Laatst bijgewerkt: 26-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

19Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Vandaag hebben we het over een essentieel accessoire voor wie beeld- en geluidssignaal wil dupliceren: de splitter. De HDmi splitter is een praktisch en functioneel apparaat waarmee je een inhoud op een of meer schermen kunt repliceren.

In dit artikel leggen we uit hoe de splitter werkt, waarom je er een zou moeten hebben en wat de belangrijkste factoren zijn waarmee je rekening moet houden om het beste apparaat te kopen uit de zo vele modellen die vandaag te koop zijn.




Belangrijk om te weten

  • De HDmi splitter repliceert het signaal dat door een apparaat, zoals een computer of videospel, ontvangen wordt naar twee of meer apparaten.
  • Het is belangrijk dat je splitter niet verwart met schakelaar, twee apparaten die op elkaar lijken maar verschillende resultaten geven.
  • In dit artikel leer je hoe je de ideale Hdmi splitter kunt gebruiken en kiezen naar je behoeften.

Beste splitters: Onze selectie

Koopgids

Er zijn veel technische specificaties die de ene Hdmi splitter van de andere onderscheiden. Daarom is het belangrijk dat je iets over de werking van dit apparaat begrijpt voor je erin investeert.

Om je daarbij te helpen, maakten we deze Koopgids. Hier leer je hoe belangrijk een splitter is, hoeveel hij kost en waar je hem kunt kopen.

Mão conectando cabo Hdmi.

De splitter is een praktisch en functioneel accessoire dat zowel in professionele als thuisomgevingen gebruikt kan worden. (Bron: Pramote Soongkitboon/123rf.com)

Wat is een splitter en waarvoor wordt hij gebruikt?

Of het nu voor je werk of voor je vrije tijd is, het is mogelijk dat je op een bepaald moment twee beeldschermen, hetzij computer of televisie, met hetzelfde beeld hebt moeten gebruiken.

Stel bijvoorbeeld dat je een lezing moet geven voor een groot aantal mensen. In de aula is het de bedoeling dat er verschillende monitoren zijn die tegelijk dezelfde inhoud uitzenden.

Deze inhoud wordt op zijn beurt in je notebook opgeslagen. De vraag rijst dan: Hoe kun je dezelfde inhoud tegelijk weergeven op verschillende monitoren die ver van elkaar staan?

Deze situatie kan zich ook op andere manieren voordoen. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn dat je voor je werk of zelfs voor het spelen van videospelletjes meerdere schermen op een enkele inhoudsbron aansluit. Wel, voor elk van deze situaties komt de Hdmi splitter in beeld.

Ook bekend als ‘HDMI splitter’, is de splitter een klein apparaatje dat dient om hetzelfde beeld, van een enkele bron, tegelijk op meerdere beeldschermen te reproduceren.
Dit is mogelijk omdat de splitter het beeld- en geluidssignaal dat van een bron komt, zoals een computer, verdeelt en naar twee of meer ontvangers stuurt, zoals TV-schermen of zelfs andere monitoren.

De installatie van de splitter is eenvoudig en snel en het apparaat kan gebruikt worden om het signaal van een notebook, computer, DVD, Playstation 3 of draagbare camera door te sturen.

De splitter voert dit uit met behoud van de kwaliteit van het ontvangen beeld- en geluidssignaal.

Om dit te doen sluit je eenvoudig een HDmi kabel aan zowel in de bron als in de apparaten die de inhoud zullen ontvangen.

Het aantal apparaten dat het signaal zal ontvangen en afspelen hangt af van het aantal uitgangen dat de splitter heeft.

Wat is het verschil tussen splitter en switch?

Als je ooit verschillende apparaten op dezelfde TV moest aansluiten, heb je je misschien afgevraagd: Wat is het verschil tussen splitter en switch naar HDMI?

Deze twee apparaten lijken in feite visueel nogal op elkaar. Maar de waarheid is dat ze totaal verschillende functies hebben.
Zoals we zagen, kunnen we met de splitter slechts één signaalbron verbinden. Van daaruit zal de splitter Hdmi het signaal naar verschillende bestemmingen repliceren.

Al met de schakelaar, gebeurt precies het omgekeerde. Met behulp van dit apparaat kun je verschillende ingangsbronnen aansluiten, maar slechts één uitgangsbron

A mesma imagem sendo reproduzida no notebook e em dois monitores.

De splitter Hdmi repliceert het beeld van een bron voor meerdere beeldschermen. (Bron: Tranmautritam/ Pexels.com)

Een schakelaar heb je nodig als je verschillende apparaten hebt, zoals Blue Ray, Playstation en Xbox One, en die wilt aansluiten op een TV die maar één HDMI ingang heeft.

Met andere woorden, de schakelaar is het apparaat dat verschillende elektronische apparaten met een enkel apparaat verbindt. Om je een overzicht te geven van het verschil tussen splitter en schakelaar, zie je de tabel hieronder:

Splitter Switch
Eigenschap Eén ingang en meerdere uitgangen Meerdere ingangen en één uitgang
Functie Repliceert audio en videosignaal op meerdere beeldschermen vanaf één bron Verbindt meerdere apparaten op een apparaat dat maar één ingang heeft Hmdi

Wat zijn de voor- en nadelen van de hdmi splitter?

Zoals we tot nu toe gezien hebben, zijn er veel voordelen van de splitter. Met dit kleine en eenvoudige apparaatje kun je, bijvoorbeeld, een inhoud die op je laptop staat, reproduceren voor twee of meer TV’s of andere monitoren.

In de praktijk kan deze functie je werk optimaliseren. Bovendien kun je, afhankelijk van het model, het signaal over lange afstanden repliceren.

De meest efficiënte splitter modellen ondersteunen ook hoge beeld- en geluidsresoluties. En dat alles zonder verlies van de kwaliteit van het oorspronkelijke signaal

Projetor com cabos conectados.

De splitter kan video’s repliceren naar diverse apparaten, waaronder projectoren. (Bron: Tomasz_Mikolajczyk/Pixabay.com)

Anderzijds kunnen we als nadeel van de splitser aanhalen dat niet alle fabrikanten een kwaliteitsapparaat aanbieden. Sommige modellen kunnen inderdaad gebreken in het signaal vertonen.

Om dit probleem te vermijden, raden deskundigen je aan te investeren in een splitter en kwaliteits HDMI kabels. Hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van de splitter:

Voordelen
  • Hij repliceert signaal voor twee of meer beeldschermen
  • Ondersteunt hoge resolutie beeld en geluid
  • Kan grote afstanden bereiken zonder de kwaliteit van het signaal aan te tasten
Nadelen
  • Er zijn modellen van lage kwaliteit
  • Je hebt HDMI kabels van hoge kwaliteit nodig

Aankoopcriteria: wat moet je analyseren voor je de ideale splitter koopt

Nu je de functie en het belang van de Hdmi splitter begrepen hebt, is het tijd om naar het praktische gedeelte te gaan: het kiezen van het beste model uit de zo vele mogelijkheden die te koop zijn.

Om je in dit stadium te helpen, hebben we hieronder de belangrijkste criteria opgesomd waarmee je rekening moet houden bij de keuze van je kloofmachine. Neem een kijkje:

Opdat je niet twijfelt bij het analyseren van elk van deze factoren, blijf lezen want we zullen elk ervan in detail uitleggen.

Aantal uitgangen

Het eerste criterium dat we je aanraden in acht te nemen bij het kopen van een Hdmi splitter is het aantal uitgangen. Zoals we zagen bepaalt het aantal uitgangen het aantal apparaten waarin het bronsignaal gerepliceerd wordt.

In dit verband kun je een splitter kiezen die tussen twee en tot 16 uitgangen heeft.

Wist je dat er behalve de Hdmi splitter ook de VGA splitter is?

De VGA connector vind je op kabels, videokaarten, computermonitoren en TV’s, meestal in oudere modellen. Maar ook nu nog is zijn belangrijkste concurrent de HDMI kabel en splitter.

Om het aantal uitgangen van de splitter aan te duiden, zetten de fabrikanten meestal cijfers op de verpakking, zoals 1×2, wat betekent dat het model één ingang en twee uitgangen heeft.

Een ander voorbeeld is 1×8, wat aangeeft dat de Hdmi splitter één ingang en acht uitgangen heeft.

Vermeldenswaard is dat splitter modellen met meer dan acht uitgangen alleen aanbevolen worden voor bedrijven of mensen die echt zoveel HDMI poorten tegelijk nodig hebben.

Formaat ondersteuning

Analyseer vervolgens welke video en audio formaten de splitter ondersteunt. De modernste modellen ondersteunen bijvoorbeeld de digitale audio formaten Dolby TrueHD en DTS-HD, naast alle HDMI versies en zelfs 3D video.

Om het juiste model te kiezen ga je na welke functies in je dagelijks leven werkelijk van nut zullen zijn.

Beeldresolutie

Een andere factor die we je aanraden te overwegen is de beeldresolutie die de gekozen splitter kan ondersteunen bij de transmissie van het signaal zonder veranderingen te veroorzaken.

In het algemeen is het ideaal dat je kiest voor een splitter met 4K resolutie (3840×2160) of Full HD (1920×1080).

Wist je dat de splitter het videosignaal niet kan vertragen of vervroegen?

Toch is het mogelijk dat sommige TV modellen vertragingen in de video-ingang veroorzaken, waardoor de synchronisatie bij het repliceren van de inhoud kan veranderen.

Bereik

Merk ook op dat er een bereikafstand is van het te repliceren beeld, zodat er geen kwaliteitsstoring optreedt.

En het is een feit dat het bereik afhangt van het splitter model, de kwaliteit van de video en Hdmi kabel, en de kwaliteit van de TV of monitor.

Sommige modellen reiken bijvoorbeeld tot op 15 meter afstand zonder de kwaliteit van het signaal aan te tasten. Maar je kunt ook opties vinden die beloven een afstand tot 30 meter te bereiken.

(Featured Image Source: Matt Pike/Unsplash.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies