Laatst bijgewerkt: 30-08-2021

Ongeacht of ze al lang stof staan te verzamelen op een plank of pas gevonden zijn: Papieren foto’s, of zelfs dia’s of negatieven, bevatten heel vaak kostbare herinneringen waar eigenaars vaak moeilijk of onmogelijk afstand van kunnen doen. Als gevolg daarvan worden ze vaak geconfronteerd met een aantal problemen.

Behalve het daarmee gepaard gaande ruimteprobleem kan dit ook enkele nadelen hebben op het gebied van kwaliteit.

Op foto’s die lange tijd verwaarloosd zijn, kunnen vuilresten, kleurverlies en eventueel ook oppervlakkige beschadigingen zoals scheuren of kreukels ontstaan. Met behulp van fotodigitalisering behoren al deze problemen tot het verleden.

In het volgende artikel willen we je laten kennismaken met het proces van foto’s digitaliseren.

Behalve uitvoerige achtergrondinformatie geven we je ook waardevolle tips over hoe je zelf je foto’s kunt digitaliseren. Dit moet je in staat stellen lang geleden gemaakte herinneringen in hoge kwaliteit te bewaren.




Belangrijk om te weten

  • Fotodigitalisering maakt veel bewerkingen gemakkelijker. Archiveren spaart ruimte en is veel duurzamer in termen van kwaliteit.
  • Je kunt foto’s zelf digitaliseren of ze door professionals laten digitaliseren. Er zijn echter aanzienlijke verschillen in kosten.
  • Je moet het beoogde gebruik van je foto’s kennen voor je ze digitaliseert. Dit kan je veel tijd, werk en geld besparen.

Wat doet het digitaliseren van foto’s?

Het digitaliseren van oude foto’s kan je heel wat voordelen opleveren. Een essentiële factor is bijvoorbeeld opslag. Als je foto’s gedigitaliseerd zijn, hoef je op je planken geen plaats meer te maken voor fotoalbums. Archiveren kan veel gemakkelijker in digitale vorm, bijvoorbeeld op je PC.

Een ander voordeel zit in het bewerken. Gedigitaliseerde foto’s kunnen op allerlei manieren bewerkt worden, bijvoorbeeld om kwaliteitsverlies te compenseren of om vlekken te retoucheren. (Image source: 123rf.com / Andriy Popov)

Als je toch fotoalbums wilt maken, is er ook een voordeel. Met gedigitaliseerde foto’s kun je fotoalbums op je computer maken, waardoor handmatig collimeren, plakken en etiketteren tot het verleden behoort. Je kunt dan bijvoorbeeld je oude polaroids efficiënt afdrukken in een nieuw fotoalbum.

Digitalisering is vooral praktisch voor instant camera’s. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je originelen beschadigd raken en verloren gaan.

Achtergronden: Wat je moet weten over het digitaliseren van foto’s

Voor we met onze gids voor het digitaliseren van foto’s beginnen, willen we je eerst wat belangrijke achtergrondinformatie geven. Dit wordt hieronder in detail opgesomd.

Wat kost fotodigitalisering?

De kosten van fotodigitalisering hangen vooral af van je voorkeuren. Of je ervoor kiest je foto’s door een vakman of door jezelf te laten digitaliseren heeft een doorslaggevende invloed op de kwestie van de kosten.

Als je besluit je foto’s professioneel te laten digitaliseren, zal de prijs per foto in het midden-hoge cent bereik liggen.

We raden deze optie echter alleen aan als je dit proces niet regelmatig uitvoert. Is dit niet het geval, dan ben je veel beter af met een eenmalige aanschaf van een scanner in de twee- tot driecijferige euro-reeks.

Kan ik mijn foto’s zelf digitaliseren?

Je kunt je analoge foto’s gemakkelijk zelf digitaliseren. Maar, zoals reeds gezegd, is bepaalde uitrusting noodzakelijk. Behalve welke apparatuur je nodig hebt, moet je je ook inlezen over het proces.

Er zijn veel verschillende manieren om foto’s te digitaliseren. Door producten te vergelijken zou je moeten kunnen bepalen welke methode het beste werkt met je werkschema.

Sommige methoden zijn sneller, maar kosten vaak meer.

Waar kan ik mijn foto’s professioneel laten digitaliseren?

Zoals reeds gezegd kun je je foto’s professioneel laten digitaliseren. Je hebt meestal verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Om de juiste keuze te maken, raden we je aan producten en prijzen te vergelijken.

Naast gespecialiseerde fotowinkels heb je ook andere mogelijkheden om foto’s te digitaliseren. Supermarkt- en drogisterijketens, bijvoorbeeld, bieden deze service meestal aan. (Image source: 123rf.com / dolg

In dit geval moet je echter niet alleen op de prijzen letten. Kies je niet voor de fotozaak, dan moet je de digitalisering ter plaatse zelf doen.

Gewoonlijk zul je in deze gevallen ook geen beroep kunnen doen op gespecialiseerde deskundigheid. In de meeste gevallen is deze optie echter goedkoper dan naar een fotozaak gaan.

Zijn er mobiele apps om mijn foto’s te digitaliseren?

Ongeacht of je het Android of iOS besturingssysteem van je smartphone gebruikt, je hebt toegang tot een selectie apps om je foto’s te digitaliseren. In het volgende overzicht willen we je laten kennismaken met een uitgelezen keuze.

  • Heirloom: Met deze app kun je heel gemakkelijk digitale fotoalbums maken. Onmiddellijk na de opname wordt een controlebeeld getoond, zodat je de scan kunt herhalen in geval van een slecht resultaat. De app verzamelt echter voortdurend je gegevens en kan niet zonder voorafgaande registratie gebruikt worden.
  • Google Photoscanner: De fotoscanner van “Google” is ook beschikbaar voor zowel “Android” als “iOS”. Het probleem van lichtreflecties dat vaak optreedt bij het digitaliseren van foto’s behoort met dit app tot het verleden. Ondanks de goede beeldkwaliteit kun je je foto’s met dit app niet bewerken en ze ook niet in je eigen galerij opslaan.
  • Pic Scanner: Je kunt deze app alleen gebruiken als “iOS” je voorkeurs besturingssysteem is. Behalve de hoge kwaliteit heb je ook het voordeel dat je meerdere foto’s tegelijk kunt scannen. Er is echter geen kleurcorrectie en je kunt de beeldbewerkingsfunctie in de gratis versie niet gebruiken.
  • Foto Scanner: Als je deze app wilt gebruiken om foto’s te digitaliseren, kan dat alleen met het Android besturingssysteem. Met deze app kun je ook genieten van het voordeel dat je meerdere foto’s tegelijk kunt scannen. In dit geval worden je foto’s ook op datum gesorteerd. Afgezien van algemene functionele problemen wordt de camera niet herkend in liggend formaat.
  • Photomyme: Je kunt deze betaalde app, die met veel functies is uitgerust, zowel op “iOS” als op “Android” gebruiken. De beeldkwaliteit is hoog en de gereedschappen voor nabewerking of het maken van albums zijn ook zeer uitgebreid. Je vindt er echter geen volledig overzicht van je gedigitaliseerde foto’s.

Maar voor je een app kiest, moet je een paar basisaspecten in overweging nemen. Als je je smartphone in een hoesje hebt gedaan, moet je dat verwijderen.

Behalve dat je wit papier als ondergrond voor je foto’s gebruikt, moet je ook proberen een gelijkmatig licht te scheppen. Dit zal niet alleen de kwaliteit verbeteren, maar ook een goed uitgangspunt opleveren voor de witbalans.

Welke resolutie heb ik nodig om mijn foto’s te digitaliseren?

Bij het digitaliseren van foto’s komt de vraag naar de vereiste resolutie betrekkelijk vaak aan de orde. Er is echter geen duidelijk, juist antwoord. De vereiste resolutie hangt vooral af van je voorkeuren en het beoogde gebruik.

In principe wordt de in dit verband vereiste resolutie gemeten met de waarde “dpi”. Dit geeft de pixels per centimeter of per inch aan. Hoe groter het gewenste eindresultaat, hoe hoger de resolutie moet zijn.

Resolutie (dpi) Beschrijving
Ca. 300 Werkt goed voor foto’s met de gewenste afmetingen van 15 x 10 cm. 400 dpi kan hier ook zonder problemen gebruikt worden.
Ca. 600 Zeer geschikt voor foto’s met een breedte van ongeveer 30 centimeter. Moet gebruikt worden als minimum resolutie voor foto’s met fijne structuur of kleine lettertypes.
Ca. 4800 Maximale resolutie voor het scannen van foto’s. Omwille van de hoge kwaliteit moet rekening gehouden worden met lange scanprocessen, uitgebreide bewerking en grotere opslagvolumes.

Voor eenvoudige projecten, zoals het maken van een fotoboek, is een resolutie van 300 dpi ruim voldoende. Hoewel dit het laagste resolutieniveau is, krijg je een zeer hoge functionele kwaliteit.

Voor grotere projecten, zoals afbeeldingen voor wanddecoratie, is een resolutie van ongeveer 600 dpi een goede keuze.

Welke software kan ik gebruiken om mijn foto’s te digitaliseren?

Je kunt ook speciale softwareprogramma’s gebruiken om foto’s te digitaliseren als je een desktop PC of laptop gebruikt. Vooral in combinatie met een fotoscanner moet je eens rondkijken. De software die bij de scanner geleverd wordt voldoet vaak niet aan de gewenste normen.

Bij het digitaliseren van foto’s vind je zowel gratis als betaalde programma’s waaruit je kunt kiezen.

Met de juiste software kun je meestal meer doen dan alleen je foto’s digitaliseren. Bewerken, zoals het verwijderen van rode ogen of stof en krassen, is ook mogelijk. (Image source: 123rf.com / Vadim Georgiev )

Het volgende overzicht zal je helpen de juiste software te kiezen.

Software Free Beschrijving
Picasa Ja Gemakkelijk te gebruiken programma van “Google”. De toepassing ervan is beperkt tot kernfuncties.
GIMP Ja Waarschijnlijk het meest uitgebreide gratis gereedschap op de markt. Inclusief automatische correctie van foto’s. Ondersteunt alle gangbare foto formaten.
Adobe Lightroom Nein Snel foto’s beheren en eenvoudig corrigeren staat hier voorop. Zeer aan te bevelen voor beginners. Wordt geleverd met enkele scanners.
Ashampoo Photo Commander No Uitgebreide mogelijkheden op het gebied van beheer en bewerking. Conversie naar andere gegevensformaten is ongecompliceerd. Bepaalde correcties kunnen automatisch gedaan worden.

Welke scanner heb ik nodig om mijn foto’s te digitaliseren?

Je kunt speciaal ontworpen scanners gebruiken om je foto’s te digitaliseren. Zoals de naam al zegt, zijn flatbed scanners platte scanners waarmee je foto’s, dia’s of negatieven kunt scannen.

Voor de laatste twee is echter ook een zogenaamde transparantie-eenheid nodig.

Bij de keuze van een flatbedscanner moet je met een belangrijk criterium rekening houden. Flatbed scanners bieden een kleurdiepte van 24bit of 48bit.

We zouden het laatste alleen aanraden als je van plan bent je foto’s in detail te bewerken. In het algemeen moet je rekenen op een aankoopprijs van middelhoge dubbele cijfers tot lage driedubbele cijfers.

Is er speciale apparatuur om mijn foto’s te digitaliseren?

Als je speciale eisen stelt aan de digitalisering van je foto’s, zijn er ook speciale apparaten voor dit doel. Vooral in verband met dia’s zijn er enkele speciale scanners op de markt die veel kwaliteit uit je diafoto’s kunnen halen.

Zogenaamde filmscanners zijn gespecialiseerd voor dia’s of negatieven. Ze worden gekenmerkt door hoge scherpte, hoge resolutie en effectieve stofverwijdering.

Om negatieven te scannen moet het rolletje met de hand op een ingebouwde rail gelegd en doorgetrokken worden. Sommige apparaten voeren dit proces ook automatisch uit. Wat dia’s betreft zijn veel van deze scanners echter beperkt tot kleine formaten.

Foto’s digitaliseren: Met deze 4 stappen lukt het

Nu we je een uitgebreide achtergrondkennis over het digitaliseren van foto’s hebben gegeven, kun je zelf aan de slag met het digitaliseren van je foto’s. Als je onze stappen precies volgt, zou je een bevredigend resultaat moeten vinden.

Foto’s voorbereiden

Voordat je met het digitaliseren begint, zijn er een paar dingen die je moet doen om je voor te bereiden. Deze punten worden hieronder kort uitgesplitst.

  1. Controleer de conditie van het beeld: Als er pluis of stof op zit, gebruik dan een fijn haarborsteltje om het te verwijderen. Wees echter voorzichtig om mogelijke krassen te voorkomen.
  2. Sorteer je foto’s: Je moet de te scannen foto’s ordenen naar gebeurtenissen, personen en tijdsperioden. Sorteer eventuele doublures uit.
  3. Maak je uitrusting klaar: Zorg ervoor dat je scanner goed is aangesloten en ingesteld. Je moet ook het juiste opslagmedium voorbereiden. Vergeet niet je gewenste beeldresolutie te controleren.

Foto’s scannen

Als je de hierboven genoemde sub-items voltooid hebt, kun je met het scannen beginnen. Maar voordat je elk beeld scant, moet je je ervan vergewissen dat je een voorbeeld van het beeld hebt. Dit bespaart je veel tijd en je hoeft niet op spec te scannen.

Als je je foto’s in de scanner legt, mag je alleen de randen aanraken. Zo vermijd je mogelijke vingerafdrukken. (Image source: 123rf.com / auremar)

Als je de foto met de beeldzijde naar beneden in de scanner legt, moet je hem op een van de bovenranden leggen. Als je het deksel sluit, let dan op dat de afbeelding niet van zijn plaats glijdt.

Foto’s bewerken

Nu je al je foto’s gescand of gedigitaliseerd hebt, moet je de nodige bewerkingen uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde aandoeningen zoals rode ogen alleen digitaal verwijderen. Als je bepaalde, algemene kleurcorrecties aan je foto’s wilt aanbrengen, kun je dat ook hier doen.

Idealiter doe je alle bewerkingen voor je ze digitaal sorteert of opslaat. Zo kun je een eenvoudiger of meer gestructureerde werkstroom hebben.

Foto’s sorteren en opslaan

Als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen, ben je klaar om je foto’s te gaan opslaan.

Voordat je een back-up maakt naar het opslagmedium van je keuze, moet je de juiste metadata aan elke foto toevoegen. Dit omvat bijvoorbeeld de datum waarop de foto werd genomen of de gebeurtenis of plaats waar de foto werd genomen.

Wat je nog meer moet weten over het digitaliseren van foto’s

Nu je een uitgebreide kennis hebt over het digitaliseren van foto’s en in staat bent het zelf te doen, willen we je graag wat extra informatie geven. Dit kan je helpen in geval van bijzondere, individuele voorkeuren.

Kan ik de foto’s gewoon fotograferen in plaats van ze te scannen?

Als je je analoge foto’s wilt digitaliseren, hoef je daar onder bepaalde omstandigheden niet per se een speciale scanner voor te kopen. Als je een fototoestel hebt, kun je met een paar eenvoudige aanpassingen foto’s maken van je papieren foto’s. Je hebt echter een speciale lens nodig als hulpstuk.

Voor dit proces gebruik je best een telelens of, indien nodig, een gewone lens. Idealiter test je het geschikte diafragma van tevoren met behulp van een paar voorbeelden.

De kwaliteit van de foto is niet te vergelijken met die van de scanner. Reflecties, ongelijk licht of scheve hoeken zijn in dit verband veel voorkomende problemen.

Voor je met het proces begint, moet je je ervan vergewissen dat het onderliggende papier niet spiegelend is. Eventuele reflecties die toch optreden, kunnen met behulp van een polarisatiefilter verwijderd worden. Idealiter zet je de camera van tevoren vast met een statief.

Hoe ga ik te werk als ik een gedigitaliseerde foto voor een borduurmachine wil gebruiken?

Als je een borduurmotief in de vorm van een foto wilt maken, zijn er ook benaderingen om dit te doen. Voorwaarde hiervoor is een uitvoerapparaat zoals een laptop of PC, en geschikte borduursoftware. Eventueel kun je ook een borduurmachine gebruiken om monsters te maken.

Veel verschillende leveranciers zoals “Brother” of “Bernina” zijn ontwikkelaars van dergelijke programma’s. Het is belangrijk vooraf de vereiste bestandsformaten te controleren.

Veel programma’s ondersteunen alleen bepaalde of hun eigen bestandsformaten, wat in bepaalde omstandigheden tot beperkingen kan leiden.

Je kunt je voorkeursbeeld in de borduursoftware laden en bewerken. Meestal kun je ook je eigen ontwerpen maken.

Als je een beginner in borduren bent, kun je een borduurmachine gebruiken zoals hierboven vermeld. Door regelmatig proefsteken kun je je in de loop van de tijd langzaam ontwikkelen van beginner tot expert.

Conclusie

Het digitaliseren van je foto’s kan je op verschillende manieren lonen. Je hebt minder ruimte nodig, je kunt ze overzichtelijker sorteren en je kunt ze gemakkelijker bewerken en corrigeren. Dankzij de digitalisering kunnen je fotoalbums ook in een verhoudingsgewijs veel hogere kwaliteit gemaakt worden.

Omdat dit proces in de loop van de tijd steeds populairder is geworden, is het aantal mogelijkheden voor fotodigitalisering zeer uitgebreid.

Naast speciale scanners voor PC’s of notebooks zijn ook steeds meer benaderingen mogelijk met behulp van mobiele toestellen. Het professionele aanbod is ook heel veelzijdig. Wat de beste optie is hangt vooral af van je gebruiksfrequentie.

Voor eenmalig of slechts af en toe gebruik is de professionele aanbieding waarschijnlijk zinvoller, vooral wat de kosten betreft. Maar voor je met het digitaliseren begint, moet je precies weten wat je met de foto’s wilt doen.

De contexten waarin je ze wilt gebruiken beïnvloeden de keuze van de scanner en de daarmee samenhangende keuze van kleurdiepte of beeldkwaliteit.

Ook in dit geval zullen deze beslissingen van grote invloed zijn op de werkelijke kosten.

Beeldbron: unsplash.com / Christopher Flynn

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies