Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

44Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote desktop PC test 2022. Hier stellen we alle desktop PC’s die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie voor je samengesteld en ook een samenvatting van de recensies van klanten op het net toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste desktop PCs voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een desktop PC wilt kopen.

Inhoud




De belangrijkste feiten in het kort

  • In de wereld van vandaag is het onmogelijk je een leven zonder computers voor te stellen. Of ze nu voor privé of zakelijk gebruik zijn, computers zijn zeer veelzijdig.
  • In principe moet je duidelijk zijn over het toepassingsgebied van je PC. In de regel wordt onderscheid gemaakt tussen kantoor-, spel-, beeld/videobewerking- en CAD computers.
  • Een PC bestaat uit vele afzonderlijke componenten. Het belangrijkst zijn echter de processor en de grafische kaart. Afhankelijk van het toepassingsgebied worden de afzonderlijke componenten meer of minder gevraagd.

Desktop PC: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een desktop PC koopt

Moet ik een kant-en-klare desktop PC kopen of de hardware onderdelen apart kopen en in elkaar zetten?

Of je een compleet systeem koopt of de hardware onderdelen apart koopt en dan in elkaar zet, hangt af van je vaardigheden. Als je niet erg vertrouwd bent met PC hardware, raden we je aan een kant-en-klare PC te kopen. Dit is iets duurder dan zelf bouwen, maar je krijgt een kant-en-klare computer en kunt meteen beginnen.

Een ander voordeel is dat de hardware componenten meestal heel goed op elkaar afgestemd zijn. Als de PC niet werkt of een hardware onderdeel kapot is, heb je ook een contactpersoon voor reparaties en garantieproblemen. In de meeste gevallen zijn het besturingssysteem en de belangrijkste stuurprogramma’s al voorgeïnstalleerd, dus je hoeft alleen maar je PC aan te zetten. Heb je een beetje verstand van verbindingshardware en wil je wat geld besparen? Dan moet je de hardware onderdelen apart kopen en ze zelf in elkaar zetten.

Normaal worden hardware onderdelen geleverd met instructies over hoe je het onderdeel met de rest van de PC verbindt. Als je nog steeds problemen hebt met het in elkaar zetten van de onderdelen, kun je video tutorials bekijken op YouTube. Ze laten je precies zien hoe je de componenten met elkaar verbindt. Als je je eigen PC bouwt, zul je natuurlijk het besturingssysteem apart moeten kopen en installeren.

Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Dan moet je de stuurprogramma’s installeren, bijvoorbeeld voor de grafische kaart. Normaal wordt er een CD bijgeleverd. Je kunt de meeste stuurprogramma’s echter ook van de website van de fabrikant downloaden en installeren.

Waar moet ik rekening mee houden bij de hardware als ik besluit zelf een PC te bouwen?

Als je je eigen PC bouwt, ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je hardware perfect op elkaar afgestemd is. Om dit te doen moet je een paar tips volgen. Kies allereerst de processor die je wilt. De produktbeschrijving vertelt je welke socket de processor nodig heeft.

Als je een moederbord kiest, let er dan op dat het de socket van je processor ondersteunt. Als je een processorkoeler koopt, moet je ook naar de socket kijken. Er zijn ook processoren met een vrije multiplier (bij Intel zijn deze gemarkeerd met een “K”). Dit betekent dat je deze processoren kunt overklokken. Je hebt echter ook een moederbord nodig dat overklokken toelaat.

Bij RAM zijn er verschillende maten geheugenmodules (2, 4, 8GB) en verschillen in type (DDR3, DDR4), klokfrequentie (2133, 2666…) en latentie (CL7, CL9, CL11, CL16…). In principe moet je er altijd voor zorgen dat je minstens twee RAM modules installeert (of zelfs meerdere) om van Dual Channel te kunnen profiteren. Je moet er ook zeker van zijn dat je moederbord het betreffende type ondersteunt.

Verder bepaalt je moederbord ook de maximaal mogelijke klokfrequentie. Hoe hoger de klokfrequentie en hoe lager de latentie, hoe beter. De afzonderlijke hardware componenten vragen een bepaalde hoeveelheid vermogen (watt). Vooral bij kokhalzende PC’s, waar de grafische kaart en de processor veel stroom nodig hebben, moet je ervoor zorgen dat je voeding voldoende vermogen heeft.

Je kunt het vereiste vermogen meestal vinden in de productbeschrijvingen van de afzonderlijke componenten.

Als je je desktop PC gebruikt om te gamen, moet je voeding voldoende vermogen hebben. (Image source: unsplash.com/Florian Olivo)

Je moet dan deze afzonderlijke vermogens bij elkaar optellen en een buffer toevoegen (+~25%). Er zijn ook zogenaamde “voeding calculators” op het Internet. Hier hoef je alleen je componenten in te voeren en er worden geschikte voedingen voorgesteld.

Voor de kast moet je nagaan hoe groot je computer moet zijn en welk moederbord je wilt gebruiken. In moderne PC’s worden meestal moederborden met de grootte of vormfactor ATX gebruikt. Er zijn echter ook Micro-ATX, Mini-ITX, Nano-ITX en Pico-ITX.

Het belangrijkste is dat je het uiterlijk van je kast mooi vindt en dat hij de gewenste moederbord vormfactor ondersteunt. Als je niet zeker weet welke hardware componenten geschikt voor je zijn, kun je op forums aanvullende meningen krijgen. Vaak geven ze je zelfs een proefconfiguratie.

Wat zijn de voordelen van een desktop PC set met monitor?

Bij veel aanbiedingen van PC sets krijg je gratis een monitor, toetsenbord en muis. Je moet voor jezelf uitmaken of dit een voordeel voor je is. Want deze monitoren, toetsenborden en muizen zijn niet altijd de beste. Het zijn meestal goedkope instapproducten die hun werk doen.

Als je van plan bent op deze monitor PC spelletjes te spelen of foto’s te bewerken, zullen deze monitoren niet voldoende zijn. Maar als je alleen naar video’s wilt kijken of op het web surfen, volstaat deze monitor. Het loont meestal de moeite om zelf een monitor te kopen. Dan kun je zowel de maat als de kwaliteit kiezen.

Welke besturingssystemen zijn aan te bevelen bij aankoop?

Windows 10 Home wordt aanbevolen voor alle gebruikers. Windows 10 Pro of Windows 10 Enterprise worden niet aanbevolen voor gewone gebruikers omdat ze veel duurder zijn.

Windows 10 Pro en Windows 10 Enterprise zijn aan te bevelen voor mensen die vooral belangrijk werk op hun PC bewaren en extra beveiliging nodig hebben.

Windows 7 kan ook aangeraden worden. Hier moet je echter de voorkeur geven aan Windows 10, want dit besturingssysteem is moderner en veiliger.

Linux of andere besturingssystemen worden niet aanbevolen voor gewone gebruikers, omdat ze beperkte functies hebben.

Besturingssysteem Beschrijving
Windows 10 Home Kan door iedereen gebruikt worden
Windows 10 Pro / Enterprise Biedt extra beveiliging, maar is aanzienlijk duurder
Windows 7 In principe geschikt voor iedereen, maar niet meer het nieuwste
Linux of andere Niet zo intuïtief in gebruik, alleen voor meer ervaren gebruikers

Als je desktop PC zonder besturingssysteem geleverd wordt, moet je dat eerst installeren. Hier moet je opmerken dat als je een SSD en een HDD hebt, je bij de keuze van de opslagruimte het besturingssysteem op de SSD moet installeren.

Hierdoor start je PC en Windows Verkenner sneller op, zodat je veel tijd kunt besparen. Bovendien moet je ervoor zorgen dat je de locatie van je downloads van bv. Chrome, Firefox en Internet Explorer naar je HDD verandert, zodat ze de SSD niet extra belasten. Dit zijn de belangrijkste punten waarmee je rekening moet houden. Het instellen van een besturingssysteem wordt van tijd tot tijd steeds eenvoudiger en is daarom ook geschikt voor beginners.

Hoe luid is een desktop computer?

Een ander belangrijk punt in elk kantoor, maar ook in je huis, is natuurlijk het volume van het toestel. Het lawaai wordt vooral veroorzaakt door de ventilatoren, die voor de koeling van de hardware zorgen. Bij gamen, maar ook bij complexe CAD toepassingen, wordt de hardware vaak erg zwaar belast.

Dit leidt tot verhoogde temperatuurontwikkeling in de behuizing. De temperatuur moet dan door ventilatoren afgevoerd worden. Als je een tamelijk stille computer verkiest, moet je vooral letten op de ventilatoren in de kast, de ventilator in de voedingseenheid en de CPU en GPU koeler. Een geïsoleerde behuizing vermindert ook het lawaai.

Over het algemeen zijn de meeste fabrieksventilatoren niet erg stil. Als je bijzonder veel waarde hecht aan een stille werkomgeving, raden we je aan de ventilatoren apart te kopen.

Er is ook de mogelijkheid om waterkoeling te gebruiken. Als je een waterkoelsysteem in je systeem wilt installeren, moet je met een paar dingen rekening houden.

In het eenvoudigste geval bestaat waterkoeling uit een koelblok, een radiator, een pomp, een expansievat en slangen die alles met elkaar verbinden. Het koelblok absorbeert de warmte van het onderdeel en geeft die af aan het water. De pomp transporteert het verwarmde water naar de radiator, die de warmte vervolgens afgeeft aan de lucht.

Alleen al het feit dat je aanzienlijk meer componenten nodig hebt dan bij luchtkoeling maakt waterkoeling iets duurder.

Sommige toestellen produceren relatief harde geluiden, die vooral door de ventilator veroorzaakt worden. Als er meerdere PC’s in één kamer komen te staan, zijn stillere apparaten aan te bevelen. (Image source: pixabay.com / janeb13)

Compatibiliteit van onderdelen is ook een probleem. Als je hardware onderdelen van de PC wilt vervangen, kan het zijn dat ook het koelblok, bijvoorbeeld, vervangen moet worden.

Het grootste voordeel is dat de radiator in principe overal warmte kan afvoeren. Je zou hem ook buiten het verblijf kunnen plaatsen, zolang de pomp het water er maar naartoe kan pompen. Dit geeft je meer flexibiliteit bij het ontwerpen van het koelsysteem. Bovendien zijn waterkoelsystemen iets stiller dan luchtkoelsystemen.

Welke belangrijke fabrikanten en merken zijn er?

Mifcom is een bedrijf dat gespecialiseerd is in PC configuratie. Ze bieden all-rounder PC’s, gaming PC’s en high-end PC’s. Met een lange garantie en levenslange ondersteuning is deze firma in staat veel klanten te trekken en te behouden.

Alternate is een bedrijf dat alles van hardware tot e-bikes in hun assortiment heeft. Daaronder vind je ook een PC configurator waarmee je verschillende PC onderdelen kunt toevoegen.

Alienware is een PC fabrikant die bij Dell hoort. Alienware is gespecialiseerd in gamer PC’s en biedt zowel desktop PC’s als gaming laptops aan. Veel mensen zweren bij Alienware vanwege de goede selectie van PC componenten en het overtuigende ontwerp. Een high-end PC kan echter al snel duur worden.

Dit zijn maar een paar PC leveranciers. Er zijn verschillende anderen die ook PC’s aanbieden. Toch moet je altijd op de beoordelingen letten.

Wat kost een desktop PC?

Het hangt er natuurlijk van af waarvoor de PC gebruikt zal worden. Voor eenvoudig kantoorwerk hoef je niet zo diep in de buidel te tasten als voor een high-end gaming PC.

Als je een kantoor-PC zoekt, moet een budget van rond de 300-500 euro voldoende zijn. Een redelijk goede spelcomputer begint rond 700 euro en kan oplopen tot enkele duizenden euro’s. Als je een professionele PC zoekt voor beeld- en videobewerking of een PC voor CAD programma’s, moet je rekenen op 1000-3000 euro.

Heeft het zin om een gebruikte desktop PC te kopen?

In principe is gebruikte hardware niet aan te bevelen. We raden je altijd aan een nieuw systeem te kopen. Dit is om de volgende redenen

  • Een gebruikt systeem kopen is als een tweedehands auto kopen. Er zijn mensen die hun auto schoonmaken, regelmatig inspecties uitvoeren en voorzichtig rijden. Aan de andere kant zijn er ook mensen die hun auto nooit schoonmaken en hem niet goed behandelen. Hetzelfde geldt voor een PC.
  • Een PC kan weinig gebruikt en verzorgd zijn. Maar hij kan ook overklokt zijn en niet goed onderhouden, zodat hij snel defect raakt.

Dus als je besluit een tweedehands PC te kopen, moet je dit altijd in gedachten houden en alles zorgvuldig onderzoeken voor je een aankoopbeslissing neemt.

Besluit: Welke soorten desktop PC’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

Eerst en vooral moet je beslissen waar je toekomstige computer voor gebruikt zal worden. In principe kun je onderscheid maken tussen vier verschillende gebruiksgebieden

  • Computers voor kantoorwerk
  • Gaming PC’s
  • Computers voor beeld- en videobewerking
  • Desktop PC’s voor CAD toepassingen

Elk van deze gebruiksgebieden stelt andere eisen aan je computer. Afhankelijk van waar je je desktop PC voor gebruikt, zal je hardware meer of minder belast worden.

De hardware bepaalt ook grotendeels de prijs van je PC en is daarom een van de belangrijkste beslissingscriteria.

Wist je dat de eerste vrij programmeerbare bureaucalculator de ‘Programmer 101’ was? Hij werd in 1965 door Olivetti vervaardigd en werd in advertenties beschreven als de eerste desktop computer. In 1968 produceerde Hewlett-Packard de HP-9100A bureaucalculator, die in de reclame voor het eerst een personal computer genoemd werd.

In het volgende gedeelte willen we je helpen de perfecte PC voor je individuele toepassing te vinden. Hiervoor gaan we meer in detail in op de afzonderlijke taken en geven je tips voor je optimale hardware configuratie.

Wat onderscheidt een desktop PC voor (eenvoudig) kantoorwerk en wat zijn de voor- en nadelen?

Als je alleen eenvoudig kantoorwerk hoeft te doen, kun je gerust zonder krachtige hardware. Dit maakt de PC ook een stuk goedkoper. Een standaard processor en een standaard grafische kaart zijn voldoende voor alledaagse toepassingen als Word, Excel en PowerPoint of om te surfen op het Internet.

Toch zijn er bepaalde “must-haves” die het werken met een PC een stuk aangenamer maken. Een snelle SSD (solid state drive) is tegenwoordig bijna een must. Dit bespaart je lange wachttijden bij het opstarten van het systeem en het oproepen van je programma’s en bestanden.

Voordelen
  • Geen krachtige hardware nodig
  • Meestal snel opstarten van de PC
  • Verhoudingsgewijs goedkoop
Nadelen
  • Niet zo krachtig als andere modellen
  • Gamen en videobewerking slechts beperkt mogelijk

Verder moet je letten op je RAM capaciteit (hoofdgeheugen). Minder dan 4GB (gigabyte) RAM is niet langer geschikt. Met 8GB RAM ben je ook goed voorbereid op de toekomst. De processor hoeft geen “high-end model” te zijn.

Een Intel Core i3 processor zou bijvoorbeeld aan te bevelen zijn. Processors voor kantoorwerk zijn al verkrijgbaar voor ongeveer 100 euro. Omdat de processor meestal al een geïntegreerde grafische eenheid heeft, is het niet nodig een grafische kaart te kopen. De geïntegreerde grafische kaart is volledig toereikend voor dagelijks werk met kantoorprogramma’s en dergelijke.

Wat onderscheidt een gaming desktop PC en wat zijn de voordelen en nadelen?

De wereld van computerspelletjes wordt steeds realistischer en gedetailleerder. Met virtual reality is het zelfs mogelijk om niet alleen het spel te spelen, maar je er ook in onder te dompelen en het te beleven. Natuurlijk vraagt dit een zekere hoeveelheid stroom van je PC. De snel groeiende e-sports scene draagt er ook tot op zekere hoogte toe bij dat spelcomputers erg in trek zijn. Computerspellen vereisen steeds krachtiger hardware om de concurrentie bij te kunnen houden.

Een van de belangrijkste componenten in een spel-PC is zeker de grafische kaart (GPU). Het is verantwoordelijk voor het berekenen en afbeelden van het beeld. Als het te zwak is, gaat het beeld stotteren. Natuurlijk hangt het ook af van de resolutie en grafische instellingen waarin je wilt spelen.

In principe moet je er echter voor zorgen dat je grafische kaart minstens 4GB VRAM (geheugen) heeft. Om op de toekomst voorbereid te zijn, raden we een grafische kaart met 6-8 GB VRAM aan.

Voordelen
  • Krachtige hardware
  • Snelle processor
  • Goede graphics, vaak VR mogelijk
  • Veelzijdig
Nadelen
  • Vaak vrij duur
  • Vraagt veel energie
  • Heeft meestal een extra voeding nodig

Het hart van elke computer is de processor (CPU).

Hij mag niet te traag zijn, anders wordt hij een “knelpunt” voor de grafische kaart. Intussen komt er bijna elk jaar een nieuwe generatie processoren op de markt. Maar maak je geen zorgen, zelfs met een processor die al enkele jaren oud is, kun je vaak zonder problemen gokken. Als je een nieuwe processor koopt, kun je gaan voor een stevige quad-core processor van Intel (Intel Core i5).

De nieuwe generatie processoren van AMD (Ryzen 5 en 7) bieden ook goede prestaties en hebben meestal een betere prijs/prestatie verhouding dan Intel.

Als je je PC voor een bepaald spel wilt ontwerpen, moet je kijken naar de systeemeisen van het spel. Deze zijn een goede leidraad bij het kiezen van hardware. Je kunt de vereisten meestal vinden op de site van de fabrikant van het spel.

Ook de grootte van het RAM speelt een belangrijke rol. Het moet minstens 8GB zijn (beter 16GB). Een SSD heeft ook voordelen op het gebied van gamen. Zo zijn de laadtijden van spellen aanzienlijk korter als ze op een SSD geïnstalleerd zijn. Een grafische kaart voor gaming en een snelle processor vragen natuurlijk meer vermogen dan gewone hardware.

Daarom is de voeding van groot belang, vooral voor spelcomputers. Hier moet je letten op het vermogen (watt) en de efficiëntie van de voeding. Het rendement geeft aan hoeveel Watt de voeding uit het lichtnet moet halen om de computer van een bepaalde hoeveelheid energie te voorzien. We raden een voeding met 80 Plus Silver of Gold certificering aan. Zo bescherm je niet alleen het milieu, maar bespaar je ook op de elektriciteitskosten.

Wat onderscheidt een desktop PC voor intensieve beeldbewerking en videobewerking en wat zijn de voor- en nadelen?

Vooral bij grafische ontwerpers rijst steeds weer de vraag: Wat is de optimale PC voor beeldbewerkingsprogramma’s (zoals Adobe Photoshop) of videobewerkingsprogramma’s (zoals Adobe Premiere)? In dit toepassingsgebied is de processor de belangrijkste component. Vooral het renderen van video’s kost enorm veel tijd als je een goedkope of verouderde processor hebt.

Daarom moet het minstens een i5 of beter een i7 processor met hyperthreading van Intel zijn. In eenvoudige bewoordingen betekent hyperthreading dat de processor bijvoorbeeld 4 logische kernen heeft, maar het systeem wordt “voor de gek gehouden” door te denken dat het 8 kernen heeft.

Dit stelt de processor in staat om 8, in plaats van normaal slechts 4, instructies parallel uit te voeren. De capaciteit van het RAM is ook erg belangrijk. Je computer moet minstens 16 GB RAM ingebouwd hebben. Omdat RAM dezer dagen geen donder kost, zouden we je zelfs aanraden om 32 GB te kopen.

Voordelen
  • Snelle processor
  • Grote capaciteit RAM
  • Goede graphics
  • Veelzijdig
Nadelen
  • Vaak duur
  • Soms extra SSD nodig

Je kunt een beetje besparen op de grafische kaart. De meeste processoren worden al verkocht met voldoende GPU’s aan boord.

Dit betekent dat de processor al een geïntegreerde grafische eenheid heeft. Wil je echter sneller beelden renderen en bewerken, dan kun je beter kiezen voor een speciale grafische kaart.

In dit geval is een middenklasse kaart in het prijssegment van 50-150 euro echter ruim voldoende. Natuurlijk zijn er ook GPU’s die de 400 euro overschrijden. Deze brengen echter niet langer de doorslaggevende toegevoegde waarde.

Een SSD is ook zinvol in dit toepassingsgebied. Het versnelt het opstarten van de toepassing en de PC. Je moet echter ook een HDD van 1 tot 3 TB kopen, want video’s en foto’s hebben veel opslagruimte nodig. Een SSD met deze capaciteit is momenteel nog erg duur en daarom niet aan te bevelen.

Wat onderscheidt een desktop PC voor CAD toepassingen en wat zijn de voor- en nadelen?

Of het nu voor professioneel of privé gebruik is, een vloeiende en nauwkeurige weergave van de ontworpen componenten en samenstellingen is heel belangrijk bij het werken met CAD programma’s als AutoCAD of CATIA. Om dit te garanderen raden we een professionele grafische kaart aan die speciaal voor dit toepassingsgebied geoptimaliseerd is. We hebben het hier specifiek over de Nvidia Quadro en AMD FirePro modellen. Hoewel deze grafische kaarten iets meer kosten dan gewone GPU’s, hebben ze merkbaar meer vermogen. Vooral complexe en grote 3D assemblages dwingen standaard grafische kaarten op de knieën.

Ook het RAM is erg belangrijk. We raden aan minstens 16 GB RAM te gebruiken.

Voordelen
  • Snelle processor
  • Professionele grafische kaart
  • Hoge prestaties
  • Groot RAM geheugen
Nadelen
  • Vaak duur
  • Soms extra SSD nodig

Het aantal kernen in een processor is niet zo cruciaal voor CAD toepassingen, want de meeste ontwerpprogramma’s ondersteunen niet meer dan één kern. Daarom is het veel belangrijker dat de prestaties per kern erg hoog zijn. De processor moet een hoge klokfrequentie hebben (vele GHz) om de best mogelijke prestaties te garanderen. De CAD toepassing moet op een SSD harde schijf geïnstalleerd worden. Dit kan de laadtijd extreem verkorten.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om desktop PC’s te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om desktop PC’s te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken te beslissen welke PC voor jou geschikt is. Samengevat zijn dat:

  • Afmetingen en gewicht
  • Moederbord
  • Processor
  • Grafische kaart
  • Hoofdgeheugen
  • Harde schijf
  • Optische drive

De volgende paragrafen gaan meer in op de afzonderlijke criteria en vertellen je hoe je ze kunt indelen.

Afmetingen en gewicht

Je moet goed overwegen of je liever een grote tower hebt of een eenvoudige PC in console-formaat. Deze keuze heeft een aantal voor- en nadelen. Het voordeel van grote tower PC’s is dat je heel gemakkelijk onderdelen kunt vervangen. Er is veel ruimte binnenin, wat het bedraden van de componenten veel gemakkelijker maakt. Ook is de warmteontwikkeling niet zo geconcentreerd als bij kleine computers.

Daarom is de warmteafvoer beter. Met grote kasten kun je ook een moederbord met een grotere vormfactor installeren. Hierdoor krijg je meer aansluitingen en kun je meer hardware componenten installeren. De nadelen van grote torens zijn zeker het gewicht en de grotere ruimte die ze innemen. Dit maakt ze ook moeilijker te vervoeren. Kleine PC’s met Micro-ATX of Mini-ITX moederborden zijn heel gemakkelijk te vervoeren en hebben een zekere “stijlfactor”. Helaas is de warmteontwikkeling erger dan bij grotere PC’s.

Daarom heb je ofwel ventilatoren nodig die sneller draaien, wat meer lawaai betekent, of je kunt de hardware componenten niet tot hun volle capaciteit gebruiken. Kleinere moederborden hebben ook minder aansluitingen. De belangrijkste zijn aanwezig, maar niet in dezelfde mate als op een moederbord met ATX vormfactor. Als je hoofdzakelijk op dezelfde plaats met de PC werkt, kun je beter voor een grotere PC gaan (moederbord vormfactor ATX). Als je ook een desktop PC voor onderweg wilt, is een mini PC precies goed voor je.

Moederbord

Het moederbord is het besturingscentrum in elke computer. Dit is waar de afzonderlijke hardware componenten met elkaar verbonden zijn. Concreet gaat het om de processor, grafische kaart, RAM, voeding, harde schijf, diskettestation en ventilator. Al deze componenten zijn met bedrading op het moederbord aangesloten.

Hoeveel interne en externe aansluitingen je PC heeft wordt in principe ook bepaald door het moederbord - interfaces zoals USB, PCIe, SATA, LAN, audio, VGA en HDMI. Zoals hierboven beschreven, heeft elk moederbord een specifieke voet. Dit bepaalt welke processoren op het moederbord kunnen worden geïnstalleerd. Als je je processor wilt overklokken, moet je moederbord dit ook ondersteunen. Het moederbord bepaalt ook het type en de soort RAM.

Het type en aantal PCIe sleuven is erg belangrijk voor uitbreidingskaarten, zoals de grafische kaart of speciale harde schijven. Als je meerdere grafische kaarten (SLI of Crossfire) in je systeem wilt installeren, moet je er zeker van zijn dat je moederbord dit ook ondersteunt.

SATA aansluitingen zijn van cruciaal belang voor het aansluiten van harde schijven en drives. Er zijn echter al moederborden die nieuwe M.2 SSD sleuven bieden. Deze zijn bijzonder snel.

Er zijn ook maar een beperkt aantal aansluitingen voor casefans. Als je extra ventilatoren wilt bevestigen, moet je de productbeschrijving van je moederbord zorgvuldig lezen. Je moederbord zal ook een BIOS hebben. Als je bijvoorbeeld een Asus moederbord hebt, zal daarop het Asus BIOS voorgeïnstalleerd zijn.

De BIOS van de meeste fabrikanten verschillen echter alleen in bepaalde extra mogelijkheden (geïntegreerde ventilatorregeling, enz.).

Processor

De processor is het hart van een PC. Het wordt ook wel de CPU (Central Processing Unit) genoemd. De processor voert rekenbewerkingen uit en bestuurt delen van de computer. Gegevens worden ingevoerd, verwerkt en aan het eind weer uitgevoerd. De processor begrijpt gegevens alleen in binaire code (nul en één). Daarom moet elk stukje informatie in binaire code gecodeerd worden.

Wat belangrijk is aan de CPU is het aantal kernen enerzijds en de klokfrequentie anderzijds. Hoe meer kernen een processor heeft, hoe meer instructies tegelijk verwerkt kunnen worden. Veel gebruikte processoren zijn 1, 2, 4, 6 en 8 core processoren. Er zijn echter ook high-end modellen met 12 of 16 kernen.

Processor Beschrijving Gebruik
i3 Deze processor is de goedkoopste variant en levert ook de laagste prestaties. Deze processors kunnen uitgerust zijn met twee of vier kernen en ondersteunen ook de 64-bit variant van Windows Deze processor verbruikt weinig stroom en is daarom goed voor eenvoudig gebruik. Deze processors zijn ideaal voor kantoor- of thuiswerk-pc’s.
i5 De i5 processor biedt beduidend meer vermogen dan de i3. Deze processoren kunnen twee, vier of zes kernen hebben. Het aanzienlijke snelheidsverschil maakt het mogelijk gemakkelijk gebruik te maken van videospelletjes of andere toepassingen die veel middelen vergen. Deze processors zitten in het middenprijssegment en zijn geschikt voor gebruikers die hun PC vaak gebruiken.
i7 Deze processor heeft een aanzienlijke prestatieverbetering ten opzichte van de i5 processor. Deze processoren kunnen tot acht kernen bevatten. Voor bijzonder veeleisend gebruik, zoals videobewerking of virtuele machines, is deze processor een verstandige optie. Als deze processor gebruikt wordt, moeten alle andere componenten ook even krachtig zijn.
i9 Deze processoren zijn beduidend krachtiger dan hun voorgangers. In het beste geval kunnen deze processoren 18 kernen hebben, wat echter ook aanmerkelijk in de aanschafprijs te merken is. Met deze processor kunnen zelfs de meest ingewikkelde programma’s nog sneller uitgevoerd worden. Vooral voor animaties of wetenschappelijke berekeningen kan deze processor baanbrekende benaderingen bieden.

De klokfrequentie geeft aan hoe snel commando’s uitgevoerd kunnen worden. Het wordt meestal aangegeven in GHz (gigahertz). 1 GHz komt overeen met een miljard oscillaties/bewerkingen per seconde. Hoe hoger je processor klokt, hoe belangrijker koeling wordt. De elektronica kan door overmatige hitte beschadigd worden. Daarom worden vooral ventilatoren of waterkoelsystemen gebruikt. Een processor bevat ook een besturingseenheid. Deze regeleenheid slaat gegevens op en leest ze uit het werkgeheugen. Daarom worden het type en de maximale klokfrequentie van het RAM ook door de processor beïnvloed. De meeste processoren hebben al een geïntegreerde grafische eenheid. Dit is meestal ruim voldoende voor normaal “kantoor” gebruik.

Grafische kaart

Zonder grafische kaart blijft het scherm zwart. De grafische eenheid zet de gegevens van de processor om zodat ze op een scherm kunnen worden getoond. De grafische eenheid wordt ook wel een GPU (Graphic Processing Unit) genoemd. Hoe belangrijk de prestaties van de GPU zijn, hangt af van de specifieke toepassing.

Voor kantoorcomputers is de geïntegreerde grafische chip in de processor vaak voldoende. Voor gamen kun je niet om een speciale GPU heen. Voor CAD toepassingen moet je een speciale GPU gebruiken die voor dit toepassingsgebied geoptimaliseerd is. Voor beeld- of videobewerking is een GPU uit de middenklasse vaak voldoende. In principe zijn er echter enkele factoren waarmee je GPU’s kunt vergelijken.

Elke grafische kaart bestaat uit een grafische processor en een videogeheugen (VRAM). De klokfrequentie is, net als bij de CPU, erg belangrijk. Hoe hoger de klokfrequentie, hoe sneller de grafische kaart. De grootte van het VRAM is vooral belangrijk bij spelletjes. Hoe hoger de grafische instellingen en de resolutie, hoe meer geheugen nodig is.

Voor gewone toepassingen is 1-2GB meestal voldoende, voor werkstations heb je tussen de 2-4GB nodig. Als je actuele spellen met hoge grafische instellingen wilt spelen, is vaak 6GB en meer nodig.

Geheugen

De prestaties van een computer hangen niet alleen af van de CPU en GPU, maar ook van het geheugen. Het is de verbinding tussen de CPU en de harde schijf. Het hoofdgeheugen wordt ook RAM (Random Access Memory) genoemd. De verbinding tussen de CPU en het RAM is veel sneller dan de verbinding tussen de CPU en de harde schijf.

Daarom slaat het RAM de gegevens op die net door de processor verwerkt zijn of het laadt gegevens van de harde schijf die binnenkort verwerkt zullen worden. Dit maakt het systeem veel sneller. Een belangrijk beslissingscriterium is in de eerste plaats het type RAM. Momenteel wordt DDR4 RAM gebruikt. Er is echter ook een oudere versie (DDR3). Ook de geheugencapaciteit is van groot belang.

Voor gewone kantoorcomputers is 4 GB vaak voldoende. Voor videobewerking is 32 GB echter een groot voordeel. In principe moet je ervoor zorgen dat je minstens 2 RAM modules geïnstalleerd hebt. Als je 4GB wilt, zou dat 2 x 2GB zijn. Op deze manier profiteer je van dual-channeling en wordt je gegevensoverdrachtsnelheid extreem verhoogd. De klokfrequentie in megahertz (MHz) is de volgende beslissende factor.

Zo zijn er 1600, 2133, 2400, 2666, 3000 en 3200. Hoe sneller de klokfrequentie, hoe beter. Het type en de klokfrequentie moeten echter wel compatibel zijn met de processor en het moederbord. Een ander beslissingscriterium is de latentie. Als je moet kiezen tussen een hogere klokfrequentie of een lagere latency, dan geef je de voorkeur aan een lagere latency. Latency wordt bijvoorbeeld als volgt weergegeven: CL 7-7-21 of gewoon CL7. Hoe lager het is, hoe beter.

De klokfrequentie en de latentie hebben echter geen doorslaggevende invloed op de snelheid van de PC, behalve misschien bij ingewikkelde spelletjes en videobewerking.

Harde schijf

Het besturingssysteem en alle bestanden op je computer zijn opgeslagen op de harde schijf. In principe kun je onderscheid maken tussen drie verschillende soorten harde schijven

  • HDD
  • SSD
  • Hybride

De goedkoopste van de drie is de HDD. Deze komen in capaciteiten van verscheidene terabytes (TB). De HDD heeft echter geen bijzonder hoge gegevensoverdrachtssnelheden. Daarom wordt het vooral gebruikt als een “gegevensgraf” voor films, foto’s, muziek en grotere mappen en programma’s. SSD’s hebben het voordeel dat ze extreem hoge gegevensoverdrachtssnelheden hebben. Ze zijn daarom ook veel duurder dan een HDD.

Maar je zou op zijn minst een SSD met 100-250 GB moeten nemen. Op deze manier kun je het besturingssysteem en de belangrijkste programma’s op de SSD installeren. Je computer en de geïnstalleerde programma’s zullen veel sneller opstarten.

Een middenweg is de hybride harde schijf. Deze combineert een HDD met een klein maar snel flash geheugen. De belangrijkste programma’s en gegevens worden op het flash-geheugen geplaatst en profiteren van verhoogde gegevensoverdrachtssnelheden. Er zijn ook verschillende maten.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 2.5″ en 3.5″ harde schijven. SSD’s zijn ook verkrijgbaar in de vorm van uitbreidingskaarten. Deze gebruiken dan ofwel een M.2 of een PCIe slot.

desktop-pc

Een HDD schijf (hard disk drive) - zoals hier afgebeeld - is goedkoper dan een sneller werkende SSD schijf (solid state drive). Omdat hij geen bewegende delen bevat, is de laatste geen aandrijving in de ware zin van het woord, maar wordt hij alleen zo genoemd vanwege zijn functie. (Image source: pexels.com / Tookapic)

Optisch station

Als je nog met CD’s en DVD’s werkt, is een optisch station noodzakelijk. In tijden van Internet worden CD’s steeds minder belangrijk. Programma’s, stuurprogramma’s, films en zelfs spelletjes worden steeds vaker als downloads of streams aangeboden.

Daarom zijn desktop PC’s steeds minder vaak uitgerust met een optische drive. Als je PC er ook geen heeft, maar je hebt er toch een nodig, kun je als alternatief een externe schijf kopen. Je kunt een externe schijf kopen voor zo weinig als 20-30 euro.

Wetenswaardigheden over desktop PC’s

Hoe kan ik mijn desktop PC upgraden met WLAN?

Als je nieuwe PC geen WLAN ondersteunt en je geen LAN kabel door je kamer wilt laten lopen, zijn er twee verschillende manieren om draadloze transmissie in te schakelen.

  • PCIe WLAN kaart
  • WLAN stick

PCIe kaarten kunnen op de PCIe connector op je moederbord in de PC geïnstalleerd worden. Op deze manier kunnen randapparatuur zoals WLAN kaarten of geluidskaarten op de PC worden aangesloten. Deze kunnen al voor een redelijke prijs gekocht worden.

Je zult echter meer moeten betalen voor de nieuwste WLAN standaard. Kies deze optie echter alleen als je er zeker van bent dat je de hardware van je PC kunt benaderen. Omdat een PCIe kaart geïnstalleerd wordt door een insteeksysteem, kunnen zelfs degenen die niet al te ervaren zijn een PCIe kaart in hun PC installeren.

Een WLAN USB stick is de gemakkelijkste manier om je PC met WLAN te verbinden. Deze USB sticks kunnen echter geen groot bereik halen, dus zijn ze meer geschikt voor kleinere flats. Voor grotere flats of een huis is een PCIe WLAN kaart of een powerline adapter aan te bevelen. Deze USB stick is eenvoudig te installeren. Nadat je hem hebt aangesloten hoef je alleen nog maar het stuurprogramma te installeren en je bent klaar om verbinding te maken met je WLAN.

Wat is de beste manier om een desktop PC schoon te maken?

Als je PC heter is dan gewoonlijk en de prestaties slechter worden, is het tijd om je PC schoon te maken. Stof nestelt zich op en tussen je ventilatoren, waardoor ze minder goed werken en je PC niet goed kunnen koelen. Hierdoor warmt de ventilator op, waardoor de kloksnelheid daalt.

Een stofzuiger kan met een beetje afstand het meeste stof verwijderen. Wil je echter grondig poetsen, dan heb je een tandenborstel of rager nodig. Hiermee verwijder je zelfs het meest hardnekkige stof. Je kunt natuurlijk ook nieuwe thermische pasta op de CPU smeren, maar dit vereist enige ervaring, dus we kunnen het niet iedereen aanraden.

Welke desktop PC verbruikt minder stroom?

Over het algemeen verbruiken PC’s met een laag stroomverbruik minder stroom. Maar je wilt zeker niet met de traagste PC werken. Daarom moet je letten op de certificering van de voedingseenheid. Er bestaan de volgende certificeringen

  • Geen certificering
  • 80 Plus
  • 80 Plus Brons
  • 80 Plus Zilver
  • 80 Plus Goud
  • 80 Plus platina
  • 80 Plus Titanium

Hoe hoger de certificering, hoe beter de efficiëntie van de voeding. Een voeding zonder certificering kan geen rendement hebben. Dit betekent dat de voeding maar zoveel stroom kan geleiden als hij wil. Meestal geleidt hij maar heel weinig stroom, dus deze voeding kan niet aanbevolen worden.

Een gecertificeerde voeding heeft een rendement van minstens 80%. Dit betekent dat 80 van de stroom je computer bereikt. Het verschil tussen de certificeringen is dat betere certificeringen een betere efficiëntie hebben. Een 80 Plus Titan voeding heeft een ~15% betere efficiëntie dan een 80 Plus voeding.

Deze voedingen kosten echter vaak veel geld en zijn slechts voor weinigen aan te bevelen. In het algemeen moet je op zijn minst zoeken naar 80 Plus Silver voedingen. Deze zijn adequaat en hebben de beste prijs-prestatie verhouding.

Zullen er nog lang desktop PC’s verkocht worden of zullen er binnenkort alleen nog maar notebooks zijn?

Een laptop zal in de nabije toekomst een desktop PC niet kunnen vervangen. Dit komt omdat een desktop PC een betere prijs-prestatie verhouding heeft. Bovendien heeft een laptop, door zijn beperkte afmetingen, niet genoeg ruimte voor high-end grafische kaarten of RAM, wat betekent dat een desktop PC meer prestatievermogen heeft.

Ondanks dit alles worden laptops steeds beter en kunnen ze het opnemen tegen sommige PC’s. Toch zijn laptops niet geschikt voor alle doelgroepen. Gamers, bijvoorbeeld, hebben meer vermogen nodig, zodat laptops het niet kunnen bijbenen. Natuurlijk zijn er ook gamer laptops, maar die kosten meestal drie keer zoveel als gamer PC’s. Concluderend zullen er nog lang desktop PC’s verkocht worden.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je oude technologie koopt.

Wist je dat sinds 2005 de milieu-impact van PC’s erkend en onderzocht wordt? Deze milieu-effecten zijn te incasseren vanwege de hoge verkoopcijfers en de vele vervuilende stoffen bij de productie. Het milieu wordt vooral beïnvloed rond de produktieterreinen en door het verbruik van energie en materialen. Het gebied van de computerwetenschap dat zich bezighoudt met de milieu-aspecten van computerhardware en PC’s is Green IT.

Wat is beter Desktop PC of notebook?

Er is geen algemeen antwoord op deze vraag. Het voordeel van notebooks is zeker dat ze veel mobieler zijn. Je hoeft geen extern toetsenbord of scherm mee te nemen. Het grootste nadeel ten opzichte van desktops is de prijs. Een notebook met dezelfde prestaties kost vele malen meer dan een desktop PC. Bovendien is de temperatuurontwikkeling veel groter dan met een stand PC.

De onderdelen zijn geconcentreerd in een veel kleinere ruimte. Om de warmte te kunnen afvoeren heb je ventilatoren nodig die sneller ronddraaien. Dat is de reden waarom notebooks meestal wat luider zijn dan desktop computers. Het gebrek aan opwaardeerbaarheid van notebooks is ook een nadeel. De onderdelen zijn vaak permanent gesoldeerd en kunnen niet gemakkelijk verwijderd worden.

Dit is vaak erg vervelend, vooral bij gaming notebooks. Als de grafische kaart de nieuwste spellen niet meer vloeiend kan weergeven, moet je een nieuw apparaat kopen.

Hoe maak ik mijn oude PC weer sneller?

Volg deze tips en je zult merken dat je PC merkbaar sneller wordt

  • Houd je PC bij de tijd (laatste updates en drivers)
  • Verwijder programma’s en verwijder gegevens die je niet nodig hebt
  • Defragmenteer en optimaliseer je harde schijf (typ gewoon “defrag” in de Windows zoekfunctie en start het programma)
  • Deactiveer onbelangrijke programma’s uit de autostart. Hierdoor start je PC veel sneller op. In principe heb je alleen je antivirus software en de belangrijkste stuurprogramma’s nodig bij het opstarten van het systeem. (je vindt de autostart in het taakbeheer van Windows 10)
  • Plaats alleen snelkoppelingen naar programma’s en mappen op het bureaublad. Grote hoeveelheden gegevens op het bureaublad zorgen ervoor dat je PC veel trager opstart
  • Verwijder onbelangrijke toolbars uit je browser. Ze vertragen je surfsnelheid en zijn ook heel vervelend.

Waar moet ik op letten als ik mijn PC wil upgraden?

Als je hardware componenten verouderd zijn, heb je twee mogelijkheden. Of je koopt een nieuwe PC of je vervangt afzonderlijke componenten. De goedkopere optie is zeker om te upgraden. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de nieuwe hardware componenten compatibel moeten zijn met je huidige systeem. Het moederbord en de voeding spelen hierbij een doorslaggevende rol.

Je moederbord moet compatibel zijn met de nieuwe componenten. Anders zul je het ook moeten vervangen. Met de voedingseenheid is het vooral een kwestie van prestatie. Als je nieuwe component aanzienlijk meer vermogen nodig heeft dan het oude, moet je er zeker van zijn dat je voeding ook dit extra vermogen kan leveren.

Beeldbron: Norbert Levajsics / unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies