Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

17Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Rekenen op hun aanwezigheid prikkelt ons op elektrisch niveau, des te meer als het onderwerp dat we vandaag behandelen er alles mee te maken heeft: multimeters.

Als je met elektronica werkt, of het als hobby hebt, heb je vast wel eens een of andere test moeten uitvoeren of je de mogelijkheid ingebeeld om het vermogen van een of andere schakeling of bedrading te meten. Een multimeter helpt je daarbij een heel eind op weg.

Nu we je nieuwsgierigheidsbatterijen gevoed hebben, weet dat multimeters gebruikt worden om sommige elektrische grootheden te meten, als je er aan blootgesteld wordt. Lees verder om meer te leren over modellen, kenmerken, types en functies!




Belangrijk om te weten

  • Dit is apparatuur waarmee je verschillende metingen binnen het elektrische veld kunt doen - spanning, stroom, weerstand - een echte joker voor allerlei gebruik (zolang binnen de specificaties).
  • Ook al zijn alle apparaten multimeters, sommige specificaties beperken het gebruik ervan of staan het anders toe, afhankelijk van de stroombron die je wilt meten. Laten we hier verder over praten.
  • Alle apparatuur waarvan het gebruik verbonden is met elektriciteit is in meer of mindere mate levensgevaarlijk. Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig en verzeker je van de integriteit van het apparaat voordat je metingen uitvoert.

Beste multimeter: Onze selectie

Kjzeex Multimeter

Ontdek de veelzijdige en gebruiksvriendelijke Kjzeex Multimeter, een essentieel instrument voor elke professional en doe-het-zelver. Deze hoogwaardige multimeter biedt een uitgebreide reeks functies waarmee u AC/DC spanning en stroom, diode, weerstand, capaciteit, frequentie, externe ladder-identificatie, toetsverhouding, temperatuur en nog veel meer kan testen. U zult genieten van het gemak van de 10 auto range, 6000 counts-display, 7,62 cm (3,0 inch) grote LCD-scherm met achtergrondverlichting, CAT III 1000 volt en CAT IV 600 volt classificatie en de unieke 2-in-1 handmatige en automatische meetfunctie.

Aokozo Multimeter

Ontdek de veelzijdige en professionele AokoZo multimeter, een onmisbaar instrument met een compact formaat van 147 x 71 x 45 mm en een breed scala aan functies en kenmerken, speciaal ontworpen om aan al uw meetbehoeften te voldoen. Profiteer van de True RMS, auto ranging, en 6000 counts functies, gecombineerd met een betrouwbare 10A-zekering en het gemak van het meten van zowel wisselstroom, gelijkstroom, wisselspanning, gelijkspanning, weerstand, capaciteit, continuïteit, diode, temperatuur, frequentie en inschakelduur.

Coczow Multimeter

Ontdek de veelzijdige en uiterst betrouwbare COCZOW multimeter, een onmisbaar instrument voor elke vakman en doe-het-zelver. Met deze automatische tester kunt u eenvoudig een breed scala aan metingen uitvoeren, waaronder AC/DC-spanning, AC/DC-stroom, weerstand, frequentie, continuïteit en diode. Met ingebouwde explosiebestendige keramische veiligheidsbuizen bent u gegarandeerd van de beste kwaliteit. Geniet van dubbele bescherming met deze multimeter, dankzij de effectieve bescherming door lonten en de overbelastingsbeveiliging in alle bereiken.

Mestek Multimeter

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Ontdek de MESTEK DM97S digitale multimeter, uw ideale partner voor slimme en professionele metingen. Deze veelzijdige multimeter heeft een groot display met 10.000 counts TRMS-meting en is perfect voor het meten van AC- en DC-spanning, stroom, weerstand, frequentie, capaciteit, diode, lijncontinuïteit, temperatuur (via CF-circuit) en contactloze NCV AC-spanningsdetectie. U zult het gebruiksgemak en de toepasbaarheid voor zowel beginners als thuisgebruik waarderen.

Koopgids

Een multimeter heeft veel specificaties die in acht genomen moeten worden vóór de definitieve keuze. Omdat het een elektrisch meetinstrument is, moet veiligheid altijd op de eerste plaats komen.

In deze gids brengen we je alle details die je moet weten om de beste meter te kopen en veilig te zijn bij het gebruik ervan.

Homem usando um multímetro, segurando o aparelho com luvas de proteção.

Een multimeter kan onder andere potentiaalverschillen in gelijk- en wisselstroom meten. (Bron: Monika Wisniewska / 123RF)

Wat is een multimeter?

Zoals we je al voorgesteld hebben, wordt een multimeter gebruikt om elektrische hoeveelheden te meten. De eigenschappen ervan kunnen sterk variëren, afhankelijk van het model en het gebruik, maar in het algemeen geeft hij informatie over het potentiaalverschil in gelijkstroom (DC) en ook wisselstroom (AC).

Bovendien kun je gegevens zien als elektrische stroom, weerstand en continuïteitscontrole, dat wil zeggen of er lading door een bepaald spanningsloos circuit gaat.

Deze verschillende meetmogelijkheden worden uitgevoerd met behulp van een draaiknop op de voorkant van het apparaat, die vrij prominent aanwezig is en snel toegang geeft tot de functies en het gebruik ervan.

Foto em close de uma mão utilizando um multímetro vermelho.

Met verschillende meetmogelijkheden, in gemakkelijke toegang, is de multimeter een uiterst praktisch hulpmiddel. (Bron: Maverik_sl / Pixabay)

Analoge of digitale multimeter?

Voor we verder gaan, wil ik eerst verduidelijken dat er twee hoofdtypen ampèremeters zijn: analoge of digitale. De belangrijkste zit in de weergave of, hoe de meting wordt gepresenteerd

  • Analoog: De meting wordt uitgevoerd met een wijzerplaat, gestimuleerd door de ontvangen stroom. Hij is geschikter in situaties waarin de te meten grootheid spanningsvariaties vertoont, zodat de amplitude gemakkelijk gecontroleerd kan worden.
  • Digitaal: Zet de elektrische stroom om in digitale informatie, en toont de waarde als een getal op een LCD scherm. Door de weergave is hij praktischer dan de analoge, en hij is geschikter voor grootheden met weinig variatie.

Met sterk gelijkende kenmerken in samenstelling en gebruik van het toestel zijn de metingen van beide betrouwbaar en nauwkeurig, en het is aan jou om het toestel te kiezen dat het best aan je behoeften voldoet. Om het je gemakkelijker te maken is hier een vergelijkende tabel:

Analoog Digitaal
Voordeel Onmiddellijke nauwkeurigheid van het apparaat Grotere handigheid voor het bekijken van het meetresultaat
Bekijkwijze Gebruikt magnetische punt als display Zet elektrische frequentie om in digitaal signaal en informeert op LCD display de getallen
Gebruik Ideaal voor het controleren van variaties van een groteza Ideaal voor het meten van vaste sorteringen

Heb je gemerkt dat de verschillen gering zijn? Op de markt zijn beide mogelijkheden te vinden voor zowel amateurs als beroepsmensen op dit gebied, en elk van beide wordt uiteindelijk gedreven door een zekere voorkeur.

Je hoeft je nu echter geen zorgen meer te maken over analoog of digitaal. Laten we andere details van dit elektrische meetinstrument bekijken.

Wat zijn de functies van de multimeter?

Omdat hij verschillende mogelijkheden heeft, vinden we het heel belangrijk dat je kennis maakt met de belangrijkste functies ervan en hoe ze werken. Bovendien krijg je natuurlijk enige begeleiding bij het gebruik ervan

  • Meetweerstand (Ohmmeter): zet de keuzeschakelaar van de multimeter altijd op de hoogst beschikbare weerstand, en verander naar gelang de gewenste nauwkeurigheid.
  • Meet potentiaalverschil in gelijkstroom en wisselstroom: Weet vooraf of je een gelijkstroom of wisselstroom type gaat meten. Begin de meting uit voorzorg altijd met de hoogste waarde optie op de toets van de multimeter. Verlaag de spanning niet tot boven de limiet, want dat veroorzaakt schade aan het apparaat en aan jou.
  • Meet elektrische stroom (ampèremeter): Stel de meter altijd in op de hoogst mogelijke keuze, en verminder naarmate je nauwkeurigheid in de meter wenst. Wees voorzichtig met meten in een seriesysteem, meten in parallel kan een explosie veroorzaken.

Aankoopcriteria: Factoren voor het vergelijken van multimeter modellen

Misschien is je stress al hoog opgelopen door de details, maar laten we er toch maar aan beginnen. Bij het gebruik van alle apparatuur in elektrische circuits en netwerken moet alle voorzichtigheid in acht genomen worden.

Nu je op de hoogte bent van enkele hoofdpunten voor de keuze van een multimeter (analoog of digitaal, hoe voer je de belangrijkste metingen uit, wat is categorie), laten we ons concentreren op het verduidelijken van enkele details.

Bij de aanschaf van je multimeter is het belangrijk eerst het gebruik ervan te bepalen, en dan op te letten

  • Categorie
  • Gebruik spanning
  • Meettypes
  • Aanwezigheid Ware RMS

Hieronder gaan we in op elk van de onderwerpen, en brengen je gedifferentieerde informatie, die je kan helpen bij het maken van de beste keuze bij de aankoop.

Categorie

Ondanks het feit dat multimeters een zeer complete uitrusting zijn en bewezen veilig, staan ze niet alleen op deze reis van elektrisch testen, andere apparaten komen met kracht in een poging deze vechtersbazen te overrompelen.

Nu we meer vertrouwd zijn met deze apparatuur voor elektrische grootheden, praten we over een essentiële voorwaarde voor het verkrijgen ervan: de categorieën.

Zelfs een eenvoudige spanningsmeting kan een ongewenste blootstelling aan elektrische ontladingen veroorzaken, dit door overbelasting.

Een systeem heeft de mogelijkheid om in sommige omstandigheden een abrupte verhoging van het spanningsniveau toe te staan. Het niet hebben van apparatuur die geschikt is voor deze mogelijkheid kan ernstige risico’s met zich meebrengen.

Het vermogen van de multimeter om deze piekbelastingen te weerstaan is wat zijn categorie uitmaakt. Deze stroompieken worden gewoonlijk overbelasting of transiënten genoemd. Daarom moeten multimeters voorbereid zijn op een spanning die groter is dan hun eigen meetcapaciteit.

In totaal zijn er 4 categorieën multimeters, bepaald op basis van hun vermogen om overbelastingspieken te weerstaan

  • Categorie I - Heeft de laagste bescherming tegen blootstelling van de gebruiker, gemaakt voor gebruik in laagspanningscircuits zoals televisietoestellen, radio’s, circuits van huishoudelijke toestellen.
  • Categorie II - Gebruikt voor metingen aan huishoudelijke toestellen en elektronica met laag en gemiddeld stroomverbruik.
  • Categorie III - Met een breder toepassingsgebied, kan toegepast worden in woon- en commerciële omgevingen, verlichting en distributiecircuits. Hoewel ze veiliger zijn, kunnen ze niet gebruikt worden op plaatsen waar categorie IV gebruikt wordt.
  • Categorie IV - De kampioenen van de multimeters in beschermingsniveau, kan gebruikt worden in stroomverdeelsystemen, distributiepanelen, ondergrondse en buiteninstallaties.

Nu je de categorieën kent, hoe zit het met het visualiseren van hoe ver deze overbelastingen kunnen reiken in termen van spanning?

Categorie Maximale piek-transient
I Transient tussen 2,5 en 4.000 V piek
II Transient tussen 4 en 6.000 V piek
III Transient tussen 6 en 8.000 V piek
IV Transient tussen 8 en 12.000 V piek

Gebruiksspanning

Multimeters hebben gebruikslimieten die in acht genomen moeten worden, om ongelukken door verkeerd gebruik te voorkomen.

Het is aan te bevelen om, voordat je begint te kiezen, na te gaan waar je het apparaat wilt gebruiken en wat het maximale voltage is dat je op die plaats zult aantreffen, en zo de keuze te helpen bepalen.

Kijk bij het zoeken samen met de categorie, bij welke spanningen het apparaat veilig kan werken. Een algemene waarde is tot 1000V, hoewel veel apparaten maar tot 600V werken.

Foto com posição central identificando um emaranhado de fios e interruptores, sendo um dos locais para uso do multímetro.

Het verzorgen van de elektrische bedrading in bedrijven en huizen is een van de belangrijkste toepassingen van de multimeter. (Bron: Pexels / Pixabay)

Soorten metingen

Hoewel de multimeter beschouwd wordt als een instrument om stroom te meten, zijn veel ervan ook in staat de meting van andere elektrische grootheden te verzorgen, al naar gelang hun model en mogelijkheden.

Temperatuurmeting, frequentie, diodetest en continuïteit zijn enkele van de beschikbare extra functies.

Bedenk dus goed welke metingen je wilt doen, en vergelijk de apparaten met elkaar. Ga na of ze geschikt zijn voor je behoeften, of zelfs de prijs van het produkt hoger is dan die van andere met een ruimer gebruiksmogelijkheden.

Deze extra functies kunnen het werkstuk duurder maken, dus, om niet meer te betalen voor iets dat niet gebruikt zal worden, analyseer je of de investering nodig is.

True RMS

Hier betreden we een meer specifiek onderwerp voor elektrische vakmensen, of studenten in het veld.

Bij de meeste spannings- en stroommeters zijn hun gegevens nauwkeurig als de energie wordt uitgezonden via sinusgolven, met pieken en dalen die een gemiddelde analyse mogelijk maken.

Daarom is in een sinusgolf de relatie tussen de RMS waarde en de golfpiek direct, zodat elk apparaat gemakkelijk zijn meting kan vaststellen. Maar als het apparaat wordt onderworpen aan de analyse van niet-sinusvormige golven, geeft het uiteindelijk onjuiste meetwaarden door willekeurige oscillatie van de golf.

Een multimeter met True RMS functie doet de meting niet alleen van de pieken van de golven, maar een markering langs de hele amplitude ervan voor dat meetmoment.

Op deze manier is de gerapporteerde waarde veel nauwkeuriger, en werkt bovendien voor elk type golf, sinus of niet.

(Uitgelichte afbeelding bron: kritsadaj / Pixabay)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies