Laatst bijgewerkt: 29-09-2021

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

18Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

62Verzamelde opmerkingen

Snelladers worden steeds populairder omdat ze minder tijd nodig hebben om elektrische apparaten op te laden. In feite laden snelle laders het betreffende eindapparaat veel sneller op dan conventionele laders. Ze kunnen meer energie vervoeren en besparen zo kostbare tijd.

Toch moet je niet overdrijven met snelladen. Dit kan onaangename gevolgen hebben voor je batterij. Met onze grote snellader test 2021 willen we je helpen een geschikte snellader te vinden. Om je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk te maken, hebben we de verschillende soorten snelladers voor je uitgezocht en vergeleken, en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet.




Belangrijk om te weten

  • Snelladers laden je toestel veel sneller op dan gewone laders. Ze zijn er voor smartphones, bijvoorbeeld, maar ook voor gewone batterijen.
  • Snelladers zijn bijzonder geschikt voor wie voor zijn werk afhankelijk is van een volle batterij. Maar ook mensen die vaak in tijdnood zitten, kunnen veel baat hebben bij een snellader.
  • Hoewel het heel handig kan zijn om een snellader te gebruiken, moet je hem niet te vaak gebruiken. Als je het te vaak gebruikt, kan de batterij van je toestel eronder lijden. Daarom is het motto hier “minder is meer”.

Beste Snellader: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een snel lader koopt

Wat is een snellader?

Een snellader is in principe vergelijkbaar met een gewone oplader voor bijvoorbeeld mobiele telefoons. Maar het kan ook gaan om opladers voor batterijen en oplaadbare batterijen.

Schnellladegerät-1

Niet alleen smartphones kunnen met een snellader opgeladen worden. Ga niettemin na of het elektrische apparaat in kwestie compatibel is met een snellader.
(Image source: unsplash.com / Thomas Kolnowski)

Het kleine maar subtiele verschil met een gewone oplader is de oplaadtijd. Dat wil zeggen, de tijd die nodig is om een eindapparaat op te laden. Omdat een snellader met hogere stromen oplaadt, kan het betreffende eindapparaat in minder dan twee uur opgeladen worden. Als de batterijcapaciteit van een terminal erg hoog is, kan het soms langer dan twee uur duren.

Hoe werkt een snellader?

De functie van een snellader is betrekkelijk eenvoudig. De beste manier om het uit te leggen is met behulp van een mobiele telefoon. Terwijl een gewone lader je telefoon oplaadt met een constante spanning (5 volt), verhoogt een snellader de spanning geleidelijk (soms tot 20 volt). Vlak voordat je mobiele telefoon volledig opgeladen is, wordt de spanning weer verlaagd. Dit is om de batterij van je mobiele telefoon te beschermen.

Schnellladegerät-2

Met een snellader wordt de spanning verhoogd. Dit betekent dat er tijdelijk meer stroom vloeit en dat je mobiele telefoon sneller opgeladen is.
(Image source: unsplash.com / Thomas Kelley)

Je kunt het vergelijken met het starten van een auto. Als je te veel gas geeft, spinnen de banden en raken ze beschadigd. Als je te hard remt, blokkeren de banden en raken ze beschadigd. Maar als je langzaam start, voorzichtig gas geeft en dan langzaam remt, zullen je banden er nauwelijks onder lijden.

Voor wie is een snellader bedoeld?

Een snellader is in principe geschikt voor iedereen die zijn elektronische apparaat sneller wil opladen. En wie wil er nu niet een beetje tijd besparen? Dus als je elektronische apparaten met geïntegreerde batterijen gebruikt, moet je overwegen een snellader aan te schaffen. Het is echter een goed idee om eerst te controleren of de snellaadfunctie door je elektronische toestel wordt ondersteund.
Tijd is kostbaar. Een snellader kan je tijd besparen.

Een snellader is ook een goede investering voor wie wel eens vergeet zijn mobiele telefoon op te laden. Zo kun je je mobiele telefoon vlak voor een feestje van voldoende stroom voorzien. Een snellader is vooral geschikt voor mensen die voor hun werk afhankelijk zijn van een volledig opgeladen batterij. Of het nu een mobiele telefoon is die voortdurend gebruikt moet worden of een tondeuse.

Wat zijn de alternatieven voor een snellader?

Als je vindt dat een snellader niet helemaal aan je behoeften voldoet, hebben we twee alternatieven voor je uitgezocht.
Alternatief Eigenschap Capaciteit Oplaadtijd
Powerbank Een powerbank is draagbaar, maar moet opgeladen worden zodra hij leeg is De capaciteit hangt af van de grootte en varieert van 2500 mAh tot 50.000 mAh Je hebt er ca.

10 uur om op te laden (afhankelijk van de capaciteit)

Zonnelader Een zonnelader is draagbaar en haalt zijn energie uit zonlicht De capaciteit hangt af van de grootte en varieert van 10.000 tot 50.000 mAh Het duurt ongeveer 6-20 uur om een zonnelader op te laden (afhankelijk van het weer en de capaciteit)

Elk van de hier vermelde opladers heeft zijn voordelen.

Je kunt bijvoorbeeld je mobiele telefoon onderweg opladen zonder dat je een stopcontact nodig hebt. Geen van de gepresenteerde toestellen biedt echter een goede snellaadfunctie die je batterij snel oplaadt.

Besluit: Welke soorten snelladers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn in principe vier soorten snelladers waaruit je kunt kiezen als je een snellader wilt kopen.

  • USB snellader: Een USB snellader betekent meestal een snellader die het toestel oplaadt via een USB kabel
  • Snellader voor inde auto: Met een snellader voor in de auto wordt meestal een snellader bedoeld die in een auto kan worden gestoken
  • Draadloze snellader: Een draadloze snellader is een snellader die oplaadt zonder kabel en via inductie
  • Batterij snellader: Een batterij snellader betekent meestal een snellader die batterijen oplaadt

Een snellader is dus veelzijdiger dan je denkt. Let daarom goed op welke je kiest. Om je te helpen beslissen hebben we de voor- en nadelen van de verschillende snelladers in de volgende sectie samengevat.

Wat zijn de kenmerken van een USB snellader en wat zijn de voor- en nadelen?

Een USB snellader is geschikt voor alle elektrische apparaten waarvan de batterij via een USB kabel wordt opgeladen. Het is echter belangrijk op te merken dat het elektrische apparaat in kwestie compatibel moet zijn met de snellader. Anders is er gevaar voor beschadiging van het elektrische apparaat. Er zijn echter ook veel USB snelladers die universeel gebruikt kunnen worden. Bovendien heeft een USB snellader een stopcontact nodig om stroom uit te halen.

Hij is dus niet draagbaar tijdens de oplaadfase. Zijn kleine afmetingen maken hem echter gemakkelijk mee te nemen. Zodra een stopcontact beschikbaar is, kan het weer gebruikt worden.

Voordelen
  • Klein formaat
  • Tot 60 watt vermogen
  • Compatibel met veel elektrische apparaten
  • Meestal meerdere USB poorten
Nadelen
  • Niet altijd compatibel
  • Niet draagbaar (stopcontact is nodig)
  • Niet alle USB poorten hoeven een snellaadfunctie te hebben

Vaak heeft zo’n USB snellader meerdere USB poorten. Dit betekent dat je verschillende apparaten tegelijk kunt opladen. Je moet echter wel controleren welk voltage voor elke USB poort wordt aangegeven. Het kan zijn dat slechts een van de USB poorten geschikt is voor de snellaadfunctie.

Wat zijn de kenmerken van een snellader voor auto’s en wat zijn de voor- en nadelen?

Een snellader voor in de auto is geschikt voor alle auto’s die een sigarettenaansteker of een stopcontact aan boord hebben (auto-aansluiting). Ook hier is het belangrijk op te merken dat het elektrische apparaat in kwestie compatibel moet zijn met de snellader voor auto’s. Anders kan het elektrische apparaat beschadigd raken. Er zijn echter ook genoeg snelladers voor in de auto, die universeel gebruikt kunnen worden. Een snellader voor in de auto heeft geen aansluiting op een stopcontact.

Daarom kan hij alleen gebruikt worden met stroomaansluitingen aan boord. Het aantal USB poorten is meestal ook kleiner dan dat van een USB snellader.

Voordelen
  • Klein formaat
  • Kan in de auto gebruikt worden
  • Compatibel met veel elektrische apparaten
Nadelen
  • Niet altijd compatibel
  • Niet draagbaar (stopcontact met boordspanning is vereist)
  • Meestal slechts twee USB poorten

Een snellader voor in de auto is daarom bijzonder geschikt voor wie veel met de auto reist. Een snellader voor in de auto is echter niet geschikt voor het stopcontact thuis of bij een vriend thuis.

Wat zijn de kenmerken van een draadloze snellader en wat zijn de voordelen en nadelen?

Een draadloze snellader werkt draadloos. Dit betekent dat je mobiele telefoon wordt opgeladen zonder dat je hem op een USB kabel hoeft aan te sluiten. Je hebt echter nog steeds een stroomkabel nodig voor de draadloze snellader zelf. Een inductieveld laadt je telefoon elektromagnetisch op.

Je hoeft hem alleen maar op het inductie-oppervlak te leggen. Als je smartphone deze technologie ondersteunt, kan hij nu draadloos opgeladen worden.

Voordelen
  • Draadloos opladen
  • Gemakkelijk in gebruik
  • Visueel aantrekkelijk
  • Geen vuile USB poorten
Nadelen
  • Niet altijd compatibel
  • Niet draagbaar (stopcontact is nodig)
  • Alleen voor smartphones
  • Er kan maar één apparaat opgeladen worden

Je moet weten dat, volgens ons onderzoek, een draadloze snellader alleen compatibel is met smartphones die de zogenaamde QI technologie hebben. Over het algemeen kunnen alleen mobiele telefoons met zo’n inductie-oplader opgeladen worden.

Wat zijn de kenmerken van een snellader voor batterijen en wat zijn de voor- en nadelen?

Een snellader is bedoeld voor oplaadbare batterijen. Meestal voor AA of AAA batterijen. Maar het kan ook een snellader zijn voor de batterij van een boormachine of andere elektronische apparaten. Dit hoofdstuk behandelt echter uitsluitend snelladers voor oplaadbare batterijen. De meeste snelladers hebben vier of meer sleuven voor de betreffende batterij. Dit betekent dat je verschillende batterijen tegelijk kunt opladen.

Ze zijn echter meestal wat omvangrijker.

Voordelen
  • Duurzaamheid
  • Geen kosten voor nieuwe batterijen
  • Meerdere batterijen kunnen tegelijk opgeladen worden
Nadelen
  • Niet altijd compatibel
  • Niet draagbaar (stopcontact is nodig)
  • Alleen voor batterijen

Dit kleine nadeel wordt echter gecompenseerd door de bescherming van het milieu. Als je je batterijen oplaadt in plaats van ze weg te gooien, doe je iets goeds voor het milieu. Je moet er rekening mee houden dat niet alle batterijen met zo’n snellader opgeladen kunnen worden. Je moet speciale batterijen kopen die compatibel zijn met een snellader. In de meeste gevallen krijg je echter een set oplaadbare batterijen.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om snelladers te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om je weg te vinden in de jungle vol snelladers. De criteria om je te helpen een goede beslissing voor jezelf te nemen zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat bij elk van de criteria belangrijk is.

Verenigbaarheid

Verenigbaarheid is een heel belangrijk criterium waar je beslist naar moet kijken. Anders koop je uiteindelijk misschien een snellader die niet op je toestel past.

Schnellladegerät-3

Er zijn niet alleen apparaten die compatibel moeten zijn. Je oplaadkabel moet ook compatibel zijn met je snellader en je toestel.
(Image source: unsplash.com / Lucian Alexe)

Het is niet zo dat elke snellader op elk apparaat past. Hoewel er enkele snelladers op de markt zijn die universeel gebruikt kunnen worden, zijn er ook die een ondersteunende functie van je eindtoestel vereisen. Er zijn ook verschillende aansluitingen op de respectieve eindtoestellen. Zorg er daarom voor dat je weet welke oplaadkabel je voor je toestel nodig hebt. Het volgende overzicht moet je helpen de juiste oplaadkabel te vinden

  • Lightning: Deze connector werd door Apple ontwikkeld en is ingebouwd in elke Apple smartphone die na 2012 ontwikkeld werd
  • USB Type C: Veel nieuwe toestellen hebben nu een geïntegreerde USB Type C poort. Dit moet het mogelijk maken om nog sneller op te laden. Het zou ook het overbrengen van gegevens moeten vergemakkelijken
  • Micro-USB: Deze aansluiting is ingebouwd in veel elektrische apparaten en is sinds 2011 de standaard voor mobiele telefoons en andere eindtoestellen

Er is veel te overwegen op het gebied van compatibiliteit. Ga daarom precies na welke interface in je toestel is ingebouwd en of het überhaupt een snellaadfunctie ondersteunt.

Oplaadvermogen

Het oplaadvermogen is een belangrijk criterium dat je moet uitzoeken voor je een snellader koopt. Er zijn enkele leveranciers die snelladen beloven, maar dit heeft vaak weinig te maken met een snellaadfunctie. Om zeker te weten of een snellader ook echt een snellader is, moet je naar het wattage kijken. Voor een conventionele lader is dit ongeveer 5 tot 10 watt. Als een lader met 5 tot 10 watt laadvermogen beschreven wordt als een snelle lader, moet je hem met rust laten.

In principe kun je uitgaan van de volgende regel: Hoe hoger het wattage, hoe meer vermogen de snellader heeft.

Zorg er dus voor dat het vermogen hoog genoeg is. Maar houd er ook rekening mee dat een snellader met twee USB poorten minder vermogen nodig heeft dan een snellader met vier USB poorten. Richt je dus niet alleen op het wattage.

Aantal USB poorten

Het aantal USB poorten bepaalt hoeveel apparaten je op de snellader kunt aansluiten. Als je dus verschillende elektrische apparaten hebt die met een snellader kunnen worden opgeladen, moet je overwegen een snellader met meerdere USB poorten te kopen.

Zoals eerder gezegd, moet je vooral letten op het wattage van snelladers met meerdere USB poorten. Meer apparaten vragen immers meer stroom.

Bedenk dus van tevoren hoeveel USB poorten je nodig hebt voor je doeleinden en wees je ervan bewust dat je met een draadloze snellader maar één apparaat kunt opladen.

Aantal USB poorten Benodigd laadvermogen
1 USB poort ca. 15 watt
2 USB poorten ca. 25 watt
4 USB poorten ca. 30 watt

Hier moet ook het aantal gleuven in een batterij snellader vermeld worden. Er zijn bijvoorbeeld snelladers voor batterijen die vier sleuven bieden, maar er zijn er ook die acht of meer sleuven beschikbaar hebben.

Veiligheid

Veiligheid is vooral belangrijk bij snelle batterijladers. Maar je moet je er altijd van vergewissen dat ook andere soorten snelladers getest zijn. Anders kunnen er kabelbranden of soortgelijke schade ontstaan.

Batterijen kunnen lekken.

Daarom moet een kortsluitbeveiliging worden aangebracht.

Als je een snellader voor batterijen gebruikt, let er dan op dat hij een kortsluitbeveiliging heeft. Vrije toegang tot elektronische componenten kan tot kortsluiting leiden. Bijvoorbeeld, als er water binnenkomt.

De lader moet ook een overlaadbeveiliging hebben. Zonder dit middel bestaat het gevaar dat de batterijen overladen worden en daardoor onbruikbaar worden.

Wetenswaardigheden over snelladers

Wat kan ik doen als mijn snellader niet meer snel oplaadt?

Als je snellader langzaam oplaadt of helemaal niet meer oplaadt, is hij of defect of is er een ander probleem. We hebben een stap-voor-stap gids geschreven over wat je kunt doen.

  • Stap 1: Controleer je stroombron. Het is mogelijk dat een stopcontact of multistekker defect is. Als je snellader niet genoeg of helemaal geen stroom krijgt, zal hij zijn potentieel niet kunnen waarmaken. Gebruik dus een ander stopcontact of multistekker om te controleren of dit het probleem is.
  • Stap 2: Controleer je snellader. Misschien heb je per ongeluk een snellader gekocht die geen snellaadfunctie heeft of niet compatibel is met je toestel.
  • Stap 3: Controleer je toestel. Misschien is je toestel verouderd of defect? Gebruik een andere lader en kijk of het probleem aanhoudt. Als dat zo is, is het heel goed mogelijk dat je toestel daarvoor verantwoordelijk is.

Als je alle drie de stappen voltooid hebt en je snellader nog steeds langzaam oplaadt, is je snellader waarschijnlijk defect. Jammer genoeg laat dit je maar twee opties over. Of je laat hem repareren, hoewel de kosten daarvan waarschijnlijk hoger zijn dan die van de snellader zelf, of je koopt een nieuwe en gooit de defecte weg.

Hoe laad ik correct op met mijn snellader?

Gebruik je snellader op de juiste manier? Zo moeilijk kan het toch niet zijn. Ja dat kan het! Er kan veel misgaan bij het opladen van je toestel. Daarom hebben we drie tips voor je die je moet opvolgen.

  • Tip 1: Besteed aandacht aan compatibiliteit. Zoals eerder gezegd, is compatibiliteit heel belangrijk om je toestel veilig en snel te kunnen opladen.
  • Tip 2: Laad ’s nachts niet op. Met een snellader is je toestel meestal in minder dan 3 uur volledig opgeladen. Als je ’s nachts oplaadt, blijft je toestel dus onnodig aan de snellader hangen en verliest het batterijvermogen.
  • Tip 3: Gebruik je snellader alleen als je hem snel nodig hebt. Als je wat tijd over hebt, raden we je aan een gewone lader te gebruiken. Dit spaart je batterij.

Als je deze drie tips volgt, zal de batterij van je toestel je dankbaar zijn en zal je snellader lang meegaan. Als deze tips je nog niet geholpen hebben, kijk dan eens naar de gelinkte video die we voor je gevonden hebben. Het kan je helpen.

Kan mijn snellader ontploffen?

Normaal zou een snellader niet moeten ontploffen omdat hij ontworpen is voor een hoger vermogen. Door fabricagefouten of externe omstandigheden zoals intense hitte kan echter een explosie ontstaan.

Je moet er dus rekening mee houden dat een snellader in zeer zeldzame gevallen kan ontploffen.

Als je bang bent dat je snellader kan ontploffen, kun je hem in de gaten houden en het temperatuurverloop controleren. Het is normaal dat een snellader warm wordt, maar hij mag niet erg heet worden. Als dat zo is, schakel hem dan onmiddellijk uit en raadpleeg een vakman over wat te doen.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] https://www.computerbild.de/artikel/cb-Tipps-Handy-Smartphone-Akku-laden-Tipps-Schonen-richtig-Laden-18115709.html [2] https://www.n-tv.de/technik/Schadet-Schnellladen-dem-Akku-article19823349.html [3] [4] https://www.faz.net/aktuell/gesellschaft/ungluecke/worauf-man-beim-akku-laden-achten-sollte-15753795.html Beeldbron: Lovushkina/ 123rf.com

Recensies