Laatst bijgewerkt: 09-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

33Bestede uren

16Beoordeelde onderzoeken

86Verzamelde opmerkingen

NAS servers zijn gemakkelijk te beheren opslagsystemen die je thuis of in je bedrijf kunt gebruiken om je opslagcapaciteit uit te breiden of om met meerdere apparaten tegelijk toegang te krijgen tot een bestandsopslagplaats. NAS systemen kunnen gegevens van allerlei soorten en maten opslaan.

Of het nu je laptop, tablet of smartphone is, verbind je NAS met je internet router en al je computers kunnen er via wifi bij. Via gekoppelde cloud diensten of apps kun je zelfs onderweg bij de gegevens van je NAS server.

NAS oplossingen zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van versies en voor allerlei behoeften. Of het nu een cloud oplossing, back-up station of mediaserver is. In onze NAS server test 2022 leggen we je uit wat een NAS systeem te bieden heeft en welke voordelen het je kan bieden. We vergelijken ook de nieuwste NAS opslagsystemen en laten je zien welke voor jou het beste is.




Belangrijk om te weten

  • NAS servers zijn netwerk-attached opslagsystemen die je kunt gebruiken als centrale opslagplaats voor al je apparatuur thuis, op kantoor of onderweg.
  • NAS systemen zijn er in veel verschillende soorten. Ze zijn gemakkelijk uit te breiden, stil en verbruiken minder stroom dan andere opslagsystemen. Vanaf een grootte van twee harde schijven voor opslag, bieden NAS servers een efficiënte bescherming tegen gegevensverlies.
  • Vergeleken met servers zijn NAS servers goedkoper, nemen ze minder ruimte in en vereisen ze minder technische kennis. De meeste fabrikanten hebben in hun NAS oplossingen gebruikersinterfaces geïntegreerd die je door de installatie, de opstelling en het latere gebruik gidsen. Op deze manier kun je zelfs als beginner gegevens handig en professioneel opslaan, synchroniseren en beheren tegen lage kosten.

Beste NAS Server: Onze selectie

NAS servers: Koop- en beoordelingscriteria

In het volgende laten we je zien met welke aspecten je NAS systemen kunt onderscheiden om voor jou de beste koopbeslissing te nemen. De criteria die je kunt gebruiken om NAS servers te vergelijken zijn:

In het volgende hebben we de belangrijkste criteria voor het kopen van een NAS systeem samengesteld. Ze moeten je helpen uit te zoeken wat je behoeften zijn en je helpen de juiste NAS voor je te vinden.

Purpose

NAS servers zijn er voor een breed scala aan eisen. Welk systeem voor jou geschikt is hangt van veel factoren af. Wil je je gegevensopslag thuis maar een beetje uitbreiden of heb je alleen een gegevensback-up nodig? Dan is een eenvoudige en goedkope NAS server met maar één harde schijfsleuf geschikt voor je.

Heb je meer opslagruimte nodig omdat je graag muziek en films streamt? Dan moet je op zoek naar systemen die meer opslagcapaciteit en prestaties hebben. Zo kun je je gegevens sneller afspelen, ze via de cloud delen met vrienden en familie, en ze veilig bewaren tegen verlies.

Heb je daarentegen veel opslagruimte en uitbreidingsmogelijkheden nodig voor je kantoor- of spelsessies, wees dan bereid om meer geld uit te geven. Grotere servers met vier of meer harde schijfsleuven en een CPU van minstens 1.5 GHZ kunnen gegevens in verschillende complexe programma’s tegelijk beschikbaar maken en er automatisch in real time voor je een backup van maken.

Uitrusting

Als je eenmaal hebt uitgezocht wat je behoeften zijn, kun je kiezen uit verschillende uitrustingsmogelijkheden. Deze beginnen met lege kasten met ruimte voor slechts één harde schijf en standaard CPU prestaties en eindigen met kasten met 10 of meer geïntegreerde harde schijf slots en maximale CPU/RAM prestaties.

Met een grootte van 2 of meer bays heeft je NAS de RAID functie, d.w.z. hij is beschermd tegen gegevensverlies.

Je kunt aan de verschillende benamingen zien wat een NAS server kan. NAS 1 Bay, bijvoorbeeld, staat voor behuizingen met één hardeschijfsleuf, NAS 2 Bay voor die met twee sleuven, enzovoort. Vanaf een grootte van 2 Bay zijn NAS systemen geschikt voor back-up van bestanden, de zogenaamde RAID functie.

Hoe meer opslagplaatsen, hoe hoger de RAID waarde en hoe meer gegevens bij verlies kunnen worden geback-upt zonder veel geheugen te verbruiken op de resterende harde schijven. NAS servers zijn verkrijgbaar met RAID 1 tot RAID 10 en hoger.

Software

Afhankelijk van de software die je op je laptop of andere apparatuur gebruikt, moet je een andere NAS server kiezen. Niet elk systeem is compatibel met elke softwarefabrikant. Dit geldt zowel voor de software op je apparaten als voor je harde schijven.

Als je thuis al harde schijven hebt en die in je NAS-behuizing wilt integreren, moet je nagaan of je harde schijven compatibel zijn met de NAS server.

Verder moet je weten dat veel fabrikanten van NAS servers hun producten zo ontwerpen dat je alleen harde schijven van hen of van bepaalde, meestal bekende fabrikanten kunt installeren. Als je hier vrij wilt blijven in je keuze, zoek dan naar toestellen die vrij zijn voor alle softwarefabrikanten.

Uitbreidbaarheid

In de regel heeft elke NAS server 2 USB sleuven en kan dus uitgebreid worden met externe harde schijven, zelfs met maar één bay, d.w.z. één sleuf voor een harde schijf. Bijna elke NAS server kan nu ook onderweg gebruikt worden. Er zijn NAS behuizingen met 1 sleuf voor eenvoudig thuisgebruik, maar ook behuizingen met meer dan 15 of meer sleuven en diverse USB sleuven voor professioneel gebruik.

NAS systemen zijn flexibel uitbreidbaar.

Als je van meet af aan weet dat je NAS server niet meer dan één specifiek doel hoeft te dienen of dat je gegevensvolumes niet zullen toenemen, is het voldoende om systemen te kopen die niet meer uitbreidbaar zijn.

Als je echter onzeker bent of weet dat er in de toekomst meer gegevens bij zullen komen, raden we je aan een lege behuizing te kopen en die geleidelijk uit te breiden met harde schijven. Zo hoef je niet in één keer veel geld uit te geven.

Stroomverbruik

Voor veel technologiegebruikers zijn niet alleen eigenschappen en prestaties doorslaggevende aankoopcriteria, maar ook het stroomverbruik. Wil je een krachtige NAS server zonder veel geld uit te geven? Dan kan het de moeite waard zijn om op zoek te gaan naar energiebesparende apparaten. Als je je systeem professioneel of op kantoor wilt gebruiken, is het stroomverbruik een belangrijk aankoopcriterium.

In de regel hebben NAS servers tegenwoordig een laag energieverbruik van maximaal 40 Watt. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je op vergelijkingssites zoals Chip.de of Check24 de verschillende soorten consumptie nagaan.

Volume

Wil je je NAS server bij jou in de buurt opzetten of heb je een groot en krachtig NAS systeem nodig? Dan kan het de moeite waard zijn om naar stille apparaten te zoeken. Als je je systeem professioneel wilt gebruiken, kan het stroomverbruik een belangrijk aankoopcriterium zijn.

Door op het Internet te zoeken, kun je stille servers vinden van fabrikanten als Western Digital. NAS servers zijn echter over het algemeen stiller dan klassieke servers. Als je je server zelf bouwt, moet je ervoor zorgen dat je ventilatoren installeert die groot genoeg zijn voor je eisen.

Er moeten ook stoffilters geïnstalleerd worden. Als je een bijzonder groot NAS systeem hebt, kunnen extra externe ventilatoren of koelers nuttig zijn. Je kunt ze voor weinig geld krijgen op Amazon, Ebay of in online elektronica winkels.

NAS Server: Veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende willen we graag de belangrijkste vragen over NAS systemen beantwoorden.

Wat is een NAS server en voor wie is hij geschikt?

NAS servers, of netwerkschijven, zijn opslagsystemen die meestal met een kabel aan je Internet router verbonden zijn en via WLAN gegevens naar al je computers kunnen zenden en ontvangen. De meeste NAS systemen worden gebruikt als centrale opslagplaats voor in huis. Ze zijn er met verschillende opslagcapaciteiten en uitbreidingsmogelijkheden.

Andere onderscheidende criteria zijn de mogelijkheid om multimediatoepassingen te synchroniseren, bijvoorbeeld om foto’s, video’s of muziek over te brengen, en de soort en snelheid van de gegevensoverdracht.

Tegenwoordig kan bijna elk eenvoudig NAS systeem mediabestanden naar je apparaten sturen, of je nu thuis bent of onderweg. Maar alleen bepaalde NAS systemen kunnen complexere gegevens en media decoderen en je in staat stellen direct naar je mobiele telefoon of laptop te streamen.

Nas Server

NAS servers zijn vooral goed voor thuisgebruik als je meerdere apparaten op een centrale opslagplaats wilt aansluiten. (Image source: Alex Cheung/unsplash)

De soort en grootte van bestandsopslag is ook een belangrijk kenmerk. Vanaf een grootte van 2 bays, d.w.z. 2 harddisk compartimenten, bevat elk NAS systeem een gegevensback-up, kortweg: RAID functie. Hoe hoger je RAID functie, hoe meer gegevens kunnen worden geback-upt zonder veel geheugen te verliezen.

Voor hoge RAID functies heb je echter meer harde schijven nodig en betaal je dienovereenkomstig meer. NAS servers zijn geschikt voor iedereen die thuis zijn opslagruimte wil uitbreiden en/of er verschillende apparaten op wil aansluiten. NAS behuizingen zijn voor weinig geld verkrijgbaar met 2 tot 10 bays of meer.

Zo kun je de prestaties later upgraden als je de huidige eisen of het budget niet hebt. Vergeleken met cloud-opslag nemen NAS systemen geen ruimte in op de harde schijf van je computer en kosten ze je alleen een eenmalig bedrag voor uitbreiding. Upgrades van cloud-opslag kosten meestal maandelijks.

Welke soorten NAS servers zijn er?

NAS systemen verschillen in diverse kenmerken. Op basis van hun opslagcapaciteit, op basis van het aantal schijfsleuven en op basis van hun uitbreidingsmogelijkheden. We hebben hieronder de belangrijkste NAS types op een rijtje gezet.

Type Voordelen Voordelen
NAS systeem zonder harde schijf Gunstig, want geen harde schijven. Voor kleine opslagbehoeften of als vervanging. De opslagruimte kan flexibel worden aangepast. NAS-behuizing als basis voor doe-het-zelf bouw. Hardeschijf moet gekocht worden
Kant-en-klare NAS systemen Er is aleen harde schijf en die kan, afhankelijk van de prijs, met een of meer uitgebreid worden. Software ondersteuning van bepaalde software fabrikanten. Goed voor beginners en als je niets zelf in elkaar wilt zetten. Geperkt tot voorgedefinieerde fabrikantensoftware
met éénbay:NAS 1 Bay Voorback-ups. Alternatief voor cloud-opslag, bijvoorbeeld voor gevoelige gegevens. Gevaar voor opslagverlies
met meer bays: NAS 2 Bay - 15 Bay Hoemeer bays een NAS systeem heeft, hoe meer harde schijven en dus opslagcapaciteit mogelijk zijn. Bovendien wordt de RAID functie ondersteund vanaf een grootte van 3 bays. Dit beschermt je gegevens tegen verlies door parallelle opslag. Hoe hoger de vereiste gegevensbescherming, hoe duurder
Zelfgebouwde NAS server Flexibelaan te passen aan je behoeften. Grote output mogelijk, zelfs met weinig geld. Hardware kan goedkoop verkregen worden door oude PC onderdelen te hergebruiken. Elke software en behuizingsfabrikant mogelijk. H Hoge know-how eis, want je moet zelf voor software en fabrikanten zorgen

Zoals je ziet, is er een opslagsysteem op de markt voor elke eis. Als je speciale eisen hebt die niet te koop zijn, raden we je aan er zelf een te bouwen. Er zijn hiervoor allerlei blogs en instructies op het internet te vinden, en ook kant-en-klare bouwpakketten, waaronder instructies van bepaalde fabrikanten. Van mini-ITX servers tot geavanceerde rack stations, er zijn gidsen voor zowel beginners als experts.

Nas vs. server: Wat zijn de voordelen van een NAS server?

In tegenstelling tot gewone servers zijn NAS servers aan een netwerk gebonden. Als een server te veel voor je is en een cloud oplossing of externe harde schijven niet voldoende zijn, kun je een NAS oplossing overwegen. Bovendien zijn NAS systemen goedkopere opslagmogelijkheden dan cloud oplossingen als je meer opslagruimte nodig hebt. Dit komt omdat cloud systemen meestal gepaard gaan met maandelijkse kosten wanneer de ruimte wordt uitgebreid.

NAS systemen zijn verhoudingsgewijs eenvoudig op te zetten.

NAS systemen zijn gemakkelijker in te stellen dan standaard servers, omdat ze meestal voorzien zijn van geschikte besturingsprogramma’s die je als gebruiker door het proces van instellen en gebruik leiden. Vergeleken met standaard file servers zijn ze ruimtebesparender, stiller en verbruiken minder stroom. Als je NAS een RAID systeem heeft, zijn je gegevens veilig.

Als je je tegen gegevensverlies wilt beschermen, zorg dan dat je NAS server minstens twee harde schijven heeft. Gegevensback-up wordt door de meeste standaard NAS-en tegenwoordig ook automatisch op regelmatige basis uitgevoerd en hoeft niet handmatig ingesteld te worden zoals bij servers het geval is.

Bovendien kun je ook onderweg bij je NAS, wat niet het geval is met servers. Bovendien zijn NAS systemen al voor weinig geld verkrijgbaar.

Als je ruimte nodig hebt voor complexe websiteprogramma’s, speciale software of andere speciale vereisten en over voldoende tijd en know-how beschikt, kun je beter voor de klassieke server gaan. Anders is een NAS server meer geschikt voor je.

Welke software heb ik nodig voor mijn NAS server?

NAS systemen zijn beschikbaar voor alle software. De meeste systemen zijn compatibel met Windows of Mac. Heb je Linux of andere, meer complexe software, dan moet je hier bij aanschaf speciaal op letten. Niet elke NAS fabrikant biedt compatibele systemen aan.

Bovendien is niet elke NAS server geschikt voor elke fabrikant van harde schijven en sommige NAS systemen zijn alleen compatibel met harde schijven van het merk van hun eigen fabrikant.

Dus als je zelf harde schijven hebt die je wilt installeren of vrij wilt zijn in je uitbreidingsmogelijkheden, zoek dan bij aankoop een systeem dat geschikt is voor alle soorten harde schijven.

Hoeveel kosten NAS servers?

In het volgende willen we je de verschillende prijsklassen van NAS servers laten zien. Maar dure NAS betekent niet per se beter. Zelfs voor kleine budgetten kun je krachtige modellen krijgen.

Type Prijsklasse
NAS doe-het-zelf basic hx ca. 50 tot 250 euro
NAS lege behuizing ca. 149 tot 300 euro
NAS behuizing met CPU en RAM ca. 250 tot 850 euro
NAS 1 Bay - 4 Bay (voor thuis) ca. 250 tot 2.900 euro
NAS 5 Bay en meer (professioneel) ca. 600 tot 6.500 euro

Hoe meer je NAS moet kunnen, hoe duurder hij zal zijn. Toch zijn er ook krachtige servers voor verhoudingsgewijs weinig geld.

Welke alternatieven zijn er voor een NAS server?

NAS systemen zijn verkrijgbaar met alle denkbare prestatiekenmerken. Van kleine RAM en basis CPU tot kleine super-computers. Als een NAS server voor jou niet de moeite waard is omdat je te weinig gegevens hebt, of als je kosten wilt besparen, is een van de hierboven genoemde alternatieven misschien meer geschikt voor je.

Alternatief Beschrijving
Cloudopslag op internet Waardevol voor kleinere gegevensvolumes en niet-gevoelige gegevens. Voor uitbreiding gelden maandelijkse toeslagen.
Huur NAS Gunstig voor kortstondige behoeften, anders extra kosten.
Externe harde schijven Voor kleinere opslagbehoeften, lage prestatie-eisen zoals het opslaan van foto’s, gegevensback-up
Fritz Box met NAS functie Veel Fritz Boxen met geïntegreerde NAS functie op de markt. Sluit een harde schijf aan op de Fritz Box. Toegang onderweg, bv. via mobiele telefoon, mogelijk dankzij app. Opslag, echter, soms maar tot 400 MB
Standard Server Geschikt als NAS systeem niet voldoet en geschikte hardware beschikbaar is

De hierboven genoemde alternatieven zijn niet alleen geschikt voor minder complexe gegevens, lagere opslagbehoeften of kostenbesparender. Cloud diensten of Fritz Boxen kunnen ook goede diensten leveren voor grotere gegevensvolumes of multimediabestanden. Als daarentegen geen van de systemen uit onze test je aanspreekt of je wilt geen netwerkonafhankelijk opslagsysteem, dan kan de goede oude server de juiste keuze voor je zijn.

Installatie en doe-het-zelf: Hoe stel ik mijn NAS server in?

De beste manier om je NAS systeem in te richten hangt af van de fabrikant en de reeds meegeleverde componenten. In de regel bevat elke levering instructies over hoe de geleverde onderdelen in elkaar gezet moeten worden. Er zijn talloze gidsen op het Internet over hoe je je specifieke NAS server het beste kunt instellen.

Als je nog niet besloten hebt om zelf te bouwen, wordt bij elk NAS systeem meestal een geïntegreerde gebruikersinterface van de fabrikant geleverd om je door de installatie en instelling te leiden.

Nas Server

Een door de fabrikant voorgeïnstalleerde gebruikersinterface legt gewoonlijk uit hoe je je server kunt configureren en bedienen. Als je het liever zelf doet, kun je op het Internet instructies vinden over hoe je het zelf kunt doen. (Image source: Eli Palma/ pexels)

Fabrikanten als Synology of Western Digital bieden zelfs extra gebruikersinterfaces die je tijdens het gebruik ondersteunen en je bijvoorbeeld uitleggen hoe je automatisch een back-up maakt of hoe je je multimediagegevens beheert. Als je zulke dingen niet zelf wilt onderzoeken, raden we je aan bij aankoop op zulke extra programma’s te letten.

Als er niets op de markt is dat aan je behoeften voldoet, of als je het gewoon liever zelf doet, kan het de moeite waard zijn om je eigen NAS server te bouwen. Over de beste manier om je NAS server zelf in elkaar te zetten kun je lezen in diverse instructies op het Internet. Er zijn al eenvoudige instructies voor beginners en praktische PC behuizingen met de belangrijkste basiscomponenten zoals ventilatie of stoffilters.

Conclusie

NAS servers zijn praktische opslagoplossingen als je een centrale opslagplaats nodig hebt voor verschillende apparaten. Ze zijn geschikt als je meer opslagruimte nodig hebt, in een thuiskantoor werkt of een professionele oplossing zoekt waarvoor een server nog niet nodig is.

Een klassieke server is alleen de moeite waard als je er complexe programma’s mee wilt synchroniseren, over een zekere mate van know-how beschikt en voldoende ruimte en geld voor de aanschaf hebt. NAS servers zijn er voor elke behoefte - van eenvoudige gegevensback-up tot thuisopslag met 9 harde schijven voor complexere gegevens, programma’s of website oplossingen.

Zelfs voor weinig geld biedt de NAS markt verhoudingsgewijs krachtige servers en vergeleken met cloud diensten zijn NAS servers goedkoper als het gaat om opslaguitbreiding.

NAS systemen zijn meestal voorzien van een geschikte gebruikersinterface die je door het instellen en bedienen leidt. Hiermee kun je gegevens professioneel opslaan en beheren, zelfs zonder veel technische kennis. Bovendien zijn NAS servers compatibel met gangbare softwareprogramma’s en kunnen ze ook onderweg gebruikt worden dankzij geïntegreerde apps.

Dus als je een krachtige, uitbreidbare en betaalbare opslagmogelijkheid zoekt voor je gegevens of multimedia streaming, is een NAS server misschien precies wat je zoekt.

Beeldbron: Titipong Jaiharn / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies