Onze selectiecriteria
Hier stellen we alle systeemcamera’s voor beginners voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste systeemcamera voor beginners te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke informatie waarvan je op de hoogte moet zijn als je een systeemcamera voor beginners wilt kopen.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Beste Systeemcamera: Onze selectie
- 3 Shopgids: Vragen die je jezelf kunt stellen voor je een beginnende systeemcamera
- 4 Besluit: Welke soorten instap systeemcamera’s zijn er en welke is geschikt voor jou?
- 4.1 Wat zijn de kenmerken van een instap systeemcamera voor filmen en wat zijn de voor- en nadelen?
- 4.2 Waarin onderscheidt zich een instapsysteemcamera voor op reis en wat zijn de voor- en nadelen?
- 4.3 Wat onderscheidt een instapsysteemcamera voor buitenactiviteiten en wat zijn de voor- en nadelen?
- 5 Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om instap systeemcamera’s te vergelijken en te evalueren
- 6 Wetenswaardigheden over systeemcamera’s voor beginners
- 7 Verder lezen: Bronnen en interessante links
Belangrijk om te weten
- Dit artikel is bedoeld als een gids voor systeemcamera’s voor beginners. Verder krijg je keuzehulpen en koopadviezen, zodat je de juiste systeemcamera voor beginners voor je kunt vinden.
- Elke systeemcamera heeft zijn eigen voor- en nadelen.
- Voor beginners moet de camera gemakkelijk en intuïtief te bedienen zijn en de beste waar voor je geld bieden.
Beste Systeemcamera: Onze selectie
Shopgids: Vragen die je jezelf kunt stellen voor je een beginnende systeemcamera
koopt
Wat is een systeemcamera?
Op een systeemcamera kan een grote verscheidenheid aan lenzen bevestigd worden. Dit onderscheidt de systeemcamera van compact- en bridgecamera’s, waar het niet mogelijk is lenzen te verwisselen.
Wat is het verschil tussen een DSLR en DSLM camera?
De DSLM camera heeft, zoals de naam al zegt, geen spiegel. Hier is de sensor altijd vrij, zodat je een heel goed beeld van het onderwerp op het camerascherm krijgt.
Goede redenen om een DSLM als systeemcamera te gebruiken voor beginners
Besluit: Welke soorten instap systeemcamera’s zijn er en welke is geschikt voor jou?
We willen de volgende soorten systeemcamera’s voor beginners eens nader bekijken
- Beginners systeemcamera om te filmen
- Systeemcamera op instapniveau voor op reis
- Systeemcamera op instapniveau voor buitengebruik
We willen graag in details treden en de voor- en nadelen samenstellen. Dit moet je helpen om de voor jou meest geschikte systeemcamera te vinden.
Wat zijn de kenmerken van een instap systeemcamera voor filmen en wat zijn de voor- en nadelen?
De belangrijkste kenmerken van een goede instap systeemcamera voor filmen zijn resolutie, beeldsnelheid en framerate. De gebruikelijke formaten hier zijn 4k (2160p), 2.7k (1440p), Full HD (1080p) en HD (720p). Voor filmen is de optimale beeldsnelheid 50 en 60 volle beelden per seconde. Dit is vooral belangrijk voor snellere camerabewegingen en actieopnamen. Een andere belangrijke factor bij het filmen is het geluid. Het belangrijkste hier is een aansluiting voor een externe microfoon.
De ingebouwde stereomicrofoons in de meeste camera’s zijn meestal niet voldoende voor een optimale geluidsopname. Als je in de eerste plaats alleen wilt filmen met je camera, moet je eens goed kijken naar de Panasonic Lumix GH5. Hier krijg je een systeemcamera die dankzij verschillende functies perfect is afgestemd op de behoeften van een filmmaker.
Waarin onderscheidt zich een instapsysteemcamera voor op reis en wat zijn de voor- en nadelen?
Als je op reis gaat, kun je meestal alleen je belangrijkste uitrusting meenemen. Daarom is het raadzaam te kiezen voor een lichte en compacte systeemcamera, zodat je hem beter kunt opbergen. Zulke camera’s zitten meestal in een wat hoger prijssegment. Je moet er ook voor zorgen dat je een goede tas of rugzak hebt om te vervoeren. Een extra batterij of twee is ook aan te raden. Het zou vervelend zijn om een goede opname te missen vanwege een lege batterij.
Wat onderscheidt een instapsysteemcamera voor buitenactiviteiten en wat zijn de voor- en nadelen?
Het belangrijkste criterium voor een goede instapmodel buiten systeemcamera is een waterdichte en schokbestendige behuizing. Hier moet je zorgen dat je voldoende afdichtingen hebt om tegen opspattend water te beschermen. Je hebt ook geschikte lenzen nodig die waterdicht zijn.
De robuuste behuizing heeft echter ook enkele nadelen. Je moet compromissen sluiten op verschillende kenmerken en functies, zoals beeldkwaliteit of compactheid.
Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om instap systeemcamera’s te vergelijken en te evalueren
In het volgende gedeelte vind je belangrijke factoren die je kunt gebruiken om de verschillende instap systeemcamera’s te vergelijken en te evalueren. Samengevat zijn dat:
- Sensorgrootte
- Autofocus
- Weergave
- Bruikbaarheid
- Lenzen
Sensorgrootte
De sensor is een van de belangrijkste onderdelen van een systeemcamera. Het heeft een beslissende invloed op de beeldkwaliteit, vooral bij weinig licht. De belangrijkste sensor afmetingen worden hieronder getoond.
Sensor | grootte |
---|---|
1-inch | ca. 13,2*8,8mm |
Four-Thirds | ca. 17,3*13,0mm |
APS-C | ca. 22,2*14,8mm |
Full-frame | ca. 36,0*24,0mm |
Medium-format | ca. 48,0*36,0mm |
Systeemcamera’s hebben meestal APS-C of full-frame sensoren. Grotere sensoren zoals de middenformaat worden gewoonlijk alleen gebruikt in de professionele studiofotografie.
Om te beginnen is een camera met een APS-C sensor prima geschikt
. Veel professionele fotografen en videografen gebruiken ook camera’s met APS-C sensoren. Het grote voordeel is dat zowel de camera als de lenzen veel goedkoper zijn.
Autofocus
Tegenwoordig zijn bijna alle systeemcamera’s uitgerust met een goede autofocus. Met autofocus stelt de systeemcamera uit zichzelf scherp op een bepaald onderwerp. Autofocus speelt vooral een belangrijke rol bij wildlife en sportfotografie, waar snelle bewegingen moeten worden vastgelegd. Wat autofocus betreft zijn DSLR’s nog steeds in het voordeel ten opzichte van DSLM camera’s.
Dus als je alleen op de hierboven genoemde gebieden wilt fotograferen, moet je bij je keuze ook DSLR camera’s overwegen.
Beeldscherm
Voor het beeldscherm van je systeemcamera kun je meestal kiezen tussen een vast en een draaibaar beeldscherm. Als je het beeldscherm ook als zoeker wilt gebruiken of de foto’s naderhand wilt bekijken, is een goede resolutie met de juiste grootte belangrijk. We raden een beeldschermgrootte van 3 inches of meer aan. Vooral voor beginners kan een draaibaar beeldscherm een voordeel zijn.
Hiermee kun je foto’s maken vanaf een statief zonder je onnodig te hoeven verkrampen. Het maakt het ook veel gemakkelijker om boven het hoofd of dicht bij de grond te filmen en te fotograferen. Zo heb je altijd een beter overzicht van de beeldcompositie, vooral als beginner.
Gebruiksgemak
Voor beginners is het gebruiksgemak van een camera bijzonder belangrijk. Enerzijds moeten de bedieningselementen van de camera duidelijk en intuïtief voor je te bedienen zijn. Iedereen heeft hier andere voorkeuren. Daarom moet je naar een vertrouwde elektronicawinkel gaan om ze te testen. Aan de andere kant speelt het gevoel van de camera een grote rol. Alvorens te kopen moet je de camera beslist in je hand houden en ermee spelen. Je zult deze camera veel gebruiken, het grootste deel van de tijd in je hand, dus hij moet goed aanvoelen en bij je passen.
Lenzen
Systeemcamera’s op instapniveau worden meestal geleverd met een kitlens. Dit hoort bij de basisuitrusting van de camera.
Een kitlens is prima geschikt voor beginners. Je krijgt meestal een 18-55mm objectief bij je systeemcamera. Je kunt hem gebruiken voor lichte groothoekopnamen, normale brandpuntsafstanden en voor portretopnamen. In de loop van de tijd zul je merken welke motieven je het liefst fotografeert. Op basis hiervan kun je dan op zoek gaan naar andere lenzen. Idealiter moet je objectief beeldstabilisatie hebben. Zo kun je trillingsvrije foto’s maken.
Wetenswaardigheden over systeemcamera’s voor beginners
Overzicht: camera-opstelling en basisinstellingen
Dus nu heb je het gedaan en je eerste systeemcamera gekocht. Maar wat gebeurt er daarna? In het volgende leggen we de volgende stappen uit, zodat je met je nieuwe systeemcamera aan de slag kunt.
Basisinstellingen
Om te beginnen moet je de verschillende bedieningselementen en menu-instellingen van de systeemcamera eens goed bekijken. De beste manier om dit te doen is het gebruik van de gebruiksaanwijzing of het bekijken van video’s op het Internet. Als je de basisinstellingen hebt ingesteld, kun je beginnen met het maken van je eerste foto’s. De drie belangrijkste dingen waar je op moet letten zijn diafragma, ISO en belichtingstijd. Het
verband tussen diafragma, ISO en
sluitertijd Diafragma, ISO en sluitertijd hebben naast individuele kenmerken ook een gemeenschappelijk effect. Ze bepalen hoeveel licht op de sensor wordt toegelaten en dus hoe de foto wordt belicht. Het diafragma is de maximale openingsverhouding van de lens. Met andere woorden, hij regelt hoeveel licht er door het diafragma kan binnenkomen. Typische diafragmawaarden zijn f/1.8, f/2.8, f/5.6, f/8, enz. Als vuistregel geldt: hoe groter het getal van het diafragma, hoe kleiner de diameter van het diafragma en hoe minder licht er wordt binnengelaten. Andersom geldt: hoe kleiner de waarde van het diafragma, hoe groter de diameter van het diafragma en hoe meer licht er kan binnenvallen. Maar wat voor effect heeft nu de grootte van het diafragma? Hoe groter het diafragma, hoe onscherper de achtergrond van de foto, d.w.z. de onderwerpen die niet in het brandpunt van de foto staan. Deze instelling wordt vaak gebruikt voor portretten, bijvoorbeeld, om de focus nog dichter bij de persoon te brengen.
Hoe meer het diafragma gesloten is, hoe groter het gebied rond je scherpgestelde onderwerp dat scherpgesteld zal zijn. Deze instelling wordt vaak gebruikt voor landschapsopnamen, bijvoorbeeld. De ISO regelt de gevoeligheid van de camera voor licht. Hoe hoger je de ISO waarde instelt, hoe lichtgevoeliger de sensor wordt. Typische ISO waarden zijn 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 en 6400. Verdubbeling van het ISO getal geeft een verdubbeling van de helderheid van het beeld. De belichtingstijd regelt hoe lang de camera zijn sluiter open houdt. Hoe langer de belichtingstijd, hoe meer licht er op de sensor valt. Dus als de belichtingstijd verdubbeld wordt, valt er twee keer zoveel licht op de sensor en wordt de helderheid van het beeld verdubbeld. Typische waarden voor belichtingstijd zijn 1/125, 1/60, 1/30, 1/15, 1/8, 1/4, 1/2, 1sec, 2s, 4s, 8s, 15s, en 30s.
Vier tips om betere foto’s te maken
Zorg goed voor je uitrusting
Het is belangrijk dat je accessoires het beste bij je camera passen. Dit omvat lenzen, batterijen en gimbals. Dit zal het je veel gemakkelijker maken om met je camera te werken.
Besteed aandacht aan je plaatskeuze
Houd je ogen zo vaak mogelijk open, zodat je geen goede locaties mist. Informeer altijd naar de plaats waar je je foto’s wilt maken. Vraag bijvoorbeeld aan vrienden of kennissen of ze goede plaatsen weten om mooie foto’s te maken. Het kan ook een voordeel zijn om van tevoren na te denken over de lichtomstandigheden en motieven op je plaats.
Fotografeer vanuit verschillende perspectieven
De stemming van je opname hangt grotendeels af van het perspectief. Wil je dat je foto meer ingetogen, neutraal of dominant is? De volgende tabel geeft je een kort overzicht van de verschillende perspectieven.
Perspectief | effect |
---|---|
Centraal perspectief | onvervormde weergave van het motief |
Kikkerperspectief | motief lijkt dominant |
Vogelperspectief | overzicht van het motief |
Gebruik de zon en het daglicht
Vooral het uur voor zonsopgang en zonsondergang wordt gekenmerkt door een optimale lichtinval. Daarom wordt het ook wel het gouden uur van de fotografie genoemd. Hier staat de zon laag en laat alles in een oranje-roodachtig licht schijnen, wat een prachtige sfeer schept.
Hoe maak je je systeemcamera goed
schoon Zodra je je nieuwe systeemcamera vaker gebruikt, zul je merken dat zich stof ophoopt op de sensor, vooral als je regelmatig lenzen verwisselt. Deze verontreinigingen kunnen vlekken op je foto’s veroorzaken. Daarom moet je je systeemcamera regelmatig schoonmaken. De volgende video laat je zien hoe je dit doet. Je vindt er ook instructies voor het schoonmaken van je lens en statief.
Verder lezen: Bronnen en interessante links
[1] https://gwegner.de/know-how/blende-iso-belichtungszeit-einfach-erklaert/ [2] https://www.portraitbox.com/hilfe/fotografen-tipps/dslr-dslm-spiegelreflex-systemkamera-vergleich Beeldbron: 123rf.com / asife