Onze selectiecriteria
Hier stellen we alle printerkabels voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste printerkabel voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een printerkabel wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Printerkabels brengen een verbinding tot stand tussen een computer en een printer of multifunctionele printer.
- Printerkabels zijn onder te verdelen in parallelle, seriële, USB en adapterkabels. Welke kabel voor jou geschikt is hangt af van je aansluitingen op de PC en de printer.
- Bij printerkabels moet je ervoor zorgen dat ze lang genoeg zijn, zodat ze niet verbogen of gebarsten raken en breken.
Beste Printerkabel: Onze selectie
Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een printerkabel koopt
Hoe ziet een printerkabel er uit?
USB kabels zijn te herkennen aan hun bekende rechthoekige vorm als ze een type A stekker hebben. Een stekker type B is meestal ongeveer vierkant. Een adapterkabel is een combinatie van deze soorten aansluitingen.
Hoe lang is een printerkabel of hoe lang moet hij zijn?
Welke alternatieven zijn er?
Verbinding via een LAN kabel
Een LAN kabel kan gebruikt worden om een printer op een netwerk aan te sluiten. De verbinding wordt ook wel een Ethernet verbinding genoemd. Door de printer met de LAN kabel op een netwerk aan te sluiten, kunnen verschillende mensen op het netwerk toegang krijgen tot deze printer. Omdat de printer dan als netwerkprinter voor meerdere mensen beschikbaar is, zelfs zonder WLAN verbinding, wordt deze verbindingsvariant vaak door bedrijven in hun kantoren gebruikt.
Verbinding via WLAN
Als je de printer met het WLAN verbindt, kun je printopdrachten sturen naar een computer die in hetzelfde WLAN netwerk zit, of de printer kan bijvoorbeeld foutmeldingen naar de PC sturen. Je kunt draadloos afdrukken via een WLAN verbinding en bent dus niet gebonden aan een bepaalde plaats.
Besluit: Welke soorten printerkabels zijn er en welke is geschikt voor jou?
Printerkabels zijn kabels die gebruikt kunnen worden om een verbinding tot stand te brengen tussen een afdrukapparaat en een computer. Je kunt onderscheid maken tussen vier soorten
- Parallelle printerkabels
- Seriële printerkabels
- USB printerkabels
- Adapterkabels
Afhankelijk van het type worden deze kabels meer of minder vaak gebruikt. In het volgende leggen we de specificaties van elk type kabel uit en welke voor- en nadelen ze hebben. Welke kabel je nodig hebt hangt vooral af van de aansluiting van je printer of PC.
Wat is een parallelle printerkabel?
Een parallelle printerkabel wordt gebruikt om apparaten aan te sluiten die een parallelle interface hebben. Deze interface is tegenwoordig zelden beschikbaar, en daarom zijn parallelle printerkabels ook zelden nodig en worden ze zelden gebruikt. Bij gebruik van een parallelle interface worden gegevens parallel en niet na elkaar overgedragen, vandaar de naam.
Synoniem gebruikte namen voor deze kabel of soort gegevensoverdracht zijn LPT en IEEE 1284. Met de komst en verspreiding van de USB interface nam het gebruik van de parallelle interface af. Sommige toestellen hebben nog zo’n interface, maar die blijft meestal ongebruikt, zodat veel fabrikanten hem zelfs helemaal weglaten uit moderne toestellen. Het voordeel van deze kabel ten opzichte van andere kabels is dat hij zonder problemen tot een kabellengte van 10 m gebruikt kan worden.
Zo’n parallelle (printer) kabel heb je meestal alleen nodig als je een relatief oude printer of computer hebt. Als slechts een van de twee aan te sluiten apparaten wat ouder is en daarom een parallelle interface heeft, moet je een adapter gebruiken.
Parallelle printerkabels worden tegenwoordig zelden gebruikt. Je hebt het alleen nodig als je afdrukapparaat of computer relatief oud is.
Wat is een seriële printerkabel?
Een seriële kabel verbindt apparaten met seriële interfaces. Ook deze interfaces zijn tegenwoordig niet meer zo gebruikelijk. Met een seriële kabel of een gegevensoverdracht via seriële interfaces worden de gegevens serieel, d.w.z. na elkaar, overgedragen.
De interfaces worden ook wel COM poorten genoemd, vooral onder Windows. Deze kabel werkt tot een kabellengte van 4 meter. Het bijzondere voordeel van deze kabel is dat hij beschermd is tegen elke vorm van storing. Net als bij de parallelle printerkabel heb je alleen een seriële (printer) kabel nodig als je een relatief oud apparaat hebt met zo’n interface. Er zijn ook adapters verkrijgbaar om een ouder apparaat op een nieuwere USB interface aan te sluiten.
Wat is een USB kabel?
De USB kabel is de standaard kabel geworden voor gegevensoverdracht. Er zijn veel verschillende soorten. We zullen hier echter alleen de belangrijkste kort bespreken. Een USB verbinding werkt in principe ook met seriële gegevensoverdracht. Er zijn verschillende USB standaarden, die elk een iets andere technologie gebruiken. De meest gangbare zijn op dit moment USB 2.0 en USB 3.0 of 3.1, waarbij USB 3.0 de opvolger van 2.0 is.
USB kabels verschillen ook wat hun aansluitingen betreft. De meest voorkomende zijn de type A en B stekkers, maar er zijn ook type C en micro en mini USB stekkers. De pluggen verschillen in vorm. Bij het aansluiten van een printer op een computer spelen meestal alleen de type A en B stekkers een rol. Een type A stekker is de rechthoekige stekker die de meeste mensen kennen als een gewone USB stekker, bijvoorbeeld USB sticks hebben zo’n stekker.
Dit type stekker wordt gewoonlijk in het host apparaat gestoken, d.w.z. het apparaat dat de gegevens moet verzenden. In het geval van printers en computers zou dat de computer zijn. Een type B stekker heeft een ongeveer vierkante vorm en wordt gewoonlijk in het ontvangende apparaat gestoken, in dit geval het drukapparaat. Het nadeel van de USB printerkabel is dat hij niet langer dan 5 m mag zijn, want bij een grotere lengte gaat spanning verloren. Als je toch een langere kabel nodig hebt, moet je je behelpen met een verlengbare adapterkabel.
USB kabels zijn tegenwoordig de standaard printerkabels. In de meeste gevallen is een verbinding van een stekker van type A naar een stekker van type B nodig.
Wat is een verloop-printerkabel?
Adapterkabels zijn ontworpen om verschillende printerkabelconnectoren op aan te sluiten. https://www.technikhiwi.de/usb-netzwerkadapter-test/ Hiermee kun je bijvoorbeeld een seriële of parallelle poort van een oude printer verbinden met een USB poort van een nieuwe computer.
Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om printerkabels te vergelijken en te evalueren
In het volgende deel leggen we uit welke factoren je kunt gebruiken om printerkabels te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde kabel geschikt voor je is of niet. Samengevat gaat het om de volgende criteria
- Type kabel
- Aansluitingen
- Ontwerp
- Lengte en gewicht van de kabel
In het volgende kun je lezen wat de afzonderlijke aankoopcriteria betekenen en wat je er in moet zoeken.
Kabeltype
Om het juiste kabeltype te vinden, moet je de aansluitingen van je apparaten eens goed bekijken. Vaak staat in de beschrijving van de multifunctionele printer welke aansluiting hij heeft en welke kabel je nodig hebt.
In het algemeen kun je moderne apparaten met een USB kabel verbinden. Heb je een oudere printer of computer, dan moet je misschien je toevlucht nemen tot een parallelle of seriële kabel of een adapter.
Connectoren
Vooral bij adapterkabels moet je letten op welke connectoren ze hebben en welke je nodig hebt. Wat de aansluitingen van een UBS kabel betreft, moet je opmerken dat ze meestal een type A connector en een type B connector hebben. Er zijn echter ook kabels die twee identieke stekkers hebben. Parallelle en seriële kabels hebben meestal dezelfde connector aan beide uiteinden van de kabel. Zo niet, dan is het een adapter. Deze heeft meestal een USB type A connector aan het ene uiteinde en een parallelle of seriële connector aan het andere.
Design
De meeste printerkabels zijn effen van kleur. De kabels zelf zijn soms een andere kleur dan de connectors. Printerkabels zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleurencombinaties. Ze zijn echter meestal zwart, wit, grijs of doorzichtig. Soms zijn de stekkers een andere kleur dan de kabels zelf. Als je je kantoor en zijn uitrusting in een uniforme kleur wilt houden, kan het ontwerp een doorslaggevend aankoopcriterium zijn. Verschillende kleuren van kabels kunnen je ook helpen om te onderscheiden welke kabel bij welk apparaat hoort.
Kabellengte en gewicht
Kabellengte is een belangrijk criterium. De lengte die je nodig hebt hangt af van waar de printer en de computer zich bevinden. Voordat je zomaar een kabel koopt, moet je nagaan welke lengte je nodig hebt. Als de printer relatief dicht bij de computer staat, is een kabel van minder dan een meter lang voldoende. Als de twee apparaten verder uit elkaar staan, heb je een langere kabel nodig.
Zorg ervoor dat de kabel niet te strak getrokken wordt, nergens gekneld zit en niet geknikt is. Het is beter een printerkabel te kopen die iets te lang is dan te kort. Voor velen speelt het gewicht van een kabel misschien geen grote rol, maar voor anderen kan het toch een belangrijk criterium zijn.
Omdat een printerkabel meestal permanent verbonden is en dus een vaste plaats heeft, hoeft de kabel niet verplaatst te worden, en daarom speelt het gewicht een minder grote rol. Maar voor wie zo’n kabel zou willen vervoeren, bijvoorbeeld om hem mee te nemen naar het werk of zo, moet het gewicht een relevant criterium zijn.
Wetenswaardigheden over printerkabels
Hoe sluit ik een printerkabel aan?
Het aansluiten van een printerkabel is eigenlijk betrekkelijk eenvoudig en zou zelfs voor niet-technische mensen geen probleem moeten zijn. Steek de kabel in de daarvoor bestemde aansluiting op de printer en verbind hem met de juiste poort op de computer. Zodra de printer met de PC verbonden is, moet meestal een stuurprogramma geïnstalleerd worden. Dit werkt vaak automatisch. Als het stuurprogramma geïnstalleerd is, kun je beginnen met afdrukken.
Kan ik mijn oude printerkabel voor mijn nieuwe printer gebruiken?
Als de nieuwe printer dezelfde poort voor gegevensoverdracht heeft als de oude, is het mogelijk de kabel te blijven gebruiken. Je moet controleren of de aansluiting van de kabel past op je nieuwe printer. Je moet ook controleren of de oude kabel nog in goede staat is. Hij mag bijvoorbeeld geen knikken of scheuren vertonen en hij mag niet te stoffig zijn, zodat hij nog optimaal en veilig functioneert. Als aan deze voorwaarden voldaan is, zouden er geen belemmeringen voor hergebruik moeten zijn.
Wat moet ik doen als de printerkabel niet meer werkt?
Als een printerkabel niet meer goed werkt en geen gegevens meer doorgeeft, langzaam of helemaal niet, betekent dit niet per se dat de kabel defect is en weggegooid moet worden. Het kan ook komen door vuil, stof of de printersoftware. Om te controleren of de kabel defect is, kun je de volgende stappen volgen
- Zet de printer of het multifunctionele apparaat uit en haal alle kabels uit het stopcontact.
- Controleer de kabels op stof en vuil.
- Als je stof of vuil vindt, verwijder het dan door erop te blazen of met een droog (niet vochtig of nat!) wattenstaafje.
- Controleer ook de verbinding zelf en maak hem schoon als dat nodig is.
- Controleer ook of je de kabel in het juiste stopcontact hebt gestoken en of er geen knikken in de kabel zitten of iets aan zit.
Als je alle punten van deze checklist gecontroleerd hebt, kun je de kabel weer aansluiten. Werkt het nog steeds niet, dan is of de software of de kabel echt defect. Als het de software is, krijg je meestal een foutmelding met instructies op de PC. Als de kabel defect is, is je enige optie een nieuwe te kopen.
Verder lezen: Bronnen en interessante links
[1] Blana H.: Die Herstellung: Ein Handbuch für die Gestaltung, Technik und Kalkulation von Buch, Zeitschrift und Zeitung, 4. überarbeitete und erweiterte Ausgabe, K. G. Saur Verlag, München, 1998. [2] http://www.wissenschaft.de/home/-/journal_content/56/12054/1020968/ [3] http://derstandard.at/2000057815438/Funktionsfaehige-Eierstoecke-aus-dem-3D-Drucker Beeldbron: flickr.com / Marc Pont