Onze selectiecriteria
Hier stellen we alle microfoonstatieven die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste microfoonstatief voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een microfoonstatief wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Voor een microfoon heb je gewoonlijk ook een microfoonstandaard nodig, want je wilt hem waarschijnlijk niet de hele tijd in je hand houden.
- Microfoonstandaards zijn verkrijgbaar als tafelstandaard met voet, als tafelmicrofoonarm en als vloerstandaard. Behalve de zwenkbare microfoonarm kun je statieven kopen met of zonder zwenkarm (boom).
- Je kunt microfoonstandaards krijgen bij amazon.de of bij diverse gespecialiseerde muziekwinkels (bv. Thomann). Je kunt er ook je stand online bestellen.
Beste Microfoonstandaards: Onze selectie
- Gleam Microfoonstandaards
- Ohuhu Microfoonstandaards
- Hauea Microfoonstandaards
- Cahaya Microfoonstandaards
Gleam Microfoonstandaards
Ontdek de veelzijdigheid en stabiliteit die de GLEAM driebenige microfoonstandaard u biedt. Deze hoogwaardige standaard houdt uw microfoon stevig op zijn plaats terwijl u zingt, spreekt of opneemt en dit alles zonder gedoe of stress. U zult genieten van de lange telescopische arm en hoogteverstelling, waardoor u de standaard aan uw specifieke gebruikseisen kunt aanpassen.
Ohuhu Microfoonstandaards
Ontdek de veelzijdige en gebruiksvriendelijke Ohuhu microfoonstandaard. U zult zeker versteld staan van de aanpasbaarheid en stabiliteit die deze standaard biedt. Het telescopische en draaibare ontwerp stelt u in staat de standaard eenvoudig naar uw wensen in te stellen. De snelspanklem zorgt voor vlotte aanpassing van de hoogte, variërend van een compacte 74 cm tot wel 132 cm.
Hauea Microfoonstandaards
Ontdek de veelzijdigheid en compatibiliteit van de HAUEA microfoonstandaard - de ideale keuze voor uw studiomicrofoons en meer. Elk microfoonstandaard wordt geleverd met een bijgewerkte versie-adapter, zodat u zelfs uw Blue Yeti of andere grotere microfoons kunt bevestigen. De meegeleverde microfoonclip ondersteunt moeiteloos microfoons met een maximale diameter van 55 mm.
Cahaya Microfoonstandaards
Ontdek de ultieme flexibiliteit en stabiliteit met de CAHAYA microfoonstandaard. Pas de hoogte moeiteloos naar uw wens aan dankzij het intrekbare en draaibare ontwerp. Met de handige snelsluiting kunt u de hoogte van de microfoonhouder eenvoudig aanpassen van een compacte 64 cm tot maar liefst 158 cm. Zo kunt u het hoogste punt zelfs laten reiken tot 218 cm.
Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een microfoonstandaard koopt
Hoe bevestig ik een microfoon aan de standaard?
De extra laag poedercoating verhoogt de levensduur van de staanders.
Op de markt zijn twee schroefdraadmaten ingeburgerd om de klem aan de standaard te bevestigen, namelijk 3/8 inch en 5/8 inch. In Europa is 3/8 inch de standaard voor microfoons en statieven. In de VS daarentegen is 5/8 inch gebruikelijk. Als de standaard en de microfoonklem niet op elkaar passen vanwege verschillende schroefdraadmaten, kun je een schroefadapter kopen (ook schroefdraadverkleiner genoemd). Deze zijn ook verkrijgbaar in muziekwinkels.
Besluit: Welke soorten microfoonstatieven zijn er en welke is de juiste voor jou?
In principe kun je drie soorten microfoonstatieven onderscheiden
- Tafelstandaard
- Gearticuleerde arm
- Vloerstandaard
Microfoons hebben veel verschillende toepassingen. Daarom is het belangrijk dat je het juiste microfoonstatief hebt. Dit is de enige manier om de beste kwaliteit uit je opname-apparatuur te halen. Om je een beter overzicht te geven, stellen we in de volgende sectie de drie bovengenoemde soorten standen voor. We laten je hun voor- en nadelen zien en hopen zo je aankoop te vergemakkelijken.
Wat zijn de kenmerken van een tafelstatief en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Een tafelstatief is meestal klein en handig. Deze eigenschappen maken hem zeer plaatsbesparend. De microfoon wordt op de standaard geschroefd of in de bijbehorende houder geplaatst en dan op een tafel gezet. Je kunt hem gemakkelijk verplaatsen en plaatsen om de afstand tot de microfoon in te stellen. Dit maakt hem zeer geschikt voor opname-apparatuur die je direct op de computer kunt aansluiten.
Hiertoe behoren spraakmicrofoons en USB microfoons. Het statief biedt je echter weinig mogelijkheden om de microfoon uit te richten en is daardoor betrekkelijk onbuigzaam.
Een tafelstandaard kan veel gewicht dragen, en daarom kun je er zonder problemen accessoires zoals popfilters aan bevestigen. Als je tafelblad veel geluid weerkaatst, kan dit wat problemen geven met de opname.
Het zal veel ongewenste ruis oppikken. Hij is ook vatbaar voor schokken op de tafel en staan. In sommige gevallen kan een te groot statief ook het gezichtsveld belemmeren. Tafelstandaards zijn onder andere geschikt voor Let’s spelers, podcasters of voor het opnemen van geluid voor YouTube video’s. Eerst en vooral moet een microfoonstandaard stabiel zijn.
Hier wordt het koren van het kaf gescheiden. Terwijl goedkope statieven meestal van plastic gemaakt zijn, zijn professionele statieven meestal uitsluitend van staal gemaakt. Je moet dus niet aan het verkeerde eind geld besparen.
Hoe werkt een knikarm en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?
Een scharnierende arm is met behulp van een schroefbevestiging aan een rand van de tafel bevestigd. Met de meervoudige gewrichten kun je de standaard gemakkelijk verplaatsen en uitlijnen. Dit maakt het mogelijk om hem bijvoorbeeld dichter naar je toe te trekken of hem even uit het zicht te laten verdwijnen. Daardoor is hij zeer plaatsbesparend. De microfoon wordt op een schroefdraad geschroefd of in een bijbehorende houder gestoken. Je kunt de standaard naar je eigen smaak instellen en zowel de hoogte als de stand veranderen. Het is mogelijk de microfoon ondersteboven op te hangen of opzij te draaien.
Dit maakt de uitlijning heel flexibel.
Een scharnierende arm is niet zo schokkerig als een tafelstatief, maar niet zo stabiel als de andere twee soorten statieven.
Hij kan niet zo veel gewicht dragen. Het gebruik van zwaardere microfoons of het bevestigen van accessoires op het statief kan in sommige gevallen problematisch zijn. Dit soort statief is ideaal voor computerstemopnamen en live streaming.
Wat zijn de kenmerken van een vloerstatief en wat zijn de voor- en nadelen?
De vloerstandaard is de klassieke standaard die op de vloer wordt gezet. Hij kan overal in de kamer geplaatst worden en maakt het mogelijk staand op te nemen. De microfoon wordt in een houder geplaatst of op de standaard geschroefd en zo uitgelijnd.
Hiermee kun je de hoogte van de standaard individueel instellen. Je kunt hem precies op de hoogte van je spreekhoek plaatsen en zo je opnamekwaliteit optimaliseren.
Accessoires zoals popfilters zijn gemakkelijk te bevestigen omdat hij een zeer stabiele standaard heeft.
Dit type microfoonstatief is iets groter en neemt meer ruimte in dan andere soorten statieven. Over het geheel genomen is hij ook wat logger door zijn afmetingen. Vloerstandaards zijn ideaal voor vocale opnamen.
Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om microfoonstatieven te vergelijken en te evalueren
In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om microfoonstatieven te evalueren en te vergelijken. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde stand al dan niet geschikt voor je is. Samengevat gaat het om de volgende criteria
- De soort constructie (tafelstandaard, microfoonarm, vloerstandaard)
- De aanwezigheid van een zwenkarm (microfoonarm)
- De maximale instelhoogte
- De afhandeling
Het type constructie - Welke microfoonstandaard voor welk doel?
Eerst en vooral moet je duidelijk zijn over het doel waarvoor je je microfoonstatief wilt kopen, want afhankelijk van het soort gebruik zijn er veel verschillende statieven die je kunt overwegen.
Tafelstandaards
Tafelstandaards hebben een geringe hoogte, afhankelijk van hun doel. Ze zijn verkrijgbaar in twee versies, namelijk als statief of met een ronde grondplaat. Een statief kan meer ruimte innemen dan een grondplaat, en het is ook gemakkelijker om zo’n statief per ongeluk om te stoten. Daarom raden we de versie met een grondplaat voor op de tafel aan, vooral als het om een gevoelige microfoon gaat (zoals een echte condensatormicrofoon).
Als je de versie met een bodemplaat kiest, zorg dan dat de plaat zwaar genoeg is. Dan ligt het zwaartepunt lager en is je microfoon voldoende beveiligd tegen omvallen.
Microfoonarm
Een ander (en veiliger) alternatief is een microfoonarm. Dit is een zwenkarm met veergewrichten, vergelijkbaar met die van een bureaulamp. Je kunt zo’n arm aan je microfoontafel bevestigen met een schroefklem. Aan de arm bevestigd kun je je microfoon gemakkelijk in alle richtingen draaien en ook in hoogte verstellen. Bovendien vervormt de standaard het tafeloppervlak niet.
Vloerstandaard
Als je in het openbaar optreedt of niet alleen je zang maar bijvoorbeeld ook je gitaarspel wilt opnemen, is een vloerstandaard iets voor jou. Zulke statieven zijn ook verkrijgbaar als statief en met een voetplaat. Een vloerplaat is vooral praktisch als je je als zanger vlak voor de microfoon wilt opstellen en niet wilt struikelen over de uithouders van het statief. Net als bij een tafelstandaard moet je bij het gebruik van een vloerstandaard letten op een laag zwaartepunt. Statieven met een metalen voet zijn daarom geschikter dan die met een lichtgewicht plastic voet. De eerste zijn echter ook minder betaalbaar.
Zwenkgiek (microfoongiek)
Wil je niet alleen je zang oppakken, maar tegelijk ook gitaar spelen? Dan kan het een belemmering zijn als de standaard bij het opnemen recht voor je gitaar staat, want dat beperkt de bewegingsvrijheid van je handen. In zulke gevallen is een statief met een microfoonarm het juiste voor je.
Dit is een draaibare microfoonarm die de microfoon “op afstand” van de statiefstok houdt. Tenslotte kun je er de hoogte en oriëntatie van de microfoon verticaal of horizontaal mee instellen. Dit maakt de microfoonarm bijzonder handig voor het opnemen van een drumstel of ander muziekinstrument op de vloer, want je kunt de microfoon optimaal plaatsen zonder de standaard te hoeven verplaatsen.
Maximale instelhoogte
Met uitzondering van sommige tafelstatieven zijn microfoonstatieven in hoogte verstelbaar. De maximale hoogte van de standaard is vooral belangrijk als je een drumstel of keyboard mikt.
Dat komt omdat hier vaak overheadmicrofoons gebruikt worden, die met behulp van de giek ruim boven de drums geplaatst worden. Daartoe moet de standaard voldoende naar boven kunnen worden uitgeschoven.
In dit verband kunnen langere mensen beter microfoonstandaards kiezen die ver uitgetrokken kunnen worden. Een voorovergebogen houding beperkt niet alleen het zingen, maar kan ook leiden tot langdurige lichamelijke schade. (Bron: bonedo.de)
Handling
Moet je je microfoon vaak in hoogte verstellen of van oriëntatie veranderen? Dan is hanteergemak een ander criterium dat niet onderschat mag worden. Eenvoudige microfoonstandaards hebben vaak alleen een duimschroef om ze op hun plaats te vergrendelen.
Duurdere modellen hebben daarentegen vergrendelingshendels die het hanteren veel gemakkelijker maken. Ze komen ook minder gemakkelijk los dan een eenvoudig schroefmechanisme. Veel microfoons - vooral tafelmicrofoons uit het goedkope assortiment - worden geleverd met een bijpassende standaard. Zo zijn ze meteen klaar voor gebruik, en hoef je niet lang na te denken over welk microfoonstatief je moet kopen.
Het kan echter zijn dat je je microfoon later op een ander statief wilt bevestigen (bijvoorbeeld een vloerstandaard). In dat geval moet je ervoor zorgen dat de microfoon losgeschroefd kan worden en op een standaard microfoonstatief bevestigd kan worden.
Interessante feiten over microfoonstatieven
Kan ik zelf een microfoonstatief bouwen?
Met onderdelen uit de bouwmarkt en een beetje technische kennis zou het geen belemmering moeten zijn om zelf een microfoonstandaard te bouwen. Je moet er echter rekening mee houden dat je in winkels goedkope standaards kunt kopen voor niet meer dan tien euro.
De vraag is dus of de materiaalkosten en het werk dat ermee gemoeid is het echt waard zijn. Als je een microfoonarm wilt hebben en niet zoveel geld wilt uitgeven, kun je met een beetje handigheid ook sommige zwenkarmen van bureaulampen ombouwen tot microfoonarmen. Maar test zorgvuldig of de constructie echt houdt en de microfoon niet te zwaar is voor je zwenkarm.
Kan ik mijn microfoon zo nodig zonder statief bevestigen?
In het algemeen hebben microfoons een standaard nodig. Als je er geen hebt, kun je de microfoon gewoon in je hand houden. Als je goed plakband bij de hand hebt, kun je de microfoon ook op een drankflesje bevestigen, bijvoorbeeld een flesje frisdrank. De fles moet van glas zijn, niet van plastic, want dat is zwaarder. Om de fles stabieler te maken, kun je hem ook tot de helft vullen met kleine steentjes of knikkers - maar natuurlijk niet met zand of ander fijn poeder! Dit laatste kan gemakkelijk in de micro doordringen en hem beschadigen. [1]
Verder lezen: Bronnen en interessante links
[1] Schneider M.: Mikrofone, In: Stefan Weinzierl: Handbuch der Audiotechnik, Springer Verlag, Berlin, 2008. [1] http://derstandard.at/2000053746564/Drahtloses-Mikrofon-Der-neue-Klang-des-Internets Schneider M.: Mikrofone, In: Stefan Weinzierl: Handbuch der Audiotechnik, Springer Verlag, Berlin, 2008. [1] http://derstandard.at/2000053746564/Drahtloses-Mikrofon-Der-neue-Klang-des-Internets Beeldbron: unsplash.com / Matthias Wagner