthome?

Energiebesparing is het belangrijkste onderdeel in de omgang met Smarthome. Het stroomverbruik van elk afzonderlijk netwerktoestel kan voortdurend gecontroleerd worden.

Als je een zonnesysteem geïnstalleerd hebt, kun je nagaan hoeveel elektriciteit het hiernaast produceert.

Het gasverbruik kan verminderd worden via de verwarmingsregeling. Als de ramen geopend worden, reageren de draadloze sensoren en geven de informatie door aan de centrale besturingseenheid.

Wat zal smarthome me kosten?

Aan de slag gaan in het slimme huis hoeft niet veel te kosten. Sommige gebieden kunnen al bestreken worden met systemen die tussen 150 en 300 euro kosten. Bij de kwestie van de kosten spelen de volgende factoren een rol

  • Prijs van de afzonderlijke systeemcomponenten
  • Aantal te bestrijken gebieden
  • Aantal met Smarthome uit te rusten kamers

Slimme verwarmingsregelings- of verlichtingsbewakingssystemen zijn een relatief goedkope manier om te beginnen. De kosten variëren sterk en hangen af van het aantal netwerkbare apparaten dat al in het huishouden aanwezig is.

Besluit: Welke soorten slimme huizen zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten smarthome

  • open systeem
  • gesloten systeem

Wat zijn open systemen en wat zijn de voor- en nadelen?

Open systemen bieden gebruikers veel flexibiliteit. Er worden protocollen gebruikt die voor iedereen vrij beschikbaar zijn. Dit betekent dat ook toestellen van verschillende fabrikanten met elkaar in een netwerk kunnen worden verbonden.

Tegenover de vrijheid in de keuze van de apparaten staat het nadeel dat niet automatisch gegarandeerd is dat de apparaten zonder problemen met elkaar zullen samenwerken.

Voordelen
  • Apparaten kunnen flexibel gekozen worden
  • Grote keuze aan producten
  • Persoonlijke smaak kan een rol spelen
Nadelen
  • Soepele werking niet gegarandeerd
  • Functiebereik kan beperkt zijn

Het kan dus gebeuren dat het beoogde functiebereik niet optimaal benut kan worden en dat de gebruiker daardoor nadelen ondervindt.

Wat zijn gesloten systemen en wat zijn de voor- en nadelen?

In tegenstelling tot open systemen gebruiken gesloten systemen versleutelde protocollen. Vaak is de gebruiker beperkt tot de toestellen van een enkele fabrikant. Het voordeel van gesloten systemen is hun perfecte communicatie. Er zijn geen nadelen aan de manier waarop ze werken.

Voordelen
  • Betrouwbaar
  • Krachtig
  • Functioneel
Nadelen
  • Apparaten van één fabrikant moeten gebruikt worden
  • Niet compatibel met producten van andere fabrikanten

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om slimme huizen te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om slimme huizen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde Smarthome al dan niet geschikt voor je is. Samengevat zijn dat:

  • Doel
  • Koppeling
  • Controle
  • Installatie

Doel

Om aan de slag te gaan in de wereld van Smarthome, is het belangrijk het doel te bepalen. Je moet bedenken aan welke behoeften Smarthome moet voldoen.

Zelfs kleine schade, zoals een gesprongen slang van een wasmachine, blijft dankzij netwerken niet onopgemerkt. De waterdetector reageert op een waterpeil zo laag als 1,5 millimeter. (Image source: unsplash.com / dan lefebvre)

Dus wil je intelligente verwarmingsregeling, wil je de verlichting regelen of wil je je huis beter beveiligen? Dit helpt al om de noodzakelijke producten te beperken en te definiëren.

Bij aankoop moet je er ook op letten dat de systemen geschikt zijn voor individuele en flexibele uitbreiding.

Linkage

Na het bepalen van het doel worden de dingen concreter. Er wordt bepaald welke gebieden precies met elkaar verbonden moeten worden.

Voor verlichtingsbesturing komen LED’s of WLAN stopcontacten in

aanmerking. Als je de zonwering wilt regelen, moet je nadenken over hoe jaloezieën, rolgordijnen en markiezen in een netwerk met elkaar kunnen worden verbonden. Voor slim amusement moeten TV, stereo en home cinema systemen met elkaar verbonden zijn.

Als je met smarthome de veiligheid in je huis wilt verhogen, moet je inbraakbeveiliging, rookmelders en watermelders inbouwen.

Besturing

Wil smarthome echt voordelen opleveren, dan moet het besturingssysteem gekozen worden. Ook hier heb je verschillende mogelijkheden

  • Bediening via app
  • permanent geïnstalleerde, zelfklevende of draagbare radioschakelaars
  • Bediening via stemassistent (Amazon = Alexa, HomeKit = Siri)

Installatie

We hebben het al gehad over de installatiemogelijkheden. Als je een nieuw gebouw of een uitgebreide renovatie plant, moet je de mogelijkheden van bedrade systemen niet uitsluiten.

Hoewel naar elk afzonderlijk apparaat dat in een netwerk wordt opgenomen een aparte lijn moet worden gelegd, profiteren de gebruikers in ruil daarvoor van snelle en bijzonder betrouwbare gegevensoverdracht. Draadloze systemen zijn gemakkelijker te installeren en kunnen ook toegepast worden in huurflats, waar het niet toegestaan is het gebouw te verstoren.

Wetenswaardigheden over slimme huizen

Waarom woon ik veiliger met een slim huis?

We hebben het al gehad over beveiliging als een doorslaggevende component bij het gebruik van Smarthome. De nadruk ligt op beveiliging bij inbraken of brand. Een alarm gaat af als dieven proberen toegang tot het huis te krijgen.

Zijn mijn gegevens ook veilig met Smarthome?

De vraag is niet geheel onterecht. Theoretisch is misbruik van gegevens mogelijk in verband met slimme woningbesturing. Om dit uit te sluiten, moet je bij de Internet provider te weten komen in hoeverre gegevens daar worden opgeslagen en geëvalueerd. Ook de beveiligingssystemen van de provider en hun regelmatige updates zijn belangrijk.

Tot nu toe zijn er nog geen beveiligingsnormen wettelijk voorgeschreven in de context van smarthome. De grootste kwetsbaarheden in de smarthome zijn:

  • Netwerk apparatuur
  • Printers
  • Beveiligingscamera’s
  • Afstandsbedieningen
  • Tabletten

Digitale spraakassistenten zijn bijzonder aantrekkelijk voor hackers. Iedereen die de controle krijgt over een slimme luidspreker zou in theorie het commando kunnen geven om een netwerk deurslot te openen. Amazon heeft in dit verband al gereageerd en staat Alexa toe slimme deursloten alleen te openen na het noemen van een spraak PIN.

De volgende schade kan optreden:

Mogelijke schade Uitleg
Denial-of-service attacke Na besmetting met malware kan het smarthome apparaat opgenomen worden in een BOT netwerk.., De hacker kan dan zogenaamde DDOS aanvallen uitvoeren en online aankopen doen
Chantage Het is gemakkelijk om via onbeveiligde Smarthome apparaten op de PC te komen en persoonlijke gegevens en foto’s te bespioneren om er vervolgens de eigenaar mee te chanteren.
Eigendomsschade Deze schade valt niet meteen op., De manipulatie van een digitale slimme meter ziet financiële schade.
Identiteitsdiefstal Als de aanval op het slimme huis succesvol was, kunnen persoonlijke gegevens bespioneerd worden., Hackers doen bestellingen op het net en voeren online geldtransacties uit.
Inboedelschade Dit omvat gerichte aanvallen op de smarthome apparaten met het doel ze te manipuleren en zo schade aan het huis toe te brengen.

Het veiligste gebruik van Smarthome is beperkt tot gebruik binnen de eigen vier muren. Dit betekent dat gevoelige gegevens niet buiten kunnen komen en niet over het Internet verspreid kunnen worden.

Kan ik mijn Smarthome verzekeren?

Dit is inderdaad mogelijk. Sommige verzekeraars hebben zich hierin gespecialiseerd en bieden all-round bescherming tegen cyberaanvallen met bijbehorende beschermingspakketten.

Er wordt voortdurende ondersteuning geboden en bij een eventuele cyberaanval is de schade gedekt. Inbegrepen in de verzekeringsdekking is een wifi-netwerkscanner, die indringers kan detecteren en de gebruiker waarschuwen.

Beeldbron: 123rf.com / scyther5

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies