Onze selectiecriteria
Ooit beschouwd als een ongewoon vliegend voorwerp van de toekomst, speelt de drone met camera nu een vertrouwde rol in ons leven. Behalve voor foto- en video-opnamen van bijzondere perspectieven, worden de onbemande vliegende voorwerpen gebruikt voor het verkennen van moeilijk begaanbaar terrein, voor militaire functies en voor landbouwmissies.
Op de volgende website willen we je als lezer vertrouwd maken met het onderwerp drones en je door onze gedetailleerde drone met camera test 2022 leiden naar je perfecte type vliegend toestel met camera. We gaan dieper in op de essentiële aankoopcriteria, stellen verschillende productsoorten voor met de favorieten van de redacteuren en onderzoeken vragen over diverse onderwerpen in een laatste gidsdeel.
Inhoud
- 1 De belangrijkste feiten in het kort
- 2 Drone met camera: Onze selectie
- 3 Koop- en beoordelingscriteria voor drones met camera
- 4 Besluit: Welke soorten drones met camera’s zijn er en welke is geschikt voor jou?
- 5 Gids: Veelgestelde vragen over drones met camera’s in detail beantwoord
- 5.1 Wat is een drone met een camera?
- 5.2 Welke Duitse wetten/voorschriften bestaan er in verband met de drone met camera?
- 5.3 Wat zijn de voorwaarden als ik een drone met camera wil huren/leasen?
- 5.4 Wat kost een drone met camera?
- 5.5 Wat zijn de alternatieven voor een drone met camera?
- 5.6 Is het mogelijk om zelf een drone met een camera te bouwen?
- 5.7 Wat moet men weten over het achteraf inbouwen van de drone met camera?
De belangrijkste feiten in het kort
- Een drone is een onbemand luchtvoertuig met een direct of indirect geïntegreerde camera, dat ofwel volledig door een computer bestuurd wordt, ofwel door een mens geleid wordt.
- Drones met camera’s kunnen op grond van hun ontwerp verdeeld worden in 4 hoofdgroepen met verschillende functies; tricopter, quadrocopter, hexacopter en octocopter.
- Duitsland heeft verschillende wetten en regels opgesteld over drones met camera’s. Dit omvat een aansprakelijkheidsverzekering, verplichte markering, een verplicht drone-rijbewijs, een maximale vlieghoogte van 100 meter, en een veiligheidsafstand tot bepaalde plaatsen van 100 meter tot 1,5 kilometer.
Drone met camera: Onze selectie
IDEA23 Drone GPS Met Camera 1080p HD, Drones 5GHz WiFi FPV, Drone Voor Volwassenen, Quadcopter Voor Beginners, 2 Batterijen
Lees de meningen van de gebruikers
Koop op Amazon
Koop- en beoordelingscriteria voor drones met camera
Om je een succesvolle aankoop van een drone met camera te garanderen, leggen we je de essentiële aankoop- en beoordelingscriteria voor. Op basis van deze factoren kun je ook de drones met elkaar vergelijken en de voor jou optimale productsoort vinden. De genoemde criteria zijn de volgende:
In de volgende paragrafen gaan we dieper in op deze factoren en geven we je de essentiële informatie erover.
Diameter en gewicht
Het eerste criterium dat waarschijnlijk het eerst de aandacht van de consument trekt is de grootte van de drone met camera en dus ook het gewicht. Deze twee factoren hebben een grote invloed op de andere criteria en vormen dus een zeer belangrijke voorwaarde voor de besluitvorming. Afhankelijk van het model kan de diameter en dus het gewicht van de drone enorm variëren. Terwijl de kleinste drones van ongeveer 14 x 11 x 8 cm niet meer dan 250 gram wegen, wegen grotere drones meer dan 2 kilo en hebben ze een productgrootte van ongeveer 25,00 x 25,00 x 22,00 cm.
Kleine, zeer compacte drones hebben het voordeel dat ze heel gemakkelijk te vervoeren zijn en dus voor elk evenement zonder problemen in een tas of rugzak meegedragen kunnen worden. Vaak zijn deze modellen echter niet uitbreidbaar, zodat een nieuw model camera niet geïnstalleerd kan worden. Bovendien zijn ze meestal licht van gewicht, met het risico dat ze niet bestand zijn tegen ongeschikte weersomstandigheden, wat onscherpe opnamen tot gevolg kan hebben.
Bij kleine en compacte drones moet je ervoor zorgen dat je ze binnen je gezichtsveld houdt, vooral bij moeilijke weersomstandigheden, zodat je niet het risico loopt je vliegende voorwerp te verliezen.
Grotere drones daarentegen zijn zwaarder en hebben vaak een modulair ontwerp. Dit betekent dat het toestel stabiel in de lucht kan hangen en scherpe beelden kan maken, zelfs in moeilijke weersomstandigheden. Het is ook mogelijk verschillende en zwaardere camera-apparatuur te bevestigen of de drone als vervoermiddel te gebruiken, afhankelijk van je voorkeur.
Door zijn afmetingen is de drone in de lucht ook gemakkelijker te volgen, wat het risico vermindert dat hij uit het zicht vliegt. Maar met een zwaarder gewicht komt een grotere behoefte aan stroom, wat op zijn beurt de levensduur van de batterij en de vliegtijd van een drone kan verkorten.
Camera
Als je van plan bent je drone vooral te gebruiken om foto’s en video’s van buitengewone perspectieven te maken, speelt de camera een essentiële rol bij je keuze. Hier spelen verschillende factoren een rol. Wat resolutie betreft hebben de meeste modellen een 4K resolutie, die zeer gedetailleerde opnamen mogelijk maakt. Toch moet je weten dat een hoge resolutie een grote opslagcapaciteit vereist en dus een groter aantal SD kaarten dan camera’s met een lagere resolutie.
Je moet dus afwegen of een lagere resolutie voldoende moet zijn. Hoe de camera in de drone is geïnstalleerd is een ander belangrijk punt. Er kunnen twee soorten onderscheiden worden. Enerzijds kan de camera direct in het model geïntegreerd worden, anderzijds kan de camera via een verbindingsmodule met de drone verbonden worden en zo ook uitgewisseld worden. In het geval van directe integratie van de camera moet de bediening eenvoudig zijn en moet er geschikte software zijn.
Indirecte integratie betekent ook meer flexibiliteit, waarbij de consument de camera met passende functies naar wens aan de gebruikssituatie kan aanpassen. Bouwbedrijven kunnen bijvoorbeeld een warmtebeeldcamera installeren, terwijl voor filmprodukties geschikte videocamera’s kunnen worden bevestigd. Bovendien is het model waarin de camera direct geïntegreerd is veel kortstondiger, want het hele model moet vernieuwd worden als de camera technologisch geavanceerder wordt. Maar als de camera vervangen kan worden, kan hij bij de tijd gehouden worden.
Maximale vliegtijd
De maximale vliegtijd van de drone met camera weerspiegelt een ander essentieel element, waarbij dit nader bekeken moet worden om een nauwkeurige evaluatie mogelijk te maken. De vliegtijd van verschillende modellen varieert ruwweg tussen 16 en 30 minuten, waarbij de meeste modellen na 20 minuten opnemen tussentijds moeten worden opgeladen. Het is belangrijk te onthouden dat de door de producent opgegeven vliegtijd gebaseerd is op ideale omstandigheden en gemakkelijk beïnvloed kan worden door weersomstandigheden in de werkelijkheid. In de vluchttijd zelf moet ook rekening gehouden worden met het opstijgen, naderen en optimaal positioneren van de drone, en moet de tijd worden bijgehouden. Afhankelijk van de eisen kan dit proces tot 10 minuten duren en de werkelijke tijd die nodig is voor het filmen aanzienlijk verkorten.
Vooral tijdens de vlucht van de drone moet je de vliegtijd in het oog houden. Dit kan een belangrijke veiligheidsindicator zijn. Als de drone tegen het einde van zijn vliegtijd beweegt, moet het model snel teruggestuurd worden, zodat een veilige landing gegarandeerd is. Aandacht voor de tijd kan zo voorkomen dat de drone door een lege batterij neerstort, bijvoorbeeld boven een meer of boven een bos, met verlies van de drone of aanzienlijke schade aan de technologie tot gevolg.
Je moet er ook op letten dat de batterij nooit helemaal ontladen wordt, want dat kan een negatief effect hebben op de levensduur en dus op de vliegtijd. Als je een drone met camera koopt, is het dus belangrijk een model aan te schaffen met voldoende vliegtijd. Want achteraf gezien is verlenging van de vliegtijd alleen mogelijk met professionele modellen door middel van extra accupacks.
Maximum snelheid
De maximumsnelheid van drones varieert sterk van model tot model, waarbij het ontwerp een grote invloed heeft. Alles van heel lage twee-cijferige km/u waarden tot drie-cijferige waarden is op de markt te vinden. Cosumer drones hebben een gemiddelde snelheid van ongeveer 62 km/u, speelgoed drones een waarde van 32 km/u en FPV drones, die meestal voor races gebruikt worden, een snelheid van wel 150 km/u.
Met een snelheid tot 289 km/u is het RacerX model de snelste drone ter wereld.
De situatie die gepland is voor het gebruik van je drone speelt hierbij een grote rol. Als je bijvoorbeeld een foto wilt maken van een bewegende boot, zul je een veel hogere maximumsnelheid nodig hebben dan voor een foto van een zonsondergang. Je moet dus vooraf je beoogde doel bepalen, zodat je uiteindelijk kunt kiezen voor een product met de gewenste snelheid.
De snelheid van de drone met camera gaat hand in hand met de levensduur van de batterij en dus met de vliegtijd van het toestel. Hoe sneller het vliegende voorwerp beweegt en moet versnellen, hoe sneller het zijn maximale prestatie bereikt, wat op zijn beurt een grote hoeveelheid energie en batterij vergt. Gebruik daarom de maximale snelheid in massa’s en vermijd het gebruik ervan over een langere periode.
Controle
Wat betreft de besturing van de drone met camera zijn er twee hoofdmethoden; besturing via de smartphone en besturing via een vluchtcontroller. Als je besluit de drone via je mobiele toestel te besturen, kun je de drone via WLAN verbinden en op je scherm bedienen. Het camerabeeld van de drone wordt getoond en je kunt hem via het aanraakscherm besturen met de joysticks. Omdat het vliegtuig via Wi-Fi verbonden is, heeft deze besturing meestal een vliegbereik van 50 tot 80 meter.
Een groot voordeel is hier zeker dat je geen extra toestel voor de besturing hoeft mee te nemen en je smartphone uit je zak kunt trekken en kunt beginnen vliegen. Niettemin is het belangrijk te vermelden dat het besturingsproces een grote hoeveelheid energie vergt en dus een groot deel van de batterij van je mobiele toestel enerzijds en een groot deel van de batterij van de drone anderzijds, wat de vliegtijd kan verkorten. Bovendien bestaat, in vergelijking met een vluchtleider, het risico dat je bij het besturen via het aanraakscherm sneller uitglijdt en een verkeerd commando geeft.
Als je vluchtbesturing kiest, krijg je een extern besturingsapparaat met joysticks en een eigen batterij. Het afspelen van het camerabeeld kan direct in de vluchtbesturing worden geïntegreerd of via de smartphone worden afgespeeld. De manuele joysticks maken een zeer precieze geleiding mogelijk en het risico van uitglijden wordt sterk verminderd. Bovendien neemt het bereik naar de drone met camera toe, zodat een afstand tot 5000 meter mogelijk is. Niettemin moet de bedieningseenheid apart gedragen worden en kan ze veel plaats innemen in je tas. Uiteindelijk moet je je afvragen in welke mate je de drone wilt gebruiken en welk bereik je nodig hebt voor je optimale beslissing.
Besluit: Welke soorten drones met camera’s zijn er en welke is geschikt voor jou?
Elke drone heeft een bepaald aantal rotors en heeft dus een bepaald ontwerp. Op basis van deze verschillen kunnen de producten in de onderstaande vier hoofdcategorieën verdeeld worden, met de bijbehorende kenmerken:
Type | Aantal rotors | Kenmerken |
---|---|---|
Tricopter | 3 | Dit model is nogal zeldzaam en heeft zich tot nu toe nog niet op de markt kunnen doen gelden. Het ontwerp kan 2 rotors in het voorgebied en 1 rotor in het achtergebied hebben of 2 propellers in het achtergebied en 1 propeller in het voorgebied. |
Quadrocopter | 4 | De quadrocopter is veruit het meest verbreide bouwmodel, dus de meeste privé drones vallen in deze categorie. Ze worden dus gebruikt bij eenvoudige taken met een gering laadvermogen. Hier wordt stabilisatie van het vliegtuig bereikt door 2 rotors die met de klok mee draaien en 2 tegen de klok in. Binnen deze categorie kunnen de propellers ook elk in een X-vorm of een +-vorm opgesteld zijn en dus in een rechte hoek. |
Hexacopter | 6 | De 6 rotors zijn elk bevestigd aan 3 of 6 armen, waarvan de helft met de klok mee draait en de andere tegen de klok in. Op deze manier kan stabilisatie van de drone bereikt worden. Dit type drone is erg populair in professionele omgevingen. |
Octocopter | 8 | De 8 propellers zijn in dit bouwmodel aan 4 of 8 armen bevestigd. Als het model maar 4 armen heeft, zit er een rotor aan de onderste en bovenste arm, wat ook een gewichtsbesparing betekent. Ze worden bijna uitsluitend gebruikt voor professionele doeleinden, zoals het dragen van zware camera-uitrusting. |
Met de beschreven kenmerken zijn er voor elk model voordelen en nadelen. Om je deze duidelijk te maken en de situatie waarvoor het vliegende toestel ontworpen is te verduidelijken, gaan we in een tweede stap meer in detail in op de negatieve en positieve punten van de respectieve productsoort.
Gids: Veelgestelde vragen over drones met camera’s in detail beantwoord
Wat is een drone met een camera?
(Image source: Iewek Gnos / unsplash)
Zoals in het beslissingsgedeelte al meer in detail is uitgewerkt, kunnen de volgende vier hoofdtypen drones ook onderscheiden worden op basis van de constructie en dus het aantal rotors:
- Tricopter
- Quadrocopter
- Hexacopter
- Octocopter
Welke Duitse wetten/voorschriften bestaan er in verband met de drone met camera?
- Aansprakelijkheidsverzekering: Als je een drone met camera bezit, is het verplicht een aansprakelijkheidsverzekering voor je vliegende voorwerp te hebben. Afhankelijk van de verzekering is dit al inbegrepen in de particuliere aansprakelijkheidsverzekering en moet, als dat niet het geval is, via een aanvullende verzekering worden afgesloten. De prijs varieert van 50 tot 70 euro, afhankelijk van het aanbod.
- Waar kan ik met mijn drone met camera vliegen? De droneverordening in Duitsland bepaalt dat een vlieghoogte van 100 meter niet overschreden mag worden, waarbij alleen speciale modelvliegvelden een uitzondering vormen. Wat de plaats van de vlucht betreft, verbieden de voorschriften ook het vliegen boven natuurreservaten en woonhuizen zonder toestemming van de eigenaar. In het algemeen is er een veiligheidsafstand die steeds in acht genomen moet worden. Je moet bijvoorbeeld een afstand van 100 meter houden van militaire installaties, spoorwegen, mensenmenigten en ziekenhuizen. Bovendien moet een veiligheidsafstand van ten minste 1,5 kilometer van vliegvelden worden aangehouden.
- Drone-vergunning: Als je drone meer dan 2 kilogram weegt, moet je een drone-vergunning hebben. Het is nu mogelijk er online een te krijgen voor ongeveer 27 euro.
- Verplicht merken: Als je drone meer dan 250 gram weegt, ben je verplicht hem te merken. Dit betekent dat je je vliegende voorwerp duidelijk moet markeren met je volledige naam en adres. Een aluminium pallet is bijvoorbeeld aan te bevelen, omdat het zeer bestendig is.
(Beeldbron: Nihat Sinan Erul / unsplash)
Ook andere regels en voorschriften worden nog besproken en zullen naar verwachting in juli 2020 van kracht worden. Je moet dus op de hoogte blijven en jezelf informeren over nieuwe wetten.
Wat zijn de voorwaarden als ik een drone met camera wil huren/leasen?
Afhankelijk van de voorschriften van het bedrijf wordt de drone de dag voor de huurperiode begint naar je opgestuurd en aan het eind van de huurperiode weer aan je teruggegeven. De prijs wordt meestal per dag berekend en kan variëren van 39,90 euro tot 299 euro, afhankelijk van het model en de tijdsduur. De kosten neigen dus in een hogere prijsklasse te liggen, zodat het huren van een drone alleen voor kortere perioden aan te bevelen is.
Wat kost een drone met camera?
Type | Prijs |
---|---|
Mini-drones | 20 - 1.000 euro |
Middelgrote semi-professionele drones | 400 - 2.000 euro |
Grote, professionele drones | 2.000 - Duurste drone ter wereld à 30.000 euro |
Deze vermelde prijzen hebben echter alleen betrekking op de drone met camera en omvatten niet de accessoires. Je moet ook rekening houden met een prijs van ongeveer 150 - 400 euro voor de tas en de batterij, bijvoorbeeld. Zoals we bij het begin van het gidsgedeelte leerden, moet je ook rekening houden met de kosten van een verzekeringspolis van ongeveer 70 euro.
Wat zijn de alternatieven voor een drone met camera?
Ook wel de vliegende bol van de toekomst genoemd, is de Gimball een vliegende robot die een buitenste schil heeft van verschillende aanrakingspunten. Dit ontwerp stelt hem in staat zijn omgeving te herkennen en, door zijn vermogen om te draaien, plaatsen te bereiken die voor drones moeilijk bereikbaar zijn.
Is het mogelijk om zelf een drone met een camera te bouwen?
Wat moet men weten over het achteraf inbouwen van de drone met camera?
De regel hier is als volgt: hoe groter de drone, hoe groter zijn vermogen om een zwaardere last te dragen. Bij de meeste productsoorten wordt ook een camerakit geleverd, die vervanging veel gemakkelijker maakt. Goedkopere modellen kunnen echter camerabevestigingen hebben die niet verwisselbaar zijn. De kosten zijn veel hoger, dus moet je bij de aanschaf van je drone al duidelijk weten of je hem ooit wilt upgraden.
Foto bron: Dryfhout/ 123rf.com