Onze selectiecriteria
Met een draadloze koptelefoon heb je absolute bewegingsvrijheid. Eindelijk kun je al die lastige kabels vaarwel zeggen. Een wereld vol mogelijkheden, functies en connectiviteit welkom heten, zonder grenzen en altijd nieuw.
De draadloze koptelefoon van nu heeft een ergonomisch ontwerp en draagt zeer comfortabel. Hij beschikt over hoge geluidskwaliteit en verbeterde batterijen, wat urenlang luisterplezier oplevert. Kortom, een ervaring die het gebruik van een koptelefoon met kabel ver overstijgt.
Bovendien bestaat de voormalige achilleshiel van dit type koptelefoon niet meer. Het gaat dan om de magere geluidskwaliteit, want deze is in de afgelopen jaren met reuzenstappen verbeterd. Mocht je nog twijfelen over het merk en type draadloze koptelefoon dat je wilt kopen, geen zorgen. We willen in dit artikel alle handige ins en outs over draadloze koptelefoons met je delen, die handig zijn voor je er een kiest. Zo koop je de juiste draadloze koptelefoon.
Inhoud
Belangrijk om te weten
- Het belangrijkste voordeel van een draadloze koptelefoon, is dat je er geen kabel voor nodig hebt om te verbinden met de muziekspeler. De meeste draadloze koptelefoons gebruiken namelijk Bluetooth technologie om deze verbinding te maken.
- Bluetooth koptelefoons zijn de laatste jaren sterk verbeterd. De aptX technologie stelt je in staat om hoge geluidskwaliteit over te dragen met een lage latentie. Vandaag de dag is het verschil in geluidskwaliteit tussen bekabelde en draadloze koptelefoons minimaal.
- Er zijn verschillende soorten draadloze koptelefoons. Allereerst, in-ear of type oordop, die in de gehoorgang blijven zitten. Verder, over-ear die het hele oor omsluit en on-ear, die op het oor rust, maar deze niet afsluit. Deze laatste twee soorten zijn het meest comfortabel. Bovendien bieden ze een sterk verbeterde geluidskwaliteit, doordat vele van deze draadloze koptelefoons omgevingsgeluiden dempen.
Onze Selectie: De beste draadloze koptelefoon op de markt
Hieronder laten we je kennismaken met de 5 beste draadloze koptelefoons die op dit moment in Nederland te verkrijgen zijn. Kijk welke draadloze koptelefoon het beste past bij wat jij zoekt.
- Sony WH 1000XM3 draadloze koptelefoon
- Bose QuietComfort 35 II draadloze koptelefoon
- Samsung Galaxy Buds draadloze oortjes
- Sennheiser RS 120-II draadloze koptelefoon
- Apple AirPods 2 draadloze oortjes
Sony WH 1000XM3 draadloze koptelefoon
Sony WH-1000XM3 - Draadloze over-ear koptelefoon met Noise Cancelling - Zwart
Koop op Bol.com
Draadloze koptelefoon van Sony met actieve ruisonderdrukking. Optimalisatie van ruis-minimalisatie, die zich aanpast aan bewegingspatronen en verschillen in luchtdruk. Quick Attention modus, ofwel gebarenbediening over de oorschelp om de hoofdtelefoon te bedienen.
Is compatibel met Amazon Alexa en heeft een perfecte pasvorm rond het oor. Met Bluetooth 4.1 en one-touch-verbinding via NFC voor draadloos muziek luisteren, zonder belemmerende kabels. Regel de geluidsinstellingen met de Connect-app en geniet van snelladen en de lange batterijduur, tot 30 uur.
Bose QuietComfort 35 II draadloze koptelefoon
Bose QuietComfort 35 serie II - Draadloze over-ear koptelefoon met Noise Cancelling - Zwart
Koop op Bol.com
Deze koptelefoon is hard op weg naar de icoon-status onder de draadloze koptelefoons. De Bose QuietComfort 35 II heeft een zeer elegante en moderne afwerking, met memory schuim oordoppen. Bose is een van de sterkste spelers op de markt als het gaat om geluidskwaliteit.
De ruisonderdrukking van deze draadloze hoofdtelefoon is spectaculair en gemakkelijk te bedienen. De batterij heeft een duur van ongeveer 20 uur en bevat een functie om snel te laden. Handige extra is het bedienen van de apparaten in jouw smart home, door middel van stemcommando’s aan Alexa.
Samsung Galaxy Buds draadloze oortjes
Samsung Galaxy Buds - Zwart
Koop op Bol.com
De Samsung Galaxy Buds zijn het antwoord op de Airpods van Apple. Deze nieuwe generatie oortjes zijn ontworpen in samenwerking met AKG en produceren een omvangrijke sound. Daarnaast zijn de Buds voorzien van dubbele microfonen die zich aanpassen aan de omgeving.
De Galaxy Buds worden opgeladen in de meegeleverde Charging Case. Bij volledig opgeladen Buds kun je maar liefst 6 uur achtereenvolgend muziek luisteren. Daarnaast ontvangt de Charging Case stroom via de USB-C poort of door Samsung Wireless Power Share.
Sennheiser RS 120-II draadloze koptelefoon
Sennheiser RS 120 II - Draadloze on-ear koptelefoon - Zwart
Koop op Bol.com
Met deze draadloze koptelefoon kun je overal in huis naar tv, hifi of radio luisteren zonder anderen te storen, dus zelfs in de tuin. Open on-ear ontwerp die op de oorschelp rust, maar niet hermetisch afsluit. Gemakkelijk op te laden en te bewaren op het laadstation.
Genieten van draadloze vrijheid, met een uitstekend bereik tot wel 80 meter, want het signaal gaat zelfs door muren en plafonds! Zeer lichte draadloze koptelefoon, die ook bij langdurig dragen uiterst comfortabel zit. Maakt een einde aan dat vervelende, knellende gevoel.
Apple AirPods 2 draadloze oortjes
Apple AirPods 2 - met reguliere oplaadcase
Koop op Bol.com
De nieuwe versie van de Apple Airpods beschikken over de nieuwe H1-Chip, hiermee is het mogelijk om onder andere Hé Siri te gebruiken, in plaats van op de airpod te tikken. Je kan met de Airpods tot wel 5 uur achter elkaar muziek luisteren en als de airpods leeg zijn staat één kwartier laden al gelijk aan 3 uur muziek luisteren.
Al jouw Idevices apparaten zijn eenvoudig te koppelen. Eenmaal gekoppeld zullen ze in het vervolg automatisch verbinding maken met je iPhone, iPad, Mac en/of Apple Watch. Let wel op, deze 2019 versie beschikt niet over de draadloos oplaadbare oplaadcase.
Shopgids: Alles wat je moet weten over een draadloze koptelefoon
Een draadloze koptelefoon verbind je met de geluidsbron, door middel van technologieën zoals Bluetooth. Hierdoor kun je voor altijd gedag zeggen tegen die in de knoop rakende of brekende kabels. Bluetooth koptelefoons bieden een ongelooflijke bewegingsvrijheid, terwijl je op de geluidskwaliteit niet hoeft in te boeten.
(Bron: Daisydaisy: 82976473/ 123rf.com)
Er zijn draadloze koptelefoons met ruisonderdrukking, ook wel noise-cancelling genoemd. Deze apparaten zijn ideaal om omgevingsgeluiden te dempen. Om geconcentreerd te werken, of om volledig op te gaan in jouw film of spel. Zonder storend gepraat om je heen, of het geluid van vliegtuigmotoren. Dit type draadloze koptelefoon is momenteel populair, in een steeds voller en drukker wordend Nederland. Omdat je hier zoveel keuze hebt, kan het nog best lastig zijn om precies de juiste draadloze koptelefoon te vinden. Een draadloze koptelefoon die precies in zich heeft, waar jij naar op zoek bent.
Welke soorten draadloze koptelefoons zijn er?
On-ear modellen draadloze koptelefoon zet je op je oor, maar sluit deze niet volledig af. Over-ear soorten draadloze koptelefoon bedekken het gehele oor. Deze laatste twee modellen zijn doorgaans veel krachtiger dan een draadloze koptelefoon die je in het oor aanbrengt. Veel over-ear en on-ear modellen hebben een actieve ruis onderdrukkende functie.
Als we de draadloze koptelefoon indelen op connectiviteit, of wijze van verbinding:
- Bluetooth
- NFC
Bluetooth beschikt over zogenaamde codecs, waarvan SBC de bekendste is. Deze codecs hebben een hogere latentie dan kabels. Dat wil zeggen, dat er enige vertraging in de dataoverdracht kan zitten en dat de geluidskwaliteit minder is. Als het bereik niet perfect is, kan het geluidssignaal korte, hoorbare onderbrekingen geven. De aptX codec biedt echter een snelle data overdracht via Bluetooth en een veel betere geluidskwaliteit. Tenslotte is daar nog de codec AAC, welke het iTunes platform gebruikt. Deze, AAC, is ook te vinden in veel draadloze koptelefoons.
NFC, aan de andere kant, zorgt voor data-overdracht van beperkte omvang. De afkorting NFC, staat voor near field communication. Deze technologie is bedacht om compatibele apparaten met elkaar te verbinden. Koptelefoons met NFC technologie verbinden zich snel -vaak automatisch- met andere apparaten. Via NFC kun je de vaak de verschillende geluidsinstellingen van jouw draadloze koptelefoon instellen.
Plaatsing | Connectiviteit |
---|---|
In-ear koptelefoon | Bluetooth (Bluetooth 4.1, Códec aptX, AAC, SBC) |
Over-ear koptelefoon | NFC Connectiviteit |
On-ear koptelefoon | NFC Connectiviteit |
Hoeveel kost een draadloze koptelefoon?
Wist je dat het langdurig luisteren naar harde muziek via een draadloze koptelefoon schadelijk kan zijn voor de gezondheid? Het kan jouw gehoor aantasten.
Waar koop ik een draadloze koptelefoon?
(Bron: Fortton: 122434426/ 123rf.com)
Waar moet je op letten bij je aankoop?
We zijn niet allemaal geluidsexperts, daarom is het handig om de belangrijkste kenmerken van de draadloze koptelefoon te kennen. Zeker als je verschillende modellen draadloze koptelefoon met elkaar wilt vergelijken, voordat je jouw keuze maakt. Hieronder laten we je zien waar je op kunt letten, voordat je jouw ideale draadloze koptelefoon koopt:
Connectiviteit
Een draadloze koptelefoon werkt door middel van een Bluetooth-verbinding, tussen jouw draadloze koptelefoon en geluidsspeler. Er bestaan echter verschillende versies van deze technologie voor connectiviteit. Vandaag de dag is versie 5.0 beschikbaar, maar een apparaat met Bluetooth versie 4.1 is ook nog steeds op de Nederlandse markt verkrijgbaar.
Sommige draadloze koptelefoons beschikken over NFC technologie die de connectiviteit verbetert en verkort.
Bereik
Het bereik van een draadloze koptelefoon is een zeer belangrijk criterium. Is de afstand tussen jouw muziekspeler en draadloze koptelefoon meer dan 20 meter, haal dan signaal verstorende obstakels weg. Wil je de draadloze koptelefoon in huis gebruiken? Let dan op het bereik van jouw koptelefoon en een centrale plaatsing van de zender.
Sportieve modellen draadloze koptelefoon hebben meestal een bereik kleiner dan 10 meter. Dit zijn compacte modellen, waarbij je de speler dichtbij je draagt. Ze zijn bedacht voor het gebruik in de vrije ruimte buiten.
https://www.instagram.com/p/Bz-ZynpiSjL/?utm_source=ig_web_copy_link
Accuduur
Een draadloze koptelefoon beschikt over een accu, zodat je geen last hebt van hinderlijke kabels. Een draadloze koptelefoon van goede kwaliteit, bijvoorbeeld van het merk Bose, heeft soms een accuduur van wel 24 uur. Dit is zeker meer dan voldoende voor gebruik in huis. De goedkopere modellen die geschikt zijn om mee te sporten, geven je tot ongeveer 12 uur autonomie op een batterijlading.
Vrijwel alle draadloze koptelefoons bieden je de mogelijkheid tot snelladen. Dit betekent een paar minuten laden, voor een paar uur luisterplezier. Snelladen is een handige extra, maar vervangt nooit het volledige opladen van het apparaat. Sommige merken voorzien je ook van een noodkabel, zodat je jouw draadloze koptelefoon kunt blijven gebruiken als de batterij leeg is.
Actieve ruisonderdrukking
Veel merken bieden in hun hoogste kwaliteitscategorie draadloze koptelefoons met actieve ruisonderdrukking. Deze functie zorgt voor het dempen van omgevingsgeluiden, en soms zelfs totale isolatie daarvan. Deze functie gebruikt extra energie, maar is een veelgeprezen eigenschap van de draadloze koptelefoon. Handig voor mensen die zich willen concentreren op hun werk of film, dus zich even willen afsluiten voor de rumoerige buitenwereld.
Sommige sportieve draadloze koptelefoons beschikken ook over deze dempende functie. Deze functie haalt het niet, bij de ruisonderdrukking op de on-ear of over-ear modellen. Ook is het tijdens het sporten niet handig je volledig af te sluiten van de omgeving, want dit kan gevaarlijk zijn.
Samenvatting
Er zijn draadloze koptelefoons voor ieder wat wils. Voordat je er een koopt is het handig om na te gaan in welke context je de draadloze koptelefoon wilt gebruiken en wat je ervan verwacht.
Wil je ermee sporten? Kies dan vooral voor een in-ear model draadloze koptelefoon, want deze zijn lichter en goedkoper. Ga je echter voor spectaculair geluid en de mogelijkheid tot het dempen van omgevingsgeluid? Ga dan voor een draadloze koptelefoon van topkwaliteit die op het oor zit, of deze omsluit. Deze laatste twee zitten zeer comfortabel en bieden je uitstekend rendement.
Vond je dit artikel over draadloze koptelefoons leuk? Deel het dan via sociale netwerken, of laat hieronder jouw opmerking of vraag achter.
(Bron van de uitgelichte afbeelding: Jirkaejc: 53201032/ 123rf.com)