Laatst bijgewerkt: 02-08-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

31Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Het hoofdgeheugen of RAM is een belangrijk onderdeel van elk computersysteem. Door tijdelijk gegevens op te slaan, zorgt het RAM ervoor dat je programma’s soepel lopen. De soort en grootte van RAM heeft invloed op hoe snel en soepel de computer kan werken.

Er is meestal minstens 8 gigabyte RAM beschikbaar. Als dit RAM niet voldoende is voor je eigen gebruikersbehoeften, kan het RAM uitgebreid worden. De RAM test 2022 laat je zien waar je op moet letten bij het uitbreiden van je RAM. In deze gids hebben we de meest voorkomende geheugentypes vergeleken en koopcriteria opgesteld die je zullen helpen het juiste geheugen voor je computer te vinden.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Het hoofdgeheugen van een computer is verantwoordelijk voor het openen en gebruiken van programma’s. Het zorgt ervoor dat de PC soepel werkt. De noodzakelijke grootte van een werkgeheugen hangt af van het besturingssysteem en het gedrag van de gebruiker. Als het RAM te klein is, duurt het vaak lang voor programma’s geladen zijn. Dit probleem kan opgelost worden door het hoofdgeheugen uit te breiden.
  • De keuze van nieuw geheugen hangt af van je computer. Het moederbord en de processor bepalen welke soort geheugen geschikt is voor een PC.
  • Compatibiliteit is de grootste eis bij het kiezen van geheugen. Je moet het nieuwste type geheugen kiezen. Het is altijd beter om te veel RAM te hebben dan te weinig. Belangrijke beslissingscriteria bij de aanschaf van RAM zijn de grootte, de geheugenklok en de latentie.

Hoofdgeheugen: Onze selectie

Hoofdgeheugen: Koop- en evaluatiecriteria

In dit deel tonen we je met welke criteria je rekening moet houden als je een nieuwe RAM koopt. We houden rekening met de volgende criteria:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat elk criterium is en waarom je er bij de aankoop van een RAM rekening mee moet houden.

Maat

De grootte van een RAM wordt gemeten in gigabytes. Hoe groter het RAM geheugen, hoe soepeler je met je computer kunt werken. Hoeveel gigabytes RAM je nodig hebt hangt af van twee factoren. Doorslaggevend is welke programma’s je gebruikt en of dat tegelijk gebeurt. Je kunt onderscheid maken tussen drie soorten gebruik. De volgende lijst helpt je om uit te zoeken welke RAM grootte bij je past:

  • Office - 16 gigabyte: Met dit gebruikersprofiel kunnen Office programma’s tegelijk gebruikt worden. Ook het spelen van moderne computerspelletjes gaat zonder problemen met een werkgeheugen van 16 gigabyte. De nadruk ligt hier op multitasking van Internet, mail en andere werksoftware.
  • Gaming - 32 gigabyte: Bij gaming ligt de nadruk op het spelen van ingewikkelde computerspelletjes. Bovendien maakt 32 gigabyte RAM het gebruik van bijvoorbeeld video- en fotobewerkingsprogramma’s mogelijk. Tot dit gebruikersprofiel behoren dus spelletjesliefhebbers en creatievelingen.
  • Professioneel - 64 gigabyte: Een werkgeheugencapaciteit van 64 gigabyte is de moeite waard als je werkt met professionele software, complexe database bewerking, animatie programma’s of architectuur programma’s. Een RAM van 64 gigabyte is handig voor werkcomputers.

Momenteel is 8 gigabyte RAM de norm. Met 8 gigabyte RAM kun je de meest gangbare programma’s tegelijk gebruiken. Ook het spelen van oudere computerspelletjes is mogelijk. We raden geen RAM aan die kleiner is dan 8 gigabyte. Met 2 of 4 gigabyte RAM is alleen het soepele gebruik van typische kantoorprogramma’s en het Internet gegarandeerd.

Geheugenklok

De geheugenklok van een hoofdgeheugen geeft aan hoe snel het geheugen kan werken. Hoe hoger de geheugenklok, hoe sneller het geheugen werkt. De snelheid wordt gemeten in mega transfers per seconde, of kortweg MT/s. De kloksnelheid van het werkgeheugen hangt af van de prestaties van de processor en het moederbord.

Dit betekent dat de langzaamste module altijd de maximale kloksnelheid bepaalt. De snelheid van een werkgeheugen hangt ook af van zijn latenties. Daarom is een hogere geheugenklok slechts in beperkte mate de moeite waard. De geheugenklok is vooral belangrijk voor gegevenscodering en videobewerking.

Latency

Latency betekent vertraging en verwijst naar de reactietijd van een werkgeheugen. Latency wordt gemeten in het aantal klokcycli dat het geheugen nodig heeft om gegevens af te spelen.

Hoe lager de latentie van een geheugen, hoe sneller het is.

In de regel is vertraging nauwelijks merkbaar bij het gebruik van programma’s. Maar latency is belangrijk voor real-time toepassingen zoals online gamen of videogesprekken. Een lagere latency maakt kortere laadtijden mogelijk. Om de waarde van de latentie zinvol te maken, is het de moeite waard de latentie in nanoseconden te bekijken in plaats van het aantal klokcycli. Beide waarden zijn te vinden in het gegevensblad van het betreffende hoofdgeheugen. Idealiter heeft je hoofdgeheugen de maximale snelheid in MT/s en de laagste latency in nanoseconden.

Type

Hoofdgeheugen is er in twee soorten. SDRAM en DDR SDRAM. SDRAM is alleen geschikt voor oudere computermodellen. De compatibiliteit van een RAM hangt af van de hardware van de computer. In moderne computers is DDR SDRAM geïnstalleerd. DDR staat voor Double Data Rate en betekent dat het werkgeheugen twee keer zo snel werkt als de oorspronkelijke SDRAM.

Hoe nieuwer de geheugentechnologie van een hoofdgeheugen, hoe meer prestaties je kunt verwachten. DDR4 geheugen biedt dus de meeste voordelen.

DDR SDRAM is er tot nu toe in 4 generaties: DDR-SDRAM, DDR2-SDRAM, DDR3-SDRAM en DDR4-SDRAM. Met elke generatie worden de RAM’s sneller en hebben ze een lager energieverbruik. Omdat geheugen voortdurend in ontwikkeling is, raden we je aan de nieuwere geheugentypes te nemen. De volgende generatie DDR5 SDRAM zal naar verwachting dit jaar beschikbaar komen. Daarom raden we DDR3 of DDR4 geheugen aan.

Soort geheugen

De vormfactor bepaalt welk type geheugen geschikt is voor je computer. Dit betekent dat je de juiste gleuven nodig hebt om geheugen te installeren. Als je geheugen koopt, kijk dan welke vormfactor compatibel is met je geheugenmodule. Dit zal je ook vertellen of DDR3 SDRAM of DDR4 SDRAM geschikt is voor je computer.

Gangbare ontwerpen van geheugenmodules zijn DIMM en SO-DIMM. DIMM staat voor Dual In-line Memory Module. SO-DIMM betekent Small Outline Dual Inline Memory Module en wordt meer algemeen gebruikt in laptops.

Hoofdgeheugen: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende beantwoorden we de belangrijkste vragen over RAM. Deze gids geeft je alle essentiële informatie over RAM en beantwoordt open vragen.

Wat is RAM?

Een werkgeheugen, ook RAM genoemd, is een essentieel onderdeel van een computer. RAM staat voor random access memory (willekeurig toegankelijk geheugen). Het RAM is een tijdelijk geheugen dat toegang kan geven tot alle opgeslagen gegevens. Om programma’s te kunnen openen, heeft de computer RAM nodig. Hoe groter het RAM, hoe meer programma’s je tegelijk kunt gebruiken. Het hoofdgeheugen zorgt ervoor dat je snel tussen openstaande programma’s kunt wisselen. In computerspellen zorgt RAM voor een soepele spelervaring.

Arbeitsspeicher

Met het RAM kun je programma’s tegelijk gebruiken. In het thuiskantoor helpt RAM je om effectief en snel te werken. (Beeldbron: Luke Peters/ Unsplash)

RAM slaat gegevens op zolang het bijbehorende programma geopend is. Hierdoor is RAM sneller dan het massa geheugen waaruit de gegevens gekopieerd worden. Als de computer wordt uitgezet of opnieuw opgestart, wordt het RAM gewist. Het feit dat het RAM geheugen slechts korte tijd gegevens opslaat garandeert een soepel gebruik van programma’s. Als je geheugen te vol is, zal je computer automatisch langzamer gaan werken.

Wanneer moet het geheugen opgewaardeerd worden?

De meeste computers hebben tegenwoordig 8 gigabyte geheugen. Hoe meer programma’s je tegelijk wilt gebruiken, hoe groter je geheugen moet zijn.

Als je computer merkbaar traag is, moet je je geheugen vergroten.

Je zult merken dat je meer geheugen nodig hebt zodra je computer trager wordt. Als je de hoeveelheid geheugen in je computer vergroot, gaan je programma’s sneller en soepeler lopen. Ook kun je met meer geheugen meer toepassingen tegelijk gebruiken. Door je geheugen op je computer te bekijken, kun je nagaan hoe druk je geheugen het heeft.

Je zult zien of er ruimte is voor verbetering of dat het tijd is om je geheugen te upgraden. Om te schatten hoeveel geheugen je nodig hebt, is het handig te weten welke programma’s je vaak gebruikt. Voor gewone kantoorprogramma’s is 8 gigabyte voldoende. Als je je computer in de toekomst wilt gebruiken voor gamen of videobewerking, is een geheugenupgrade een goed idee.

Welke soorten geheugen zijn er?

Het soort geheugen hangt af van de processor en het moederbord van je computer. Je keuze hangt dus af van de vraag of je ook bereid bent de laatste te vervangen. De volgende tabel toont je de twee meest gangbare soorten RAM en welke voordelen ze bieden. Omdat de volgende generatie geheugentechnologie dit jaar beschikbaar komt, hebben we die ook op een rijtje gezet.

Geheugentype Beschikbaar sinds Voordelen Nadelen
DDR3-SDRAM 2007 DDR3 RAM is compatibel met oudere moederborden en CPU’s en iets goedkoper dan DDR4 RAM DDR3 RAM heeft meer slots nodig om formaten van meer dan 64 gigabyte te dekken.
DDR4-SDRAM 2014 DDR4 RAM bevat de nieuwste geheugentechnologie. DDR4 RAM is tegenwoordig standaard in nieuwe computers DDR4 geheugen is iets duurder dan DDR3 RAM.
DDR5-SDRAM verwacht 2021 DDR5 RAM is de verdere ontwikkeling van de DDR4 geheugentechnologie. Als zodanig zou DDR5 RAM sneller en doeltreffender moeten werken dan zijn voorgangers DDR5 RAM zal nog niet gestandaardiseerd zijn. DDR5 RAM zal over het algemeen niet compatibel zijn met oudere moederborden en CPUs.

In de regel loont het altijd om de nieuwste geheugentechnologie te gebruiken. Als je computer niet uitgerust is voor een DDR4 RAM, is een DDR3 RAM nog steeds een goede keuze. Meestal duurt het 1-2 jaar voor een nieuwe geheugentechnologie ingeburgerd is. Het uitbrengen van DDR5 in 2021 wijst dus op een geleidelijke afschaffing van DDR3 geheugen.

Wat kost een geheugen?

De prijs van een geheugen hangt af van de grootte en de prestaties. Grotere RAM’s zijn daarom duurder. De volgende prijzentabel geeft je een overzicht van hoe de prijzen voor werkgeheugen ongeveer gerangschikt zijn.

Geheugentechnologie Grootte Prijs
DDR4 16 gigabytes 60-90 euro
32 gigabytes 130-200 euro
64 gigabytes 270-400 euro
DDR3 16 gigabytes 60-90 euro
32 gigabytes 80-150 euro
64 gigabytes en meer vanaf 230 euro*

DDR3 geheugen is beperkt in omvang. Dit betekent dat er geen of slechts enkele RAM kits met 64 gigabyte zijn. Als je genoeg slots hebt, kun je twee 32 gigabyte kits in je computer installeren. Om uit te zoeken welk geheugen voor jou geschikt is, moet je weten wat je computer nodig heeft. Afhankelijk van je gebruik, kan de prijs van nieuw geheugen variëren.

Zijn er alternatieven voor RAM?

In het algemeen zijn er geen alternatieven voor RAM. Er zijn echter twee manieren om een RAM uit te breiden, althans op korte termijn:

Alternatieve technologie Voordelen
USB stick RAM uitbreiden met een USB stick is een goed idee als je je RAM zo snel mogelijk wilt vergroten.
SWAP gebied Vergroting van het werkgeheugen via het SWAP gebied biedt een snelle remedie als je huidige werkgeheugen al vol is.

Het werkgeheugen kan uitgebreid worden met een USB stick. Steek hiervoor de USB stick in de computer en kies in Auto Play de optie “speed up my computer”. De USB stick moet leeg zijn en geformatteerd. Het tweede alternatief voor het opwaarderen van het geheugen is het vergroten van het swap gebied. Het wisselgebied zorgt ervoor dat gegevens die in het werkgeheugen niet nodig zijn, uitgewisseld worden.

Om het swap gebied te vergroten, moet je de numerieke waarde van de swap configuratie veranderen. We raden deze twee soorten geheugenuitbreiding alleen aan als tijdelijke oplossing. Vooral het gebruik van de swap area vertraagt je computer merkbaar.

Hoe weet ik of een geheugen geschikt is voor mijn computer?

Voordat je een RAM module koopt, moet je nagaan of hij compatibel is met je processor, moederbord en grafische kaart. Pas dan kun je een herinnering kiezen.

Arbeitsspeicher

Of een RAM module compatibel is met je computer hangt af van de rest van je PC. De processor, het moederbord, de harde schijf en de grafische kaart moeten compatibel zijn met de RAM. (Beeldbron: Jairo Murillo/ Pixabay)

Er is gratis software om het RAM uit te lezen. Zo kun je nagaan welke RAM er tot nu toe geïnstalleerd is. Het moet DDR3 SDRAM of DDR4 SDRAM zijn. De handleiding van je moederbord geeft informatie over de maximale grootte van het RAM geheugen. Bovendien moet je de computerkast bekijken voor je het geheugen koopt. Dit laat je direct zien hoeveel slots je beschikbaar hebt en welke afmetingen het nieuwe RAM moet hebben.

Hoe installeer je een hoofdgeheugen?

Je kunt zelf een RAM installeren. Schroef eerst de behuizing van je computer los om toegang te krijgen tot het moederbord. Gebruik geen gereedschap tijdens de installatie om je computer niet te beschadigen. .

Arbeitsspeicher

Het installeren van een RAM is niet ingewikkeld. Steek de RAM in de juiste sleuven. Als je het oude RAM wilt vervangen, verwijder het dan eerst. (Beeldbron: JESHOOTS.COM/ Unsplash)

De volgende lijst moet je helpen om je RAM stap voor stap te installeren.

  1. Uitschakelen van decomputer: Schakel de computer uit. Trek ook het netsnoer uit het stopcontact.
  2. Verwijder het oude geheugen: Verwijder de oude geheugenmodules van het moederbord van je computer als je ze niet meer nodig hebt. Maak daartoe de witte grendels op de geheugenmodule los.
  3. Plaats het nieuwe geheugen: Plaats het nieuwe geheugen in de overgebleven of nu vrijgekomen gleuven. Zet het geheugen vast door de witte vergrendeling om te zetten.
  4. Opstarten van de computer: Nadat je de behuizing van je computer gesloten hebt, kun je de computer aanzetten.

Als je genoeg slots hebt om je RAM uit te breiden zonder de oude geheugenmodules te verwijderen, kun je de nieuwe RAM modules gewoon plaatsen. Om de nieuwe geheugenmodules te bevestigen, moet je ook de witte schakelaars omzetten.

De RAM wordt automatisch door je computer geconfigureerd. In de regel kan maximale prestatie alleen bereikt worden door de RAM handmatig in te stellen.

Zodra je je nieuwe RAM geïnstalleerd hebt, zet je je PC aan. In het configuratiescherm van je computer kun je nu zien of het RAM herkend is en, indien nodig, de instellingen veranderen.

Conclusie

Lange laadtijden, systeemfouten en overbelasting zijn maar een paar redenen om je geheugen te upgraden. Een verandering in je gebruikersgedrag kan ook betekenen dat je huidige geheugen niet meer toereikend is. In principe is iedereen in staat zijn geheugen op eigen houtje op te waarderen. De keuze van nieuw geheugen hangt af van je bestaande componenten.

Bij het kopen van geheugen moet je er altijd op letten dat de nieuwe RAM modules compatibel zijn met je computer. Als je eenmaal weet welk type geheugen je nodig hebt, kies je je nieuwe geheugen op basis van je behoeften. Baseer je keuze op de belastingsgrenzen van je computer. Als het mogelijk is, is het altijd de moeite waard om voor het nieuwste type geheugen te gaan.

Foto bron: 123rf / 105028810

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies