Laatst bijgewerkt: 23-09-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Een DVB T2 ontvanger is een ontvangsttoestel voor televisie-, radio- en datasignalen. Ze bieden een alternatief voor de conventionele satelliet- en kabelontvangst, die in bijna elk Duits huishouden geïnstalleerd is. Als je meerdere TV-toestellen hebt en in verschillende kamers TV wilt kijken, moet je meestal een DVB T2 ontvanger gebruiken, zelfs als je een kabelaansluiting hebt. Met behulp van onze grote DVB T2 ontvanger test 2022 willen we je een paar tips geven om je te helpen je ideale ontvanger te vinden. Daartoe maken we een lijst van ontvangers met en zonder harde schijf, met verschillende functiecriteria en stellen je onze favorieten voor.




Belangrijk om te weten

  • DVB T2 ontvangers maken de ontvangst van radio- en televisiesignalen naar het televisietoestel thuis mogelijk en bieden zo een alternatief voor een kabel- of satellietaansluiting.
  • Bij DVB T2 ontvangers wordt onderscheid gemaakt tussen een toestel met of zonder een hard disk recorder. Ontvangers kunnen ook opgewaardeerd worden.
  • Een belangrijk criterium bij de aanschaf van een ontvanger en de bijbehorende accessoires is het te ontvangen programma. Er is een onderscheid tussen publieke en private zenders en online streaming diensten.

DVB T2 ontvanger: Onze selectie

Koop- en evaluatiecriteria voor DVB T2

ontvangers In deze categorie willen we je de verschillen laten zien die kunnen optreden in de functies van een DVB T2 ontvanger en hoe je kunt beslissen welke ontvanger voor jou het beste is. De criteria die je kunt gebruiken om DVB T2 ontvangers te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen willen we deze criteria nader toelichten.

Resolutie

De beeldkwaliteit van TV programma’s en online mediabibliotheken is in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld. Hier moet je de versie kiezen die het beste bij je past. Mogelijke resolutietypes voor DVB T2 ontvangers zijn:

  • HD
  • Full HD
  • 4K

Bij het kiezen van een ontvanger met een optimale resolutie is het belangrijk naar je eigen TV toestel te kijken. Het is belangrijk dat het TV-toestel in staat is dezelfde hoge beeldkwaliteit te verwerken als de receiver. Een 4K ontvanger is dus niet nodig als de TV alleen Full HD kan.

Programma-ontvangst

In principe is een DVB T2 ontvanger in staat om via antenne publieke zenders te ontvangen. Je kunt op deze manier tot 40 kanalen ontvangen. Je moet je ervan vergewissen dat je in de DVB-T2 ontvangstzones bent. Als je niet genoeg hebt aan deze kanalen of als je het gewenste programma niet kunt ontvangen, kun je ook de privé kanalen ontvangen met behulp van een extra CI+ module. Afhankelijk van het aanbod kun je tot 20 extra kanalen in HD kwaliteit ontvangen.

Extra functies

Behalve de basisversie van de DVB T2 ontvanger zijn er versies met diverse extra functies. Deze zijn bedoeld om het ontvangstspectrum uit te breiden en de kijkervaring te verbeteren.

WLAN compatibiliteit

Als deze functie bestaat, kun je je DVB T2 ontvanger met het Internet verbinden. Dit geeft je toegang tot streaming diensten en mediabibliotheken.

Multimedia compatibiliteit

Als je van plan bent je DVB T2 ontvanger te upgraden, moet je nagaan of hij daar ook toe in staat is. Om andere apparaten op de ontvanger aan te sluiten heb je een USB poort of een HDMI poort met een geschikte kabel nodig. Met de juiste adapters kan de ontvanger ook op een PC of laptop worden aangesloten.

Mobiliteit

Het mobiliteitsaspect van een DVB T2 ontvanger heeft in de eerste plaats te maken met de beschikbare stroomvoorziening. Zo kan bijvoorbeeld een ontvanger met 12-volt mogelijkheid onderweg zonder problemen aangesloten worden.

Laptops kunnen ook op een DVB T2 ontvanger worden aangesloten.

Campingventilatoren profiteren het meest van deze functie. Op deze manier kunnen ze het gewenste TV programma ontvangen via een tijdelijke stroomaansluiting in hun auto, camper of tent. De eerste vereisten hiervoor zijn, zoals reeds gezegd, een bestaande stroomaansluiting en een adapter. Mogelijke soorten stroomvoorziening kunnen de aansluiting in de “sigarettenaansteker” in de auto zijn. Dit werkt echter alleen als de motor van de auto draait. Een andere optie bij het kamperen zou een generator zijn.

Ontvangstvoorwaarden

Als je een TV programma wilt ontvangen, ben je automatisch gebonden aan een soort van kosten. De volgende kanalen zijn beschikbaar:

Openbare kanalen

Voor het gebruik van openbare kanalen moet een maandelijkse vergoeding betaald worden. Deze bijdrage wordt aan elk Duits huishouden in rekening gebracht en heet de omroepbijdrage of GEZ-bijdrage. Het bedrag is vastgesteld op 17,50 euro en moet betaald worden, ook als je geen TV-toestel of radio bezit.

Privé kanalen

Ontvangst van privé kanalen is mogelijk via een zogenaamde CI+ module. Dit wordt verspreid door Freenet TV. De kosten bestaan dan uit de prijs van de module en de licentievergoeding.

Online streaming diensten

Als de DVB T2 ontvanger verbinding kan maken met het Internet, heb je toegang tot een groot aantal streaming diensten. De kosten hiervoor kunnen sterk variëren. Er zijn gratis mediabibliotheken van ZDF, ARD en andere omroepen, en ook betaalde platforms. De volgende lijst toont de populairste streamingdiensten in Duitsland.

  • Netflix
  • Amazon Prime Video
  • Sky
  • Apple TV
  • Disney+
  • Joyn (Maxdome)

Zoals je ziet is er een ruime keuze, zodat je naar eigen voorkeur kunt kiezen.

Andere criteria

Tenslotte kun je rekening houden met andere criteria die de werking en de veiligheid van een DVB T2 ontvanger verbeteren.

  • App-bediening
  • Kinderslot
  • Meertalig menu

Of je ontvanger deze functies heeft, kun je vinden in de gebruiksaanwijzing of in de beschrijving van het aanbod.

Shopgids: Veel gestelde vragen over DVB T2 ontvangers in detail beantwoord

Wat is een DVB T2 ontvanger?

DVB T2 beschrijft de verdere ontwikkeling van de antennetelevisie van de vorige standaard DVB T. Met dit systeem kunnen gebruikers digitale radio-, televisie- en datasignalen via aardse transmissie ontvangen in een hogere technische kwaliteit dan met DVB T. De DVB T2 ontvanger is een ontvanger voor digitale radio-, televisie- en datasignalen. DVB T2, ook wel DVB T2 HD genoemd, maakt de ontvangst van ongeveer 40 kanalen in HD beeldkwaliteit mogelijk. Als de receiver of je TV-toestel ook op Internet aangesloten is, kun je nog meer programma’s online ontvangen.

Wanneer heb ik een DVB T2 ontvanger nodig?

Ik heb een DVB T2 ontvanger nodig als mijn huis geen satelliet- of kabelaansluiting heeft. Als dit het geval is, moet je bij het kiezen van het juiste formaat rekening houden met welke terminal in je huiskamer staat.
Veel huidige TV’s hebben een ingebouwde DVB T2 ontvanger.

Flat-screen TV’s hebben meestal al DVB T2 ontvangstmogelijkheden en hebben geen ontvanger nodig. Indien nodig hebben deze toestellen alleen een CI+ module van Freenet TV nodig om extra privé kanalen te ontvangen. Buis televisies, daarentegen, vereisen een ontvanger. Omdat beeldbuis TV’s geen ingebouwde antenne hebben, moet deze apart worden aangeschaft. Als ik ook privé zenders via deze TV wil ontvangen, moet ik ook een Freenet TV kaart kopen. De verbinding tussen de TV en de receiver is de Scart of HDMI kabel, afhankelijk van de leeftijd van het toestel.

Welke soorten DVB T2 ontvangers zijn

er? Als je van plan bent een DVB T2 ontvanger te kopen, kun je kiezen uit de volgende producttypes:
Type Voordelen Nadelen
DVB T2 ontvanger zonder harde schijf Lage kosten, Gemakkelijk in gebruik Hoge opwaarderingskosten, Alleen basisfuncties
DVB T2 ontvanger met harde schijf Lage opwaarderingskosten, Diverse functies Hogere kosten, Ingewikkelder bediening

Om je te helpen de best mogelijke beslissing te nemen, vind je in het volgende hoofdstuk een meer gedetailleerde beschrijving van de respectieve voor- en nadelen.

DVB T2 Receiver ohne Festplatte

DVB T2 ontvanger zonder harde schijf

Een DVB T2 ontvanger zonder harde schijf is het basisproduct van deze ontvangsttechniek. Behalve de TV functie hebben de ontvangers ook een PVR functie (Personal Video Recorder). Met deze functie kun je films of series opnemen en ze binnen een bepaald bereik opslaan.

Voordelen
  • Lage aanschafkosten
  • Zeer gemakkelijk te gebruiken
  • Snelle installatie
  • Openbare kanalen in HD
Nadelen
  • Hoge upgrade kosten
  • Slechts enkele functies beschikbaar
  • Beperkt zenderaanbod

De minimale beschikbaarheid van functies biedt je een toestel dat zeer gebruiksvriendelijk is. De ontvanger is ook snel in te stellen, want je hoeft hem alleen maar op de antenne aan te sluiten en de kanaalscan te starten. In een mum van tijd kun je met je DVB T2 ontvanger publieke zenders in HD ontvangen. Deze basisset functies betekent dat deze ontvangers enigszins tekortschieten in veelzijdigheid. Als de programma’s die je ontvangt niet voldoende zijn, moet je vaak veel geld betalen om je receiver op te waarderen. De meest populaire accessoires zijn een externe harde schijf of een WLAN adapter. Deze zijn meestal duurder wanneer je ze samen met andere essentiële accessoires koopt dan wanneer je een multifunctionele DVB T2 ontvanger koopt.

DVB-T2 Receiver mit Festplatte

DVB T2 ontvanger met harde

schijf DVB T2 ontvangers met harde schijven zijn vaak geen zuivere DVB T ontvangers. Deze ontvangsttechnologie is meestal een enkele functie in een technisch uitgebreider apparaat, zoals een Blu-Ray recorder.

Nadelen
Voordelen
  • Lage opwaarderingskosten
  • Veel nuttige functies
  • Brede TV ontvangst
  • Hoge aanschafkosten
  • Ingewikkelder bediening
  • Langere insteltijd

Dit is echter precies waarom dit type DVB T2 ontvangst zeer voordelig is. Ze zijn ideaal voor het opnemen van films en series. Een harde schijf met twee terabyte geheugen kan ongeveer 150 films in HD kwaliteit bevatten. Dat is genoeg om ze bij te houden. Je moet bedenken dat een apparaat met een grotere keuze aan functies ook tot hogere aanschafkosten leidt. Dit soort ontvangers kan beginnen bij 200 euro. Meer mogelijkheden leiden meestal tot een grotere kans op fouten. Met deze ontvangers is de bediening iets ingewikkelder dan met een basisversie.

Welke alternatieven zijn er voor een DVB T2 ontvanger?

Er zijn een hanteerbaar aantal alternatieven voor televisie, die we je hieronder willen voorstellen.

Satelliet- en kabelaansluiting

Met deze aansluiting kunnen publieke, privé en radiozenders ontvangen worden. Deze zitten meestal in het stopcontact-ontwerp in de voorziene huiskamer. DVB T2 is dus een alternatief voor kamers waarin geen aansluiting is geïnstalleerd.

Streaming diensten

Deze vorm van televisie is vaak gebaseerd op een abonnement op een online mediatheek. Hier zijn ook de gebruikelijke privé en openbare kanalen te ontvangen. Bovendien kunnen films en series van andere particuliere aanbieders worden gestreamd, die niet in het analoge of digitale TV programma worden uitgezonden.

Hoe kan ik de DVB T2 ontvanger met het Internet verbinden?

Verbinding met het Internet is voor sommige ontvangers essentieel om de mogelijkheden van de functies ten volle te kunnen benutten. In principe moet gezegd worden dat ontvangers verschillend werken, afhankelijk van de fabrikant. We willen je graag een manier laten zien die vaak werkt

  1. Open de instellingen: Open de instelmogelijkheden van je ontvanger.
  2. Zoek een netwerk: Ga naar het menu item “Networks”, “WLAN”, “Internet” of “Wireless” en zoek je netwerk via “Search networks”.
  3. Kies netwerk: Kies het juiste netwerk en voer de netwerksleutel in, indien beschikbaar.

Als onze stappen geen succes hebben gehad met je toestel, zou een blik op de gebruiksaanwijzing ervan moeten helpen.

Hoe neem ik programma’s op met een DVB T2 ontvanger?

Om de programma’s die je ontvangt op te nemen, heb je een hard disk recorder nodig. De meeste modellen hebben al zo’n recorder ingebouwd. Zoek voor de zekerheid naar de woorden “HD Recorder” als je een nieuwe receiver koopt. Als je al een DVB T2 ontvanger zonder harddiskrecorder hebt, kun je die upgraden. Om dit te doen heb je een mobiele harde schijf nodig en minstens één USB poort op je ontvanger om hem aan te sluiten.

DVB T2 Receiver-1

Om nooit meer een programma te missen, kun je het opnemen. Je vindt de opnametoets op elke afstandsbediening of in het menu. (Beeldbron: Adamowicz / 123rf)

Als aan alle voorwaarden is voldaan, kun je beginnen met opnemen door op de “Record” knop te drukken, die op de meeste afstandsbedieningen zit. Anders vind je deze functie in het menu.

Hoe stel ik een DVB T2 ontvanger in?

Je kunt de volgende stappen volgen om je DVB T2 ontvanger in te stellen.

  1. Verbind je door: Verbind je TV toestel met de receiver via een HDMI of Scart kabel.
  2. Verbind je door: Verbind nu je ontvanger met de antenne met behulp van de antennekabel.
  3. Scan: Schakel alle apparaten in. Het automatisch kanalen zoeken zou automatisch moeten beginnen bij de eerste keer dat je de ontvanger aanzet.
  4. Geen automatische kanaalscan mogelijk: Als een handmatige kanaalscan nodig is, kijk dan in de gebruiksaanwijzing van je ontvanger en probeer deze methode.
  5. Sorteer de kanalenlijst: Als dat lukt, wordt de hele lijst van alle ontvangen kanalen getoond. Je kunt deze lijst bewerken en sorteren zoals je wilt.

Met een beetje oefening en geduld moet je in staat zijn je ontvanger in te stellen. Als je problemen hebt, kun je vaak contact opnemen met de verkoper of handelaar. Je kunt op Internet ook veel uitleg of zelfs video’s vinden die je kunnen helpen.

Foto bron: Rattanapong / 123rf.com

Recensies