Laatst bijgewerkt: 01-10-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

26Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

91Verzamelde opmerkingen

Ben je gepassioneerd door de natuur en wil je die op indrukwekkende wijze op foto’s kunnen vastleggen? Of wil je dieren observeren en de resultaten in goede kwaliteit vastleggen? Of misschien wil je wat onderzoek doen voor een persoonlijk project in de natuur? Dan kan een wildlife camera net iets voor jou zijn! In onze wildcamera test 2023 hebben we gedetailleerde achtergrondinformatie over het onderwerp wildcamera’s verzameld. Je vindt er antwoorden op veel gestelde vragen en we laten je kennis maken met verschillende soorten wildcamera’s. Bovendien geven we je enkele criteria waar je op moet letten als je een camera koopt.

Inhoud




Belangrijk om te weten

  • Met wildcamera’s kun je gebieden doeltreffend observeren, zonder directe stroomvoorziening. Het maakt niet uit of de camera gebruikt wordt voor objectbeveiliging, voor het verzamelen van gegevens of voor het maken van schitterende beelden.
  • In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen Zwarte LED infrarood flits wildlife camera’s en Witte LED flits wildlife camera’s. Beide soorten zijn er in talrijke varianten en met verschillende specificaties.
  • Wildcamera’s met witte LED flits zijn zeer geschikt om ’s nachts bijzonder heldere beelden te geven. Zwarte LED infrarood flits wildcamera’s werken zonder zichtbare flits, waardoor ze bijzonder geschikt zijn in omgevingen waar ze niet opgemerkt mogen worden.

Beste WildCamera: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een spelcamera koopt

Hoe werkt een spelcamera?

De cruciale functionele eenheid van een spelcamera is de bewegingsdetector. Deze is meestal voorzien van infraroodsensoren (PIR) die op warmte reageren. Als lichaamswarmte de infraroodsensor van de wildcamera triggert, ontwaakt hij uit zijn stand-by stand en slaat als de bliksem toe in de vorm van een opname. Om ook ’s nachts een goede opname te garanderen, heeft de fotoval een onzichtbare of bijna onzichtbare flits die de gewenste plaats verlicht. Als de bewegingsdetector geen verdere activiteit aangeeft, keert de wildcamera terug naar de standby mode. Daar wacht het op zijn volgende activering. Deze werkingswijze is uiterst energiebesparend, wat betekent dat de camera unit weken tot maanden in gebruik kan blijven.

Voor wie is een wildcamera geschikt en wat zijn de toepassingsgebieden?

Een wildcamera is geschikt voor een hele reeks mensen: Van jagers en onderzoekers tot fotografen en particulieren. De toepassingsgebieden kunnen als volgt in vier categorieën worden verdeeld:

1. Bosbouwkundige hulp

Controle van voederplaatsen, ophoudplaatsen, staken en wildoversteekplaatsen, controle in het bos, het tellen van wild, schietplanning, het openstellen van nieuwe gebieden voor de jacht, jachtbescherming.

2. Voor bewaking

Illegale afvalverwijdering, vandalisme, diefstal van hout, metaal en gebouwen, bewaking van industrieterreinen, eigendommen en hallen, ook bewaking van huizen, tuinen, volkstuintjes, vakantiehuisjes en boshutten.

3. Voor onderzoek

Vooral gebruikt voor het verzamelen van gegevens.

4. Voor wildlife fotografie

Een goed voorbeeld van het gebruik van de wildlife camera met toegevoegde waarde is te zien in de volgende video. AIKO Regenwoudreservaat, Costa Rica (Aiko-Logi-Tour Team) Zulke waarnemingen van wilde dieren worden niet alleen gebruikt voor publiciteitsdoeleinden voor natuurreservaten, maar helpen ook om de diversiteit van de dieren vast te stellen.

Wat is de beste manier om mijn wildcamera te camoufleren?

Als je je wildcamera binnen of buiten wilt gebruiken, zijn er een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Om te beginnen moet je je doel bepalen en een geschikte plaats kiezen waar je je camera comfortabel kunt opstellen. De camera moet niet op ooghoogte geplaatst worden, want dan valt hij gemakkelijker op en is hij gemakkelijker te beschadigen. Probeer de camera dicht bij de grond of ruim boven hoofdhoogte te verbergen. In beide posities moet de juiste camerahoek gekozen worden, afhankelijk van wat je wilt documenteren. Richt de camera rechtstreeks op je doel. Voordat je hem vastzet, kantel je hem beter, zodat het doelwit tegenover de lens verschijnt. Een laptop, smartphone of tablet (verbonden met een USB-kabel) kan in dit geval nuttig zijn, omdat je zo de horizon beter kunt beoordelen. Behalve de hoogte speelt ook de achtergrond een rol. Een groene wildcamera op een witte achtergrond valt gemakkelijk op. Wil je je camera met succes verbergen, kies dan een afleidende achtergrond, of dat nu een heg is, rommelige planken, boomtakken, enz. Het is belangrijk dat de camera opgaat in de omgeving, maar pas op dat de lens niet verduisterd wordt. Sluit, indien mogelijk, de wildlife camera aan op het lichtnet. Zo blijft de batterij altijd vol en is het risico dat je geen waardevolle gebeurtenissen vastlegt heel klein. Het is aan te bevelen verschillende camera’s tegelijk te camoufleren, want in geval van beschadiging of als iemand ze vindt, raak je niet al het materiaal kwijt. Het is bijzonder ideaal als bijvoorbeeld twee wildcamera’s tegenover elkaar gecamoufleerd zijn, want de twee kunnen elkaar in de gaten houden en veilig bewijs leveren. Om veiligheidsredenen raden we je aan de plaats van de wildcamera’s geheim te houden. Bijzonder goede plaatsen in een gebouw waar je je camera kunt verbergen zijn:

  • Kamerplanten
  • Dozen
  • Volle planken
  • Een knipselboek (voor de lens)
  • DVD-hoesjes
  • Je eigen schuilplaatsen (je creativiteit is hier nodig)

Geschikte camouflage plaatsen voor buiten

  • Cambush camouflage (vezelcamouflage): Hierbij wordt kunstbont in de omringende kleuren gebruikt. Als je de camera in deze vacht verbergt, verliest hij zijn symmetrische vorm en is hij moeilijk te herkennen. Het is belangrijk dat de zijkanten van de camera en de voorkant goed bedekt zijn. De achterkant is al goed verborgen als hij bevestigd is.
  • Natuurlijke camouflage: Natuurlijke camouflage is een andere manier om de camera te camoufleren door dubbelzijdig plakband te gebruiken. Zo kun je de vorm verhullen en aanpassen aan de omgeving.
  • Vogelnest: Een vogelhuisje kan ook dienen als een goede schuilplaats voor de wildcamera, want het heeft voldoende ruimte voor een camera.
  • Het oppervlak van de camera schilderen: deze methode is handig als je bijvoorbeeld een groene camera op een witte achtergrond wilt monteren. Om de kleuren te mengen kun je ze beter eerst voorzichtig beschilderen met spuitverf, tape of acrylverf en dan vastzetten. Dus met een kleine hoeveelheid tijd en ongeveer 10€ materiaalkosten kun je je camera goed plaatsen en verbergen. Deze inspanning is vooral de moeite waard als de camera lange tijd op je bestemming moet blijven.

Hoe lang gaat de stroomopslag van een wildlife camera mee?

In principe gaan spelcamera’s enkele weken mee zonder vervanging van de batterij. De werkelijke levensduur van de batterij wordt echter door verschillende factoren beïnvloed. Doorslaggevende factoren zijn software-instellingen, aantal batterijen en verkeer voor de lens.

Wildkamera Tarnung

Hier herken je een gecamoufleerde wildcamera. De fotograaf heeft zich onmiddellijk onder het camouflagenet geplaatst. Hij bevindt zich in een open veld en heeft zich dus gecamoufleerd. (Foto: LubosHouska / pixabay.com)

In cameravallen is over het algemeen veel plaats voor batterijen. Een wildcamera werkt bijvoorbeeld al met 4 batterijen zonder problemen. Het is echter nog steeds mogelijk om tussen 4 en 12 batterijsleuven te vullen. Dit resulteert in een aanzienlijk langere looptijd. Software-instellingen zoals actieve videofuncties, panoramafoto’s of fotoseries kunnen belabberde stroomvreters zijn. Als de wildcamera in een gebied staat met voortdurend verkeer voor de lens, wordt ook de levensduur van de batterij korter. Om een wildlife camera nog langer te laten werken, is het mogelijk hem rechtstreeks op het lichtnet aan te sluiten. Een andere slimme oplossing is het installeren van een zonnepaneel.

Welke geheugenkaart heb ik nodig voor mijn wildcamera?

Er zijn talloze varianten van de SD kaarten die we kennen, zoals SD, SDHC, SDXC en nog veel meer, die van elkaar verschillen.

  • SD: De geheugenlimiet van deze kaart is tot twee GB (gigabyte)
  • SDHC: Deze “high capacity” kaarten hebben een capaciteit van meer dan 32 GB
  • SDXC: “Extended Capacity” geheugenkaarten bieden tot 256 GB geheugen

De SDXC kaarten kosten veel geld. Eén ervan is bijvoorbeeld duurder dan twee SDHC kaarten. Bovendien passen SDXC kaarten niet op elke camera. SDHC kaarten daarentegen zijn heel flexibel en bijna alle moderne camera’s accepteren ze. Afhankelijk van wat voor soort camera je hebt, is de maximale opslagruimte beperkt. Kijk op de website van de fabrikant of in de handleiding van de spelcamera voor meer gedetailleerde aanwijzingen over met welke kaart je camera werkt.

Zal de camera de bestaande beelden of video’s op de SD kaart overschrijven als er geen ruimte meer is?

Ja, dat hangt af van de instellingen. Als je in het menu de functie “Overwrite” inschakelt, zal je camera verder documenteren door de oudere opnamen te overschrijven. Als je de functie uitschakelt, worden geen nieuwe opnamen meer gemaakt als de capaciteit vol is.

Hoeveel geheugen kan de SD kaart hebben?

32 GB is meer dan genoeg, want het is genoeg voor een grote hoeveelheid opnamen. Ter illustratie: 32 GB is genoeg voor ongeveer 3600 video’s met een duur van 15 seconden elk.

Welke zijn de bekende fabrikanten van wildlife camera’s?

SecaCam

SecaCam is geen eigen fabrikant, maar een merk van “Ventrade” (de firma is gevestigd in Keulen). De eerste bestseller van deze firma was de WildVision. Met de SecaCam HomeVista en SecaCam Raptor verkoopt Ventrade een nieuwe generatie wildcamera’s die geoptimaliseerd zijn voor huishoudelijk gebruik. Bij zuivere wildcamera’s speelt de bewegingsscherpte van de nachtbeelden een ondergeschikte rol. Ze worden meestal gebruikt bij zogenaamde stanchions, waar het spel de camera een plezier doet door betrekkelijk stil te staan. Inbrekers, sproeiers, vandalen enz. daarentegen bewegen zich betrekkelijk snel. Een gewone spelcamera bereikt dan al snel zijn grenzen.

Dörr

Dit merk is gespecialiseerd in de verkoop van foto-accessoires en wordt in Duitsland beschouwd als een van de belangrijkste leveranciers op het gebied van wildlife camera’s. Bovendien biedt dit merk klantenondersteuning.

Moultrie

Amerikaans merk dat zijn intrede deed met de productie van voeders voor wild en ze nu nog steeds maakt. Om zijn assortiment uit te breiden, biedt het merk al enkele jaren een groot assortiment wildcamera’s aan. Dankzij gunstige prijzen en hoge betrouwbaarheid zijn deze wildcamera’s goed ingeburgerd op de Europese markt.

Minox

Duitse fabrikant die gespecialiseerd is in de produktie en verkoop van optische instrumenten (verrekijkers, richtkijkers, wildcamera’s). Al enkele jaren worden Minox wildcamera’s tot de beste kwaliteit camera’s gerekend en hebben ze een uitstekende reputatie in de jachtgemeenschap.

Zijn er wifi of W-LAN spelcamera’s?

Spelcamera’s die nu op de markt zijn hebben geen geïntegreerde WLAN modules. Je hebt daarvoor een WLAN-geschikte SD kaart nodig. De firma’s Toshiba en Eyefi zijn in dit geval erg bekend, omdat ze op Amazon het meest verkocht zijn en ook erg goede beoordelingen hebben. In de geheugenkaartbehuizing van deze SD-kaarten is een WLAN module ingebouwd, die directe opname-overdracht mogelijk maakt. Hoe kun je nagaan of je wildlife camera Wi-Fi heeft? Om dit te doen moet je de camera activeren waar je de Wifi SD kaart op geplaatst hebt. Vervolgens moet je de bijbehorende APP openen en de APP of het programma binnen het netwerk naar overeenkomstige eindtoestellen zoeken om er daarna verbinding mee te maken.

Wat zijn wildcamera’s met SIM kaart en app functie?

Beeld- of videomateriaal dat met een wildcamera is opgenomen wordt op een SD kaart opgeslagen, maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om het regelmatig uit te lezen. Sommige wildcamera’s nemen iets op over een langere periode, maar je wilt het tussendoor op afstand bekijken. Daarom zijn er modellen die geleverd worden met een SIM kaart die wat van de SD kaart wordt opgenomen overbrengt naar de mobiele telefoon (waarin de bijgeleverde SIM kaart is gestoken). Als bewakingscamera opgesteld bijvoorbeeld, heeft dit een groot voordeel vanwege de bewaking in (bijna) real time. Als alternatief voor de wildlife camera met SIM kaart zijn er enkele met app functie. Ook hier wordt een SIM kaart gebruikt, maar die wordt dan in de spelcamera gestoken. De bijbehorende app wordt op de smartphone geladen. Als de app eenmaal ingesteld is, worden de beelden van de wildlife camera via het mobiele netwerk getoond op de smartphone waarop ook het app-account ingesteld is. Merk op dat het gekozen tarief voor prepaid SIM kaarten afhangt van je behoeften. Afhankelijk van hoe groot de gemiddelde foto is en hoeveel je er naar je smartphone wilt overbrengen, moet je een SIM kaart kiezen die voldoende opgenomen materiaal via het mobiele netwerk kan verzenden. Soms is het echter het gemakkelijkst als bij de aankoop van een wildlife camera al een voorgeconfigureerde SIM kaart wordt geleverd. Wildcamera’s worden gebruikt met LTE. Als alternatief kunnen de gegevens per MMS of e-mail verstuurd worden. Omdat MMS hogere kosten kan veroorzaken, is verzenden per post een goede optie als de camera GPRS heeft. Het beeld is gecomprimeerd, dus het moet geen probleem zijn om ze te openen. De foto’s op de spelcamera blijven in hun oorspronkelijke grootte.

Wat zijn de voordelen van een wildcamera boven een bewakingscamera?

Een bewakingscamera is een heel dure bewakingsmethode. Vanwege de live overdracht is er meestal een controleur nodig. Bovendien worden de opnamen maar korte tijd opgeslagen en is ook een permanente verbinding met het elektriciteitsnet nodig. Vooral bij zwaar weer gaat de bewakingscamera vaak stuk. Spelcamera’s daarentegen zijn juist voor deze harde invloeden van buitenaf ontwikkeld. Niet alleen bieden ze een hoge weerbestendigheid, ze hebben ook een ander doorslaggevend voordeel door hun mobiliteit. Bovendien schittert een wildcamera door zijn goede camouflage. Nauwkeurige nachtopnamen zijn de norm. Anderzijds heeft een bewakingscamera goed verlichte gebieden nodig, waarbij dit moeilijk te realiseren is, vooral in gebieden zonder stroomvoorziening.

De lange runtijden bereikt de wildlife camera door een constante stand-by stand. Dit wordt alleen opgeheven door de bewegingssensor te triggeren.

De fotoval neemt dus alleen op als er iets beweegt in het gezichtsveld van de camera. Bovendien registreert de spelcamera de tijd, de datum en de temperatuur. Wildcamera’s zijn meestal verkrijgbaar in camouflage, waardoor ze perfect opgaan in hun omgeving. Er zijn ook verschillende camouflagemiddelen en beschermende behuizingen verkrijgbaar.

Wildkamera Baum

Spelcamera’s hebben het grote voordeel dat ze zich dankzij hun ontwerp visueel aan hun omgeving kunnen aanpassen. Deze camouflage-vermogens stellen hen in staat om in de respectieve omgeving niet op te vallen. (Foto: mybaitshop / 37655602 / bigstockphoto.com)

Welke alternatieven zijn er voor de wildcamera?

Een alternatief voor de wildcamera is de bewakingscamera. De verschillen tussen een wildcamera en een bewakingscamera vind je hierboven onder het kopje ”Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een wildcamera koopt”.

Besluit: Welke soorten wildcamera’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kan een onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten spelcamera’s: witte spelcamera’s met LED flits en zwarte spelcamera’s met LED flits.

  • Witte LED Flash Spelcamera
  • Zwarte LED Flash Spelcamera

De twee soorten verschillen fundamenteel in de soort beeldverlichting, die individuele voor- en nadelen met zich meebrengt. Welk cameratype voor jou het beste is, hangt dus af van het beoogde gebruik van de fotoval.

Hoe werkt een witte LED wildcamera en wat zijn de voor- en nadelen?

Het doorslaggevende voordeel van een cameraval met Witte LED flitser is de optimale beeldverlichting. Dit leidt tot een zeer goede beeld- en videokwaliteit bij een gemiddeld laag stroomverbruik. Bovendien heeft dit type wildcamera een grote registratieafstand. Gewone Witte LEDs werken in een lichtspectrum in een bereik rond 850 nanometer. Dit levert een hoge registratieafstand op en maakt zwart-wit nachtopnamen van hoge kwaliteit mogelijk. Door dit type LED’s zijn er aanzienlijk minder LED’s nodig dan bij een Black LED flitser om ongeveer gelijkwaardige beeldverlichting te krijgen. Dit kan dus ook zijn weerslag hebben op het stroomverbruik. Maar als zo’n fotoval geactiveerd wordt, kan een minimale rode gloed waargenomen worden, die de aandacht op de camera kan vestigen, vooral ’s nachts.

Voordelen
  • Hoge opnamekwaliteit ’s nachts
  • Registratieafstand (minder dan 15 m)
  • Laag stroomverbruik
  • Betaalbare prijsklassen
Nadelen
  • Rode nachtgloed
  • Verlies van details overdag

Witte LED wildcamera’s zijn geschikt voor gebiedsbewaking waar de nadruk ligt op een hoog aantal registraties. Maar of de wildcamera wordt opgemerkt is van secundair belang. Bovendien zijn deze camera’s het best geprijsd voor beginners. Ze zijn echter minder geschikt als bewakingscamera’s. Witte LED wildcamera’s trekken de aandacht, waardoor ze vermeden kunnen worden of het slachtoffer worden van diefstal en vandalisme. Wil je de camera gebruiken voor een overstekend wild of voor een wildobservatie camera? Hecht je ook waarde aan een lage prijs? Dan is een White LED Flash fotoval waarschijnlijk de juiste keuze voor jou. Verder is dit type aan te bevelen voor beginners in het observeren van wilde dieren.

Hoe werkt een Black LED flash wildlife camera en wat zijn de voor- en nadelen?

De Black LED wildlife camera’s vallen op door hun onzichtbare infrarood flits, waardoor de camera onopgemerkt kan werken. Dit maakt ze extra nuttig als bewakingscamera. Als je een fotocamera zoekt met meervoudige gebruiksmogelijkheden en uitstekende prestaties, is een zwarte wildlife camera met LED flits het meest zinvol. Gewone zwarte LEDs werken in het lichtspectrum rond 950 nanometer. Dit betekent dat de infrarode flits onzichtbaar is voor mensen, maar met 950nm heeft hij ook een langere golflengte , wat een kortere registratieafstand oplevert. Dit betekent dat dit type meer LEDs nodig heeft voor een vergelijkbare verlichting ’s nachts. Er zijn fabrikanten die dit probleem bestrijden door de belichtingstijd te verlengen. Dit kan echter leiden tot bewegingsonscherpte.

Voordelen
  • Onzichtbare infrarood flitser
  • Weinig kans op detectie
  • Zelden slachtoffer van vandalisme en diefstal
  • Geschikt voor gevoelige diergroepen
Nadelen
  • Hogere prijsklasse
  • Kortere registratieafstand (~8m tot 20m)

Dit type territoriumcamera is geschikt voor wildritten, bewaking, hobbyfotografen of voor het opruimen van diefstal en vandalisme. Hoewel Black LED wildlife camera’s in een hogere prijscategorie zijn dan hun tegenhangers, rechtvaardigen ze dit door een breed scala van mogelijke toepassingen te bieden. Bovendien hebben ze een constant positieve opnamekwaliteit.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om wild camera’s te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om wildcamera’s te vergelijken en te evalueren. Dit maakt het gemakkelijker voor je om te beslissen of een bepaalde jachtcamera geschikt voor je is. De volgende eigenschappen zijn belangrijk

  • Triggertijd
  • Weerbestendigheid
  • Flitsbereik
  • Hoek van bereik
  • Max. Resolutie
  • Geïntegreerde monitor
  • Opslagcapaciteit
  • Video functie
  • Batterijvoeding
  • Menunavigatie en instellingen
  • Bewegingssensor
  • Afmetingen
  • Extra functies

In het volgende gedeelte word je op de hoogte gebracht van de afzonderlijke aankoopcriteria en wat ze betekenen.

Triggertijd

De triggertijd beschrijft de snelheid die nodig is om een eerste foto van de spelcamera te verkrijgen na een stimulans van de sensor vanuit de rusttoestand. In principe moet de reactietijd van de wildcamera minder dan een seconde zijn, anders wordt de opname vaak vertraagd of helemaal niet gemaakt. Wordt de camera vooral gebruikt voor voederplaatsen? Dan kan de triggertijd ook een seconde duren. Een wildlife camera, daarentegen, moet sneller zijn dan 0.6 seconden. Ook voor bewaking is een zeer snelle reactietijd aan te bevelen, anders is de dader al verdwenen voordat de camera in werking kon worden gesteld. Wil je een zeldzaam dier fotograferen? Dan is elk kiekje zijn gewicht in goud waard en moet je de sluiter altijd op tijd loslaten.

Petmeister RedaktionAufnahmen von Vögeln
Als je een vogelvoederhuisje bevestigt, kun je met een wildcamera foto’s van hoge kwaliteit van je gasten maken. Informatie over het juiste vogelvoederhuisje vind je op petmeister.de. (Bron: www.petmeister.de)

Weerbestendigheid (IP-beschermingsklasse)

De “International Protection” of IP-beschermingsklasse geeft informatie over de weerbestendigheid. Voor wildlife camera’s lopen ze van IP44 tot IP68, waarbij het eerste getal de bescherming tegen stof beschrijft en het tweede die tegen water. Omdat een wildcamera wekenlang onaangeroerd op een plaats blijft staan, moet hij beschermd worden volgens de omgeving. Als de camera buiten of in de buurt van water staat, is een rating van minstens IPx4 aan te bevelen. In stoffige omgevingen is een IP waarde van minstens IP5x aan te bevelen. Er moet ook aandacht besteed worden aan het temperatuurbereik van de camera. Zo zijn er bijvoorbeeld koude- en warmtespecialisten. Onjuiste temperaturen kunnen leiden tot storingen of enorme verkortingen van de bedrijfstijd.

Flitsbereik

Het flitsbereik is van centraal belang bij de nachtelijke activiteit van de wildcamera, want het bepaalt de verlichting van de nachtopnamen. In het algemeen kan, als het beeld goed verlicht is, een zuivere nachtopname gegarandeerd worden, zelfs onder moeilijke omstandigheden. In de praktijk is de flitsafstand meestal tussen 8 en 25 meter. Flitsbereiken van meer dan 25 m zijn in de praktijk bijna onmogelijk. Sommige fabrikanten adverteren met enorme flitsbereiken, maar die zijn te verwaarlozen. De fabrikanten testen hun toestellen onder perfecte omstandigheden, die in de praktijk niet bestaan. Het flitsbereik wordt sterk beïnvloed door de conditie van de batterij, de belichtingstijd en de intensiteit van het maanlicht. Het is aan te bevelen aandacht te besteden aan een geschikt flitsbereik, afhankelijk van het beoogde gebruik. Als het te verlichten gebied breed is, is een flitsbereik van ongeveer 20 m aan te bevelen. Maar bij het fotograferen van voorwerpen op korte afstand, zoals op een wildpad, is een bereik van 10 m voldoende.

Beeldvanghoek

De beeldvanghoek is het hoekbereik vóór de fotoval die in het uiteindelijke beeld te zien is. Ook hier speelt persoonlijke voorkeur een rol. Voor wildcamera’s beginnen de beeldopnamehoeken bij 52 graden en kunnen oplopen tot 150 graden groothoek. Een grote beeldhoek is handig voor bewaking en wijd open gebieden en kan bijzonder mooie kiekjes opleveren. Een kleine hoek betekent echter niet dat de resultaten slecht zijn. Normaal is 52 graden voldoende voor een stevige beelddoorsnede.

Maximale resolutie

De maximale resolutie kan in twee bereiken verdeeld worden

  • Fotografische resolutie
  • Film resolutie

Fotografische resolutie

De fotografische resolutie van spelcamera’s wordt aangeduid met het aantal megapixels. Meer megapixels betekent echter niet per se betere kwaliteit. Eerder geven ze over het algemeen meer details. Uiteindelijk vergroot meer detail alleen maar de onscherpte van een onscherp beeld. Zo geeft het aantal megapixels een richtlijn voor de rijkdom aan details in een foto. In het algemeen moet het aantal megapixels vijf of meer zijn.

Beeldresolutie van films

Net als bij fotografische aspecten is resolutie alleen niet de doorslaggevende factor. Wildcamera’s met hoge resolutie scoren vooral overdag. Niettemin vervaagt het verschil tussen Full HD en HD heel gemakkelijk bij nachtopnamen. Wil je een goede videokwaliteit, dan moet je behalve op verschillende formaten ook letten op een stevige Fps snelheid (frames per seconde). 20 beelden per seconde en meer resulteren in een aangename stroom van beelden.

Geïntegreerd beeldscherm

In principe maakt een beeldscherm het gemakkelijker om de camera te bedienen. Extra functies kunnen duidelijk ingesteld worden. Opnamen kunnen direct op een display bekeken worden, zodat ter plekke beslist kan worden of er relevante opnamen op het toestel staan. Bijgevolg is het niet nodig de geheugenkaart te verwijderen. Daardoor bieden toestellen met een geïntegreerd beeldscherm veel gemak voor een groot aantal gebruikersgroepen. Voor mensen met minder technische affiniteit geeft het een duidelijk overzicht, terwijl mensen met een hoge technische kennis er precieze beslissingen mee kunnen nemen.

Opslagcapaciteit

Ook de opslagcapaciteit van wildlife camera’s verschilt. Sommige modellen worden geleverd met een geheugenkaart, terwijl je er voor andere een moet kopen. Normaal hebben de spelcamera’s een SD geheugenkaart interface. SD geheugenkaarten zijn er in verschillende capaciteiten. Voor spelcamera’s zijn 8 gigabyte, 16 gigabyte en 32 gigabyte geheugencapaciteit interessant. Full HD video’s, time-lapse opnamen of continue opnamen genereren snel grote hoeveelheden gegevens en zo bereiken wildlife camera’s snel hun capaciteitslimiet, vooral als ze lange tijd zonder reset gebruikt worden. Dit is vooral zorgwekkend voor gevoelige gegevens, zoals onderzoeksgegevens. Daarom is het zinvol altijd een grote geheugenkaart te gebruiken (bijv. 32 GB), vooral bij gebruik van de videofunctie.

Video functie

Met een wildlife camera kun je niet alleen foto’s of video’s maken, maar ook allebei tegelijk. Voor objectbewaking is het meer de moeite waard om de beeld- en videomodi te combineren. Het belangrijkste doel van de videofunctie is dat de spelcamera precies opneemt wanneer er plotseling iets onverwachts gebeurt. De wildcamera begint op te nemen als de sensor een levend wezen detecteert en blijft opnemen zo lang als je aangeeft. De camera neemt het geheel op met je instellingen, al kan het zijn dat het schepsel niet meer op de doelhorizon staat.

Het is aan te bevelen parameters in te stellen die een combinatie bieden van zeven foto’s en een video van 10-15 seconden als het om bewaking gaat. Het is doeltreffender om veelvuldige en kortere video’s te maken dan langere video’s waarin maar één vogel kort voorbij vliegt. Dit bespaart je veel energie en opslagruimte. De gewone video-opnamen, vooral ’s nachts, verbruiken de beschikbare energie in de batterijen sneller omdat de infrarode LED’s tijdens het hele proces blijven branden. Een seconde HD video overdag neemt ongeveer 2-3 MB geheugen in beslag en meer dan 1 MB als het donker is. Een video van 10 seconden neemt overdag ongeveer 20 MB geheugen in beslag, wat betekent dat er ongeveer 200 video’s op een 4GB geheugenkaart passen.

Batterijprestatie

Batterijprestatie betekent de gemiddelde bedrijfstijd van de operationele spelcamera. De prestaties van de batterij hangen af van een aantal factoren.

  • Temperatuur
  • Vochtigheid
  • Verhouding van overdag en ’s nachts gemaakte opnamen
  • Stroomverbruik

Het is echter niet mogelijk precies te zeggen hoe lang je spelcamera operationeel blijft tot de batterij “leeg” is. De tabel hieronder toont het gemiddelde batterijverbruik van verschillende merken.

