Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

54Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Welkom op onze grote radioantenne test 2023. Hier stellen we alle radioantennes die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste radioantenne voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een radioantenne wilt kopen.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Radio antennes brengen de ontvangst van je toestel naar een heel nieuw niveau! Of het nu voor TV, radio of radio is, je zult zeker het verschil merken en niet meer zonder het extra toestel willen.
  • Een belangrijke vraag die je voor jezelf moet beantwoorden voor je een aankoopbeslissing neemt, is voor welk toestel je de antenne wilt gebruiken en welke modellen dus geschikt voor je zijn.
  • Afhankelijk van je behoeften zijn er modellen voor binnen- of buitengebruik. Terwijl sommige toestellen op een voor jou handige plaats kunnen worden gezet, moeten sommige direct aan het hoofdtoestel worden bevestigd.

Radio antenne: Onze selectie

Deleycon Radioantenne

Stelt u zich eens voor dat u geniet van uw favoriete radiozenders met kristalhelder geluid en een stabiel signaal, dankzij de deleyCON FM AM VHF radio-antenne. Deze dipool werpantenne is speciaal ontworpen voor geoptimaliseerde ontvangstprestaties in het gehele FM, AM en VHF bereik. Of u nu luistert naar muziek, nieuws of sport, u zult de uitzonderlijke kwaliteit die deze kamerantenne levert, zeker waarderen.

Bingfu Radioantenne

Ontdek de kracht en het gemak van de BINGFU FM-radioantenne, met een 75 Ohm ongebalanceerde FM-dipoolantenne die speciaal is ontworpen om de geluidskwaliteit van uw muzieksysteem, binnenradio, bluetooth stereo-ontvanger, AV audio en video, thuisbioscoop en tuner te verbeteren. U zult merken dat u profiteert van een superieure stereo-ontvangst van FM-radio, wat uw luisterervaring naar een geheel nieuw niveau tilt.

Ancable Radioantenne

Deze robuuste en hoogwaardige antenne is vervaardigd uit duurzaam koper en messing, met 10 verlengstukken voor extra bereik. Met universele compatibiliteit, waaronder PAL-stekker, PAL-aansluiting en 3,5 mm, werkt deze DAB-antenne naadloos samen met diverse radiosystemen, zoals Bose Wave, Sangean, Cambridge Audio One, Pure Evoke, Tivoli Audio, Denon, Roberts, Marantz, Yamaha, Hitachi, Hidabfi en tal van andere radio’s.

Ifrego Radioantenne

Het stevige roestvrijstalen materiaal waaruit de telescopische antenne is gemaakt, zorgt voor stabiliteit en duurzaamheid, terwijl de hoogwaardige adapters getuigen van de uitstekende vakmanschap van het product. Met een totale lengte van 75 cm, een ingeschoven lengte van 16,5 cm en een gebogen basis van 2 cm past deze antenne naadloos in uw bestaande radio-opstelling.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een radio antenne koopt

Radio antennes zijn niet alleen nuttig voor radio’s. (Image source: unsplash.com / Rayan Almuslem)

Hoeveel kost een radioantenne?

De prijs van een antenne voor je muziektoestel hangt natuurlijk af van zowel het model als het merk, en varieert daarom sterk.

Relatief eenvoudige apparaten zijn al verkrijgbaar voor een paar euro. Maar als je waarde hecht aan goede kwaliteit en uitstekende ontvangst, moet je rekenen op een investering van maximaal 100 euro.

Welke antenne is geschikt voor welke toepassing?

Een grote factor bij de keuze van de ideale antenne is natuurlijk het belangrijkste apparaat waarmee je hem wilt gebruiken. Welke ontvanger geschikt is voor welk toestel vind je in de eerste plaats uit de productbeschrijving of de gebruiksaanwijzing. Er zijn echter enkele technische normen waarmee je vertrouwd moet zijn voor je een keuze maakt.

DVB-T

De naam DVB-T komt uit het Engels en staat voor Digital Video Broadcasting-Terrestrial. Je zou deze term kunnen vertalen als “digitale videotransmissie” of “antennetelevisie”. Het is een variant van radiotransmissie van digitale radio- en televisiesignalen via aardgebonden paden. Dit betekent dat DVB-T-geschikte antennes geschikt zijn om zowel radio- als TV-zenders te ontvangen.

DVB-T2

Nog maar enkele jaren geleden introduceerde het Europees Instituut voor Telecommunicatienormen de opvolger van DVB-T onder de naam DVB-T2. Hiermee moet het nu ook mogelijk zijn om zenders in hoge-resolutiekwaliteit te ontvangen of om meerdere programma’s uit te zenden. Deze technologie is ook geschikt voor zowel radio- als televisie-uitzendingen.

DAB+

De term DAB+ is ook een afkorting en staat voor “Digital Audio Broadcasting”, wat betekent “digitale verwerking van audiosignalen via antenne”. De “+” is bedoeld om de sterke verbetering van de geluidskwaliteit aan te geven, alsmede de weergave van extra informatie, zoals achtergrondkennis over muziektitels of verkeersgegevens.

Zoals de aanduiding “audio” in de naam al doet vermoeden, is DAB+ uitsluitend bedoeld voor de transmissie van radio en dus alleen geschikt voor radio-apparatuur.

Wist je dat het eerste radioprogramma op kerstavond werd uitgezonden? Het eerste radioprogramma begon op kerstavond in 1906 met de Canadese uitvinder Reginald Fessenden. Dit was dus de eerste radio-uitzending in de geschiedenis.

Welke radioantenne is geschikt voor mijn autoradio?

Alvorens een radioantenne te kopen is het altijd een goed idee de gebruiksaanwijzing van je autoradio te raadplegen om te zien of er speciale eisen aan gesteld worden.

Voordat je een radioantenne koopt, moet je in de handleiding van je autoradio kijken of hij aan speciale eisen moet voldoen. (Image source: pixabay.com / 3dman_eu)

Als je hierover in het handboek geen informatie vindt, kun je je nog altijd op het internet inlezen en eventueel vragen stellen aan gebruikers die een soortgelijk model bezitten. Normaal gesproken zit je echter aan de veilige kant als je een antenne kiest van dezelfde fabrikant als je autoradio. Het is

ook altijd erg nuttig om naar YouTube handleidingen te kijken die uitleggen welke antenne geschikt is voor je autoradio en hoe hij gemonteerd wordt.

Waar moet de radioantenne gemonteerd worden?

Waar de ontvanger precies het beste geplaatst kan worden hangt helemaal af van het model en, natuurlijk, van het apparaat waarmee je de antenne wilt gebruiken. Als je een antenne zoekt voor een gewone radio of televisie, is de vraag betrekkelijk eenvoudig te beantwoorden.

De meeste apparaten hebben een ingang voor een zogenaamde coaxiale stekker. Dit betekent dat de antenne ofwel rechtstreeks in het stopcontact kan worden gestoken, ofwel met een langere kabel op je hoofdtoestel kan worden aangesloten vanaf een afstand van enkele meters. Dit betekent dat je in principe vrij bent om te bepalen waar je de antenne plaatst, zolang de lengte van de verbindingskabel dat toelaat. Het is

aan te bevelen verschillende plaatsen uit te proberen tot je de plaats vindt waar je de beste ontvangst hebt.

Als je van plan bent de antenne voor een autoradio te gebruiken, moet je wat de installatie betreft onderscheid maken tussen de volgende typen:

Staafantenne:

De zogenaamde staaf- of zweepantenne werd vaak gebruikt, vooral in oudere voertuigen. De ideale plaats hangt af van waar de motor van de auto staat, want de meeste stroom vloeit daarvandaan. Als het aandrijfgedeelte verzonken is in de voorkant van de auto, zit de antenne-ingang achterin.

Korte staafantenne:

Omdat deze ontvangers niet meer dan 50 cm lang zijn, is hun naam waarschijnlijk erg toepasselijk. Korte staafantennes bevinden zich altijd op het dak van het voertuig en kunnen met een druk op de knop in- en uitgeschoven worden.

Een groot nadeel van deze mini-antennes is dat de ontvangst vaak onvoldoende is, met onaangename achtergrondruis tot gevolg.

Haaienantenne:

De naam van het model is ook heel begrijpelijk gekozen, want de vorm doet sterk denken aan een haaienvin. Deze ontvanger wordt ook op het dak van de auto bevestigd. De mogelijkheid om verschillende radioantennes tegelijk te bevestigen heft het grootste nadeel van de korte staafantenne op.

Voorruitantenne:

Bij dit type radioantenne worden de verwarmingsstaven van de achterruit gebruikt voor transmissie en ontvangst. De benodigde elektronische componenten worden meestal aan een van de achterruiten van de auto bevestigd. Daardoor zijn deze modellen meestal nauwelijks zichtbaar.

Besluit: Welke soorten radioantennes zijn er en welke is de juiste voor mij?

In principe wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten antennes

  • Omnidirectionele antennes
  • Gerichte antennes
  • Sectorantennes
  • Antennesystemen

Omdat elk type antenne verschillende functies heeft en dus voor- en nadelen, leggen we in het volgende deel uit wat er precies bij komt kijken, zodat je de juiste antenne voor je aankoop kunt kiezen.

Wat zijn de kenmerken van een omnidirectionele antenne en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Omnidirectionele antennes, of kortweg omnidirectionele antennes, stralen elektromagnetische golven in alle richtingen uit. Dit geeft ze het voordeel dat ze niet in een bepaalde richting van een zender gericht hoeven te worden.

Voordelen
  • Flexibel
  • Geschikt voor de autoradio
Nadelen
  • Stoorsignalen worden gemakkelijker ontvangen

Het is daarom bijzonder voordelig voor handradio’s of andere mobiele radiozenders of -ontvangers, zoals de autoradio. Een omnidirectionele antenne moet verticaal gemonteerd worden. Bekende omnidirectionele antennes zijn, bijvoorbeeld, staafantennes.

Wat zijn de kenmerken van een richtantenne en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Directionele antennes stralen de elektromagnetische golven in een bepaalde richting uit. Door de sterke bundeling van de energie in een enkele smalle bundel heeft de antenne een hoge antenneversterking en is in staat zelfs verre zenders te ontvangen. De specifieke richtingsgevoeligheid dempt stoorsignalen die buiten deze richting liggen. De richtantenne kan horizontaal of verticaal gemonteerd worden.

Als de antenne echter horizontaal gemonteerd is, zorg er dan voor dat de tegenoverliggende paal, d.w.z. de andere zender waarop de antenne gericht is, ook horizontaal gemonteerd is. Anders kan er storing optreden bij de ontvangst van de uitzending.

Voordelen
  • Minder storende signalen
  • Veel zenders kunnen ontvangen worden
Nadelen
  • Onflexibel
  • Ongeschikt voor mobiele plaatsen

De bekendste richtantennes zijn voor TV- en radio-apparatuur in huis, bijvoorbeeld de paraboolantenne, die in het dagelijks taalgebruik bekend staat als de “schotelantenne”.

Wat zijn de kenmerken van een sectorantenne en wat zijn de voor- en nadelen?

Strikt genomen zijn sectorantennes richtantennes. Niettemin hebben ze de bijzondere eigenschap van een grotere openingshoek. Sectorantennes zijn ook gericht op horizontale polarisatie.

Voordelen
  • Grotere openingshoek
  • Groot bereik
Nadelen
  • Eerder ongeschikt voor mobiele plaatsen

Gewoonlijk worden verscheidene sectorantennes aan een mast bevestigd, zodat ze in verschillende richtingen belichten. Dit betekent dat dergelijke antenneconstructies ook een groot bereik hebben.

Wat onderscheidt een antennesysteem en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Tegenwoordig is er vaak het probleem dat het netwerk of de radio het niet helemaal bijhoudt als we met de auto onderweg zijn. Daarom zijn er antennesystemen voor auto’s. Ze kunnen gemakkelijk in elk plastic dak geïnstalleerd worden.

Als je bijvoorbeeld een lange autorit voor de boeg hebt, de passagier wil surfen op het Internet, de radio moet aan staan of je wilt onderweg gewoon even snel een telefoontje plegen, dan heb je goede ontvangst nodig.

Voordelen
  • Alle netwerk- en datadiensten
  • Installatie in bijna elk autodak
  • Aansluiting voor mobiele telefoons
Nadelen
  • Installatie nogal ingewikkeld
  • Relatief duur

Om de juiste radioantenne voor je te vinden, moet je van tevoren weten voor welke plaats je hem nodig hebt en hoeveel zenders je wilt ontvangen. Weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af en zoek uit welke antenne bij je plaats past.

Aankoopcriteria: Gebruik deze factoren om radioantennes te vergelijken en te evalueren

Is het voor mij de moeite waard om te investeren in een antenne naast mijn hoofdset? Zo ja, welke is dan geschikt voor mij? Om het je gemakkelijker te maken deze vragen te beantwoorden, hebben we hieronder de belangrijkste aankoopcriteria opgesomd en ze meer in detail beschreven. Voordat je een beslissing neemt, moet je vooral deze punten onderzoeken

  • Item gewicht
  • Antennelengte
  • Lengte van de verbindingskabel
  • Montageplaats
  • Montagetype
  • Frequentiebereik
  • Stroomvoorziening
  • Geschikt voor DAB+, FM en AM

In het volgende artikel kun je lezen wat er precies met deze criteria bedoeld wordt en waar je bij de beoordeling op moet letten.

Gewicht van het artikel / Lengte van de antenne / Lengte van de verbindingskabel

Bij de afmetingen van een radioantenne zijn niet in de eerste plaats de functionele, maar eerder de esthetische aspecten van belang. De reden hiervoor is dat de meeste ervan vastgezet of zo geplaatst moeten worden dat ze vrij duidelijk zichtbaar zijn. Behalve een ontwerp dat je aanspreekt, zijn er nog een paar kleine dingen waar je beslist op moet letten voor je tot aanschaf overgaat.

De antennelengte, bijvoorbeeld, is er zeker een van. De kwaliteit van de ontvangst hangt er tot op zekere hoogte van af. Hoe kleiner en onopvallender het is, hoe meer het signaal meestal te wensen overlaat. Bij sommige zeer korte modellen is het echter mogelijk meerdere antennes tegelijk te installeren, zodat dit neveneffect tegengegaan kan worden. Je moet ook rekening houden met de lengte van de verbindingskabel bij je keuze voor het perfecte product. Afhankelijk van de aanbevolen plaats van de antenne kun je een langere kabel nodig hebben of kun je met een relatief korte volstaan.

De beste manier om dat te weten te komen is de gebruiksaanwijzing te lezen of contact op te nemen met de fabrikant.

Montageplaats

Waar en hoe je de radioantenne monteert spelen ook een belangrijke rol bij de aankoopbeslissing. Als je de antenne wilt gebruiken om een groot aantal zenders op je radio of TV te ontvangen, zijn er in principe twee mogelijkheden om hem te monteren.

Radioantennes die voor buitenmontage bestemd zijn, worden meestal op daken van huizen gemonteerd. Deze variant heeft twee grote voordelen. Doordat ze relatief hoog geplaatst zijn en niet gehinderd worden door dikke muren, is de ontvangstkwaliteit meestal vele malen beter. De antenne zou ook uit het zicht zijn en je zou je geen zorgen hoeven te maken over een sjiek ontwerp of ondecoratieve kabels.

Grote radioantennes werken net als de kleine. (Beeldbron: (pixabay.com / ResoneTIC)

De meeste modellen zijn echter ontworpen voor gebruik binnenshuis. Het handige van deze antennes is dat je ze op elk moment gemakkelijk kunt verwijderen en weer vastmaken, zodat ze voor veel verschillende toestellen gebruikt kunnen worden.

Als je van plan bent de antenne voor een autoradio te gebruiken, moet je weer onderscheid maken tussen plaatsing buitenshuis en binnenshuis: Verreweg de meest gebruikelijke plaats voor een radioantenne is op het dak van een voertuig. Het grote voordeel hier is dat de ontvangst meestal veel beter is en dat hij geen ruimte inneemt in de bestuurderscabine. Veel modellen moeten zo dicht mogelijk bij de autoradio zelf geplaatst worden, d.w.z. in het voorste gedeelte van het auto-interieur.

Het nadeel, zoals al beschreven, is dat de ontvangst eronder kan lijden en dat hij ruimte inneemt in de auto. De antenne is echter van buitenaf niet zichtbaar. Voorruitantennes worden steeds populairder. Zoals de naam al zegt, worden ze aan de achterruit van je auto bevestigd en nemen dus geen ruimte in in de passagiersruimte, en doen ook geen afbreuk aan het algemene uiterlijk van je auto.

Een groot nadeel van deze praktisch onzichtbare radioantennes is echter dat de ontvangst zeer slecht is. De algemene regel is: hoe kleiner de antenne, hoe slechter het signaal.

Waar je je radioantenne ook voor wilt gebruiken, het is altijd de moeite waard hem buiten te monteren, want dat garandeert een betere ontvangst en wordt niet gehinderd door muren of obstakels.

Montagemethode

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om radioantennes te monteren. Er zijn modellen met een schroefdraad, een magnetische basis of dubbelzijdig klevende folie waarmee je de ontvanger direct op de radio kunt bevestigen. Een veel voorkomende variant is ook de coaxiale connector. Dit wordt gebruikt voor de afneembare verbinding van verschillende kabels.

Frequentiebereik

De term frequentiebereik verwijst naar een specifieke volgorde van het spectrum van elektromagnetische golven. Deze worden vooral gebruikt voor technische communicatie. De modulatiesoort FM (frequentiemodulatie) wordt gebruikt voor ultrakorte golf radio, waarbij de golven zich bevinden in een bereik tussen 30 MHz en 300 MHz.

FM maakt het mogelijk geluidssignalen te zenden met minder storingsgevoeligheid, omdat het minder gevoelig is voor atmosferische invloeden dan de AM modulatiesoort. De afkorting AM staat voor amplitudemodulatie en wordt gebruikt voor signalen in het lange, midden en korte golf bereik. De golven bewegen in een gebied tussen 0 Hz en 4.5 KHz.

Voeding

Praktisch gezien verbruiken de meeste radioantennes alleen passief vermogen en hebben dus geen eigen voeding nodig. Je vindt hierover informatie in de gebruiksaanwijzing van elk apparaat of, meestal, zonder veel zoeken op het Internet. Is dit echter niet het geval, dan wordt de stroomvoorziening verzorgd door een aparte kabel of batterij.

Is de radioantenne geschikt voor DAB+, FM en AM?

De termen FM (frequentiemodulatie) en AM (amplitudemodulatie) zijn hierboven al uitvoeriger uitgelegd. FM wordt gebruikt voor uitzendingen via ultrakorte golf. In Europa is dit de meest verbreide variant omdat de signalen minder gevoelig zijn voor interferentie. AM, daarentegen, ondersteunt de ontvangst van korte, middellange en lange golven. DAB+ is een afkorting van Digital Audio Broadcast, waarbij de “+” wijst op de meer geavanceerde standaard van de uitzendtechnologie.

De invoering van deze digitale vorm van radio-ontvangst heeft het mogelijk gemaakt meer programma’s over een groter bereik uit te zenden. Je moet zelf beslissen welke van deze functies voor jou belangrijk zijn en door je radioantenne vervuld moeten worden.

Samenvatting

Om het je gemakkelijker te maken een aankoopbeslissing te nemen, hebben we de belangrijkste aankoopcriteria die je moet overwegen voor je een radioantenne koopt in de volgende tabel samengevat:

Criteria Waarom is dit belangrijk?
Item afmetingen Het gaat hier niet alleen om esthetische aspecten. Vooral de lengte van de antenne is bepalend voor de kwaliteit ervan. Langere antennes hebben meestal een betere ontvangst. Je moet ook rekening houden met de lengte van de verbindingskabel.
Installatieplaats Ongeacht of het voor de radio in de auto is of voor een radio of TV in huis - het volgende geldt: hoe hoger en onbelemmerder een antenne geplaatst wordt, hoe beter de ontvangst. Huismuren of andere obstakels kunnen de ontvangst verminderen.
Type bevestiging Er zijn bijvoorbeeld schroefdraad, magneetvoet of dubbelzijdig klevende folie waarmee je de ontvanger direct op de radio kunt bevestigen. Een veel voorkomende variant is ook de coaxiale stekker.
Voeding Radioantennes verbruiken alleen passief vermogen en hebben daarom meestal geen voeding nodig. Er zijn echter ook antennes die werken met een batterij of een stroomkabel.
Frequentiebereik Er wordt hier onderscheid gemaakt tussen de modulatiesoorten FM en AM. FM is de meest verbreide soort in Europa en maakt het in principe mogelijk geluidssignalen uit te zenden met minder storingsgevoeligheid omdat het minder gevoelig is voor atmosferische invloeden.
Geschiktheid voor DAB+, FM en AM Bij deze functies gaat het altijd om de ontvangst van programma’s. DAB+ is een meer geavanceerde standaard van transmissietechnologie die meer programma’s uitzendt over een groter bereik. Niet alle antennes hebben deze functie.

Wetenswaardigheden over radioantennes

Hoe wordt een radioantenne gemaakt?

In principe is elk stukje draad, hoe kort ook, een antenne of kan er eenvoudig een gemaakt worden. Dit verraadt al het eerste belangrijke kenmerk: elke antenne is van metaal. De grootte van een radioantenne hangt altijd af van de lengte van een halve golf die hij ontvangt of uitzendt.

Als een antenne iets korter is dan een kwart van de golflengte, is zijn rendement ook betrekkelijk laag. Maar als hij veel langer is, wordt het stralingspatroon ook complexer.

Wist je dat je aluminiumfolie kunt gebruiken om de antenne te verlengen? Als de antenne gebroken of verbogen is, kun je er een aluminiumfolie in een langwerpige vorm omheen wikkelen als tijdelijke oplossing om de antenne kunstmatig te verlengen.

Hoe werkt een radioantenne?

Het doel van elke antenne is elektromagnetische golven te ontvangen en uit te zenden. Hij werkt als een omvormer van deze golven tussen een draad en de vrije ruimte. Dit ondersteunt draadloze communicatie in de meeste gevallen.

Om informatie te verzenden worden elektromagnetische golven omgezet in golven in de vrije ruimte.

Dit heet een zendantenne. Het proces van gegevens ontvangen is hetzelfde, maar in omgekeerde volgorde. Frequenties die als vrije-ruimte golven aankomen worden door de ontvangende antenne weer tot elektromagnetische golven geformatteerd.

Beeldbron: unsplash.com / Daniel von Appen

Recensies