Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

21Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

65Verzamelde opmerkingen

We zijn grote fans van fotografie, en we weten zeker dat jij dat ook bent. Er zit een kunst in het vastleggen van een moment en het bewaren voor het nageslacht, en er zijn hulpmiddelen die ons helpen verbluffende foto’s te maken. Vandaag hebben we het over een ervan: de fotolichtmeter.

Een van de grootste uitdagingen in de fotografie, zelfs voor de meest ervaren fotografen en de meest geavanceerde apparatuur, is omgaan met weinig licht. Gelukkig kan de fotolichtmeter ons helpen een duidelijk beeld te krijgen van de lichtomstandigheden, wat handig is om de camera bij te stellen en een mooie foto te maken.

We weten dat je niet kunt wachten om met dit toestel kennis te maken en schitterende foto’s te maken. Om je te helpen hebben we deze handige gids gemaakt om je wegwijs te maken met de fotolichtmeter, waarin we de ins en outs doornemen van dit hulpmiddel dat wel eens je nieuwe favoriete fotografie-accessoire zou kunnen worden.




Belangrijk om te weten

  • De lichtmeter is een apparaat dat metingen geeft van de hoeveelheid licht op een plaats of onderwerp. Deze metingen helpen fotografen de handmatige bediening van hun camera’s bij te stellen om opnamen van hoge kwaliteit met de juiste belichting te verkrijgen.
  • Er zijn twee soorten meters, die verschillen in het soort licht dat ze meten: invallende lichtmeters en gereflecteerde lichtmeters. Invallende lichtmeters meten het werkelijke licht dat in een scène aanwezig is, terwijl gereflecteerde lichtmeters de hoeveelheid licht meten die door een voorwerp gereflecteerd wordt, en die varieert naargelang de kleur en tint van het voorwerp.
  • Om de ideale lichtmeter voor je te kiezen, is het belangrijk rekening te houden met je ervaringsniveau, de afleeshoek van de meter (voor product- of portretfotografie), de weerbestendigheid van de meter (voor buitenfotografie) en of de meter een flitser-onderscheidende functie heeft.

Beste lichtmeter: Onze selectie

Aoputtriver Lichtmeter

Uitmuntende functies staan voor u klaar met de digitale lichtmeter van AOPUTTRIVER. Deze lichtmeter heeft een indrukwekkend meetbereik van 1 tot maar liefst 300.000 lux en biedt u uitzonderlijke nauwkeurigheid: bij 10.000 lux is de nauwkeurigheid +- 4% uitlezing +- 0,5% fs, terwijl het bij >= 10.000 lux oploopt tot +- 5% + 10 cijfers (gekalibreerd op een standaard gloeilamp bij kleurtemperatuur 2856k).

Btmeter Lichtmeter

Bovendien helpt deze luxmeter u bij het onthouden van lichtmetingen door 33 sets metingen op te slaan, temp testing en een relatieve meetmodus die het verschil toont tussen de huidige en geregistreerde gegevens. Deze veelzijdige luxmeter is ideaal voor het meten van lichtintensiteit bij LED-kweeklampen, in de tuin, planten, scholen, kantoren, de openbare ruimte, LED-verlichting en zowel binnen- als buitenshuis.

Voltcraft Lichtmeter

Wij begrijpen dat het vervelend is als een product niet naar behoren werkt of defect gaat. Daarom bieden wij u met vertrouwen garantie voor een periode van minimaal 2 jaar na de aankoop. Zo kunt u met een gerust hart investeren in deze innovatieve en betrouwbare oplossing voor al uw lichtmetingsbehoeften.

Sekonic Lichtmeter

Als fotograaf of filmmaker bent u ongetwijfeld op zoek naar de perfecte lichtmeter om uw creaties tot leven te brengen. De Sekonic Flashmate L-308X is precies wat u nodig heeft. Deze veelzijdige lichtmeter is ideaal voor zowel fotografen als filmmakers door zijn uitgebreide functionaliteiten.

Koopgids

Nu je de beste lichtmeters op de markt kent, laten we eens kijken naar wat dit handige apparaat definieert. In dit deel van de koopgids bespreken we de belangrijkste functies en eigenschappen van een lichtmeter en bespreken we ook de aankoopfactoren, de kosten en waar je er een kunt kopen.

De fotolichtmeter helpt je de lichtomstandigheden van je onderwerp en de scène te kennen (Foto: Jovannig/123rf.com)

Wat is een lichtmeter en wat zijn de voordelen ervan?

Een lichtmeter is een apparaat dat de lichtomstandigheden in een ruimte vastlegt en ze vertaalt in numerieke waarden, die geïnterpreteerd en gebruikt kunnen worden om de belichtingscondities van een camera aan te passen. De bedoeling hiervan is opnamen te maken met de juiste hoeveelheid licht.

Lichtmeters zijn nuttig in elk vakgebied waar het om verlichting gaat: architectuur, bouw, landbouw en, natuurlijk, fotografie, in het laatste geval worden ze het meest gebruikt. Ze zijn ook heel nuttig voor cinematografie en video-opnamen.

Er zijn twee eenheden voor de luminantiemetingen van een meter: voetcandles (fc), lux (lx) of lumen (lm). Het soort eenheden dat gebruikt wordt varieert per gebied, maar ze zijn verwant en kunnen gemakkelijk van de ene in de andere omgevormd worden.

Voordelen
  • Ze geven inzicht in de lichtomstandigheden
  • Hun parameters zijn instelbaar
  • Er zijn zeer betaalbare modellen verkrijgbaar
Nadelen
  • De resultaten kunnen vertekend worden door reflecties
  • De nauwkeurigheid varieert van model tot model
  • Sommige zijn buiten niet effectief

Reflecterende en invallende lichtmeters - waar moet je op letten?

Er zijn twee soorten meters, die variëren op basis van het soort licht dat ze opvangen: invallend en gereflecteerd. Deze soorten licht hebben verschillende kenmerken en gedragingen, zodat de nauwkeurigheid en doeltreffendheid van elke soort meter varieert, evenals het soort omstandigheden waarin ze bruikbaar zijn.

Weerspiegelde lichtmeters: Deze meten licht dat door een voorwerp weerkaatst wordt, niet het licht uit de ruimte als zodanig. Omdat alle voorwerpen verschillende kleuren en tinten hebben, is de reflectie van elk voorwerp anders, en dus ook de nauwkeurigheid van de aflezing. Alle lichtmeters die in professionele camera’s ingebouwd zijn, zijn weerkaatsende lichtmeters.

Dit kan onhandig zijn in ongewone scenario’s met veel lichtkleuren. Sneeuw, bijvoorbeeld, weerkaatst door zijn witte kleur veel licht. Hierdoor denkt de sensor dat er meer licht in de scène aanwezig is dan in werkelijkheid, met als gevolg onnauwkeurige aflezingen en dus overbelichte beelden.

Invallichtmeters: Ze meten de werkelijke hoeveelheid licht die in een scène aanwezig is, niet het licht dat door de voorwerpen in kwestie wordt weerkaatst. Daarom zijn ze niet onderhevig aan de tint van het onderwerp en zijn ze veel nauwkeuriger, wat resulteert in betrouwbare aflezingen in een groter aantal omstandigheden en situaties.

In de meeste gevallen zijn deze meters uitwendig en onafhankelijk van de camera. Ze hebben een optisch instrument, een zogeheten bol van Ulbricht, waarmee ze hun metingen verkrijgen. Ze bieden meestal meerdere mogelijkheden om de afleesparameters in te stellen.

Weerspiegelde lichtmeters Invallende lichtmeters
Soort licht dat ze meten Licht dat weerkaatst wordt door het omkaderde voorwerp Echt licht van de scène
Gewoonlijk zijn ze Onderdelen van een camera Externe toestellen
Nauwkeurigheid Beperkt in scenario’s met veel lichtkleuren Hoog in alle soorten scenario’s
Gemeten via de Sensor Integrerende bol

Aankoopcriteria: factoren waarmee je verschillende modellen lichtmeters kunt vergelijken en beoordelen

Fotografie is een discipline met oneindig veel mogelijkheden. Elke fotograaf heeft zijn eigen stijl, smaak en techniek, en iedereen is gewend verschillende dingen te fotograferen. Daarom heeft niet iedereen een lichtmeter nodig, en wie dat wel heeft moet er een hebben die bij zijn behoeften past. Bij het kiezen van de beste is het de moeite van het overwegen waard

  • Niveau van ervaring
  • Leeshoek
  • Flitsdiscriminatie
  • Weerbestendigheid

Ervaringsniveau

De lichtmeter is niet onmisbaar in de fotografie. Het is slechts een ondersteunend hulpmiddel dat ons helpt gemakkelijker goede resultaten te produceren door ons te helpen de lichtomstandigheden te begrijpen.
Daarom is het niet voor alle fotografen nodig, en dit wordt vooral bepaald op basis van het ervaringsniveau van de fotograaf.
Beginner: Ben je een beginner en niet vertrouwd met de instellingen van een camera, dan is de kans groot dat de ingebouwde meter in je camera meer dan voldoende is, vooral als je hem meestal in de automatische stand gebruikt. Als je een lichtmeter wilt gebruiken, raden we je aan je eerst vertrouwd te maken met de camera-instellingen.

Expert: De meter is geschikt voor wie vertrouwd is met de fotografische begrippen ISO, diafragma en sluiter, want de meterstanden helpen je om deze drie factoren optimaal in te stellen. Als deze begrippen je bekend zijn en je meer informatie wilt hebben om je opname op te zetten, is de meter een goed idee.

De fotolichtmeter is een onmisbaar accessoire voor elke professionele fotograaf (Foto: Pisit Khambubpha/123rf.com)

Leeshoek

Om met een meter een lichtmeting te krijgen, moet je hem op het onderwerp in kwestie richten. De nauwkeurigheid van deze actie varieert met de afleeshoek van de meter. Hoe groter de hoek, hoe minder nauwkeurig de meting en omgekeerd. De hoeken op commerciële lichtmeters variëren van 1 tot 10 graden.

Voor de beste resultaten en nauwkeurigheid raden we aan dat de afleeshoek van je meter één graad is. Dit moet op het productinformatieblad vermeld worden. Dit is niet nodig voor landschapsfotografie, want in dat geval fotografeer je geen voorwerp als zodanig, maar een scène met oneindige diepte.

Flitsonderscheid

Veel fotografen, vooral studiofotografen, vertrouwen op flitslicht om opnamen van hoge kwaliteit te maken. Hoewel bij veel soorten fotografie vermeden, kan flitsen in gecontroleerde omstandigheden heel nuttig zijn. Als je een lichtmeter overweegt en flits gebruikt, is het belangrijk dat de meter flitslicht kan onderscheiden.

Met onderscheid: De meest aanbevolen optie als je flitsfotografie beoefent. Flitslicht is licht, dus het kan de metingen van een eenvoudige meter vertekenen. Deze meters zijn in staat natuurlijk licht van flitslicht te onderscheiden, zodat je kunt zien hoeveel van het aanwezige licht van de flits afkomstig is.

Onscherp: Geschikt voor buiten- of landschapsfotografen, disciplines die niet op flits vertrouwen om de beste resultaten te krijgen. De kosten van onopvallende flitsmeters zijn meestal iets lager, maar ten koste van foutieve aflezingen bij gebruik van flitslicht.

Weerbestendigheid

Het fotograferen van landschappen en scènes in de buitenlucht kan bemoeilijkt worden door weersomstandigheden. Regen, hitte of extreme kou kunnen je uitrusting in gevaar brengen. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat je meter weerbestendig is om beschadiging te voorkomen. De belangrijkste om te overwegen zijn:

Water: In tegenstelling tot toestellen als mobiele telefoons is er geen universele certificering dat lichtmeters waterbestendig zijn. Toch is dit zeker een gemeenschappelijk kenmerk. De mate van weerstand verschilt per model, dus het is belangrijk de gebruiksaanwijzing van je meter te lezen.

Heat: Onmisbaar voor wie in de zon fotografeert. Merk op dat hittebestendige lichtmeters meestal dikkere behuizingen hebben, waardoor ze iets zwaarder en iets duurder zijn. Raadpleeg de handleiding van je meter voor de maximum temperatuur.

Stof: Zoals veel andere elektronische apparaten kan stof de meter beschadigen of de goede werking ervan belemmeren als het binnenin de meter terechtkomt. Daarom zijn er stofbestendige lichtmeters die handig zijn voor fotografie in vuile omstandigheden

(Zichtbare foto: Smoxx78/123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies