Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

27Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Als je thuis of op je werk internet hebt, maar het Wi-Fi signaal pakt niet in elke kamer goed op, dan heb je een signaalversterker nodig. Maar omdat de verscheidenheid aan merken, modellen en configuraties immens is, helpt ons artikel van vandaag je de beste te kiezen.

Deze keuze hangt af van je doel en ook van de plaats waar het apparaat komt te staan. In elk geval moet je de snelheid, frequentie, aanwezigheid en hoeveelheid antennes evalueren, naast andere criteria.




Belangrijk om te weten

  • Als het je doel is om het Wi-Fi signaal van je router uit te breiden naar verder weg gelegen gebieden, is de signaalversterker het ideale apparaat.
  • Hiermee heb je toegang tot Wi-Fi op plaatsen waar het signaal voorheen niet in zijn geheel reikte, door barrières zoals deuren en muren.
  • Het is belangrijk om te overwegen of de repeater compatibel is met de frequentie van je router en of je een Ethernet kabelverbinding nodig hebt.

Beste signaalversterker: Onze selectie

Koopgids: alles wat je moet weten over signaalrepeaters

Hoe weet je of de signaalrepeater echt de beste is? Daarvoor moet je iets weten over de werking en de variaties van dit apparaat. En dat laten we je zien in deze Koopgids.

Mulher sentada na cama, usando o notebook.

Niet altijd wordt het Wi-Fi-signaal goed in alle kamers van het huis. (Bron: Windows/ Unsplash)

Hoe werkt een signaalversterker?

Je weet misschien al dat het Wi-Fi-signaal thuis of op het werk via een router verdeeld wordt naar computers, laptops, smartphones en tablets.

Afhankelijk van de grootte van de plaats en de inrichting van de kamers kan dit signaal echter in het gedrang komen, hetzij door de afstand tot de router, hetzij door obstakels zoals deuren en muren.

Door dit soort situaties pikt het draadloze internetsignaal niet zelden niet op in een kamer die verder van de router af ligt, of op de tweede verdieping, bijvoorbeeld. Om dit probleem op te lossen is er een heel praktisch en functioneel apparaat: de signaal repeater.

Repetidor de sinal.

In het algemeen wordt de Wi-Fi repeater in het stopcontact gestoken. (Bron: Piotr Adamowicz/ 123rf)

Klein en compact, de signaalversterker werkt als volgt: hij pikt via een draadloze verbinding het Wi-Fi-signaal op dat van je router komt en geeft dat signaal door naar verder weg gelegen plaatsen die voorheen niet door het internet bereikt konden worden.

Hiermee is het mogelijk om draadloos internet naar verschillende kamers in een plaats te brengen zonder dat je nog een router hoeft te installeren. Maar het is belangrijk te weten dat de signaalversterker de snelheid van het internet niet verhoogt, het breidt alleen het signaal uit over de hele omgeving.

Waar installeer je de signaalversterker?

Het is belangrijk het apparaat te installeren op een plaats waar het signaal van de router sterk is en er geen obstakels zijn.

Als het bijvoorbeeld de bedoeling is het bereik van Wi-Fi te vergroten in een kamer die aan de andere kant ligt van de kamer waar de router staat, is het ideaal de versterker in het midden van het pad te plaatsen.

Wist je dat Wi-Fi repeaters onderverdeeld kunnen worden naar het soort installatie?

Je vindt modellen die rechtstreeks op het stopcontact worden aangesloten en modellen die via USB worden aangesloten.

De optie met USB ingang kan rechtstreeks in het notebook worden geïnstalleerd of via een oplader in het stopcontact. Het is echter het insteekmodel dat hier in Brazilië het meest voorkomt.

Bovendien geldt: hoe hoger de plaats waar je de signaalversterker installeert, hoe beter hij zal werken.

Je moet ook oppassen voor de aanwezigheid van fysieke barrières zoals muren, deuren en kasten, en voor storing door andere apparaten zoals draadloze telefoons en magnetrons.

Hoe sluit je de signaalversterker aan?

Er zijn drie manieren om de versterker met de router te verbinden: via de WPS knop, de browser of toepassingen. Om je te helpen begrijpen hoe elk werkt, vind je hieronder een gedetailleerde uitleg:

Verbinding tussen de repeater en de router
Via WPS Om deze manier van installeren te gebruiken moet je router de WPStoets hebben. Druk dan eenvoudig op de knop op beide apparaten
Via Browser of App Als je router geen WPS knop heeft, kun je de repeater via een browser op je telefoon of computer met het Wi-Fi netwerk verbinden. Dit kan ook met een app van de fabrikant

Wat is de beste frequentie voor de signaalversterker?

Voordat je een signaalversterker koopt, moet je nagaan op welke frequentie je router werkt. Routers hebben een 2.4GHz en/of 5GHz signaal standaard.

De beste modellen zijn dual band compatibel.

De beste modellen zijn dual band compatibel, zgn. dual band.

Deze Wi-Fi signaal repeaters kunnen op beide frequenties tegelijk aangesloten worden. En dit kan je draadloze internet netwerk nog consistenter maken.

Maar als dit niet het geval is, moet je meer aandacht besteden aan je keuze. Dat komt omdat je voor de lagere frequentie routers een 2.4GHz of een 5GHz repeater kunt kopen. Als de router echter op de hogere frequentie werkt, moet je het 5GHz apparaat aanschaffen.

Aankoopcriteria: Waarop letten bij het vergelijken van signaalrepeaters

Na het controleren van de frequentie compatibiliteit tussen de signaalrepeater en de router, moet je andere instellingen analyseren die sterk variëren naar gelang het model en merk van de apparatuur. We hebben hieronder de meest relevante criteria verzameld waarmee je rekening moet houden:

Transmissiesnelheid

Een van de belangrijkste factoren van een signaalversterker is de transmissiesnelheid of de snelheid waarmee het apparaat het Wi-Fi-signaal uitzendt.

Wees voorzichtig bij het kiezen, want de beste modellen hebben snelheden van minstens 300 Mbps. Maar er zijn enkele apparaten die 450 Mbps en zelfs meer dan 1000 Mbps bieden.

Aantal antennes

De signaalversterker kan, net als de router, ook antennes hebben, externe of interne. Je vindt dus ook repeaters met één tot vier externe antennes.

Ze zijn verantwoordelijk voor het vergroten van het bereik en de snelheid van de transmissie van het internetsignaal. Dus hoe meer antennes, hoe groter het gebied dat Wi-Fi zal ontvangen.

Bereik

Natuurlijk wil je bij de aanschaf van de beste signaalversterker weten wat het bereik van de Wi-Fi rond de plaats zal zijn.

Er zijn verschillende bereikmetingen en het is belangrijk om deze informatie bij de fabrikant na te vragen.

Sommige repeaters bijvoorbeeld kunnen het Wi-Fi signaal tot 300 meter ver laten reiken, wat ideaal is voor grotere huizen of plaatsen die buiten internet nodig hebben, zoals achtertuinen, balkons en terrassen.

Access point

Een ander interessant detail is dat sommige repeater modellen verbinding met de router via een kabel mogelijk maken. Deze eigenschap is ideaal vooral als de ruimte erg groot is, want in zulke gevallen is het niet altijd mogelijk de repeater in de buurt van de router te installeren.

Verbonden via een kabel is het mogelijk de repeater het Wi-Fi-signaal naar een nog verder gelegen plaats te laten brengen zonder gevaar voor storing en snelheidsverlies in de transmissie.

Roteador.

Afhankelijk van de Wi-Fi repeater kan hij een nieuw toegangspunt maken zonder dat je een andere router hoeft te installeren. (Bron: Misha Feshchak/ Unsplash )

Dit heet een “access point”, dat ook gebruikt kan worden om een nieuw Wi-Fi netwerk te maken.

Deze strategie is heel functioneel voor kleine bedrijven die bijvoorbeeld een nieuw netwerk moeten aanleggen alleen voor hun klanten.

Verbruik

Omdat het een apparaat is dat de hele tijd in het stopcontact zal zitten, is het belangrijk rekening te houden met het verbruik dat het zal hebben om aan het eind van de maand niet te schrikken van de energierekening.

Met dit in gedachten, weet dat modellen die tot 3W verbruiken als het zuinigst worden beschouwd.

Samenvatting Vergroot het bereik van het Wi-Fi-signaal. Dit is de belangrijkste functie van een signaalversterker. Hiermee kun je kwaliteits draadloos internet brengen naar kamers en omgevingen ver van de router. En dat geldt voor huizen, flats, winkels en kantoren, klein of groot.

Om de beste signaalversterker te kopen moet je met een aantal aspecten rekening houden. Daaronder zijn de frequentie, die compatibel moet zijn met de router, de transmissiesnelheid, het aantal antennes, het signaalbereik, naast andere kenmerken.

(Zichtbare foto bron: Wim van ’t Einde/ Unspalsh )

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies