Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

66Bestede uren

34Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote geluidskaart test 2022. Hier stellen we alle geluidskaarten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het Internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste geluidskaart voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een geluidskaart wilt kopen.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Geluidskaarten maken het mogelijk geluid zo te bewerken dat het zo getrouw mogelijk op de PC aankomt of via de uitgangen wordt weergegeven. Zo haal je het beste uit je koptelefoon en muzieksysteem.
  • In principe kan een onderscheid gemaakt worden tussen consumentenkaarten voor dagelijkse gebruikers en professionele geluidskaarten. Er wordt verder onderscheid gemaakt tussen interne en externe geluidskaarten.
  • De keuze van de juiste geluidskaart wordt sterk beïnvloed door het toepassingsgebied. Als de geluidskaart gebruikt gaat worden om te gamen, moet hij bepaalde specificaties hebben die niet nodig zijn voor bijvoorbeeld het luisteren naar muziek.

Geluidskaart: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een geluidskaart koopt

Heb ik eigenlijk wel een geluidskaart nodig? Voor wie is het de moeite om een geluidskaart te kopen?

Je hebt je waarschijnlijk al afgevraagd wat je persoonlijk voordeel is als je een speciale geluidskaart gebruikt in plaats van het geïntegreerde onboard geluid. Laten we dus beginnen met de vraag: Voor wie is het de moeite waard een geluidskaart te kopen?

Gaming

Speel je regelmatig spelletjes op je computer? Dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat het geluid de spelervaring sterk kan verminderen. De redenen hiervoor zijn enerzijds de slechte geluidskwaliteit, waardoor het spel minder dan realistisch lijkt, en anderzijds het eenzijdige geluid, waardoor het bijvoorbeeld onmogelijk is de tegenstander te lokaliseren in een first-person shooter.

Wist je dat het zwaartepunt van audiotoepassingen verschoven is naar gaming? In het verleden werden de kaarten voor heel gewone toepassingen gebruikt. Nu ligt de nadruk echter vooral op spel. Geluidskwaliteit is erg belangrijk, vooral in spellen voor meerdere spelers. Nauwkeurige geluidsherkenning kan een spel maken of breken.

Je kunt dit verhelpen met een geluidskaart. Het realistischer geluid geeft je het gevoel dat je in het spel zit, en het surround geluid houdt je een stap voor op je tegenstanders.

Home cinema

Kijk je graag een film in je huiskamer en wil je surround geluid zoals in de bioscoop? Dan is, behalve een geschikt muzieksysteem, ook de geluidskaart verantwoordelijk. Zoek de S/PDIF interface. Deze is verantwoordelijk voor de best mogelijke transmissie van een surround sound signaal naar het muzieksysteem.

Music

Wil je professioneel muziek mixen of video’s bewerken met je computer? Wil je een uitstekende geluidskwaliteit bereiken, dan heb je een professionele geluidskaart nodig. DSP chip en ASIO drivers ontlasten je PC, zelfs bij het gebruik van werk-intensieve muziekprogramma’s. Professionele kaarten kunnen ook verschillende kanalen tegelijk opnemen. Hoogwaardige A/D en D/A converters zorgen voor een vlekkeloze kwaliteit.

Voor wie is het niet de moeite om een geluidskaart te kopen?

Gebruik je je laptop meer voor je werk en wil je gewoon naar wat muziek luisteren, een video bekijken of een CD in je laptop stoppen? In dat geval zou de ingebouwde onboard geluids-chip voor jou helemaal voldoende moeten zijn. Je hebt ook de mogelijkheid om een koptelefoon of externe luidsprekers aan te sluiten. Je hoeft het dus nergens zonder te stellen.

soundkarte

Het is de moeite waard een geluidskaart te kopen, vooral voor een gezellige avond in de bioscoop met surround geluid. Als je graag vaak en luid naar muziek luistert op je computer of stereo-installatie, is het ook een goed idee om een geluidskaart te gebruiken. (Foto: andremergulhaum / pixabay.com)

Wat kost een geluidskaart?

De prijs die je voor een geluidskaart moet betalen hangt grotendeels af van wat je ermee van plan bent te doen. Omdat de prijs varieert van ongeveer 5 tot 2000 euro, moet je eerst bedenken wat je ermee wilt doen.

Consumer cards vind je in de prijsklasse tussen 5 en 200 euro. Duurdere kaarten hebben meestal betere bemonsteringsfrequenties, resolutie en signaal-ruis verhoudingen. De erg goedkope audiokaarten leveren in principe geen merkbare verbetering op ten opzichte van de ingebouwde microchip.

Een professionele geluidskaart kopen, daarentegen, betekent een grotere uitgave. Afhankelijk van je behoeften kun je in het topsegment kaarten vinden tot 2000 euro. Welke eigenschappen verantwoordelijk zijn voor de prijzen en welke voor jou geschikt is, vind je in de “Decision” tab

Wat is de functie van een geluidskaart?

De audiokaart is een randapparaat tussen de computer en een weergave-apparaat (bijvoorbeeld een geluidsinstallatie) dat tot taak heeft analoge en digitale signalen te verwerken. Tijdens het opnemen, bewerken en mixen is een A/D omzetter verantwoordelijk voor het omzetten van analoge signalen in digitale.

Omgekeerd is tijdens het afspelen de D/A convertor verantwoordelijk voor het omzetten van digitale signalen in analoge. De geluidskaart zorgt ervoor dat geluidsinhoud op luidsprekers kan worden weergegeven en dat akoestische signalen van buitenaf op de computer kunnen worden waargenomen.

Het is dan ook grotendeels verantwoordelijk voor de weergavekwaliteit.

Hoe wordt een geluidskaart opgebouwd?

Audio kaarten kunnen sterk variëren in ontwerp, maar de basisstructuur is steeds dezelfde. Een interface verbindt de geluidskaart met de computer. De verbinding kan intern zijn via een PCIof PCIe insteekkaart of extern via een USB outboard, PCMCIA interface of Firewire outboard.

Voor audio in- en uitgangen zijn verschillende aansluitingen beschikbaar. De basisuitrusting omvat: een microfooningang (mic-in) voor microfoons, een line-in als ingang voor opnamen, en een line-out als hoofdtelefoon- of luidsprekeruitgang. Een luidsprekeruitgang maakt het mogelijk een koptelefoon aan te sluiten, en instrumenten kunnen worden aangesloten en klanken doorgegeven via een Musical Instrument Digital Interface(MIDI).

Hoe kunnen geluidskaarten van elkaar verschillen?

Er zijn verschillende kenmerken waarin geluidskaarten kunnen verschillen. Enerzijds hebben die te maken met de verbindingsmogelijkheden, maar anderzijds ook met de ingebouwde hardware die voor de overeenkomstige kwaliteit zorgt. Bepaalde verschillen zijn al vermeld in de afzonderlijke teksten.

Maar om je een overzicht te geven, zetten we hier de mogelijke verschillen op een rijtje:

Verbindingsmogelijkheden

  • PCI / PCIe insteekkaart
  • USB buitenboord
  • Firewire buitenboord
  • chipset geïntegreerd op het moederbord (reeds aanwezig bij aankoop van de computer)

Basiseigenschappen

Sampling Rate / Bemonsteringssnelheid

Bepaalt het interval waarmee het audiosignaal tijdens de conversie wordt bemonsterd. Je kunt de bemonsteringsfrequentie ook vergelijken met de beeldsnelheid per seconde op een filmcamera. Een snelheid van 44.1 kHZ komt overeen met CD kwaliteit. Voor professioneel gebruik moeten bemonsteringsfrequenties van 96 kHZ en meer gebruikt worden.

Resolutie / Bemonsteringsdiepte

Geeft aan hoe fijnmazig een oorspronkelijk analoge grootheid digitaal kan worden weergegeven. De bemonsteringsdiepte zou je kunnen vergelijken met het aantal pixels van een foto. Hoe hoger de resolutie, hoe duidelijker zelfs kleine volumeverschillen worden weergegeven.

CD’s lopen op 16 bits, en het menselijk oor herkent vanaf dit punt geen verschillen meer. Voor professionele bewerking is een 24-bits resolutie echter zinvol.

Aantal kanalen

Geeft het aantal verschillende audiokanalen aan dat de geluidskaart kan uitvoeren. Wil je stereo geluid, dan kun je toe met slechts twee kanalen, maar voor surround geluid heb je minstens zes kanalen nodig.

Aansluitingen

Afhankelijk van het model heeft een geluidskaart verschillende aansluitingen. Afhankelijk van wat je met de geluidskaart wilt doen, moet je letten op welke andere aansluitingen beschikbaar zijn.

Geluidskaarten verschillen hoofdzakelijk in de hoofdverbinding met de computer en in de basiseigenschappen van bemonsteringsfrequentie, resolutie, aantal kanalen en aansluitingen.

Besluit: Welke soorten geluidskaarten zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen 2 verschillende soorten geluidskaarten

  • Consumentenkaarten
  • professionele kaarten

Deze twee soorten verschillen wezenlijk in kwaliteit en toepassingsmogelijkheden. Welke geluidskaart geschikt is voor jou hangt af van waarvoor je hem wilt gebruiken en met wat voor soort hardware je werkt.

In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welke geluidskaart het beste aan je behoeften voldoet en wat de voor- en nadelen zijn.

Voor wie is een consumenten geluidskaart geschikt en wat zijn de voor- en nadelen?

Geluidskaarten voor de consument zijn in de eerste plaats ontworpen voor de thuisgebruiker die goed geluid zoekt om naar muziek te luisteren, video’s te spelen en films te bekijken. De belangrijkste functies van deze geluidskaarten zijn opnemen en geluid afspelen.

De meeste computers hebben tegenwoordig al een ingebouwde geluids-chip op het moederbord. Als je echter hogere eisen stelt aan het geluid, kun je veel meer uit je computer halen met een speciale geluidskaart voor consumentengebruik. Je zult het verschil in geluid op het laatst merken als je met je nieuwe kaart een actiespel speelt of de muziek harder zet. Je mag geen problemen ondervinden met de installatie, die automatisch verloopt zodra je de kaart hebt aangesloten.

Omdat producten voor zo weinig als 5 euro te koop zijn, kun je een audiokaart relatief goedkoop aanschaffen. Je moet echter goed nadenken over waarvoor je het wilt gebruiken en of het aan je eisen voldoet, zodat je niet bang hoeft te zijn dat je je achteraf vergist.

Voordelen
  • Goedkoop
  • Gemakkelijk te installeren
  • Betere kwaliteit dan de ingebouwde geluids-chip
Nadelen
  • Niet voor professioneel gebruik

Alvorens te kopen moet je je ervan bewust zijn dat je er weliswaar een beter geluid mee kunt bereiken, maar dat een professionele toepassing zoals muziek mixen niet zonder meer mogelijk is.

Wanneer is een professionele geluidskaart geschikt en wat zijn de voor- en nadelen?

Als je je computer wilt gebruiken om muziek te maken en te bewerken of om geluid aan video’s toe te voegen, moet je een professionele geluidskaart aanschaffen. Professionele geluidskaarten zijn ontworpen om aan hoge eisen te voldoen door betere apparatuur.

Dankzij betere A/D converters kunnen de kaarten zelfs werken met 24-bits resolutie in plaats van 16 bits, wat een betere geluidskwaliteit oplevert voor latere bewerking en een betere ruisonderdrukking. Professionele audiokaarten zijn ook in staat tot een hogere bemonsteringsfrequentie. Vaak zijn de kaarten ondergebracht in een externe doos (ook wel een “break-out box” genoemd).

Dit heeft het voordeel dat er verschillende aansluitingen zijn waarop je gemakkelijk andere apparaten kunt aansluiten. Met een groter aantal kanalen kun je verschillende kanalen tegelijk afspelen en opnemen. Voor de musici onder ons is het vooral belangrijk dat professionele kaarten de ASIO standaard gebruiken, wat vooral belangrijk is bij het gebruik van professionele muziekprogramma’s.

