Laatst bijgewerkt: 27-09-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

45Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

IP Camera’s, of bewakingscamera’s, voor thuis worden steeds populairder. De camera’s zijn zo intelligent dat ze onmiddellijk een waarschuwing naar de mobiele telefoon van de huiseigenaar sturen als er activiteit in het gezichtsveld is. Ze bieden bescherming voor de binnen- en buitenruimten van je huis. Met hun hoge-resolutie lenzen kunnen heldere en gedetailleerde beelden worden opgenomen. Met de verscheidenheid aan IP camera’s op de markt en hun vele technische details, kan het moeilijk zijn een aankoopbeslissing te nemen. Met onze grote IP camera test 2022 willen we deze beslissing gemakkelijker voor je maken. Daarom hebben we de voor- en nadelen van de verschillende soorten IP camera’s op een rijtje gezet en veel gestelde vragen beantwoord.




Belangrijk om te weten

  • IP camera’s sturen hun videosignalen naar een gesloten netwerk dat voor iedereen met toestemming toegankelijk is. De opnamen kunnen bekeken worden via een IP Camera Viewer app op de smartphone of via de PC.
  • Er zijn in principe vier verschillende soorten IP camera’s: Bullet, Dome, Turret en Cube. De modellen verschillen vooral in hun vorm en kenmerken.
  • Bullet en Turret IP camera’s worden vanwege hun technische kenmerken aanbevolen voor gebruik buitenshuis. Dome en Cube IP camera’s zijn vooral geschikt voor gebruik binnenshuis.

Beste IP Camera: onze selectie

IP Camera’s: Koop- en beoordelingscriteria

Om te voorkomen dat je een verkeerde aankoop doet van een IP Camera, is het voordelig als je iets meer weet over de technische kenmerken. De volgende criteria kunnen voor jou van bijzonder belang zijn:

In het volgende gedeelte leggen we deze criteria kort uit om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Stroomvoorziening

Natuurlijk moet de IP camera van stroom voorzien worden. Dit kan op de klassieke bedrade manier met een stroomkabel of via PoE (Power over Ethernet). Met een geïntegreerde PoE module voorziet de LAN kabel de camera ook van stroom. Een extra stroomkabel is dan niet meer nodig. Een draadloos alternatief zijn IP camera’s die op batterijen of oplaadbare batterijen werken. Met een batterij-IP camera kan de camera enkele weken opnemen met een volledig opgeladen batterij en energiebesparende instellingen. IP camera’s op batterijen werken meestal op een lithium batterij van 6000 mAh. Ook hier kan de batterij enkele weken meegaan met energiebesparende instellingen. Vooral voor buiten IP camera’s kiest men vaak een draadloze IP camera met een oplaadbare batterij of batterijen. De oplaadbare batterij of batterijen worden op natuurlijke wijze opgeladen door een zonnepaneel. Zo hoef je je geen zorgen te maken over een lege batterij en opname-onderbrekingen.

Gegevensoverdracht

Een IP camera wordt gewoonlijk op een router aangesloten via een netwerkkabel of als alternatief via WLAN. De router moet toegang hebben tot Internet. Als de netwerkcamera niet door PoE wordt ondersteund, wordt hij ook via een netwerkcomponent van stroom voorzien. E bij een slecht signaal kan een slechte beeldkwaliteit of zelfs onderbreking van de opnamen ontstaan.

Opslagmogelijkheid

In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen IP camera’s met lokale en digitale opslag. Sommige IP camera’s hebben ook beide opslagmogelijkheden. Bij een IP camera met een ingebouwde kaartsleuf worden de opnamen lokaal op een SD kaart opgeslagen (meestal een micro SD kaart). Als de SD kaart vol is, worden de oude gegevens automatisch overschreven. Bij frequente storingen van het internet is lokale opslag vaak beter, omdat opnamen toegankelijk blijven. Bovendien hoef je je minder zorgen te maken over een mogelijke hackpoging. De andere manier om je gegevens op te slaan is via een cloud. Sommige fabrikanten bieden vaak hun eigen cloud voor opslag aan. Vaak kunnen er extra kosten zijn als een maandelijks abonnement vereist is voor cloud gebruik.

Beeldkwaliteit en nachtzicht

Een bewakingscamera levert je geen meerwaarde op als de beelden wazig zijn. Daarom moet je IP camera de hoogst mogelijke resolutie hebben. Dit wordt meestal gegeven door een sensorresolutie van 3840×2160. De 1080p full HD resolutie komt dicht in de buurt van de eigenschappen van HDTV-geschikte toestellen. Hier wordt een videoresolutie van 1920×1080 pixels bij 20 fps (beelden per seconde) opgenomen. Voor grote eigendommen raden we een hoog nachtzichtbereik aan.

Omdat de meeste inbraken ’s nachts gebeuren, hebben veel camera’s verschillende infrarode LED’s voor hun nachtzichtfunctie. Dit maakt de beelden helder en scherp, zelfs bij weinig licht. Nieuwe camera’s hebben zelfs nachtzicht in kleur.

Draaihoek van de lens

Om het perfecte zicht voor je te krijgen, is het duidelijk een voordeel dat je je IP camera kunt pannen en kantelen. Voor een maximaal kijkbereik is de kantel- en panhoek van de camera belangrijk. IP Camera’s maken in principe een vloeiende pan en tilt mogelijk van 360° in het horizontale bereik en 114° in het verticale bereik (voor foto’s en video’s).

Bewegingssensor

Als een IP camera met een bewegingssensor beweging in het opnamegebied detecteert, stuurt hij een real-time melding naar je mobiele telefoon of e-mail inbox. Intelligente bewegingsopname belooft een korte video (10 seconden) op te nemen en op te slaan. Zo ben je op elk moment op de hoogte van gebeurtenissen of mogelijke gevaren.

Luidspreker en microfoon

Als je naast het eigenlijke zien ook wilt horen wat er in je omgeving gebeurt, moet je een IP camera met audiofunctie kopen. Voor tweewegs audiocommunicatie is de IP Camera perfect. Je kunt aan beide uiteinden praten via de ingebouwde microfoon en via de microfoon van de mobiele telefoon.

IP Camera’s: Veelgestelde vragen en antwoorden

Als het over IP Camera’s gaat, komen bij de consument vaak dezelfde vragen op. In de volgende paragrafen hebben we de meest gestelde vragen beantwoord. Dit zijn onderwerpen voor en na de aanschaf van een IP camera.

Wat is een IP Camera?

Een IP Camera-Internet Protocol Camera, is een netwerk camera. Het is verbonden via een netwerk en communiceert met een Internet protocol. In de meeste gevallen wordt hij op deze manier als bewakingscamera gebruikt. In tegenstelling tot analoge bewakingscamera’s werkt een IP camera zonder eigen centrale technologie en zonder eigen bewakingsmonitor. Je kunt de camera gewoon benaderen met je smartphone of laptop. Het duidelijke voordeel: je kunt de opnamen van overal bekijken.

IP camera’s met ingebouwde bewegings- en geluidssensoren zijn bijzonder geschikt als babyfoon. (Image source: Marie Despeyroux / unsplash)

De IP camera maakt verbinding met een router en dus met het Internet, ofwel via een LAN kabel, ofwel via WLAN. Elke IP camera heeft zijn eigen IP adres in het netwerk. De camera gebruikt dit om in te loggen op een vaste poort op de router. Om het netwerk te verlaten, moet het signaal door de router naar een vaste uitgangspoort geleid worden. Achter deze poort bevindt zich het Internet en ertussen de firewall.

Welke soorten IP camera’s zijn er?

Er is een keur aan verschillende bewakingscamera’s, die variëren in vorm en functie: Bullet, Dome, Turret en Cube IP camera’s. Om je te helpen de juiste camera te kiezen, hebben we de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Type Voordelen Nadelen
Bullet camera goede wendbaarheid door flexibele hals, goed zichtbaar en afschrikkend voor indringers, minder lichtreflectie, hogere geverifieerde vandalisme- en weerbescherming plaatsing in betrekkelijk kleine gebieden of knelpunten, niet-verwisselbare lens
Dome IP Camera verkrijgbaar in diverse afmetingen, eenvoudig en onopvallend ontwerp, lens beschermd door glazen koepel, bewaking van grotere gebieden (parkeerterreinen, achtertuinen) slechte wendbaarheid door vaste montage, grotere kans op infraroodreflectie, lagere beeldkwaliteit bij nachtzicht
Turret IP Camera’s compact, onopvallend ontwerp, kleinere kans op infraroodreflectie niet te besturen, geringe bescherming van de lens
Cube IP Camera eenvoudige en veelzijdige montage, geen montage nodig door standaard, compacte, onopvallende vormgeving, veelzijdig te gebruiken instabiel indien niet gemonteerd, minder geschikt voor gebruik buitenshuis

Een pluspunt van een IP bullet camera is de flexibele hals van de behuizing. Dit betekent dat de camera gemakkelijk kan worden bijgesteld om het bewakingsgebied optimaal in te stellen. Door hun ontwerp werken ze als afschrikmiddel voor potentiële inbrekers. Ook het probleem van lichtreflectie is bij deze camera tamelijk gering. De niet-verwisselbare lens, die vast in de camerabehuizing zit, is echter een nadeel. Door de hoge mate van bescherming tegen vandalisme en weersinvloeden wordt de IP bullet camera vaak gebruikt voor bewaking buitenshuis. IP dome camera’s zijn bijzonder populair omdat ze in een bijpassende kleur opgaan in het plafond. Afhankelijk van het model kunnen IP dome camera’s een gezichtsveld van 180 of 360° bewaken. De glazen koepel biedt optimale bescherming van de lens tegen weersinvloeden en vandalisme. De glazen koepel kan echter infrarode weerkaatsingen veroorzaken. Dit maakt nachtzichtfoto’s onbruikbaar. Omdat de camera op één plaats is vastgezet, is het moeilijk de oriëntatiehoek te veranderen. Een voordeel van een IP revolver camera is zijn compacte en onopvallende vormgeving. Bovendien kan door het ontbreken van een glazen koepel het probleem van infrarode weerkaatsing vermeden worden. Dit maakt het bijzonder geschikt voor nachtelijk gebruik. Zonder de koepel is de lens echter niet meer beschermd. Een revolver camera kan niet bestuurd worden, wat betekent dat het bewakingsgebied handmatig moet worden afgebakend.

IP Camera

Vooral Turret IP camera’s kunnen ’s nachts heldere opnamen maken dankzij verschillende infrarode LED’s. Nieuwe camera’s hebben ook een nachtzichtstand in kleur. (Image source: Sixties Photography / unsplash)

Een belangrijk voordeel van een IP kubuscamera is de gemakkelijke en veelzijdige plaatsing. Hij kan permanent gemonteerd worden, maar kan met zijn standaard ook gemakkelijk geplaatst worden, bijvoorbeeld op een plank. Door zijn zeer compacte en onopvallende vormgeving valt hij nauwelijks op. De IP Cube Camera is verkrijgbaar in verschillende maten. Vanwege zijn vaak kleinere vorm wordt hij ook wel een mini-IP camera genoemd.

IP Camera

Bullet en Turret IP camera’s in het bijzonder zijn geschikt voor de buitenruimte van je woning, omdat ze tegen weersinvloeden en vandalisme beschermd zijn. (Image source: Marco de Winter / unsplash)

PoE en WLAN Turret IP Camera’s zijn verkrijgbaar voor slechts 50 euro. Ze moeten op een stroombron aangesloten worden en vaak moet een nieuwe kabel geïnstalleerd worden. Je kunt een Turret IP Camera met batterijvoeding krijgen voor maximaal 250 euro, omdat hij niet gemonteerd hoeft te worden. Een enkele IP Cube Camera kan gekocht worden voor slechts €25. In de meeste gevallen hoort daar een cloud bij, waarvoor weer een maandelijkse vergoeding wordt gevraagd. Kubuscamera’s in het hogere prijssegment hebben vaak een stabielere basis en bredere kijkhoeken.

Wat zijn de alternatieven voor een IP camera?

De meeste bewakingscamera’s verwerken tegenwoordig hun signalen via het Internet Protocol. Een beproefd alternatief is analoge gegevensoverdracht. De bekende actiecamera’s van GoPro zijn ook een alternatieve optie voor bewaking. In het volgende gedeelte geven we je een kort overzicht van deze alternatieven.

Type Beschrijving
Analoge camera’s Bij analoge camera’s worden signalen analoog via een coaxkabel naar een eindtoestel gestuurd.

De terminal zet dan het signaal om in digitaal. Op die manier kan het signaal op een drager worden opgeslagen en later worden afgespeeld

Go Pro Camera Go Pro Camera is een kleine, waterdichte en robuuste videocamera. Hij wordt vooral gebruikt als actiecamera in de sportsector. Alle GoPro toestellen (vanaf 2015) hebben videostabilisatie en spraakbesturing.

Als twee camera’s verbonden zijn, zijn 3D opnamen mogelijk

Of het nu gaat om IP, Go Pro Camera of analoge camera’s, ze vervullen elk het doel van videobewaking. De anloge camera en Go Pro Camera hebben echter geen real time melding van iets ongewoons in het bewaakte gebied. Als er toch wordt ingebroken, ben je beter beschermd met de IP Camera.

Hoe installeer ik mijn IP Camera?

In dit deel leggen we uit hoe je je IP Camera met succes kunt installeren

  • Aansluiten op je router: Eerst moet je je IP camera op een stroombron aansluiten. Om dit te doen steek je eenvoudig de netwerkaansluiting van de camera in het stopcontact. Als je een IP camera met PoE hebt, kun je de camera ook via de LAN kabel van stroom voorzien. Nu kun je je nieuwe camera op je router, bv. je FritzBox, aansluiten via de LAN kabel of via WLAN.
  • Verbinden met het thuisnetwerk: Eerst moet je de bijgevoegde link in de adresbalk van je Internet browser invoeren. Zie hiervoor de gebruiksaanwijzing. Na het invoeren van de link volg je de aanwijzingen op het scherm. Op dit punt wordt je gevraagd het IP Camera Search Tool van de fabrikant te installeren. Download het gereedschap voor je besturingssysteem (Windows, Mac, Linux) om de camera in het netwerk te vinden.
  • Inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord: Nadat je de camera gevonden hebt, moet je inloggen met de verstrekte gebruikersnaam en wachtwoord. Nu kun je de instructies volgen om de installatie te voltooien.

Opmerking: Je IP Camera en je PC moeten op hetzelfde netwerk aangesloten zijn.

Hoe krijg ik toegang tot mijn IP Camera via mijn mobiele telefoon?

Naast je IP Camera Viewer via je internet browser, hebben de meeste camera’s ook een app. Zo kun je ook op je mobiele toestel nagaan wat er rond of in je huis gebeurt. Hoe je met je mobiele telefoon toegang krijgt tot je IP Camera wordt uitgelegd in het volgende hoofdstuk

  • Installeer de software: Eerst moet je je smartphone verbinden met de IP Camera. Hier kun je een QR code scannen om de software in de bijbehorende App Store te vinden. Je kunt ook gewoon de naam van de software in de winkel intypen en hem dan installeren. Je vindt de QR code van de IP Camera en de naam van de app in de gebruiksaanwijzing.
  • Schrijf je in: Om de app te kunnen gebruiken, moet je je eerst registreren met je e-mail adres en een veilig wachtwoord.
  • Voeg toestel toe: In deze stap moet je je IP Camera toevoegen. Verbind daartoe eerst je mobiele telefoon met het netwerk van de IP Camera. Ga gewoon naar de WLAN instellingen van je smartphone en maak hier verbinding met de camera. Als je nu teruggaat naar de IP Camera app, zou je camera moeten worden weergegeven. Nu hoef je alleen nog maar het wachtwoord van je IP Camera in te voeren. Volg de verdere stappen in de app en voer de Unieke ID (UID) van de IP Camera en het wachtwoord in.

De app zou nu zelf opnieuw moeten starten en je zou nu het beeld en geluid moeten zien en horen.

Hoe stel ik mijn IP Camera correct in?

In dit gedeelte helpen we je stap voor stap je IP Camera correct in te stellen.

  • Handmatig uitlijnen van de IP Camera: Om de IP Camera in het juiste licht te zetten, kun je eerst de camerakop handmatig uitlijnen. Om je te helpen neem je gewoon je mobiele telefoon mee waarop de app al geïnstalleerd is. Met een beetje vallen en opstaan kun je de juiste hoek en het beste gezichtsveld vinden.
  • Instellen van het privacy gebied: Met veel camera’s kun je in hun eigen software een privacy gebied instellen. Met dit gereedschap kun je de delen van het beeld maskeren die je niet in je opname wilt zien.
  • Instellen van het volume van de microfoon: Neem gewoon jezelf op en hoor hoe luid de opname overkomt. Stel de intensiteit van de microfoon in het instrument zo in dat hij comfortabel klinkt.
  • Stel meldingen in: Je kunt in de IP Camera software ook handmatig instellen wat er moet gebeuren als er activiteiten in je bewakingsgebied worden opgenomen. Je kunt bijvoorbeeld e-mail of push meldingen ontvangen of een audio alarm instellen. Je kunt ook instellen hoe de opname van de IP Camera bewaard moet worden. Of het nu in je cloud is, op je SD kaart of in de FTP server. Het is aan jou.

Belangrijk: Zorg ervoor dat alleen je eigendommen zichtbaar zijn in het bewaakte gebied. Het filmen van openbare straten of naburige eigendommen is in Duitsland verboden.

Mijn IP Camera is niet gevonden in het netwerk. Wat kan ik doen?

Als je IP camera niet in het netwerk gevonden wordt, kan dat verschillende oorzaken hebben. In dit deel stellen we mogelijke oplossingen voor het netwerkprobleem voor

  • De stroomaansluiting controleren: Een heel triviaal probleem, maar een dat maar al te vaak voorkomt. Controleer nogmaals of de stekker zowel in het stopcontact als in de IP camera zit. Als de stroomvoorziening via PoE verloopt, controleer dan nogmaals de LAN kabel.
  • Controleer het adres van de IP camera: Om de IP camera in staat te stellen zijn opnamen via het Internet te verzenden, heeft hij een uniek IP adres nodig. Dit wordt door de router zelf toegekend. Het kan echter gebeuren dat aan twee apparaten hetzelfde IP adres wordt toegekend. In dit geval reset je de IP Camera om een nieuw IP adres te krijgen.
  • Update de IP Camera firmware: Controleer of je de nieuwste IP Camera firmware geïnstalleerd hebt. De nieuwere versies verhelpen veel voorkomende bugs. Je kunt de update vinden en downloaden op de website van de fabrikant.
  • Signaalstoring: Een veel voorkomend probleem wanneer de IP Camera niet in het netwerk gevonden wordt is een storing in de signaaloverdracht naar de router. Als je je camera via een LAN kabel hebt aangesloten, controleer dan of de kabel misschien te los zit in de router of in de camera. Bij een draadloze IP camera kan de afstand van de router tot de camera te groot zijn, waardoor het WLAN signaal verzwakt. Denk in dit geval nog eens na of je de camera op een plaats kunt zetten die dichter bij de router ligt. Voor een verbinding met de router via PoE kun je het beste een Cat 5 of Cat 6 Ethernet kabel gebruiken, omdat de netwerksnelheid hier hoger is.

We raden je aan bij de installatie van je IP Camera te controleren of er firmware-updates zijn en die te downloaden. Zo ben je direct op de hoogte.

Mijn browser toont geen beeld van mijn IP Camera. Wat kan ik doen?

Plotseling is er geen beeld meer? In veel gevallen gaat het om een eenvoudige fout die gemakkelijk hersteld kan worden. In het volgende leggen we mogelijke bronnen van fouten uit en hoe je ze kunt verhelpen

  • Installeer een Flash plugin: Om het camerabeeld te bekijken heb je een Adobe Flash Player nodig. Als je er geen op je PC geïnstalleerd hebt, zul je het moeten downloaden. Het is gratis en online beschikbaar.
  • Controleer het netwerk: Zelfs als je beeldproblemen hebt, kan een storing in de netwerkverbinding de oorzaak zijn. Zorg er ook voor dat je PC en je IP camera op hetzelfde netwerk zijn aangesloten.
  • Gebruik van een andere browser: Het is mogelijk dat de browser die je gebruikt niet werkt met je IP Camera. Wissel even van browser en kijk of dit het probleem is.
  • Resetten van de IP Camera: Het is vaak handig om de instellingen van de IP Camera terug te zetten op de fabrieksinstellingen. Op sommige camera’s vind je een resetknop die je eenvoudig kunt indrukken. Raadpleeg je gebruiksaanwijzing om te weten te komen hoe je je IP camera kunt resetten.
  • Informeer je op het forum: Kijk voor andere mogelijke foutbronnen en oplossingen eens op het forum voor je IP camera model. Hier vind je talloze tips van andere IP Camera gebruikers. Natuurlijk kun je ook zelf een bijdrage leveren.
  • Neem contact op met de ondersteuning: Als al het andere mislukt, aarzel dan niet een e-mail te sturen naar de ondersteuningsdienst van de fabrikant en om hulp te vragen. Om een lange e-mailwisseling te vermijden, moet je je probleem en je pogingen om het op te lossen uitvoerig uitleggen.

Conclusie

Met een goede IP camera krijg je duidelijke opnamen van de activiteiten rond of in je huis. In tegenstelling tot de analoge bewakingscamera’s is de waarneming niet meer plaatsgebonden. Met je IP Camera Viewer app kun je live streamen wat er gebeurt via je smartphone. Je kunt ook opgeslagen gebeurtenissen bekijken van je SD kaart of de cloud. Afhankelijk van het gebied van het huis dat je goed in de gaten wilt houden, kun je kiezen uit vier soorten IP camera’s. Bullet, Dome, Turret en Cube IP camera’s hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Bullet IP camera’s schrikken inbrekers af en zijn gemakkelijk aan te passen. Met een goede koepel IP camera krijg je een kijkhoek van bijna 360° en de lens kan bijzonder goed met de app bediend worden. Turret IP camera’s lijken erg op dome IP camera’s en zijn zeer geschikt voor gebruik buitenshuis. Met zijn compacte en eenvoudige vormgeving valt de Cube IP Camera nauwelijks op in huis en is hij perfect voor bewaking binnenshuis. Hij wordt vaak gebruikt als baby- of huisdiermonitor. Beeldbron: Popov / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies