Onze selectiecriteria
Wil je digitale televisie in goede kwaliteit kunnen ontvangen? Dan heb je een digitale ontvanger nodig. Dit helpt je niet alleen om digitale TV diensten via satelliet, antenne of kabel te ontvangen, maar biedt ook een reeks praktische, extra functies die je TV-ervaring nog aangenamer maken.
Met onze digitale ontvanger test 2023 willen we je helpen de juiste digitale ontvanger voor je te vinden. We laten je zien waar je vooral op moet letten bij het kopen en vergelijken de voor- en nadelen van de verschillende soorten ontvangst.
De belangrijkste feiten in het kort
- Een digitale ontvanger is een elektronische ontvanger die digitale televisiediensten ontvangt en doorgeeft. Digitale televisie biedt vooral voordelen zoals een groter programma-aanbod en ook een betere kwaliteit.
- Er zijn verschillende soorten ontvangers die digitale televisie ontvangen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kabel-, satelliet- en antenneontvangst. Je moet dus ook een ontvanger kopen die bij de ontvangstsoort past.
- Behalve de functie van het ontvangen van digitale TV kanalen, bieden digitale ontvangers ook een aantal andere praktische functies, zoals de opnamefunctie of surfen op het Internet.
Digitale ontvanger: Onze selectie
- Hd-Line Digitale Ontvanger
- Anadol Digitale Ontvanger
- Premiumx Digitale Ontvanger
- Leyf Digitale Ontvanger
Hd-Line Digitale Ontvanger
Tot slot kunt u overal in huis met gemak zenders wisselen dankzij de effectieve afstandsbediening die over grote afstand de satellietontvanger bedient. Mocht u problemen ondervinden bij het aansluiten, dan raden we u aan de aansluiting van uw ontvanger te verwijderen en na 5 minuten weer aan te sluiten. Uw ultieme kijkervaring begint met de HD-Line digitale satellietontvanger.
Anadol Digitale Ontvanger
Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.
Ervaar full HD-beeld- en geluidskwaliteit met de Anadol hybride digitale ontvanger en verander uw televisie in een ware beleving. Perfect geschikt voor Unitymedia, Kabel BW, Kabel Duitsland, Telecolumbus, Vodafone, Willy.Tel, Deutsche Telekom, Kabel Plus, enz. Bovendien mist u nooit meer uw favoriete serie dankzij de PVR-opnamefunctie en timeshift, die het mogelijk maken om eenvoudig op te nemen, te pauzeren en voort te zetten.
Premiumx Digitale Ontvanger
Ontdek de wereld van de ongecodeerde digitale satelliettelevisie met de PremiumX digitale satellietontvanger. Nu kunt u genieten van Full HD en SD satelliettelevisie in verbluffende 1080p of 1080i resolutie via een HDMI-aansluiting of een SCART-aansluiting. Maar wat krijgt u precies bij uw aankoop? U ontvangt een hoogwaardige digitale satellietontvanger, een handleiding in het Duits, een afstandsbediening inclusief batterijen en een HDMI-kabel voor de beste beeld- en geluidskwaliteit.
Leyf Digitale Ontvanger
Ontdek de ongeëvenaarde kwaliteit en gebruiksgemak van de LEYF digitale ontvanger. Met een multifunctionele afstandsbediening die verbazingwekkend goed werkt over lange afstanden, kunt u moeiteloos navigeren en de gewenste handeling uitvoeren. U zult ongetwijfeld de eenvoudige installatie en intuïtieve menunavigatie waarderen, waarmee u zonder gedoe zenders en kanalen kunt zoeken, verwijderen en verplaatsen.
Koop- en evaluatiecriteria voor digitale ontvangers
Bij de aanschaf van een digitale ontvanger moet je je bewust zijn van de criteria die voor jou belangrijk zijn. Dit kan van persoon tot persoon verschillen. We geven je een goed overzicht van de koop- en beoordelingscriteria waarmee je rekening moet houden als je een digitale ontvanger koopt. Deze criteria kunnen je helpen om digitale ontvangers met elkaar te vergelijken:
In de volgende paragrafen leggen we uit wat je in de criteria moet zoeken.
Resolutie
Resolutie kan van cruciaal belang zijn voor de perfecte kijkervaring thuis. Maar niet elke digitale ontvanger heeft dezelfde resolutie. Er zijn veel verschillende resoluties, maar om de zaken te vereenvoudigen kunnen we onderscheid maken tussen de volgende resoluties:
- HD
- HD+
- Full HD
- 4K
Wil je een maximaal perfecte TV ervaring met een zeer goede resolutie, let er dan bij de keuze van je digitale ontvanger op dat hij minstens in Full HD beschikbaar is, maar op zijn best in 4K. Vooral met 4K moet je er echter rekening mee houden dat je dieper in je portemonnee moet graven. In ruil daarvoor zul je kunnen genieten van televisie in de beste kwaliteit.
Verbindingen
Hoe meer verbindingen je ontvanger heeft, hoe meer functies hij kan hebben. De verbindingen omvatten:
- HDMI: Je kunt je digitale ontvanger op je TV toestel aansluiten met een HDMI verbinding en een bijbehorende kabel, die meestal bij de levering inbegrepen is.
- SCART: Oudere TV-toestellen hebben vaak geen HDMI aansluiting, maar in plaats daarvan een SCART aansluiting. In dit geval moet je ervoor zorgen dat de ontvanger ook zo’n verbinding heeft, als je toestel dat vereist.
- USB: Een USB poort kan gebruikt worden om de ontvanger aan te sluiten op externe apparatuur zoals smartphones of laptops. Hij kan gebruikt worden om foto’s, video’s en muziek af te spelen. Het is ook mogelijk een externe harde schijf aan te sluiten. Met behulp van de USB poort kunnen ook nieuwe software updates worden uitgevoerd om het apparaat bij de tijd te brengen.
- Ethernet: Ethernet is een netwerkverbinding die je toegang geeft tot het Internet. Je kunt er bijvoorbeeld mee op het Internet surfen en naar video’s op YouTube kijken.
Voor je koopt, is het belangrijk te weten waarvoor je de ontvanger wilt gebruiken. Als je bijvoorbeeld een externe harde schijf wilt aansluiten, moet die altijd een USB poort hebben.
Internetfunctie
Een Internet functie op een digitale ontvanger kan heel praktisch zijn. Je kunt er mee surfen op het internet en toegang krijgen tot streaming diensten als Netflix of Amazon Prime Video. Er zijn extra digitale ontvangers met WLAN functie voor dit doel. Als alternatief zijn er ontvangers met een LAN verbinding die je via een kabel met je router kunt verbinden en zo ook toegang hebt tot het Internet.
Een andere praktische eigenschap is dat het downloaden van software updates hierdoor heel gemakkelijk gaat en het systeem altijd up-to-date is. Ook al kost een ontvanger met Internetfunctie meestal meer, de aanschaf kan beslist de moeite waard zijn vanwege de vele extra functies.
CI+ module
Een CI+ interface geeft je toegang tot allerlei andere versleutelde programma’s. Deze functie wordt vooral gebruikt voor betaal-TV kanalen. Zogenaamde smart cards kunnen in deze CI+ interfaces gestoken worden. Smartcards zijn credit card-achtige kaarten die je in de CI+ module van je ontvanger steekt en waarmee je Pay-TV kanalen kunt decoderen.
Tot welke kanalen je toegang hebt hangt af van het zenderpakket waarop je bij je provider geabonneerd bent. Als deze functie belangrijk voor je is, controleer dan voor je hem koopt of de ontvanger een CI+ interface heeft.
Opnamefunctie
Ben je niet thuis en wil je je programma niet missen? Of kijk je naar twee programma’s tegelijk die je niet wilt missen? Een opnamefunctie kan je bij dit dilemma helpen. De opnamefunctie is een zeer populaire eigenschap van digitale ontvangers.
Als je digitale ontvanger een opnameknop heeft, kun je gemakkelijk programma’s opnemen en ze later afspelen.
Om de opnamen te kunnen opslaan heeft de ontvanger ofwel een ingebouwde harde schijf nodig, ofwel een aansluiting waarop een externe harde schijf kan worden aangesloten.
Harde schijf
Zoals reeds gezegd zijn er twee mogelijkheden voor de harde schijf: een interne harde schijf en een externe harde schijf. Het voordeel van een interne harde schijf is dat opnemen heel gemakkelijk is, want de opname wordt direct op de harde schijf opgeslagen. Je moet er echter rekening mee houden dat een ontvanger met een geïntegreerde harde schijf meer kost dan een gewone ontvanger.
Een externe harde schijf, daarentegen, moet van buitenaf met de ontvanger verbonden worden. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat de opnamen er relatief veilig bewaard kunnen worden. Als de digitale ontvanger met een interne harde schijf stuk gaat, kunnen ook de opnamen verloren gaan.
Gids: Veel gestelde vragen over digitale ontvangers in detail beantwoord
Waarom heb ik een digitale ontvanger nodig?
Ontvangers bieden nu ook een reeks praktische functies. Je kunt nu programma’s opnemen of op het Internet surfen. Als je ontvanger precies deze functies heeft, zoek dan voor je koopt uit of hij ze ook echt heeft. Nieuwere TV-toestellen hebben zo’n ontvanger al intern ingebouwd, dus je hebt er geen extern nodig. Dit is echter vaak niet het geval bij oudere toestellen, zodat een externe ontvanger nodig is.
Waar moet ik op letten als ik een digitale ontvanger koop?
Merk ook op of je de receiver en je TV met een HDMI of SCART kabel moet verbinden. Als je de ontvanger koopt, let er dan op dat hij precies deze aansluiting heeft. Bedenk dat niet elke ontvanger dezelfde functies heeft. Sommige ontvangers hebben slechts beperkte functies, terwijl andere een breed scala van mogelijke functies hebben. Deze variëren van opnamefuncties tot Internet mogelijkheden.
Hoe werkt een digitale ontvanger?
Deze gegevens moeten op de televisie doorgegeven worden. Om dit te bereiken moet een zogenaamde “modulatieprocedure” plaatsvinden. Afhankelijk van het soort receptie kunnen deze procedures er verschillend uitzien. De digitale ontvanger bevat een zogenaamde tuner die de ontvangen gegevens decodeert en ook filtert. Zodra de gegevens gedecodeerd zijn, kunnen ze door de terminal “gelezen” worden. Deze worden dan verder verwerkt als video- en geluidssignalen en komen bij het TV-toestel aan.
Welke soorten digitale ontvangers zijn er en welke is de juiste voor jou?
Er bestaat niet zoiets als “de allerbeste” soort receptie. Welke soort receptie je uiteindelijk kiest hangt af van je persoonlijke voorkeuren, maar ook van waar je woont. Het is daarom het beste om na te denken over wat voor jou belangrijk is in je televisie-ervaring en in hoeverre je bereid bent meer geld te investeren voor een betere ervaring.
Wat kost een digitale ontvanger?
Type | Prijsklasse |
---|---|
Digitale kabelontvanger | 20 - 450€ |
Digitale satellietontvanger | 20 - 500€ |
Digitale DVB-T2 ontvanger | 20 - 400€ |
Wil je dat je ontvanger meer functies heeft, wees dan bereid iets meer geld uit te geven. Je bent er echter zeker van dat je een goede digitale ontvanger vindt met een breed scala aan mogelijkheden voor een goede prijs.
Kan ik naar de radio luisteren via een digitale ontvanger?
Als je een grote radioliefhebber bent, kun je ook denken aan een investering in een zogenaamde hifi-ontvanger. Deze heeft een geïntegreerde radio en biedt een onovertroffen geluid. Een hifi-ontvanger biedt je de mogelijkheid een grote verscheidenheid aan radiozenders te ontvangen. Sommige modellen hebben ook de mogelijkheid om Internet radio te ontvangen. Let er echter op dat hij DAB+ geschikt is en dus digitale radio kan ontvangen.
Welke extra functies kan een digitale ontvanger hebben?
Type | Functie |
---|---|
Elektronische programmagids | Biedt een overzicht van de lopende programma’s waaruit je het programma kunt kiezen dat het best bij je past. |
USB mediaspeler | Video’s, foto’s en muziek kunnen met een USB stick via het toestel worden afgespeeld. |
Timer | Met behulp van een timerfunctie kun je een tijd kiezen waarop het programma moet worden opgenomen. Deze functie is bijzonder handig als je niet thuis bent. |
Slaaptimer | De sleeptimer zorgt ervoor dat de ontvanger zichzelf op een vooraf ingestelde tijd uitschakelt. |
Timeshift | Deze functie schakelt tijdverschoven televisie in. Als je de kamer even verlaat, kun je op een bepaald punt pauzeren. Als je terugkomt, gaat het programma verder op het exacte punt waar je pauzeerde. |
Bewerkingsfunctie | Als je een programma hebt opgenomen, kun je de bewerkingsfunctie gebruiken om de opname achteraf te bewerken en bijvoorbeeld storende reclame te verwijderen. |
Niet elke ontvanger heeft deze functies. Kijk dus altijd goed naar de productbeschrijving om meer te weten te komen over de functies van de ontvanger.
Wat zijn de alternatieven voor digitale ontvangers?
Met IPTV kun je gewone TV zenders ontvangen, net als met andere soorten ontvangst. Je hebt echter ook de extra functie om streaming diensten te gebruiken. Om IPTV te kunnen ontvangen, moet ook een IPTV abonnement geboekt worden bij de respectievelijke aanbieder.
Interne digitale ontvanger: Het is ook mogelijk een TV-toestel te kopen met een ingebouwde ontvanger. In dit geval heb je natuurlijk geen externe ontvanger nodig en zijn alle functies die je nodig hebt al in het TV toestel geïntegreerd. Als je een goed functionerende televisie hebt die je niet per se hoeft te vervangen, kun je het beste een externe ontvanger nemen. Maar als je toch een nieuwe TV nodig hebt, is het zeker de moeite waard te investeren in een TV met een geïntegreerde digitale ontvanger.
Foto bron: Popov / 123rf