Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Fotostatieven zijn een optimale aanvulling op de camera-accessoires. Ze dienen om de kwaliteit van de foto’s te verbeteren en vergemakkelijken het hanteren door het gewicht van de camera te dragen. Dit werkt door de camera vast te maken aan de statiefkop, die verbonden is met de statiefpoten. Statieven kunnen overal geplaatst worden om foto’s vanuit verschillende hoeken te maken.

Met onze grote camerastatief test 2023 willen we je de meest populaire camerastatieven laten zien en hun voor- en nadelen bespreken. Hiertoe onderscheiden we camerastatieven in monopods, driepoten en tafel- / ministatieven. Elk van deze heeft een verschillend functioneel bereik, dat we in meer detail zullen bespreken. Met behulp van dit artikel willen we je optimaal informeren en je aankoopbeslissing vergemakkelijken.




De belangrijkste feiten in het kort

  • Fotostatieven kunnen gebruikt worden door beginners en beroepsfotografen, vooral om scherpe opnamen bij moeilijke lichtomstandigheden mogelijk te maken.
  • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen het monopod, het statief en het tafel- / ministatief. Afhankelijk van het gebruiksgebied verdient het gebruik van een van de alternatieven de voorkeur.
  • Het monopod is bijzonder geschikt voor iedereen die een licht en flexibel statief zoekt dat toch de camerabelasting kan dragen. Statieven zijn meestal zwaarder, maar bieden aanzienlijk meer stabiliteit. De Een tafel- / ministatief, daarentegen, is bijzonder klein en handig, maar beperkt in zijn gebruiksmogelijkheden.

Camera Statief: Onze selectie

Victiv Camera Statief

Het statief is ontworpen met uw comfort in gedachten: de hoogte kan eenvoudig worden versteld van 52 cm tot 160 cm en kan zelfs met een zwengelbeweging worden verhoogd tot 185 cm, ideaal voor Europeanen. Geniet bovendien van een ongeëvenaarde compatibiliteit, want dit camerastatief is geschikt voor alle camera’s (Canon/Canon EOS, Nikon, Sony, Olympus, Panasonic, spiegelreflexcamera’s), telefoonstatief voor smartphone, iPhone, verrekijker, laser, spottingscope, projector en webcam. Dit maakt het de ideale keuze voor livestreams of vlogs.

Amazon Basics Camera Statief

Let wel, het Amazon Basics statief is niet geschikt voor gebruik met zware, hoogwaardige DSLR-camera’s. De handige, meegeleverde opbergtas met ritssluiting zorgt ervoor dat uw statief beschermd en klaar is om overal mee naartoe te nemen. Voeg dit onmisbare accessoire toe aan uw fotografie-uitrusting en maak de meest indrukwekkende opnamen met het Amazon Basics-camera statief.

Smallrig Camera Statief

Ontdek de veelzijdigheid en gebruiksgemak van het SMALLRIG camera statief, speciaal ontworpen voor al uw fotografiebehoeften. Dit universele statief biedt u compatibiliteit met de meeste camera’s en apparatuur, zoals dslr-camera’s, sportcamera’s en spiegelloze camera’s, maar ook met mobiele telefoons en projectoren. Dankzij de eenvoudige instelling en draagbaarheid stelt u snel en gemakkelijk de werkhoogte in van 17″ tot 72″, zodat u meer tijd overhoudt voor het perfecte shot.

Cullmann Camera Statief

Als enthousiaste fotograaf wilt u natuurlijk de beste apparatuur om de perfecte foto’s te maken. Het Cullmann Alpha 2800 statief is daarbij een uitstekende keuze. Met een maximale hoogte van 1,84 meter kunt u in alle omstandigheden uitstekend fotograferen. Dit driepootstatief is voorzien van een 3-wegkop met snelkoppeling, zodat u gemakkelijk en snel uw camera plaatst en de beste hoek vindt.

Koop- en beoordelingscriteria voor camerastatieven

Om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken, tonen we je in de volgende paragrafen de belangrijkste criteria waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een camerastatief. De criteria voor het vergelijken van camerastatieven zijn o.a.:

In het volgende gaan we nader in op de afzonderlijke criteria.

Gebruiksgebied

Het belangrijkste aspect bij het kopen van een camerastatief is het toepassingsgebied. Afhankelijk hiervan kun je beslissen welke andere criteria vooral van belang zijn. Als het een statief is dat mee op reis genomen wordt, spelen de afmetingen en het gewicht een bijzondere rol. Als echter bijzonder zware fotografische apparatuur gebruikt gaat worden, moet bij de beslissing met dit aspect rekening gehouden worden.

Maat

Behalve het gebruiksgebied is ook de grootte van het statief een doorslaggevend kenmerk. Hier moet een onderscheid gemaakt worden tussen de hoogte-instelling en de verpakkingsgrootte.

De hoogte-instelling speelt een doorslaggevende rol bij actieve fotografie, want die bepaalt het hoogtebereik van waaruit foto’s gemaakt kunnen worden. Afhankelijk van de soort fotografie moet het statief hoger dan ooghoogte staan of, zoals bij landschapsfotografie, is het voldoende als het statief een lagere hoogte heeft.

De pakmaat, daarentegen, geeft aan hoeveel ruimte het statief inneemt als het opgevouwen is. Dit speelt een rol bij het vervoer, want hoe kleiner de pakmaat, hoe kleiner het statief kan worden opgevouwen. Een kleine pakmaat betekent echter vaak dat de poten en de statiefkop zo dun mogelijk gehouden worden, wat een gebrek aan stabiliteit tot gevolg heeft.

Gewicht

Hoe groot het nut van een statief ook is, hoe groter en zwaarder het is, hoe meer je eigen plezier ermee wordt getemperd. Daarom is het van essentieel belang om vóór je hem koopt na te denken over hoe vaak je hem mee zult nemen op reis of vakantie, en daar bij je beslissing rekening mee te houden.

Als je van tevoren weet dat je het statief meeneemt op reis, moet je ervoor zorgen dat het statief niet meer dan 1,5 kilo weegt. In het algemeen geldt: hoe zwaarder het statief, hoe onhandelbaarder het is.

Aan de andere kant zouden zware statieven veel stabieler en resistenter zijn. Dit kan echter maar matig bevestigd worden en kan waar zijn in het goedkopere prijssegment, maar als het om modellen van hoge kwaliteit gaat, moet dit tegengesproken worden, want deze kunnen ondanks hun lage gewicht toch een hoge stabiliteit hebben.

Draagvermogen

Een ander belangrijk aspect bij het kopen van een statief is het draagvermogen. Enerzijds betekent dit het gewicht dat hij werkelijk kan dragen, anderzijds speelt ook het gewicht waarbij hij begint te kantelen een rol.

Voor de meeste statieven is het gewicht van de camera-uitrusting geen probleem.

De eerstgenoemde moet door de fabrikant opgegeven worden. Het laatste is dat echter niet, dus moet je er altijd op letten dat er voldoende speling is tot het maximum gewicht. Als een statief gaat kantelen, is het resultaat dat de camera niet meer perfect horizontaal rust, maar in een helling schuift. Het gevolg hiervan zou zijn dat de beeldsectie mogelijk ongemerkt zou veranderen. Als het statief van de camera te zwaar belast wordt, kan het ook beschadigd raken.

Materiaal

Fotostatieven zijn meestal van aluminium gemaakt. In bijzondere gevallen worden ook koolstof en hout gebruikt.

  • Aluminium: Dit wordt vooral gebruikt voor beginners- en middenklasse statieven. Het voordeel hiervan is dat hij een zeer goede prijs-prestatie verhouding biedt. Vergeleken met de twee alternatieven zijn aluminium statieven echter aanzienlijk zwaarder. Intussen zijn er echter ook lichtgewicht versies.
  • Carbon: Carbon statieven worden vooral gebruikt door professionals en fotografen die veel reizen. De reden hiervoor is dat ze over het algemeen 20-30% lichter zijn dan de vergelijkbare aluminium alternatieven. Een ander voordeel is dat ze warmte en kou minder gemakkelijk geleiden, wat in de winter een voordeel kan zijn. Ze zijn ook zeer trillingsarm. Het nadeel hier is echter dat de voordelen duidelijk merkbaar zijn in de prijs.
  • Hout: Zeer zelden zijn statieven van hout gemaakt. Deze zouden in principe zeer trillingsarm zijn, maar zijn meestal erg zwaar en duur.

Statiefkop

De taak van het eigenlijke statief is een stabiele standaard te bieden, zodat opnamen niet geschokt worden, maar de statiefkop is belangrijk om de camera vrij te kunnen bewegen.

Afhankelijk van het gebruik van het statief, kan een andere statiefkop aanbevolen zijn.

Binnen de statiefkoppen kan onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten, zoals het balhoofd, het panoramakophoofd en het geared hoofd. Het balhoofd is het meest gebruikelijke type en maakt het mogelijk de camera-instelling snel te veranderen en bij te stellen. De panoramakop is de beste variant om zonder veel moeite panoramische opnamen te maken. De kop met tandwieloverbrenging beperkt de bewegingsvrijheid, maar maakt nauwkeurig instellen mogelijk.

Besluit: Welke soorten camerastatieven zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een statief wilt kopen, zijn er drie mogelijkheden om uit te kiezen:

type voordelen nadelen
monopod licht, grote flexibiliteit niet bruikbaar op oneffen ondergrond, moet ondersteund worden
statief stabiel en vrijstaand, bruikbaar op oneffen ondergrond hoger gewicht, minder flexibel
tafelblad / ministatief zeer licht en klein, handig geringe hoogte-instelling mogelijk, geringe draagkracht

Om je een beter beeld te geven, stellen we ze in de volgende paragrafen meer gedetailleerd aan je voor.

Einbeinstativ

Eenpoot

Een monopod wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van slechts één poot. In vakjargon spreekt men in dit geval van een arm in plaats van een been. Door hun constructie zijn monopods over het algemeen lichter dan vergelijkbare alternatieven. Dit is een van de redenen waarom ze erg populair zijn bij mensen die veel reizen. Ze maken ook snellere montage en demontage mogelijk en verhogen de flexibiliteit tijdens het fotograferen. Een monopod is vooral populair voor erg zware camera’s, omdat hij de last van de camera-uitrusting draagt.

Voordelen
  • licht
  • snel op te zetten
  • grote flexibiliteit
  • draagt camerabelasting
Nadelen
  • niet bruikbaar op oneffen ondergrond
  • moet ondersteund worden
  • beperkte fotografie alleen mogelijk

Voorwaarde voor het gebruik van een monopod is dat de grond waterpas is. Er is ook een persoon nodig om het statief vast te houden, want het kan niet op zichzelf staan. Bij gebrek aan een eigen stevig statief kunnen foto’s met een lange belichtingstijd, zoals nachtfotografie, niet met een monopod gemaakt worden. Vanwege zijn voordelen is de monopod ook populair bij sportfotografie. Hier maakt men gebruik van de flexibiliteit, de draagkracht en de eenvoudige opstelling.

Dreibeinstativ

Driepoot

Het statief heeft drie statiefpoten. Deze zijn meestal in hoogte verstelbaar en kunnen dus optimaal aan de behoeften worden aangepast. Dankzij de drie poten heeft het statief een zeer stabiele stand. Daarom kan hij zonder problemen op een oneffen ondergrond gebruikt worden. Hij heeft ook geen persoon nodig om hem vast te houden en kan dus zonder problemen voor lange belichtingen gebruikt worden. Zo kun je met het statief niet alleen het gewicht dragen, maar ook op zichzelf staan.

Voordelen
  • stabiele en zoolvormige standaard
  • kan op oneffen ondergrond gebruikt worden
  • draagt de camerabelasting
Nadelen
  • zwaarder gewicht
  • minder flexibel
  • duurt langer om op te zetten en af te breken

De nadelen van het statief zijn de voordelen van het monopod. Het statief heeft een veel hoger gewicht door de drie poten, wat vooral merkbaar is bij reizen of lange afstanden lopen. Het is ook moeilijker om de camerapositie naar wens te veranderen met een statief. Vooral het monteren en demonteren duurt veel langer dan bij een monopod, want niet alleen moet je meer voeten uitschuiven, maar je moet ook zorgen dat ze op dezelfde hoogte staan.

Tisch- / Ministativ

Tafel / mini statief

De bijzonder kleine variant van de statieven wordt tafel- / ministatief genoemd. In tegenstelling tot de andere twee zijn de poten van het statief niet lang genoeg om op de vloer te worden gezet. Dit type statief wordt vooral gebruikt op reis of binnenshuis. Voorwaarde voor het gebruik ervan is de aanwezigheid van een verhoogd voorwerp, zoals een tafel of een rots, waarop het kan steunen. Is een geschikt voorwerp voorhanden, dan is het ook mogelijk om met dit kleine statief haarscherpe foto’s te maken, zelfs bij moeilijke lichtomstandigheden zoals de schemering.

Voordelen
  • heel licht en klein
  • handzaam
  • foto”s van hoge kwaliteit mogelijk
Nadelen
  • lage hoogteverstelling mogelijk
  • laag draagvermogen

Het tafel- / ministatief valt op door zijn geringe afmetingen en lage gewicht. De draagkracht moet echter vaak in het gedrang komen, want veel statieven hebben maar heel dunne statiefpoten. Het loont daarom de moeite om vóór de aankoop even naar het maximum gewicht te kijken.

Gids: Veel gestelde vragen over camerastatieven in detail beantwoord

In de volgende paragrafen gaan we in op veel gestelde vragen over de aanschaf van een camerastatief. Na dit gedeelte zou je geen onbeantwoorde vragen meer moeten hebben. Onze gids moet je helpen het beste camerastatief voor je behoeften te vinden.

Voor wie is een camerastatief geschikt?

In principe is een camerastatief geschikt voor iedereen die graag fotografeert. Naast de camera is het meestal een van de eerste toevoegingen aan de foto-uitrusting. Vooral voor mensen die graag in de natuur fotograferen is een camerastatief een belangrijk hulpmiddel, want in kamers is het vaak niet al te moeilijk om een plaats te vinden waar de camera kan steunen.

Kamera Stativ-1

In de natuur is het gebruik van statieven bijzonder belangrijk, omdat ze helpen om de camera stabiel te houden, ook zonder een geschikte plaats om hem te ondersteunen. (Beeldbron: Luis Quintero / Unsplash)

Bovendien, hoe zwaarder je foto-uitrusting is, hoe interessanter het is om een statief te kopen. De reden is dat het statief bij actief fotograferen een groot deel tot al het gewicht vasthoudt en de fotograaf dus aanzienlijk minder last hoeft te dragen.

Wat kost een camerastatief?

De prijs van camerastatieven kan sterk variëren tussen de verschillende modellen. Tussen de prijs van statieven voor beginners en het hogere prijssegment zitten meestal enkele honderden euro’s.

Type prijsklasse
Monopod ca. 15-200 €
Statief ca. 20-300 €
Tafel / mini statief ca. 15-40 €

Afhankelijk van de gebruiksfrequentie en de kwaliteitseisen, kan het voldoende zijn een goedkoop alternatief te kopen. Je moet er echter rekening mee houden dat deze meestal geen grote draagkracht hebben en erg kwetsbaar zijn. Dit kan ertoe leiden dat ze snel breken en vervangen moeten worden.

Wat zijn de alternatieven voor een camerastatief?

Om je de aanschaf van een statief te besparen, althans in het begin, hebben we enkele alternatieven uitgezocht.

Alternatief Beschrijving
Steun Hier zoek je omringende voorwerpen waarop je de camera kunt steunen. Mogelijkheden zijn een muur, leuningen of zelfs een tafel.
Leunen Je kunt ook meer stabiliteit creëren door op omringende voorwerpen te leunen. Vaak wordt een boom gebruikt. Andere voorbeelden zijn een muur van een huis of een lantaarn.
Bonenzak Deze kan gekocht of zelfgemaakt worden. Door de camera erop te zetten, worden de bonen samengedrukt, wat tot veel meer stabiliteit leidt.

Het voordeel van de eerste twee varianten is dat je geen ander voorwerp hoeft te dragen. Het nadeel is dat je je moet behelpen met de voorwerpen die ter plaatse voorhanden zijn.

Kamera Stativ-2

Platte en andere geschikte voorwerpen kun je als steun gebruiken in plaats van een camerastatief. (Beeldbron: Patrick Hendry / Unsplash)

De zitzakvariant vertegenwoordigt een middenweg. Maar als je veel foto’s maakt, is de aanschaf van een statief onvermijdelijk.

Zijn er statieven voor mobiele telefoons?

Er zijn een aantal geschikte statieven voor het maken van foto’s met mobiele telefoons. Afhankelijk van het feit of je alleen met je mobiele telefoon wilt fotograferen of ook met een fototoestel, is het raadzaam een speciaal statief voor mobiele telefoons te kopen of een statief met een mobiele telefoon bevestiging.

Het voordeel van een statief ontworpen voor mobiele telefoons zijn de dunnere poten en het daarmee gepaard gaande geringere gewicht. Omdat mobiele telefoons lichter zijn dan camera’s, hoeven de poten van het statief niet op zo’n grote belasting berekend te zijn.

Als je zowel met een camera als met een mobiele telefoon fotografeert, is het de moeite waard een geschikt opzetstuk voor je mobiele telefoon te kopen. In dit geval is dit statief dan geschikt voor beide toestellen en is het voldoende om één statief te kopen.

Als je niet zeker weet of je echt een adapter voor een mobiele telefoon of een statief voor een mobiele telefoon wilt kopen, hebben we een video voor je gemaakt over hoe je zelf een adapter kunt bouwen. Zo kun je uitproberen of de aankoop voor jou de moeite waard zou zijn, voordat je hem werkelijk koopt.

Welke accessoires heb ik nodig voor een camerastatief?

Om met een camerastatief een optimaal resultaat te bereiken, kun je overwegen accessoires voor je statief te kopen. De meest voorkomende accessoires zijn:

  • Snelkoppelingsplaten: Door deze aan de onderkant van de camera te bevestigen, kan de fotograaf de camera binnen enkele seconden van het statief losmaken en weer vastmaken. Als je meerdere camera’s gebruikt, loont het de moeite om op elke camera een plaatje te monteren.
  • L-rail: Hiermee kun je de camera in korte tijd van staand formaat naar liggend formaat verplaatsen.
  • Macro dia: Hiermee kan de afstand tussen de camera en het voorwerp veranderd worden zonder het statief te verplaatsen. In de meeste gevallen kan de camera hierdoor verder naar voren of naar achteren worden bewogen, maar bij speciale modellen is de beweging ook zijwaarts mogelijk.
  • Statief tas: Een geschikte tas biedt optimale bescherming voor het statief. Vaak zijn die bij de levering inbegrepen, want afhankelijk van de afmetingen van het statief, moet een geschikte statiefkoffer gebruikt worden.

Kamera Stativ-3

Bij gebruik van een macro dia hoef je niet het hele statief te verplaatsen voor kleine veranderingen in afstand, maar kun je de positie van de camera langs de dia verplaatsen.
(Image source: Vanilla Bear Films / Unsplash)

Foto bron: lightfieldstudios/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies