Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote diascanner test 2021. Hier stellen we je alle diascanners voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en ook een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. Hiermee willen we je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste diascanner voor je te vinden.
Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens, waar je beslist aandacht aan moet besteden, als je een diascanner wilt kopen.
Inhoud
Belangrijk om te weten
- Er zijn drie verschillende soorten scanners. Hybride scanners, filmscanners en camera opzetstukken. Deze zijn verschillend geschikt voor verschillende doeleinden.
- Afhankelijk van het type scanner kunnen verschillende diaformaten en andere media gescand worden. Er zijn ook scanners die hele tijdschriften automatisch kunnen scannen.
- Belangrijke kenmerken zijn een hoge resolutie, krascorrectie en beeldbewerkingsmogelijkheden. Dit omvat ook de aangeboden software
Diascanner: Onze selectie
Shopgids Diascanner: Alles wat je moet weten
Wat zijn de voordelen van het digitaliseren van dia’s?
Wat is het proces van digitalisering?
De maximale resolutie van amateur-toestellen is ongeveer 46oo dpi. (De uitleg van de term dpi wordt gegeven in de categorie Adviseur) Semi-professionele toestellen bereiken tot 7200 dpi. Hogere waarden kunnen alleen bereikt worden met zogenaamde trommelscanners. Trommelscanners worden tegenwoordig vooral gebruikt in de professionele sector van de pre-press technologie. Voor thuisgebruik zijn ze vervangen door flatbed en doorvallend-licht scanners.
Een ander punt is de interpolatie. Door dit proces kunnen dia’s met een lagere resolutie gescand en vervolgens geëxtrapoleerd worden. Hiermee kan echter zelden zo’n hoogwaardig resultaat bereikt worden als met een hoge optische resolutie. Essentiële criteria voor goede scanners zijn naast de overeenkomstige hoge resolutie (resp. puntdichtheid of dpi) een grote kleurdiepte. Een hoge detailnauwkeurigheid is dus van cruciaal belang om resultaten van hoge kwaliteit te krijgen.
Moderne methoden voor stof- en krascorrectie bieden bijzondere voordelen. Met een geschikte diascanner kunnen dergelijke effecten al tijdens het scannen geëlimineerd worden. Daar zijn verschillende methoden voor, die we in het volgende zullen uitleggen.
Vereenvoudigd uitgelegd, krijgt men door te scannen verschillende informatie over de dia. Met behulp van deze informatie kan het beeld digitaal gereproduceerd worden.
Wat zijn de alternatieven voor de diascanner?
Omkeerpapier
Het principe van deze methode is vergelijkbaar met de typische afdruk van een negatief. Het belangrijkste verschil is dat er geen fotopapier gebruikt wordt. Deze methode geeft een resultaat met minder contrast en lagere kleurverzadiging.
Intermediair negatief
Deze term verwijst naar het fotograferen van dia’s. Zo worden bijvoorbeeld camerahulpstukken of contactkopieën gebruikt om een negatief te maken. Van dit negatief kunnen dan afdrukken gemaakt worden. De vraag is hier of het goede resultaat de verhoudingsgewijs grote hoeveelheid werk rechtvaardigt.
Agfa-Digipring
Dit proces lijkt het meest op de diascan. Ook hier wordt de dia regel voor regel gescand en geoptimaliseerd. Minder doorslaggevende contrastinformatie wordt onderdrukt. De contrastomvang is beperkt en het beeld wordt aangepast. Het is bijzonder belangrijk om de voor de bewerking gebruikte software juist in te stellen en te ijken. Het beeld wordt dan belicht op standaard fotopapier. Het Agfa Digiprint proces is goed geschikt voor thuisgebruik en biedt resultaten met een goede beeldkwaliteit. De dia digitaal opslaan is met dit procédé niet mogelijk - in tegenstelling tot de diascanner.
Dit proces is op zichzelf staand, de dia wordt zichtbaar gemaakt door hem op fotopapier te belichten. Deze fotoafdrukken kunnen echter met een gewone flatbed of documentscanner gescand en zo gedigitaliseerd worden. Dit levert echter een aanzienlijk kwaliteitsverlies op, bij een verder goed resultaat.
Ilfochrome
Deze term verwijst naar een speciaal fotografisch papier. Het kwalitatief betere resultaat vergeleken met het omkeerpapier is vooral te danken aan het betere contrastgedrag van het papier. Door helderder wit en donkerder zwart wordt een grotere contrastomvang bereikt dan met omkeerpapier. Een hoge contrastomvang is nodig om details scherp en precies te kunnen herkennen.
Met het gebruik van Ilfochromes ligt dit tussen dat van een dia en dat van een gewoon fotopapier. Deze dure procedure kon echter niet algemeen gangbaar worden, maar biedt een resultaat van hoge kwaliteit door verschillende bewerkingsmogelijkheden.
Wat zit er achter de term “contrastomvang”?
Het grootste natuurlijke contrast is dat tussen de diepste nacht en helder zonlicht. Dus contrastomvang betekent het bereik tussen het ene contrast (de nacht) en het andere contrast (de zon). Een hoge contrastdifferentiatie laat een beeld er scherp en gedetailleerd uitzien.
Door de verschillende niveaus van een dia kan een bijzondere diepte bereikt worden, die verantwoordelijk is voor het uitstekende contrast. Om dit voordeel niet te verliezen, is het belangrijk de juiste methode te gebruiken om dia’s te dupliceren. Contrast kan ook tot op zekere hoogte worden aangepast met beeldbewerkingsprogramma’s zoals Photoshop.
Wat wordt bedoeld met resolutie of dpi?
Dpi verwijst naar het aantal puntjes waaruit een digitaal beeld is opgebouwd en is de meeteenheid voor resolutie. Kwaliteitscriteria voor foto’s en dia’s zijn o.a. kleurdiepte en contrast. De informatie van de dia’s wordt punt voor punt overgebracht. Met hoge-resolutie beelden kunnen deze waarden nauwkeuriger worden weergegeven. Om goede resultaten te krijgen moeten dia-scanners ook met kleurkalibraties werken.
Hoe hoger de kleurdiepte per dpi, hoe efficiënter de diascanner werkt. Ook het gebruiksdoel speelt een grote rol. Beelden voor het internet hebben een lagere resolutie nodig dan beelden die nodig zijn voor drukwerk. Afhankelijk van de resolutie en het bestandsformaat verandert ook de bestandsgrootte of de benodigde opslagruimte.
Na alle details overwogen te hebben, zou je meteen een geschikte scanner willen kopen. Hier is het niet eenvoudig om een prijscategorie te bepalen. Van 60 Euro koopjes tot driecijferige bedragen voor drumscanners en andere professionele apparaten, alles is er.
Er is een groot aantal winkels waar dia-scanners te huur of te koop zijn. De apparaten die we je op deze pagina voorstellen zijn verbonden met de overeenkomstige winkels.
- Amazon
- Ebay
- Aldi
- Saturnus
- Mediamarkt
- Weltbild
- Tchibo
Welke soorten diascanners zijn er en welke is geschikt voor jou?
Dia-scanners zijn in principe onder te verdelen in de volgende soorten apparaten:
- Hybride toestellen
- Speciale film- en diascanners
- Digitalisering met camerahulpstuk
In het volgende zullen we de terminologie uitleggen, ingaan op de voor- en nadelen van elk type apparaat en uitleggen wanneer welk type diascanner het beste voor je i
Wat is een hybride scanner en wat zijn de voor- en nadelen?
Hybride toestellen zijn flatbed scanners met een doorzichtigheidsaanzetstuk waardoor de dia’s gescand kunnen worden. De lantaarnplaat wordt van achteren verlicht door de bevestiging. De resulterende projectie wordt gescand en omgezet in signalen.
Het proces verloopt handmatig. Zo kan voor elke dia de optimale instelling gemaakt worden, want het scannen gebeurt niet in het blad. Met tijdschriftmogelijkheid bedoelt men de mogelijkheid om meerdere dia’s in één proces te digitaliseren. Daardoor wordt natuurlijk de scansnelheid beïnvloed. Meestal wordt het hulpstuk voor het scannen van dia’s met de flatbedscanner geleverd of is het al geïntegreerd.
Zulke hybride scanners bieden een goede mogelijkheid als men geen eigen apparaat voor dia’s en films wil hebben. Als je dus voor een veelzijdige oplossing wilt kiezen, is een goede hybride scanner perfect.
Wat zijn speciale film en dia scanners en wat zijn hun voor- en nadelen?
Speciale film- en dia-scanners zijn zo gebouwd dat rechte dia’s optimaal gescand kunnen worden. Het voordeel van zuivere filmscanners is dat ze niet alleen dia’s maar ook fotonegatieven kunnen scannen. Voor deze twee media (dia’s en fotonegatieven) is deze scanner goed geschikt. Natuurlijk bieden sommige hybride scanners ook de mogelijkheid om negatieven te digitaliseren. Maar met een filmscanner zit je helemaal aan de veilige kant. Voor andere documenten is echter een aparte scanner nodig. Met deze scanners kunnen dia’s meestal in het tijdschrift gescand worden.
Dit betekent dat een automatisch invoermechanisme het vlotte proces mogelijk maakt, terwijl bij hybride scanners elk objectglaasje apart verwerkt moet worden.
Wat zijn opzetstukken voor camera’s en wat zijn hun voor- en nadelen?
Deze bijzondere manier van digitaliseren geldt niet als een diascanner in strikte zin. Bij een scan wordt het beeld regel voor regel gescand. Maar met deze techniek wordt de dia gefotografeerd. Om hier een goede kwaliteit te bieden, heeft men een hulpstuk of een lens voor de digitale camera nodig.
Deze methode is aan te bevelen als je een camera van hoge kwaliteit met een goede resolutie hebt, want zulke hulpstukken zijn meestal goedkoper dan eigen diascanners. Er zijn echter ook enkele nadelen. De inspanning is verhoudingsgewijs groot en de gefotografeerde dia’s moeten achteraf bewerkt worden, omdat er geen automatische krascorrecties en opruimingen kunnen worden uitgevoerd. De juiste camera is belangrijk. Niet elke digitale camera is compatibel met andere lenzen.
Wetenswaardigheden over het onderwerp diascanner
Hoe werken dia’s?
Dia’s zijn fotografische films die, eenmaal ontwikkeld, grijstinten en kleuren in een natuurlijke weergave tonen. Nadat de film verdeeld is, worden de afzonderlijke dia’s gemaakt. Projectie op een mat scherm of een doek zijn de meest populaire weergavemethoden.
Het grootste voordeel van dia’s is hun hoge beeldkwaliteit. Door de verschillende lagen worden dia’s gekenmerkt door een zeer hoge contrastomvang. Ook de bijzonder natuurlijke kleuring is een essentieel kenmerk. Door hun aard stellen lantaarnplaten nog steeds hoge eisen aan de kwaliteit.
Dia’s hebben echter ook bepaalde nadelen. Stof en krassen kunnen de projectiekwaliteit verminderen. Dia’s bestaan onder andere uit een gelatinelaag. Dit maakt ze vatbaar voor schimmel en bacteriën. Het digitaliseren van dia’s kan leiden tot een betere duurzaamheid en grotere bewerkingsmogelijkheden.
Geschiedenis van de dia’s en situatie vandaag
De hoogtijdagen van dia’s waren in de tweede helft van de 20e eeuw. Dia’s boden een goedkope methode om kleurenfoto’s te maken. Waarschijnlijk de meest typische vorm om dia’s te presenteren is projectie. Ook vandaag nog wordt de term “diavoorstelling” gebruikt om de opeenvolging van beelden en computerpresentaties aan te duiden.
Tegenwoordig zijn dia’s grotendeels vervangen door digitale fotografie. Maar op het gebied van de professionele fotografie heeft de diatechniek duidelijke sporen nagelaten. Zo worden groot-formaat foto’s nog steeds gemaakt in het 85mm x 85mm formaat van de bioscoopdia’s. Zoals al meermalen is gezegd, staan dia’s nog steeds voor foto’s van hoge kwaliteit maken. De combinatie van dia’s met digitale bewerkingsmogelijkheden staat hier ook voor.
Dia’s verschijnen in veel verschillende formaten. De meest voorkomende zijn bioscoopdia’s met afmetingen van 85mm x 85mm, en 35mm dia’s met afmetingen van 24mm x 36mm.
Het formaat van de 35mm dia’s komt overeen met de huidige spiegelreflex formaten, terwijl de Kinodia tegenwoordig als een groot formaat afbeelding wordt voorgesteld. Met digitalisering is het mogelijk het beeld in bestandsformaten op te slaan en het naar behoefte te bewerken. Typische beeldformaten die ook voor digitale fotografie gebruikt worden zijn JPG, TIFF en RAW. Welk bestandsformaat het beste is hangt af van het beoogde gebruik, de geschikte diascanner en de bestandsgrootte. Ook de belangstelling voor beeldverwerking is hier doorslaggevend.
Literatuur: Bronnen en interessante links
[1] http://www2.cs.uni-paderborn.de/cs/ag-domik-static/SIMBA/dbv/diascann.htm
[2] http://www.shashin-toro.com/2012/05/10/kleinbildfilme-digitalisieren-nur-wie/ Foto bron: flickr.com / L.G.J.