Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

62Bestede uren

19Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Je PC zit overvol met vakantiefoto’s, je uitgebreide muziekverzameling en belangrijke documenten waar je niet graag afstand van doet? Maar is het tijd om je PC te bevrijden van enorme hoeveelheden gegevens en weer ruimte te creëren? Dan moet je eens goed kijken naar externe harde schijven.

We leggen uit hoe je de snelheid van je PC kunt verbeteren, welke opslagcapaciteit je van een externe harde schijf kunt verwachten en waarom externe harde schijven veel voordelen hebben boven USB-sticks en cloud-opslag in onze externe harde schijf test 2022. We geven je nuttige aanbevelingen over de verschillende soorten externe harde schijven en leggen uit waarom prestaties en mobiliteit belangrijke criteria zijn waarmee je rekening moet houden voor je tot aanschaf overgaat.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Een externe harde schijf is een opslagmedium dat zich meestal in een eigen behuizing bevindt en via een interface rechtstreeks op een computer kan worden aangesloten.
  • Externe harde schijven zijn verkrijgbaar als SSD of HDD, waarbij HDD harde schijven momenteel nog steeds een betere prijs-opslag capaciteit verhouding hebben.
  • Bij de aanschaf van een externe harde schijf moet je niet alleen letten op de opslagcapaciteit en de aansluitingen, maar ook op de compatibiliteit met besturingssystemen en de prestaties.

Externe harde schijf: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een externe harde schijf koopt

Waarom is een mobiele harde schijf zinvol?

Een externe harde schijf helpt om de interne harde schijf van de PC leeg te maken, maakt ruimte vrij en maakt het mogelijk om zelfs grote bestanden en hoeveelheden gegevens overal snel en gemakkelijk mee naartoe te nemen. Om snelheid in een PC te bereiken worden vaak SSD harde schijven inwendig geïnstalleerd, maar hun geheugen is snel gevuld met de Spotify muziekverzameling, de nieuwste vakantiefoto’s en gegevens van andere programma’s. Het besturingssysteem heeft echter ook zijn ruimte nodig.

Dus waar moeten al die gegevens heen? Bovendien is er meestal niet meer slechts één computer in een huishouden, maar ook tablets, mobiele telefoons en andere media. Maar moet je voor elke uitwisseling van gegevens altijd e-mails sturen, Dropbox gebruiken of een heleboel USB-sticks hebben rondslingeren? Een harde schijf maakt dit gemakkelijker en biedt voldoende ruimte voor alles. Een map met foto’s, in een andere film en als laatste de back-up die hier zijn plaats vindt. Alles op één plaats en meestal kleiner dan een A5 notitieblok of een moderne mobiele telefoon.

Waar is een draagbare harde schijf geschikt voor en voor wie?

Zo divers als een PC gebruikt kan worden, zo divers zijn ook de gebruikers en het gebruik van een externe harde schijf. Van platenhemel tot fotoalbum tot archiefkast, het is er allemaal. Externe harde schijven kunnen gebruikt worden om kopieën te maken van de bestanden van een computer voor gegevensback-up, maar ze kunnen ook gebruikt worden om het besturingssysteem van dezelfde PC te bewaren. Tegelijk bieden ze ook ruimte om vakantiefoto’s en muziekverzamelingen op te slaan. Intussen zijn er ook speciale multimedia harde schijven die voorzien zijn van een HDMI uitgang, zodat ze rechtstreeks op de TV of een bijbehorende monitor kunnen worden aangesloten om foto’s en films af te spelen.

Of je nu een back-up medium zoekt of een gemakkelijke manier om je uitgebreide verzamelingen foto’s en muziek overal mee naar toe te nemen, een externe harde schijf biedt je de opslagruimte voor beide. Niet in het minst voor een extra besturingssysteem of de gegevens van je computerspelletjes. Of je nu een computernerd, kunstenaar, alledaagse held of technofoob bent, je kunt van een harde schijf maken wat je maar wilt en nodig hebt.

Welke alternatieven zijn er?

Cloudopslag en USB-sticks zijn beslist alternatieven, maar mobiliteit van grote hoeveelheden gegevens offline wordt alleen geboden door een externe harde schijf. Natuurlijk is een externe harde schijf niet de enige manier om gegevens op te slaan en mee te nemen buiten je computer, tablet of mobiele telefoon. Cloud opslag, USB sticks en dergelijke zijn er natuurlijk ook. Het hangt er echter van af wat je precies zoekt.

Alternatief Beschrijving
Cloud opslag Er zijn online aanbieders van cloud opslag die je het opslagvolume van een harde schijf bieden. Als je een paar bestanden met veel mensen wilt delen, zal cloud opslag of de bestanden direct per e-mail sturen je waarschijnlijk gerichter helpen dan een harde schijf dat zou kunnen.
USB sticks Wil je grote hoeveelheden gegevens opslaan die je ook gemakkelijk en zonder apparaat mee wilt kunnen nemen en die je ook offline beschikbaar wilt hebben? Voorlopig zijn USB-sticks, die nu enkele honderden gigabytes groot zijn, of harde schijven de beste offline oplossing.

Hoeveel opslagcapaciteit heeft een externe harde schijf?

Fabrikanten bieden harde schijven aan in alle mogelijke maten tussen 128 gigabyte en 8 terabyte. Hier hangt het ervan af of je een SSD harde schijf zoekt of een HDD. Zoals hierboven beschreven hebben ze verschillende eigenschappen door hun vormgeving en ook een relatief verschillend bereik van de opslagcapaciteit waarmee ze worden aangeboden.

Wist je dat 1 TB (terabyte) het equivalent is van 1 miljoen MB (megabytes)? Een foto gemaakt met een spiegelreflexcamera heeft ongeveer 8 MB. Dus als je een externe harde schijf van 8 TB koopt, kun je er ongeveer 1 miljoen foto’s op opslaan.

Hoewel de firma Seagate in 2016 een SSD harde schijf met 60 terabyte opslagruimte introduceerde, zijn de commercieel verkrijgbare formaten nog ver van dit volume verwijderd. Opslagcapaciteiten van 128 gigabyte en 1 terabyte zijn gebruikelijk voor SSD harde schijven. HDD’s, daarentegen, worden meestal aangeboden met 500 gigabyte tot 8 terabyte. In dit segment zijn er ook harde schijven met een grotere opslagcapaciteit, maar die bestaan dan uit meerdere harde schijven die in één behuizing zijn samengevoegd.

Wat kost een externe harde schijf?

Externe harde schijven zijn er in elke prijsklasse. Vaak gevraagde opslagcapaciteiten zijn echter in de orde van grootte van 100 euro. Ook hier is er een groot aanbod, waarbij een onderscheid gemaakt moet worden tussen SSD en HDD. Terwijl SSD harde schijven voor de bovengenoemde reeks opslagvolumes tussen de 50 euro en 350 euro kosten, vallen de prijzen voor een HDD harde schijf in hetzelfde bereik van 50 tot 300 euro, zij het met aanzienlijk grotere opslagcapaciteiten.

Bij hetzelfde opslagvolume kun je verwachten dat een SSD harde schijf ongeveer driemaal zoveel kost als een HDD harde schijf.

Welke bekende fabrikanten van externe harde schijven zijn er?

Als je de voorkeur geeft aan betrouwbare kwaliteit, zijn er een paar merken die je niet kunt negeren. We stellen ze hier kort aan je voor:
Bedrijf Informatie Harde schijven
WD De Amerikaanse firma Western Digital, of kortweg WD, heeft zich sinds de millenniumwisseling toegelegd op de productie van harde schijven. SATA, SSD, NAS
Seagate Seagate heeft zijn hoofdkantoor in Ierland. Het bedrijf begon in de jaren 1990 met de fabricage van harde schijven. Voornamelijk SSD
Toshiba Toshiba uit Tokio heeft een veel breder assortiment dan de twee bovenstaande bedrijven. EĂ©n fabriek in Duitsland is echter uitsluitend gespecialiseerd in de fabricage van harde schijven. SSD met grote opslagcapaciteit

Wat is “prestatie” en waarom is het belangrijk?

Prestaties zijn de snelheid waarmee een harde schijf uitgelezen en beschreven wordt. Het kan een nuttig selectiecriterium zijn bij het vergelijken van verschillende harde schijven. Performance staat voor de schrijf- en leessnelheid van een harde schijf en dus voor zijn werksnelheid. Het kijkt naar de hoeveelheid gegevens die per seconde naar de harde schijf geschreven of van de harde schijf gelezen kan worden door een apparaat zoals een computer.

In principe presteert een SSD harde schijf beter dan een HDD en lezen gaat sneller dan schrijven. Fabrikanten vermelden echter vaak alleen de hoogst haalbare waarde, namelijk die van het aflezen. Harde schijven kunnen echter op elke computer getest worden met kleine testprogramma’s en benchmark programma’s - benchmark verwijst naar de resultaten van een gestandaardiseerde prestatietest.

Na verloop van tijd kan vooral de prestatie van harde schijven achteruit gaan, omdat gegevens over alle delen van de harde schijf verspreid zijn en het zoekproces naar verwante brokken het werk vertraagt. We leggen uit wat in dit geval helpt verderop op deze bladzijde onder het item Hard Disk Care.

externe festplatte

Het gevoelige inwendige van de harde schijf wordt beschermd door een stevige plastic of metalen behuizing. Om deze bescherming te verhogen, vooral voor harde schijven die vaak vervoerd worden, is het ook aan te raden een geschikte koffer te kopen. (Foto: Aza Bo / pexels.com)

Persoonlijke schatten zoals foto’s of muziek worden vaak toevertrouwd aan een externe harde schijf, en ook voor documenten en verslagen is het belangrijk te weten hoe lang ze veilig zullen zijn op het medium. Gemiddeld hebben zowel SSD als HDD harde schijven een levensduur van 10 jaar.

Beide hebben echter bepaalde risico’s die deze levensduur drastisch kunnen verkorten. Hier komen weer de kenmerken van de constructie van de twee soorten om de hoek kijken: HDD’s zijn gevoeliger voor fysische invloeden zoals schokken, vocht, maar ook sterk magnetisme. SSD harde schijven, daarentegen, beperken hun levensduur door hun beperkte schrijfcycli, d.w.z. hoe meer gegevens heen en weer worden geschoven.

Maar pas op: zelfs als de harde schijven een keer worden aangeschreven en dan jaren niet gebruikt, d.w.z. als tijdcapsule of kluis gebruikt, gaat de kwaliteit van de gegevens achteruit en neemt de kans op fouten zichtbaar toe. Als regel worden tijden van ongeveer 10 jaar onder ideale bewaaromstandigheden aangenomen als beginpunt voor het verval van de gegevens.

Met de juiste zorg en gunstige bewaaromstandigheden kan de levensduur van een harde schijf verlengd worden. Extra bescherming is ook aan te bevelen, want de meeste toestellen verdragen schokken of vallen niet erg goed, vooral niet als ze ingeschakeld zijn.

Besluit: Welke soorten mobiele harde schijven zijn er en welke is de juiste voor mij?

Harde schijven zijn een dubbeltje in een dozijn. De keuze van belangrijke kenmerken lijkt even groot te zijn. Dat is niet echt waar, want uiteindelijk zijn er twee kenmerken waarin ze verschillen

  • de mechanische constructie - SSD of HDD
  • de soort verbinding met een eindapparaat - USB, WLAN en co

Het is waar dat het uiteindelijk vaak de grootte is die telt, d.w.z. hoeveel opslagruimte de harde schijf je biedt. Maar het ontwerp en de aansluiting bepalen waar je de harde schijf uiteindelijk voor kunt gebruiken. In het volgende gedeelte willen we je helpen de beste combinatie te vinden voor jou en je behoeften.

Lijkt dit alles je een beetje technisch als je maar Ă©Ă©n harde schijf wilt? In het volgende zullen we uitleggen wat er achter de twee eigenschappen schuilgaat en je laten zien welke voor- en nadelen ze met zich meebrengen.

Snelle SSD of klassieke HDD?

SSD en HDD beschrijven de fysieke structuur van een harde schijf, in het bijzonder hoe het geheugen zelf is opgebouwd. Deze verschillende structuur heeft gevolgen voor de werksnelheid van de harde schijven en ook voor hun schokbestendigheid en geheugengrootte. In het volgende laten we je kennismaken met de kenmerken van de twee soorten.

Wat is een HDD en wat zijn de voor- en nadelen?

De klassieke harde schijf heeft een grote opslagcapaciteit, maar is gevoeliger voor beschadiging. In de klassieke zin zijn harde schijven dunne schijven met een magnetische bekleding. In een HDD harde schijf - wat staat voor Hard Disk Drive - zijn verschillende van zulke schijven gecombineerd.

Voor lees- en schrijfbewerkingen worden de respectieve schijven in rotatie gezet en door aftastkoppen uitgelezen. Het geheel lijkt op een oude platenspeler, maar is gebaseerd op magnetisme.

Voordelen
  • grote opslagcapaciteit
  • goede prijs - geheugen verhouding
Nadelen
  • gevoelig voor schokken
  • wat trager door mechanica
  • heeft meer zorg nodig

Deze technologie is sinds 1958 in gebruik en heeft zich sindsdien verder ontwikkeld. Dienovereenkomstig worden er tegenwoordig harde schijven tot 8 terabyte in de winkel verkocht. Maar juist de combinatie van schijven en scankoppen die hun ruimtemogelijkheden mogelijk maakt, is onder bepaalde omstandigheden een tekortkoming. Als de harde schijf uitgeschakeld is, zijn alle onderdelen in een sluimertoestand, zodat een val er weinig verschil mee maakt. Maar als hij aan staat, kunnen de schrijfkoppen door de schok krassen maken op de opslagschijven, waardoor de gegevens beschadigd worden.

Hoe werkt een SSD en wat zijn de voordelen en nadelen?

Door het ontbreken van mechanica is hij sneller en stabieler, maar hij heeft ook veel minder opslagcapaciteit dan een HDD voor dezelfde prijs. Terwijl een HDD mechanisch draaiende schijven en aftastkoppen heeft, bestaat een SSD - Solid State Drive - uit flash geheugen.

Hier worden geheugencellen gescand door spanning, d.w.z. stroom. Dit principe wordt ook gebruikt voor USB-sticks en SD-kaarten.

Voordelen
  • snelle toegangssnelheid
  • zeer geringe schokgevoeligheid
Nadelen
  • eindig aantal geheugencycli
  • kleine geheugengrootte
  • relatief duur

Met de ingebouwde flashgeheugens kunnen gegevens snel verwerkt worden. Bovendien zorgt de constructie zonder mechanieken voor minder risico’s als de harde schijf daadwerkelijk valt. Deze opzet heeft echter ook nadelen. Omdat ze gebaseerd is op afzonderlijke cellen die elektrische lading kunnen opslaan, hebben SSD harde schijven een eindig aantal opslagcycli.

Aansluitingen - USB, WLAN en Co

Ook hier bieden fabrikanten een aantal mogelijkheden waaruit kopers kunnen kiezen. Om je te helpen de juiste verbinding voor je te kiezen, vind je hieronder korte toelichtingen bij de verbindingen. Uiteindelijk is de vraag of je je harde schijf draadloos wilt gebruiken of dat een kabelverbinding voldoende is.

USB 2.0 en USB 3.0

USB is de standaard interface voor bijna alle uitbreidbare apparatuur op een computer. Niet alleen opslagmedia, maar ook muis, toetsenbord en printer worden ermee verbonden. Als je alleen directe toegang tot je harde schijf wilt, is dit een goede optie. Hoewel USB 2.0 nog steeds de oude standaard is, hebben veel nieuwe laptops ten minste Ă©Ă©n USB 3.0 ingang. Maar wat is het verschil?

Allereerst in de snelheid. Terwijl USB 2.0 snelheden tot 500 Mbps had, heeft de opvolger snelheden tot tien maal dat, d.w.z. enkele gigabits per seconde. Bovendien kan USB 3.0 parallel gegevensstromen in beide richtingen overbrengen, terwijl zijn voorganger slechts als eenrichtingsverkeer kon werken.

Omdat USB 3.0 echter neerwaarts compatibel is, d.w.z. dat het ook zonder problemen door een USB 2.0 poort herkend kan worden, maar dan met zwakkere prestaties, wordt USB 3.0 nu al door fabrikanten standaard in nieuwe harde schijven ingebouwd.

Voordelen
  • Standaard aansluiting van de meeste apparaten
  • Directe gegevensoverdracht
  • Geen extra batterij
Nadelen
  • Er kan slechts Ă©Ă©n apparaat tegelijk aangesloten worden

WLAN

Behalve de klassieke USB aansluiting zijn een WLAN module en een batterij in de behuizing van de harde schijf ingebouwd. Deze combinatie biedt mobiliteit plus gegevensopslagruimte. De harde schijven hebben als basis een stroomaansluiting of regelmatig opladen van de ingebouwde batterij nodig. Ze bieden dan echter draadloze toegang tot alle opgeslagen gegevens, zodat geen directe internettoegang nodig is.

Bovendien kunnen deze harde schijven door verschillende apparaten tegelijk benaderd worden, ook door mobiele toestellen zoals smartphones. Een andere eigenschap die in WLAN harde schijven is ingebouwd, is een SD kaartlezer, zodat dit type harde schijf interessant is voor fotografen maar ook voor reizigers, want hij is ook ontworpen als streaming platform voor films en muziek.

Maar zoals bij veel soortgelijke draadloze apparatuur zijn er fundamentele vragen te beantwoorden over iemands eigen standpunt over gegevensbeveiliging.

Voordelen
  • Kan draadloos gebruikt worden
  • Toegang met meerdere apparaten tegelijk
  • Geen internetverbinding nodig
  • Modellen met geĂŻntegreerde powerbank
Nadelen
  • Stroom of batterij gebonden
  • Vraagstuk van netwerkbeveiliging en virusbescherming

Firewire

Vergelijkbaar met USB is Firewire een interface op computers. Het werd geĂŻntroduceerd door Apple en wordt nu veel gebruikt in de audio- en videotechnologie. Dit soort verbindingen is echter niet wijdverbreid geworden. In vergelijking met USB 2.0 is Firewire nog steeds interessant omdat het sneller is en parallel gegevensverkeer in beide richtingen mogelijk maakt.

Sommige computerfabrikanten gebruiken nog steeds Firewire, maar het primaire segment is niet langer het aansluiten van harde schijven. Alleen in combinatie met sommige Apple apparaten kan Firewire nog interessant zijn, als USB 3.0 niet beschikbaar is.

Voordelen
  • nog steeds interessant bij sommige Apple producten
Nadelen
  • ongebruikelijke interface
  • zodra USB 3.0 beschikbaar is onrendabel

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om externe hardeschijven tevergelijken en te evalueren

Op het eerste gezicht lijken harde schijven erg op elkaar, maar er zijn een paar kleine dingen die je kunt gebruiken om mobiele harde schijven te vergelijken en te evalueren. We stellen ze je graag voor in het volgende, wat het je gemakkelijker zal maken te beslissen welke van de apparaten geschikt voor je is. Samengevat zijn dit de factoren

  • Type aandrijving
  • Mobiliteit
  • Fysieke afmetingen en gewicht
  • De geheugengrootte
  • Verbindingen
  • Compatibiliteit met besturingssystemen
  • Prestaties
  • Extra mogelijkheden en functies
  • Volume
  • Ontwerp en geval

In de volgende paragrafen komen de afzonderlijke factoren aan de orde, wat ze zijn en hoe je ze kunt indelen.

externe festplatte

Externe harde schijven zijn ideaal om ruimte vrij te maken op je andere toestellen door er zeer grote en zelden gebruikte bestanden naartoe te verplaatsen. (Foto: pixabay / pexels.com)

Schijftype

We hebben hierboven de twee schijftypen, HDD en SSD, al besproken. We willen er echter nogmaals op wijzen dat dit criterium de basis vormt voor je harde schijf en een aantal van de andere criteria aanzienlijk beĂŻnvloedt. Hier is de vraag wat voor jou belangrijker is en waar je meer van nodig hebt in een harde schijf.

Schijftype Beschrijving
HDD Als je bergen foto’s of muziek wilt opslaan, moet je beslist een HDD kiezen. Door hun mechanische constructie zijn ze verkrijgbaar met grotere opslagcapaciteiten.
SDD Als het snel moet, bijvoorbeeld omdat je de installatie van computerspelletjes wilt uitbesteden, is een SSD harde schijf een goede keus. Zijn fysieke structuur geeft hem de snelheid die hij nodig heeft.

Mobiliteit

We hebben het hier de hele tijd over externe harde schijven, die natuurlijk mobiel zijn door het feit alleen dat ze niet in een computer ingebouwd zijn. Maar voor je een apparaat kiest, moet je je afvragen of je je harde schijf overal mee naartoe wilt kunnen nemen of dat hij naast je computer zal zitten.

Er zijn nog steeds harde schijven die door hun grootte een extra voeding nodig hebben en daardoor relatief onbuigzaam zijn. Het complete tegendeel van stroomgebonden harde schijven zijn WLAN harde schijven, waarmee je ook zonder een USB kabel bij je gegevens kunt. Tenslotte zijn er draagbare harde schijven, die via een USB kabel door het eindtoestel van energie worden voorzien. Ze zijn de ideale middenweg als je mobiel wilt zijn maar zonder wifi kunt.

Uitwendige afmetingen en gewicht

Hoe meer geheugen, hoe groter de harde schijf. Maar op een bepaald punt kunnen afmetingen en gewicht ook de mobiliteit van de toestellen beperken. Ook als je weet dat je je harde schijf in de toekomst veel mee zult sjouwen, moet dit punt belangrijk voor je zijn.

Als lichtgewichten zijn SSD harde schijven in dit opzicht een categorie apart. Ze zijn ook al heel plat en uiterst compact. Het enige dat kleiner is, is een USB stick. Het gewicht van HDD’s kan variëren van een paar honderd gram tot een kilo. Hetzelfde geldt voor de uitwendige afmetingen van de harde schijven, die variëren van een paspoort tot een A5 paperback boek.

externe festplatte

Het gewicht varieert sterk met de specifieke kenmerken van het apparaat. Het gewicht is echter meestal niet meer dan 1 kg.

De opslaggrootte

Het is waar dat een harde schijf met 8 terabyte verleidelijk is omdat hij niet gemakkelijk vol te krijgen is. De belangrijkste vraag hier moet echter zijn hoeveel opslagruimte echt nodig is en of meerdere harde schijven misschien geen zin hebben. Als het al duidelijk is dat je je filmverzameling wilt samenstellen en bewaren, waarbij de hoeveelheid gegevens snel oploopt tot in de gigabyte-reeks per film, zijn grote opslagvolumes een goed idee.

Als de harde schijf echter bedoeld is als gegevensopslag of back-up, is het een goed idee om enerzijds een kleinere harde schijf te kiezen en anderzijds categorieën als foto’s en back-up te scheiden. Niet zodat er meer apparaten rondslingeren, maar om gegevens te verdelen en zo bijvoorbeeld bijzonder gevoelige gegevens of gegevens die je niet vaak nodig hebt te scheiden van andere.

Aansluitingen

Elke harde schijf zou nu eigenlijk over USB 3.0 moeten beschikken, dat ook neerwaarts compatibel is met USB 2.0. Voor meer mobiliteit is er wifi. Zoals hierboven al geschreven is, is USB 3.0 nu standaard, vooral voor externe harde schijven. Zelfs als het eindtoestel nog geen USB 3.0 verbinding heeft, zal het de harde schijf toch herkennen en ermee kunnen werken. WLAN harde schijven hebben ook deze verbinding.

Deze hebben echter ook een ingebouwde WiFi-module en in sommige modellen een LAN verbinding. WiFi is de perfecte oplossing wanneer veel mensen tegelijk toegang willen tot gegevens, maar ze niet op een standaard cloud platform willen opslaan. WiFi is ook geschikt voor smartphones en tablets en is een ideale metgezel als je veel met zulke toestellen werkt.

Een andere interessante interface die hierboven niet behandeld is, is een HDMI uitgang. Voor een harde schijf van foto’s of media in het algemeen is deze verbinding de directe verbinding met de TV of PC monitor, die de afleidingen opslaat via de cloud of de computer. De inhoud kan rechtstreeks met een afstandsbediening bediend worden.

Compatibiliteit met besturingssystemen

Nu de schermen van smartphones steeds groter worden en het aantal tablets toeneemt, wordt Ă©Ă©n besturingssysteem steeds belangrijker: Android. Ben je een van die mensen die graag met lichte, mobiele toestellen werken, dan is de enige manier om gegevens van je smartphone op een externe harde schijf te krijgen waarschijnlijk via een cloud dienst of computer.

Met de WLAN harde schijven komen alternatieven op de markt die persoonlijke cloud opslag bieden en die via een app bedienen. Maar je moet ook de specificaties van de fabrikanten bekijken om te zien welke besturingssystemen ze ondersteunen. Dit geldt in het bijzonder als, bijvoorbeeld, de eigen software van de fabrikant gebruikt wordt om de harde schijf te versleutelen.

Prestaties

Dit beslissingscriterium beschrijft de snelheid waarmee een harde schijf gegevens leest en schrijft. Ook hier hangt de beslissing af van wat je later op de harde schijf wilt opslaan, maar ook van het type schijf dat je kiest. Zoals al bij de schijftypes vermeld, is een SSD, vooral als hij via USB 3.0 aangesloten is, de snelste externe harde schijf die momenteel standaard verkrijgbaar is.

Voor HHD harde schijven kunnen deze waarden binnen een product al variëren voor verschillende opslaggroottes. Als je bijzonder snelle harde schijven wilt, zoek dan hoge overdrachtssnelheden voor lezen en schrijven - 100 Mb/s is hier een goede waarde - en zo kort mogelijke toegangstijden voor beide. Tests over de prestaties van afzonderlijke harde schijven worden gepubliceerd door gespecialiseerde portaalsites en online tijdschriften op dit gebied. Zodra je belangstelling hebt voor een harde schijf, kan een vergelijking van de precieze waarden van je produkt en de geheugengrootte je verder helpen bij je keuze.

Extra mogelijkheden en functies

De meeste externe harde schijven komen zonder extra functies en mogelijkheden, maar vooral de nieuwere modellen met WiFi-functionaliteit hebben een of twee troeven in handen. Hoewel de WiFi-functie zelf een uitbreiding van de traditionele harde schijf is die het overwegen waard is, vooral als ze met verschillende apparaten, ook mobiele, te benaderen is, hebben deze harde schijven vaak ook een geĂŻntegreerde SD kaartlezer.

Ethernet, d.w.z. een directe LAN verbinding, is in sommige gevallen ook beschikbaar, zodat alleen het eindtoestel via de radio toegang heeft tot de gegevens. Er zijn echter ook conventionele modellen met speciale veiligheidsmaatregelen, zoals een door aanraking bediende autobackup functie of val- en schokbescherming volgens militaire normen. Extra door de fabrikant geleverde versleutelingssystemen kunnen ook in deze categorie vallen. Vooral de laatste groep uit het beveiligingsgebied moet overwogen worden als de harde schijf gebruikt gaat worden voor back-ups en gegevensbescherming.

Volume

Omdat de meeste externe harde schijven uiteindelijk HDD harde schijven zijn en dus draaiende delen hebben, kan ook met het volume rekening gehouden worden. Vergeleken met een laptop of zelfs een desktop PC zijn harde schijven verhoudingsgewijs stil, maar ze produceren ook een draaiend geluid tijdens het werken.

Enerzijds zijn SSD harde schijven in dit opzicht geruisloos, en anderzijds kunnen beschermhoezen de ruis verminderen. Vooral bij grote harde schijven was het echter de moeite waard om eens goed te kijken.

Ontwerp en behuizing

Klassieke zwarte plastic behuizingen domineren de uiterlijke verschijning van de harde schijven. Elegant, eenvoudig ontwerp dat overal bij past. In principe kan het ontwerp gemakkelijk opgefleurd worden, met stickers of een praktische beschermhoes.

Maar het is niet noodzakelijk het ideale materiaal, vooral niet voor HDD’s, vanwege hun gevoeligheid voor schokken. Hoewel zakjes of speciale hoezen een harde schijf kunnen beschermen, zijn er ook fabrikanten die rechtstreeks siliconen gebruiken, die de harde schijven resistenter maken. Als plastic niets voor je is, zijn er ook enkele premium en speciale modellen die van metaal gemaakt zijn.

externe festplatte

Als je een beschermhoes voor de externe harde schijf gebruikt, zorg er dan voor dat de luchttoevoer gegarandeerd is.

Wetenswaardigheden over de mobiele harde schijf

De computer en zijn opslagmedia - een korte geschiedenis

Sinds zijn vroegste wortels, die zich meestal in de jaren ’40 van de vorige eeuw bevinden, heeft de computer vele soorten opslagmedia gezien, in allerlei vormen en materialen. Terwijl in de begindagen elektronenbuizen werden gebruikt, kwam voor de massa al gauw een ander soort opslag in zwang. Ponskaarten werden al in de 18e eeuw in weefgetouwen gebruikt, en tegen de jaren 1960 waren ze het massa-opslagmedium van de nieuwe technologie, in kaartvorm of op band.

In de jaren 1950 ontwikkelde zich een grote verscheidenheid van op magnetisme gebaseerde technologieën, maar ze waren nauwelijks betaalbaar voor de massa. Behalve magneetband waren er ook magnetische kerngeheugens, kleine magnetische bolletjes van ferriet die in een kabelnet gevlochten waren. Daarna kwamen magnetische banden, en in de jaren 1970 floppydisks met een opslagprincipe dat lijkt op dat van de HDD harde schijf. Steeds meer geheugen werd mobiel, want de floppy disk werd gevolgd door CD’s en de eerste geheugenkaarten en -sticks op basis van flash geheugen.

Een van Intels oprichters, Gordon Moore, had in 1965 gezegd dat zowel geleidende verbindingen op een chip als opslagruimte op een medium elke twee jaar zouden verdubbelen. Dit mag waar geweest zijn voor de begindagen van de computer, maar ondanks de snelle ontwikkeling is deze uitspraak niet langer geldig, toch ontwikkelt de technologie zich voortdurend. Zo werd de technologie achter de SSD harde schijf al aan het eind van de jaren 1970 ontwikkeld, maar de doorbraak ervan op kleinhandelsniveau kwam pas in de laatste 10 jaar.

Onderhoud: Aanzetten en gaan? - Formatteren en defragmenteren

Om lang van je harde schijf te kunnen genieten, zijn een paar kleine dingen aan te bevelen voor de eerste bergen gegevens op je harde schijf belanden. Maar ook tijdens het gebruik helpen kleine trucjes om je harde schijf in de best mogelijke conditie te houden. Een eerste controle van het geheugen en planning van de mappenstructuren helpt om de harde schijf overzichtelijk en fit te houden. Regelmatige controles en onderhoud helpen om de gegevens veilig te houden en de prestaties te verbeteren.

Er zijn verschillende hulpmiddelen om de integriteit van harde schijven te controleren, d.w.z. de werking van elk afzonderlijk bit. Dit is aan te bevelen eenmaal direct met de lege harde schijf, maar ook later met regelmatige tussenpozen. Defecte bits zijn niet beschrijfbaar. Dit is in het begin geen probleem, maar het kan er een worden als geschreven bits omslaan en niet meer leesbaar zijn. Hierdoor kunnen bestanden ongemerkt verdwijnen of onbruikbaar worden. Hulpmiddelen om de geheugenintegriteit te controleren worden soms door de fabrikanten geleverd, zijn op hun website te vinden of worden door alternatieve softwarebedrijven op het Internet aangeboden. De gebruikelijke grote IT portaalsites zijn goede plaatsen om hier te beginnen. Hoe langer een harde schijf in gebruik is, hoe vaker gegevens worden verplaatst, gewist en toegevoegd.

Een harde schijf is in dit opzicht als een Rubik’s kubus, waar overal iets ontstaat en steeds weer gaten ontstaan en weer gedicht worden. Dit heeft echter tot gevolg dat schrijf- en leesprocessen hiaten moeten zoeken of naar verdeelde elementen van een bestand moeten zoeken. Dit vertraagt een harde schijf na verloop van tijd. LET OP - deze tip geldt ALLEEN voor HDD’s: Vanwege hun mechanische constructie helpt het om HDD’s met tussenpozen te defragmenteren. Defragmenteren betekent in feite dat een harde schijf zichzelf opruimt en probeert zoveel mogelijk deelelementen van een bestand of vrij geheugen bij elkaar te schrijven om de prestaties te verhogen. Hulpmiddelen hiervoor zijn beschikbaar in de besturingssystemen of zijn te vinden op de pagina’s van relevante IT portaalsites.

Er zijn verschillende formaten, d.w.z. structuren, voor hoe iets op de harde schijf wordt opgeslagen. Vooral bij de besturingssystemen Mac OS en Linux kan opnieuw formatteren vóór het eerste gebruik nodig zijn om problemen te voorkomen.

Partitioneren van de harde schijf - reusachtige opslag effectief gebruiken

Harde schijven zijn meestal bedoeld voor grote hoeveelheden gegevens en om die bij te houden helpt het om bij het begin een mappenstructuur te plannen. Een kleine truc is om de harde schijf in verschillende partities te verdelen. Volgens de norm worden harde schijven als Ă©Ă©n grote eenheid beschouwd en verkopen fabrikanten ze ook als zodanig.

Partities geven de computer echter de indruk dat in plaats van één grote harde schijf, bijvoorbeeld, drie kleine met elkaar verbonden zijn. Deze kunnen dan elk een eigen mappenstructuur krijgen en bijvoorbeeld ook geheel apart van elkaar gewist of geformatteerd worden. Helaas worden partitioneringsprogramma’s meestal niet standaard met fabrikanten of besturingssystemen meegeleverd, maar ze zijn wel te verkrijgen via de gebruikelijke IT portaalsites.

Hoe kan ik de gegevens op een externe harde schijf beschermen?

Gegevens zijn een duur goed. Anti-virussoftware en firewalls draaien op PC’s, mobiele telefoons en laptops, en ook wachtwoorden zijn ingesteld. Tenminste, zo zou het ideale geval eruit zien. Nu echter belanden veel gegevens op een externe harde schijf, die eigenlijk een uitvergrote USB stick is.

Ook deze gegevens kunnen beschermd worden. Enerzijds is er software om afzonderlijke bestanden te versleutelen, maar ook hele harde schijven. Programma’s zijn verkrijgbaar bij IT portals of bij fabrikanten. Sommigen hebben zich gespecialiseerd en leveren hun harde schijven met een programma voor gegevensbescherming en beveiligingssoftware voor het instellen van een wachtwoord.

Poser - hoe interne harde schijven extern gebruiken

De oude laptop is stuk, maar de harde schijf bevat belangrijke gegevens of werkt gewoon nog? Met een eenvoudige truc kun je je interne harde schijf blijven gebruiken en hem mobiel maken. Een interne harde schijf kan via een behuizing of docking station in een externe harde schijf veranderd worden. Met een kleine schroevendraaier of een vakman kun je snel de harde schijf uit een kapotte computer verwijderen voor je hem weggooit. Maar dure data recovery is niet altijd nodig om bij de gegevens te komen.

Als de harde schijf nog intact is, zijn er twee manieren om hem extern te gebruiken. Aan de ene kant kan hij via een docking station verbonden worden. Maar omdat de meeste docking stations een extra voeding nodig hebben en de harde schijf niet verder verankeren of beschermen, is deze versie slechts gedeeltelijk draagbaar en nogal onveilig. Anderzijds zijn er harde schijf behuizingen die de SATA verbinding van een interne harde schijf omzetten in USB en die qua uiterlijk en bescherming lijken op een gewone externe harde schijf en, net als deze, overal mee naar toe genomen kunnen worden. Bovendien is voor deze versie geen extra stroomaansluiting nodig.

Beeldbron: Nathaphat Chanphirom / 123RF

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies