Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

49Bestede uren

23Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote scanner test 2022. Hier stellen we alle scanners die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste scanner voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een scanner wilt kopen.

Inhoud




De belangrijkste feiten in het kort

  • Scanners worden gebruikt om gegevens te verzamelen en een voorwerp op een systematische manier waar te nemen of te meten.
  • In de regel wordt onderscheid gemaakt tussen flatbedscanners, invoerscanners, trommelscanners en diascanners.
  • Bij de aanschaf van een scanner moet je vooral letten op de optische resolutie, de kleurdiepte, de scansnelheid en het gebruiksgemak.

Scanner: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een scanner koopt

Wat is een scanner?

De hoofdbedoeling van een scanner is het vastleggen van gegevens. Dit betekent dat dit toestel een beeld van een analoog origineel omzet in een digitale vorm met behulp van sensoren en optisch-magnetisch-elektronische omzetting. Dit is meestal een glad document zoals papier.

Op deze manier levert een groot aantal afzonderlijke metingen een totaalbeeld van het voorwerp op, dat na het scannen naar de computer wordt overgebracht om daar te worden geanalyseerd of gevisualiseerd. Daar kunnen de gegevens dan als een beeldbestand worden opgeslagen.

Een scanner is een handig apparaat voor op kantoor en thuis. Het kan op vele manieren gebruikt worden. (Beeldbron: 123rf.com / Mayuree Moonhirun)

Hoe werkt een scanner?

Scanners werken met licht en reflecties. Dit betekent dat het te scannen beeld, document of foto met een lichtapparaat wordt belicht door een zogenaamde scankop over het document te bewegen. Het weerkaatste licht wordt doorgegeven door een opto-elektronische lijnsensor.

Hoeveel licht er gereflecteerd wordt, hangt af van de vraag of het huidige beeldgebied donker of helder is. De staaflens is verantwoordelijk voor het bundelen van het licht erin en het elimineren van strooilicht. Deze lichtsignalen worden vervolgens door lichtgevoelige fotodiodes omgezet in een analoge spanning. Hoe meer licht er op de staaflens valt, hoe meer stroom er doorgelaten wordt, wat betekent dat de spanning later pixel voor pixel door de analoog-digitaal omzetter in een digitale waarde wordt omgezet.

Wist je dat oudere laserprinters en kopieerapparaten het irriterende gas ozon uitstoten? Dit is vooral een probleem bij oudere modellen of als de machine in een kleine kamer staat. Dus als de scanner vaak gebruikt wordt, moet hij niet vlak naast je werkstation staan en in een goed geventileerde kamer.

Omdat de verschillende stroomsterktes in verschillende bereiken verdeeld zijn, leveren deze sterktebereiken verschillende binaire codes op, die dan uiteindelijk gebruikt worden om het beeld te maken. Een kleurenscanner heeft verschillende sensoren die een kleurenfilter hebben en alleen een bepaalde kleur doorlaten. Op deze manier wordt de intensiteit van de afzonderlijke kleuren gemeten.

Wat is het verschil tussen kopiëren en scannen?

Omdat ook voor kopiëren de gegevens eerst gescand moeten worden, omdat het kopieerapparaat of de printer anders geen gegevens zou hebben om op de pagina af te drukken, zou je kunnen denken dat er geen echt verschil is tussen scannen en kopiëren.

Het verschil is echter dat bij kopiëren de gegevens slechts tijdelijk worden opgeslagen en onmiddellijk worden gewist nadat het beeld of document is afgedrukt, terwijl bij scannen de gegevens na het proces nog steeds bestaan om geanalyseerd of gevisualiseerd te worden. Je zou dus kunnen zeggen dat de gescande gegevens bij het kopiëren direct weer op het afdrukapparaat worden uitgevoerd.

Met de scanfunctie daarentegen kan een origineel worden ingelezen, dat dan via een omschreven interface naar de computer wordt overgebracht voor verdere verwerking in willekeurige software.

Hoe vind ik de juiste scanner voor mij?

Ook hier hangt het af van waar je de scanner voor wilt gebruiken. Ben je iemand die zelden documenten moet scannen, dan is een multifunctioneel toestel eerder iets voor jou.

Wil je documenten, foto’s en afbeeldingen in hoge resolutie hebben, dan moet je een goede scanner kopen. Het is belangrijk dat je nadenkt over hoeveel je bereid bent aan dit toestel uit te geven en welke functies voor jou belangrijk zijn.

Hoe hoger en beter de resolutie, kleurdiepte, software, verbinding, scansnelheid, hoe meer de prijzen omhoog gaan.

Je moet ook weten wat voor soort scanner je wilt bezitten. Er zijn verschillende soorten scanners en ze hebben allemaal verschillende functies. Als je bijvoorbeeld een scanner zoekt die je gemakkelijk kunt vervoeren, zijn mobiele scanners heel geschikt voor deze functie.

Wat zijn de voor- en nadelen van een multifunctionele printer met een scanmogelijkheid?

Veel mensen zullen zich waarschijnlijk afvragen waarom ze niet gewoon een multifunctionele printer kopen, die dan niet alleen de afdrukfunctie bevat, maar ook kan kopiëren, faxen en scannen. Bovendien schijnt deze optie voordeliger te zijn, want je lijkt meer voor je geld te krijgen.

Toch moet vermeld worden dat de meeste multifunctionele toestellen beknibbelen op het scanapparaat. Dit betekent dat de geleverde resolutie, kleurnauwkeurigheid, afwerking en software maar net aan de algemene eisen voldoen en dus niet kunnen tippen aan de kwaliteit, snelheid, nauwkeurigheid en software van scanners.

Multifunctionele printers zijn een goede manier om veel functies uit te voeren, zoals afdrukken, kopiëren, faxen en scannen. Maar de kwaliteit van de scans kan vaak niet op tegen die van een zuivere scanner. (Image source: pixabay.com / stevepb)

Het hangt er natuurlijk van af wat je zoekt. Wil je scannen van de hoogste kwaliteit, dan is een stand-alone apparaat aan te bevelen. Als scannen iets is wat je niet vaak hoeft te doen, dan is een multifunctionele printer aan te bevelen.

Voor wie is een mobiele scanner geschikt?

Mobiele scanners omvatten handheld scanners, maar ook kleinere, draagbare voerscanners. Voor mensen die veel reizen, vooral voor hun werk, en herhaaldelijk documenten willen scannen, kan een mobiele scanner een betere keuze zijn dan een meer stationair model.

Mobiele scanners worden gekenmerkt door het feit dat ze niet alleen kleiner en lichter zijn, maar meestal ook goedkoper dan andere toestellen. De meeste toestellen zijn geprijsd tussen 35 en 75 euro. Deze investering kan de moeite waard zijn als je liever een professioneel toestel dan je smartphone gebruikt om ter plekke tekstdocumenten te digitaliseren.

Welke bekende scanner fabrikanten zijn er?

De markt voor scanners is vrij breed. Aan de top wordt ze gedomineerd door grote, beursgenoteerde ondernemingen, zoals

  • Fujitsu
  • Epson
  • Canon
  • HP

Elk van deze beursgenoteerde bedrijven richt zich anders op hun produktenaanbod, en alle vier bieden naast scanners ook diverse andere technologie produkten en diensten aan.

Een voorbeeld van een meer gespecialiseerde fabrikant van scanapparatuur is de Duitse firma Rollei. Maar hoewel het minder dan 50 werknemers heeft, biedt het ook andere producten aan, zoals dashcams en statieven.

Welke accessoires worden aanbevolen voor scanners?

Afhankelijk van hoe deskundig je met je scanner wilt werken en hoe zorgvuldig je je document digitaal wilt nabewerken, zijn verschillende accessoires nuttig voor je.

Bij de meeste scanners kun je goede nabewerkingssoftware verwachten, en ook een USB kabel en stuurprogramma’s. Voor meer professioneel gebruik zijn er speciale houders voor dia’s of films.

Wat kost een scanner?

Als je een scanner koopt, moet je eerst bedenken hoeveel geld je bereid bent uit te geven. Afhankelijk van kleurresolutie, scansnelheid, software, formaat en kleurdiepte, kunnen de prijzen beginnen in het 70-euro-gebied en stoppen bij 700 euro.

Een goede scanner hoeft niet per se 700 euro te kosten. Je kunt goede scanners vinden in het 100- tot 200-euro segment die van zeer goede kwaliteit zijn en aan je eisen voldoen.

Iris en Canon scanners zijn bijzonder goed geprijsd. Als je speciale functies wilt die een gewone scanner niet heeft en je wilt een merk met een goede reputatie, dan zijn Epson scanners waarschijnlijk een goede keuze voor jou.

Wat zijn de alternatieven voor scanners?

Om geen scanner te hoeven kopen om foto’s te digitaliseren, is het mogelijk een digitaal fototoestel te kopen. Alternatieve manieren om een foto, tekst of boek te scannen zijn: Multifunctionele printer, smartphone camera, scanner app op je smartphone. Welke van de oplossingen voor jou de juiste is, hangt af van wat je bedoeling is met het scannen van het document.

Als je alleen een formulier of tekstdocument als bestand wilt maken om het te kunnen versturen, zijn de laatste drie alternatieven prima geschikt. De investering in een zuivere scanner is eigenlijk alleen de moeite waard voor vrij professionele fotografen die analoge foto’s willen blijven maken, en voor bedrijven of particulieren die dagelijks veel documenten moeten scannen en vertrouwen op de hoge snelheid en superieure kwaliteit van een zuivere scanner ten opzichte van een multifunctioneel toestel.

Besluit: Welke soorten scanners zijn er en welke is geschikt voor jou?

Wat zijn de kenmerken van een flatbedscanner en wat zijn de voor- en nadelen?

Zoals de naam van dit apparaat doet vermoeden, is een flatbedscanner vooral geschikt voor vlakke originelen, zoals geschreven documenten, papieren foto’s en uitknipsels uit kranten en tijdschriften.

Nieuwere apparaten hebben vaak alleen een USB 2.0 verbinding met de computer nodig, die dan gebruikt wordt om gegevens uit te wisselen en de scanner van stroom te voorzien. Het is dus gemakkelijk te gebruiken.

Flatbedscanners zijn ook in staat om omvangrijke documenten zoals boeken te scannen. (Foto: pixabay.com / Pexels)

Dit type scanner biedt een groot glazen oppervlak waarop het origineel wordt gelegd met de te scannen kant naar beneden. Een belichtings- en scanapparaat beweegt onder deze glasplaat om te scannen. Dit proces is vergelijkbaar met dat van een fotokopieerapparaat.

Bij deze vorm van scannen wordt het voorwerp niet doorgetrokken of bewogen, maar blijft het stil op de glasplaat liggen. Een flatbedscanner kan documenten tot een formaat van DIN A0 scannen. Het voordeel hiervan is dat documenten die moeilijker te scannen zijn, zoals boeken, ook gescand kunnen worden.

Voordelen
  • Geschikt voor allerlei platte originelen
  • Boeken kunnen gescand worden
  • Overtuigt met zijn veelzijdigheid
Nadelen
  • Dikke originelen lijden kwaliteitsverlies door invallend licht
  • Wazig bij rondingen en randen
  • Dia’s en negatieven zijn moeilijk te scannen

De reden waarom hier alleen dunne en platte originelen voor scannen gebruikt mogen worden is dat dikkere originelen kwaliteitsverlies lijden door invallend licht.

Het probleem hierbij is dat er dan onscherpte optreedt bij krommingen en randen. Dit kan ook met foto’s gebeuren. Daarom moet je in zulke situaties ervoor zorgen dat je scant in donkere kamers of een deken over het toestel leggen om het te beschermen tegen lichtinval. Dia’s en negatieven zijn ook niet zo gemakkelijk te scannen. In tegenstelling tot foto’s zijn ze doorzichtig en moeten dus van achteren verlicht worden in plaats van van voren. Speciale flatbedscanners lossen dit probleem op met een transparantie-unit, maar zijn daardoor duurder.

Wat zijn de kenmerken van een documentscanner en wat zijn de voor- en nadelen?

Document feed scanners zijn bijzonder geschikt voor het digitaliseren van documenten en losse pagina’s. Synoniemen voor dit apparaat zijn ook documentscanner en doortrekscanner. Het voordeel van dit type scanner is dat een grote hoeveelheid documenten snel en moeiteloos gescand kan worden.

Daarom worden doortrekscanners vaak gebruikt in papierloze kantoren, banken en verzekeringsmaatschappijen en bibliotheken, zodat documenten zo plaatsbesparend en efficiënt mogelijk gearchiveerd kunnen worden.

Voordelen
  • Snel en dus tijdbesparend scannen
  • Ruimtebesparend en efficiënt
  • Er kunnen meerdere documenten tegelijk gescand worden
Nadelen
  • Er kunnen alleen documenten gescand worden
  • Dikke documenten zoals boeken kun je niet scannen
  • Mogelijke randvervorming bij gladde documenten

In tegenstelling tot de flatbedscanner worden de documenten automatisch door een invoer getrokken en langs de sensoren gevoerd.

Bij apparaten van hoge kwaliteit is het ook mogelijk meerdere vellen in een stapel op het invoeroppervlak te leggen, zodat de scanner de pagina’s een voor een kan doorvoeren. Het voordeel hiervan is dat het tijd bespaart. Er zijn ook documentscanners die met een duplexfunctie uitgerust zijn. Dit betekent dat beide kanten van de pagina tegelijk gescand worden als de documenten geveegd worden, wat ook een voordeel is wat tijdbesparing betreft.

Wel moet vermeld worden dat deze soorten scanners alleen documenten kunnen scannen. Dit betekent dat boeken hiervoor niet gebruikt kunnen worden. Een ander nadeel is dat gladde originelen, zoals foto’s, vervormde randen kunnen hebben.

Wat zijn de kenmerken van een drum scanner en wat zijn de voor- en nadelen?

De trommelscanner is een van de oudste soorten scanners. Ondanks zijn leeftijd kan hij nog steeds nauwkeurige resultaten leveren en heeft hij een resolutie van ongeveer 12.000 dpi, een hoge scansnelheid en een goede kwaliteit. De werking van een trommelscanner is heel anders dan die van flatbed en documentscanners.

Hier zit het origineel op een draaiende trommel in het apparaat. Het belichtings- en scansysteem beweegt lineair voorwaarts op deze trommel, zodat het origineel spiraalvormig gescand wordt. Afhankelijk van het ontwerp kan de trommel horizontaal, verticaal of schuin geplaatst zijn. De trommel draait gelijkmatig rond, zodat de verlichting en het scanapparaat gelijkmatig langs het origineel bewegen.

Dit proces voltrekt zich altijd op dezelfde afstand en met dezelfde snelheid. Dit voorkomt dat het document omkrult of kreukt.

Voordelen
  • Nauwkeurige resultaten
  • Geen bobbels of rimpels
  • Groot dichtheidsbereik
Nadelen
  • Duur
  • Trage scansnelheid
  • Worden tegenwoordig bijna niet meer gemaakt

In plaats van CCD sensoren hebben trommelscanners zeer gevoelige fotomultipliers om de gegevens af te lezen.

Dit zijn lichtsensoren die een elektrische stroom opwekken als er licht op valt. Omdat ze kleurenblind zijn, wordt hier alleen de intensiteit van de kleur waargenomen, maar niet de kleur zelf. Omdat het signaal in een fotomultiplicator versterkt wordt, heeft de trommelscanner een groter dichtheidsbereik dan de flatbedscanner en kan hij ook op donkere en lichte plaatsen nog kleur- en helderheidsgradaties weergeven.

Een nadeel van deze scanners is dat ze vaak erg duur zijn en niet handig vanwege hun afmetingen. Bovendien duurt een scan lang, in tegenstelling tot een documentscanner, en daarom probeert men het hele oppervlak van de trommel te gebruiken en zoveel mogelijk kopieën te maken.

Wel moet vermeld worden dat trommelscanners tegenwoordig nauwelijks meer gemaakt worden, want flatbed scanners en diascanners zijn meestal goedkoper en hebben ook de mogelijkheid om krachtiger te worden. Daarom worden deze scanners alleen gebruikt als je de hoogste kwaliteit resolutie en dichtheid wilt vastleggen.

Wat zijn de kenmerken van een diascanner en wat zijn de voor- en nadelen?

Flatbedscanners worden diascanners als ze een transparantie-unit hebben. Voor dia’s en fotonegatieven vindt een opto-elektronische omzetting plaats in het scannerdeksel. In tegenstelling tot papieren foto’s, die het licht naar beneden weerkaatsen, laten dia’s en negatieven het licht naar boven doorschijnen.

Daarom is voor de gegevensoverdracht een kabelverbinding tussen het deksel en de basisbehuizing van de scanner nodig. Er worden klemsjablonen van verschillende afmetingen geleverd om te verzekeren dat de originelen precies geplaatst worden.

Voordelen
  • Geen onscherpte
  • Klemsjablonen plaatsen originelen precies
Nadelen
  • Duurder dan flatbedscanners met een transparantie-unit
  • Kan alleen gebruikt worden voor dia’s en negatieven

In tegenstelling tot flatbedscanners met een transparantie-unit, transillumineren diascanners de film direct. De glasplaat van een flatbedscanner heeft een negatieve invloed op de beeldvorming, en daarom is een zuivere diascanner een groot voordeel, want onscherpte door gebogen originelen kan hier niet optreden.

Het nadeel hiervan is dat deze scanners vaak duurder zijn dan flatbedscanners met een transparantie-unit en ook alleen gebruikt kunnen worden voor dia’s en negatieven.

Wat zijn de kenmerken van een handscanner en wat zijn de voor- en nadelen?

Handheld scanners zijn kleine, gemakkelijk mee te nemen apparaten die je met de hand over het te scannen document moet slepen. In de jaren 1970 en 1980 waren ze een zeer populair, want goedkoop, alternatief voor de veel preciezere bureauscanners, maar ze raakten uit de mode in het begin van de jaren 1990 door de steeds goedkopere flatbed scanners.

In die tijd konden deze handzame scanners in één beweging alleen stroken van ongeveer 10 cm breed scannen en ze moesten ook met een kabel op de computer aangesloten worden.

Voordelen
  • Is zeer plaatsbesparend
  • Kan gemakkelijk vervoerd worden en spontaan op elke computer worden aangesloten
  • Vaak goedkoper dan grotere modellen
Nadelen
  • Niet geschikt voor professionele fotografen vanwege de lagere resolutie
  • Moet handmatig over het document gesleept worden

Later werden handscanners weer populair omdat ze mobiel werden, nu hele A4 pagina’s in één handeling konden scannen en al heel vroeg met tekstherkenningssoftware uitgerust waren. Er werden ook lijnscanners ontwikkeld, die digitale highlighters genoemd werden en ingebouwde vertaalsoftware hadden. Tegenwoordig zijn handscanners populaire hulpmiddelen, vooral in de commerciële omgeving, hoewel ze concurrentie ondervinden van steeds professionelere scan-apps voor smartphones.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om scanners te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om scanners te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde scanner geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

  • Beeldkwaliteit
  • Hanteerbaarheid en functiebereik
  • Scansnelheid
  • Omvang van de levering

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit is bijzonder belangrijk voor goede scanresultaten. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Optische resolutie, kleurdiepte en toonbereik zijn bijzonder belangrijk.

Optische resolutie

In de beeldweergave is puntdichtheid een maat voor de gedetailleerdheid van de vertoonde visuele voorstelling. Het is dan ook een van de kwaliteitskenmerken van het technische reproductieproces. Voor flatbedscanners moet een optische resolutie van minstens 4800 x 4800 dpi opgegeven worden.

De afkorting DPI staat voor dots per inch. Als je een documentscanner gebruikt, zorg dan dat die een resolutie heeft van 600-1400 dpi. Een goede drumscanner kan een resolutie bereiken tot 12000 dpi, dat is de hoogst mogelijke resolutie. Dia scanners moeten een resolutie van 7200 dpi hebben voor semi-professioneel gebruik. Voor amateurgebruik is 4600 dpi voldoende.

Kleurdiepte

De kleurdiepte bepaalt een essentiële eigenschap van raster- en vectorafbeeldingen, nl. de differentiatie van alle helderheids- en kleurwaarden. Flatbedscanners moeten een minimale kleurdiepte van 48 bits hebben.

Dit komt overeen met een ruimte van 281 triljoen kleurtonen. Bij single-feed scanners is het niet zo belangrijk dat de kleurdiepte hoog is. Hier is 24 bits meestal voldoende, wat overeenkomt met een ruimte van 16,7 miljoen kleurtonen. Voor diascanners en trommelscanners zijn 24 bits tot 48 bits voldoende.

Tonaal bereik

Het tonaal bereik geeft je informatie over hoeveel kleurinformatie een beeld of beeldbestand bevat. Dit verwijst naar het verschil tussen de lichtste en donkerste delen van een beeld. Het is dus een kwestie van grijze schalen. Het toonbereik is bijzonder geschikt voor boeken en tekst.

Het toonbereik kan met beeldbewerkingssoftware geregeld worden. Daarom is toonwaardecorrectie het belangrijkste middel om helderheid en contrast te optimaliseren. Daartoe dient het histogram als hulpmiddel om de verdeling van de tonale waarden te analyseren, zodat ze vervolgens gericht kunnen worden gecorrigeerd. 16 bit (extern) en 8 bit (intern) zijn hier het beste.

Hantering en functiebereik

Je moet zelf beslissen welke hantering voor jou het beste is. Sommige scanners kunnen alleen via software bediend worden, andere hebben ook zogenaamde sneltoetsen die op de voorkant van de scanner zitten. Een ander belangrijk criterium voor je aankoopbeslissing is welke functies de scanner kan uitvoeren, d.w.z. welke soorten documenten en foto’s goed gedigitaliseerd kunnen worden en hoe het bestand daarna bewerkt kan worden.

Als je dus in de eerste plaats alleen tekstdocumenten wilt scannen, heb je een veel kleinere uitrusting nodig dan iemand die zijn scanner nodig heeft om negatieven, dia’s en andere foto’s van hoge kwaliteit te digitaliseren en zorgvuldig te verfijnen. Automatische kras- en stofverwijdering is een verrijkende extra eigenschap van hoogwaardige toestellen.

Scansnelheid

De meeteenheid voor de scansnelheid van scanners is het aantal beelden dat per minuut wordt geproduceerd, of IPM (Beelden per Minuut). Daarom hebben scanners met een duplex functie een groter aantal gegenereerde beelden. Bovendien moet voor de scansnelheid ook rekening gehouden worden met de resolutie.

Hoe hoger de resolutie, hoe groter het aantal pixels en de hoeveelheid te verwerken gegevens. Daarom is een origineel met een lagere resolutie sneller dan een met een hoog aantal pixels. Ook vergt een scan in grijstinten meer gegevens om te verwerken dan een kleurenscan.

Als algemene regel kunnen invoerscanners tot ongeveer tien bladzijden per minuut verwerken, terwijl krachtige scanners die bladzijden kunnen omslaan 40 bladzijden van een boek per minuut kunnen vastleggen.

Omvang van de levering

De omvang van de levering kan ook aanzienlijk zijn. Hoe meer nuttige accessoires zoals driver CD’s, handleidingen, verbindingskabels en software worden meegeleverd, hoe veelzijdiger je de scanner kunt gebruiken. Bovendien ben je beter voorbereid op problemen en kun je er beter op reageren.

Als je echter al andere software oplossingen hebt en geen hulp nodig hebt, kun je dit criterium buiten beschouwing laten.

Wetenswaardigheden over scanners en printers

Wie vond de scanner uit?

Russell Kirsch ontwikkelde de eerste digitale scanner in 1957. Het eerste gescande beeld was de foto van zijn pasgeboren zoon Walden. De resolutie hier was 176 x 176 pixels. De kleurdiepte was 1 bit per pixel en er waren tussenliggende grijsniveaus. Het was effectief een scherp contrasterende zwart-wit afbeelding.

Hoe installeer ik een scanner in 5 stappen?

  1. Zet je scanner aan en verbind hem met je computer.
  2. Wacht om te zien of de scanner door het apparaat herkend wordt. Is dat niet het geval, dan zijn de twee apparaten misschien niet compatibel. Als dit het geval is, neem dan contact op met de fabrikant en zoek naar geschikte stuurprogramma’s op hun website, of neem persoonlijk contact op met de firma via een van de contactmogelijkheden.
  3. Zodra de scanner herkend is, zoekt hij naar stuurprogramma software. Idealiter gebeurt dit automatisch, anders moet je het handmatig doen.
  4. Om dit te doen moet je of een driver CD inbrengen of het juiste stuurprogramma op de website van de fabrikant zoeken. Maar als je eerst de juiste software moet downloaden, moet je het installatieproces een keer afbreken en dan opnieuw starten.
  5. Na de installatie van de stuurprogramma’s zou je scanner klaar moeten zijn voor gebruik. Het is het beste om een test scan uit te voeren om zeker te zijn dat alles werkt.

Wat moet ik doen als mijn computer de scanner op de multifunctionele printer niet herkent?

Een multifunctionele printer fungeert zowel als printer en als scanner, dus soms herkent de computer hem niet meteen. Zorg dat je printer of scanner goed aan staat en klaar is. Als hij via een USB kabel op de PC is aangesloten, controleer dan of de kabel gebreken vertoont.

Voor Windows: Ga naar het Configuratiescherm en ga naar Apparaten en printers. Om je scanner met de PC te laten communiceren, is het nodig dat je het nieuwste stuurprogramma hebt. Om te zien of het geïnstalleerd is, ga je naar “Apparaatbeheer” in het Configuratiescherm, zoek je printer (afdrukwachtrijen) of je scanner op en werk zo nodig het stuurprogramma bij onder Eigenschappen. Onder “Devices and Printers” moet je apparaat de status “Ready” hebben als het ingeschakeld en verbonden is. Als de scanner of printer “Offline” is, dan moet je de verbinding controleren.

Zet je scanner of printer uit voordat je deze stappen uit voert.

Vaak helpt een eenvoudige herstart. Als de scanner of printer met het WLAN verbonden is, moet je controleren of hij überhaupt nog werkt.

Waar moet ik op letten bij het schoonmaken en onderhouden van mijn scanner?

Deze tips moet je opvolgen

  • Oefen niet te veel druk uit op het oppervlak van het scannerglas
  • Gebruik nooit alcohol, verdunner, bijtende oplosmiddelen of smeermiddelen
  • Mors geen vloeistof in de scanner of op de elektronische onderdelen
  • Open nooit de behuizing van de scanner

Kan ik ook scannen met mijn smartphone?

Afhankelijk van het soort document dat je wilt scannen en waarvoor het bestand later gebruikt zal worden, kan de smartphone een gelijkwaardig alternatief zijn voor een gewone scanner.

Je kunt een extra scanner app installeren of gewoon je ingebouwde camera gebruiken. Vooral voor onschuldige communicatie met vrienden volstaat de camera om teksten of foto’s te digitaliseren en ze onmiddellijk via een boodschapper of e-mail dienst te verzenden of ze via USB of Bluetooth naar een PC over te brengen.

Het is echter professioneler om een van de vele, vaak gratis, apps te downloaden. Deze bieden enkele nuttige extra functies.

Een gefotografeerde boekpagina wordt automatisch herkend en de marges worden gemarkeerd, maar je kunt ook handmatig bijsnijden. Nabewerking van het gescande beeld is mogelijk, maar beperkt tot zeer elementaire kleurgradering. Sommige apps bevatten ook tekstherkenningssoftware.

De scan kan als een PDF of JPG bestand worden opgeslagen, of in sommige gevallen direct naar een cloud worden geüpload. Je moet er rekening mee houden dat de beeldkwaliteit nog steeds afhankelijk is van je smartphone camera, want die maakt de foto nog steeds. Voorbeelden van goed beoordeelde apps die in een gratis versie verkrijgbaar zijn, zijn:

  • Adobe Scan
  • Cam Scanner
  • Genius Scan (iOS)

Of smartphone scannen een geschikt alternatief voor je is, hangt dus af van wat voor soort document je wilt scannen, waar, en in welke hoeveelheid en kwaliteit.

Hij is heel praktisch, vooral voor onderweg en voor een hanteerbaar aantal documenten. De kwaliteit is prima geschikt voor alledaags scannen, vooral van tekstdocumenten, maar voor professionele fotografen of officiële bedrijfscommunicatie is een echte scanner nodig.

Welke andere toepassingen zijn er voor scanners?

De technologie van het scannen wordt niet alleen gebruikt voor het digitaliseren van documenten, maar vindt ook toepassing in verschillende andere segmenten zoals geneeskunde en beveiligingstechnologie. Moderne computertomografie (CT) en magnetische resonantie beeldvorming (MRI) apparaten worden gebruikt om het menselijk lichaam te onderzoeken op verwondingen aan botten, ligamenten, pezen en spieren.

Lichaams- en bagagescanners worden gebruikt om de veiligheid te garanderen, b.v. op luchthavens, in rechtbanken of gevangenissen. Barcodescanners worden ook veel gebruikt en zijn onvervangbaar, bijvoorbeeld bij kaartjescontrole en bij het naar de autoriteiten gaan.

De volgende tabel geeft een kort overzicht van de belangrijkste toepassingsgebieden:

Toepassingsgebied Type apparaat Functie
Geneeskunde/Radiologie Computertomografie (CT) Opwekken van beelden van binnenin het lichaam. Onderzoek naar verwondingen aan botten, ligamenten, pezen, spieren, enz.
Geneeskunde/Radiologie Magnetic resonance imaging (MRI) Beeldvorming van de structuur en functie van zowel weefsels als organen in het menselijk lichaam.
Beveiligingsonderzoek Lichaams-/bagagescanners Om de veiligheid te garanderen op plaatsen als luchthavens, rechtbanken of gevangenissen, worden mensen onderzocht op voorwerpen die niet toegestaan zijn.
Kaartcontrole/autoriteiten Barcodescanners De barcodescanner wordt het meest gebruikt, zowel aan de ingang van bv. voetbalstadions als bij de check-in.

Wat mag (wettelijk) wel of niet gescand worden?

Het is duidelijk dat het om auteursrechtelijke redenen onwenselijk is dat lezers een boek of tijdschrift niet gewoon in de bibliotheek scannen of fotograferen in plaats van het werk te kopen.

Het is wettelijk toegestaan een deel van de hele publicatie, d.w.z. slechts een paar bladzijden, voor eigen gebruik te digitaliseren.

Het is dus niet toegestaan om het gescande boek bijvoorbeeld op een leerplatform te publiceren. Normaal gesproken zul je geen problemen hebben met het privé-gebruik van een gescand document, maar in een commerciële context moet je je vooraf uitvoerig informeren.

Je moet er ook rekening mee houden dat de juridische situatie in Duitsland betrekkelijk vaag is en dat de beoordeling van wat is toegestaan in veel landen verschilt. Raadpleeg bij twijfel een wetboek of neem contact op met een advocaat.

Beeldbron: pixabay.de / cloudhoreca

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies