Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

41Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

139Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle platte beeldschermen die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste flatscreen voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een flatscreen wilt kopen.




Belangrijk om te weten

  • Platte beeldschermen zijn monitoren met een kleine dimensie in de diepte, die ze te danken hebben aan hun vloeibare kristalschermen (LCD) of plasma-ionen.
  • Platte beeldschermen verschenen eerst in kantoren in de vorm van computermonitoren en later in huiselijke woonkamers als televisies.
  • Flat-screen TV’s zijn gemakkelijk aan muren en plafonds te bevestigen. Hier spelen de juiste uitrusting en de conditie van de muur een belangrijke rol in het montageproces

Beste Flatscreen: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een flatscreen koopt

Wat is een flatscreen?

Een flat-panel display (FPD) is, zoals de naam al zegt, een extra plat scherm, d.w.z. een monitor met een geringe diepte. De Engelse term is flat screen. Deze term wordt meestal gebruikt voor computer- en televisieschermen. Door hun geringe diepte zijn ze vele malen plaatsbesparender dan CRT schermen.

Hoe werkt een flatscreen?

De platte beeldschermen danken hun slankheid aan hun speciale technologie. Net als alle andere beeldschermen bestaan platte beeldschermen uit pixels. Het bijzondere van platte beeldschermen zijn de vloeibare kristallen, die in een dunne laag op het raster van het hele scherm liggen. Bijna alle platte beeldschermen zijn gebaseerd op LCD technologie. LCD schermen werken ook met vloeibare kristallen, die, als ze uitgelijnd zijn, onder bepaalde hoeken licht doorlaten. De beeldschermen hebben ook sub-pixels in de vorm van LCD cellen. Elke pixel bestaat uit drie LCD cellen die corresponderen met de kleuren rood, groen en blauw. De afzonderlijke moleculen veranderen niet van positie bij verschillende spanningen en kunnen doorzichtig worden, zodat alle mogelijke kleuren door elkaar gemengd kunnen worden.

Additieve kleurmenging levert zo alle mogelijke kleuren op. De vloeibare kristallen van de LCD technologie produceren echter zelf geen licht, en daarom is een achtergrondverlichting nodig. Flatscreens zijn niet alleen plaatsbesparend maar ook prestigieus. (Image source: StockSnap / pexels.com) Het is belangrijk te weten dat elke LED TV ook een LCD TV is, d.w.z. dat hij met vloeibare kristallen werkt.

Toch zijn het verschillende technologieën met voor- en nadelen. Verschillen tussen de twee en andere soorten schermen worden besproken in het beslissingsgedeelte van dit artikel. In de meeste moderne toestellen bevat elke LCD cel nog steeds een dunne-filmtransistor (TFT), die de nodige spanning levert door elke pixel afzonderlijk van stroom te voorzien. Zo wordt storing door defecte pixels tot een minimum beperkt. Plasmaschermen zijn een andere manier om dunne monitoren te verkrijgen. Hier wordt licht opgewekt door lichtgevende materialen. Plasma wordt vooral gebruikt voor grote televisieschermen.

Vloeibare kristallen zijn de bepalende technische factoren die LCD platte schermen onderscheiden en de geringe diepte van het scherm mogelijk maken.

Waarvoor worden flatscreens gebruikt?

Platte beeldschermen werden voor het eerst gebruikt in laptops. Ze blijven dienen als een ruimtebesparend alternatief voor CRT monitoren voor computers en televisies. Ze veroverden echter maar langzaam de televisiemarkt, nadat ze aanvankelijk de plaats hadden ingenomen van ruimteverslindende CRT-schermen van bureaus, computerwerkplekken en kantoren. Maar sindsdien zijn flatscreens onmisbaar geworden, zowel in het dagelijkse kantoorleven als in het privé-gebruik. Tegenwoordig zijn flatscreens vooral te vinden in de volgende ruimtes:

TV in de woonkamer

Een flatscreen in de woonkamer schept ruimte voor een grote relaxfauteuil om van de home cinema ervaring te genieten. Flatscreens kunnen aan muren en plafonds bevestigd worden. Een flatscreen in de woonkamer schept ruimte voor een groot liggend landschap om van de home cinema ervaring te genieten. Flatscreens kunnen aan muren en plafonds bevestigd worden.

Werkscherm in het kantoor

Vooral in ruimten met veel beeldschermen vallen platte schermen op omdat ze weinig ruimte en stroom verbruiken en weinig warmte produceren. Zo verwarmen ze de kamers niet en leveren ze energiebesparing op. De kosten voor airconditioning in kantoren worden verlaagd. Verder valt hun futuristische, representatieve uiterlijk op, dat symbool staat voor vooruitgang.

Monitor voor computerspelletjes en spelconsoles

Vooral voor gamers die verschillende schermen naast elkaar opstellen, was de aanschaf van platte schermen al vroeg de moeite waard. Lange tijd werd de lage responstijd als een nadeel gezien, maar veel toestellen kunnen ook gebruikt worden voor snelle 3D spellen. Flatscreens kunnen gemakkelijk aan de muur bevestigd worden. (Foto bron: diegodiezperez123 / pixabay.com) Op alle gebieden valt het platte scherm op door zijn combinatie van kleine afmetingen en gesofisticeerde technologie, en door zijn aantrekkelijke, moderne vormgeving.

Plat scherm vs. buizenscherm: Wat zijn de verschillen?

Over het algemeen vertegenwoordigen platte beeldschermen de nieuwere technologie in vergelijking met CRT beeldschermen. Van buiten gezien zijn ze indrukwekkend door hun geringe afmetingen in de diepte en hun lichtheid. Ze nemen ongeveer een derde tot een kwart van de vloerruimte in van CRT monitoren met dezelfde beelddiagonaal. Bovendien hebben ze een groter zichtbaar schermoppervlak dan CRT schermen van dezelfde diameter. Veel modellen kunnen gemakkelijk aan de muur bevestigd worden, zodat ze geen vloerruimte in de kamer innemen, en hun moderne uiterlijk maakt ze goed geschikt voor een werkkamer of woonkamer.

Flatscreens nemen drie tot vier keer minder plaats in dan CRT monitoren van dezelfde schermgrootte.

Flatscreens zijn flikkervrij en overtuigen met een hogere beeldkwaliteit. Er is geen vervorming, zelfs niet aan de randen en in de hoeken. Terwijl CRT schermen elektromagnetische velden opwekken, zijn platte schermen ongevoelig voor dit soort storingsbronnen. De afwezigheid van elektrische velden garandeert verder dat platte beeldschermen emissievrij zijn en hun gebruikers niet schaden. Acht tot tien CRT schermen hebben een warmteontwikkeling van een ingeschakelde kookplaat. De warmte die door platte beeldschermen wordt opgewekt is veel geringer, wat vooral in de zomer merkbaar is. Bovendien leveren de apparaten een directe energiebesparing op, omdat ze vaak maar 20 tot 40 watt elektriciteit per dag nodig hebben.

Flatscreens zijn energiebesparend en produceren nauwelijks warmte. Dit maakt ze ideaal voor energiebespaarders.

Een negatief aspect van platte beeldschermen is echter de beperkte kijkhoek. Als het beeld niet van voren bekeken wordt, kan het zicht sneller beperkt worden. Dit probleem is echter al opgelost in moderne apparaten. In de beginjaren kwam ook de kleurweergave van de CRT modellen dichter bij de werkelijkheid. Een ander negatief aspect is de gegeven resolutie. Platte beeldschermen zijn meestal gebouwd voor één resolutie door het aantal transistors en pixels. Andere resoluties kunnen hier een probleem vormen. Een ander nadeel is de tragere responstijd in vergelijking met CRT schermen. Als beelden en contrasten snel veranderen, kan het beeldscherm trillen. Beeldbuizen hebben daar vaak minder dan 5 milliseconden voor nodig, terwijl platte beeldschermen beginnen in het gebied van 15 milliseconden. Terwijl er in het geval van de technische nadelen een voortdurende vooruitgang is, waardoor nadelen worden weggewerkt. Flatscreens zijn bijzonder geschikt om energie, kosten en ruimte te besparen. Buizenmodellen, bovendien, zijn tegenwoordig nauwelijks nog op de markt te vinden.

Flatscreen vs. beamer: Wat zijn de voor- en nadelen?

Het beeld van een beamer kan aan de muur bevestigd worden, net als de meeste platte schermen. De beamer staat als geen ander toestel voor bioscoopsfeer. Met een scherm en een beamer kunnen groot-formaat filmervaringen op de muur getoverd worden - detailgetrouw, contrastrijk en haarscherp. Er moet tenslotte een reden zijn waarom bioscopen nog steeds op beamers rekenen! Met een projector is het mogelijk om met betrekkelijk eenvoudige middelen een beeld van bioscoopkwaliteit te produceren. Een nadeel van beamers is hun bioscoopkwaliteit, want ze werken alleen het beste in een verduisterde kamer. Ook het zwartniveau heeft tot op zekere hoogte zijn zwakke punten.

Op welke hoogte moet ik mijn flatscreen plaatsen?

Een standaard regel zegt dat een flatscreen ongeveer 50 tot 60 centimeter boven de vloer geplaatst moet worden. Een andere regel zegt dat de onderrand van het scherm op ooghoogte geplaatst moet worden, wat overeenkomt met 1 meter tot 1.50 meter als ideale kijkhoek. Een flat-screen TV moet altijd rechtop gedragen worden. Als de flatscreen TV liggend gedragen wordt, bestaat het gevaar dat het moederglas breekt.

Dit komt doordat het zwaartepunt op het midden van het beeld drukt als de TV ligt. Als de TV rechtop gedragen wordt, is het risico veel kleiner. (Bron: digitalfernsehen.de) Anderen zeggen dat het midden van de foto op ooghoogte moet zijn. Als de afstand tot de TV groter is dan 2 meter, kan het scherm hoger geplaatst worden. Als je het niet zeker weet, kun je ook het bijgeleverde karton of een stuk karton van dezelfde afmetingen gebruiken en het op verschillende plaatsen tegen de muur houden of vastplakken om de juiste hoogte te bepalen.

Digital FersehenTV Experte

Hoe verder weg van het flatscreen, hoe hoger het geplaatst kan worden.

Op welke afstand moet ik mijn flatscreen monteren?

De ideale afstand tot het scherm varieert naargelang de omstandigheden. De diagonaal van het scherm speelt een beslissende rol. Als regel moet de afstand driemaal de diagonaal van het scherm zijn. Voor een 42 inch TV zou een afstand van 3 meter ideaal zijn; voor een 46 inch TV zou 3,50 meter ideaal zijn voor een scherp en gedetailleerd beeld.

De afstand van de flatscreen moet driemaal de diagonaal van het beeld zijn om de beste kijkervaring te krijgen.

Hoe kan ik mijn specialistisch scherm vervoeren? Flatscreens zijn bijzonder licht, dus ze vervoeren is geen inspannende aangelegenheid. Wel moet erop gelet worden dat de flat screen correct vervoerd wordt, zodat hij niet beschadigd wordt nog voor hij opgesteld is. Transportinstructies staan vaak op de originele verpakking afgedrukt. Het is van essentieel belang deze aanwijzingen op te volgen. Als er een bordje staat met pijlen die verticaal naar boven wijzen, betekent dit dat de doos alleen staand vervoerd mag worden. Hoe groter en platter een scherm is, hoe nadeliger de gevolgen van het liggend vervoeren ervan voor het scherm kunnen zijn. In dit geval kunnen ze eenvoudig breken bij een stootje tijdens vervoer per auto. Daarom moet een plat scherm altijd rechtop vervoerd worden en goed verpakt zijn.

Hoe groter en platter een scherm is, hoe negatiever de gevolgen van het liggend vervoeren ervan kunnen zijn. Daarom moet een plat scherm altijd rechtopstaand en stevig verpakt vervoerd worden.

Hoe kan ik mijn flatscreen aan de muur bevestigen?

Hoewel platte beeldschermen over het algemeen ontworpen zijn om aan de muur bevestigd te worden, moet bij de montage het juiste materiaal gebruikt worden, zodat het gewicht van het scherm ondersteund kan worden. Bij de montage moet nauwkeurig voorbereid worden, want als een TV eenmaal gemonteerd is, kan hij niet meer zonder moeite in een andere stand gezet worden.

Vooral bij grotere sets moet er goed op gelet worden dat de stabiliteit voldoende is. Schroeven en pluggen moeten aangepast zijn aan de respectieve belasting, zodat het scherm op de muur blijft zitten. Er moet ook rekening gehouden worden met de aard van de wand waaraan het scherm bevestigd wordt. Zo zijn er speciale muurpluggen nodig voor montage op een wand van sheetrock, die niet gebruikt kunnen worden op een betonnen of houten muur.

Televisiemodellen hebben ook verschillende montagemogelijkheden. Volgens de VESA standaard (Video Electronics Standards Association) heeft elk TV-toestel vier schroefgaten, maar deze hebben een verschillende tussenruimte, afhankelijk van het type toestel. Het is aan te bevelen een waterpas te gebruiken. Er zijn ook muurbeugels en wandbevestigingen voor wandmontage. Deze zijn ontworpen voor verschillende maten en gewichtsklassen. Sommige zijn naar rechts en links draaibaar, ingeklapt, gekanteld en in hoogte verstelbaar. Er zijn ook gemotoriseerde modellen die zich automatisch in alle richtingen uitlijnen.

De goedkoopste en eenvoudigste variant is echter de starre wandbevestiging; alle andere modellen vereisen uiterste zorgvuldigheid en precisie bij de installatie. Plasma flatscreens kunnen de bioscoop thuis brengen. (Afbeelding bron: StockSnap / pixabay.com) De flatscreen kan direct aan de muur bevestigd worden of erin geïntegreerd worden. Bedenk wel dat de TV warmte produceert. Om stroom- en antennekabels te verbergen, maar ook andere kabels naar DVD-spelers, spelconsoles en andere apparatuur, is een kabelgoot een goed idee.

Hoe kan ik mijn flatscreen aan het plafond bevestigen?

Flatscreens kunnen ook aan het plafond gehangen worden. In dit geval moet eerst rekening gehouden worden met dezelfde principes als voor montage aan de wand: Wat is de aard van de muur? Wat is het gewicht van het scherm? Welke montagemogelijkheden zijn er voor het gewenste televisietoestel? De flatscreen kan dan met een plafondbevestiging gemonteerd worden. Ook hier zijn er o.a. opvouwbare en draaibare modellen.

Besluit: Welke types flatscreen zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vier verschillende soorten platte beeldschermen

  • Plasma flatscreen
  • LCD plat scherm
  • LED flatscreen
  • OLED plat scherm

Flatscreens zijn uitgerust met verschillende weergavetechnologieën. Welke voor jou de juiste is hangt af van je eigen voorkeuren en het toepassingsgebied van je toestel. Momenteel zijn er platte beeldschermen verkrijgbaar die gebruik maken van plasma, vloeibaar kristal (LCD), lichtgevende diodes (LED) en organische lichtgevende diodes (OLED). De voor- en nadelen van elke technologie worden hieronder opgesomd.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een plasma flatscreen?

In plasmaschermen zijn de pixels opgebouwd uit cellen die met gas gevuld zijn, en die dan ontstoken worden als het juiste beeldsignaal ontvangen wordt. Zo zenden de plasma punten zelf licht uit. Dit leidt tot een hoog stroomverbruik. Bovendien zijn de aanschafkosten voor een plasmascherm vaak hoger dan voor een vergelijkbaar LCD of LED toestel. Maar vanaf het vier-cijferige bereik worden de voordelen van plasmasets duidelijk. Plasmaschermen zijn vooral aan te bevelen in verduisterde kamers.

Het beeld van plasma modellen lijkt op de ervaring in de bioscoop, en dat is de reden waarom filmliefhebbers graag plasma technologie gebruiken.

Voordelen
  • Beeldkwaliteit en formaat als in de bioscoop
  • Snelle responstijd
  • Aanbevolen voor filmfans en gamers
Nadelen
  • Kamer moet verduisterd zijn
  • Duurder dan andere alternatieven
  • Hoog stroomverbruik

Hoger stroomverbruik wordt hier geaccepteerd.

Het maximale beeldcontrast is hoger, zwart kan echt worden weergegeven. De kleuren komen dichter bij de werkelijkheid. Plasmaschermen vind je dan ook vooral in de sector van de TV-toestellen, omdat de plasmatechnologie grotere beelddiagonalen mogelijk maakt. Door hun snelle responstijd kunnen plasmasets punten scoren bij gamers in vergelijking met andere platte beeldschermen. Deze zijn in het nanoseconden bereik. Plasma TV’s worden als duurzamer beschouwd, maar de plasmacellen kunnen veranderen bij langdurig gebruik.

Bijvoorbeeld, het contrast neemt af. Bij het begin van het gebruik moet de TV langzaam acclimatiseren, zodat er geen beelden inbranden. In de eerste honderd uur mogen alleen compatibele beelden worden afgespeeld, d.w.z. geen kanaallogo’s of statusberichten van consoles. Veel problemen in dit verband zijn echter al opgelost.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een LCD flat screen?

Liquid Crystal Display Vloeibare kristallen produceren zelf geen licht, maar laten gepolariseerd licht niet door. Vloeibaar-kristal displays, of kortweg LCD’s, hebben achtergrondverlichting nodig. Hier wordt vaak LED technologie gebruikt. Een conventioneel LCD heeft een vlakke achtergrondverlichting van fluorescentiebuizen. Omdat er verschillende lagen nodig zijn als kleurenfilters, zijn extreem dunne monitoren niet mogelijk met de LCD technologie. LCD is echter geschikt voor kleinere TV’s onze 40 inch. Bovendien werken LCD-toestellen ook goed in heldere omgevingen.

Voordelen
  • Werkt in heldere omgevingen
  • Geschikt voor kleine TV’s van minder dan 40 inch
  • Scherp, digitaal ogend beeld
  • Laag stroomverbruik
Nadelen
  • Langzamere responstijd
  • Problemen met contrastweergave
  • Meerdere lagen verhinderen extreem dunne schermen

Terwijl kleuren en scherpte opvallen, is contrast een minpuntje. Door de constante belichting van goedkope modellen wordt zwart niet in volle verzadiging weergegeven. Sommige fabrikanten hebben er echter voor gezorgd delen van de achtergrondverlichting uit te schakelen om een rijk zwart weer te geven. Het beeld op LCD monitoren is scherper en echt meer digitaal. LCD schermen zijn in het nadeel als het op responstijd aankomt, want er kunnen meetbare en soms zelfs zichtbare vertragingen optreden in de beeldopbouw. De LCD’s van vandaag kunnen echter zelfs geschikt zijn voor consolegames. Een TV met LCD technologie kopen is goedkoper dan een vergelijkbaar plasma toestel. Vooral goedkope modellen flatscreen TV’s vertrouwen vandaag nog op LCD. Bovendien kan geld bespaard worden op het elektriciteitsverbruik.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een LED flatscreen?

Light Emitting Diodes (LEDs) zetten elektriciteit om in licht. LED’s worden meestal gebruikt als achtergrondverlichting voor LCD’s. Ze worden echter ook gebruikt in digitale signalisatie toepassingen, zoals videowanden in stadions, omdat hoge resolutie hier niet nodig is.

  • Voordelen
    • Lange levensduur
    • Uiterst vlakke vormgeving
    • Laag energieverbruik
    • Weinig vervuilende stoffen
    Nadelen

    Lage resolutie

  • Duurder dan LCD’s
  • Ongelijkmatige verlichting, b.v. in randapparatuur

Vergeleken met LCD-schermen wordt het LED-alternatief gekenmerkt door een vlakkere vormgeving, een lager energieverbruik en een langere levensduur. De lagere energiekosten ontstaan doordat bijna alle energie direct in licht wordt omgezet. LED’s gaan tot 10.000 uur mee en zijn weinig vervuilend. Ze zijn echter ook duurder dan LCD modellen. Als afzonderlijke zones verduisterd kunnen worden, concurreren de toestellen ook met plasmaschermen in termen van contrastomvang en zwartniveau. Bij randapparaten kan er echter ongelijkmatige verlichting van het apparaat zijn.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een OLED flatscreen?

Organische lichtgevende diodes, OLED’s, of organic light-emitting diodes produceren direct een gekleurd beeld, vergelijkbaar met LEDs. Ondanks de gelijkenis in naam zijn ze echter van een heel ander materiaal gemaakt dan LEDs, namelijk op basis van koolstof.

Voordelen
  • Nieuwste technologie die voortdurend verder ontwikkeld wordt
  • Flexibel inzetbaar
  • Extra dun
  • Hoog contrast en resolutie
  • Laag stroomverbruik
Nadelen
  • Gevoelig voor invloeden van buitenaf
  • Weinig stabiel
  • Weinig duurzaam
  • Duur

Platte beeldschermen met OLED technologie kunnen in allerlei vormen en in zeer grote dunheid vervaardigd, gespoten en bedrukt worden.

Dit, omdat ze maar uit één laag bestaan. Ze lossen op in water of in oplosmiddelen. Er zijn al displays die opgerold kunnen worden en daardoor veelzijdig zijn. Deze zijn nu nog duur en vergen verder onderzoek. OLED schermen zijn nu nog gevoelig voor vocht- en temperatuurwisselingen en hebben een geringere duurzaamheid. Een stilstaand beeld kan blijvende schaduwen achterlaten. Ze lenen zich voor hoge pixeldichtheid en dus hoge resoluties. OLED beeldschermen hebben een hoger contrast dan LCD beeldschermen. Afzonderlijke pixels kunnen aan en uit gezet worden. OLED technologie verbruikt nog minder stroom dan LCD’s.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om een flatscreen te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om flatscreens te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en doeltreffend apparaat te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria

  • Schermtype
  • Schermresolutie
  • Schermgrootte
  • Verversingssnelheid
  • Energie-efficiëntieklasse
  • Verbindingen

In het volgende lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zinvol is een toestel met deze functie te kopen of niet.

Schermtype

Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen de schermtypen plasma en LCD, en tussen de soorten verlichting LED en OLED, die voor LCD toestellen vereist is.

Schermresolutie

Platte schermen hebben ook verschillende resoluties. Deze kunnen verdeeld worden in:

  • HD Ready / Half HD: “High Definition Television” of “hoge definitie” met 1280 × 720 pixels
  • Full HD: “Full High Definition Television” of “volledige hoge definitie” met 1920 × 1080 pixels
  • Ultra HD / 4K: “Ultra High Definition Television” of “ultra hoge definitie” met 3840 × 2160 pixels

Schermgrootte

Schermgrootte speelt voor veel kopers een belangrijke rol. Vaak is het credo, hoe groter hoe beter. De schermgrootte moet echter aangepast worden aan de respectieve omstandigheden. Je kunt de beschikbare ruimte het beste van tevoren opmeten. De schermgrootte moet passen bij de beschikbare kamergrootte en de afstand die de gebruiker tot het toestel zal hebben. Voor platte TV’s is, zoals reeds beschreven, de vuistregel dat 3 tot 5 maal de beeldschermdiagonaal de optimale afstand is.

Framesnelheid

De framesnelheid verwijst naar het aantal afzonderlijke beelden per seconde dat naar een TV-scherm wordt geschreven. Indien mogelijk moet dit hoger zijn dan 50 hertz. De meeste platte beeldschermen overschrijden deze waarde echter gemakkelijk.

Wist je dat er meer vermogen nodig is voor een helderder beeld dan voor een donkerder beeld? De plasmakamers worden voor heldere beelden met een hoge frequentie afgevuurd, wat meer vermogen vergt dan voor donkere beelden. Daar vindt de ontlading plaats op een lager niveau.

Energie-efficiëntieklasse

De energie-efficiëntieklasse is een energielabel dat sinds 2011 op televisies in de Europese ruimte moet worden aangebracht. Er zijn veel platte beeldschermen die de hoogste energie-efficiëntieklasse, a+++, hebben.

Aansluitingen

De aansluitingen verschillen naargelang het model. Sommige flatscreens hebben een antenne-aansluiting en veel hebben een HDMI-aansluiting. In de meeste gevallen is er een component-ingang voor DVD-spelers en spelconsoles, en een netwerkaansluiting (LAN) om het scherm met het Internet te verbinden. De Scart aansluiting wordt maar zelden gebruikt. Films kunnen vaak ook via een USB verbinding worden opgenomen.

Wetenswaardigheden over platte beeldschermen

Hoe lang bestaan platte beeldschermen al?

Met de term flatscreen wordt tegenwoordig het hele toestel bedoeld. In de jaren ’80 en ’90 verwees de naam alleen naar de platte voorkant van beeldbuizen, wat niet meer te vergelijken is met moderne toestellen. De vraag is dus ook wat als een plat scherm wordt beschouwd. De technologie van platte beeldschermen werd al in de jaren ’60 en ’70 ontdekt. In 1996, tijdens CeBIT Home in Hannover, kondigde Philips ’s werelds eerste televisiemodel aan dat “als een schilderij aan de muur kon worden gehangen”. De Philips 42PW9982 was vanaf 1997 te koop. Rond de millenniumwisseling veroverden platte beeldschermen geleidelijk de markt.

Wie vond het platte scherm uit?

De platte beeldschermen bestaan uit vele afzonderlijke uitvindingen en de uitvinder heeft daarom geen naam. De Zwitser Martin Schadt wordt beschouwd als de uitvinder van de LCD technologie. LCD gebruikt vloeibare kristallen voor extra platte schermen. De natuurkundige onderkende hun mogelijkheden al in de jaren 1970 en kreeg in 2013 de European Inventor Award (EIA) voor zijn levenswerk. Zo werden de eerste lichtgevende diodes al in 1962 ontwikkeld. Blauwe lichtgevende diodes van de LED technologie waren een uitdaging en zijn pas sinds 1993 op de markt. Plasma werd ook al in de jaren ’60 gebruikt. Zoals reeds beschreven, stelde Philips de technische mogelijkheden pas in 1996 voor het eerst samen tot een televisietoestel.

Wist je dat Duitsers ongeveer 3,7 uur per dag naar de televisie kijken? Vergeleken met de Amerikanen, die 5 uur per dag kijken, en de Chinezen, die minder dan 3 uur voor de TV zitten, zit Duitsland in de middenmoot.

Hoe kan ik mijn flatscreen aansluiten?

Een flatscreen kan op verschillende apparaten worden aangesloten, van een computer tot een spelconsole tot een TV ontvanger. Alles wat nodig is zijn de juiste kabels voor de beschikbare aansluitmogelijkheden, en ook de juiste verbindingen. Voor geluidsoverdracht kan een extra kabel nodig zijn. De beeldoverdracht werkt alleen als de kabel in het stopcontact voor de beelden gestoken is. In sommige gevallen is ook een draadloze verbinding mogelijk.

Hoe kan ik mijn flatscreen schoonmaken?

Om het plezier van de gevoelige platte beeldschermen te behouden, moet ook bij het schoonmaken ervan zorgvuldigheid in acht genomen worden. Omdat televisies en andere beeldschermtoestellen echte staafmagneten zijn, moeten ze regelmatig en zorgvuldig schoongemaakt worden.

Eerst moet het toestel uitgeschakeld en afgekoeld worden. Voor het schoonmaken moeten extra zachte microvezeldoeken gebruikt worden. Er zijn ook speciale doeken voor het reinigen van beeldschermen. De druk bij het schoonmaken mag slechts heel zacht zijn, want zelfs kleine vuilkorrels kunnen krassen veroorzaken. Water kan spaarzaam gebruikt worden en op het doek aangebracht worden en niet direct op het beeldscherm. Als het vuil erg hardnekkig is, kun je glasreiniger zonder azijn of citroenzuur of afwasmiddel gebruiken.

In geen geval mogen schurende reinigingsmiddelen en agressieve of chemische schoonmaakmiddelen in contact komen met het scherm.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

[1] http://www.computerbild.de/artikel/avf-Ratgeber-LCD-TV-Flachbildfernseher-Kauf-leicht-gemacht-2055608.html [2] https://www.giga.de/extra/ratgeber/specials/fernseher-aufhaengen-tipps-zur-optimalen-hoehe-kabeln-und-co/ Beeldbron: unsplash.com / Tina Rataj-Berard

Waarom kun je me vertrouwen?