Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

8Onderzochte producten

19Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

66Verzamelde opmerkingen

Elk jaar betalen bedrijven grote sommen geld om hun gegevens en die van hun klanten te beschermen. Maar als je een bedrijf je gegevens niet wilt toevertrouwen, kun je ze ook zelf beschermen. Een manier om een back-up van je gegevens te maken is met een externe SSD harde schijf. We hebben alle belangrijke achtergrondinformatie verzameld en de voor- en nadelen van deze harde schijven vergeleken in onze grote externe SSD harde schijf test 2021. Om je te helpen beslissen welke externe SSD harde schijf je wilt kopen, hebben we de belangrijkste criteria op een rijtje gezet en vergeleken met de alternatieven. We beantwoorden in ons artikel ook veel gestelde vragen om je ervaring met je product zo aangenaam mogelijk te maken, voor, tijdens en na de aankoop.




Belangrijk om te weten

  • Een externe SSD harde schijf biedt veel voordelen boven een klassieke HDD.
  • Externe SSD harde schijven zijn geschikt voor iedereen en stellen je in staat je gegevens met gemak te vervoeren.
  • Gegevensbescherming heb je nu zelf in de hand: de externe harde schijf kan op elk moment geformatteerd of fysiek vernietigd worden.

Beste Externe ssd harde schijf: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een externe SSD harde schijf koopt

Wat is een externe SSD harde schijf?

Achter de term externe SSD harde schijf schuilt de betekenis Solid State Drive. De externe SSD harde schijf is een nieuwe manier om gegevens op te slaan en is een verbetering van de HDD harde schijf. Een externe SSD harde schijf heeft een soortgelijk ontwerp als een USB stick.

De vele flash geheugens maken het mogelijk dat de gegevensdrager werkt zonder geïntegreerde mechanische onderdelen.

Deze vormgeving is vooral merkbaar in de techniek. Je vindt hierover meer in de koopcriteria.

Voor wie is een externe SSD harde schijf geschikt?

Een externe SSD harde schijf is geschikt voor iedereen. In principe moet je eerst nadenken over het hoofddoel waarvoor je de informatiedrager wilt kopen. Een externe SSD harde schijf combineert privé-plezier met de ernst van het werk. Als je je gegevens vaak moet vervoeren, of het nu belangrijke documenten voor je werk zijn of persoonlijke foto’s, dan moet je beslist voor een externe SSD harde schijf gaan. We leggen de voordelen hieronder uit.

Waar kan ik een externe SSD harde schijf kopen?

Er zijn veel fabrikanten die een externe SSD harde schijf aanbieden, dus je hebt een ruime keuze. Je moet je vertrouwd maken met het onderwerp voor je het koopt, zodat je dan een keuze kunt maken uit de gegevensdrager van je keuze.

externe SSD Festplatte-1

Je gegevensdragers kunnen gebruikt worden om foto’s, films of documenten op te slaan.
(Image source: unsplash.com / Dylan Gillis)

Hier zijn enkele mogelijkheden waar je een externe SSD harde schijf kunt kopen

  • Online winkels, bv. amazon.de
  • Website van de fabrikant, b.v. samsung.com
  • Elektronicawinkels, b.v. Media Markt, Saturn, enz.

Wat zijn de alternatieven externe SSD harde schijf?

Als alternatief voor de reeds beschreven externe SSD harde schijf is de klassieke HDD harde schijf een optie.
De “HDD” staat in dit geval voor Hard Disc Drive.

De HDD harde schijf is vaak goedkoper dan een externe SSD harde schijf en biedt ook een grotere opslagcapaciteit, maar hij is erg kwetsbaar, wat tot gegevensverlies kan leiden. Nabijgelegen magneten kunnen bijvoorbeeld gegevensverlies veroorzaken. Een vergelijking van externe SSD harde schijven en HDD harde schijven vind je in het volgende hoofdstuk.

Wat zijn de kenmerken van een externe SSD harde schijf en wat zijn de voor- en nadelen?

Om een beslissing te kunnen nemen over welke externe harde schijf je volgende zou moeten zijn, is het belangrijk de voor- en nadelen van een externe SSD harde schijf te kennen.
Nadelen
  • Voordelen
    • Snelle prestaties
    • Energiebesparend
    • Geruisloos
    • Robuust
    Kostenintensief
  • Beperkte opslagruimte
  • Beperkte levensduur
  • Bij beschadiging: blijvend verlies van gegevens

Een externe SSD harde schijf heeft ook negatieve aspecten. Die komen het vaakst voor in de vorm van permanent gegevensverlies als het gegevensmedium beschadigd is. Maar als je er voorzichtig mee omgaat, hoef je je hierover geen zorgen te maken.

Welke soorten externe harde schijven zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een nieuwe gegevensdrager wilt kopen, moet je beslissen of je een externe SSD harde schijf met veel extra technische mogelijkheden wilt, of een klassieke HDD harde schijf die nog steeds zijn voordelen heeft.
SSD harde schijf HDD harde schijf
Robuuste kwaliteit Vaak goedkoper
Bijna geruisloos Meer opslagruimte
Sneller werken mogelijk Minder risico op gegevensverlies bij beschadiging
Lichter gewicht Mechanische constructie

Beide soorten hebben hun voordelen, maar in veel opzichten is de SSD harde schijf de betere variant.

Moet het een externe SSD harde schijf zijn of een HDD harde schijf?

Nu zou je het verschil tussen de twee moeten kunnen begrijpen. Kijk anders nog eens naar onze tabel in het bovenste deel om de voordelen en nadelen te vergelijken. Het zal gemakkelijker voor je zijn om een definitieve beslissing te nemen als we je uitgelegd hebben op welke eigenschappen je moet letten bij je aankoop.

Koopcriteria:

Je kunt deze factoren gebruiken om een externe harde schijf te evalueren en met andere modellen te vergelijken In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke externe SSD harde schijven. De criteria die je kunt gebruiken om onderscheid te maken tussen de gegevensdragers zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria.

Capaciteit

De opslagruimte verschilt afhankelijk van de externe SSD harde schijf. Dit is echter een voordeel, want je kunt vóór je koopt nadenken over hoeveel bergruimte je echt nodig hebt. De meeste externe SSD harde schijven hebben een capaciteit van tussen de 500 GB en 2 TB. Als je tussen twee maten moet kiezen, kies dan die met de grotere capaciteit. Dit geeft je de mogelijkheid om op een later tijdstip een back-up van meer gegevens te maken.

Lees- en schrijfsnelheid

De meeste SSD’s hebben lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 390 Mb/s en 550 Mb/s. Het voordeel hier is beslist sneller werken en gegevens opslaan. Notebooks en computers met ingebouwde SSD harde schijven starten veel sneller op. Dezelfde opmerkingen gelden voor externe SSD harde schijven.

Behuizing

De behuizing heeft niet alleen een visuele betekenis, maar zegt ook veel over de beveiliging van je gegevens. Je kunt externe SSD harde schijven vinden met een metalen behuizing of met een plastic behuizing.

externe SSD Festplatte-2

Het technische binnenwerk van een harde schijf zorgt voor ongecompliceerde gegevensbescherming.
(Image source: pixabay.com / Gray_Rhee)

Bij een val moet de harde schijf beschermd worden om gegevensverlies te voorkomen. Idealiter heeft je harde schijf een rubberen omhulsel, zodat fysieke schokken op de harde schijf gedempt worden.

Grootte

In tegenstelling tot eerdere opslagmedia met een grote capaciteit, is een externe SSD ruimtebesparend. Met een maximale afmeting van 15 cm x 12 cm x 8 cm kan hij gemakkelijk en zorgeloos vervoerd worden.

Aansluiting

Aansluiting is mogelijk via een klassieke USB verbinding. Sommige externe SSD harde schijven bieden echter de mogelijkheid van draadloze verbinding, wat betekent dat een WLAN verbinding voldoende is om de gegevens op je harde schijf op te slaan of voor een automatische upload naar Dropbox te zorgen.

Netwerkopslag

Door verbinding te maken met een Wi-Fi router, kun je via je smartphone toegang krijgen tot de gegevens op je harde schijf. Dit betekent dat je de foto’s altijd van je harde schijf op je smartphone kunt trekken.

Speciale functies

Heb je altijd al films op TV willen opnemen om ze later nog eens te bekijken? Een externe SSD harde schijf kan je hierbij helpen, want die kan de functie van videorecorder op je Smart TV overnemen.

Wetenswaardigheden over externe SSD harde schijven

Hoe verbind ik mijn externe SSD harde schijf met mijn elektrische toestel?

Door verbinding te maken met een USB kabel of een bestaande Wi-Fi verbinding zal je computer of notebook je externe SSD schijf kunnen herkennen. De meeste externe harde schijven zijn na het eerste gebruik beveiligd met een wachtwoord, zodat onbevoegden geen toegang hebben tot je gegevens.

Hoe zorg ik goed voor een externe SSD?

Zorg er altijd voor dat je externe harde schijf beschermd is tegen stoten.

Vermijd contact met vloeistoffen en stel je harde schijf niet bloot aan extreme temperaturen. Dit alles helpt de schijf te conserveren en je gegevens te beschermen.

Hoe wis ik mijn gegevens van een externe SSD?

  1. Zorg er eerst voor dat van de gegevens die je wilt verkrijgen een back-up is gemaakt. Omdat je de harde schijf moet formatteren, kun je meer gegevens verliezen. Dit betekent dat je een back-up op een ander opslagmedium moet maken.
  2. Nu moet de harde schijf geformatteerd worden. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op het symbool van de aangesloten harde schijf en kies “format”. Op een Mac notebook is de sneltoets hiervoor anders.
  3. Een andere mogelijkheid is het gebruik van programma’s die schijfopruimers heten. Deze bieden de dienst om de gegevens permanent van de externe harde schijf te wissen.
  4. De laatste mogelijkheid is om de harde schijf fysiek te slopen. We gaan hier in het volgende punt weer op in.

Hoe gooi ik een externe SSD harde schijf

weg? Bij het weggooien van een externe harde schijf is het in de eerste plaats de bedoeling dat je geen toegang hebt tot je persoonlijke gegevens. Helaas moet je om dit te bereiken je externe harde schijf vernietigen.

externe SSD Festplatte-3

Zorg ervoor dat je geen gegevens achterlaat als je de harde schijf weggooit.
(Image source: unsplash.com / Vincent Botta)

Dit is een extreme maatregel, maar hij beschermt tegen misbruik van gegevens. Maar voor je het doet, moet je zeker weten dat je de harde schijf niet meer nodig hebt. Hier is een stap-voor-stap gids over hoe je een harde schijf op de juiste manier kunt vernietigen

  1. Open de harde schijf zodat je toegang hebt tot de schijf.
  2. Snijd of doorboor de schijf nu zo dat de harde schijf niet meer gelezen kan worden.
  3. Nu zijn je gegevens niet meer te benaderen.
  4. Een harde schijf is elektronisch afval, dus gooi hem op de juiste manier weg

Verder lezen: bronnen en interessante links

[1] https://www.tagesspiegel.de/gesellschaft/medien/was-sind-ssd- festplatten-die-schnellmacher/7493390.html [2] https://www.storage-insider.de/was-ist-eine-externe-festplatte-a-846198/ [3] https://praxistipps.focus.de/hdd-und-ssd-das-ist-der-unterschied- zwischen-den-festplatten_102221 Beeldbron: Kinchokawat / 123rf