Laatst bijgewerkt: 30-09-2021

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

53Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

86Verzamelde opmerkingen

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

53Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

86Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle USB geluidskaarten die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste geluidskaart voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een USB geluidskaart wilt kopen.




Belangrijk om te weten

  • De USB geluidskaart is een speciale vorm van een geluidskaart waarbij het apparaat eenvoudig via USB op de computer kan worden aangesloten. Dit maakt het aanbrengen bijzonder gemakkelijk en het product compact.
  • Hij behoort tot de klasse van externe geluidskaarten en bevindt zich dus buiten de computer. De functies zijn in wezen niet anders dan die van een gewone geluidskaart.
  • De markt voor USB geluidskaarten groeit gestaag. De reden hiervoor zijn de vele voordelen die ze bieden boven gewone geluidskaarten.

Beste USB geluidskaart test: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een USB geluidskaart koopt

Heb ik echt een USB geluidskaart nodig? Voor wie is het de moeite van het kopen waard?

De USB geluidskaart is een soort externe geluidskaart die via de USB poort op de computer wordt aangesloten. Natuurlijk kun je ook geluid uit je computer halen zonder een externe USB geluidskaart. Hij is echter niet te vergelijken met een goede externe kaart. Sommige toepassingen maken het bijzonder de moeite waard om er een te kopen, dus voor wie is het de moeite waard om er een te kopen?

Gaming

Als je graag spelletjes speelt op je PC, zul je al gemerkt hebben dat het geluid een niet te verwaarlozen invloed heeft op de kwaliteit van het spel. Slechte geluidskwaliteit die het spel onrealistisch doet lijken en eenzijdig geluid dat het onmogelijk maakt de vijand te lokaliseren in een first-person shooter, bijvoorbeeld, kunnen de spelervaring sterk verminderen. Met een USB geluidskaart heb je het gevoel dat je in het spel zit door het realistischer geluid en heb je altijd een voorsprong op je tegenstanders door het surround geluid.

Home cinema

Zelfs als je een filmliefhebber bent, kan de aanschaf van een USB geluidskaart al snel lonen. Met het juiste systeem kun je genieten van surround geluid, net als in de bioscoop. Hiervoor moet je zorgen dat de geluidskaart 5.7 of 7.1 kan, afhankelijk van je systeem. Je moet ook op zoek naar een S/PDIF interface waarmee je meerkanaals geluid digitaal over slechts één kabel kunt verzenden.

Muziek

Het is ook duidelijk dat musici en muziekluisteraars baat kunnen hebben bij een USB geluidskaart. Of je nu muziek wilt mixen, video’s bewerken of gewoon van je favoriete muziek wilt genieten in super geluidskwaliteit, de USB geluidskaart kan je helpen.

usb-soundkarte

Goede geluidskwaliteit is onmisbaar voor een onvergelijkbare spelervaring. Door een USB geluidskaart te gebruiken, kun je genieten van het volle surround geluid van het spel. (Foto: StockSnap / pixabay.com)

DSP chips en ASIO drivers zijn vooral belangrijk voor muziekbewerking, omdat ze de belasting van de computer verminderen, zelfs bij het gebruik van arbeidsintensieve muziekprogramma’s. Met goede kaarten is het ook mogelijk om verschillende kanalen tegelijk op te nemen. Hoogwaardige A/D en D/A converters zorgen voor een vlekkeloze verwerking. Als je instrumenten op de kaart wilt aansluiten, moet je op zoek gaan naar een MIDI poort.

Wist je dat interne geluidskaarten de oorzaak zijn van ruis bij het opnemen van muziek? Vooral tijdens pauzes in de muziek hoor je vaak ruis, zoals zacht gesis of gerammel. De signaal-ruis verhouding geeft de kwaliteit van de geluidskaart aan. Hoe hoger de signaal/ruis verhouding, hoe beter de kwaliteit. Een externe geluidskaart van goede kwaliteit kan dit verhelpen.

Wat is het voordeel van een USB geluidskaart boven gewone geluidskaarten?

Nu vraag je je waarschijnlijk af wat het bijzondere voordeel is van een USB geluidskaart, want de markt voor interne geluidskaarten is eigenlijk veel groter. Er zijn echter enkele aspecten waarin de USB vorm superieur is aan de gewone geluidskaart. Omdat de verbinding heel eenvoudig via de USB gleuf tot stand komt, is hij veel gemakkelijker en sneller in het gebruik. Je kunt de kaart op verschillende apparaten gebruiken en ze gemakkelijk vervoeren. Bovendien is hij door zijn vormgeving gemakkelijk te gebruiken op laptops, wat niet het geval is met een interne geluidskaart. Een ander groot probleem van inwendige geluidskaarten dat door de USB geluidskaart wordt opgelost is de gevoeligheid voor straling van bijvoorbeeld de grafische kaart, die de geluidskwaliteit in veel gevallen sterk kan beïnvloeden. Door de USB geluidskaart naar buiten te verplaatsen, is hij afgeschermd tegen eventuele interferentie.

usb-soundkarte

Het is de moeite waard een geluidskaart te kopen, vooral voor een gezellige avond in de bioscoop met surround geluid zoals in een filmzaal. Ook als je graag vaak en luid naar muziek luistert op je PC of stereo, is een geluidskaart een goed idee. (Foto: andremergulhaum / pixabay.com)

Besluit: Welke soorten USB geluidskaarten zijn er en welke is geschikt voor jou?

USB geluidskaarten zijn er in drie soorten

  • USB Geluidsstick
  • USB geluidsbox
  • Audio Interface

USB geluidskaarten worden aangeboden in zeer veel prijsklassen, van instapmodellen tot absoluut professionele kaarten. Ze verschillen o.a. in geluidskwaliteit, functiebereik en soort en aantal in- en uitgangen. In principe kunnen USB geluidskaarten echter ook ingedeeld worden naar hun ontwerp en doel. In het volgende stellen we de drie belangrijkste soorten USB geluidskaarten voor om je aankoopbeslissing met de best mogelijke informatie te ondersteunen.

Wat is een USB geluidskaart en wat zijn de voor- en nadelen?

De eenvoudigste en goedkoopste versie van de externe geluidskaart past op een iets grotere USB stick. Dit is heel praktisch en biedt maximale flexibiliteit. Je kunt de stick gemakkelijk vervoeren en met veel apparaten gebruiken (PC, laptop, tablet, enz.). Bovendien wordt de stick gewoon in de USB poort gestoken en neemt geen ander gevoelig apparaat kostbare bureauruimte in beslag.

USB geluidssticks zijn ook heel betaalbaar en zijn te koop voor slechts 6 euro. Natuurlijk kun je van een goedkope mini geluidskaart geen adembenemende geluidskwaliteit verwachten. In feite is het twijfelachtig of goedkope stick geluidskaarten enige kwaliteit zullen toevoegen aan de onboard geluidskaart die je al hebt. Maar als deze of de microfoon of de hoofdtelefoonaansluiting defect is, is de sound stick de ideale, goedkope oplossing.

Voordelen
  • Compact, zak- en ruimtebesparend
  • Goedkoop
  • Maakt grote mobiliteit en flexibiliteit mogelijk
  • Ideaal ter vervanging van kapotte on-board geluidskaarten of audio jacks
Nadelen
  • Geen bijzondere geluidskwaliteit
  • Meestal geen voordeel ten opzichte van on-board geluid
  • Weinig aansluitmogelijkheden
  • Geen echt surround geluid mogelijk
  • Neemt veel plaats in op de USB poorten

Omdat er weinig plaats is voor audio jacks op sticks, hebben ze vaak maar één microfooningang en één hoofdtelefoonuitgang. Dit betekent dat je niet kunt genieten van echt surround geluid, bijvoorbeeld. Sommige modellen bieden echter virtueel surround geluid.

Dit simuleert meerkanaals surround-geluid op stereoluidsprekers of koptelefoons. Als de audio-aansluitingen van je geluidskaart aan de achterkant van de computer moeilijk bereikbaar zijn, kun je je een hoop moeite besparen door een goedkope USB geluidskaartstick te gebruiken als er een vrije USB poort aan de voorkant van het apparaat is. Een ander nadeel van veel bredere sticks is dat ze door hun grootte geen gebruik kunnen maken van aangrenzende USB aansluitingen, wat bijvoorbeeld op laptops erg vervelend kan zijn.

Bij sommige modellen wordt de stick daarom met een kabel verbonden. Dit vermindert niet alleen de werkdruk, maar maakt het ook gemakkelijker om knoppen of bedieningselementen op de stok te bedienen.

Wat is een USB klankkast en wat zijn de voor- en nadelen?

Wie echter waarde hecht aan een bijzondere geluidservaring en van computerspelletjes en/of films wil genieten in geluid van hoge kwaliteit, moet zijn toevlucht nemen tot hoogwaardige geluidskaarten in externe dozen of kleine boxen.

Deze worden naast de PC, laptop, PS4, enz. geplaatst en via USB met het apparaat verbonden. Deze externe spel-geluidskaarten bieden meestal veel beter geluid dan onboard of stick geluidskaarten. Bovendien is er op de dozen plaats voor verschillende aansluitingen. Sommige toestellen bieden cinch-aansluitingen om zes of acht luidsprekers aan te sluiten. Deze meerkanaals geluidsboxen bieden echt 5.1 of 7.1 surround geluid.

Ga bij de aanschaf van een set na of hij echt of alleen virtueel meerkanaals geluid biedt.

Voordelen
  • Meestal geluid in hifi-kwaliteit
  • Ideaal voor gamen, thuisbioscoop en muziek luisteren
  • Bieden vaak echt meerkanaals geluid
  • Meestal meerdere in- en uitgangen
Nadelen
  • Meestal iets duurder
  • Meestal volumineus van formaat, neemt ruimte in
  • Niet zo mobiel als USB-sticks

Externe audiokaarten in doosvorm bieden meestal een grotere keuze aan aansluitmogelijkheden en zijn heel vaak voorzien van draaiknoppen of drukknoppen, bv. voor volumeregeling.B.v. voor volumeregeling. De dozen zijn iets duurder. Instapmodellen, die vaak ook als USB hubs gebruikt kunnen worden, zijn er al vanaf 25 euro.

Voor een echt mooi geluid moet je echter iets meer uitgeven. De hemel is de limiet. Een ander nadeel van dit type is de grootte, die het mobiele gebruik beperkt. Bovendien resulteert deze oplossing in een extra apparaat dat bureau-ruimte inneemt.

Wat is een audio interface en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Geluidskaarten die ontworpen zijn om als onderdeel van een thuisopnamestudio gebruikt te worden, worden in muziekwinkels vaak verkocht onder de naam Audio Interface. Ze vormen de interface tussen de opnemende computer en de randapparatuur.

Geluidskaarten voor opname zijn er ook als interne kaarten, maar de meeste zijn ook externe doosjes die via een USB kabel met de computer verbonden worden. De apparaten bieden vaak XLR aansluitingen, microfoonvoorversterkers en fantoomvoeding voor microfoons, Hi-Z ingangen voor instrumenten zoals elektrische gitaar, Midi-ingangen voor toetsenborden en uitgangen voor koptelefoons en monitorboxen. Het aantal ingangen bepaalt hoeveel mono geluidsbronnen tegelijk kunnen worden opgenomen.

Voordelen
  • Ideaal voor thuisopnamen
  • Aansluitingen voor microfoons, elektrische gitaren, keyboards, enz.
Nadelen
  • Meestal iets duurder
  • Geen surround sound

Er zijn zowel goedkopere instapmodellen als absoluut professionele modellen met een groot aantal functies verkrijgbaar. Over het algemeen zijn geluidskaarten voor muziekproductie echter duurder. Bovendien ligt de nadruk op de kwaliteit van het opgenomen signaal, en daarom bieden ze meestal geen surround geluid. Om deze redenen zijn pure gamers en liefhebbers van home cinema niet het best gediend met audio interfaces.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om USB geluidskaarten te vergelijken en te evalueren

Na het lezen van de gids wordt al snel duidelijk dat er veel criteria zijn die gebruikt kunnen worden om onderscheid te maken tussen USB geluidskaarten. Om je een snel overzicht te geven, heb ik de belangrijkste criteria eruit gelicht

  • Afmetingen of ontwerp
  • Bemonsteringssnelheid
  • Signaal-ruisverhouding
  • Verbindingen
  • Fabrikant

In het volgende gedeelte worden de afzonderlijke criteria uitgelegd en wordt aangegeven waar je bij elk van die criteria op moet letten.

Afmetingen of ontwerp

Er zijn in principe 2 verschillende ontwerpen van USB geluidskaarten: De USB stick en het doosje. De USB stick is de kleinere versie met beduidend kleinere afmetingen. De vorm is uiterst praktisch om het toestel te vervoeren; sommige hebben zelfs een houder voor de sleutelring.

Ze zijn ook vrij gemakkelijk te gebruiken op een laptop of computer. Omdat ze zo klein zijn, hebben ze echter meestal maar een beperkte capaciteit, omdat er gewoon niet zoveel technologie in kan worden ingebouwd. Je moet niet meer dan twee in- of uitgangen verwachten.

De doos wordt geleverd met de grotere afmetingen. Hoewel hij nog wel vervoerd kan worden, past hij in de meeste gevallen niet in een broekzak. Dit zijn meestal de duurdere modellen, die navenant krachtiger zijn en meer mogelijkheden bieden. Vaak is het mogelijk een surround systeem direct op het toestel aan te sluiten; het oppervlak biedt voldoende ruimte om alle aansluitingen te herbergen.

Bemonsteringsfrequentie

De bemonsteringsfrequentie geeft het interval aan waarmee het audiosignaal tijdens de conversie bemonsterd wordt. Om het gemakkelijker te begrijpen kun je de bemonsteringsfrequentie ook zien als vergelijkbaar met de beeldsnelheid per seconde op een filmcamera. Een snelheid van 44.1 kHz komt overeen met CD kwaliteit. Voor professioneel gebruik moeten echter bemonsteringsfrequenties van 96 kHz en meer gebruikt worden.

Signaal-ruisverhouding

De (signaal-)ruisverhouding heeft betrekking op de verhouding tussen de kwaliteit van een bruikbaar signaal en het ruissignaal van een apparaat. De waarde wordt gebruikt om de kwaliteit van een communicatiepad te beoordelen. Alleen als het bruikbare signaal duidelijk boven de achtergrondruis uitsteekt, kan de informatie betrouwbaar uit het signaal worden gehaald. Dit betekent dat de signaal-ruisverhouding zo hoog mogelijk moet zijn. De meeteenheid is decibel. Bij het zoeken naar een geluidskaart moet je je oriënteren op waarden die minstens boven de 90 dB liggen. Goede toestellen bereiken ook waarden tot boven 105 dB.

Verbindingen: Inputs & Outputs

Elke geluidskaart heeft verschillende inputs en outputs. Welke je nodig hebt hangt af van waar je de geluidskaart voor wilt gebruiken en wat je er op wilt aansluiten. Ingangen worden gebruikt om opnamen of geluid van andere apparatuur naar de computer over te brengen.

De uitgangen worden gebruikt om geluiden uit de computer op uitgangen af te spelen. Onder de ingangen zijn een mic-in voor het aansluiten van microfoons en een line-in voor externe afspeelapparatuur gebruikelijk. Niet veel gebruikt, maar niettemin aantrekkelijk voor musici, is een MIDI poort om muziekinstrumenten op de geluidskaart aan te sluiten.

Wist je dat muziekweergave van hoge kwaliteit via de PC bijna 20 jaar geleden al een heel belangrijk onderwerp was in de computerindustrie? In 2000 produceerde Yamaha de eerste stereo receiver die via de USB ingang muziek op een PC kon afspelen.

De USB interface maakte het goedkoop om de gevoelige geluidskaart uit zijn storingsgevoelige plaats in de PC te halen.

Evenzo heeft elke USB geluidskaart minstens één line out, die gebruikt kan worden voor weergave via luidsprekers.

Afhankelijk van je luidsprekersysteem moeten er meer line-out aansluitingen zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een surround systeem wilt aansluiten. Een luidsprekeraansluiting maakt het mogelijk een koptelefoon aan te sluiten. Een geïntegreerde hoofdtelefoonversterker is hier belangrijk, zodat het signaal zo versterkt wordt dat er voldoende vermogen uit de hoofdtelefoon komt.

Als alternatief voor line-in en line-out worden cinchbussen vaak gebruikt als analoge uitgangen en ingangen. Het een of het ander moet in elk geval op de geluidskaart beschikbaar zijn.

HDMI en SPDIF verbindingen kunnen signalen in digitale vorm doorgeven en zo gemakkelijk stereo- en meerkanaals audiosignalen tussen toestellen overbrengen. Je kunt bijvoorbeeld een 5.1 signaal via de SPDIF verbinding overbrengen met slechts één kabel.

Behalve deze zijn er nog verschillende andere aansluitingen die je op een geluidskaart kunt vinden. Om de juiste verbindingen te hebben, is het dus handig om van tevoren uit te zoeken welke apparaten je wilt aansluiten.

Stiftung WarentestVerbrauchermagazin
Stiftung Warentest raadt je aan je oude favoriete hits tijdig te digitaliseren.

Autoradio’s hebben al heel lang geen cassettespeler meer. Maar zolang de cassettes nog foutloos afgespeeld kunnen worden, moet je je hits bewaren. Alles wat je hoeft te doen is de cassettespeler met een verloopstuk (cinch stekker naar 3.5 millimeter jack) aan te sluiten op de “lijn” ingang van de geluidskaart in de PC. Zo kun je in de toekomst weer genieten van favoriete liedjes aan het stuur. (Bron: test.de)

Fabrikant

Er zijn verschillende fabrikanten op de markt voor geluidskaarten, en hun producten zijn vaak te vinden. Steeds vaker verschijnen er echter laaggeprijsde geluidskaarten van andere fabrikanten die geen grote namen hebben. Op welke namen kun je vertrouwen voor kwaliteit, en wanneer moet je beter kijken?

Geluidskaartfabrikanten die hun beloften op het gebied van geluidskwaliteit en prestaties meestal kunnen waarmaken zijn vooral Asus en Creative, zowel in de spel- als in de muzieksector. Asus heeft een paar goede USB geluidskaarten geproduceerd in de Xonar serie en Creative heeft voor vrijwel elk budget iets in de Sound Blaster serie. Behringer biedt echt goede USB audio interfaces in een aanvaardbare prijsklasse, Logilink kan met sommige producten (zoals de 7.1. Dolby USB Sound Box) vooral in de prijs-prestatie verhouding gezien worden.

Maar wat met alle geluidskaarten waarvan de fabrikanten onbekend zijn en waarvan dus de kwaliteit niet geraden kan worden? Natuurlijk is het moeilijk om op deze vraag een universeel antwoord te geven, want de kwaliteit varieert van product tot product.

Er zijn talloze fabrikanten op het Internet die geluidskaarten met veel functies voor weinig geld aanbieden. Bij sommigen denk je dat het te mooi is om waar te zijn. Soms is dat zo. Bij de test deden zich allerlei problemen voor, zoals het feit dat er alleen stereogeluid uit een beweerde 7.1 geluidskaart kwam. Maar natuurlijk zijn er ook apparaten die hun doel dienen en een goed koopje kunnen zijn.

Daarom moet je altijd voorzichtig zijn bij het kiezen van de juiste USB geluidskaart, vooral van onbekende fabrikanten, en je goed informeren, bijvoorbeeld over de testrapporten, technische kenmerken of vergelijkingen met andere geluidskaarten.

Interessante feiten over USB geluidskaarten

Wat is het verschil tussen een externe en interne geluidskaart?

Het basisverschil tussen de twee soorten is waar ze zich bevinden en hoe ze verbonden zijn. De functies zijn dezelfde. De conventionele interne geluidskaart bevindt zich in de computer en is in de meeste gevallen via PCIe of PCI met de computer verbonden. Hieruit is de naam “geluidskaart” ontstaan, omdat hij eigenlijk de vorm van een kaart heeft. Een externe geluidskaart, daarentegen, zit buiten de computer in een behuizing. Hij wordt aangesloten via de externe computer interfaces. De USB geluidskaart is dus een externe geluidskaart.

Hoe groot is een USB geluidskaart?

De maten zijn zeer verschillend en hangen o.a. af van de functie of de reikwijdte van de prestaties. De kleinste USB geluidskaarten hebben het formaat van een USB stick en worden eenvoudig in de zijkant van de computer gestoken. Door hun compactheid zijn ze heel gemakkelijk te vervoeren, maar hun beperkte ruimte beperkt ook hun prestaties. De grotere USB geluidskaarten worden via een USB kabel aangesloten en hebben een stevig oppervlak nodig om op te passen. De Creative Sound Blaster X7, bijvoorbeeld, meet 27,6 x 26,8 x 19,8 cm en is een van de grotere apparaten.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] http://www.pcgameshardware.de/Soundkarten-Hardware-256141/Tipps/Onboard-Sound-gegen-Soundkarte-1101816/ [2] http://www.pc-magazin.de/ratgeber/soundkarte-onboard-usb-kopfhoererverstaerker-tipps-3196478-15240.html Beeldbron: grosskopf_photography / flickr.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies