Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

43Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Mobiel en flexibel werken binnen je eigen vier muren of onderweg is voor jou een topprioriteit? Is een conventionele desktop PC te omvangrijk voor je? En lijdt je elektriciteitsrekening ook onder het gebruik van grote desktop PC’s? Dan is het tijd dat je de voordelen van een laptop eens nader bekijkt! In onze laptop test 2022 geven we je veel tips en trucs over welke soorten laptops er zijn en welke het meest geschikt is voor je behoeften en eisen. Bovendien geven we je informatieve achtergrondkennis over processors of grafische kaarten, die je beslist moet bekijken voor je een laptop koopt.




Belangrijk om te weten

  • Laptops, nu synoniem notebooks genoemd, vormen de schakel tussen desktop PC’s en tablets. Als je mobiel wilt blijven, maar ook een krachtig toestel nodig hebt, is een laptop de moeite waard voor jou.
  • Afhankelijk van het doel moeten laptops aan verschillende eisen voldoen, wat resulteert in verschillende prijzen voor de respectieve toestellen. De kwaliteit van de uitrusting van de laptop hangt af van deze eisen.
  • In de werkwereld of voor gamen ben je aangewezen op krachtigere en dus meestal duurdere laptops. Wil je daarentegen alleen surfen op het web, films bekijken en vakantiefoto’s bewaren, dan volstaat meestal een minder dure laptop.

Beste Laptop: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een laptop koopt

Wat is een laptop en waarin verschilt hij van een notebook?

De term laptop, die het best vertaald kan worden als “lap-top computer”, geeft al een hint over wat het is. Het belangrijkste kenmerk van een laptop is dat hij zonder grote problemen kan worden rondgedragen.

Hij is opvouwbaar, met het scherm en toetsenbord binnenin tegen elkaar, zodat ze beschermd zijn. Een belangrijk kenmerk is de geïntegreerde batterij, die van een laptop een mobiel apparaat maakt.

Een laptop is bijzonder flexibel en kan overal gebruikt worden. (Image source: unsplash.com / Sincerely Media)

De termen laptop en notebook worden nu synoniem gebruikt. Dit was echter niet altijd het geval. Oorspronkelijk waren het vooral de lichtere en kleinere “klapcomputers”, zoals ze in het Duits graag genoemd worden, die notebooks genoemd werden. Ze hadden minder mogelijkheden en zijn het best te vergelijken met de huidige netbooks. Ze kregen hun naam vanwege hun formaat, dat gelijk was aan een notitieboekje.

Voor wie is een laptop geschikt?

In principe is een laptop geschikt voor iedereen die tenminste af en toe internet gebruikt. Hij kan altijd en overal mobiel gebruikt worden - je bent dus niet afhankelijk van een stroombron of een speciale werkplek.
Wist je dat een derde van alle mensen tot wel vier uur per dag op het Internet surft? Om precies te zijn is het cijfer 32,2%. Slechts 15% zit minder dan twee uur voor de computer.

Vooral als je langere tijd per dag op het internet surft of werkt, is een flexibele laptop een goede keuze voor jou.

Welke voordelen heeft een laptop boven desktop PC’s, tablets en dergelijke?

Als apparaat moet de laptop het in de eerste plaats opnemen tegen twee rivalen: de desktop PC en de tablet. Maar waarom is de laptop misschien de beste keuze voor jou? Waarschijnlijk het grootste voordeel van de laptop ten opzichte van de desktop PC is zijn mobiliteit. Met een laptop kun je bijna overal werken en surfen - onafhankelijk van een stroombron.

Of je nu in de trein zit of thuis in de tuin, met een laptop kun je je flexibel aanpassen aan je omgeving. In tegenstelling tot een desktop PC neemt een laptop ook veel minder ruimte in. Je hebt maar één apparaat nodig in plaats van een monitor, toetsenbord, muis en alle andere onderdelen van een stand-alone PC. Bovendien spaart het gebruik van een laptop elektriciteit. Vooral laaggeprijsde laptops hebben deze eigenschappen. Als je een laptop koopt in plaats van een tablet, krijg je een veel krachtiger apparaat.

