Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Wat is een fotograaf zonder zijn statief? In veel situaties heeft op z’n minst een fotograaf met onscherpe foto’s. Wil je dit probleem vermijden en zoek je het perfecte fotostatief voor je individuele behoeften, maar weet je niet waar je naar moet zoeken? Dan ben je hier op de juiste plaats. In dit artikel willen we je uitleggen waar je op moet letten bij het kopen van een statief met onze fotostatief test 2023 om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken. We hebben fotostatieven uit verschillende categorieën op een rijtje gezet en de meest gangbare soorten vergeleken aan de hand van hun voor- en nadelen. Als je nog vragen hebt, beantwoorden we die graag in onze gids sectie.




Belangrijk om te weten

  • Het fotostatief helpt je scherpe en trillingsvrije foto’s te maken als je bij weinig licht je belichtingstijd moet vertragen.
  • In principe is er een statief voor elk doel. De belangrijkste soorten fotostatieven zijn statieven, monopods of mini-statieven. Elk statief verschilt in gewicht, materiaal en eigenschappen.
  • Aluminium statieven zijn het meest gangbaar, terwijl carbon statieven lichter maar duurder zijn.

Beste Fotostatief: Onze selectie

Victiv Fotostatief

Het doordachte ontwerp van de Victiv Fotostatief 2022 biedt verstelbare hoogtes van 52 cm tot 160 cm, met een extra mogelijkheid om door middel van een zwengel de hoogte te verhogen tot 185 cm. Speciaal ontwikkeld voor Europeanen en met ongeëvenaarde compatibiliteit, past dit statief bij alle camera’s (Canon/Canon EOS, Nikon, Sony, Olympus, Panasonic, spiegelreflexcamera), smartphone, iPhone, verrekijker, laser, spectieven, projector en webcam - ideaal voor livestreams of vlogs.

Smallrig Fotostatief

De 360deg metalen kogelkop, ontworpen met een 36mm diameter, zorgt voor soepele en nauwkeurige rotaties in elke hoek. Bevestig gewoon uw apparaat en draai de kogelkop om prachtige foto’s vast te leggen. De robuuste magnesium-aluminiumlegering biedt stabiliteit en kan een maximale belasting van 15 kg dragen. Dankzij de drie 1/4″ schroefdraadgaten aan de beugel kunt u extra magische armen, mobiele telefoons of monitoren bevestigen.

Rollei Fotostatief

De mogelijkheid om het statief te converteren naar een monopod (met een maximale hoogte van 1,83 m) maakt dit Rollei Fotostatief een praktische en veelzijdige keuze voor fotografen van elk niveau. In de doos vindt u alles wat u nodig heeft om aan de slag te gaan, inclusief het C5i statief, panoramabal, statiefhaak, inbussleutel, snelkoppelingsplaat en een statieftas. Profiteer nu van de mogelijkheden en de betrouwbaarheid die dit Rollei Fotostatief u biedt.

Artcise Fotostatief

Ontdek het nieuwe, verbeterde 3-in-1 ARTCISE ZF20-statief: een veelzijdige en betrouwbare oplossing voor al uw fotografiebehoeften. Dankzij het klassieke draagbare aluminium ontwerp heeft u nu meer functies tot uw beschikking, die zorgen voor een optimale gebruikshoogte en stabiliteit. Met het ZF20-statief kunt u genieten van de voordelen van een monopod, horizontaal statief en dubbel basisstatief, waardoor het uitstekend geschikt is voor diverse opnamesituaties en toepassingen.

Fotostatief: Koop- en Beoordelingscriteria

In het volgende deel leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen, zodat je het perfecte statief voor je kunt vinden. Je zult merken dat er geen goed of fout is. Elk criterium beantwoordt aan individuele wensen, eisen en behoeften. Wat telt is wat voor jou belangrijk is en voor welke doeleinden je statief gebruikt zal worden. Een lichtgewicht statief is bijvoorbeeld niet per se slechter, maar maakt het leven van reizigers wel gemakkelijker. Je draagt veel minder, en vooral, lichtere bagage. De belangrijkste criteria zijn:

Zodat je weet wat voor jou belangrijk is bij het kopen, leggen we nu de criteria in detail uit.

Gewicht

Laten we beginnen met het gewicht. Gewicht is een van de belangrijkste criteria om te overwegen. Je moet je afvragen wanneer je je fotostatief wilt gebruiken. Ben je veel onderweg, op reis? Of zal hij vooral thuis gebruikt worden, misschien zelfs in je eigen fotostudio. Als je deze vraag voor jezelf beantwoord hebt, is het waarschijnlijk al duidelijk.

Een licht statief voor de reislustigen onder ons en een zwaar statief voor gebruik op locatie.

Als je een van degenen bent die veel reizen, weet je dat extra bagage beter vermeden kan worden. Om deze eenvoudige reden wenden reisfotografen zich steeds vaker tot lichtgewicht statieven. Door het lage gewicht kan de stabiliteit er een beetje onder lijden. Toch weegt de vreugde van een rugvriendelijk bagagestuk vaak op tegen de nadelen.

Als je echter de neiging hebt je statief op steeds dezelfde plaatsen te gebruiken en je dus niet om het gewicht bekommert, kun je natuurlijk ook een zwaar statief kopen. Voordeel hier: Het fotostatief scoort met stabiliteit. Een licht statief weegt 200-400 gram, terwijl een zwaar statief tot 5 kilo kan wegen. Als je niet kunt beslissen, raden we je aan te beginnen met een gemiddeld gewicht van 1,4 - 2,7 kilo. Dit geeft je een goede stabiliteit en gewicht. Na verloop van tijd zul je echter merken wat beter bij je past.

Grootte / hoogte

Laten we verder gaan met de afmetingen en hoogte van het fotostatief. Hoe hoog moet je statief zijn? Als regel wordt gezegd dat je gemakkelijk door de zoeker kunt kijken zonder dat de middenkolom uitgetrokken is. Het is onaangenaam als je rug na een tijdje pijn doet omdat je zo veel moet buigen. Fotografie moet natuurlijk leuk zijn.

Trek daarom 10-15 cm van je lengte af. Bijvoorbeeld, als je 170 cm lang bent, is het perfecte statief 145 cm hoog. Het is ook ideaal om het statief van tevoren uit te proberen en te zien of de maat past.

Net als bij het gewicht spelen ook persoonlijke eisen een rol bij de hoogte van de driepoot. In principe kan je fotostatief nooit te hoog staan. Voor bepaalde situaties is een bepaalde hoogte nodig, bijvoorbeeld als je foto’s over een reling wilt maken. Voor macrofotografie wordt vaak de voorkeur gegeven aan een lage stand. Het mooie is dat je elk statief tot een bepaalde hoogte kunt instellen met behulp van de klempoten en de middenzuil. Merk echter op dat stabiliteit hier weer een rol speelt.

De klemmende poten ondersteunen en stabiliseren elkaar, maar het wordt kritiek als de middenkolom wordt uitgeschoven. De camera wordt alleen door deze ene kolom ondersteund. In winderige omstandigheden of als de camera wordt losgelaten, kan deze constructie snel gaan wiebelen. Daarom: Strek eerst de spanpoten uit en zorg dan pas voor de middenkolom. Verleng de middenkolom nooit tot aan de aanslag, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Zo voorkom je dat je foto’s gaan trillen.

Draagvermogen

Laten we nu eens kijken naar het draagvermogen van je fotostatief. Alle statieven hebben een maximaal draagvermogen. Je moet deze capaciteit nooit overschrijden met je foto-uitrusting. Als je je niet aan deze waarde houdt, kan je beeld tijdens de belichtingstijd lager uitvallen. Het resultaat: je foto is onscherp. Bovendien kan het fotostatief beschadigd raken als je er te veel gewicht op zet. Een ander aspect dat meetelt voor de belastbaarheid is de keuze van de lenzen.

Houd als vuistregel rekening met het volgende:

Telefoto-objectieven vereisen een stabieler statief dan groothoekobjectieven.

Telelenzen zijn erg zwaar en hebben een lange brandpuntsafstand. Daarom hebben ze een statief nodig met een hoger draagvermogen en stabiliteit. Kleine duwtjes op de lens of een windvlaag kunnen je foto hier ook onscherp maken.

Er zijn speciale fotostatieven voor telelenzen. Als je echter met een gewone of groothoeklens werkt, kun je gewone statieven gebruiken. Je camera moet echter nog wel een zeker gewicht hebben, anders is hij te licht en is er weinig stabiliteit.

Vakmanschap en materiaal

Laten we nu eens kijken welke rol de vakmanschap en het materiaal voor jou spelen bij het kopen. Fotostatieven zijn gemaakt van drie verschillende materialen: Zowel aluminium, koolstof als hout. Er worden verschillende materialen gebruikt omdat elk een ander doel dient. In principe verschillen de materialen in trilgedrag en gewicht.

Aluminium statieven zijn de goedkoopste versies, maar ze zijn ook gevoeliger voor trillingen. Niettemin zijn ze licht, ondanks hun lage prijs. De prijs-prestatie verhouding klopt in dit geval.

Vergeleken met aluminium statieven zijn carbon statieven zeer stabiel en veel lichter. Natuurlijk kost kwaliteit. De prijs is daarom veel hoger dan voor aluminium statieven. Houten statieven worden zelden of nooit meer gebruikt vanwege hun zware gewicht. Daarom zul je je zeker de vraag stellen: Aluminium of koolstof? Zoals hierboven beschreven zoeken reisfotografen zo weinig mogelijk gewicht. Met een carbon statief kan het gewicht met 20-30% verminderd worden in vergelijking met een aluminium statief.

Uitrusting

Tenslotte komen we aan het criterium van de uitrusting. Hier moet je weten dat niet elk statief dezelfde eigenschappen heeft. Als je concessies doet op het gebied van uitrusting, betaal je minder. Je moet echter nadenken over wat je nodig hebt en wat belangrijk voor je is. Hierna leggen we uit wat bij een goede statiefuitrusting hoort.

  1. Geïntegreerde waterpas: statieven met een netjes afgewerkte draaischijf en een geïntegreerde waterpas kunnen wonderen doen. Natuurlijk kunnen oneven foto’s ook stilistisch zijn, maar in sommige gevallen wil je toch een rechte foto maken. Daarom horen geïntegreerde waterpassen bij een verstandige opstelling.
  2. Haak aan de onderkant van de middenkolom: Een haak aan de onderkant van de middenkolom wordt ook voordelig gevonden. Als je het statief extra wilt stabiliseren, kun je er een gewicht aan hangen. Bijvoorbeeld je fotorugzak of iets anders zwaars.
  3. Spikes: Als je veel in de natuur fotografeert en je vaak op gladde ondergrond bevindt, kunnen zogenaamde spikes op de statiefpoten helpen.

Fotostatieven: veel gestelde vragen en antwoorden

Nu zullen we alle belangrijke vragen over fotostatieven beantwoorden. Na dit gelezen te hebben ben je vertrouwd met de basisaspecten van een statief en weet je wat belangrijk is als je er zelf een wilt kopen.

Wat is een fotostatief en wanneer is het nodig?

Het belangrijkste doel van een statief is je camera te stabiliseren en onscherpe foto’s te voorkomen als je een lange belichtingstijd gebruikt. Zoals je weet is een lange belichtingstijd nodig als er heel weinig licht is. De opname wordt helderder, maar is ook vatbaarder voor wazige en bewogen foto’s, omdat elke beweging, hoe klein ook, door de lange belichtingstijd door de camera opgemerkt wordt. Dit is iets wat je wilt tegengaan.

fotostativ-test

Fotostatieven maken het mogelijk om ook in situaties met weinig licht een scherpe foto te maken. (Image source: Frame Harirak / unsplash)

Dit kun je doen door je ISO waarde te verhogen. Je belichtingstijd kan dan weer korter zijn, omdat de opname helderder wordt met een hogere ISO. Maar, afhankelijk van de grootte van je sensor, treedt boven een bepaalde ISO waarde zogenaamde beeldruis op. De beelden zijn dan erg onduidelijk en “korrelig”. Je wilt deze ruis zo veel mogelijk vermijden en zorg er daarom voor dat de ISO zo laag mogelijk is. Om je opname in een donkere omgeving toch helder te laten zijn, moet je de belichtingstijd weer vertragen. Met een lange belichtingstijd krijg je geen scherpe en trillingsvrije foto’s door gewoon uit de hand te fotograferen. Daarom heb je je fotostatief nodig om je te helpen. Je camera is vrij van beweging en kan in alle rust zijn foto nemen. Het resultaat: een helder, trillingsvrij beeld in een omgeving zonder veel licht.

Welke soorten fotostatieven zijn

er? Er zijn verschillende soorten en modellen van elk product. Hetzelfde geldt voor ons fotostatief. We hebben een tabel samengesteld van alle gangbare soorten statieven met hun voordelen en nadelen.
Type Voordelen Nadelen
Monopod Licht van gewicht, Gemakkelijk mee te nemen, Gemakkelijk in gebruik Kan niet opgezet worden, Foto’s vervagen sneller
Mini statief Licht van gewicht, Kan ook als handstatief gebruikt worden, Snel in gebruik Gering draagvermogen, Weinig mogelijkheden
Klemstatief / Gorillapod Wordt bevestigd aan ongelijke voorwerpen, Flexibel Moeilijk om een horizontale foto te maken
Mobiel telefoon statief Lichtgewicht, Compact, Gemakkelijk te gebruiken, Gemakkelijk te vervoeren Onstabiel
Steadycam Schokvrij filmen, Opnamen zien er natuurlijk en authentiek uit Erg zwaar, Niet erg goedkoop, Niet gemakkelijk te gebruiken
Gimbal Mechaniek vermindert schokkerige bewegingen bij het filmen, Gemakkelijker dan Steadycam, Gemakkelijk te gebruiken Bewegingen zien er mechanisch en onnatuurlijk uit, Duurder dan een Steadycam

Zoals je ziet, zijn er veel verschillende soorten statieven. Welk statief voor jou geschikt is, hangt af van het gebruiksgebied. Monopods worden vaak gebruikt bij videografie en sportfotografie. Steadycams en gimbals worden vooral gebruikt bij videografie, terwijl mini-statieven populair zijn voor op reis.

Wat zijn de alternatieven voor een fotostatief?

Je hebt je statief niet altijd bij de hand. Als je toch foto’s met een lange belichtingstijd wilt maken, kun je de volgende alternatieven proberen.

fotostativ-test

Als je op dit moment geen statief bij de hand hebt, kun je je camera ook op voorwerpen zoals een tafel zetten. (Image source: Debby Hudson / unsplash)

In de volgende tabel hebben we alternatieven opgesomd die je kunt gebruiken als je je statief niet bij je hebt.

Alternatief Beschrijving
De camera op een ander oppervlak plaatsen De camera op lenzen zoals een muur of tafel plaatsen helpt om de camera te stabiliseren. Omdat deze voorwerpen meestal niet helemaal stabiel zijn, zijn de opnamen soms toch wazig of trillerig.
Zandzak / zitzak Zandzakken of zitzakken passen zich zowel aan de ondergrond als aan de camera aan en dempen klitten bij het loslaten van de sluiter
Leunen Leunen tegen een deur, muur of iets dergelijks helpt om de camera stil te houden en zo cameratrilling te verminderen

Er zijn eigenlijk een paar trucjes die je kunt gebruiken als je op het moment zelf geen statief bij de hand hebt. In sommige situaties is het echter essentieel om later volledig trillingsvrije opnamen te hebben.

Conclusie

Je kunt je fotografie en videografie moeilijk voorstellen zonder het fotostatief. Het wordt vooral gebruikt voor stabilisatie en om te voorkomen dat je foto’s onscherp worden bij lange belichtingen. Lichte statieven zijn vooral geschikt voor op reis, terwijl zwaardere statieven vooral in fotostudio’s worden gebruikt. Er zijn fotostatieven van zowel aluminium als carbon. Het laatste is duurder, maar ze zijn minder gevoelig voor trillingen en vooral lichter dan statieven van aluminium. Je moet je ook bewust zijn van de verschillende soorten statieven. Statieven worden alleen gebruikt voor fotografie, terwijl monopods ook voor videografie gebruikt worden. Welk statief je kiest hangt uiteindelijk af van je behoeften. Maar we zijn er zeker van dat je dankzij dit artikel goed voorbereid bent en de juiste beslissing zult nemen. Afbeelding: 123rf.com/ 108314025

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies