Onze selectiecriteria
Hier stellen we alle LED monitoren die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste LED monitor voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een LED monitor wilt kopen.
Inhoud
- 1 Belangrijk om te weten
- 2 Beste LED monitor: Onze selectie
- 3 Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een LED monitor koopt
- 4 Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om LED monitoren te vergelijken en te evalueren
- 5 Wetenswaardigheden over LED monitoren
- 6 Verder lezen: Bronnen en interessante links
Belangrijk om te weten
- Een LED monitor is een computermonitor die voor de achtergrondverlichting LEDs gebruikt. De juiste term is dus eigenlijk LED backlight monitor.
- De voordelen van een LED monitor zijn het lage stroomverbruik, de korte schakeltijden, het hoge contrast met goede zwartwaarden en, vooral, de lange levensduur van de LED’s.
- LED monitoren zijn er in verschillende afmetingen, schermverhoudingen, functies en met een TN, IPS of VA paneel.
Beste LED monitor: Onze selectie
Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een LED monitor koopt
Hoe werkt een LED monitor?
Het is echter juist dat LED monitoren alleen LCD monitoren zijn die een LED achtergrondverlichting hebben. Dit wordt ook wel LED achtergrondverlichting genoemd. Tot 2008 gebruikten LCD monitoren nog fluorescentiebuizen voor achtergrondverlichting. Tegenwoordig echter gebruikt bijna elke moderne computermonitor uitsluitend LED’s.
Wat zijn de voordelen van een LED monitor?
- Lager stroomverbruik
- Kortere schakeltijden
- Weinig verlies en verandering van helderheid en kleuren
- Hoog contrast met goede zwartniveaus
- Lange levensduur
Zoals je ziet geeft de LED achtergrondverlichting niet alleen een beter en scherper beeld, maar is ze ook goedkoper.
Hoe lang gaat een LED monitor mee?
Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om LED monitoren te vergelijken en te evalueren
We hebben in onze gids al wat belangrijke informatie over LED monitoren op een rijtje gezet. In het volgende gedeelte sommen we alle criteria op waarmee je rekening moet houden voor je een LED monitor koopt. Met behulp van deze punten kun je gemakkelijk beslissen welke LED monitor geschikt is voor jou
- Paneeltype
- Schermresolutie & formaat
- Beeldschermdiagonaal
- Verversingssnelheid & responstijd
- Helderheid
Het juiste paneeltype
Het eerste waar je op moet letten als je een LED monitor koopt, is welk paneeltype je wilt. Momenteel zijn er drie verschillende soorten panelen op de markt. TN, IPS en VA. We vatten de voor- en nadelen van elke technologie snel voor je samen.
Paneel | Beschrijving | Gebruik |
---|---|---|
IPS paneel | Op een paneel met “In Plane Switching” technologie worden de beeldpixels op hetzelfde vlak geschakeld om het licht door te laten of het te blokkeren. Deze technologie maakt een zeer hoge kleurgetrouwheid mogelijk | PS panelen bieden een spectaculair beeld, niet alleen bij het gamen, maar ook bij het gebruik van het besturingssysteem of het consumeren van films en series. De aanschaf van zo’n monitor gaat echter gepaard met hogere kosten en een hoger stroomverbruik. |
TN panelen | panelen met “twisted nematic” technologie werken met staafvormige vloeibare kristallen. De staafjes staan horizontaal uitgelijnd ten opzichte van het beeldvlak en laten het beeld van het tegenlicht door. | Monitoren met deze technologie zijn relatief goedkoop, maar hebben nadelen wat de beeldkwaliteit betreft. Door de geringe stabiliteit van de kijkhoek wordt het contrast zwakker en treden er meer valse kleuren op naarmate de kijkhoek schuiner gericht is. |
VA panelen | panelen met “Vertical Alignment” technologie werken ook met kristalstaafjes | De voordelen van de verticale uitlijning komen tot uiting in de hoge contrastwaarden en de natuurlijke kleurweergave. Het nadeel van deze technologie is de lange reactietijd, die ook tot strepen kan leiden. |
TN paneel: Het TN paneel is de eenvoudigste constructie en daarom zijn deze monitoren met LED achtergrondverlichting heel betaalbaar. Ze hebben ook een snelle reactietijd. Je moet echter concessies doen op het gebied van beeldkwaliteit (kleur/contrast) en kijkhoek. IPS: Het IPS paneel is de juiste keuze als je een PC monitor zoekt met schitterende kleuren, contrast en een zeer goede kijkhoek. Deze LED monitoren zijn echter ook navenant duur, hebben een hoger stroomverbruik en hebben meestal een lage responstijd. VA paneel: Het VA paneel is een goede mix tussen TN en IPS panelen. Je krijgt een LED scherm met een goed contrast, uitstekende zwartwaarden, een goede kijkhoek en een gemiddelde responstijd.
Schermresolutie en schermformaat
Er zijn drie soorten in elk van deze twee categorieën die voor jou belangrijk zijn als je een LED monitor koopt. Er zijn hier geen optimale waarden, want ze hangen sterk af van waarvoor je je PC monitor wilt gebruiken, welke beeldschermdiagonaal hij moet hebben en wat je budget is.
Resolutie | Pixeldichtheid | Beeldverhouding | Schermaspect |
---|---|---|---|
Full HD | 1920 x 1080 | 16:9 | Standaard (Film) |
WQHD | 2560 x 1440 | 16:10 | Hoger Schermaspect |
4 K | 3840 x 2160 | 21:9 | Breder Schermaspect |
Tenslotte nog een vuistregel: hoe meer inches het scherm heeft, hoe hoger de resolutie moet zijn. Maar naarmate de beeldschermdiagonaal en het aantal pixels toenemen, stijgt ook de prijs.
Beeldschermdiagonaal
De afmetingen van een plat beeldscherm worden gemeten met de beeldschermdiagonaal en aangegeven in inches. In principe zijn er PC monitoren in alle maten, van een compacte 18 inch tot een 32 inch reus. De grootte van je monitor met LED achtergrondverlichting moet afhangen van waar je hem voor gebruikt en hoe ver je er vanaf staat. Uiteindelijk is het belangrijk dat je comfortabel kunt zitten tijdens het kijken.
Verversingssnelheid en responstijd
De verversingssnelheid van een LED-monitor geeft aan hoeveel beelden per seconde kunnen worden weergegeven. Deze waarde wordt gegeven in Hertz. Bij normaal gebruik is 60 Hz meer dan voldoende om een vloeiend bewegend beeld waar te nemen. De responstijd geeft aan hoe lang het computerscherm erover doet om je invoer uit te voeren.
De meeste moderne LED monitoren hebben een responstijd van minder dan 10 milliseconden, wat ruim voldoende is. Betere waarden in dit bereik zijn voor jou alleen van belang als je het LED scherm voor gamen wilt gebruiken. Dan moet je specifiek op zoek naar een gaming monitor.
Helderheid
De helderheid van een computerscherm wordt gegeven in cd/m² (candela per vierkante meter). Er zijn LED schermen met een waarde tussen 200 en 400 cd/m². De optimale waarde is ongeveer 300 cd/m². Een PC-scherm mag niet te helder of te donker zijn, want beide vermoeien de ogen.
Wetenswaardigheden over LED monitoren
Hoe maak je een LED scherm schoon?
Een LED monitor is heel gemakkelijk schoon te maken, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Om een mogelijke kortsluiting te voorkomen, is het verstandig het computerscherm van het lichtnet los te koppelen. Wacht even voor je begint met schoonmaken.
De gemakkelijkste manier om het beeldscherm schoon te maken is met een microvezeldoekje, maar als je dat niet hebt, volstaat een zakdoekje in een handomdraai. Ook brillenpoetsdoekjes zijn geschikt. Maak het doekje licht vochtig en ga er zonder druk mee over het scherm om vingerafdrukken en dergelijke te verwijderen. Voor hardnekkige vlekken moet je een speciale TFT reiniger gebruiken, die je op het doekje spuit en er slechts lichte druk op uitoefent. Er zijn echter een aantal dingen die je nooit moet doen! We hebben de no-go’s snel voor je op een rijtje gezet
- Gebruik geen zakdoeken met een balsemlaag
- Doordrenk de doek niet met water
- Spuit geen schoonmaakmiddelen rechtstreeks op het scherm
- Gebruik geen ruitenreinigers, afwasmiddel of schoonmaakmiddelen met alcohol, ze tasten de beschermlaag van de monitor aan
Is een LED scherm slecht voor je ogen?
Sommige mensen klagen dat monitoren met LED achtergrondverlichting slecht zijn voor hun ogen. Ze nemen het knipperen van de LEDs waar als flikkeren. Dit flikkeren treedt op als de helderheid geregeld wordt. Er zijn twee verschillende methoden. Met pulsbreedtemodulatie (PWM) wordt de helderheid geregeld door de intervallen van het knipperen, wat tot een flikkerend effect kan leiden.
De tweede mogelijkheid is gelijkstroom dimmen, waarbij de stroomsterkte veranderd wordt om de helderheid aan te passen. Omdat ze lichter en goedkoper gebouwd zijn, gebruiken veel LED monitoren de PWM methode. Moderne PC monitoren werken echter met zo’n hoge frequentie dat maar weinig mensen het flikkeren opmerken. Eén factor die de ogen echter sneller vermoeit, is te veel of te weinig helderheid.
Verder lezen: Bronnen en interessante links
[1] http://www.pc-magazin.de/ratgeber/wissen-so-funktionieren-led-tvs-205585.html [2] https://www.pcgameshardware.de/Monitor-Display-Hardware-154105/News/Micro-LED-2024-reif-sein-so-IHS-1289563/ Beeldbron: Abdul Barie / unsplash.com