Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Als je mooie foto’s wilt maken met langere belichtingstijden, heb je een goed statief nodig. Hetzelfde geldt als je foto’s wilt maken bij weinig of slecht licht. Maar ook als je livestreamt of YouTube video’s maakt, kan een statief je helpen je video’s naar een hoger productieniveau te tillen.

Maar ze zijn er niet alleen voor camera’s, er zijn ook statieven voor smartphones. Met onze statief voor camera test 2022 willen we je helpen het beste statief voor je behoeften te vinden. We hebben monopods met statieven vergeleken en de voor- en nadelen van beide tegen elkaar afgewogen. We hebben ook een paar andere soorten opgesomd en beschreven. Dit moet je zo goed mogelijk helpen bij je aankoopbeslissing.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Met een statief kun je onscherpe foto’s maken bij weinig licht. Je hebt ook een statief nodig om foto’s met langere belichtingstijden te kunnen maken.
  • In principe hangt het beste statief af van het gebruiksdoel. Voor sommige toepassingen is er maar één mogelijk statieftype, voor andere kun je kiezen uit verschillende.
  • Beginners kiezen vaak voor de goedkopere, zwaardere aluminium statieven. Meer gevorderde gebruikers kiezen daarentegen vaak voor een duurder, maar ook hoogwaardiger carbon statief.

Driepoot: Onze selectie

Driepoot: Koop- en Beoordelingscriteria

Nu zullen we je laten zien welke aspecten je helpen bij het kiezen van een geschikt statief. De criteria, die elkaar gedeeltelijk beïnvloeden, zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat je bij de afzonderlijke criteria moet zoeken.

Maat

De optimale maat hangt sterk af van waar je het statief voor nodig hebt. Je moet letten op de volgende drie waarden: de pakmaat, en de minimum en maximum werkhoogte.

De optimale hoogte hangt af van je grootte en de hoogte van je apparatuur.

Laten we beginnen met de werkhoogte. Er is geen optimale werkhoogte. Het hangt af van wat je wilt fotograferen/filmen en ook van hoe lang je bent. Je moet een werkhoogte kiezen waarop je je zo weinig mogelijk hoeft in te spannen.

Maar omdat je ook je hoofd en camera op je statief zet, is de optimale hoogte voor je statief 10 tot 20 cm lager dan je lichaamslengte, afhankelijk van de camera. Dus als je 175 cm lang bent, is een goede statiefhoogte voor jou ongeveer 160 cm. De verpakkingsmaat is vooral belangrijk voor het vervoer. Als je je statief vaak moet vervoeren of mee wilt nemen op reis, moet het zo klein mogelijk zijn.

Anders betekent dit natuurlijk ook dat je de pakmaat bij je keuze buiten beschouwing kunt laten als je je statief helemaal niet, of slechts heel zelden, hoeft te vervoeren.

Gewicht

Als je een reisstatief zoekt, of je moet je statief in het algemeen vaak vervoeren, dan is het gewicht waarschijnlijk het belangrijkste criterium voor je. In dit geval moet het natuurlijk zo licht mogelijk zijn.

Maar dat wil niet zeggen dat een lichter statief automatisch beter is. Integendeel, het gewicht van een statief is iets van een noodzakelijk kwaad. Het verhoogt onder andere de stabiliteit. We vertellen je er hieronder meer over.

Het optimale gewicht is altijd een compromis tussen stabiliteit en comfort. Meer gewicht betekent meer stabiliteit maar minder comfort.

Je moet dus afwegen hoeveel gewicht je wilt of kunt aanvaarden voor de best mogelijke stabiliteit. Hoe je de stabiliteit kunt vergroten ondanks een lager tarragewicht wordt hieronder ook uitgelegd.

Laadvermogen

Het vereiste laadvermogen hangt af van het gewicht van je camera en hulpstukken. In elk geval moet je ervoor zorgen dat hij hoger is dan het totale gewicht dat je wilt dragen. Als het maximum laadvermogen overschreden wordt, kan je beeld naar beneden verschuiven.

Aan de andere kant, en dit zou het veel ergste geval zijn, kan het gebeuren dat je statief of misschien ook je camera-uitrusting beschadigd wordt. In tegenstelling tot stabiliteit betekent een hoger gewicht niet een hoger laadvermogen. Daarom moet je ze altijd apart beschouwen.

Stabiliteit

Of een foto onscherp is, hangt enerzijds af van de stabiliteit en anderzijds van het licht. Dit betekent dat hoe schraler het licht is, hoe belangrijker het is een hoge mate van stabiliteit te hebben. Sterkere wind vergroot ook het belang ervan.

Behalve het gewicht is ook het aantal segmenten van invloed op de stabiliteit. En hoe ver deze en de middenkolom verlengd zijn.

Zoals reeds gezegd wordt de stabiliteit onder andere beïnvloed door het gewicht van het statief. Sommige statieven hebben ook een haak waaraan je extra gewicht kunt bevestigen. Hiermee kun je de stabiliteit iets vergroten zonder een hoger eigen gewicht te hoeven accepteren. De stabiliteit wordt echter niet alleen door het gewicht beïnvloed. Het wordt ook beïnvloed door het aantal beensegmenten en hoe ver ze gestrekt zijn.

Hier betekenen meer afzonderlijke segmenten minder stabiliteit, maar tegelijk een kleinere pakmaat. Als je dan de afzonderlijke segmenten nog verder uitbreidt, vermindert ook de stabiliteit. Je vermindert ook de stabiliteit als je de middenkolom verlengt.

Uitrusting

Waarschijnlijk de belangrijkste beslissing hier is de keuze van een statiefkop. In de meeste gevallen zul je moeten kiezen tussen een kogelkop en een driewegkop. Met kogelkoppen kun je sneller van richting veranderen. Met een drieweg panhead, daarentegen, kun je de beelduitsnede preciezer instellen.

Een ingebouwde waterpas of een bubbelwaterpas zijn ook handig. Deze maken het gemakkelijker om je statief horizontaal uit te lijnen en dus juist op te stellen. Afhankelijk van de ondergrond waarop je je statief wilt opstellen, kunnen ook spikes een handige uitrusting zijn.

Of ze nu permanent geïnstalleerd zijn of gewoon ingesloten, ze kunnen je statief extra stabiliteit geven op gladde of onverharde ondergrond.

Materiaal

Bij de meeste monopods en statieven moet je kiezen tussen carbon en aluminium. Koolstof statieven zijn gemiddeld zo’n 20% lichter zonder aan stabiliteit in te boeten. Ze zijn ook aanzienlijk duurder dan hun aluminium tegenhangers. Vooral bij kleinere statieven, die minder dan een kilo wegen, is het verschil in gewicht nauwelijks merkbaar.

Vind je een carbon statief dat qua prijs op gelijke voet staat met aluminium statieven, dan heeft de fabrikant waarschijnlijk geld bespaard in het productieproces. In zo’n geval zouden we ook afraden het te kopen.

Carbon statieven zijn ook beter bij koud weer. In de winter kunnen aluminium statieven vaak alleen met handschoenen gebruikt worden. Tenzij de poten met ander materiaal bedekt zijn.

Een derde optie is hout. Houten statieven zijn zeldzamer, duurder en veel zwaarder. Anderzijds zijn ze veel stabieler.

Gids: Veelgestelde vragen over statieven in detail beantwoord

Hieronder vind je een paar belangrijke vragen over statieven. We hebben ze voor je gebundeld en kort beantwoord. Na deze gids ken je de belangrijkste vragen over statieven voor camera’s.

Voor wie is een statief geschikt?

In principe zijn statieven geschikt voor iedereen die graag veel foto’s maakt. Driepoten zijn ook bijzonder geschikt voor youtubers, bloggers en livestreamers. Het kan je helpen de kwaliteit van je foto’s en video’s te verhogen. Het neemt ook een last van je schouders of handen.

Stativ für Kameras-1

Je hebt een statief nodig op plaatsen met slecht licht.
(Image source: pixabay.com / Peter H)

Als je onscherpe foto’s wilt maken, heb je een statief nodig. Zelfs met een snelle sluitertijd is het niet gemakkelijk opnamen te maken zonder onscherpte. Vooral als je veel foto’s wilt maken.

Het is net zo met video’s. Zonder statief is het moeilijk onscherpe video’s te maken. Dit geldt vooral voor video’s in beweging. Om mooie video’s in beweging te maken, heb je een zwevend statief nodig.

Welke soorten statieven zijn er?

Als je een statief wilt kopen, hangt alles af van het doel dat je ermee wilt bereiken. Voor klassieke fotografie hebben we twee soorten samengesteld waaruit je kunt kiezen: Monopod en statief.

In de volgende tabel hebben we de voor- en nadelen van elk type voor je op een rijtje gezet:

Type Voordelen Nadelen
Monopod Minder segmenten, Gemakkelijker te draaien, Ruimtebesparend, Lichter Moet ondersteund worden
Driepoot Stabieler, Staat op zichzelf, Veelzijdiger, Kan soms tot monopod omgebouwd worden Zwaarder, Grotere pakmaat

Een monopod bestaat uit minder segmenten, wat een positief effect heeft op de stabiliteit. Hij is beter geschikt voor het fotograferen van bewegende voorwerpen omdat hij gemakkelijker te draaien is. Het bespaart ook ruimte. Zowel bij het opzetten als in de tas.

Dit, en ook het geringere gewicht, maken een monopod tot een goed reisstatief. Bovendien zijn monopods betrekkelijk goedkoop. Een driepoot staat onafhankelijk op drie poten. Hiermee kun je foto’s of film van jezelf maken. Hij kan ook goed worden opgesteld op oneffen terrein.

Hij is ook stabieler dan een monopod en helpt je dus beter om niet te trillen. Statieven kunnen ook gebruikt worden om dicht bij de grond of van bovenaf te fotograferen. Er zijn ook statieven die zowel als monopod en als statief gebruikt kunnen worden.

Wat kost een statief?

De prijzen van statieven lopen sterk uiteen. Het is aan jou om te beslissen hoeveel je voor een statief wilt betalen, maar we raden je aan bij de aanschaf rekening te houden met de prijs van je camera.

Duurdere statieven zijn meestal beter, maar je zou voor je statief niet meer dan ongeveer een derde van de prijs van je camera moeten betalen. Monopods beginnen rond de 8 euro, statieven rond de 12 euro. Zoals gezegd zijn carbon statieven duurder, maar ze zijn ook lichter dan aluminium statieven. Je moet rekenen op minstens 50 euro voor een carbon statief.

Typ Prijsbereik
Monopod ca. 8 tot 570 euro
Tripod ca. 12 tot 1000+ euro

Voor een monopod is het bereik tot 570 euro, terwijl je voor een statief tot enkele duizenden euro’s kunt betalen.

Wat zijn de alternatieven voor een statief?

De verschillende alternatieven vloeien voort uit de talrijke toepassingsgebieden. Elk van de alternatieven heeft zijn eigen bijzondere kenmerken, waardoor ze beter of slechter geschikt zijn voor de afzonderlijke gebieden.

Type Beschrijving
Tafelstatief Ze worden ook wel ministatiefjes genoemd. Ze zijn heel klein en licht. Daarom zijn ze goed voor op reis. Ze hebben echter meestal een betrekkelijk gering laadvermogen. Omdat ze ook als selfie stok gebruikt kunnen worden, zijn ze ook goed voor bloggers en youtubers.
Klemstatief Ze worden meestal op tafelbladen geschroefd. Ze zijn vooral goed voor interviews aan een tafel. Omdat ze zowel licht als camera’s kunnen dragen, worden ze ook vaak gebruikt voor livestreams of bij het opnemen van Let’s Plays.
Drijvend statief Ze kunnen je camera dynamisch stabiliseren, waardoor ze goed zijn voor het opnemen van video’s of livestreams in beweging. Behalve camera’s kunnen ze ook smartphones ondersteunen, wat vaak gebruikt wordt voor mobiele livestreams.

Voor speciale toepassingen kun je vaak maar één alternatief gebruiken. In de fotografie worden echter meestal statieven gebruikt. Vooral omdat er, zoals reeds gezegd, ook statieven zijn die als monopods gebruikt kunnen worden.

Hoe zet ik een statief op?

We vertellen je hoe je het beste een statief kunt opstellen en geven je een paar tips over de afzonderlijke stappen waar je op moet letten.

Stativ für Kameras-2

De stabiliteit is groter als de pootsegmenten en de middenzuil ingeschoven zijn.
(Image source: pixabay.com / Alexas_Fotos)
  • Trek de beensegmenten uit elkaar. Trek eerst de beensegmenten één voor één van boven naar beneden uit. Dit is belangrijk voor de stabiliteit, want de driepoot zal stabieler zijn als alleen de grotere segmenten worden uitgeschoven dan als alleen de kleinere worden uitgeschoven.
  • Zet het statief recht. Zelfs als de camera nog op de statiefkop kan worden uitgelijnd, staat het statief steviger als je hem al zo goed mogelijk op de poten uitlijnt. Je kunt het dan met de kop fijner afstellen.
  • Verleng de middenkolom. Om een grotere werkhoogte te bereiken, kun je de middenkolom verlengen. Houd er echter rekening mee dat dit een verlies aan stabiliteit tot gevolg heeft. Je moet hem pas verlengen als je de benen al helemaal uit elkaar getrokken hebt. Je verliest minder stabiliteit door de benen.
  • Controleer de sloten. Voordat je de camera monteert, moet je controleren of alle vergrendelingen goed vastzitten. Zijn ze dat niet, dan kunnen de afzonderlijke segmenten onder belasting weer in elkaar schuiven. Dit kan je beeld weer verschuiven. In het ergste geval kan je statief zelfs omvallen en je uitrusting beschadigen.
  • Monteer de camera. Nu kun je je camera monteren. Je hebt misschien een adapter nodig als je camera niet op de kop past. Als je verschillende camera’s hebt die je vaak wilt verwisselen, kunnen snelsluitplaten je hierbij helpen.
  • Gewichtsverplaatsing. Verplaats je het gewicht van het midden naar de buitenkant, door aanhechtingen, of omdat je op staand formaat overschakelt, dan moet je ervoor zorgen dat één been ook in deze richting staat. Als je het gewicht over twee poten verdeelt, kan het statief gemakkelijker kantelen.

Welk statief is het beste om van bovenaf te fotograferen?

Een statief met een buigbare middenzuil is het beste om van bovenaf foto’s te maken. Je kunt hem dan 90° kantelen. Zo kun je naar beneden fotograferen of filmen.

Afhankelijk van de werkhoogte die je nodig hebt, kun je de poten onuitgeklapt laten en het statief op de tafel zetten. Je kunt ook de poten uitschuiven en het statief naast een tafel zetten. Bij sommige statieven kan de middenzuil ook omgekeerd worden. Dit brengt je met je camera nog dichter bij de grond.

Stativ für Kameras-3

Een statief met een buigbare middenzuil is het meest geschikt om van bovenaf opnamen te maken.
(Image source: pixabay.com / Hans Braxmeier)

Als je de middenzuil schuin zet, moet je ook letten op de gewichtsverplaatsing. Als de schuine middenzuil tussen twee poten staat, zal je statief gemakkelijker kantelen. Ook hier is het het beste om je gewicht op één been te zetten.

Conclusie

Met een statief kun je foto’s maken bij weinig licht zonder ze onscherp te maken. Je kunt ook opnamen maken met langere belichtingstijden. Er zijn ook andere soorten statieven die je kunt gebruiken, bijvoorbeeld om vloeiende video’s in beweging te maken.

Voor fotografie kun je echter vooral kiezen tussen monopods en statieven. Statieven zijn bijzonder geschikt voor foto’s met lange belichtingstijden. Drijvende statieven zijn goed voor youtubers en iedereen die in beweging wil filmen. Klemstatieven zijn geschikt voor interviews en live streams op de PC.

Als je eenmaal een statief gekozen hebt, zul je al gauw merken hoe de kwaliteit en diversiteit van je foto’s en video’s verbeteren.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies