Onze selectiecriteria
Welkom bij onze grote netwerk tester test 2023. Hier stellen we alle netwerktesters die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste netwerktester voor je te vinden.
Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een netwerktester wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Netwerk testers controleren het Ethernet en alle bijbehorende componenten op hun werking en geven fouten aan.
- Er zijn eenvoudige, multifunctionele en complexe netwerktesters, die verschillen in welke laag van het netwerk ze testen en welke functies ze hebben.
- Je hebt ook de mogelijkheid om netwerk tester freeware te gebruiken of zelf een eenvoudige netwerk tester te bouwen.
Beste kabeltester: Onze selectie
Winbang Kabel Tester, RJ45 LAN Netwerk Lengte Kabel Locatie Tester Meter Meten Tool met Lcd scherm SC8108
Lees de meningen van de gebruikers
Koop op Amazon
Criteria voor het kopen en evalueren van netwerktesters
Hier leggen we uit op welke criteria je moet letten bij het kopen van een netwerk tester
- Testbare kabels
- Meegeleverde accessoires
- Weergave
- Signaalafstand
Kabels die door de netwerktester getest kunnen worden
Welke kabels en muurkabels je netwerktester moet kunnen testen hangt af van welke kabels je thuis hebt.
Zorg dat je weet welke kabels in je computer en in je muur zitten voor je iets koopt!
Meegeleverde accessoires bij aankoop van de netwerktester
Zoals al in de gids uitgelegd, kun je kabels die in de muur zitten niet zomaar op de netwerktester aansluiten, omdat ze geen stekkers hebben.
Om muurkabels te kunnen testen, moet je ze eerst met een verbindingsadapter verbinden. Om dit te doen kun je ofwel een krimptang gebruiken in combinatie met een draadstripper, ofwel een LSA leggereedschap.
Sommige netwerktesters bevatten een krimptang en een draadstripper, en ook een applicator.
Als je muurkabels wilt testen en thuis nog niet zo’n hulpmiddel hebt, moet je er zeker van zijn dat dit accessoire bij de aankoop inbegrepen is.
Er zijn ook netwerktesters met een ingebouwde zaklamp, wat een voordeel kan zijn om in donkere hoeken alles te kunnen zien.
Weergave van de netwerktester
De resultaten van de test kunnen analoog of digitaal worden weergegeven.
Bij de analoge weergave knipperen of lichten gelabelde lampjes op. Dit maakt het relatief eenvoudig om de resultaten te lezen.
Met de digitale display worden de resultaten getoond als op een kleine computer. Dit maakt de opsomming van resultaten heel duidelijk, maar de bediening is ook wat ingewikkelder.
Signaalafstand van de netwerktester
De signaalafstand geeft de maximale lengte aan van de kabel die getest kan worden. Want als de kabel te lang is, kan het signaal onderweg verloren gaan.
Met eenvoudige netwerktesters is de signaalafstand meestal tussen 180 en 300 meter.
Met multifunctionele en complexere netwerktesters zijn signaalafstanden tot 3 kilometer mogelijk.
Helaas wordt de signaalafstand vaak helemaal niet gespecificeerd.
Besluit: Welke soorten netwerktesters zijn er en welke is de juiste voor jou?
Netwerktesters verschillen o.a. in hun functies. We benoemen en vergelijken daarom in het volgende: eenvoudige, multifunctionele en complexe netwerktesters.
Type | Voordelen | Nadelen |
---|---|---|
Eenvoudige netwerktester | Goedkoop, gebruiksvriendelijk, voldoende | Geen geheugen, mogelijk sommige functies niet beschikbaar |
Multifunctionele netwerktester | Goede reeks functies, enig geheugen beschikbaar | Kost meer, niet helemaal zo intuïtief in gebruik |
Complexe netwerktester | Digitaal, geheugen, breedste reeks functies | Prijsintensief, te complex voor leken, niet overal beschikbaar |
Behalve dit overzicht vind je hier meer gedetailleerde informatie over de drie soorten.
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een netwerk tester koopt
Wat is een netwerk tester en waarvoor wordt hij gebruikt?
Ethernet, daarentegen, is waarschijnlijk beter bekend als LAN technologie en maakt gegevensuitwisseling mogelijk tussen alle apparaten die met een lokaal netwerk (LAN) verbonden zijn.
Kabeltechnici gebruiken netwerk testers om bij problemen de fout en de bron van de storing op te sporen, of om bij de installatie te controleren of alles goed werkt. Maar ook particulieren kunnen een netwerk tester gebruiken.
Eenvoudig gezegd is het de bedoeling dat een netwerktester ervoor zorgt dat alles binnen een netwerk werkt.
Waar kan ik een netwerk tester kopen?
Anders biedt de elektronica winkel Conrad een selectie van verschillende netwerktesters.
Natuurlijk kun je ook bestellen bij de verkoopspagina’s van de fabrikanten zelf - bijvoorbeeld bij Idealnetworks.
Welke netwerklagen zijn er?
De eerste drie lagen zijn belangrijk voor netwerktesters omdat ze door de netwerktester gecontroleerd kunnen worden:
Bitoverdrachtslaag: Deze laag is de fysieke laag van het Ethernet. De fysieke laag bestaat uit de signalering en de fysieke kabels die alle toestellen in een netwerk met elkaar verbinden. Hier vindt de digitale bitoverdracht plaats.
Link laag: Deze laag is verantwoordelijk voor foutloze gegevensoverdracht tussen twee knooppunten die zich in hetzelfde netwerk bevinden. De datalink laag spoort ook problemen en fouten in de fysische laag op en kan ze verhelpen.
Het is ook verantwoordelijk voor de mediatoegangscontrole (MAC) en is bedoeld om gegevensbotsingen te voorkomen wanneer verschillende apparaten tegelijk een document benaderen.
Andere taken zijn het doorsturen van binnenkomende gegevens naar de netwerklaag, het (de)coderen van de gegevensframes en het uitvoeren van foutcontroles.
Netwerklaag: Deze laag wordt ook wel de netwerklaag genoemd, omdat hier de gegevensoverdracht tussen de knooppunten van verschillende netwerken plaatsvindt. De bedoeling van de netwerklaag is IP adressen over netwerken heen te verschaffen en richtingsinformatie te geven aan de IP adressen van bestemming.
Bovendien splitst deze laag te grote gegevenspakketten op, zodat ze doorgestuurd kunnen worden. Last but not least moet ook de kwaliteit van de dienstverlening gegarandeerd zijn.
Welke kabels kan ik met een netwerk tester controleren?
Normale kabels worden met een stekker op de computer aangesloten. Je kunt deze connector eenvoudig in de overeenkomstige poort van de netwerktester steken om de kabel te testen.
De procedure voor muurkabels is iets gecompliceerder omdat het kabels zonder stekker zijn en niet zomaar in de aansluiting van de netwerktester gestoken kunnen worden.
Om muurkabels te controleren, moeten ze uit de muur genomen worden en in een RJ adapter gest
oken worden.
Om de muurkabel in deze adapter te kunnen steken, is een krimptang of een LSA leggereedschap nodig.
In het volgende willen we de belangrijkste kabels en wandkabels uitleggen die je bij het testen in netwerktesters vindt.
Dit is mogelijk met 4 repeaters en zorgt ervoor dat een netwerk over een zeer groot gebied kan worden uitgebreid.
RJ
RJ verbindingen en stekkerverbindingen zijn in het algemeen contactdoos- en stekkerverbindingen voor telecommunicatiebekabeling. RJ staat voor geregistreerde krik. Deze zijn typisch geworden voor telefoon- en netwerkverbindingen.
RJ45
RJ45 is een netwerkkabel verbinding of stekker en wordt gebruikt voor gegevensoverdracht in netwerken. In Duitsland kun je de term ISDN ook horen gebruiken om een niet-afgeschermde, volledig uitgeruste achtpolige modulaire stekker aan te duiden. De aanduiding 8P8C staat voor een volledig uitgeruste achtpolige modulaire stekker.
RJ11
RJ11 is een telefoonaansluiting of stekker en wordt gebruikt voor telefoonaansluitingen. Dit is ofwel 6P2C, wat betekent dat twee van de zes contacten bezet zijn in het zespolige RJ11 stekkersysteem, of 6P4C, waarin vier van de zes contacten bezet zijn.
RJ12
RJ12 is ook een telefoonstekker of connector en wordt gebruikt voor telefoonlijnen en extra controlelijnen. Het RJ12 stekkersysteem is 6P6C, d.w.z. zespolig en volledig gemonteerd.
Patch kabel
Patch kabel is een overkoepelende term voor een type kabel dat gebruikt wordt in netwerktechnologie en telecommunicatie. Ze zijn er in verschillende soorten kabels, bijvoorbeeld als installatiekabels. Patchkabels zijn verkrijgbaar als koper- of glasvezelkabel.
Koperen kabels zijn onderverdeeld in de categorieën CAT1 tot CAT7a: Dit zijn verschillende categorieën voor twisted pair verbindingen die verschillen in hun frequentiebereik. Tegenwoordig wordt vooral CAT5 tot CAT7a gebruikt, omdat daarmee een verbinding van minstens 100MHz mogelijk is.
Coaxiale kabels
Coaxiale kabels, of kortweg coaxkabels, zijn tweepolige kabels waarvan de structuur symmetrisch rond een gemeenschappelijk middelpunt loopt. De ingebouwde buitengeleider schermt de binnengeleider af van storingen.
Ze kunnen hoogfrequente en breedbandige signalen uitzenden in het frequentiegebied tot enkele gigahertz. Coaxiale kabels werden tot in de jaren ’90 gebruikt voor Ethernet netwerken, dus netwerk testers voor coaxiale kabels zijn vooral nodig voor oudere netwerken.
BNC kabel
BNC is een speciale coaxiale kabel die zeer veel gebruikt wordt in de radio- en videotechniek. Normaal beweegt een BNC kabel zich in het frequentiegebied tot ongeveer 1GHz, maar er zijn ook BNC kabels met tot 4GHz.
Vergeleken met de rest van Europa doet Duitsland het vrij slecht.
Waarin verschillen koper- en glasvezelkabels?
Koperen kabels brengen gegevens over met elektriciteit. Ze zijn goedkoper dan glasvezelkabels, ondersteunen meerdere snelheden op één interface en kunnen gelijkstroom over de datakabels leveren als stroomvoorziening. De transmissiesnelheid hangt af van de CAT.
Glasvezelkabels brengen gegevens over met licht. Dit maakt de gegevensoverdracht sneller en meestal met een betere transmissiesnelheid. De transmissiesnelheid hangt echter ook af van de afstand, de diameter van de kabel, de lichtbron en het aantal verbindingen in het kanaal.
Hoe gebruik ik een netwerk tester?
Als je een kabel hebt die met je computer of vaste telefoon verbonden is, is het eenvoudig te gebruiken: je trekt de kabel uit en steekt hem in de juiste poort van de netwerktester.
Bij muurkabels moet je eerst de kabel uit de muur halen en hem verbinden met een verbindingsadapter. Je hebt of een krimptang of een LSA installatiegereedschap nodig om hem in deze adapter te steken.
Bij gebruik van de krimptang worden de kabel en de adapter verbonden door ze op elkaar te drukken. Maar voordat je dit doet, moet je de kabel strippen met een draadstripper.
LSA staat voor “Soldeerloos, Schroefloos en Stripperloos”. Met behulp van zo’n hulpmiddel worden de afzonderlijke draden van een kabel in een isolatieverplaatsende connector gedrukt, met de isolatie er nog aan.
Maar wees voorzichtig bij het gebruik: Om veiligheidsredenen mag je een netwerktester niet met een actief circuit gebruiken!
Kan ik zelf een netwerktester bouwen?
Instructies voor doe-het-zelf bouw (6) zijn op het Internet te vinden.
Beeldbron: Ladislav Kubes / 123RF