Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

45Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Ben je op zoek naar een stijlvol alternatief voor een desktop PC, maar wil je niet zoveel uitgeven aan een notebook? Maar je wilt niet inleveren op functionaliteit, mogelijkheden en prestaties? Dan moet je de Mini PC eens goed bekijken.

In onze Mini PC Test 2022 beantwoorden we de vraag wat de verschillen zijn met een desktop PC, welke voordelen de Mini PC heeft ten opzichte van een laptop en of je de Mini PC ook probleemloos kunt gebruiken om te gamen en te streamen. We geven je niet alleen informatieve achtergrondkennis over mogelijke besturingssystemen en processortypes voor Mini PCs, maar helpen je ook beslissen of een kant-en-klare variant of barebones meer geschikt zijn voor je behoeften.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Mini PC’s lijken erg op klassieke desktop PC’s. Ze verschillen alleen in de grootte van het moederbord, het stroomverbruik en de geruisloosheid van het werkproces.
  • In principe wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten: kaal en de kant-en-klare variant. Bij het laatste is de mini-computer meteen klaar voor gebruik, terwijl barebones eerst op een ingewikkelde manier geconfigureerd moeten worden.
  • Mini-PC’s van hoge kwaliteit kunnen ook als spel-PC’s gebruikt worden, met een snelle CPU (processor) en een goede grafische chip. Anders worden deze kleine krachtpatsers vooral gebruikt in het kantoor of in de huiskamer voor het streamen van films en video’s (multimedia centrum).

Mini PC: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Mini PC koopt

Wat is een Mini PC precies?

Vaak stijlvoller dan een desktop PC, maar goedkoper dan een notebook: Mini PC’s zijn kleine krachtpatsers. Hun prestaties zijn geschikt voor alles van eenvoudig kantoorgebruik tot geavanceerde spelplatforms. Maar alle modellen hebben één ding gemeen: ze zijn compact en onopvallend. Je hoeft dus geen Mini PCs onder je bureau te verstoppen.

Qua functionaliteit kun je ze ergens tussen een laptop en een desktop PC plaatsen. Alle functies van een volwaardige PC worden ondersteund en de bediening is vergelijkbaar met die van desktop PC’s met een externe muis en toetsenbord. De term Mini PC komt uit het Engels en verwijst naar een bepaalde klasse van computers uit de jaren 1960.

In die tijd waren gemiddelde computers vaak de grootte van een kamer of vulden hele zalen. De eerste mini-PC’s, bijvoorbeeld, bestonden slechts uit enkele onderdelen ter grootte van een kast of waren zelfs zo klein dat ze op een stabiel bureau konden worden gezet.

Wat zijn de verschillen met de desktop PC?

In principe lijkt een Mini PC qua mogelijkheden nogal op een desktop PC. Je hebt bijvoorbeeld een monitor en een externe muis nodig, en ook een toetsenbord om hem te bedienen. Dankzij SSD’s en multi-core processors doen de kleine kubussen qua prestaties op geen enkele manier onder voor hun grote desktop equivalenten.

Beide soorten PC worden aangeboden als compacte, volledig uitgeruste personal computers, maar kunnen door de gebruiker ook geconfigureerd worden op basis van een barebone. De belangrijkste verschillen met de desktop PC zijn de prestaties en de afmetingen van de behuizing. Het moederbord in een Mini PC kan van verschillende afmetingen zijn. Hij is verkrijgbaar als Mini ITX met 17 x 17 cm, als Nano ITX met 12 x 12 cm en als Pico ITX met 10 x 7,2 cm. De laatste is nauwelijks groter dan een klein paperback boekje.

De gemiddelde Mini PC meet 17,5 cm in breedte, 18 cm in lengte en ongeveer 6 cm in hoogte, wat minder is dan de helft van de afmetingen van een desktop computer.

De kleine afmetingen zijn dus een groot pluspunt voor de Mini PC. Door de geringe afmetingen van de behuizing wordt (bijna) altijd afgezien van actieve koeling, en hinderlijk zoemen en lawaai zijn daardoor uitgesloten. Moderne en uitbundig geproduceerde computerspelletjes zetten de prestaties van de kleine PC’s echter onder druk.

Project Quantum” van AMD speelt een bijzondere rol: Ondanks zijn Mini ITX vormfactor bereikt deze technologie demonstrator een 3D prestatie die de meeste high-end spelcomputers in de schaduw stelt. Maar het zal waarschijnlijk nog wel even duren voor het klaar is voor de markt.

Voor wie is een Mini PC geschikt?

Sinds enige tijd krimpt het marktaandeel van conventionele desktop PC’s met grote behuizing gestaag. Veel gebruikers, behalve gepassioneerde gamers, hebben gewoon geen zin in een grote doos op of naast hun bureau. Vaak is er gewoon niet genoeg ruimte. Het notebook is gewoon handzamer, kleiner en kan onderweg gebruikt worden. Een beter alternatief is de mini-pc: hier kunnen de monitor, de muis en het toetsenbord aan je eigen behoeften aangepast worden.

Met barebones kunnen de componenten zelfs op maat gemaakt worden. In sommige modellen zijn geheugen, RAM en co. niet eens geïntegreerd. Alle opties staan dus voor je open - erg praktisch als je graag knutselt en alle PC componenten zelf wilt kiezen. Bovendien lost een mini PC door zijn kleine afmetingen veel ruimteproblemen op en is dus bij uitstek geschikt voor de doorsnee mens. Een populaire plaats voor een Mini PC is de huiskamer.

Hier vind je compacte en stijlvolle computers die je via HDMI op je TV kunt aansluiten. Ze zijn geschikt als universele mediaspelers, surfstations en spelletjesboxen en worden ideaal bediend via een draadloos toetsenbord. Sommige Mini PC’s worden geleverd met een afstandsbediening.

Door zijn kleine afmetingen is een Mini PC ook geschikt als multimedia centrum voor de huiskamer en voor aansluiting op de TV. De Mini PC kan opgewaardeerd worden tot een Smart TV als de nodige aansluitingen beschikbaar zijn.

Uiteindelijk is een mini PC ook geschikt voor je als je thuis weinig plaats hebt en niet zonder computer wilt. Je hebt nauwelijks ruimte nodig voor een Mini PC en je kunt hem vaak zelfs met andere apparaten verbinden.

Waarom zou ik een Mini PC kiezen in plaats van een desktop PC of laptop?

Laten we duidelijk zijn: Elk van deze computers heeft voordelen en nadelen. Welke computer het beste bij je past hangt af van waar je hem voor wilt gebruiken. De Mini PC heeft echter verschillende voordelen ten opzichte van desktop PC’s en laptops.

minipc

Afhankelijk van welk apparaat je kiest, hebben mini PC’s, laptops, computers of tablets bepaalde voordelen. (Afbeelding bron: pixabay.com / FirmBee)

Zoals reeds gezegd zijn minicomputers vrij klein - zelfs kleiner dan de meeste laptops. Bovendien werken ze stil omdat ze meestal passieve koeling gebruiken in plaats van een ventilator. De mini-computers zijn ook zuinig in energieverbruik. De waarden voor het stroomverbruik liggen steeds ver onder het niveau van een desktop PC, met een maximum van ongeveer 65 Watt bij volle belasting.

De mini PC’s kunnen op verschillende plaatsen geplaatst worden, bijvoorbeeld achter de televisie. Dit betekent dat de minicomputers een minimum aan ruimte innemen in vergelijking met desktop computers en laptops. Bovendien zijn ze gemakkelijk te vervoeren. Een ander voordeel van minicomputers is dat ze relatief goedkoop zijn en meestal minder kosten dan een desktop computer of laptop van dezelfde fabrikant. De voordelen van mini PC’s worden nog eens op een rijtje gezet:

  • Energiebesparend
  • Rustig
  • Goedkoop
  • Klein

Hoeveel kost een mini PC?

Minicomputers zijn er in verschillende prijsklassen, afhankelijk van de prestatieklasse en fabrikant. De prijs hangt ook af van of je een barebone of een kant-en-klare Mini PC wilt. De eenvoudigste minicomputers kosten vanaf ongeveer 100 euro, de duurste vanaf 2.000 euro. Zo kost Acer’s bestseller, de Revo Base i5, ongeveer 500 euro.

In een grote prijsstudie onderzochten we in totaal 225 producten uit de categorie mini PC’s om je een overzicht te geven. Je kunt de resultaten hier bekijken in onze grafiek. Ontdek in onze gids of een product in de hogere of lagere prijsklasse meer geschikt voor je is. (Bron: eigen voorstelling)

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, is er vaak een groot verschil in prijs. Je moet daarom bedenken welke taken je toekomstige mini PC zal moeten doen en hoe vaak je hem wilt gebruiken. Enkele vragen die je kunnen helpen bij je besluitvormingsproces zijn bijvoorbeeld:

  • Zal de Mini PC als primaire of secundaire computer dienen? Misschien heb je al een krachtige desktop PC en zoek je een Mini PC als tweede computer?
  • Heb je een computer nodig voor op kantoor of thuis?
  • Waar wil je je Mini PC voor gebruiken? Surfen, films, gamen?
  • Hoe vaak zul je je Mini PC gebruiken?
  • Als je van plan bent je Mini PC dagelijks als primaire computer te gebruiken en bovengemiddelde prestaties zoekt, kan het de moeite waard zijn iets meer geld in je nieuwe Mini PC te investeren.

Om inspiratie op te doen, bekijk je onze lijst, gesorteerd op prestatieklasse. Desktop Vervangende Mini PCs:

  • Zotac Barebone PC Zbox CI543 nano intel core i5, rond 400 euro
  • Acer Revo Base Mini PC Intel Core i5, rond de 500 euro
  • Apple Mac Mini intel core i5, vanaf 500 euro

Mini Server Mini PC:

  • Giada F100D, rond 400 euro
  • HTPC Mini PC:
  • Zotac Zbox Pico, rond de 200 euro

Wat moet ik zoeken in een Mini PC?

Minicomputers kunnen heel nuttig zijn. Er zijn echter een paar dingen waar je op moet letten voor je tot aanschaf overgaat. Een mini PC heeft geen toetsenbord, geen muis, geen scherm en meestal geen luidsprekers. Het scherm is met een mini HDMI uitgangskabel verbonden met de minicomputer. Het kan echter zijn dat er geen HDMI poort is. In dit geval heb je een HDMI DOI nodig voor de conversie.

minipc

Minicomputers hebben geen toetsenbord en muis. (Foto bron: pixabay.com / geralt)

Ze worden met de mini PC verbonden via USB of Bluetooth. De microcomputers hebben geen PS/2 poort. Je moet ook opmerken dat een Mini PC maar beperkt bijgewerkt kan worden. Dat betekent dat je alleen het geheugen en de harde schijf kunt upgraden, niet de CPU.

Bovendien ondersteunen de microcomputers alleen laptop RAM. En tenslotte: Als je je Mini PC wilt aansluiten op een TV of monitor, zoek dan naar monitoren die VESA-compatibel zijn.

Waar kan ik een Mini PC voor gebruiken?

Mini PC’s kunnen voor allerlei taken gebruikt worden. Vooral de nieuwste modellen minicomputers zijn indrukwekkend. Verschillende soorten minicomputers lijken binnen enkele jaren de traditionele desktop computers te gaan vervangen. Nu de vraag waar een mini PC goed voor is: Micro PC’s zijn geschikt voor de meeste taken en zeker voor vrijwel elk privé gebruik.

Het is daarom gemakkelijker te zeggen waar de compacte computers niet goed voor zijn. De Mini PC’s zijn niet bedoeld voor uitgebreide 3D computerspelletjes en zeer prestatie-intensieve toepassingen zoals professioneel Photoshop bewerken in een kantoor. Voor multimedia, firewall, bestandsserver of e-mailserver, daarentegen, kunnen de meeste minicomputers zonder problemen gebruikt worden. Samenvattend de toepassingsgebieden voor mini PC’s:

  • Surfen
  • Streaming
  • Gaming
  • DVD afspelen en branden
  • Alledaagse kantoortaken zoals Office enz.

Zoals je ziet zijn moderne Mini PC’s erg krachtig. Er zijn echter een paar dingen om rekening mee te houden, vooral als het om gamen gaat. Ook nu nog zijn mini PC’s niet de beste modellen voor computerspelletjes. 3D spellen zijn problematisch voor Mini PC’s, vooral als het op grafische kwaliteit aankomt.

Als je echter niet erg veeleisend bent, zou een mini PC voldoende moeten zijn voor gamen. Een tip als je je mini computer wilt gebruiken om te gamen en films te kijken: Kies een mini PC met een AMD CPU in plaats van een Intel.

minipc

Mini PC’s zijn heel goed voor de meeste alledaagse taken waarvoor geen krachtige PC nodig is.

Welke bekende fabrikanten van Mini PC’s zijn er?

Zotac

ZOTAC International (MCO) Limited is een computer hardware bedrijf dat in 2006 in Hong Kong opgericht werd. Het assortiment is divers en omvat grafische kaarten, moederborden en Mini Pc’s. Het bedrijf maakt deel uit van de PC Partner Group en heeft wereldwijd meer dan 6.000 mensen in dienst, maar het hoofdkantoor staat in Hong Kong. Zotac heeft ook filialen over de hele wereld en meer dan veertig produktie-vestigingen.

Asus

In 1989 stichtten ingenieurs T. H. Tung, Ted Hsu, Wayne Hsieh en M. T. Liao een bedrijf in Taipei, de hoofdstad van Taiwan. Hun doel: het bouwen van de essentiële moederborden die computers aandrijven. Bij het zoeken naar een naam voor het jonge bedrijf, kozen ze uiteindelijk ASUS - een afkorting van Pegasus, het fantastische, gevleugelde paard uit de Griekse mythologie dat staat voor wijsheid en kennis.

Begonnen als ontwikkelaar en fabrikant van moederborden met een klein team knutselaars, is ASUS nu een van ’s werelds toonaangevende technologiebedrijven met miljarden omzet en tienduizenden medewerkers. ASUS ontwikkelt en bouwt de hele reeks moderne IT producten. Van notebooks tot beeldschermen, van tablets tot grafische kaarten, van smartphones tot netwerkapparatuur en mini PC’s.

Intel

Op 18 juli 1968 richtten Gordon Moore en Robert Noyce Intel op onder de naam Moore-Noyce Electronics. Ook Andy Grove sloot zich al snel aan bij de technologische start-up. Het oorspronkelijke plan was om naam te maken op de geheugenmarkt.

Na aanvankelijke successen verlegde Intel zich later echter steeds meer naar microprocessoren. Tegenwoordig is Intel wereldwijd bekend bij gamers, vooral om zijn Core-ix processoren, en is het een van de meest succesvolle bedrijven in de digitale en chipindustrie.

Apple

Apple is aantoonbaar een van de bekendste premium fabrikanten en soms ook de duurste. In november 2018 kreeg de Mac Mini eindelijk een update. Uiterlijk is er na vier jaar niets veranderd, behalve de kleur. Binnenin sluimert nu de nieuwste i-Core generatie. De instapprijs is 899 euro. De processors in de nieuwe Mac Mini zijn Core i CPU’s van de achtste generatie, met vier of zes kernen en een kloksnelheid tot 3.6 GHz.

Met Turbo Boost kunnen ze oplopen tot 4.6 GHz. Apple gebruikt Intels on-chip UHD Graphics 630 als GPU. Het RAM geheugen kan uitgebreid worden tot 64 GB. Het RAM is niet langer vastgesoldeerd, maar zit weer onder de motorkap in de vorm van SO-DIMM’s, die de gebruiker zelf kan vervangen.

Harde schijven zijn niet langer verkrijgbaar, alleen SSD’s met een capaciteit tot 2 TByte. Nieuw zijn de T2 chip voor diverse beveiligingsfuncties en gegevensversleuteling op de SSD, en vier Thunderbolt 3 poorten. De laatste kan gebruikt worden om 4K of 5K beeldschermen te bedienen. Er zijn ook aansluitingen voor koptelefoons, HDMI 2.0, 2×USB-A (3.0) en Gigabit Ethernet.

De behuizing, die niet van vorm veranderd is, is geheel van gerecycleerd aluminium gemaakt en is niet langer zilver, maar space grijs. De instapprijs met een 3.6 GHz 4-core i3, 8 GB RAM en 128 GB SSD is 899 euro. Met een betere configuratie kun je rekenen op 4.969 euro. Muis en toetsenbord behoren nog steeds niet tot de leveringsomvang.

Wordt een Mini PC geleverd met een besturingssysteem?

Mini PC’s zijn verkrijgbaar met een ruime keuze aan besturingssystemen, zoals Android, Linux (Ubuntu, SteamOS), Windows (8.1, 10) en OS X van Apple. Elk besturingssysteem heeft zijn voor- en nadelen, dus er is hier geen algemene aanbeveling. Kies bij twijfel een Mini PC met het besturingssysteem waarmee je al vertrouwd bent. We willen je echter kort laten kennismaken met de verschillende besturingssystemen en hun voordelen:

Android: Dit besturingssysteem is geschikt voor smartphones en tablets en wordt al in een grote verscheidenheid gebruikt. Hij is betrekkelijk open en flexibel, wat erg handig is voor de gebruiker.

  • De broncode is open (ontwikkelingsgericht), wat het gemakkelijk maakt apps te schrijven en ze in de Google PlayStore te publiceren
  • Webkit browser (gebaseerd op Google Chrome) garandeert gemakkelijk surfen
  • Android is een zeer aanpasbaar systeem

Linux: Het Linux besturingssysteem begon in 1992 als een unixoid systeem dat hoofdzakelijk de programmeertaal C gebruikt. Unix verwijst in deze context naar een multi-user besturingssysteem voor de computer.

  • Meestal gratis software
  • Je hebt systeemcontrole, zelfs als een programma vastloopt
  • De gebruikersinterface kan aangepast worden
  • Linux Ubuntu lijkt erg op een Windows systeem en is daarom gemakkelijk te begrijpen

Windows: Het Windows besturingssysteem is afkomstig van de Amerikaanse firma Microsoft, waarvan de geschiedenis begint in 1975. De missie van de oprichters Bill Gates en Paul Allen was duidelijk: elk huishouden zou een computer op zijn bureau moeten hebben. Een van de eerste besturingssystemen was “MS-DOS” in 1981.

  • Vaak voorgeïnstalleerd bij een nieuwe aankoop
  • Geoptimaliseerde software en hardware ondersteuning
  • Hoge compatibiliteit, goed geschikt voor het spelen van diverse computerspelletjes
  • Gebruiksvriendelijk systeem

OS X: Het besturingssysteem van Apple heet OS X, vroeger ook Mac OS X genoemd. Officieel mag het alleen op Apple toestellen gebruikt worden - dat is wat de licentievoorwaarden voorschrijven. Het op unix gebaseerde besturingssysteem OS X maakt het mogelijk dat verschillende Apple hardware componenten gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. Natuurlijk biedt het OS X besturingssysteem ook enkele voordelen:

  • Apple apparaten werken goed samen binnen het systeem (iPhone, iPad, Mac, enz.)
  • Hoge veiligheid
  • Gebruiksvriendelijk

Welke accessoires zijn aan te raden bij een Mini PC?

Om een Mini PC te bedienen heb je beslist een geschikte monitor (of TV) nodig, een computermuis/radioafstandsbediening en een toetsenbord. Gewone computeraccessoires zoals printers, scanners of platte beeldschermen kunnen zonder problemen gebruikt worden. Mini PC’s kunnen echter ook nuttig uitgebreid worden met extra accessoires:

  • Harde schijf uitbreiding met USB sticks of USB harde schijven. 2.5-inch modellen hebben geen eigen voeding nodig. 3.5 inch harde schijven hebben een extra voeding nodig, maar bieden meer opslagruimte.
  • Meer extra aansluitingen met een USB hub. Optimaal voor muis, toetsenbord, harde schijf, printer, scanner, TV stick, WLAN en camera docking station.
  • Digitale terrestrische TV (DVB-T) en analoge kabelontvangst wordt verzorgd door een USB TV kaart. Modellen voor kabel- of satellietontvangst zijn iets duurder.
  • Wifi-retrofitting is nuttig voor alle Mini PC’s die geen draadloze netwerkkaart hebben. Dit doe je met een USB WLAN stick.

Besluit: Welke soorten mini PC’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

Ben je op zoek naar een mini computer of wil je wat informatie over dit onderwerp? Het maakt niet uit of je veel van computers weet of een beginner bent - hier vind je de belangrijkste informatie over mini PCs eenvoudig en duidelijk uitgelegd. Als je een mini PC wilt kopen, zijn er twee alternatieven waaruit je kunt kiezen:

  • Barebones
  • Kant-en-klare variant

De verschillende soorten Mini PC’s hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Ze verschillen in prijs, aanpassingsmogelijkheden, het aantal poorten en, uiteindelijk, hoe lang het duurt voor je ermee aan de slag kunt. Uiteindelijk is het belangrijk dat je voldoende technische kennis hebt om je Mini PC zelf in elkaar te zetten. In het volgende gedeelte willen we je beslissing gemakkelijker maken.

Wat onderscheidt een barebone Mini PC en wat zijn de voordelen en nadelen?

De barebone Mini PC is een ruwe versie. Een barebone computer bestaat uit een kast, moederbord (mainboard) en processor. Geheugen, harde schijf en besturingssysteem ontbreken dus. Een barebone mini PC vergt dus meer werk en kennis voor je hem kunt gebruiken. Barebones zijn dus meer geschikt voor mensen met gevorderde computervaardigheden. Er zijn echter vaak bouwinstructies op het Internet (bv. op YouTube) die je vrij gemakkelijk kunt volgen.

Voordelen
  • Voordelig in aanschaf, want de meeste hardware is niet verkrijgbaar (maar er zijn vervolgkosten)
  • grote mate van aanpassingsmogelijkheden: Vrije keuze van besturingssysteem, software, aansluitingen en hardware
  • Keuze uit verschillende hardware componenten voor spel of kantoor Mini PC
Nadelen
  • Het opzetten en assembleren neemt relatief veel tijd in beslag
  • Hardware componenten moeten apart gekocht worden en de kosten kunnen gemakkelijk oplopen
  • Technische kennis of instructies vereist

Barebone Mini PCs zijn meer geschikt voor je als je een ervaren hobbyist bent. Je kunt je Mini PC optimaal aanpassen aan het beoogde gebruik (gamen, multimedia, kantoor). Niet alleen kun je het Mini model beter leren kennen qua systeem en samenstelling, maar je kunt ook hoogwaardige onderdelen installeren om de prestaties of de geheugencapaciteit te verhogen. Misschien vind je het ook leuk om het systeem in elkaar te zetten en je te vergapen aan het eindresultaat.

Wat onderscheidt een kant-en-klare Mini PC en wat zijn de voordelen en nadelen?

Kant en klare Mini PC’s zijn al volledig uitgerust - je hoeft je geen zorgen te maken over het geheugen of het besturingssysteem. Dus als je net met Mini PC’s begint, is de kant-en-klare versie een goede keuze voor je. De setup manager van het besturingssysteem leidt je er helemaal doorheen, dus het is vrij eenvoudig en je hebt er niet veel kennis voor nodig. Daarna is je Mini PC klaar voor gebruik, dus niets staat je meer in de weg.

Voordelen
  • Eenvoudig en snel op te zetten zonder technische kennis
  • Besturingssysteem vaak voorgeïnstalleerd. Snel aan de slag
  • Kan ook zonder besturingssysteem gekocht worden, Linux of Windows kun je zelf installeren
Nadelen
  • Vaak moeten aansluitingen en geheugen uitgebreid worden. Dit is alleen mogelijk met losse accessoires
  • Geen personalisatiemogelijkheden voor de hardware. Beslissing voor spel, kantoor of multimedia mini PC
  • Ondoorzichtig overzicht van geïnstalleerde componenten en prijs-prestatie: verschillen in harde schijf, processor, grafische kaart en geluidskaart moeten tegen hoge kosten vergeleken worden

Voor je een Mini PC koopt, moet je ook duidelijk zijn over het beoogde gebruik. Voor gaming doeleinden is de Dell Alienware Alpha geschikt als kant-en-klare variant of als door jou geconfigureerde barebone. Uiteindelijk is het ook een kwestie van prijs.

Er zijn ook andere toepassingen voor de mini PC, bijvoorbeeld als multimedia centrum voor de huiskamer of als mini server. De Mini PC’s kunnen dus binnen de hoofdgroepen onderverdeeld worden naar prestatieklassen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende vier prestatieklassen:

  • Mini PC als gaming mini
  • Mini PC als desktop vervanging
  • Mini PC als Mini Server
  • Mini PC als multimediacentrum (HTCP)

Het verschil tussen deze prestatieklassen heeft te maken met het beoogde gebruik. Zoals de namen suggereren, vervullen deze vier prestatieklassen van minicomputers verschillende functies. De Desktop Replacement Mini PC kan een desktop computer vervangen en lijkt er vrij veel op wat technische eigenschappen betreft.

De Desktop Replacement Mini Computers hebben voldoende RAM, een SSD van minstens 64 gigabyte en een snelle processor. In extreme gevallen kunnen ze zelfs actieve koeling hebben. De mini-server is een tussengeval en heeft noch veel geheugen, noch een bijzonder snelle processor. Het primaire gebruik van deze prestatieklasse is een energiebesparende server.

Een goed voorbeeld hiervan is de Rasperry Pi. De HTPC vermogensklasse is bedoeld voor lage eisen, maar werkt vrij goed voor het afspelen van media.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om mini PC’s te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om minicomputers te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde computer geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

  • Prestaties
  • Opslagruimte
  • Harde schijf / hoofdgeheugen
  • Ventilator
  • Grafische kwaliteit
  • Afmetingen / Gewicht / Ontwerp
  • Andere apparatuur / aansluitingen
  • Omvang van de levering
  • Stroomvoorziening
  • Garantie

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

minipc

Behalve de technische criteria spelen ook de afmetingen en het ontwerp van mini PC’s een belangrijke rol.

Prestaties

De prestaties van je toekomstige Mini PC zijn waarschijnlijk de belangrijkste factor waar je op moet letten bij het vergelijken en evalueren van verschillende Mini computers. Goede prestaties betekent dat je mini computer alle functies die je van hem verwacht snel en doeltreffend kan uitvoeren.

Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over de taken die je je microcomputer wilt laten uitvoeren. Je hebt bijvoorbeeld geen peperdure mini PC met veel vermogen nodig om emails te versturen en Netflix te kijken. Nu de vraag wat PC prestaties zijn en hoe je die kunt meten. De prestaties van een computer hebben betrekking op de kracht van zijn processor. Dit kan op verschillende manieren gemeten worden.

Ten eerste kun je veel informatie over de processor uit zijn naam halen, en ten tweede wordt altijd de processorsnelheid gegeven. De processorsnelheid wordt gemeten in GHz (gigahertz) en de waarden voor de meeste computers liggen tussen 1.6 en 2.8 GHz. Natuurlijk kan de processorsnelheid hoger zijn, bijvoorbeeld 4.2 GHz. Kortom, hoe hoger het GHz getal, hoe beter. Voor alledaagse functies, zoals surfen, schrijven of video’s streamen, is een processorsnelheid tussen 1.6 en 2.2 GHz prima geschikt. Computers voor gamen of complexe taken moeten een hogere snelheid bieden.

Nu over hoe je de namen van processoren kunt ontcijferen - het kan ingewikkeld lijken voor gewone gebruikers. We zullen je laten zien dat het niet zo moeilijk is. De naam van de processor wordt meestal in dit formaat geschreven: Merk en type + processornummer + achtervoegsel. Laten we, om het niet te abstract te laten worden, deze processor als voorbeeld nemen: Intel Core i5-4200U. Het merk is Intel, de processorsoort is Core i5, het processornummer is 4200 en het achtervoegsel is U.

Voor normaal gebruik is een processorsnelheid van 1.6 tot 2.8 GHz voldoende. Voor meer uitgewerkte dingen is een hogere snelheid meer geschikt.

Merk processor

Er zijn in principe twee merken: Intel en AMD.

Type processor

Omdat alle Mini PC’s in de produktlijst van Intel zijn, worden in dit hoofdstuk alleen processortypes van Intel getoond.

  • Core i3: vrij eenvoudig - instapklasse
  • Core i5: middenklasse en beter dan i3
  • Core i7: high-end en de beste van Intel op de markt vandaag

Het belangrijkste verschil tussen de processorsoorten is de zogenaamde Turbo Boost functie, die aanwezig is in Core i5 en i7. Er zijn ook twee budget varianten: Celeron en Pentium. Beide zijn nogal traag, maar daardoor goedkoop.

Processor nummer

Het processornummer bestaat uit vier cijfers, of soms maar drie. Het eerste getal is de generatie van de processor, dus in ons voorbeeld is het de vierde generatie. De overige drie getallen beschrijven de prestaties van de processor in vergelijking met andere processoren.

Dit nummer wordt door de fabrikant ingedeeld, zodat je je snel kunt oriënteren bij het beoordelen en vergelijken. Hoe hoger het getal, hoe beter. 200 geeft aan dat de prestaties eerder middelmatig zijn. Een vuistregel is dat hoger dan 5 bovengemiddeld is, en lager dan 5 gemiddeld. Als het processornummer uit slechts 3 cijfers bestaat, betekent dit dat het om de eerste generatie processoren gaat.

Achtervoegsel

Het achtervoegsel bestaat uit één letter en meestal is het een Q op Core i7 Intel processoren. Q staat voor quad-core processor. Als alternatief kan het een X zijn, wat staat voor Extreme Edition Processor. E staat voor Embedded en U geeft aan dat het laagspanning is.

Geheugen

Behalve de prestaties van de processor is ook het geheugen belangrijk bij het evalueren en vergelijken van minicomputers. In principe kan het geheugen in twee groepen verdeeld worden: RAM en harde schijf. Wat is het verschil tussen deze soorten en hoeveel geheugen heb je nodig voor je computer? RAM (Random Access Memory) is het geheugen aan de oppervlakte. Stel je voor dat je Mini PC een bureaublad is - RAM zou in dit geval het schrijfoppervlak zijn.

RAM bepaalt hoeveel of hoe grote programma’s je tegelijk kunt draaien. Een hoger getal betekent dat je PC meer en effectiever kan werken. Computers van vandaag hebben tussen twee en 16 GB (gigabyte) RAM. Hoeveel je nodig hebt hangt af van de vraag of je je computer complexe taken wilt laten uitvoeren, zoals Excel spreadsheets voor op kantoor of Photoshop. Voor gewone gebruikers is RAM van 4 GB of meer geschikt, 8 GB is optimaal.

De harde schijf kan vergeleken worden met de laden van een bureau. Je kunt er alles in opslaan waar je op dat moment niet mee werkt, zoals programma’s, muziek of foto’s. Moderne computers hebben 120 GB tot 700 GB harde schijfruimte. Voor dagelijks gebruik is 120 GB meer dan genoeg, mits je alles streamt in plaats van downloadt. Hoe vol je harde schijf is, heeft trouwens weinig invloed op de snelheid.

De opslagruimte hangt af van het werk dat je met de PC wilt doen. Complexe taken vragen meer geheugen.

Harde schijf / hoofdgeheugen

Ook als je geld wilt besparen bij de aanschaf van je Mini PC, moet je letten op beschikbare aansluitingen en een goede harde schijf. Als je films in goede HD kwaliteit wilt streamen of downloaden, moet de harde schijf minstens 200 GB zijn. Je hebt ook een HDMI of Thunderbolt verbinding nodig om de HD resolutie op de TV of monitor te kunnen gebruiken.

Er zijn ook verschillende soorten harde schijf opslag - SSD, HDD en SSHD concurreren ook met elkaar in mini PC’s en hebben hun eigen voor- en nadelen. Wat duurzaamheid betreft, zijn er echter nauwelijks verschillen. HDD harde schijven hebben een groot geheugen en helpen daarom grote hoeveelheden gegevens op te slaan. SSD harde schijven, daarentegen, zijn kleiner. Anderzijds bieden ze het voordeel dat ze veel sneller toegankelijk zijn.

Een hybride harde schijf is de SSHD versie, die snelle toegang mogelijk maakt maar ook voldoende opslagruimte biedt voor films en dergelijke.

Als je meer geld wilt uitgeven en een Mini PC van hoge kwaliteit wilt kopen, dan kunnen we je Mini PC’s met SSHD aanraden. Deze zijn bijzonder geschikt voor veeleisend spel.

Voor eenvoudig mobiel gebruik zijn Mini PC’s met SSD echter prima geschikt. Voor gebruik als multimediacentrum is een HDD harde schijf een goede keus, omdat hij veel films en muziekbestanden kan opslaan en ze in goede kwaliteit kan afspelen.

Ventilator

Mini PC’s zonder ingebouwde ventilatoren en met passieve koeling zijn momenteel helemaal in - en dat is volkomen begrijpelijk. Vervelende ruis en gesis behoren nu immers tot het verleden. In 2017 lanceerde Intel de eerste mini-pc’s uit het zevende generatie “Next Unit of Computing” (NUC) programma voor zakelijke klanten.

Deze mini PC’s zijn optimaal geschikt voor ventilatorloze werking en ideaal vooral voor kantoren van zakelijke klanten. Ze zijn ook energiebesparend. Toch hebben vooral high-end Mini PC’s vaak hinderlijke ventilatoren. Vooral met programma’s die beelden in 3D renderen, worden sommige Mini PC’s tot het uiterste van hun capaciteit gedreven.

Zowel videospelletjes als videobewerkingssoftware of high-end beeldbewerkingsprogramma’s kunnen veel van de computer vergen. Dit is vaak hoorbaar. Om te voorkomen dat de CPU te warm wordt, regelt de CPU ventilator zich vaak automatisch, zodat op zijn minst een noodstop van de PC voorkomen wordt.

Grafische kwaliteit

Vaak wordt weinig waarde gehecht aan een goede grafische kaart in Mini PCs. Daarom hebben de meeste Mini PC’s alleen een on-board chip op het moederbord die als een Mini PC grafische kaart fungeert, maar geen onafhankelijke grafische kaart is. Voor de meeste doeleinden is dit ruim voldoende, tenzij je je Mini PC actief wilt gebruiken voor Photoshop bewerking, Netflix of gamen.

Intel HD Graphics (van 4400-6000) zorgt ervoor dat je 4K films in geweldige resolutie kunt bekijken. Voor gamen heb je minstens een Intel HD Graphics 6000 nodig of Mini PC’s uitgerust met grafische chips van AMD of NVIDIA (bv. NVIDIA GTX960).

Afmetingen / Gewicht / Ontwerp

Deze criteria zijn minder belangrijk in vergelijking met prestaties, grafische kwaliteit en geheugen, maar afmetingen en gewicht kunnen wel van belang zijn als je een draagbare Mini PC zoekt. De meeste minicomputers wegen ongeveer 1 kg, sommige zelfs minder.

De Zotac ZBOX CI323 Nano, bijvoorbeeld, weegt slechts 300 g en is daarmee de lichtste mini PC in onze lijst. De afmetingen van de Mini PC’s variëren, maar niet veel. De kleinste Mini PC in de lijst meet 11,7 x 3,5 x 11,2 cm, terwijl de grootste 15 x 15 x 10 cm meet. Zoals je ziet zijn de verschillen niet erg groot.

De vormgeving is natuurlijk een kwestie van smaak. De meeste Mini PC’s zijn zwart, maar er zijn ook witte of zilveren modellen. Veel deskundigen vinden dat Apple’s minicomputers het mooiste ontwerp hebben. Of dat waar is, mag ieder voor zich uitmaken.

Andere kenmerken / verbindingen

Omdat je essentiële onderdelen in je kant-en-klare Mini PC niet kunt vervangen en geen extra gaten in de kast wilt zagen, moet je Mini Computer zoveel mogelijk standaard aansluitingen hebben. Vier USB 3.0 poorten zijn het minimum. Als je bedrade randapparatuur gebruikt, heb je nog twee poorten over voor sticks en dongles.

Maar meer havens zijn niet te versmaden. Ondertussen moet je ook uitkijken naar USB-C, USB 3.1 en Thunderbolt. Dit laatste heeft als praktisch neveneffect dat je je Mini PC kunt upgraden met een externe grafische kaart. Behalve de universele poorten is HDMI de standaard voor scherm- en geluidsweergave. Eén poort is voldoende voor de meeste gebruikers.

Als je echter twee of meer schermen wilt gebruiken, moet je op zoek gaan naar extra aansluitingen. Sommige Mini PC’s bieden ook Displayport uitgangen of zelfs de langzaam verouderende DVI poort.

Omvang van de levering

Zoals je al weet bestaan barebone Mini PC’s alleen uit een kast, moederbord en processor. Je moet nog steeds veel hardware componenten kopen en installeren - waaronder RAM, harde schijf en besturingssysteem. De leveringsomvang van kant en klare Mini PCs is veel groter. Je krijgt dus een Mini PC die al klaar is voor gebruik en hoeft alleen nog maar een paar dingen te regelen:

  • Zoek zeker naar speciale beugels voor aan de muur of voor een flatscreen. Deze zijn ontworpen om je Mini PC achter de TV weg te stoppen en de warboel van kabels en apparaten in je kamer of vergaderzaal te voorkomen. Je krijgt een aangename amusementsomgeving.
  • Bovendien is een draadloze afstandsbediening ideaal om je Mini PC als multimedia hub te bedienen.
  • De software (meestal Windows 10) zou al geïnstalleerd moeten zijn. Anders moet het apart gekocht worden.

Stroomvoorziening

De meeste Mini PC’s hebben een externe voeding nodig om te kunnen werken. Sommige fabrikanten van Mini PC’s, zoals InFocus, bieden een Mini PC met een oplaadbare batterij. Ze vertrouwen op de Taiwanese contractfabrikant Foxconn, die waarschijnlijk het meest bekend is vanwege zijn samenwerking met Apple.

Garantie

Als je een Mini PC koopt, heb je recht op een individuele fabrieksgarantie, naast de wettelijke garantieclaims. Dit hangt af van de fabrikant en de streek en kan vaak tegen extra betaling verlengd worden (garantieverlenging tot vijf jaar). Fabrikanten beperken dit vaak in de garantievoorwaarden.

Het serienummer van je product, dat je vaak nodig hebt om de tijdsduur te achterhalen, vind je op het etiket op de achterkant of op de serienummersticker van het product. 12M betekent 12 maanden, 24M betekent 24 maanden en 36M betekent 36 maanden vanaf de datum van aankoop of fabricage. Het is belangrijk dat je bij een erkende dealer koopt, zodat je bij een probleem een volledige claim kunt indienen. Voorbeelden van garantie:

  • INTEL biedt een beperkte garantie van drie jaar op zijn NUC producten.
  • ZOTAC biedt een garantie tot vijf jaar op de afzonderlijke componenten van zijn producten, met een verlengde garantie van drie jaar. Voor grafische kaarten, moederbord en SSD gelden verschillende garantieperiodes.

Belangrijk: Je garantie wordt beperkt of vervalt als je je eigen technische hardware of software wijzigingen aanbrengt.

Interessante feiten over Mini PCs

Hoe maak ik mijn Mini PC schoon en hoe verzorg ik hem?

Het toetsenbord, de muis en de monitor kun je het beste regelmatig schoonmaken met een beetje water of een licht schoonmaakmiddel. Reinigingssets of beeldschermreinigers met bijpassende microvezeldoekjes worden vaak op het Internet verkocht.

Voor een zachte reiniging is het belangrijk weinig druk uit te oefenen. Van nu af aan komen we op gebieden die beter aan deskundigen op kantoor overgelaten kunnen worden. Thuis moet je het zelf doen. Aansluitingen voor HDMI, USB of LAN kunnen met veel zorg en een klein, puntig voorwerp schoongemaakt worden.

Het inpluggen en uitpluggen van het apparaat verdicht het stof binnenin enorm en dan zuig je het voorzichtig op.

Om na drie tot vier jaar stof van de binnenkant van het toestel te verwijderen, schroef je het voorzichtig los en onthoud je dan precies waar welke schroeven gaan. Schoonmaken doe je het best voorzichtig met een stofzuiger. Vederstofdoeken zijn taboe, want ze kunnen elektrostatisch geladen raken en de hardware beschadigen.

Je kunt de ventilator het beste vasthouden, want de propeller mag tijdens het zuigen niet bewegen. Onder bepaalde omstandigheden kan dit het moederbord beschadigen. Als dit alles te ingewikkeld klinkt, is het misschien raadzaam de klantenservice te bellen. Ze kunnen vaak helpen met externe dienstverleners.

Kan ik onderdelen op een Mini PC vervangen?

Vaak vervalt de garantie van de fabrikant als hardware onderdelen zonder toestemming vervangen worden. Als dit geen probleem voor je is en je voldoende technische kennis hebt, is het mogelijk om zelf de processor of de harde schijf te vervangen. Het belangrijkste is dat er voldoende ruimte in de koffer is. Met barebones heb je natuurlijk vanaf het begin meer vrijheid.

Welke normen worden meestal gebruikt?

In onze tests komen we regelmatig Mini PC’s tegen met verschillende afmetingen en uitrusting. Zijn er überhaupt normen voor minicomputers en zo ja, welke zijn dat?

Maten en normen van desktop PC’s

Sinds PC’s bestaan (d.w.z. sinds 1981), zijn er normen voor de vorm en afmetingen van een computer. Omdat bijna alle belangrijke componenten op een gemeenschappelijke printplaat, het zogenaamde moederbord, zijn ondergebracht, is de grootte ervan doorslaggevend.

We willen niet te diep ingaan op technische details, dus hier is alleen de belangrijkste informatie: Voor volwaardige desktop PC’s is het zogenaamde ATX formaat al enkele tientallen jaren de standaard. Er zijn in het recente verleden enkele kleine wijzigingen van dit formaat geweest - bijvoorbeeld Flex ATX, dat een compacter ontwerp van PC’s mogelijk moet maken.

Lange tijd bestond alleen de zogenaamde Micro-ATX standaard voor kleine PC’s. Met een randlengte van 24 x 24 cm waren zulke computers allesbehalve compact.

Mini PC formaten

Pas rond de millenniumwisseling begonnen fabrikanten door veranderde eisenprofielen nog kleinere planken te ontwikkelen. Vanaf ongeveer 2003 werd de mini-ITX standaard ingevoerd, gevolgd door de nano-ITX standaard. In 2007 werd deze standaard weer verkleind en stelde VIA de Pico-ITX standaard in met afmetingen van ca. 10 x 7 cm.

In tegenstelling tot de andere twee standaarden werd deze standaard echter nauwelijks gebruikt in mini-PC’s. Met de hausse in kleine en compacte PC’s vanaf ongeveer 2014, verschenen ook een aantal andere nieuwe vormfactoren. De industriegigant Intel alleen al definieerde vier verschillende formaten voor zijn Mini PC’s.

De belangrijkste daarvan zijn de vierkante NUC borden (net geen 10 cm randlengte) en het 5×5 formaat, dat door nogal wat moederbordfabrikanten wordt gebruikt. Nano ITX en Pico ITX gaven ook aanleiding tot de Ultra-Compact Form Factor standaard, afgekort als UCFF. Dit was bedoeld om een gemeenschappelijke basis te scheppen voor mini PC’s. De afmetingen van Nano ITX zijn 12 x 12 cm (dit was vooral een kwestie van achterwaartse compatibiliteit).

Standaarden van populaire Mini PCs

Hieronder tonen we je een lijst van de afmetingen van populaire Mini PC’s en hun vormfactoren:

  • Intel NUC Swift Canyon: UCFF, 12 x 12 cm
  • Asus VivoPC
  • Gigabyte Brix: UCFF: 12 x 12 cm
  • MSI Cubi 2: UCFF: 12 x 12 cm
  • Asrock Beebox-S: UCFF: 12 x 12 cm

Welke functies en verbindingen zijn standaard en wat zijn nu eigenlijk WLAN, LAN en Bluetooth?

Er zijn hier betrekkelijk grote verschillen. Vier USB 3.0 poorten zou het minimum moeten zijn. Als je bedrade randapparatuur gebruikt, heb je nog twee poorten over voor sticks en dongles. Maar meer havens zou niet zo erg zijn. Ondertussen moet je ook uitkijken naar USB-C, USB 3.1 en Thunderbolt.

Dit laatste heeft als praktisch neveneffect dat je je Mini PC kunt upgraden met een externe grafische kaart. Behalve de universele poorten is HDMI de standaard voor scherm- en geluidsweergave. Eén poort is voldoende voor de meeste gebruikers. Als je echter twee of meer schermen wilt gebruiken, moet je letten op extra aansluitingen.

Sommige Mini PC’s bieden ook Displayport uitgangen of zelfs de langzaam verouderende DVI of VGA poort. Kies je een Mini PC met een HDMI poort, dan kies je beslist voor de nieuwste standaard.

Wil je dat je Mini PC compatibel is met elk type monitor, kies dan deze drie monitor uitgangen: HDMI 1.4b poort, DisplayPort 1.2 , VGA poort.

Bluetooth, LAN en WLAN

De afkortingen Bluetooth, LAN of WLAN zijn ons waarschijnlijk allemaal wel bekend. Maar wat betekenen ze eigenlijk en heb je ze echt nodig? Nee, maar ze zijn wel aan te bevelen. Mini PC’s met ingebouwde Bluetooth chips kunnen heel praktisch zijn. De draadloze standaard maakt immers efficiënte gegevensoverdracht over korte afstanden mogelijk.

Vooral de verbinding van muis en toetsenbord met je Mini PC is draadloos en zonder in de knoop geraakte kabels. Bovendien kun je gemakkelijk verschillende bestanden overzetten. Het maximale bereik varieert van 10 tot 100 meter, afhankelijk van het toestel. De nieuwste versie is Bluetooth 4.2, die zich beroemt op verbeterde beveiliging, een hogere overdrachtssnelheid en een energiebesparende modus.

Waar moet je op letten? Bij Bluetooth zijn er verschillende profielen die bepalen welke soort gegevens doorgegeven kan worden. Het “HSP” profiel maakt bijvoorbeeld het gebruik van een koptelefoon via Bluetooth mogelijk. Met het “A2DP” profiel daarentegen kan muziek draadloos van een mobiele telefoon naar een luidspreker gezonden worden.

Waar heb ik LAN voor nodig?

LAN staat voor “Local Area Network”. Het beschrijft een ruimtelijk begrensd computernetwerk dat gebruikt wordt om je Mini PC te verbinden met het Internet, printers of een ander netwerk. Om je Mini PC op het netwerk aan te sluiten heb je twee dingen nodig: een ingebouwde LAN aansluiting en een geschikte LAN kabel.

Het goede nieuws is dat alle LAN of Ethernet kabels gestandaardiseerd zijn en dezelfde RJ connector (geregistreerde jack) hebben. Deze norm beschrijft het ontwerp van de stekkers en contrastekkers en hun contactbezetting. Er is echter een andere manier om je Mini PC met het netwerk te verbinden: Draadloze LAN. Een LAN verbinding is dus niet meer absoluut noodzakelijk.

Van LAN naar draadloos LAN

Sommige Mini PC’s hebben een geïntegreerde WLAN module. WLAN staat voor “Wireless Local Area Network” en maakt het mogelijk om je draadloos op het computernetwerk aan te sluiten.

LAN uitbreidingskaarten

Natuurlijk zijn er ook speciale LAN uitbreidingskaarten die niet standaard aan boord zijn. Zulke kaarten worden gebruikt om het aantal netwerk interfaces op je PC uit te breiden. Dit is bijzonder voordelig als een en dezelfde Mini PC tegelijk toegang moet hebben tot verschillende netwerken of netwerkapparatuur, zoals IP bewakingscamera’s.

Wat is de kleinste Mini PC?

2016 was het jaar waarin de kleinste minicomputer tot nu toe op de markt kwam: de Gole1 met Windows 10. Achter de Gole1 zit de Aziatische firma Gole, die al verschillende minipc’s gemaakt heeft. Gole1 heeft een beeldscherm van vijf inch met 720p resolutie en is een interessant toestel, vooral wat de prijs/prestatie verhouding betreft.

De prestaties van de Gole1 zijn te vergelijken met die van goedkope tablets - de Gole 1 Mini PC is nauwelijks een prestatiewonder. Als je alleen op het web surft of YouTube kijkt, is de Gole1 zeker geschikt. Ook de prijs van deze minicomputer spreekt voor zich - hij is verkrijgbaar voor minder dan 100 euro (verzendkosten en invoerrechten niet inbegrepen).

Raspberry Pi - de beste toepassingen ervan

Raspberry Pi heeft meer gebruiksmogelijkheden dan je op grond van zijn grootte zou verwachten. Dit bord, dat ongeveer zo groot is als een credit card, kan voor minstens vier verschillende doeleinden gebruikt worden.

Je hebt een micro-USB kabel nodig voor de stroomvoorziening en een SD kaart van minstens 2GB voor het besturingssysteem. Als dat gedaan is, kun je je Raspberry Pi gebruiken voor het volgende:

  • Muziekdoos en Internet radio
  • Energiebesparende NAS
  • Mediacentrum
  • Linux computer

Beeldbron: Henry Ascroft / unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies