Onze selectiecriteria
Vandaag gaan we het hebben over de ultrabook, een hybride apparaat dat de beste eigenschappen van de notebook en van de tablet in zich verenigt en daarom de modernste is in het segment van de draagbare computers.
Met eigenschappen die lijken op die van de notebook, heeft dit model de functionaliteiten en de kracht van de machine. Van de tablet erfde de ultrabook de lichtheid, het ultradunne ontwerp, de snelheid van de bediening en de behendigheid om het apparaat aan en uit te zetten.
Het is zeer de moeite waard om een ultrabook te hebben, dus stelden we deze Koopgids samen, om je alles te vertellen wat je over dit apparaat moet weten, wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn, waar je het kunt kopen en hoeveel je zult betalen.
Inhoud
Belangrijk om te weten
- Dit model is 1,8 tot 2,3 cm dik, 13,3 tot 14 inch en weegt tussen 995 g en 1,4 kg. De kleinere afmetingen bevorderen de draagbaarheid van het toestel.
- De ultrabook heeft enkele kenmerken die de prestaties van de machine iets verminderen, zoals de videokaart die gedeeld wordt met het moederbord en een lagere opslagcapaciteit.
- Om een ultrabook te kiezen, is de tip om te letten op de technische specificaties van elk apparaat. Er zijn keuzemogelijkheden uit modellen van verschillende merken, zoals Asus, Acer, Lenovo, Dell, HP, Samsung, Semp Toshiba en Sony.
Beste ultrabook: Onze selectie
Koopgids
De draagbaarheid is het belangrijkste kenmerk van de ultrabook, hij is immers kleiner, lichter en veel dunner dan een notebook. Behalve het ontwerp heeft het nog andere verschillen, zoals een lange levensduur van de batterij, opstarten in enkele seconden en ultrasnelle werking.
Al deze kenmerken maken de ultrabook een uitstekende optie voor wie het apparaat dagelijks gebruikt en mobiliteit nodig heeft om het buitenshuis te dragen.
Wat is een Ultrabook en waar gebruik je hem?
De belangrijkste specificaties om een draagbare computer als een ultrabook te beschouwen zijn
- Een Intel processor hebben
- Windows draaien
- Batterijduur van minstens vijf uur
- 80 MB/s overdrachtsnelheid op harde schijf
- SSD geheugen, interne HD of beide
- Minstens één USB poort met 3.0 technologie
- Keer binnen 7 seconden terug uit winterslaap
- De processor moet twee of vier kernen hebben en een minimale verwerkingssnelheid van 3.4 GHz.
De specificaties zijn nog strenger in verband met de vormgeving van het apparaat, want een van de grote verschillen van de ultrabook zit hem juist in het uiterlijk.
Ultrabooks kunnen in gesloten toestand 1,8 cm tot 2,3 cm dik zijn. Dit patroon varieert naargelang de schermgrootte (in inches). Het apparaat mag niet meer dan 1.4 kg wegen.
Intel eist van andere computer fabrikanten dat ze deze kenmerken volgen om hun modellen als ultrabooks te kunnen beschouwen. Zie wat de voor- en nadelen van het model zijn:
Wat is het verschil tussen de ultrabook en de notebook?
Hoewel ze in veel opzichten op elkaar lijken, zijn deze apparaten in veel andere opzichten verschillend. Om deze verschillen en overeenkomsten te kennen, bekijk je de onderstaande grafiek:
Ultrabook | Notebook | |
---|---|---|
Voor wie hij bestemd is | Hij is ideaal voor wie de computer buitenshuis moet gebruiken, want hij is kleiner en lichter | Hij is ideaal voor wie een krachtige en draagbare computer tegelijk nodig heeft |
Geheugen | SSD (van 16 tot 550 GB) of hybride (SSD met interne HD) | Interne HD (van 500 GB tot 1 TB) |
Beeldschermgrootte en resolutie | 13.3 of 14 inch in Full HD of Ultra HD | 14, 15 of 17 inch in Full HD of Ultra HD |
Voordelen | Snelheid van aandrijving en bediening, lange levensduur van de batterij en aanraakscherm (op sommige modellen) | Iets krachtiger, superieure opslag en meer betaalbare prijzen |
Nadelen | Heeft enkele beperkingen, zoals een gedeelde videokaart met het moederbord | Is groter en zwaarder |
Wat is een converteerbare ultrabook?
Dit model heeft de basisfuncties zoals toetsenbord en touchpad, maar kan zonder deze accessoires gebruikt worden, door het scherm te draaien zodat het tegen het toetsenbord leunt en de tabletfunctie te gebruiken, want het scherm heeft touchscreen technologie.
Aankoopcriteria: Factoren om ultrabook modellen
te vergelijken
Zoals je in het hele artikel kon zien, is de ultrabook niet alleen verschillend van ontwerp, maar heeft dit apparaat ook een reeks eigenaardige technische specificaties, die het anders maken dan elk ander model laptop.
Als je onderzoek doet om van machine te veranderen of je eerste ultrabook koopt, let dan op de volgende kenmerken
- Processor
- RAM geheugen
- Opslag
- Videokaart
- Dikte en gewicht
- Batterij
We leggen punt voor punt uit, om je twijfels op te lossen en je te helpen een model met uitstekende prestaties te kiezen.
Processor
De processor heeft de functie van het analyseren van de informatie die de computer ontvangt en uitzendt. Hij wordt gevormd door kernen, cachegeheugen en frequentie, gemeten in gigahertz.
In ultrabooks zijn de processors meestal erg krachtig. Er zijn twee mogelijkheden, Core i5 en i7, waarbij de i5 aanbevolen wordt voor de gewone of gemiddelde gebruiker en de i7 voor wie zwaardere software gebruikt, zoals bewerkings- en spelprogramma’s.
Beide modellen zijn van de achtste generatie Intel Core processors, die een grote evolutie in verwerkingscapaciteit, werkingssnelheid en lager stroomverbruik laten zien.
Een ultrabook werkt met twee of vier kernen, het zijn de kernen die de software draaien die voorkomen dat de machine tijdens het gebruik vastloopt. Een computer met twee cores voldoet al aan de verwachtingen van wie eenvoudigere programma’s en toepassingen gebruikt.
De frequentie verwijst naar de snelheid waarmee de computer zijn functies uitvoert, van de eenvoudigste tot de meest geavanceerde, en wordt gemeten in gigahertz. De standaard varieert van 2 tot 4 GHz.
Cachegeheugen, daarentegen, registreert welke software en sites je vaak bezoekt, om ze snel te kunnen aansturen. Ultrabooks kunnen 4 of 8 MB cachegeheugen hebben, hoe groter de cache, hoe minder de batterij leegloopt.
RAM
RAM wordt gebruikt als je computerprogramma’s opent of op het internet surft. Het is verantwoordelijk voor de snelheid (of traagheid) van de activiteiten die door het apparaat worden uitgevoerd.
De meeste ultrabooks hebben maar 4 GB RAM. Omdat hij het minste vermogen heeft, kan de computer traag worden als je met meerdere vensters en/of toepassingen surft.
Je kunt ook (met enig gemak) modellen vinden met 8 GB RAM. Maar modellen met 16 GB RAM zijn zeldzamer (en ook duurder).
Opslag
De opslagruimte van ultrabooks is anders dan die van gewone notebooks, de meeste gebruiken een SSD (Solid State Drive) flash-geheugenapparaat, dat ook in tablets gebruikt wordt.
De SSD kaart kan tot 1 TB opslaan, maar de meeste modellen die in ultrabooks gebruikt worden hebben 128 tot 550 GB geheugen, waardoor de opslagcapaciteit van ultrabooks kleiner is
.
Ter compensatie is de Ultrabook door de SSD opslag nog sneller dan gewone notebooks, want de SSD helpt de verwerkingssnelheid van de machine (hij is 10 keer sneller dan een harde schijf).
Maar omdat de meeste mensen liever een apparaat met veel geheugen hebben, werd voor dit probleem een oplossing ontwikkeld: sommige modellen hebben hybride opslag, dat wil zeggen dat ze de SSD kaart en de traditionele HD hebben.
De keuze voor het ene model in plaats van het andere hangt af van hoe je de computer gebruikt. Als je meestal weinig gegevens in het toestel opslaat, is een ultrabook met SSD geheugen voldoende.
Als je een grotere hoeveelheid bestanden moet opslaan, is het beter om in te zetten op de hybride oplossing. Je kunt je bestanden ook opslaan in expansieve geheugenprogramma’s zoals Google Drive, One Drive of Dropbox. Als je het je kunt veroorloven, koop dan een externe harde schijf.
Videokaart
Bij de meeste Ultrabook modellen is de videokaart in het moederbord geïntegreerd (onboard). Deze eigenschap maakt de prestaties van het toestel wat zwakker in spelletjes en videotoepassingen.
Als je zware programma’s of spelletjes gebruikt, is het de moeite waard te zoeken naar een model met een onafhankelijke videokaart en eigen geheugen; deze toestellen zijn zeldzaam, maar het is mogelijk ze te vinden.
Als je dat liever hebt, kun je investeren in een externe (offboard) videokaart, want die heeft een onafhankelijke processor en eigen geheugen, waardoor je computer uitstekend presteert.
Dikte en gewicht
Ultrabooks tot en met 13.3 inch moeten niet meer dan 1.8 cm dik zijn. Modellen van 14 inch mogen maximaal 2,1 cm dik zijn en converteerbare apparaten (die in een tablet veranderen) mogen maximaal 2,3 cm dik zijn.
Het gewicht varieert ook met de grootte van de computer, maar het mag niet meer dan 1,4 kg bedragen. Het idee is dat het model ultradun en heel licht is, zodat het beantwoordt aan de doelstelling ultradraagbaar te zijn.
Batterij
Een ultrabook moet per se een batterij hebben met een capaciteit van minstens vijf uur. Sommige modellen beloven een batterijduur tot 19 uur.
Het verbruik van de hulpbron hangt af van een aantal factoren, zoals je werk en je gebruikstempo, maar in het algemeen is het batterijverbruik van een ultrabook veel lager, dit komt omdat dit apparaat op zes niveaus werkt
- Het S0 niveau is als de computer aan staat en gebruikt wordt;
- S1 niveau is met draaiende hardware en processor, maar verbruikt minder stroom dan S0;
- S2 niveau is er een vermogensverlies door de processor en het cachegeheugen
- Niveau S3 verliest alles behalve het geheugen (opgeslagen gegevens);
- Niveau S4 is wanneer de computer in een toestand van winterslaap gaat en bijna helemaal uitschakelt (gegevens worden op de harde schijf bewaard);
- Niveau S5 is wanneer de computer volledig is uitgeschakeld.
Aansluitmogelijkheden
Het is essentieel dat de computer die je kiest aansluitmogelijkheden heeft, zoals USB uitgangen, voor externe apparatuur zoals smartphones, een printer, een pen drive, een externe HD, een muis, een tweede toetsenbord, enzovoort.
Als eis van Intel moet de ultrabook, noodzakelijkerwijs, een USB 3.0 uitgangstechnologie hebben, die 10 keer krachtiger is dan USB 2.0 ingangen en snel is in het overbrengen van bestanden tussen het apparaat en de computer.
(Bron van opgelichte afbeelding: Kari Shea / Unsplash)