Wildcamera Gemiddeld stroomverbruik, mAs
Moultrie Trace Premise 338
Primos Truth Cam Ultra 46 HD 432
Moultrie M-990i 578
Browning Spec Ops XR 692
Bushnell Trophy Cam HD Max 119476 738
Moultrie A-5 823
Bolyguard SG580M 904
Stealth Cam G42NG 1111
Reconyx HC500 1249
Moultrie Panoramic 150i 2720

Menu navigatie en instellingen

In principe zijn het menu en de keuzemogelijkheden niet erg verschillend voor alle wildcamera’s. Een goede introductie vind je in deze video waarin de APEMAN spelcamera als voorbeeld gebruikt wordt.

Bewegingssensor

Een bewegingssensor maakt het bijvoorbeeld mogelijk om nachtdieren op te nemen zonder ze te laten schrikken, want de wildlife camera is gevoelig voor beweging en filmt wanneer ze bewegen. Een andere mogelijkheid voor bewegingsdetectie is een fysieke bewegingsdetector met infrarode stralen die op beweging reageert. Hier is het echter belangrijk een gulden middenweg te vinden, zodat niet door elke kleine beweging een “vals alarm” wordt gegeven. Als alles goed ingesteld is, is de camera klaar.

Afmetingen

De grootte is een belangrijke factor voor het toepassingsgebied van de jachtcamera. Kleine cameravallen zijn veel gemakkelijker onopvallend te plaatsen dan de grotere modellen. Dit voordeel is vooral interessant voor bewaking. De meeste wildcamera’s zijn ongeveer 14 cm hoog, 12 cm breed en 10 cm diep. Bovendien zijn er specialisten die bijzonder klein zijn of bijzondere vormen hebben. Sommige fotovallen hebben bijvoorbeeld een radio-antenne. Een kleine, goed geplaatste fotoval biedt een basisbescherming tegen diefstal en vandalisme.

Extra functies

Vooral de spelcamera’s uit de hogere prijsklasse bieden een hele reeks extra functies. Opnamen kunnen bijvoorbeeld direct naar je smartphone gestuurd worden via GSM, GPRS of WLAN. Zo ben je op de hoogte op het moment van de gebeurtenis. Dit kan een beslissend voordeel zijn, vooral voor bewaking. Functies zoals panorama-opnamen, time-lapse opnamen of snelle fotoseries bieden ook een meerwaarde. Vooral de timerfunctie is interessant, want daarmee kan de activiteit beperkt worden tot de relevante tijden. Behalve de standaardregistratie van datum, tijd en temperatuur bieden sommige modellen nu ook nauwkeurige GPS gegevens of luchtdruk tijdens de registratie. Zulke speciale extra functies kunnen immers de aankoopbeslissing extra beïnvloeden.

Wetenswaardigheden over wildcamera’s

Een goed voorbeeld van het gebruik van wildcamera’s met toegevoegde waarde is te zien in de volgende video van shz.de. Hier worden wildcamera’s gebruikt om de beweging van wolven verder naar het noorden te documenteren. https://youtu.be/ew-pxcC-3h4

Waar en hoe monteer ik een wildcamera?

Let er bij het richten van de camera op dat hij niet op de zon gericht is of door andere wisselende warmtebronnen kan worden geactiveerd. Drukke plaatsen zoals wegen of bospaden moeten vermeden worden, anders hoopt zich veel ongewenst materiaal op. Bovendien kunnen deze tegen de wet zijn. Omdat een camera zeker gestolen of beschadigd kan worden, is het raadzaam te investeren in diefstalbeveiliging. Als alternatief kan de wildcamera uiterst goed gecamoufleerd worden of buiten bereik van mensen geplaatst worden.

Voor het fotograferen van wilde dieren is het raadzaam een boswachter te raadplegen die vertrouwd is met het gebied. Ze zijn meestal het ideale contact voor geheime fotografie goudmijntjes. Ook op privéterrein gelden hun regels waar je je aan moet houden. Bovendien zijn voederplaatsen, wildpaden en dierenholen interessante hotspots.

Tip: Het is raadzaam een paar proefopnamen te maken om zeker te zijn dat je de opname maakt en dat de bewegingssensor met de juiste gevoeligheid werkt. Vooral bij snelle of kleine dieren is een proefvaart van essentieel belang.

Wat zijn de wettelijke regels betreffende een cameraval?

De wettelijke situatie betreffende wildcamera’s is in verschillende gebieden heel verschillend geregeld. Bovendien wordt het voortdurend veranderd. Vooral het bos als openbaar gebied speelt hier een centrale rol. Dit mag niet door particulieren “bewaakt” worden, ook al is het een privé bos. Voor meer gedetailleerde informatie raden we je aan je project met een advocaat te beveiligen.

Wist je dat je niet zonder meer wildcamera’s in het bos mag opstellen, ook al is het bos privé-eigendom? Omdat de camera’s de rechten van wandelaars schenden en bossen als openbare ruimte beschouwd worden, mag je er niet naar believen wildcamera’s opstellen. Hierover bestaat een uitspraak van de administratieve rechtbank van Seedland uit 2016.

Om niet in een conflict van wetten te verzeilen, bieden we een compilatie van gedragsregels aan, die je richtlijnen geven voor de omgang met een wildcamera.

  • In het algemeen moeten wildcamera’s met voorzichtigheid gebruikt worden.
  • Wildcamera’s mogen niet gebruikt worden op paden of jachtvelden die voor het publiek toegankelijk zijn.
  • Er moet op gelet worden dat het risico dat mensen per ongeluk opgenomen worden zo klein mogelijk is.
  • Als mensen worden opgenomen, moet overwogen worden de wildcamera te verplaatsen.
  • Als mensen zich bewust zijn geworden van de wildcamera, kan dit leiden tot een verzoek om de camera te verwijderen. Herpositioneren wordt sterk aanbevolen!
  • Opnamen van identificeerbare personen moeten onmiddellijk gewist worden, ook als ze zich illegaal in jachtgebieden bevinden.
  • Op geen enkele werkplek mag toezicht gehouden worden.

Een tip in dit verband is het gebruik van de timerfunctie, zodat de bewaking van de wildcamera beperkt kan worden tot de relevante tijd. Toezicht is ook toegestaan als de camera’s door overheidsdiensten in het land worden gebruikt.

Kan ik beelden van mijn fotoval direct naar mijn mobiele telefoon of computer overbrengen?

De technologieën in de precircamera’s geven ons een groot bereik om onze opnamen op onze mobiele telefoon of computer te ontvangen. Een uitstapje naar de camera-unit is zelden nodig. De beperkende factor hier is vaak de grootte van de geheugenkaart in de camera. Als er op dit moment een foto gemaakt wordt, is het mogelijk die tegelijk naar je computer of mobiele telefoon over te brengen. Om dit te doen moeten in de camerasoftware bepaalde extra functies ingesteld worden. De volgende opties kunnen in je product geïntegreerd worden.

GSM (Global System for Mobile Communications / mobiele telefoon standaard)

Dit betekent een overdracht van de opname via je mobiele telefoon netwerk, b.v. als MMS rechtstreeks naar je mobiele telefoon. Dit kan echter mobiele telefoonkosten met zich meebrengen. Natuurlijk kan deze stand ingesteld worden.

GPRS (General Packet Radio Service)

Dit beschrijft datatransmissie via een pakketgerichte dienst van je mobiele telefoon provider, de Internet/roaming functie, zeg maar. Je mobiele telefoon of computer fungeert dan als modem en ontvanger. Zo kun je bijvoorbeeld een e-mail ontvangen met de opnamen.

Wlan (Wireless loca area network)

Hier werkt de transmissie via je privé thuisnetwerk. Dit betekent dat de beelden via het internet naar je mobiele telefoon of computer gestuurd kunnen worden. De fotoval moet echter dicht bij je thuisnetwerk geplaatst worden, zodat de twee met elkaar verbonden zijn. Je kunt ook altijd de geheugenkaart uit je toestel halen en de gegevens thuis rechtstreeks naar je computer overbrengen.

De geschiedenis van de wildcamera

De geschiedenis van de wildcamera gaat terug tot de jaren 1920, toen camera’s ontworpen waren om met struikeldraden in werking gesteld te worden om dieren te observeren. In de jaren 1990 werden dan speciale grondmatten gebruikt die de camera activeerden als er druk op uitgeoefend werd. Pas aan het eind van de jaren 1990 werden de eerste infrarode warmtesensoren gebruikt om hetzelfde doel te bereiken. Aan het begin van de jaren 2000 kwamen PIR sensoren (passief infrarood, of pyro-elektrisch infrarood) in gebruik, die het juiste commando aan de camera gaven op basis van warmte, maar ook als er al beweging gedetecteerd was. De camera’s van tegenwoordig werken volgens het laatste principe, ook al zijn ze van veel betere kwaliteit, d.w.z. hebben ze een betere gevoeligheid, zijn ze betrouwbaarder en hebben ze een langere batterijlevensduur.

Tegenwoordig vinden ze dus ook hun gebruikers in privé-gebruik, bijvoorbeeld als sommige jachtgebieden ver weg liggen en zelden door de jager bezocht worden.

Om enig idee te krijgen van waar en hoeveel dieren er in zijn jachtgebied zijn, zet hij eenvoudig een fotoval op - zoals wildcamera’s ook wel genoemd worden. In de Anglo-Amerikaanse wereld heten ze iets anders: trail camera, jachtcamera, wildcamera of hertencamera.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] http://www.spiegel.de/netzwelt/gadgets/wildkameras-datenschuetzer-gehen-gegen-jaeger-vor-a-967549.html [2] http://nordhessen-rundschau.de/wissenschaft-natur/aufnahmen-mit-der-wildkamera-im-habichtswald/ [3] https://www.jagdverband.de/node/6514 [4] https://www.wildkamera.net/anwendungsbereiche/fehlausloesungen Image source: Rudmer Zwerver / 123RF.com

Recensies