Onze selectiecriteria
Ben je op zoek naar een goede groothoeklens die aan je behoeften en eisen voldoet? Geniet je van fotografie, wil je je vaardigheden op dit gebied ontwikkelen en wil je nu investeren in een nieuwe lens, maar weet je nog niet zeker welke het beste bij je past?
Dan ben je hier op de juiste plaats, want we hebben in dit artikel een aantal nuttige tips voor je samengevat. Hier vind je voordelen en nadelen, aanbevelingen, uitleg over waar je bij aankoop op moet letten en andere relevante informatie die je helpt de juiste beslissing te nemen voor je een groothoeklens koopt.
De belangrijkste feiten in het kort
- Groothoeklenzen zijn lenzen met een korte brandpuntsafstand (hoe korter de brandpuntsafstand, hoe breder de beeldhoek).
- Voor goede foto’s van landschap, architectuur en panorama zijn groothoekobjectieven het meest geschikt.
- Groothoeklenzen kunnen meer op de foto krijgen omdat de korte brandpuntsafstand een grotere beeldhoek mogelijk maakt.
Groothoeklenzen: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een groothoeklens koopt
Wat is een groothoeklens?
Hoe korter de brandpuntsafstand, hoe groter de gezichtshoek. Ons oog heeft ongeveer 40 mm brandpuntsafstand en elke gezichtshoek die kleiner is dan deze waarde heet een groothoek. Met een groothoeklens kun je “meer in je opnemen”.
Hoeveel kost een groothoeklens?
Hoe werkt een groothoeklens?
De grote beeldhoek maakt een sterk onderscheid tussen voorgrond en achtergrond.
Alle voorwerpen die dicht bij de camera staan worden onevenredig groot afgebeeld en de voorwerpen op de achtergrond worden kleiner afgebeeld (er is visueel meer afstand tussen het voorwerp dicht bij de camera en de achtergrond).
Welke soorten groothoeklenzen zijn er?
We hebben drie soorten groothoeklenzen die het meest gebruikt worden uitgekozen, beschreven en vergeleken.
Matige groothoeklenzen 28-35 mm
Dit type groothoeklens wordt vaak gebruikt voor reportages omdat het een relatief groot gebied bestrijkt. Met deze groothoeklenzen is de vervorming gering en de scherptediepte groter.
De brandpuntsafstanden van matige groothoeklenzen variëren van 28 tot 35 mm. Groothoeklenzen met deze brandpuntsafstand zijn ook met zeer hoge snelheid verkrijgbaar.
Ultra-groothoek 14-22 mm
De afkorting “UWW” wordt vaak gebruikt voor dit type groothoeklens. Hoe korter de brandpuntsafstand (mm), hoe meer vervormd de foto aan de randen zal zijn. Met een ultra-groothoeklens zijn de vervormingen alleen aan de randen zichtbaar. De brandpuntsafstand van ultragroothoekobjectieven varieert van 14-22 mm.
Hier is het belangrijk op te merken dat de grootte van de gezichtshoek invloed heeft op de scherpte en belichting van het beeld. Is de beeldhoek groot, dan is de scherpte van het beeld ook groot, maar daar staat tegenover dat het diafragma meestal meer gesloten is, d.w.z. 8. Er zijn echter o UWW lenzen die grote diafragma’s hebben, maar die kosten meer.
Fisheye 7,5-16 mm
Het fisheye objectief is “voor de creatievelingen” onder ons. Deze lens stelt je in staat een heel nieuw perspectief in te nemen.
De fisheye lens vervormt verticale assen en bij de “begrenzende brandpuntsafstand” 7,5 mm ontstaat een rond beeld. Als je met de fisheye lens fotografeert, mogen er geen voorwerpen (bomen, mensen, planten…) zijn, want die zouden vervormd en naar buiten gebogen zijn. Dit geldt vooral voor architectuur- en landschapsfotografie.
lens | matige groothoeklens | ultra-groothoeklens | fisheye |
---|---|---|---|
brandpuntsafstand | 28-35 mm | 14-22 mm | 7,5 - 16 mm |
Speciale kenmerken | reportagelens | maakt veel foto’s, kan vervorming aan de randen veroorzaken | brandpuntsafstand 7,5 mm geeft een rond beeld |
Gebruik | reportage, sport | architectuur- en landschapsfotografie | kunst, creatieve fotografie |
Wat zijn de alternatieven voor het groothoekobjectief?
Standaardlenzen
Standaardlenzen, ook wel normale lenzen genoemd, hebben een brandpuntsafstand van ongeveer 50 mm en dit komt overeen met het gezichtsveld van het menselijk oog. De foto ziet er vertrouwd uit, normaal, want hij komt overeen met de “werkelijkheid”.
Deze lenzen zijn geschikt voor authentieke foto’s. Dit objectief is ook zeer geschikt voor beginners.
Telelenzen
Alle brandpuntsafstanden die groter zijn dan de brandpuntsafstand van het “normale bereik” worden als telelenzen beschouwd. Deze beelden zijn kleiner dan ons gezichtsveld en geven het “effect” alsof we heel dicht bij het voorwerp staan, of alsof we door een telescoop kijken.
Dit type objectief wordt vooral gebruikt bij wilde dieren omdat het spannende beelden kan opleveren. De nabijheid die je op deze foto’s voelt heeft een opwindende sfeer.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een groothoeklens?
De nadelen zijn bijvoorbeeld de effecten die tot vervorming aan de randen leiden. Sommige groothoeklenzen kunnen ook donkerder worden aan de randen. De prijs is ook een van de nadelen van groothoeklenzen, want dit type lens is duurder dan standaardlenzen.
Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om groothoeklenzen te vergelijken en te evalueren
Lichtsterkte
Er zijn meestal twee versies van lichtsterkte in groothoeklenzen. De F4 en de F2.8 versie, waarbij de F2.8 versie aanzienlijk duurder is. In de meeste gevallen echter volstaat de F4 versie als je doel niet nachtelijke hemelfotografie is.
Een groothoeklens met hogere snelheid is hier echt geschikt voor.
Een belangrijke opmerking hierbij is dat je het objectief beter bij maximaal diafragma kunt gebruiken (als het diafragma helemaal open is, dus laag getal, bv. 4) dan bij gesloten diafragma (hoger getal, bv. 16).
Als je graag evenementen fotografeert, zoals bruiloften in gesloten ruimten, seminars, workshops, of conferenties, waar weinig licht en ruimte is, is een snel objectief geschikter voor goede foto’s.
Brandpuntsafstand
Groothoeklenzen worden meestal aangeboden als lenzen met een vaste brandpuntsafstand, maar ook als zoomlenzen waarbij je de brandpuntsafstand kunt aanpassen. De brandpuntsafstand is om de volgende redenen belangrijk om te overwegen als je een objectief koopt: enerzijds moet je je eerst afvragen waarvoor je een groothoekobjectief wilt gebruiken.
Afhankelijk hiervan kun je dan beslissen welke brandpuntsafstand geschikt is voor je behoeften. Onthoud de regel: hoe korter de brandpuntsafstand, hoe meer er in beeld komt en hoe groter de beeldhoek (de brandpuntsafstand wordt altijd in mm aangegeven).
Aansluiting
Dit is een belangrijk aankoopcriterium! In het algemeen geldt dat als je een objectief koopt, het compatibel moet zijn met je camera! Daarom onze tip: Op Amazon kun je in de productbeschrijving je cameramodel invoeren om te zien of het met de lens in kwestie compatibel is.
We raden je aan deze test in elk geval te doen voor je koopt.
Interessante feiten over groothoeklenzen
Waarvoor wordt een groothoeklens gebruikt?
Als je een goede foto wilt maken met een groothoeklens, moet je een sterke voorgrond in beeld hebben. Je wilt dat de voorgrond sterk is, want die zorgt voor differentiatie van de achtergrond. Deze “truc” maakt een groothoekfoto echt goed. De groothoeklens wordt het meest gebruikt voor landschaps- en architectuurfotografie.
Landschap
Voor landschap gebruikt men vaak een groothoeklens omdat de natuur veel te bieden heeft (vooral voor fotografen). De groothoeklens is goed geschikt voor dit soort fotografie.
Als je je fotografie naar een hoger niveau wilt tillen, raden we je aan (zoals hierboven vermeld) om, vooral voor landschapsfoto’s, een sterke voorgrond in beeld te brengen, zodat de foto meer “actie” heeft.
Architectuur
Een groothoeklens is ook heel geschikt om architectuur te fotograferen. Met een standaard lens zou het bijvoorbeeld moeilijker zijn om een heel gebouw vast te leggen, maar het zou ook mogelijk zijn. Maar het zou niet zo’n gaaf effect hebben.
Als je architectuur fotografeert, is het belangrijk om van tevoren te bedenken wat het “hoofdobject” van de foto moet zijn. Hier geldt het “omgekeerde” als bij landschap.
Je kunt in feite een gebouw in de stad met een groothoeklens “losmaken” van de stad door het gebouw in het midden van de foto te plaatsen en zo de “voorgrond” minder dominant te laten worden dan het gebouw op de achtergrond.
Panorama
Een goede panoramafoto met een groothoeklens is bijvoorbeeld een foto van de nachtelijke hemel. Ook hier is de groothoek, d.w.z. het gebied dat kan worden afgebeeld, de beslissende factor.
Als je vooral foto’s van de nachtelijke hemel wilt maken, dan is een diafragma (de belichting van het objectief) een relevante factor. Dit mag niet meer zijn dan 2.8 omdat het ’s nachts niet helder is en het diafragma bij het maken van foto’s zo open mogelijk moet blijven (in verband met de belichting van de foto).
X Portretfotografie X
Hier is een voorbeeld voor je van waar je de groothoeklens niet voor gebruikt. Waarom niet? Want de gelaatstrekken worden vervormd door de groothoek en het ziet er niet natuurlijk uit als het gezicht ronder wordt afgebeeld dan in werkelijkheid.
Ook is er veel achtergrond in een groothoekfoto en dat leidt af van het portret.
Vervormingen met groothoeklenzen
Bij het maken van foto’s met groothoeklenzen treden vaak vervormingen op. Deze kunnen opzettelijk zijn, bijvoorbeeld als je een “fisheye effect” wilt creëren. In dat geval hoort het erbij.
Wat echter heel vaak gebeurt, zijn de ongewenste vervormingen die je niet graag in je foto’s ziet. Deze worden veroorzaakt door de reproductieschalen van de voorwerpen op verschillende vlakken in het perspectief. Hoe dichter we bij het onderwerp in de foto komen, hoe vervormder de afstandsverhoudingen van voorgrond en achtergrond zijn.
Daarom hebben we een handig hulpmiddel voor je gevonden om deze ongewenste vervormingen uit je foto’s te verwijderen. Je vindt dit hulpmiddel in de verwante links onder nummer 2.
Heb ik een statief nodig voor groothoekfotografie?
Zoals eerder aangegeven zijn groothoeklenzen ook geschikt voor nachtelijke luchtfotografie. Daarom is het statief in dit geval ook een probleem, want als je een groothoeklens hebt met een snelheid van F4, heb je voor mooie foto’s een statief nodig, want ’s nachts heb je niet veel licht en je hebt een zo open mogelijk diafragma (= laag getal) nodig, zodat er veel licht op de foto komt.
Dit is mogelijk als de sluitertijd op een langere eenheid is ingesteld. We kunnen de camera nog steeds in onze handen houden bij minimaal 1/60 seconde als we ons goed concentreren, onze adem inhouden en niet bewegen. Bij langere sluitertijden, die nodig zijn voor nachtelijke hemelfotografie, is een statief nodig.
Beeldbron: Pixabay.com / Skitterphoto