Laatst bijgewerkt: 24-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

26Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

88Verzamelde opmerkingen

Als je meestal met grootschalige plannen en ontwerpen werkt, weet je waarschijnlijk al dat gewone printers letterlijk te klein zijn voor deze klussen. Voor grote afdrukken heb je namelijk een groter gereedschap nodig.

Gelukkig hebben we het perfecte gereedschap voor je, de plotter. Omdat we onze lezers graag helpen bij hun aankopen brengen we je deze koopgids voor plotters, want ze zijn de perfecte uitrusting voor wie zijn ontwerpen en plannen op grote schaal moet afdrukken.

We geven je niet alleen een kleine analyse van wat de beste plotters op de markt zijn, we helpen je ook om deze werktuigen zo goed mogelijk te begrijpen. We houden rekening met de meningen van mensen die al plotters kochten, om beter uit te leggen wat je in deze hulpmiddelen moet zoeken en waar je ze kunt kopen.




Belangrijk om te weten

  • Een plotter werkt op dezelfde manier als een printer, want hij gebruikt gelijksoortige mechanismen, met dit verschil dat ze grotere afmetingen hebben. Ze worden gebruikt door ingenieurs, architecten en ontwerpers om allerlei werk af te drukken waarvoor grote vellen papier nodig zijn.
  • Plotters kunnen worden ingedeeld naar het soort afdrukken dat ze gebruiken, namelijk inkjet en laser printers. Inkjet plotters drukken iets trager, maar zijn kleiner en zuiniger. Laser printers zijn sneller en groter, maar duurder.
  • De eerste beslissing die je moet nemen voor je een plotter koopt is hoe groot de afdrukken zullen zijn die je erop zult maken. Dan moet je nadenken over de inktsoort die je wilt gebruiken, want beide kunnen je goede afdrukken geven, maar hun prijzen, snelheid en afmetingen verschillen nogal.

Beste plotters: Onze selectie

Koopgids: Wat je moet weten over plotters

Om deze gereedschappen beter te leren kennen voor je ze koopt, hebben we in dit deel de eerste dingen die je moet weten voor je een plotter koopt, op een rijtje gezet. We zullen uitleggen wat ze zijn en wat de voordelen zijn van het bezit ervan, en ook welke verschillende soorten er zijn. We vertellen je ook in welke winkels je ze kunt kopen.

Een plotter helpt je om al je grote digitale ontwerpen en plannen fysiek te maken. (Foto: Konstantin Pelikh / 123rf.com)

Wat is een plotter en wat zijn de voordelen ervan?

Een plotter is niets anders dan een printer waarmee je papier groter dan 610 mm breed kunt afdrukken. Het is normaal dat grootformaat printers op de markt gebracht worden als plotters, want ze dienen gelijkaardige doelen en vaak is het verschil louter esthetisch.

Dit type werktuig wil voorzien in de behoefte aan grote afdrukken, dus zal het alleen diegenen van dienst zijn die met grote plannen en ontwerpen werken. Deze machines zijn ook heel precies, zodat geen detail in de afdruk verloren gaat, ondanks het formaat, en ze hoeven niet altijd op het grootste formaat af te drukken.

Voordelen
  • Kan in allerlei formaten afdrukken
  • Beste keuze voor vlakbed afdrukken
  • Werken net als printers
  • Lichtgewicht
  • Sommige bevatten Bluetooth
  • Geweldige afdrukkwaliteit
  • Kan grote hoeveelheden papier afdrukken
Nadelen
  • Duur en groot in vergelijking met gewone printers
  • Bedienen slechts een kleine niche
  • Vereisen grote hoeveelheden inkt en groot papier

Inkt- en laserplotters?

Net als printers kunnen plotters ingedeeld worden naar de soort technologie die ze gebruiken om af te drukken. Inkjet en lasermodellen zijn de meest in de handel verkrijgbare, en beide hebben verschillen in afdrukkwaliteit en snelheid, en in verkoop- en onderhoudsprijzen.

Ink: Dit zijn de meest economische modellen, maar ook de traagste. Ze zijn te verkiezen als je afdrukvolume klein zal zijn, wat ideaal is als je maar af en toe zult afdrukken. Ze besparen je geld bij elke afdruk, want de materiaalkosten zijn meestal lager dan die van laserplotters.

Laser: Plotters die op lasertechnologie werken zijn over het algemeen duurder en groter dan inktplotters, maar hun afdruksnelheid is gewoon superieur. Ze zijn perfect als je een groot afdrukvolume hebt, zoals voor drukkerijdiensten of voor gebruik in ontwerpbureaus. Ook hun afdrukkwaliteit is superieur.

Inkt Laser
Afdruksnelheid 1 tot 4 pagina’s per minuut 4 of meer pagina’s per minuut
Afdrukmechanisme Inktuitwerpnippels Fotogeleiderrollen
Overwegingen Klein, economisch Grote, superieure afdrukprijs
Ideaal voor Persoonlijk gebruik, locaties met een laag afdrukvolume Ontwerpbureaus, drukkerijen

Wat is een grootformaat printer?

In het begin waren plotters enorme drukkers die werkten met een enkele pen om al het werk te doen. Tegenwoordig dragen plotters dezelfde druktechnologie als gewone printers, met kleur en hogere definitie, en de penmodellen worden nu “Pen Plotters” genoemd.

Grootformaat printers zorgden ervoor dat oudere plotters verouderd raakten, omdat ze niet konden concurreren met hun afdruksnelheid en gebruiksgemak. Nu wordt de naam plotter algemeen gebruikt voor gereedschap waarmee papierbreedtes van 610 cm (24″) of meer kunnen worden bedrukt.

Wat is een grootformaat printer? Eenvoudig gezegd zijn het grote printers die papierbreedtes van minstens 420 mm (16,5″) of meer kunnen bedrukken. Je vindt vaak thuismodellen die papier tot 610 mm (24″) breed kunnen afdrukken, een formaat dat heel dicht bij Din A1 papier ligt.

Welke moet je kiezen? Als je af en toe scant, of als je niet groter dan A1 hoeft te printen, kies dan voor een grootformaat printer. Als je je geen zorgen maakt over het niet kunnen scannen, of als zelfs A1 te klein voor je is, ga dan voor een plotter groter dan 610 mm (24″).

Aankoopcriteria

Eén ding hebben plotters gemeen met printers, en dat zijn hun specificaties en aankoopfactoren. Dit komt omdat ze op een heel gelijkaardige manier werken, dus als je ooit uit winkelen bent geweest voor printers weet je waarschijnlijk al waar je naar moet zoeken. In dit gedeelte gaan we echter dieper in op elke koopfactor.

Formaat

Het formaat van het te bedrukken papier is het eerste wat je moet behandelen. Bedenk dat als je een plotter zoekt, dat is omdat gewone printers te klein zijn voor je behoeften. Laat je niet meeslepen door termen op bepaalde printers als “breed formaat” of “groot formaat”, kijk naar hun specificaties en zoek naar de maximaal aanvaarde afmetingen.

Meestal als je je plotter online koopt staat deze eigenschap in inches in de naam van de publicatie zelf, en zo niet dan zie je het in grote letters ergens op de doos staan. In deze tabel vind je de meest voorkomende formaten in inches en centimeters, en de aanvaarde papierformaten.

Plottergrootte 24 36 44 64
Grootte in CM 61 92 112 163
Formaten din A papierformaten aanvaard Tot Din A1 Tot Din A0 Tot Din A0 Tot Din 2A0
Din B papierformaten aanvaard Tot Din B2 Tot Din B1 Tot Din B0 Tot Din B0
Gemeenschappelijk gebruik Posters, pamfletten, structurele tekeningen Posters, billboards, structuurplannen Posters, billboards Posters, billboards

Snelheid

De snelheid van plotters wordt, net als bij printers, bepaald door een getal gevolgd door de afkorting PPM, wat staat voor “Pages Per Minute”. Hoe hoger deze waarde is, hoe groter het aantal afdrukken dat je plotter kan maken. Als je de snelheid niet in PPM kunt vinden, vind je ze in PPH of “Pages Per Hour”.

1 tot 4 PPM (60 tot 240 PPH): Als je je plotter of grootformaat printer af en toe zult gebruiken, of als je niet veel afdrukken per dag hoeft te maken, zal een model met lagere snelheid je geld besparen. Als je je zorgen maakt dat de snelheid de afdrukkwaliteit beïnvloedt, wil het feit dat hij traag is nog niet zeggen dat hij slechte beelden produceert.

Meer dan 4 PPM (240 PPH): Als je je plotter gebruikt voor grote afdrukopdrachten, wil je er een kopen die grote hoeveelheden papier per minuut kan verwerken. Een snelle komt van pas als je reclameborden gaat verspreiden, ze installeert in drukkerijen of in ingenieurs- of architectenbureaus.

Kleur

Hoewel we altijd als vanzelfsprekend beschouwen dat alle printers in kleur kunnen afdrukken, zijn sommige plotters niet tot deze handeling in staat. Ze worden zo gemaakt omdat het geld bespaart om ze te maken, of gewoon omdat hun doelpubliek geen gebruik zal maken van kleurendruk.

Niet-kleurig: Plotters die geen kleur gebruiken worden vaak als “monochroom” of “zwart-wit” op de markt gebracht. Ze worden gebruikt voor het afdrukken van documenten of ontwerpen in CAD formaat, en hebben een enkele zwarte inktpatroon. Ze zijn perfect als je het toestel alleen gebruikt om je technische of architectonische ontwerpwerk af te drukken.

Colour: Ze gebruiken gelijkaardige inktpatronen als gewone printers, en worden meestal als kleurenmodellen op de markt gebracht. Deze plotters kunnen afdrukken met een beeldkwaliteit die zeer trouw is aan de bron, dus ze zijn handig als je ze gebruikt om reclameontwerpen of kleurrijke plattegronden af te drukken.

Afdrukkwaliteit

De afdrukkwaliteit van printers wordt gemeten in DPI (Dots Per Inch), wat staat voor Dots Per Inch (punten per inch). Als algemene regel geldt dat hoe hoger het DPI getal op een plotter is, hoe beter de beelden zijn die hij produceert. De meeste plotters hebben DPI bereiken van 1200 tot meer dan 2400, en de keuze is aan jou.

2400 DPI of hoger: Dit type plotter is te verkiezen voor het afdrukken van beelden van hoge kwaliteit, zoals voor het maken van displays of gedetailleerde plannen voor belangrijke presentaties. Je zult maar heel zelden plotters vinden waarvan de DPI’s hoger zijn dan 2400, en er zullen maar weinig gelegenheden zijn waarbij je er het meeste uit zult halen.

1200 tot 1440 DPI: Laat je niet meeslepen door deze kleinere getallen, want het zijn erg hoge DPI hoeveelheden, zelfs bij high-end printers. Deze resoluties zijn standaard op de meeste plotter modellen en werken voor alle gelegenheden, vooral voor flatbed of billboard drukwerk.

Plotters

en printers hebben dezelfde verbindingsformaten, want ze kunnen aangesloten worden via USB, Ethernet, Wifi en in mindere mate via Bluetooth. Elk heeft zijn voordelen, en je kunt echt je plotter kiezen met de aansluitingen die het beste bij je passen, want ze beïnvloeden alleen het gebruiksgemak.

(Zichtbare foto: andreas160578 / pixabay.com) (foto: andreas160578 / pixabay.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies