Onze selectiecriteria
Hier stellen we alle DSL modems die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen het beste DSL modem voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een DSL modem koopt.
De belangrijkste informatie in het kort
- DSL modems verbinden je met het Internet. Technisch gezien moeten ze compatibel zijn met de soort DSL verbinding die je hebt.
- Een modem is verkrijgbaar als “standalone”, d.w.z. een zuiver modem zonder veel functies, en als modem router, d.w.z. een WLAN router die een modemfunctie bevat.
- Routers ondersteunen verschillende standaarden en worden geleverd met allerlei extra’s.
- Behalve de zuivere Internetverbinding via LAN zendt een WLAN router ook uit op een of twee WLAN frequenties, biedt hij USB interfaces en meer LAN aansluitingen dan een zuiver modem, en tevens Wifi Protected Setup.
Beste DSL modem: Onze selectie
Goobay Dsl Modem
Trakteer uzelf op de hoogwaardige Goobay DSL modem kabel, de perfecte keuze om telefooneindapparaten met RJ12-aansluitingen met gemak en betrouwbaarheid met elkaar te verbinden. Denk aan analoge en sommige ISDN-telefoons en -faxen, DSL splinters, DSL-routers en modems. Dankzij de uitstekende kwaliteit bent u verzekerd van een stabiele en snelle verbinding.
Deleycon Dsl Modem
U profiteert van een betrouwbare verbinding dankzij de vergulde contacten van de gestandaardiseerde RJ11-stekkers, die zorgen voor een ongeëvenaarde signaaloverdracht. Bovendien is deze RJ11-stekker naar RJ11-stekker kabel universeel bruikbaar, waardoor het een uitstekende keuze is voor telefooncontactdoos, fax, modem, router, DSL, VDSL, ISDN, internet en nog veel meer.
Deleycon Dsl Modem
Ontdek de topkwaliteit en betrouwbaarheid van de deleyCON RJ11 naar RJ45 Telefoonkabel, de ideale oplossing voor uw telecommunicatiebehoeften. Deze modulaire kabel, ook wel Westernkabel genoemd, zorgt voor een uitstekende verbinding tussen uw analoge en digitale apparaten dankzij de 6P4C RJ11-stekker en 8P4C RJ45-netwerkstekker.
Good Connections Dsl Modem
Zeg vaarwel tegen de frustraties en beperkingen van verwarrende en onbuigzame kabels. De flexibele kabel van de Good Connections DSL Modem zorgt ervoor dat de installatie eenvoudig verloopt en dat uw apparaten snel en efficiënt verbonden zijn. De binnengeleider van dit product is gemaakt van een hoogwaardig kopermengsel (AWG28), waardoor u verzekerd bent van een duurzame en langdurige verbinding.
Shopgids: Vragen die je jezelf kunt stellen voor je een DSL modem koopt
Waarom heb ik een DSL modem nodig en wat zijn de voordelen ervan boven andere manieren om online te gaan?
De alternatieven voor een DSL modem zijn internettoegang via een TV kabel (kabelmodem technologie), gegevensoverdracht via een stroomkabel (powerline communicatie), breedbandtoegang via satelliet of mobiele toegang (UMTS, LTE). Ook al bieden kabelnetwerken een goede optie voor Internet toegang, een DSL modem is voor velen nog steeds de betere keuze.
TV-kabels worden niet overal gelegd, en deze lijnen ontbreken vaak in commerciële gebieden. Telefoonlijnen, daarentegen, zijn beschikbaar. Bovendien heeft slechts driekwart van de huishoudens in Duitsland TV via de kabel. DSL aanbieders werken landelijk, kabelnetwerkexploitanten regionaal, vandaar dat er geen uniforme aanbiedingen zijn. Bovendien blokkeren TV- en radiokanalen een groot deel van het frequentiebereik, zodat er niet veel overblijft voor internet en telefoon.
Met DSL is de hele lijn alleen beschikbaar voor telefoon en internet. Internet via de stroomkabel kan ook DSL niet bijhouden wat bandbreedte betreft. 2 MBit/seconde voor 50 tot 150 gebruikers is gebruikelijk. Een DSL modem is ook goedkoop in aanschaf (hierover later meer), terwijl powerline technologie ingewikkeld en duur is en dus een plaatsafhankelijk aanbod. Hoewel alle huishoudens elektriciteit hebben, worden betrekkelijk weinig potentiële klanten bereikt. Bovendien wordt de ontvangst van internet via de stroomkabel verstoord door straling van radio-diensten en andere elektrische apparaten die op het stroomnet zijn aangesloten.
Via de satelliet delen alle gebruikers in heel Europa dezelfde bandbreedte, zodat er tijdens piekuren niet veel datasnelheid per persoon overblijft. Met een DSL modem strijd je alleen “om bandbreedte” met andere gebruikers in je huis. Bovendien is een satelliet ongeveer 40.000 km van het aardoppervlak verwijderd.
Daarom kunnen er over deze lange transmissieafstand ernstige vertragingen optreden, waardoor real-time diensten (bijvoorbeeld Voice-over-IP of Telnet) en online spelletjes een spel van geduld worden. Vergeleken met mobiele radio heeft DSL ook een betrouwbaarder netwerkcapaciteit.
Het netwerkgebruik is sterk toegenomen door aanbiedingen en smartphones. Op veel plaatsen zijn er nauwelijks vrije frequenties voor UMTS. LTE heeft hetzelfde probleem. Meer gebruikers binnen een mobiele telefooncel verlagen de transmissiesnelheid tot maximaal 2-3 MBit/seconde. Radioverbindingen zijn ook gevoeliger voor storingen dan die via lijnen.
Wat heb ik naast een DSL modem nog meer nodig?
Omdat een enkele modem slechts één computer tegelijk met het Internet kan verbinden, wordt meestal een (WLAN) router toegevoegd als er meerdere gebruikers zijn. Met een kabelmodem heb je bijna altijd een externe router nodig, andere soorten modems zijn tegenwoordig al ingebouwd als onderdeel van andere hardware. Dit betekent dat een WLAN router zelf alle taken overneemt: het is een modem, router, WLAN ontvanger, telefoonsysteem en server in één. Het WLAN toegangspunt of de WLAN repeater vergroot het bereik van het signaal nog meer.
Besluit: Welke soorten DSL modems zijn er en welke is de juiste voor jou?
Als je thuis een DSL verbinding laat aanleggen of van provider verandert, wordt een modem meestal door de provider geleverd. Zelfs als je er zelf een koopt - zoals sinds een paar maanden mogelijk is - zijn de modems niet zo verschillend dat we je hier veel tips zouden kunnen geven. Waar je echter ook aan moet denken, is de keuze van de DSL lijn die je nieuwe modem zal gebruiken. DSL is niet zomaar “DSL” (Digital Subscriber Line). Binnen de DSL familie worden zeven technologieën onderscheiden:
- ADSL
- ADSL2+
- SDSL
- VDSL2
- VDSL-Vectoring
De bekendste is ADSL, dat vooral voor particuliere huishoudens wordt aangeboden. ADSL hoeft niet altijd de eerste keus te zijn, afhankelijk van de factoren waaraan je belang hecht bij de aanschaf en van de digitale infrastructuur waarin de modem ingebouwd zal worden. Het volgende gedeelte is bedoeld om je te helpen het juiste type DSL voor je te kiezen. We zullen daarom elk van de technologieën kort voorstellen en op hun voor- en nadelen wijzen.
Wat zijn de kenmerken van ADSL en wat zijn de voor- en nadelen?
Bij asymmetrische DSL heeft de download een hogere snelheid dan de upload, vandaar de naam. Deze werd gekozen omdat ze het gedrag van de gemiddelde Internetgebruiker weergeeft. Downloaden ontstaat bij het surfen op het net, ook door het downloaden van bestanden zoals foto’s, muziek of programma’s. Er wordt maar heel weinig naar webservers geüpload.
ADSL zendt gegevens uit via een koperen kabel, dus ook hier wordt de gewone telefoonlijn gebruikt. Als je thuis glasvezelkabels hebt, kun je geen asymmetrische DSL gebruiken. Hoewel telefoon en internet dezelfde kabel gebruiken, kun je toch telefoneren en tegelijk online gaan. Alles wat je nodig hebt is een tweede telefoonstopcontact of een DSL splitter die je van je Internet provider krijgt. De splitter levert verschillende frequenties voor de spraak- en de datadienst.
Onder ideale omstandigheden kun je met ADSL een maximale downstream van 8 MBit/seconde en een maximale upstream van 768 kBit/seconde bereiken. Bij DSL providers zul je deze cijfers in de praktijk echter nauwelijks halen, omdat de snelheden “throttled” worden om het netwerk minder te belasten.
De gebruikelijke snelheid voor particuliere klanten is 1-3 MBit/seconde voor de download en tussen 128 en 512 kBit/seconde upload snelheid. Je kunt af en toe aanbiedingen vinden met 4-5 MBit/seconde downstream. Voor ADSL klanten is ook de afstand tot de dichtstbijzijnde centrale van belang (dit is de plaats waar de gegevens van de koperen kabels op glasvezellijnen worden overgebracht). Idealiter is een afstand van drie tot vijf kilometer kabellengte (niet hemelsbreed) voldoende om een optimale transmissiesnelheid te bereiken. Als je verder weg woont, neemt deze snelheid af.
ADSL is dus geen goede keuze boven een bepaalde afstand. Telekom maakt de precieze plaats van de centrales niet bekend. Vermoedelijk liggen ze in de buurt van postkantoren, want Deutsche Post en Telekom waren tot 1995 één bedrijf.
Wat onderscheidt ADSL2+ en wat zijn de voor- en nadelen?
Het grote succes van ADSL leidde tot de verdere ontwikkelingen ADSL2 en ADSL2+. In Duitsland werd bijna direct op ADSL2+ overgeschakeld, zodat we hier alleen op het laatste nader ingaan.
Met ADSL2+ is er een hogere transmissiesnelheid, een groter bereik (bij dezelfde snelheid als ADSL) en minder storing. Problemen die vroeger tot ontkoppeling leidden, verminderen nu alleen nog de transmissiesnelheid.
Tot een lijnlengte van ongeveer 1,5 kilometer haalt ADSL2+ 25 MBit/seconde.
Dat je als klant nog vaak maar 16 MBit/seconde voorgeschoteld krijgt, komt doordat Deutsche Telekom tot deze beperking besloten heeft. De lijnen zouden de volle belasting echter wel aankunnen. Dus als je het snel wilt hebben, kun je een Internet provider zoeken die telefonie via VoIP aanbiedt en anders geen POTS en ISDN. Maar nogmaals, als de afstand tot de centrale groot is, helpt dit ook niet. Naast de 25 MBit/seconde download is er tot 3.5 MBit/seconde upstream.
Wat onderscheidt SDSL en wat zijn de voor- en nadelen?
Deze technologie is in twee belangrijke opzichten het tegendeel van ADSL en zijn varianten. SDSL toegang wordt tegen een hogere prijs aangeboden, maar deze technologie scoort bijzonder goed met zijn snelle upload. Dit maakt het aantrekkelijk voor zakelijke klanten.
Sneller uploaden;Geen eigen lijn nodig;Goed voor lange afstanden Langzamer downloaden;Ideale waarden moeilijk bereikbaar;Duurdere aanbiedingen Vooral op kantoor worden vaak centrale servers gebruikt voor digitale documenten.
Een ander voorbeeld dat veel stroomopwaarts genereert is videoconferencing. Gemiddeld delen downstream en upload de gegevenssnelheid 50:50, vandaar de naam Symmetrische DSL. Uitgedrukt in cijfers: ten minste 144 kBit/seconde, maar gewoonlijk zijn tussen 1,5 en 2,3 MBit/seconde beschikbaar voor op en neer elk. Bovendien is SDSL beter bestand tegen langere lijnen dan andere technologieën.
Wat onderscheidt VDSL2 en wat zijn de voor- en nadelen?
Voor VDSL zijn twee normen ontwikkeld, VDSL1 en VDSL2. Alleen het laatste heeft echter de overhand gekregen, vandaar dat “VDSL” meestal gebruikt wordt als term voor VDSL2. Deze transmissietechnologie heeft één belangrijk verschil met de andere twee: ze gebruikt een mengsel van koper- en glasvezelkabels. Hoe verder de optische vezel de klant bereikt, hoe hoger de mogelijke snelheden.
Snel downloaden;Gebruikt hybride lijnsysteem;Voorkeur verbinding mogelijk;Triple Play Trage upload;Koperkabel moet zo kort mogelijk zijn;Ideale waarden moeilijk te bereiken VDSL2 (Very High Speed DSL) is compatibel met alle ADSL varianten, daarom kan het vrij gemakkelijk als opvolger van ADSL worden aangeboden. Ongeveer 50 MBit/seconde downloadsnelheid is gebruikelijk in Duitsland.
Hoe hoog de transmissiesnelheid is hangt grotendeels af van de lengte en de kwaliteit van de koperen kabel die het glasvezel-gedeelte van het netwerk met de DSL modem thuis verbindt. VDSL maakt het mogelijk de ene gegevensverbinding voorrang te geven op de andere en het maakt “triple play” mogelijk, d.w.z. TV, internet en telefoon samen aanbieden.
Wat onderscheidt VDSL vectoring en wat zijn de voor- en nadelen?
Deze technologie werd verder ontwikkeld uit VDSL2 en brengt je nog hogere transmissiesnelheden op je internetverbinding: ongeveer 100 MBit/seconde downstream. Maar omdat de technologie een paar speciale voorzieningen vereist, kan het zijn dat de bestaande telefoonverbinding omgebouwd moet worden. Een glasvezelkabel is vereist van de centrale tot de laatste meters naar je huis; een koperen kabel is alleen toegestaan helemaal aan het eind.
Er moet een DSLAM (een soort DSL verdeler) staan tussen de centrale en de abonnee-aansluitingen van jou en je buren. Alle koperen leidingen die naar de afzonderlijke aansluitingen leiden komen hier uit. Snelste download;Snelste upload De koperkabel moet nog korter zijn;De huisaansluiting mag nog niet omgebouwd zijn;Ideale waarden alleen mogelijk op zeer korte afstanden;DSLAM voorwaarde In 2015 werd in Duitsland besloten de vaste netwerklijnen om te bouwen naar VDSL vectoring.
Het is dus mogelijk dat de telefoonaansluiting bij je thuis al veranderd is; je moet je netwerkbeheerder hierover vragen stellen. Volgens Deutsche Telekom zal in 2018 tot 80 procent van de huishoudens toegang hebben tot breedband internet.
Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om DSL modems te vergelijken en te evalueren
In het volgende willen we je laten zien welke parameters je kunt gebruiken om modems te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald apparaat al dan niet geschikt voor je is. Samengevat zijn dat:
- Gewicht
- Afmetingen
- WLAN standaard en zijn frequenties
- LAN aansluitingen
- USB aansluitingen
- WPS
- Kleur
In de volgende paragrafen lees je meer over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.
Gewicht
Deze factor kan van belang zijn als er verzending aan te pas komt, waarvan de prijs afhangt van het gewicht. Anders zal een router die iets zwaarder is steviger staan of liggen dan een heel licht apparaat. Een lichtgewicht modem kan interessant zijn als het vaak vervoerd moet worden (bijvoorbeeld als je vaak verhuist). Alle criteria doornemen kan veel werk zijn. Maar uiteindelijk heb je een product waar je helemaal tevreden mee bent.
Afmetingen
De meeste modems zijn niet erg verschillend van grootte, maar als je plaatsgebrek hebt onder een tafel of in een hoek van een kamer, kun je natuurlijk bewust zoeken naar toestellen die zo klein mogelijk zijn. De afmetingen zijn geen criterium voor de prestaties, maar de ruimte voor allerlei soorten interfaces zou bij heel kleine modems beperkt kunnen zijn.
WLAN standaarden en hun frequenties
Omdat de standaarden sinds 1997 bijna onophoudelijk ontwikkeld zijn, zijn er nu veel verschillende namen. We leggen hier uit wat de afkortingen betekenen en wat voor jou belangrijk is met betrekking tot de WLAN normen. Hoewel de technische verschillen tussen de normen liggen in de kanaalbreedte en de modulatie, is de maximaal mogelijke transmissiesnelheid waarschijnlijk het enige dat voor jou als gebruiker van belang is. Het “IEEE 802” project houdt zich in het algemeen bezig met normen voor lokale netwerken. IEEE is het Institute of Electrical and Electronics Engineers.
Het nummer 802 werd gekozen omdat het allemaal begon in februari 1980. In totaal bestaat de 802.11 familie uit 12 standaarden, maar de meeste daarvan zijn al weer afgeschaft of nog lang niet klaar om aangekondigd te worden. Daarom gaan we hier alleen in op de “mijlpalen” van de ontwikkeling van de standaard, die ook in gewone modems gebruikt worden. 802.11 werd in 1997 geïntroduceerd en gebruikt een frequentiegebied van 2.4 gigahertz (GHz). Er wordt maximaal 1 MBit per seconde uitgezonden, dus deze standaard is al lang verouderd. 802.11a en 802.11b werden hieruit ontwikkeld. Vergeleken met 802.11 haalt standaard b nog steeds 11 Mbit/seconde. 802.11a werkt in het 5 GHz bereik en zendt een indrukwekkende 54 Mbit/seconde uit. Een ander voordeel van het 5 GHz frequentiegebied is dat het minder gevoelig is voor interferentie dan 2.4 GHz.
Dus als de modem van je keuze op 5 GHz kan zenden, moet je dit bereik verkiezen. De volgende ontwikkelde standaard heet 802.11g. Hij haalt ook 54 MBit/seconde, maar gebruikt het 2.4 GHz bereik. De bekendste en vaakst gebruikte is 802.11n.
Deze standaard ondersteunt 2.4 en 5 GHz en heeft een maximale datasnelheid van 600 MBit/seconde. In 2018 werd deze standaard door de Wi-Fi Alliance omgedoopt tot Wi-Fi 4. 802.11acis nog maar een paar jaar oud. Theoretisch klinkt 1300 MBit/seconde fantastisch, maar is in de praktijk waarschijnlijk niet haalbaar. Er zijn hier ook nog niet zo veel geschikte routers. In 2018 werd deze standaard door de Wi-Fi Alliance omgedoopt tot Wi-Fi 5. Een blik in de toekomst: de 802.11 standaard zou dit jaar bruikbaar moeten zijn.
Om de kwaliteit van de transmissie te verbeteren wordt gemikt op een nieuw frequentiegebied: 60 GHz. In dit bereik zenden nog helemaal geen apparaten uit. In 2018 werd deze standaard door de Wi-Fi Alliance omgedoopt tot Wi-Fi 6.
Transmissiesnelheden van alle DSL soorten gepresenteerd
Bedenk dat de snelheden ideale waarden en richtlijnen zijn en helaas niet gegarandeerd kunnen worden. Ze zijn echter voldoende voor een ruwe vergelijking. DSL variant;Transmissie;Downloaden (MBit/seconde);Uploaden (MBit/seconde);Bereik in km ADSL;asymmetrisch;8;0.786;ca. 5 ADSL2+;asymmetrisch;25;3.5;ca. 1.5 SDSL;symmetrisch;2.3;2.3;tot 8 VDSL2;asymmetrisch;50;10;ca. 3 VDSL-Vectoring;asymmetrisch;100;40;ca. 0.4
LAN verbindingen
In sommige gevallen kun je je eindapparatuur via een LAN kabel met de modem verbinden in plaats van via WLAN. Als je een veiliger verbinding verkiest of als de PC geen netwerkkaart heeft die geschikt is voor WLAN, is het enige alternatief het gebruik van een LAN kabel.
De meeste routers hebben meerdere LAN poorten en hoewel WLAN tegenwoordig steeds belangrijker wordt, is minstens één kabelverbinding met het modem een eerste vereiste. Dit wordt meestal ook gebruikt bij het opzetten van het WLAN netwerk in het begin, om de gebruikersinterface van de router op de PC te kunnen oproepen.
USB poorten
De meeste moderne routers hebben een of meer poorten voor USB (2.0 of 3.0). Doorrechtstreeks op een USB stick of een externe harde schijf aan te sluiten, wordt de modem dus een netwerk-opslagapparaat. Dit is een voordeel als in het thuisnetwerk verschillende apparaten worden gebruikt en je moeizaam moet zoeken om uit te vinden op welk apparaat een bestand dat je zoekt is opgeslagen.
Veel van deze toestellen kunnen multimediabestanden afspelen. Om chaos te voorkomen kun je zulke bestanden centraal op de router opslaan. Een modem waarop dit mogelijk is heeft een “NAS” functie (Network Attached Storage). Dit maakt van het apparaat een “mediaserver” en, zoals hierboven vermeld, kan het gemakkelijk sticks of harde schijven herkennen. Je moet online of in de gebruiksaanwijzing van je DSL router precies uitzoeken wat de instellingen hiervoor zijn.
WPS
Wifi Protected Setup maakt het eenvoudig om extra apparaten in het WLAN thuisnetwerk op te nemen. Het vervelende instellen via gebruikersinterfaces en het invoeren van ID’s en ingewikkelde wachtwoorden is niet meer nodig. Routers vanaf de 820.11n standaard hebben allemaal deze functie. WPS kan gebruikt worden via “knoppen” of PIN. Bij variant één wordt zo gelijktijdig mogelijk of met een zeer kort tijdsinterval een knop ingedrukt op zowel de WLAN router als het aan te sluiten apparaat.
Op deze manier zendt het toegangspunt eenvoudig de toegangsgegevens naar het andere apparaat. Korte ruimtelijke afstand en eventueel meerdere pogingen zijn nodig. Bij de PIN methode wordt in de gebruikersinterface van de router een achtcijferige getallenreeks ingevoerd. Het kan zowel door het eindtoestel (veilig) als door de router (onveilig) opgegeven worden. De nummerreeks van de router vind je meestal op de onderkant van het apparaat.
Kleur
Dit is natuurlijk een zeer subjectief criterium en speelt misschien helemaal geen rol bij de keuze van het juiste modem. Er is echter ook de mogelijkheid dat er geen of slechts minimale verschillen zijn tussen de specificaties van twee routers. Als deze twee apparaten verschillende kleuren hebben, ben je vrij om naar eigen smaak te kiezen.
Wetenswaardigheden over DSL modems
Welke typische problemen kunnen zich voordoen en hoe los ik ze op?
Zoals altijd bij technologie kan het gebeuren dat je geen Internet verbinding krijgt, ook al lijkt alles op het eerste gezicht juist ingesteld. Hier hebben we de belangrijkste stappen samengevat die je kunnen helpen bij het oplossen van problemen. Het eerste waar je naar moet kijken is de DSL router (modem). Hoe zien de controlelampjes eruit? Een vast of flikkerend lampje wijst er in het algemeen op dat het apparaat gesynchroniseerd is met de centrale en dat er hier geen fout is.
Een knipperend lampje geeft aan dat de synchronisatie bezig is. Er is alleen een probleem als het lampje langere tijd knippert.
Dan is er iets mis met de modeminstellingen of met de Internet provider. Je kunt de configuratie van je eigen router nog eens nakijken met behulp van de gebruiksaanwijzing. Als er geen fout optreedt, zit er niets anders op dan je DSL provider te bellen. Als dat niets oplevert, kan het probleem in de bekabeling zitten. Omdat de huidige apparaten modem, router en splitter in één zijn, hoeft de router alleen rechtstreeks op het telefoonstopcontact aangesloten te worden. Het is echter belangrijk de juiste kant te kiezen.
F-codering is gereserveerd voor telefoons, N-codering voor andere toestellen zoals modems. Kijk nu of de LEDs op de aansluitingen (poorten) oplichten of knipperen als de kabels in de juiste poort gestoken zijn en goed vastzitten (indien aanwezig ook allemaal naar de computers). Normaal zijn de lampjes op je DSL modem aan. Als ze knipperen of helemaal niet oplichten, kan de fout bij het apparaat of de kabel liggen. (Image source: 123rf.com / 87816536) Als er niets oplicht, kun je eerst andere kabels testen om te zien of de kabel kapot is. Als dit niets verandert, zit de fout waarschijnlijk in het apparaat. Als je de fout nog niet gevonden hebt, is het tijd om de netwerkinstellingen te controleren.
Als de PC met de modem verbonden is, kun je een browser openen en de gebruikersinterface van het apparaat benaderen. Voer onder “WAN” of “Internet” (de precieze plaats moet in de gebruiksaanwijzing vermeld staan) de vooraf ingestelde toegangsgegevens van je operator in. Controleer nu of de IP instellingen juist zijn. Meestal wordt het IP adres automatisch van de router verkregen via DHCP. Voor apparaten die via WLAN verbonden zijn, kun je het SSID en het wachtwoord controleren, dat natuurlijk moet overeenkomen met de gegevens op de router. WLAN kan vaak geactiveerd en gedeactiveerd worden in de gebruikersinterface van het modem of via een schakelaar op het apparaat.
Moet of kan ik de DSL modem ’s avonds uitzetten?
Uitschakelen of continu aan laten staan heeft geen effect op de kwaliteit van de Internet verbinding, zoals sommige gebruikers veronderstellen. Maar als het toestel een beetje warm wordt, kan het geen kwaad het een nachtje te laten afkoelen. Normaal synchroniseert de router zichzelf binnen een paar minuten bij de volgende inschakeling.
Bovendien kun je ook elektriciteit besparen. Voor één nacht maakt het niet uit, maar 365 maal het wattage telt op.
Je kunt nagaan hoe hoog het stroomverbruik werkelijk is door op het gegevensblad te kijken dat bij het apparaat zit, of door een onafhankelijke test van het apparaat te doen die je online kunt vinden. Volgens het Duitse Energieagentschap kan dat oplopen tot 20 euro per jaar.
Als de modem geen eigen schakelaar heeft, is een stekkerdoos met een schakelaar voldoende. Of uitschakelen en zo elektriciteit besparen mogelijk en zinvol is, hangt natuurlijk af van de bekabeling. Als je (vaste) telefoon met de router verbonden is en je wilt ’s nachts bereikbaar zijn, moet de router ingeschakeld blijven. Het uitschakelen van de modem als hij niet in gebruik is heeft ook een veiligheidsvoordeel. (Image source: 123rf.com / 79634019)
Elke actieve Internetverbinding kan mogelijk gehackt worden, en met een onveilig WLAN wachtwoord kunnen anderen er met hun apparaten “inhangen” en zo je dataverbruik verhogen en ook de bandbreedte verminderen
Kan een DSL modem een virus hebben?
Dat is mogelijk. In het ergste geval maken beveiligingsleemten in apparaten van verschillende fabrikanten het hackers erg gemakkelijk om het privé netwerk binnen te dringen en schade aan te richten. Als je telefoon ook aangesloten is, kunnen via je verbinding dure gesprekken gevoerd worden. Hackers kunnen ook infiltreren in bedrieglijk echt lijkende phishing pagina’s.
Als je dan via deze sites inlogt op online bankieren, kennen de hackers ook je toegangsgegevens. Het kan ook minder erg zijn, maar erg vervelend, als spam mails via je router gestuurd worden. Bovendien kan een geïnfecteerd modem ook betekenen dat bestanden op netwerkcomputers niet meer beschermd zijn.
Eenvoudige punten om de veiligheid te verhogen zijn:
Controleer of de router de nieuwste firmware heeft. Meestal leveren de bedrijven automatisch updates als er veranderingen of bekende veiligheidslekken zijn. Je kunt in de gebruikersinterface controleren of je toestel automatisch op updates controleert. Of je kunt zelf met regelmatige tussenpozen beginnen te zoeken. Oudere toestellen moeten vervangen worden als een hiaat openbaar gemaakt wordt en er geen updates meer van de fabrikant komen.
Als het niet absoluut noodzakelijk is, schakel je de WPS pin uit. Met deze instelling kunnen nieuwe apparaten in het draadloze netwerk opgenomen worden door een PIN in te voeren of op een toets te drukken.
Het is echter mogelijk dat deze functie niet juist geïnstalleerd is en zo een aanvalspunt op de router vormt. Idealiter lost een firmware update het probleem op. Als dit niet werkt, moet je de WPS PIN in de gebruikersinterface deactiveren. Afhankelijk van de router kan het zijn dat je alleen de PIN kunt uitschakelen of dat je WPS in het algemeen moet uitschakelen. Anders kun je je netwerk wachtwoord op elk moment veranderen en het veiliger maken. Want zelfs met WPA2, dat in principe een veilig systeem is, hangt het af van wat je als wachtwoord kiest. Je eigen wachtwoord kiezen en niet het vooraf ingestelde blijven gebruiken is een eerste vereiste. Hoe langer en complexer het nieuwe wachtwoord, hoe beter. Minstens 20 tekens, inclusief cijfers en speciale tekens zijn aan te bevelen. Als je niet zeker bent, test je cijferreeks dan op een betrouwbare website die bestaat over het onderwerp “wachtwoordsterkte meten”.
Daarnaast is er ook de mogelijkheid om te controleren of je gegevens worden omgeleid (trefwoord: phishing sites). Je kunt altijd een snelle controle doen om te zien naar welke DNS server het verzoek van je PC gaat. Open de opdrachtprompt op je computer en voer in “ipconfig/all”. Het IP adres van je router zou dan moeten verschijnen onder “DNS server”. Kijk dan op de gebruikersinterface van de router om te zien welke DNS server daar ingevoerd is. Je kunt dan het IP adres testen dat daar online in een Internet database verschijnt.
Dit zou dan je Internet provider moeten tonen als de eigenaar van het IP. De gebruikersinterface van de router kan ook gebruikt worden omalle apparaten in het thuisnetwerk te tonen. Deze lijst mag alleen apparaten bevatten die je bekend zijn. Het router protocol kan daar ook bekeken worden.
Zo kun je nagaan of er veranderingen werden aangebracht in het menu of van waaruit de gebruikersinterface werd opgeroepen. Bovendien worden aanmeldingen op het WLAN genoteerd, zodat je kunt zien of iemand van buitenaf probeerde binnen te dringen.
Kan ik mijn DSL modem in het buitenland gebruiken?
Hoewel dit in sommige gevallen waarschijnlijk mogelijk is, moet je er niet van uitgaan. Veel fabrikanten gebruiken hun eigen ADSL lijncodes, zodat aangenomen kan worden dat je DSL modem niet compatibel is met de plaatselijke standaard in het buitenland. In zo’n geval is het raadzaam een plaatselijke deskundige te raadplegen. Het is misschien mogelijk je toestel aan te passen aan de plaatselijke standaard.
Waar gaat het om bij xDSL?
Online kom je deze term misschien vaker tegen. Het wordt gebruikt als een “algemene term” voor alle DSL varianten, waarbij de “x” dient als plaatshouder voor A, S, V enzovoort. Wanneer “xDSL” genoemd wordt, wordt geen afzonderlijke technologie bedoeld.
Verder lezen: Bronnen en interessante links
Erber G.: Breitbandversorgung in Deutschland: Der Zukunft zugewandt? In: Oekonomenstimme, 22 augustus 2014. http://www.spiegel.de/netzwelt/gadgets/deutsche-telekom-hack-so-schuetzen-sie-ihren-router-vor-hacker-attacken-a-1123620.html Beeldbron: 123rf.com / 12338508