Je merkt dit vooral aan de verwerkingssnelheid. Je kunt veel gemakkelijker grotere hoeveelheden tekst produceren, dankzij het toetsenbord van je laptop. Bovendien heeft een laptop meer opslagruimte voor je gegevens en is hij soms robuuster gebouwd dan een tablet. Dit is natuurlijk ideaal voor werk buiten en op de weg. Meer verbindingsmogelijkheden dan met een tablet garanderen dat je hem op allerlei manieren kunt gebruiken en met andere apparaten kunt verbinden.

Welke bekende laptop merken zijn er?

Er zijn veel leveranciers van laptops, maar de bekendste en populairste merken zijn Lenovo, HP, Dell, Acer, Asus en Apple. HP, Lenovo en Acer hebben het grootste marktaandeel, wat ook te danken is aan het feit dat deze merken laptops aanbieden in verschillende prijscategorieën met verschillende mogelijkheden. Deze merken bieden degelijke instapmodellen voor weinig geld, maar ook hoogwaardige, dure laptops met een breed scala aan mogelijkheden. Apple laptops zijn ook erg populair. De modellen zijn slank, licht en zeer krachtig. Apparaten van dit merk zijn echter meestal erg duur. Voor professioneel gebruik kan deze investering echter zeker de moeite waard zijn.

Ondanks hun hoge prijs zijn Apple laptops erg populair. (Image source: unsplash.com / Marcin Nowak)

Is het de moeite waard een tweedehands laptop te kopen?

In principe is er niets dat je ervan weerhoudt een tweedehands laptop te kopen. Je kunt vaak goederen van hoge kwaliteit kopen voor een verhoudingsgewijs lage prijs. Je moet je er echter van vergewissen dat het aanbod ook werkelijk doet wat het belooft.

Zo nu en dan blijkt de laptop alleen een koopje te zijn omdat hij ernstige gebreken vertoont. Deze liggen bijvoorbeeld op het gebied van de prestaties van de batterij.

Als bijvoorbeeld alle onderdelen van een heel goedkope laptop van zeer hoge kwaliteit zijn, moet je wantrouwig worden. Tegelijk mag niet uit het oog verloren worden dat voor apparaten vaak reclame gemaakt wordt als zijnde van hoge kwaliteit, hoewel er alleen maar slecht presterende onderdelen geïnstalleerd zijn. Gereviseerde goederen, daarentegen, zijn laptops die gebruikt zijn maar gereviseerd (ze komen vaak uit leasecontracten). Deze kunnen soms een goed alternatief zijn voor een nieuwe laptop. Doorslaggevend is hier dat op gereviseerde goederen twaalf maanden garantie en 14 dagen omruilrecht gegeven wordt.

Dit is niet het geval bij de particuliere verkoop van tweedehands materieel. Zulke van de grond af opgeknapte notebooks worden vaak aangeboden door handelaars of zelfs bedrijven. Ze zijn professioneel schoongemaakt en gecontroleerd op eventuele technische gebreken.

Welke alternatieven zijn er voor laptops?

Een klassiek alternatief voor de laptop is de tablet. Een tablet is ook een draagbare computer. Maar in tegenstelling tot een laptop bestaat hij uitsluitend uit een aanraakscherm dat bijna het hele toestel in beslag neemt. Bovendien heeft de tablet zelf geen extra toetsenbord.

Hij lijkt daarom het meest op een smartphone. In het volgende deel kom je te weten welke voordelen een laptop heeft boven een tablet.

Als je niet kunt kiezen tussen een laptop en een tablet, is een hybride misschien iets voor jou. Zogenaamde 2-in-1 toestellen, ook convertibles genoemd, hebben een flexibel draaibaar scherm. Daar komt de naam vandaan: convertible betekent “omvormbaar”. Bij een laptop kan het beeldscherm alleen op het toetsenbord geklapt worden. Bij een convertible daarentegen kun je hem zowel op het toetsenbord als op de behuizing omklappen. Op deze manier kan hij zowel als notebook en als tablet gebruikt worden.

Afneembare toestellen zijn een speciale vorm van 2-in-1 toestellen waarbij je het toetsenbord helemaal kunt verwijderen. De naam verraadt dit al, want “detachable” betekent “afneembaar” in het Duits. Als het aspect mobiliteit helemaal niet belangrijk voor je is, kun je beter een klassieke desktop PC overwegen . Zo’n toestel is echter alleen geschikt voor je als je het bijna uitsluitend op één plaats gebruikt.

Besluit: Welke soorten laptops zijn er en welke is geschikt voor jou?

Welke laptop geschikt is voor jou hangt vooral af van waar je hem voor wilt gebruiken. Als je hem bijvoorbeeld voor je werk wilt gebruiken, moet je naar andere criteria kijken dan iemand die er vooral spelletjes op wil spelen. Als je een groter budget hebt, krijg je natuurlijk een toestel van hogere kwaliteit. Voor bepaalde toepassingen, zoals foto- en videobewerking, zijn krachtige laptops in het overeenkomstige prijssegment onmisbaar. Het is echter niet voor iedereen de moeite waard om een dure laptop te kopen. Vooral voor scholieren en studenten is het meestal niet nodig veel geld uit te geven. In principe kunnen de volgende soorten laptops onderscheiden worden - naar prijssegment

  • Laptops in de lage prijsklasse
  • Middelklasse laptops
  • Laptops in de hogere prijsklasse

In het volgende laten we je zien wat de voordelen en nadelen van de respectieve laptops zijn.

Wat onderscheidt een laaggeprijsde laptop en wat zijn de voor- en nadelen?

Als je een instap- of casual laptop zoekt, hoef je niet veel geld uit te geven voor een degelijk toestel. Zulke laptops zijn geschikt voor je als je het toestel maar af en toe nodig hebt. Als je de laptop alleen gebruikt om sporadisch te surfen, is een laptop in deze prijsklasse prima geschikt.

Voordelen
  • Als lichtgewicht zijn ze meestal gemakkelijk te vervoeren
  • Volkomen geschikt voor de eenvoudigste doeleinden zoals het bekijken van foto’s
  • Gebruikte en opgeknapte toestellen bieden vaak koopjes
Nadelen
  • Vaak hebben ze geen besturingssysteem, waardoor je er een extra moet kopen
  • De batterij van gebruikte toestellen is soms niet goed meer
  • Het toetsenbord van netbooks is vaak samengeknepen, wat de foutmarge bij het typen verhoogt
  • Het kleine schermformaat is niet voor iedereen geschikt

In dit geval moet je vooral tekorten accepteren in de schermgrootte, de harde schijf en het RAM geheugen. Vaak zijn laptops zogenaamde netbooks, die een maximale beeldschermdiagonaal van 11.6 inch hebben. Maar gezien wat je voor het geld krijgt, kun je zeker een koopje doen. Als je veel reist en alleen eenvoudige taken op je laptop doet, is een laaggeprijsd model een goede keuze voor je.

Wat onderscheidt een laptop in middenprijs en wat zijn de voor- en nadelen?

Laptops in dit prijssegment zijn geschikt voor je als je iets degelijks nodig hebt, maar niet het krachtigste toestel. Leerlingen en studenten in het bijzonder moeten in deze reeks kijken. In deze serie krijg je vaak de beste prijs-kwaliteitverhouding. Je wilt een laptop maar geen bijna vier cijfers uitgeven? Dat is geen probleem, want er zijn genoeg laptops van goede kwaliteit voor verhoudingsgewijs weinig geld. Maar tegelijk moet je in deze categorie bijzonder voorzichtig zijn.

Het gevaar is groot dat je onnodig veel uitgeeft voor betrekkelijk weinig prestatie.

Voordelen
  • Vaak laag geprijsde aanbiedingen van kwaliteitsgoederen
  • Nauwelijks compromissen nodig wat betreft harde schijf en RAM grootte
  • Langere batterijgebruiksduur in sommige gevallen mogelijk
Nadelen
  • Gedeeltelijk snelheidsverlies
  • Moeilijk om later op te waarderen
  • Niet geschikt voor veel beroepen

Als je je notebook alleen gebruikt als aanvulling op je werk, tijdens studie of op school, dan vind je hier de juiste. Ook als je alleen wilt surfen op het web en films en video’s wilt bekijken, is een laptop in deze prijsklasse prima geschikt. Hetzelfde geldt als je je laptop vaak gebruikt, maar er niet de meest veeleisende taken van verlangt.

Wat onderscheidt een high-end laptop en wat zijn de voordelen en nadelen?

Welke high-end laptop geschikt is voor jou hangt af van wat je doet. Voor grafische ontwerpers, bijvoorbeeld, zijn een haarscherp beeldscherm en hoge resolutie essentieel om adequaat te kunnen werken. Technici hechten aan hoge verwerkingssnelheid, gamers ook aan grafische weergave. Wil je overal met je laptop kunnen werken, dan heb je een krachtige batterij nodig en idealiter een ontspiegeld beeldscherm. Als je in de zaken- of multimediasector werkt, is een laptop in de hogere prijsklasse een must.

Als je programmeur of webontwerper bent, ben je ook afhankelijk van de kwaliteit van je toestel. Als je veeleisende spelletjes op je notebook wilt spelen, is een high-end laptop ook de juiste keuze.

Voordelen
  • Verwerkingssnelheid maakt het werk gemakkelijker en verhoogt de productiviteit
  • Meestal robuuster en duurzamer
  • Meestal betere garantie en ondersteuning
Nadelen
  • Hoge prijs
  • Kan dure reparaties vereisen
  • Meestal verhoudingsgewijs geringe levensduur van de batterij
  • Vaak zwaar gewicht van de apparaten

In het algemeen heeft iedereen die grote hoeveelheden gegevens zo snel mogelijk moet verwerken een apparaat nodig dat dat kan. Wie een groot deel van zijn werk op een laptop doet, doet er ook goed aan die te gebruiken.

Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om laptops te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om laptops te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde laptop geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

  • Schermgrootte en -kwaliteit
  • Invoerapparaten
  • Gewicht
  • Prestaties
  • Batterij
  • Verbindingen

Schermgrootte en schermkwaliteit

De grootte wordt gegeven in inches volgens de diagonaal van het scherm. Een laptop moet minstens 15,6 inch zijn, als je niet speciaal een netbook wilt kopen. Een te klein schermformaat maakt het moeilijk om te werken en inhoud weer te geven. Met een klein scherm moet je veel scrollen. Het is alleen de moeite waard als je vaak onderweg bent. Als je je notebook veel gebruikt om te surfen, spelletjes te spelen en dergelijke, zal het kleine formaat je op den duur hinderen. Wat de beeldschermkwaliteit betreft, moet je vooral op twee kenmerken letten: een ontspiegeld beeldscherm en de resolutie van het scherm.

Een antireflecterend beeldscherm is geschikt voor wie de laptop vaak buiten of in andere heldere omgevingen gebruikt. Wel moet er rekening mee gehouden worden dat de kleuren wat doffer lijken. Fabrikanten gebruiken verschillende termen om de anti-reflecterende eigenschappen van hun beeldschermen aan te duiden. Sommigen noemen het “mat”, terwijl anderen het “anti-glare” noemen. Daarom is het nodig precies na te gaan met wat voor soort scherm je te maken hebt.

De resolutie, die in pixels wordt aangegeven, speelt ook een rol bij de beeldschermkwaliteit. Een resolutie van 1920×1080 pixels is standaard voor hoogwaardige laptops. Dit komt overeen met de zogenaamde Full HD kwaliteit. Notebooks in het middensegment of in het lagere prijssegment redden het meestal wel met HD. Maar zelfs een hoge resolutie is niet de moeite waard als het scherm klein is. De scherpte van een goede resolutie zou niet tot zijn recht komen op netbooks, bijvoorbeeld. Als je in de grafische sector werkt, moet resolutie belangrijk voor je zijn.

Invoerapparaten

De invoerapparaten zijn alle onderdelen van je laptop die je kunt gebruiken om iets in te voeren, te veranderen of op te nemen - d.w.z. het toetsenbord, het touchpad en de webcam. Een goed touchpad is vooral belangrijk voor wie overal wil kunnen werken. Voor gaming laptops speelt dit een eerder ondergeschikte rol, want een muis is meestal toch aangesloten. Intussen zijn sommige laptops zelfs voorzien van een aanraakscherm, net als tablets. Of dit voor je laptop nodig is, hangt helemaal van je smaak af.

Het soort toetsenbord wordt vooral beïnvloed door de grootte van de laptop. Vooral op netbooks is het toetsenbord vaak zo samengeperst omwille van de ruimte, dat er snel fouten in sluipen. Op veel laptops ontbreekt ook een numpad. Als een volledig toetsenbord belangrijk voor je is, moet je meestal voor grotere toestellen gaan. Als je je notebook bij alle lichtomstandigheden wilt gebruiken, moet je een toestel kopen met een verlicht toetsenbord. Dit wordt meestal vermeld in de beschrijving van de laptop. Als er niets vermeld staat, moet je aannemen dat er geen toetsenbordverlichting is.

Als je een laptop koopt, loont het de moeite om een toestel met een groter toetsenbord te kiezen. Het maakt typen veel gemakkelijker. (Image source: pixabay.com / StartupStockPhotos)

Of je een webcam nodig hebt hangt helemaal af van je behoeften. In de meeste notebooks is het toch automatisch geïntegreerd. De kwaliteit van de webcam kan echter sterk variëren. Als je op je werkplek afhankelijk bent van een webcam, koop je best een laptop met een HD webcam. De term “VGA webcam” geeft aan dat de kwaliteit laag is. Het geeft ook aan of de webcam een ingebouwde microfoon heeft. Als dit niet het geval is, is een extra microfoon nodig. Het aansluiten is geen probleem, gezien de standaard contactdozen. Hetzelfde geldt voor koptelefoons.

Gewicht

Hoe lichter een laptop is, hoe meer je meestal op de prestaties moet besparen. Als je echter veel reist met je laptop, is het de moeite waard om een lichter gewicht te zoeken. Onder de gaming laptops vind je echter nauwelijks lichtgewichten. Normaal weegt een laptop tussen 1,5 en 2,5 kg. Je moet er echter rekening mee houden dat je waarschijnlijk ook de voedingseenheid en soortgelijke accessoires bij je zult hebben. Onderschat dus uiteindelijk niet wat je te dragen hebt. Gebruik zo nodig een speciale laptoptas of rugzak.

Prestaties

De prestaties van de laptop kun je afmeten aan verschillende kenmerken. Hiertoe behoren het RAM geheugen, de processor en de grafische kaart van het toestel. Het hoofdgeheugen, ook RAM genoemd, bevat alle programma’s, bestanden en dergelijke die op een bepaald moment actief zijn. Te weinig RAM vertraagt de laptop en kan zelfs de processor en grafische kaart vertragen. De grootte van het RAM wordt gegeven in gigabytes, afgekort GB. 8 GB zou het minimum moeten zijn voor veeleisende activiteiten. Zelfs voor laptops in de lagere prijsklasse mag het RAM niet minder dan 4 GB zijn.

Een processor, ook wel CPU genoemd, is als het ware het hart van een laptop. Het bepaalt grotendeels de snelheid van de laptop.

Informatie over een processor wordt gegeven in het aantal kernen en hun verwerkingssnelheid, gemeten in gHz.

i3 i5 i7
Prijs Goedkoop Enigszins duur Duur
Prestaties Laag Gemiddeld Hoog
Beschrijving Deze processor zou voldoende moeten zijn voor eenvoudig kantoorwerk. E-mails checken, surfen op het Internet en Office programma’s gebruiken zou zonder problemen moeten lukken De i5 processor is veel krachtiger. Het is zinvol als je vaak video’s wilt bewerken of heel ingewikkelde computerspelletjes wilt spelen de i7 processor is essentieel voor elke high-end/gaming PC.

Hij kan grafisch-intensieve toepassingen en spellen met gemak aan. Je kunt ook veel toepassingen parallel laten draaien op volle prestaties.

In laptops vind je vooral dual-core en quad-core processors. De kloksnelheid is echter belangrijker voor hoogwaardige notebooks. Goede processors moeten tussen de twee en drie gHz hebben. Een goede processor is heel belangrijk voor zowel werk als spel. Op de eerste plaats staat een Core i7 processor, maar ook Core i5 varianten bieden de juiste kwaliteit. Vooral als gamer en als professional op grafisch gebied kun je niet zonder een goede grafische kaart.

De standaard grafische kaart die in de processor is ingebouwd is in deze gevallen vaak niet voldoende. In de bedrijfssector speelt de kwaliteit van de grafische kaart echter meestal een ondergeschikte rol. Hetzelfde geldt voor laptops in het middelste en lagere prijssegment. De interne grafische kaart wordt meestal aangeduid met aanduidingen als “Intel HD Graphics”. Hij wordt ook wel een grafische chip aan boord genoemd. Een extra grafische kaart, daarentegen, heeft meestal namen waar bijvoorbeeld “Nvidia” bij staat.

Harde schijf

Een duurder maar de moeite waard onderdeel in een laptop is een SSD harde schijf. Hij is aanzienlijk sneller en robuuster dan een gewone HDD. Anderzijds heeft de laatste meestal meer geheugen vanwege de lagere kosten. Notebooks in de lage prijsklasse hebben vaak een zogenaamde eMMC harde schijf. Deze oudere opslagmedia lijken op SD kaarten. Ze hebben meestal minder bergruimte. In kleinere notitieboeken worden ze vooral gebruikt om ruimte te besparen. Je moet beslissen of opslagruimte of snelheid voor jou een hogere prioriteit heeft.

Batterij

Vooral in duurdere laptops zijn sommige onderdelen energieslurpers, zodat je op de batterijduur moet bezuinigen. Een krachtige batterij, daarentegen, gaat vaak ten koste van het gewicht. Hetzelfde geldt voor hoogwaardige componenten die de laptop zwaarder maken. Ook hier moet je afwegen of een langere levensduur van de batterij of het gewicht van de laptop belangrijker voor je is. Als je de laptop veel onderweg gebruikt, moet je compromissen sluiten over de kwaliteit van de processor, bijvoorbeeld.

Als het om de levensduur van de batterij gaat, moet je er rekening mee houden dat fabrikanten de cijfers vaak verfraaien. Het is beter om te vertrouwen op onafhankelijke test portalen.

Als je vreest dat de batterij in je laptop niet lang meegaat, moet je nagaan of hij vervangbaar is.

Aansluitingen

Vooral in het bedrijfsleven, maar ook in het onderwijs, moet je aandacht besteden aan de aansluitmogelijkheden van een laptop. Bluetooth, WLAN en USB 3.0 en 2.0 aansluitingen zijn nu de standaard. Er moet een HDMI en VGA interface geïntegreerd zijn voor aansluiting op andere apparatuur.

Afhankelijk van je behoeften is ook een ingebouwde kaartlezer aan te bevelen. Voor gamers in het bijzonder is de aanwezigheid van een CD of DVD drive ook belangrijk.

Wetenswaardigheden over laptops

Waar moet ik op letten als ik een laptop gebruik?

Hoe maak ik mijn laptop schoon?

Met de juiste verzorging kun je de levensduur van je laptop verlengen. Hier vertellen we je op welke aspecten je moet letten.

  • Zorg ervoor dat je je laptop regelmatig schoonmaakt. Dit is vooral nodig als je het vaak gebruikt. Het toetsenbord en het scherm zijn bijzonder gevoelig voor vuil. Koppel de laptop helemaal los van het lichtnet voordat je hem schoonmaakt, zodat je jezelf niet verwondt.
  • Om de levensduur van je batterij te verlengen, laat je de laptop niet voortdurend opladen. Als je de laptop liever permanent ingeplugd laat, moet je op z’n minst eerst de batterij verwijderen. Het toestel volledig ontladen laten is echter net zo schadelijk. Een oplaadniveau van rond de 70 procent wordt als ideaal beschouwd. Een uitzondering vormen moderne lithium batterijen, die resistenter zijn. Het is dus een goed idee om uit te zoeken hoe het met de batterij van je laptop gesteld is.
  • Als je merkt dat je laptop veel heter wordt dan gewoonlijk, moet je hem naar een vakman brengen. Dit is op z’n minst nodig als je er geen vertrouwen in hebt het probleem zelf te onderzoeken.
  • Zorg ervoor dat je altijd de laatste versie van een anti-virus programma geïnstalleerd hebt. Vergeet niet regelmatig bij te werken.

https://youtu.be/KsQ2QxQX0N4

Is het echt schadelijk om een laptop op je schoot te hebben?

De vraag of het schadelijk is een laptop op je schoot te hebben is onderwerp van verhit debat. Eerst moet echter een belangrijk onderscheid gemaakt worden. Het debat gaat minder over de straling dan over de warmte die de laptop afgeeft. Tot nu toe bestaat er geen studie die onomstotelijk bewijst dat WLAN, Bluetooth en Co. gevaarlijk kunnen zijn voor mensen. Geruchten dat dit de kans op kanker verhoogt kunnen evenmin bevestigd worden, gezien de onbeduidendheid van de straling.

Er zijn echter inderdaad aanwijzingen dat de door de laptop geproduceerde warmte niet noodzakelijk gunstig is voor de gezondheid. Vaak merk je niet eens hoe heet de onderkant wordt, want er treedt een gewenningseffect in.

Wist je dat 17% van alle mannen en vrouwen hun laptop meeneemt naar het toilet? Ongelooflijk maar waar! Of het nu om werk gaat of om een spannend gesprek dat niet onderbroken kan worden, mensen nemen hun laptop soms mee naar het toilet.

Wetenschappers leggen het verband dat mannen die regelmatig hun laptop op hun schoot leggen steeds onvruchtbaarder worden. Anders dan vrouwen lopen zij risico omdat hun voortplantingsorganen buiten het lichaam liggen en niet erbinnen. Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, zet je je laptop op een ondergrond, misschien zelfs op een speciale laptoptafel. Op zijn minst moet je ervoor zorgen dat er iets tussen de laptop en je lichaam zit.

Wie vond de eerste laptop uit?

De eerste in de handel verkrijgbare laptop heet de Osborne 1, genoemd naar zijn uitvinder, Adam Osborne, die hem in het voorjaar van 1981 op de markt bracht. Het opvouwbare apparaat, dat op een koffer leek, woog een trotse elf kilo. De afmetingen kwamen ongeveer overeen met die van een naaimachine. Het was deels vanwege zulke uiterlijke kenmerken dat de woordspeling “Schlepptop” ontstond.

De Osborne 1 had noch een harde schijf, noch een batterij. De processor werkte met een snelheid van vier mHz, en het hoofdgeheugen had een opslagcapaciteit van 64 KB. Met een prijs van 1795 dollar was de Osborne 1 een koopje voor zijn tijd. Ook om deze reden verkocht de laptop zeer goed. Het succes duurde echter maar tot de ontwikkelaars het opvolgmodel aankondigden. Prompt zaten ze opgescheept met de Osborne 1, wat uiteindelijk tot het faillissement van de firma leidde.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] Liu, A. (2012): Computercare’s Laptop Repair Workbook: De 300 Cases of Classic Notebook Computers Problemen oplossen en repareren. ArthorHouse. [2] Pearlstein, D., Stillerman, R. (2011): Make Your Own Laptop: Kleur en bouw je eigen computer!.Courier Corporation. [3] Wilson, J. (2006): Vintage Computers: First Decade: 1980-89. Outskirt Press. [4] https://www.chip.de/artikel/notebook-nach-hersteller-kaufen-die-besten-laptops-der-wichtigsten-anbieter_118562 Foto bron: Fabian Irsara / unsplash.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies