
Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote HDMI splitter test 2021. Hier stellen we alle HDMI splitters voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van de beoordelingen van klanten op het Internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste HDMI splitter voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een HDMI splitter wilt kopen.
Inhoud
- 1 De belangrijkste feiten in het kort
- 2 HDMI splitter: Onze selectie
- 3 Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een HDMI splitter koopt
- 4 Besluit: Welke soorten HDMI splitters zijn er en welke is geschikt voor jou?
- 5 Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om HDMI splitters te vergelijken en te evalueren
- 6 Interessante feiten over HDMI splitters
De belangrijkste feiten in het kort
- Een HDMI splitter is een handig hulpmiddel waarmee je het HDMI signaal kunt dupliceren. In veel gevallen kan het zinvol zijn om een extra uitgang te hebben. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk video-inhoud tegelijk op de TV en op een projector uit te voeren.
- Voor een beginner kan de keuze van een geschikte HDMI splitter te ingewikkeld blijken, omdat veel specificaties specialistische kennis vereisen.
- Communicatie via HDMI brengt een aantal hindernissen met zich mee. Vooral de verschillende HDMI versies maken de aanschaf voor beginners moeilijker, want de apparaten moeten perfect met elkaar samenwerken en er mogen geen onaangename verrassingen zijn.
HDMI splitter: Onze selectie
Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een HDMI splitter koopt
Wat is een HDMI splitter?
Een HDMI splitter heeft veel toepassingen en zal in veel multimedia opstellingen een toepassing vinden. De HDMI splitter bestaat vaak uit drie aansluitingen. Eén HDMI IN aansluiting voor het ingangssignaal en twee HDMI OUT aansluitingen voor twee uitgangssignalen.
De twee uitgangssignalen zijn identiek of de uitgangen die het HDMI signaal ontvangen, ontvangen dezelfde ingang. HDMI signaaloverdracht is bedoeld om het de consument gemakkelijker te maken de vele verschillende multimedia-apparaten met elkaar te verbinden. HDMI zendt niet alleen het beeld, maar ook de geluidssignalen.
De HDMI splitter geeft dus alle informatie door die een apparaat nodig heeft om de inhoud dienovereenkomstig af te kunnen spelen. De eigenlijke functie van de HDMI splitter is het decoderen, versterken, opnieuw coderen en tenslotte doorsturen van het ontvangen signaal. Versterking van het signaal is nodig om een constante kwaliteit van het signaal te garanderen.
Waarom heb ik een HDMI splitter nodig?
Wil je een Ambilight opwaarderen om dynamische achtergrondverlichting op je TV te ervaren, dan is een HDMI splitter precies de juiste keuze voor je.De HDMI splitter voorziet de TV en de Ambilight controller van de signalen die ze nodig hebben.Heb ik een HDMI schakelaar of een HDMI splitter nodig? En welke alternatieven zijn er? Vooral beginners hebben vaak moeite met deze twee termen en gebruiken ze vaak als synoniemen, hoewel ze totaal verschillende toepassingen hebben.
Zoals eerder gezegd is de belangrijkste taak van een HDMI splitter het vermenigvuldigen van de signalen, maar de taak van de HDMI schakelaar is het schakelen tussen de verschillende ingangssignalen. Stel dat we twee verschillende computers hadden die een scherm deelden.De HDMI schakelaar kon schakelen tussen de twee ingangen en het beeld van de ene of de andere computer weergeven, afhankelijk van de stand van de schakelaar (switch position). Een geschikt voorbeeld is een presentatie-opstelling waarbij we de presentator willen toestaan ofwel zijn eigen laptop te gebruiken, ofwel de computer ter plaatse.
De schakelaar maakt het mogelijk om ofwel het signaal van de laptop te zenden, ofwel het signaal van de stilstaande computer te gebruiken.
De schakelaar kan dus opgevat worden als een “of”: Gebruik signaalbron 1 of gebruik signaalbron 2. Een schakelaar kan opgevat worden als een omgekeerde splitser. De splitter verdeelt een signaal naar vele uitgangen, terwijl een schakelaar een logica biedt waarbij vele ingangen naar één uitgang wijzen. Sommige schakelaars kunnen zelfs met een afstandsbediening bediend worden.
Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om comfortabel vanaf de bank tussen de afzonderlijke bronnen te wisselen. Naast deze twee varianten is er nog een derde soort, de zogenaamde matrix. Een HDMI matrix maakt het mogelijk om de signalen te vermenigvuldigen of om tussen de afzonderlijke signalen te schakelen. Het is dus een echte allrounder, maar meestal duurder dan de eenvoudiger varianten.
Kan ik een HDMI splitter gebruiken ondanks HDCP?
Bronnen van video en audio gegevens, zoals Blu-Ray of streaming aanbieders, hebben de mogelijkheid om de gegevens te versleutelen via HDCP. Deze versleutelde gegevens worden doorgestuurd naar de aangesloten apparaten. In ons geval fungeert de HDMI splitter nu als tussenpersoon tussen de twee apparaten.
De werking van HDCP kan als volgt vereenvoudigd worden: De twee apparaten, die via een HDMI kabel met elkaar verbonden zijn, controleren of het tegenoverliggende apparaat de conformiteitseis voor de HDCP versie ondersteunt. Als de ontvanger van het signaal HDCP niet ondersteunt, kan ofwel geen beeld worden uitgezonden, ofwel alleen een beeld in een lagere resolutie. Dus: Ja, je kunt ondanks HDCP beslist een HDMI splitter gebruiken. Je moet er echter wel op letten dat hij de HDCP versie van de signaalbron ondersteunt.
Heeft een HDMI splitter een negatief effect op de beeldkwaliteit?
Besluit: Welke soorten HDMI splitters zijn er en welke is geschikt voor jou?
Het aantal verschillende HDMI splitters is enorm. Het kiezen van een geschikte HDMI splitter is niet zo eenvoudig. In principe gaat de keuze veel meer over het beoogde gebruik van de HDMI splitter. In principe werken alle HDMI splitters echter op dezelfde manier: Ontvang een ingangssignaal, versterk het en stuur het door. Sommige HDMI splitters hebben echter speciale eigenschappen die een doorslaggevende factor kunnen zijn, afhankelijk van de toepassing. Deze kenmerken zijn:
- Met EDID manipulatie en downscaler
- Met audio-extractie
De verschillende soorten hebben elk hun voor- en nadelen. Afhankelijk van wat je verkiest, is een ander type geschikt voor je. Het volgende gedeelte is bedoeld om je te helpen beslissen.
Wat onderscheidt een HDMI splitter met EDID manipulatie en wat zijn de voordelen en nadelen?
Laten we het eerst hebben over EDID zelf en de communicatie tussen een weergave-apparaat en een bron. EDID staat voor “Extended Display Identification Data” en het beschrijft de weergave mogelijkheden van een beeldscherm. Dit betekent, bijvoorbeeld, informatie over de ondersteunde resoluties, de ondersteunde beeldverhoudingen, het hertz getal, enz. Deze gegevens beschrijven alle belangrijke informatie die een bron nodig heeft om de juiste gegevens naar het beeldscherm te sturen.
Wat gebeurt er nu als we beeldschermen met een andere resolutie aansluiten op onze HDMI splitter? De twee beeldschermen zouden verschillende EDID gegevens naar onze bron sturen en die zou niet weten in welke resolutie de gegevens gestuurd moeten worden. In zo’n geval zou onze bron de lagere resolutie kiezen om de gegevens op beide toestellen correct weer te geven. Met behulp van EDID manipulatie kunnen we onze bron echter precies vertellen welke signalen we willen ontvangen.
We kunnen dus een beeld met een hogere resolutie opvragen en het signaal binnen onze HDMI splitter verwerken met een controller. Op deze manier ontvangt ons toestel met een hogere resolutie het optimale beeld en ons toestel met een lagere resolutie ontvangt ook een passend beeld dat overeenkomt met zijn resolutie.
Het beeld wordt binnen de HDMI splitter gedownscaled met behulp van de downscaler. EDID manipulatie kan ook toegepast worden op audio gegevens. We kunnen bijvoorbeeld expliciet om een speciaal audio formaat vragen en dat naar andere apparaten doorsturen.
Wat onderscheidt een HDMI splitter met audio-extractie en wat zijn de voordelen en nadelen?
Sommige HDMI splitters bieden geïntegreerde audio-extractie. Deze audio-extractie kan bijvoorbeeld plaatsvinden na TOSLINK of Cinch. Concreet betekent dit dat de HDMI splitter een signaal via HDMI ontvangt en alleen de beeldinformatie doorstuurt naar de HDMI uitgangen. Voor de audio gegevens biedt hij een aparte verbinding via TOSLINK of Cinch, die alleen de gefilterde audio gegevens bevat.
Met deze vorm van HDMI splitter kan verschillende informatie naar verschillende apparaten gestuurd worden. Het geluidssignaal kan bijvoorbeeld rechtstreeks naar een externe geluidsinstallatie gestuurd worden, terwijl de beamer en de televisie alleen de zuivere beeldgegevens ontvangen.
Deze modellen zijn vooral interessant als het weergave-apparaat geen ARC (Audio Return Channel) ondersteunt en het geluid niet direct op het weergave-apparaat moet worden weergegeven. Cinch ondersteunt maximaal 7.1 geluid en TOSLINK 5.1 geluid.
Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om HDMI splitters te vergelijken en te evalueren
In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke HDMI splitters. De criteria die je kunt gebruiken om HDMI splitters te vergelijken zijn onder andere:
- Invoer/uitvoer
- HDMI-versie
- UHD (4K), Full-HD, SD
- Ondersteunde resoluties
- Ondersteunde geluidsformaten en audio coderingen
- Andere HDMI functies (ARC, CEC, HEC)
- HDCP
In de volgende paragrafen leggen we je uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria, om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.
Invoer/uitvoer
Een essentieel kenmerk van HDMI splitters is het aantal in- en uitgangen. Sommige handelaren noemen hun producten ten onrechte splitters, hoewel het eigenlijk schakelaars zijn. Een HDMI splitter heeft één ingang en meerdere uitgangen, terwijl een schakelaar vaak meerdere ingangen en slechts één uitgang heeft.
Het optimale aantal uitgangen hangt sterk af van het beoogde gebruik. In principe geldt: hoe meer verbindingen, hoe beter. Als de opstelling verandert, zijn er nog voldoende uitgangen beschikbaar via de HDMI splitter. In plaats van een nieuw toestel te kopen, kun je het reeds gekochte toestel blijven gebruiken.
HDMI-versie
Een ander belangrijk aankoopcriterium is dat van de HDMI versie. Dit criterium geeft informatie over de datasnelheid van het signaal. Zo kan HDMI 1.4b, met een gegevenssnelheid van 8,16 Gbit/s, al de populaire 4K resolutie overbrengen, maar slechts bij 24 Hz. Ter vergelijking: de HDMI 2.1 versie kan een 8K resolutie bij 60 Hz weergeven of ook een 4K resolutie voor een 3D televisie.
Dit komt overeen met een datasnelheid van 42 Gbit/s. Alvorens te kopen is het belangrijk je ervan te vergewissen dat de HDMI versie van de HDMI splitter geen knelpunt is, zodat anders dure aankopen niet voor niets zijn geweest. Hieronder volgt een lijst van belangrijke kenmerken. Het is aan te raden deze kort door te bladeren om een gevoel te krijgen voor de verschillende waarden.
HDMI versie | Toegevoegde video formaten |
---|---|
HDMI 1.0 | 1920 × 1080 pixels bij 60 Hz |
HDMI 1.3 | 2560 × 1440 pixels bij 60 Hz |
HDMI 1.4 | 3840 × 2160 pixels bij 24 Hz 1920 × 1080 pixels bij 24 Hz (3D) |
HDMI 1.4b | 4096 × 2160 pixels bij 24 Hz 3840 × 2160 pixels bij 30 Hz 2560 × 1600 pixels bij 60 Hz |
HDMI 2.0 | 3840 × 2160 pixels bij 60 Hz 1920 × 1080 pixels bij 48 Hz (3D) |
HDMI 2.1 | 7680 × 4320 pixels bij 60 Hz 3840 × 2160 pixels met 120 Hz (3D) |
UHD (4K), Full-HD, SD
In plaats van een resolutie in getallen op te geven, zoals 3840 x 2160, is het zinvol er een aanduiding aan te geven. De termen UHD, Full-HD en SD moeten je een snel overzicht geven van de prestaties van de HDMI splitser. De term UHD (Ultra High Definition) is een kleine variant van de populaire 4K resolutie met ten minste 3840 x 2160 pixels. UHD levert haarscherpe beelden en zenders als Sky of Netflix bieden de mogelijkheid om via 4K te streamen.
UHD verschilt echter van True-4K omdat de breedteverhouding niet groter is dan 4000 pixels. Ware-4K resolutie is 4096 × 2160 pixels, terwijl UHD 3840 x 2160 pixels is. Er is dus geen ernstig verschil en beide varianten worden vaak aangeduid als 4K. Full HD en SD zijn oudere resoluties die mijlpalen in beeldkwaliteit beschrijven.
Full-HD beschrijft een resolutie van minstens 1920 x 1080 pixels, terwijl SD (Standard Definition) een resolutie van 720 x 576 pixels beschrijft. 4K video-inhoud wordt steeds populairder!
Ondersteunde resoluties
Behalve de informatie over de resolutienormen en de HDMI versie geeft de handelaar vaak ook de ondersteunde video formaten aan. De informatie wordt gegeven in de volgende vorm: 2160p, 1080p, 720p, 480p en 360p. Vergelijkbaar met de informatie over UHD en Full HD, geven deze waarden informatie over de ondersteunde resoluties van de HDMI splitter.
De ‘p’ staat voor progressieve beeldoverdracht en deze waarde geeft informatie over de verticale resolutie van het beeld. Het is dus onafhankelijk van de breedte en dus de beeldverhouding van je scherm. Meestal zijn deze waarden overbodig, want ze kunnen afgeleid worden uit termen als 4K en 2K. In plaats daarvan geven de dealers je uitdrukkelijk de verzekering dat deze resolutie ondersteund wordt. De volgende lijst geeft je een ruw overzicht:
- UHD = 3840×2160 = 2160p
- Full-HD = 1920x1080Pixel = 1080p
- HD = 1080x720pixel = 720p
Ondersteunde geluidsformaten en audio coderingen
Net als de ondersteunde resoluties geven de dealers je expliciet de verzekering dat ook dit audio formaat ondersteund wordt. Omdat niet alleen beeldinformatie maar ook audio-informatie via HDMI wordt doorgegeven, kan deze informatie je een snel overzicht geven van de ondersteunde audioformaten.
Deze informatie is echter meestal overbodig, want de ondersteunde audio formaten worden bepaald door de HDMI versie. Het eigenlijke aankoopcriterium is weer de overeenkomstige HDMI versie van de splitter. Controleer voor je koopt of de HDMI versie ook je audio formaat ondersteunt. Een HDMI versie van 1.4a of hoger zou de meeste audio formaten moeten dekken. HDMI versie 1.4a werd begin 2010 geïntroduceerd.
De HDMI versie van een nieuwe HDMI splitter moet daarom vrijwel zeker hoger zijn dan versie 1.4. Hieronder geven we je een lijst van de HDMI versies waarvan de audio formaten zijn toegevoegd. Natuurlijk ondersteunen de hogere HDMI versies ook de oudere formaten en zijn ze achterwaarts compatibel.
HDMI versie | Toegevoegde audio formaten |
---|---|
HDMI 1.0 | MPEG, Dolby Digital, DTS (Digital Theater System) |
HDMI 1.1 | DVD-Audio |
HDMI 1.2 | SACD |
HDMI 1.3 | Dolby Digital Plus, TrueHD, dts-HD (Digital Theater System- High Definition) |
Andere HDMI functies (ARC, CEC, HEC)
HDMI wordt niet alleen gebruikt om beeld en geluid over te brengen, maar ook andere informatie. HDMI biedt de gebruiker dus extra functies die bedoeld zijn om de bediening te vereenvoudigen of ook om de bekabeling te verminderen. Deze functies zijn ARC, CEC en HEC. ARC: Het “Audio Return Channel” is bedoeld om het aansluiten van externe audio-apparatuur te vergemakkelijken. De manier waarop het werkt is betrekkelijk eenvoudig.
De HDMI splitter stuurt de beeld- en geluidssignalen door naar het weergave-apparaat. Het weergave-apparaat, bijvoorbeeld een televisie, gebruikt de beeldgegevens en zendt de geluidssignalen terug naar de HDMI splitter - met de juiste instelling in het menu.
Deze audiosignalen kunnen nu van de HDMI splitter afgetapt worden, bijvoorbeeld met behulp van een coaxiale kabel, en een interface vormen voor een extern audio-apparaat.
CEC: De functie “Consumer Electronics Control” verschaft een interface zodat de verschillende eindtoestellen met elkaar kunnen communiceren. Het basisidee hierachter is niet om elk apparaat apart te besturen, maar om universele besturing mogelijk te maken. Bijvoorbeeld, als het beeld via een TV en het geluid via een extern systeem wordt weergegeven, kunnen we nog steeds de afstandsbediening van de TV gebruiken om het volume te regelen.
De TV zendt via de HDMI poort een signaal naar het audiosysteem en vertelt het dat het geluid versterkt of verzwakt moet worden. HEC: Het “HDMI Ethernet Kanaal” voorziet de eindtoestellen van Internet. Het biedt dus een manier om Internet te krijgen via HDMI in plaats van een Ethernet verbinding. Dit moet de bekabelingsinspanning voor de eindgebruiker verder verminderen. HEC werd geïntroduceerd in HDMI versie 1.4.
HDCP
Om kopieerbeveiligde inhoud goed te kunnen afspelen, is het verplicht de HDCP versie te ondersteunen. Om bijvoorbeeld van Netflix in 4K te kunnen genieten, moet het beeldscherm minstens een HDCP versie van 2.2 ondersteunen.
Dit geldt ook voor de splitter die binnen de HDMI verbindingsketen gebruikt wordt. We raden je daarom aan een HDMI splitter te kopen met een versie van minstens HDCP 2.2 om hem duurzaam te kunnen gebruiken.
Interessante feiten over HDMI splitters
Hoe werkt het HDCP authenticatie proces?
HDCP authenticatie is nodig om te bepalen of een afspeelapparaat toestemming heeft om HDCP-beschermde inhoud af te spelen. Alleen als de authenticatie geslaagd is, worden de gegevens van een signaalbron doorgegeven. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende soorten apparaten:
- Bron, die de gegevens verstuurt.
- Data sink, die de gegevens verwerkt
- Repeater, die de gegevens doorstuurt.
De signaalbron zendt een verzoek, waarin hij een data sink om zijn identificatienummer vraagt. De data sink antwoordt op dit verzoek door zijn identificatienummer terug te zenden naar de bron. De bron controleert dan of het nummer geldig is en of de data sink gemachtigd is om de gegevens te ontvangen.
Als dit het geval is, wisselen de twee apparaten hun sleutels uit, waarbij het authenticatieproces ook door de data sink moet worden uitgevoerd. Daarna kunnen de beschermde gegevens naar believen tussen de apparaten worden uitgewisseld.
Als er problemen met geluid of beeld optreden, kan een mislukt HDCP authenticatieproces de oorzaak zijn.
Mijn apparaten ondersteunen HDMI versie X, maar toch wordt alleen een lagere HDMI versie gebruikt. Wat is het probleem?
Om van een hogere HDMI versie te kunnen profiteren, moeten niet alleen de apparaten de HDMI versie ondersteunen, maar ook de HDMI kabel. De kabel is verantwoordelijk voor de eigenlijke gegevensoverdracht en het is van groot belang dat de HDMI versie van de kabel geen knelpunt is. Het is daarom aan te raden bij het aansluiten op de HDMI kabel te letten en hem zo nodig op te waarderen.
Welke HDMI splitter is dus geschikt voor mijn opstelling?
Zoals hierboven al beschreven is, kan deze vraag niet universeel beantwoord worden. De keuze van de juiste HDMI splitter hangt sterk af van het scenario waarin hij gebruikt zal worden. We willen je een overzicht geven van wat belangrijk is bij het kopen van een HDMI splitter. Een belangrijk kenmerk waar je op moet letten bij het kopen van een HDMI splitter is de compatibiliteit tussen de verschillende apparaten.
Een ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel en dat geldt ook voor HDMI signalen. Zorg ervoor dat de HDMI splitter geen knelpunt vormt. Dit betekent dat de versies van HDMI en HDCP op zijn minst gelijk moeten zijn voor de signaalbron en het weergave-apparaat, anders zouden we kwaliteit moeten inleveren.
In het ergste geval valt de signaaloverdracht helemaal weg en is alleen een zwart beeld te zien. Dit gebeurt bijvoorbeeld als we een gegevensbron met HDCP 2.2 versleuteling hebben en die aansluiten op een apparaat met een HDCP versie 1.X. Het signaal gaat dan verloren.
Goedkope HDMI splitters hebben meestal zo’n tekortkoming, zodat de gebruiksmogelijkheden van deze apparaten aanzienlijk beperkt zijn.
In het algemeen geldt: hoe hoger de afzonderlijke waarden, hoe beter de HDMI splitter. Het probleem is echter dat hoe hoger de waarden zijn, hoe duurder het apparaat meestal is. Naar onze mening moet een HDMI splitter een lange-termijn investering zijn en is het volkomen zinvol om hem met relatief lange tussenpozen op te waarderen. Maar als de gebruikte componenten niet veranderen, kan het zinvol zijn terug te vallen op een goedkopere, laag gedimensioneerde splitser.
Wat heb ik nog meer nodig voor mijn opstelling?
Om een perfecte home cinema installatie, een geweldige spelopstelling of andere projecten te realiseren, zijn logischerwijze meer componenten nodig dan een HDMI splitter. Op dit punt willen we het graag hebben over andere producten die voor jou interessant kunnen zijn:
HDMI Verlenger
Dit handige hulpmiddel is in staat het HDMI signaal te versterken. Het signaal dat de HDMI kabel transporteert wordt slechter naarmate de afstand groter wordt. Dit effect treedt op omdat de kabel een geleiderweerstand heeft. Als het signaal over langere afstanden getransporteerd moet worden, is het nodig het signaal te vernieuwen.
De HDMI extender wordt tussen twee HDMI kabels aangesloten en vernieuwt het signaal. Voor complexere opstellingen die niet met bijvoorbeeld een 10 m HDMI kabel verbonden kunnen worden, is een HDMI verlenger aan te bevelen om de transmissie tussen de twee apparaten te verzekeren.
HDMI-kabel
Niet alle HDMI kabels zijn hetzelfde. Er zijn ook veel verschillen in HDMI kabels waar je op moet letten voor je ze koopt, of het nu de lengte is, de ondersteunde HDMI versie, het materiaal van de connector of het type aansluiting.
Een belangrijk criterium, hoewel vaak verwaarloosd door beginners, is de HDMI versie. Het geeft informatie over de gegevenssnelheid waarmee de gegevens getransporteerd kunnen worden.
HDMI adapter
Het kan gebeuren dat oudere apparaten geen aansluiting voor HDMI hebben of dat we het HDMI signaal voor een andere verbinding willen gebruiken. In dit geval kunnen we terugvallen op een HDMI adapter. Dit accepteert het HDMI signaal en geeft een andere verbinding.
We kunnen bijvoorbeeld een DVI ingang op een HDMI kabel aansluiten met behulp van een HDMI-DVI adapter. Natuurlijk bestaan er ook andere soorten adapters, die hun toepassing vinden afhankelijk van de behoefte. Het is dus mogelijk om apparaten zonder HDMI verbinding toch bruikbaar te maken.
Foto bron: Shinji / flickr.com