Voordelen
  • Betere A/D converters
  • Kan meerdere kanalen tegelijk afspelen en opnemen
  • Geïntegreerde DSP chip ontlast de processor
  • Diverse aansluitmogelijkheden
  • Hoger aantal kanalen
Nadelen
  • Zeer prijsintensief

Professionele audiokaarten zitten in het hogere prijssegment vanwege hun mogelijkheden en high-end kwaliteit. Daarom is de aanschaf alleen de moeite waard als je werkelijk van plan bent om geluid professioneel te verwerken.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om geluidskaarten te vergelijken en te evalueren

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt hebt, zijn er een heleboel criteria die je kunt gebruiken om verschillende geluidskaarten van elkaar te onderscheiden. Om je te helpen de juiste kaart te vinden, hebben we de belangrijkste criteria op een rijtje gezet

  • Type
  • Interface
  • Bemonsteringssnelheid
  • Signaal-ruisverhouding
  • Aansluitingen
  • Fabrikant

In het volgende deel lichten we de afzonderlijke criteria toe en laten we zien wat er eigenlijk wenselijk is in deze criteria.

Type constructie: interne vs. externe geluidskaarten

Een fundamenteel, en waarschijnlijk het meest voor de hand liggend, onderscheid tussen geluidskaarten is het type constructie. Interne kaarten moeten in de computer ingebouwd zijn. Ze zijn van het oorspronkelijke type en van hen komt de eigenlijke term “geluidskaart”, omdat ze eigenlijk een kaartvorm hebben.

Externe audiokaarten daarentegen zijn niet in de computer ingebouwd, maar bevinden zich buiten in het zichtbare gebied. Sommige specificaties kunnen al uit het type afgeleid worden, zoals de verbinding. PCI/PCIe aansluitingen bevinden zich binnenin de computer en interne geluidskaarten kunnen er via deze interface op aangesloten worden. USB of Firewire zijn echter externe interfaces, dus worden ze gebruikt met externe kaarten.

Ook de inwendige geluidskaart brengt het probleem met zich mee dat het oppervlak voor verbindingen betrekkelijk klein is, waardoor er niet zoveel als gewenst gebruikt kunnen worden. Externe geluidskaarten hebben vaak meer aansluitmogelijkheden omdat het grotere oppervlak meer ruimte biedt.

Je moet ook bedenken of een externe of interne audiokaart geschikter is. Werk je met een laptop en heb je misschien geen ruimte voor een interne geluidskaart? Of wil je de kaart op verschillende apparaten gebruiken? Dan moet je overwegen een externe geluidskaart te gebruiken.

Interface

De interface is het medium waarmee de geluidskaart met de computer verbonden is. De verschillende aansluitmogelijkheden hangen o.a. af van het type geluidskaart. Zo bieden bijvoorbeeld interne geluidskaarten fundamenteel andere interfaces dan externe.

Interne kaarten zijn vaak voorzien van een PCIe interface (Peripheral Component Interconnect Express). Oudere geluidskaarten worden meestal nog aangesloten via PCI, dat begin 2000 grotendeels vervangen werd door PCIe. De reden hiervoor is de beduidend hogere overdrachtssnelheid.

Bij externe geluidskaarten vind je vaak een USB interface, zoals je die kent van gewone USB sticks. Je hebt alleen een vrije USB poort op je laptop of computer nodig, en je bent klaar om te gaan. Als alternatief zijn er ook een paar geluidskaarten met ExpressCard of, in de professionele sector, Firewire interfaces. Nu vraag je je waarschijnlijk af welke interface het beste is. Hier is het antwoord bij voorbaat: in principe maakt het niet uit, want de snelheidsverschillen zijn in deze gebieden niet meer merkbaar. Vooral als je in de consumentensector zit, doet het verschil er nauwelijks toe. Niettemin zijn er inter- en intra-individuele verschillen wat betreft de overdrachtssnelheid.

De overdrachtsnelheid van een PCIe hangt af van de versie (1.0, 2.0, 3.0, 4.0, 5.0) en van de lanen/breedte (x1, x2, x4, x8, x16, x32). Hoe hoger de versie en hoe meer banen, hoe hoger de bandbreedte en de transmissiesnelheid. Dit levert de volgende tabel op:

Versie Lanes PCIe 1.0 PCIe 2.0 PCIe 3.0 PCIE 4.0
x1 250 MB/s 500 MB/s 985 MB/s 1969 MB/s
x2 500 MB/s 1000 MB/s 1969 MB/s 3938 MB/s
x4 1000 MB/s 2000 MB/s 3938 MB/s 7877 MB/s
x8 2000 MB/s 4000 MB/s 7877 MB/s 15754 MB/s
x16 4000 MB/s 8000 MB/s 15754 MB/s 31508 MB/s
x32 8000 MB/s 16000 MB/s 31508 MB/s 63015 MB/s

De maximale gegevensoverdrachtsnelheid voor USB wordt beïnvloed door de USB generatie van de gebruikte geluidskaartGeneratie van de geluidskaart, maar ook door de generatie van de USB hub op de computer. Een geluidskaart met een snelle USB verbinding kan bijvoorbeeld niet zijn volledige potentieel benutten als hij via een generatie 1.0 poort is aangesloten.

In principe resulteren de volgende gegevensoverdrachtsnelheden:

Name Low Speed Full Speed Hi-Speed SuperSpeed+
mogelijk ab USB 1.0 USB 2.0 USB 3.0 USB 3.1
max. bruikbare gegevenssnelheid 1 MB/s 40 MB/s 30 MB/s 900 Mb/s

De Firewire interface heeft twee verschillende standaarden voortgebracht, die elk verschillende overdrachtssnelheden opleveren

  • IEEE 1394a: 100, 200 en 400 MBit/s.
  • IEEE 1394b: 800, 1600 en 3200 MBit/s

Waarschuwing: alle waarden zijn theoretische maximale overdrachtssnelheden, die natuurlijk door andere factoren beïnvloed worden.

Bemonsteringsfrequentie

De bemonsteringsfrequentie bepaalt het interval waarmee het audiosignaal tijdens de conversie bemonsterd wordt. Om het gemakkelijker te begrijpen kun je de bemonsteringsfrequentie ook zien als vergelijkbaar met de beeldsnelheid per seconde op een filmcamera.

Een snelheid van 44.1 kHz komt overeen met CD kwaliteit. Voor professioneel gebruik moeten echter bemonsteringsfrequenties van 96 kHz en hoger gebruikt worden.

Signaal-ruisverhouding

De (signaal-)ruisverhouding heeft betrekking op de verhouding tussen de kwaliteit van een bruikbaar signaal en het ruissignaal van een toestel. De waarde wordt gebruikt om de kwaliteit van een communicatiepad te beoordelen. Alleen als het bruikbare signaal duidelijk boven de achtergrondruis uitsteekt, kan de informatie betrouwbaar uit het signaal worden gehaald.

Dit betekent dat de signaal-ruisverhouding zo hoog mogelijk moet zijn. De meeteenheid is decibel. Bij het zoeken naar een geluidskaart moet je je oriënteren op waarden van minstens boven de 90 dB. Goede toestellen bereiken ook waarden tot boven 105 dB.

Verbindingen: Audio-ingangen en -uitgangen

Elke geluidskaart heeft verschillende ingangen en uitgangen. Welke je nodig hebt hangt af van waar je de geluidskaart voor gebruikt en wat je er op wilt aansluiten. De audio-ingangen hebben de functie om opnamen of geluid van externe bronnen naar het toestel over te brengen. De audio uitgangen worden gebruikt om geluiden van de computer op uitgangen af te spelen.

Onder de ingangen zijn een mic-in voor het aansluiten van microfoons en een line-in voor externe afspeelapparatuur veelgebruikt. Enigszins verouderd, maar nog steeds aantrekkelijk voor musici, is een MIDI poort die het mogelijk maakt externe muziekinstrumenten aan te sluiten. Elke geluidskaart moet ook (minstens) een line-out hebben, waarmee weergave via luidsprekers mogelijk is. Afhankelijk van de toepassing moeten er meer line-out verbindingen zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij gebruik van een surround systeem.

Een luidsprekeraansluiting maakt het mogelijk een hoofdtelefoon aan te sluiten. In de meeste gevallen is al een hoofdtelefoonversterker ingebouwd. Dit heeft de functie om het uitgaande signaal te versterken zodat er een of meer koptelefoons mee bediend kunnen worden. Als alternatief voor line-in en line-out worden vaak RCA bussen gebruikt als analoge audio in- en uitgangen. Het een of het ander moet in elk geval op de geluidskaart beschikbaar zijn. HDMI en SPDIF verbindingen kunnen signalen in digitale vorm doorgeven.

Ze worden vooral gebruikt om stereo en meerkanaals audiosignalen over te brengen tussen verschillende toestellen, bijvoorbeeld voor het home cinema systeem. Zoals je ziet zijn er heel wat verschillende aansluitingen die je op een geluidskaart kunt vinden. Het is daarom het beste om van tevoren te weten waarop je de geluidskaart wilt aansluiten, zodat de vereiste aansluitingen beschikbaar zijn.

Fabrikant

Er zijn verschillende fabrikanten op de markt voor geluidskaarten, en hun produkten zijn vaak te vinden. Steeds vaker verschijnen er echter laaggeprijsde geluidskaarten van andere fabrikanten die geen grote namen hebben op de markt.

Op welke namen kun je vertrouwen voor kwaliteit, en wanneer moet je beter kijken? Geluidskaartfabrikanten die hun beloften wat betreft geluidskwaliteit en prestaties nakomen en momenteel de topmodellen in de consumentensector aanbieden zijn vooral Asus en Creative in zowel de spel- als de muzieksector. Het merk Behringer biedt erg goede audio interfaces, en Logilink kan zich met sommige producten (zoals de 7.1 Dolby USB Sound Box) meten, vooral wat de prijs-prestatie verhouding betreft.

Maar wat met geluidskaarten waarvan je de kwaliteit niet alleen op grond van de naam kunt vertrouwen? Wel, er is waarschijnlijk geen universeel antwoord op deze vraag. Er zijn enkele goedkope geluidskaarten van onbekende fabrikanten op het Internet te vinden die relatief goed presteren. Een voorbeeld is de “CSL - USB 7.1 Soundcard extern”, die surround geluid en vele aansluitmogelijkheden biedt voor weinig geld. Je moet echter altijd voorzichtig zijn bij je keuze en je goed informeren.

Het is belangrijk aandacht te besteden aan de specificaties en ze zo nodig te vergelijken met andere geluidskaarten of de koopcriteria op deze pagina.

Interessante feiten over geluidskaarten

Waar zijn de verschillende in-/uitgangen voor?

Ook al bieden geluidskaarten verschillende aansluitmogelijkheden, de functies zijn steeds met dezelfde kleuren gemarkeerd. De volgende tabel geeft een overzicht:

color functie
rosa ingang voor microfoon (mono)
grün line-out / uitgang voor hoofdtelefoon of (voorste) luidsprekers (stereo)
blau line-in / ingang voor AUX/externe bronnen (stereo).
grau Uitgang voor zijluidsprekers [engl. side speakers] (stereo)
oranje Uitgang voor midden- en lage basluidsprekers [engl. center speaker, subwoofer]
zwart Uitgang voor achterluidsprekers [engl. rear speakers] (stereo)

Terwijl geluidskaarten voor consumenten op jack-aansluitingen vertrouwen voor het doorgeven van stereogeluid, vind je op professionele geluidskaarten vaak RCA-aansluitingen die alleen een mono signaal doorgeven. Hier geldt de volgende kleurverdeling:

Kleur Functie
zwart Analoge uitgang (mono)
rood Analoge ingang (mono)

Hoe sluit je een geluidskaart aan?

Hoe je een geluidskaart aansluit hangt af van het soort aansluiting dat gebruikt wordt om hem op de computer aan te sluiten. Externe geluidskaarten zijn het gemakkelijkst aan te sluiten. Ze hebben hun eigen behuizing en staan buiten de computer.

Ze worden eenvoudig via USB of Firewire op het apparaat aangesloten, en de stuurprogramma’s installeren zich vanzelf. Als de geluidskaart een PCI of PCIe aansluiting heeft, is het aansluiten iets moeilijker - maar ook dat lukt je wel Gedetailleerde instructies vind je op http://praxistipps.chip.de/soundkarte-einbauen-das-muessen-sie-beachten_12117.

Heb ik een geluidskaart?

Hoe weet je of je al een geluidskaart hebt? Dat is eenvoudig: Als je muziek kunt afspelen via interne of externe luidsprekers, dan heb je een geluidskaart. Als alternatief kun je ook zoeken naar de aansluiting waarin je een koptelefoon of een microfoon steekt. Dit zijn de audio uitgangen van de geluidskaart.

Wat voor geluidskaart heb ik?

Wil je meer te weten komen over je geluidskaart? Het is gemakkelijk! Druk gewoon de Windows toets en R tegelijk in en voer in het venster dat opent“devmgmt.msc” in. Je bent nu in het apparaatbeheer. Hier vind je de geïnstalleerde geluidskaart onder het tabblad“Audio, video en spelcontrollers”.

In het tabblad“Audio inputs and outputs” kun je zelfs precies zien welke aansluitingen op je computer geïnstalleerd zijn. In de eigenschappen, die je kunt openen door met de rechter muisknop te klikken, kun je onder het tabblad Details meer informatie vinden, zoals het merk of de huidige stuurprogramma’s.

Waar vind ik stuurprogramma’s voor mijn geluidskaart?

Apparaatstuurprogramma’s hebben de functie om de interactie met aangesloten, ingebouwde of virtuele apparaten te regelen. Meestal worden de stuurprogramma’s voor een aangesloten geluidskaart tegelijk geïnstalleerd. Er kunnen echter problemen zijn met de stuurprogramma’s, hetzij tijdens de installatie, hetzij later.

Maak je geen zorgen! We zullen je nu laten zien hoe je in dit geval te werk moet gaan. Je vindt informatie over de stuurprogramma’s in het apparaatbeheer in de eigenschappen van je geluidskaart (zie hierboven). Hier vind je informatie over het huidige stuurprogramma in het tweede tabblad“Driver“.

Hier kun je eerst controleren welke stuurprogramma’s momenteel geïnstalleerd zijn. Op dit punt kun je het jezelf gemakkelijk maken. Als je op de knop“Stuurprogramma bijwerken” klikt, zoekt Windows de nieuwste stuurprogramma’s voor je en installeert ze op je apparaat. Gefeliciteerd, je hebt nu de nieuwste stuurprogramma’s!

Hoe lang bestaan geluidskaarten al?

De eerste geluidskaarten werden ontwikkeld in 1983, toen nog voor de Apple II. Maar omdat ze slechts door enkele spellen ondersteund werden, konden ze aanvankelijk geen voet aan de grond krijgen. Pas toen AdLib en Soundblaster in 1989 geluidskaarten begonnen te produceren, ontwikkelde zich een standaard die verder ging dan de systeemluidspreker.

Wist je dat geluidskaarten pas vanaf 1988 echt gebruikt werden? Vroeger werd alleen de ingebouwde PC luidspreker gebruikt.

De geluidskwaliteit was niet erg goed en de geluiden werden “beeps and boops” genoemd. De eerste geluidskaarten werden toen gemaakt voor audiotoepassingen. Sierra On-Line ontwikkelde de eerste geluidskaarten voor dit doel.

Sindsdien zijn de audiokaarten voortdurend verder ontwikkeld en zijn er alternatieve mogelijkheden ontstaan, zoals externe audio-interfaces of de microchips die sinds ongeveer 2000 in gebruik zijn, en die op het moederbord geïnstalleerd worden en de taak van een gewone geluidskaart overnemen.

Beeldbron: pixabay.com / maxmann

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies