Onze selectiecriteria
Hier stellen we alle boomboxen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing gemakkelijker maken en je helpen de beste boombox voor jou te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een boombox wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Een boombox is de juiste keuze als je je muziek over grote oppervlakken wilt laten horen als je onderweg bent. Je kunt goedkope apparaten kopen voor zo weinig als 60 euro.
- De belangrijkste sterke punten van zo’n boombox zijn mobiliteit, enorm volume en hoge geluidskwaliteit.
- Belangrijke criteria bij de aanschaf van een boombox zijn geluidskwaliteit, materiaal, vakmanschap, stabiliteit en levensduur van de batterij.
Beste Ghettoblaster: Onze selectie
Lenco Ghettoblaster
De robuuste handgreep en geïntegreerde luidsprekers geven de Lenco SCD-580 zijn karakteristieke uitstraling, waarbij de CD-speler zich op de plaats bevindt waar u normaliter een cassettedeck zou verwachten. Uiteraard is deze ghettoblaster helemaal van deze tijd en uitgerust met de nieuwste verbindingstechnologieën, zoals Bluetooth en USB. Hiermee kunt u eenvoudig muziek afspelen van externe apparaten en altijd verbonden blijven.
Jvc Ghettoblaster
Ontdek de kracht en veelzijdigheid van de JVC Ghettoblaster, speciaal voor u ontworpen om van uw favoriete muziek te genieten. Met het indrukwekkende vermogen van 60 watt en de uitgebreide geluidskwaliteit - dankzij de 2 x 160mm subwoofers en 2 x 100mm full range speakers - bent u verzekerd van een intense luisterervaring.
Lenco Ghettoblaster
De Lenco SCD-720 ghettoblaster biedt u diverse aansluitmogelijkheden om aan al uw muziekbehoeften te voldoen. Naast de Bluetooth-module zijn er ook een AUX-in-aansluiting, een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting en een USB-poort aanwezig. Deze veelzijdige ghettoblaster stelt u in staat om te kiezen hoe u naar uw muziek wilt luisteren, of u nu de ingebouwde luidsprekers of uw eigen hoofdtelefoon gebruikt.
Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een ghettoblaster koopt
Wanneer zijn ghettoblasters de juiste keuze?
Vooral de lage tonen van de toestellen zijn een “knaller”. Zo kan het gebeuren dat door de trillingen van gettoblasters foto’s van muren vallen en dat je buurman onder je denkt dat er net een aardbeving is geweest.
In welke uitvoeringen zijn boomboxen verkrijgbaar?
Er zijn ook twee soorten retro ontwerpen. Ten eerste is er het ontwerp dat gebaseerd is op de hoogtijdagen van ghetto blasters in de jaren 1970 en 1980. In effen wit, zwart of grijs roept dit ontwerp een gebruikt uiterlijk op dat staat voor de armoedige omstandigheden in de Amerikaanse getto’s waaraan de gettoblaster zijn naam ontleent. Aan de andere kant is er het retro-ontwerp, dat een paar decennia teruggaat naar de tijd van de eerste draagbare radio’s.
Dit ontwerp heeft een houten uiterlijk met luidsprekerelementen die lijken op de oude transistorradio’s uit de jaren ’40 en ’50.
Ontwerp | effect |
---|---|
futuristisch (chroom, zilver, metaal), verlichting | toekomstig en modern |
Retro Gebruikte Look jaren 70 en 80 | in de stijl van armoedige omstandigheden van een Amerikaans getto (oorsprong van de naam) |
Retro jaren 40 en 50 | draagbare radio, houtlook, luidsprekerelementen |
Natuurlijk zijn er nog veel meer variaties en zijn er zelfs mogelijkheden om je toestel aan te passen. Bekijk de beschikbare ontwerpen en kies er een die je het mooist vindt.
Besluit: Welke soorten boomboxen zijn er en welke is geschikt voor jou?
In principe kun je drie soorten ghetto blasters onderscheiden
- Ghetto blaster met CD speler
- Ghetto blaster met cassettedeck
- Ghetto blaster met radio
Afhankelijk van waar je ze gebruikt en welke eigenschappen je het meest waardeert, is een ander type geschikter voor je. In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welk type boom box het beste bij je past. Daartoe laten we je kennismaken met de drie hierboven genoemde soorten boomboxen en geven je een duidelijk overzicht van hun voor- en nadelen.
Hoe werkt een boombox met CD-speler en wat zijn de voor- en nadelen?
Een gettoblaster met een CD-speler is de klassieke versie, het is een standaard voorziening geworden. Er zijn echter verschillen in de afspeelformaten van de CD speler (b.v. CD, CD-R, CD-RW, MP3, enz.), en daarom moet je vóór je aankoop goed nagaan welke je nodig hebt.
In het ergste geval kan het gebeuren dat je de CD die je zelf gebrand hebt in de boombox stopt en dat de boombox geen geluid geeft. Voor gebruik buitenshuis moet je erop letten dat een anti-schokfunctie beschikbaar is, zodat de spelende CD geen schade oploopt of stopt met spelen. Verder staat niets je in de weg om met dit type van je oude favoriete CD’s te genieten.
Hoe werkt een boombox met cassettedeck en wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Elk audio-apparaat dat nog een cassetteregelaar heeft is een nostalgische zeldzaamheid, want dit formaat is al lang verouderd. Maar vooral bij ghetto blasters hoort dit er nog steeds bij als je van ouderwetse flair houdt. Bovendien breidt het ook de mogelijkheden uit, want je kunt er natuurlijk je eigen muziek mee opnemen.
De enige voorwaarde hiervoor is een (meestal bestaande) ingebouwde microfoon of je neemt alleen radio-uitzendingen op. Voor mobiel gebruik is het hoge gewicht een letterlijk probleem, want het kan al gauw meer dan zeven kilo wegen. Dit schrikt een oldschool fan echter niet af, want de functionaliteit is nog steeds interessant voor elke hobbyzanger.
Hoe werkt een boombox met radio en wat zijn de voor- en nadelen?
ook liefhebbers van Radio komen aan hun trekken met een ghetto blaster. Er zijn modellen met AM/FM en zelfs DAB radio. Dit betekent dat je op elk moment naar muziek, nieuws of sportuitzendingen kunt luisteren. Instap-toestellen koop je al voor zo’n 50 euro. Maar radiotoestellen met DAB zijn over het algemeen erg kostbaar, net als de gettoblazers met radio.
Maar je krijgt een betere geluidskwaliteit gekoppeld aan een betere ontvangst. Als je eenmaal het juiste radioformaat hebt gekozen, moet je de antenne eens goed bekijken. Het is van cruciaal belang voor een ruisarme geluidservaring, maar ook voor een goede ontvangst. Zorg er daarom voor dat de telescopische antenne lang genoeg is.
Aankoopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om boomboxen te vergelijken en te beoordelen
In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om boomboxen te vergelijken en te beoordelen. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend apparaat te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria
- Mobiliteit
- Geluidskwaliteit
- Levensduur van de batterij
- Stabiliteit
- Ondersteunde formaten
In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is een toestel met deze functie te kopen of niet.
Mobiliteit
Het belangrijkste van draagbare toestellen is natuurlijk hoe handig ze te vervoeren zijn. Daarom speelt het gewicht een immense rol in boomboxen. De lichtste modellen wegen ongeveer drie kilo. De zwaarste versies kunnen tot wel tien kilo wegen. De meeste boomboxen zijn voorzien van een draaghandvat of zelfs een draagriem. Er zijn ook vaak speciaal gemaakte houders voor fietsen, motorfietsen of andere voertuigen. Deze zijn de handigste manier om gettoblasters te vervoeren. Ze moeten echter meestal op maat gemaakt worden voor het bestaande voertuig en zijn nogal kostbaar.
Geluidskwaliteit
Het belangrijkste bij de aanschaf van een boombox is natuurlijk de kwaliteit van het geluid. Hier zijn prestaties een beslissende factor. Fabrikanten en handelaars proberen vaak “vals te spelen” bij het specificeren van prestaties.
Daarom moet je ervoor zorgen dat je gettoblaster minstens 100 watt RMS vermogen produceert.
Vermogensspecificaties in andere meettypes laten ofwel hogere getallen toe dan het model aankan, of zeggen niets over de klank. Er zijn boomboxen die bijzonder baszwaar zijn, terwijl andere duidelijker hoge tonen kunnen spelen. De meeste toestellen hebben ook voorgeprogrammeerde equalizers die de geluidsinstellingen afstemmen op bepaalde muziekstijlen. Op sommige modellen kun je ze ook handmatig programmeren. Het is belangrijk om de luidsprekers altijd persoonlijk te testen, want geluid is een heel subjectief iets.
Levensduur van de batterij
Ghetto blasters zijn“batterijvreters”. Je moet je hiervan bewust zijn als je een boombox koopt. Daarom moet je ervoor zorgen dat de batterijen zo veel mogelijk uren muziek meegaan. Er is niets erger dan met je vrienden van goede muziek te genieten en plotseling zonder batterijen te komen zitten. Je hebt zelden reservebatterijen bij je, en snel nieuwe kopen is meestal geen optie. Daarom heb je een boombox met een krachtige batterij nodig. Deze runtime varieert sterk van toestel tot toestel. Zo hebben toestellen met een betere geluidskwaliteit vaak een veel kortere levensduur van de batterij. In het algemeen variëren de runtimes van de meest voorkomende apparaten van 2 tot 25 uur. Gemiddeld moeten goede boomboxen een batterijduur hebben van minstens 10 uur bij normaal volume.
Een tip om de batterijen langer in leven te houden: Zet de lage tonen en het volume zachter en gebruik een van de “zachtere” equalizers, zoals “Jazz”.
Stabiliteit
Omdat gettoblasters meestal buiten gebruikt worden, is een zekere stabiliteit absoluut noodzakelijk voor een goed geluid. Invloeden van buitenaf, zoals wind, trillingen of algemeen vervoer, veroorzaken vaak storingen die het “genot” van de muziek volledig kunnen “bederven”. Als je luidsprekers koopt, moet je er dus op letten dat ze zo ongevoelig mogelijk zijn voor storingen van buitenaf. Optioneel kunnen de toestellen extra gestabiliseerd worden met op maat gemaakte hard metalen frames. Dit heeft als voornaamste effect dat de trillingen van de bas niet te veel effect hebben op de omgeving en het toestel. Het extra gewicht maakt het echter moeilijker te vervoeren.
Ondersteunde formaten
Met boomboxen heb je de mogelijkheid om je muziek op veel verschillende manieren af te spelen. Daarom is het belangrijk dat je bij de aanschaf van de boombox bedenkt welke formaten je hebt en welke je ermee wilt spelen. Behalve de klassieke formaten zoals radio, cassette en CD bieden de meeste toestellen ook de mogelijkheid om muziekbestanden af te spelen. Behalve het gewone MP3 formaat kunnen vaak ook formaten als WMA of Flac bestanden worden afgespeeld.
Veel modellen bieden een docking station voor smartphones of soortgelijke toestellen. Nieuwere modellen hebben ook een Bluetooth functie.
Wetenswaardigheden over gettoblasters
Het begin
De eerste gettoblaster (of boombox) werd in Nederland uitgevonden door Philipps en voor het eerst op de open markt verkocht in 1966. Ze werden toen “radiorecorders” genoemd en maakten het voor het eerst mogelijk om radio rechtstreeks op een audio compact cassette op te nemen (die overigens ook door Philipps ontwikkeld werd) zonder extra kabels of microfoons. De kwaliteit van deze eerste opname was echter vrij slecht en dus werd de techniek in de volgende jaren verder ontwikkeld door veel verschillende bedrijven, zoals Grundig.
Japanse overname
In de jaren 1970 werden de eerste boomboxen buiten Europa vervaardigd. In Japan experimenteerden veel fabrikanten met het concept en haalden de Europese concurrentie in, zowel wat betreft de kwaliteit als de veelzijdigheid van de toestellen. Zo ontstonden de eerste gettoblasters met ingebouwde CD-spelers, afneembare luidsprekers, ingebouwde TV-ontvangers en stereogeluid. De Japanse gettoblasters waren zo succesvol dat ze ook in Europa “geen schijn van kans” hadden tegen de binnenlandse producten en marktleider werden. Vaak waren gettoblasters ook de eerste Japanse elektronische producten die op de Europese markt verkrijgbaar waren.
Ghetto blasters komen naar Amerika
Ghetto blasters kwamen ook voor het eerst naar Amerika in het midden van de jaren 1970. Deze vroege Amerikaanse modellen waren een hybride van kleine cassettespelers en grote stereo-installaties, die vooral thuis gebruikt werden. De AM/FM tuner, die voor zijn tijd van hoge kwaliteit was, was bijzonder cruciaal voor het succes van de eerste gettoblasters. Naarmate het decennium vorderde, werden boomboxen ontwikkeld met audio-ingangen en -uitgangen, zodat nu ook platenspelers en andere apparaten op de boomboxen konden worden aangesloten.
Van radiorecorder tot
boombox Deze audioverbindingen hielpen de boombox in zijn populairste fase. In de VS werden gettoblasters vooral gebruikt in grote stedelijke gebieden, zoals New York, Chicago of Los Angeles.
Dit kwam ook door de grote Afro-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse bevolkingsgroepen die er woonden. Voor deze gemeenschappen werd de radiorecorder een middel tot culturele expressie. Door platenspelers in te pluggen werden de eerste grotere feesten gevierd in de stedelijke “probleemwijken” (de benodigde elektriciteit hiervoor werd afgetapt van de plaatselijke straatlantaarns). De DJ’s daar combineerden oude funk en jazz platen en mengden die met de nieuwste DJ trucs, scratchen en breakbeat.
De muzikale vernieuwingen vormden de hoeksteen voor het ontstaan en de ontwikkeling van hiphop muziek, waarin de radiorecorder een grote rol
speelde. Vanwege dit belang voor de stedelijke probleemwijken en de gemeenschappen die er woonden, werd de radiorecorder in de volksmond steeds vaker “gettoblaster” genoemd.
Basprestaties van de ghetto
blaster Behalve draagbaarheid en geweldig geluid was vooral één eigenschap van doorslaggevend belang voor de populariteit van de ghetto blaster: de bas. Het verlangen naar steeds krachtiger en luider lage tonen leidde tot de ontwikkeling van steeds grotere gettoblasters. Dit resulteerde in zulke grote en zware apparaten dat draagbaarheid nauwelijks gegarandeerd was. De toestellen met de krachtigste bassen hadden zelfs zware metalen frames nodig om de trillingen van de bassen te weerstaan.
Verval van de gettoblaster
In de jaren 1990 beleefde de gettoblaster een keerpunt in zijn geschiedenis. Voor het eerst daalden de verkoopcijfers en werd het toestel meer en meer een toestel voor liefhebbers en verzamelaars. Deze ontwikkeling was het gevolg van de uitvinding van kleinere draagbare apparaten, zoals de Walkman en later de Discman. Deze maakten de grote zware apparaten overbodig en zorgden ook voor de individualisering van het muziek luisteren, want muziek kon niet langer door velen luid worden beluisterd, maar alleen door enkelingen via een koptelefoon.
Ghettoblaster vandaag
Tegenwoordig beleeft de ghettoblaster een soort renaissance. Nadat alle gettoblaster modellen uit de jaren ’90 en ’00 een ingebouwde CD-speler hadden, leidde de voortschrijdende digitalisering tot verdere toepassingen. Met de komst van MP3’s en bijbehorende spelers begonnen mensen manieren te zoeken om ze luid af te spelen zodat iedereen ze kon horen. Zogenaamde cassette adapters (dummy cassettes die in het cassettevakje gestoken werden en via aux-in als zender tussen de MP3 speler en de gettoblaster verbonden werden) maakten het afspelen van MP3’s op de gettoblaster kinderspel.
Dit leidde tot de verdere ontwikkeling van gettoblasters, die steeds meer mogelijkheden boden om MP3’s af te spelen. Zo werden er gettoblasters ontwikkeld met USB of SD aansluitingen en werden de ingebouwde CD spelers “opgewaardeerd” tot MP3 CD’s. De nieuwste ontwikkeling zijn Bluetooth gettoblasters. Ze lijken op Bluetooth luidsprekers en maken het mogelijk smartphones, MP3 spelers of andere toestellen draadloos met de gettoblaster te verbinden. Bovendien is het mogelijk om via de gettoblaster telefoongesprekken te voeren (als een smartphone verbonden is).
De culturele betekenis van ghetto
blasters Ghetto blasters speelden een sleutelrol in de ontwikkeling van de hip hop cultuur. Ze waren een essentieel onderdeel van de eerste block parties waar hip hop pioniers als Kool DJ Herc, Grandmaster Flash en Africa Bambaataa voor het eerst hun DJ kunsten vertoonden en de eerste hip hop klanken creëerden. Daarom zijn er in de muziek veel verwijzingen naar en lofliederen op de boombox, ook van artiesten als LL Cool J of de Beastie Boys. De boombox is ook een iconisch apparaat in de film en maakte deel uit van menige legendarische scène. Wie kent niet de wereldberoemde scène uit de film “Teen Lover”, waarin John Cusack met de boombox voor het raam van zijn geliefde staat?
De gettoblaster is over het algemeen een heel belangrijk werktuig, vooral in de Afro-Amerikaanse cultuur. Je kunt je moeilijk film, muziek of ons leven voorstellen zonder de ghetto blaster.
Verder lezen: Bronnen en interessante links
[1] http://www.spiegel.de/einestages/historische-ghettoblaster-a-948273.html [2] https://www.computeruniverse.net/kaufberatung/248-30000835/radiorekorder-ghettoblaster.asp [3] http://www.focus.de/digital/handy/technik-da-droehnt-der-bass-die-boombox-erben_aid_811004.html [4] http://pocketcalculatorshow.com/boombox/ Beeldbron: pixabay.com / Heissenstein