Onze selectiecriteria
Welkom op onze grote radiomicrofoon test 2023. Hier stellen we alle draadloze microfoons die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.
We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste draadloze microfoon voor je te vinden.
Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een draadloze microfoon wilt kopen.
Belangrijk om te weten
- Een draadloze microfoon biedt de grootst mogelijke bewegingsvrijheid. Draadloze transmissie is bijzonder voordelig voor live-optredens als de zanger of musicus veel wil bewegen en een groot podiumoppervlak met zijn optreden wil bestrijken.
- De draadloze microfoon is eigenlijk een set bestaande uit microfoon, ontvanger en zender. De zender kan ook direct op de microfoon worden aangesloten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen digitale en analoge draadloze microfoons. Hier stellen we de digitale versie voor, omdat die nu duidelijk superieur is aan de analoge techniek.
- Omdat het beschikbare frequentiebereik steeds kleiner wordt, moet bij de aanschaf grote zorgvuldigheid betracht worden. Er zijn op vergoedingen gebaseerde en vrije frequentiebereiken, die voor- en nadelen hebben.
Beste Draadloze Microfoon: Onze selectie
Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een draadloze microfoon koopt
Is een draadloze microfoon geschikt voor mij?
Als je een uitgebreide choreografie met verschillende zangers en dansers op een groot podium hebt, kun je bijna niet zonder een radiomicrofoon. De rest van de apparatuur brengt vaak al genoeg kabelwarboel met zich mee, en daarom geven veel artiesten de voorkeur aan draadloze technologie.
Er zijn echter ook enkele mogelijke storingen die met draadloos optreden. Zo is bijvoorbeeld het bruikbare frequentiebereik van radiomicrofoons beperkt. Daarom moet een hele reeks apparaten een smal frequentie kader delen. Daarom treedt er vaak interferentie op omdat verschillende signalen elkaar overlappen.
Bovendien is het vaak onmogelijk te voorspellen welke frequenties de volgende keer door de overheid voor andere doeleinden gereserveerd zullen worden. De keuze van een betrouwbaar frequentiebereik is van groot belang voor een betrouwbare werking.
Wat zijn de alternatieven voor een draadloze microfoon?
Een populair alternatief dat ook draadloos werkt is een Bluetooth microfoon. Hiermee kun je ook draadloos reizen, maar je bent afhankelijk van een betrouwbare internetverbinding. Vergeleken met een draadloze microfoon heeft Bluetooth ook een wat slechtere geluidskwaliteit.
In deze video zie je een uitgebreide test van draadloze en Bluetooth systemen en weeg je de voor- en nadelen tegen elkaar af.
Draadmicrofoons zijn verkrijgbaar met jack en USB aansluitingen. De jack versie biedt de beste geluidskwaliteit, maar de USB microfoon is flexibeler en gemakkelijker in het gebruik.
Behalve de hier voorgestelde digitale draadloze microfoon is er ook de oudere analoge technologie. Een analoge microfoon heeft het voordeel dat er geen vertraging is door omzettingen.
Zulke vertragingen spelen echter alleen een rol in het laagste prijssegment van digitale microfoons, bijvoorbeeld in smartphone accessoires. Anders raden we je aan de digitale versie in deze gids te kopen.
De digitale draadloze microfoon maakt optimaal gebruik van het steeds kleiner wordende frequentiebereik. Daardoor kunnen digitale microfoons tot tweemaal zoveel kanalen gebruiken als analoge modellen.
De digitale versie is veel beter bestand tegen stoorsignalen omdat hij de verloren bits weer toevoegt. Het digitale audiosignaal biedt ook transmissie met lineaire frequentietoegang. Dit betekent dat het signaal onvervormd aankomt.
De digitale versie biedt ook versleutelingstechnologie, wat erg belangrijk is voor bestuursvergaderingen en dergelijke.
Je kunt nog meer te weten komen over beide varianten in de volgende video.
Hoeveel moet ik investeren voor goede kwaliteit?
Het is de moeite waard minstens 100 euro te investeren. Voor professionele vocale optredens is het zinvol systemen vanaf 300 euro te overwegen.
Hoe stel ik een draadloze microfoon in?
Er zijn ook systemen waarbij de ontvanger en de luidspreker gecombineerd zijn. Beide mogelijkheden hebben stroom nodig en moeten voor gebruik opgeladen worden.
Zorg er zo mogelijk voor dat de zender en de ontvanger binnen elkaars gezichtsveld staan en dat er geen obstakel tussen zit.
Met welke apparaten kan ik een draadloze microfoon gebruiken?
Speciale draadloze microfoons met een DSLR aansluiting kunnen op camera’s worden aangesloten.
Welke accessoires zijn nuttig voor mij?
Wist je dat een radiomicrofoon ook wel een geluidstransducer genoemd wordt?
Hij vangt de akoestische signalen, d.w.z. de geluidsgolven, op en zet ze om in elektrische signalen. Hiermee kunnen geluiden worden opgenomen en gereproduceerd.
Als het bereik van je radiomicrofoon te beperkt is, kun je de situatie verhelpen met een repeater. Dit is een apparaat dat het microfoonsignaal opvangt en versterkt. Hierdoor bereikt het signaal de ontvanger betrouwbaarder.
Als je apparatuur afneembare antennes heeft, kun je ook een externe, langere antenne op je microfoon en/of ontvanger monteren. Dit draagt ook bij tot een betere transmissie.
Directionele antennes zijn een speciale ondersoort. Ze schermen storende signalen gedeeltelijk af door alleen radiogolven uit één richting te ontvangen. Ook ontvangen ze het gewenste signaal sterker.
Als meer dan drie radioverbindingen tegelijk gebruikt worden, kan een splitter soms nodig zijn. Deze combineert verschillende radiosignalen in één antenne, zodat alle microfoons kunnen zenden.
Besluit: Welke soorten draadloze microfoons zijn er en welke is geschikt voor jou?
Het frequentiebereik dat voor privé radiocommunicatie gebruikt kan worden is beperkt. Het bevindt zich in het bereik van radiogolven tussen 3 kilohertz en 300 gigahertz.
Dit bereik wordt ook gebruikt door o.a. TV zenders, Wifi en Bluetooth. Veel frequentiebereiken zijn gereserveerd voor andere spelers, zoals aanbieders van mobiele telefonie en omroepen.
Het is illegaal om als privé-persoon deze frequenties te gebruiken.
Daarom is het van groot belang een apparaat te kopen dat in een legaal frequentiebereik werkt. Er zijn ook verschillen tussen frequentiebereiken die registratie bij het Federaal Netwerkagentschap vereisen en die welke vrij toegankelijk zijn.
In dit hoofdstuk leggen we de voor- en nadelen van de varianten uit
- Gratis radiomicrofoons
- Oplaadbare radiomicrofoons
Wat onderscheidt registratieloze radiomicrofoons en wat zijn hun voor- en nadelen?
De registratievrije frequentiebereiken in Duitsland zijn als volgt:
Bereik | Frequentie in Hertz | Bijzonderheden |
---|---|---|
VHF | 174 - 230 MHz | gevoelig voor interferentie om fysieke redenen |
LTE-Mittelücke | 823 - 832 MHz | zorg ervoor dat er geen smartphones met ingeschakelde LTE in de buurt van de ontvanger zijn |
EU band | 863 - 865 MHz | EU-brede band voor maximaal vier kanalen |
LTE midlucke | 1785 - 1805 MHz | beperkte RF prestaties |
WLAN | 2,4 GHz | wereldwijd WLAN bereik zonder registratie met veel storingsbronnen en laag bereik |
Als je besloten hebt een systeem zonder registratie te kopen, moet je er zeker van zijn dat het in een van de vrije reeksen zendt.
De vrij toegankelijke frequenties hebben één groot nadeel:
Ze worden gebruikt door een breed scala van radio’s en er is geen bescherming tegen interferentie. De bediener zelf is verantwoordelijk voor de vlotte werking.
Op dit gebied is het zeer aan te bevelen apparatuur te kiezen die op zoveel mogelijk frequenties kan werken, zodat je zo nodig kunt omschakelen. Deze toestellen vind je echter in een hogere prijsklasse.
Accessoires zoals repeaters en richtantennes kunnen de transmissiekwaliteit nog verbeteren, maar ze brengen natuurlijk kosten met zich mee.
Wat onderscheidt radiomicrofoons tegen betaling en wat zijn hun voor- en nadelen?
Als je in de professionele of semi-professionele sector werkt en bijvoorbeeld optreedt met een band of toneel speelt, kun je gebruik maken van frequenties waarvoor registratie vereist is. Het doel van het frequentiegebruik moet commercieel zijn.
Als je een groter arsenaal radiomicrofoons wilt bedienen, zijn de frequentiebereiken die niet aan registratie onderhevig zijn vaak te smal - de verschillende radiosignalen interfereren met elkaar.
Voor zo’n streven zijn de bredere frequentiebanden die registratie vereisen veel beter geschikt.
Bovendien zijn deze banden veel minder gevoelig voor interferentie omdat er veel minder radioverkeer is.
De volgende frequentiebereiken hebben een vergunning van de Federal Network Agency:
Bereik | Frequentie in Hertz | Bijzonderheden |
---|---|---|
UHF | 470 - 608 MHz | - |
UHF | 614 - 703 | - |
UHF | 733 - 823 MHz | kan gestoord worden door LTE |
UHF | 1492 - 1525 MHz | alleen toegestaan in gesloten ruimten |
Boven de 694 megahertz grens komt LTE internet steeds meer voor, dus is het goed om te investeren in toekomstbestendige apparatuur die onder deze grens zendt.
De ultrahoge frequentieband tussen 470 en 694 megahertz zal tegen 2030 beschikbaar zijn. Als je een systeem voor deze reeks koopt, zit je aan de veilige kant.
Het tarief voor de eerste aanvraag is een vast bedrag van 130 euro. Er is een jaarlijkse bijdrage van ongeveer 10 euro per radiosysteem. Je kunt over de huidige vergoedingen lezen bij het Federaal Netwerkbureau.
Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om draadloze microfoons te vergelijken en te evalueren
In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke draadloze microfoons.
De criteria die je kunt gebruiken om microfoons te vergelijken zijn o.a.
- Type omvormer
- Stroomvoorziening
- Polair patroon
- Keuze van kanalen
- Signaal- en geluidskwaliteit
- Range
Transducer type
Transducer type verwijst naar verschillende technologieën die geluidsgolven omzetten in elektrische energie. De keuze hangt af van het beoogde gebruik.
Dynamische microfoon
De dynamische microfoon is robuust gebouwd en kan daarom zonder problemen in de hand gehouden worden. Hij is veel minder gevoelig voor ruis dan de condensatormicrofoon. Hij is daarom ideaal voor live-optredens en heeft geen extra accessoires nodig zoals een plopschild of statief.
De dynamische microfoon produceert een krachtig geluid en is de eerste keus voor zingen. Een nadeel is dat het door de dynamische microfoon geproduceerde signaal vaak erg zwak is en dat daarom vaak een voorversterker nodig is.
Condensatormicrofoon
Het membraan van de condensatormicrofoon is veel gevoeliger dan dat van de dynamische microfoon. Daardoor geeft hij geluid gedetailleerder weer. Hij kan ook reageren op zeer korte geluidsimpulsen en het klankbeeld is realistischer en warmer.
Condensatormicrofoons kunnen meestal een groter bereik aan geluid vastleggen dan dynamische modellen. Ze zijn echter ook gevoeliger voor storingen door trillingen en beweging.
Stroomvoorziening
De zender van een draadloze microfoon heeft altijd stroom nodig. Batterijen of oplaadbare batterijen kunnen hiervoor gebruikt worden. Batterijen hebben het voordeel dat ze meer capaciteit hebben en niet ontladen als ze niet in gebruik zijn. Anderzijds zijn oplaadbare batterijen beter voor het milieu omdat ze hergebruikt kunnen worden.
Voor toestellen die op batterijen werken is een looptijd van 8 uur de ondergrens. Sommige zenders kunnen tot 20 uur meegaan.
Polair patroon
Het polaire patroon geeft de richting aan van waaruit je microfoon geluid kan oppikken. De keuze van het juiste polaire patroon helpt om ruis te onderdrukken of om te voorkomen dat ze überhaupt wordt opgepikt.
Omnidirectionele
Er zijn directionele en omnidirectionele microfoons. Niet-directionele microfoons pikken geluid gelijkmatig van alle kanten op. Deze microfoons zijn geschikt om de atmosfeer van een kamer op te vangen.
Dit type eigenschap wordt omnidirectioneel genoemd omdat het geluid rondom bolvormig wordt opgepikt.
Cardioïde kenmerk
Bij een cardioïde microfoon wordt geluid dat direct van voren komt sterker opgepikt dan geluid dat van opzij en van achteren komt. Dit is een voordeel bij het zingen. De zanger staat voor de microfoon, zodat zijn of haar stem het luidst wordt opgepikt.
Storende achtergrondgeluiden uit andere richtingen worden gedempt of zelfs ingeslikt.
De richtmicrofoon
Dit verwijst naar de smalste richtkarakteristiek, d.w.z. deze microfoons hebben het kleinste bereik waarin ze gevoelig zijn. De richtmicrofoon kan precies op een geluidsbron gericht worden en ruis wordt het meest effectief onderdrukt.
Ze zijn daarom ideaal voor interviews in een rumoerige ruimte, persconferenties en video-opnamen.
Keuze van kanalen
Het is de moeite waard te investeren in een systeem dat zoveel mogelijk kanalen, d.w.z. frequenties, aankan. De goedkoopste draadloze microfoons hebben maar één kanaal. Als dit kanaal bezet is, is er geen alternatief en wordt de transmissie verstoord.
Bij de meest hoogwaardige systemen kan elke frequentie afzonderlijk gekozen worden, zoals bij een radio. Daartussenin zijn er vier- of zeskanaals modellen.
Er zijn zelfs systemen die automatisch op een vrije volgorde overschakelen als de huidige bezet is door een ander station.
Het aantal mogelijke kanalen en de hulp bij het zoeken naar frequenties komen tegen een hogere prijs.
Signaal- en geluidskwaliteit
Latency
Het nadeel van een digitaal systeem is dat er latency kan optreden. Vanaf 10 milliseconden wordt dit ook door mensen waargenomen. Let er bij de aanschaf van een systeem op dat de door omzettingen veroorzaakte vertraging deze grens niet overschrijdt.
Ruis
Sommige systemen hebben een ruisonderdrukkingsfunctie die “squelch” heet. Als er storende signalen opduiken, dempt de ontvanger ze automatisch.
Wist je dat wij mensen geluiden kunnen waarnemen in het frequentiegebied van 20 tot 20.000 hertz?
Dat zijn wel 400.000 verschillende tonen. Er zijn echter nog veel bereiken die we niet kunnen waarnemen, zoals ultrasone golven.
Een andere methode om stoorsignalen te vermijden is een piloottoonfunctie. De microfoon zendt voortdurend een signaal uit dat voor mensen onhoorbaar is.
De ontvanger herkent dat dit het juiste signaal is. Andere signalen zonder de juiste piloottoon worden automatisch gedempt. Dit betekent dat ze de transmissie niet meer kunnen verstoren.
De compander is ook een systeem dat ruis onderdrukt. Als het opgenomen geluid te laag is, kan het gemaskeerd worden door de ruis. Dan grijpt de automatische compander in en versterkt het zwakke signaal, zodat het de ruis overstemt.
Maar wees voorzichtig: bij goedkope systemen veroorzaakt de compander zelf soms ruis en klikgeluiden als hij aan en uit gaat.
FM Hub
FM staat voor frequentie modulatie. Het signaal dat de microfoon opvangt wordt daarbij geregeld, zodat het zo constant mogelijk blijft en storingen gecompenseerd worden.
Als heel zachte geluiden worden opgenomen, versterkt een grote FM slag ze zo dat ze de inherente ruis overstemmen. In principe geldt: hoe groter de FM-afwijking, hoe minder ruis.
30 kHz FM afwijking is aan te bevelen, 40 kHz is beter.
Diversity
Diversity systemen hebben twee antennes die hetzelfde signaal oppikken. Het voordeel is dat het betere van de twee signalen gekozen wordt. Als er storing is op de ene antenne, schakelt het systeem automatisch over op de andere.
Diversity systemen bieden een groot geluidsvoordeel, maar zijn in verhouding ook duurder.
Als je een diversity ontvanger gebruikt, zorg dan dat de antennes tussen 20 en 40 cm van elkaar staan. Plaats de antennes loodrecht op elkaar.
Bereik
Het bereik hangt van veel factoren af, zodat het niet precies te voorspellen is. Plaatselijke omstandigheden zoals andere radiosignalen, afscherming door metalen voorwerpen en andere hindernissen voor radiogolven kunnen het signaal beïnvloeden.
Menigten kunnen ook radiogolven inslikken en het signaal ernstig verstoren.
De technische eigenschappen van het systeem spelen ook een grote rol - diversity systemen, bijvoorbeeld, bereiken een groter bereik.
Goedkopere systemen beginnen bij een bereik van 30 - 50 meter. Bij volledig vrij zicht en onder ideale omstandigheden bereiken de meeste hoogwaardige systemen een bereik van minstens 100 meter. De professionele versie kan zelfs 300 meter halen.
Wetenswaardigheden over draadloze microfoons
Hoe kan ik de kwaliteit van mijn draadloze microfoon verbeteren?
Er zijn veel potentiële foutenbronnen die betrekkelijk eenvoudig te elimineren zijn. Behalve de extra uitrusting die hierboven al besproken is, zijn er een aantal dingen die je plaatselijk kunt verbeteren.
Allereerst kun je het volume verbeteren door altijd direct in de microfoon te spreken of te zingen en je op slechts enkele centimeters afstand te houden.
Zorg er ook voor dat beide antennes op zichtlijn staan. Vooral metaal en grote mensenmassa’s verstoren de transmissie. Als de ontvanger aan de andere kant van een kamer met veel mensen moet staan, moet hij boven hun hoofden geplaatst worden.
Slechte transmissie kan ook te wijten zijn aan goedkope batterijen of batterijen met een te lage spanning. Zorg ervoor dat je batterij de nodige volt levert zoals vermeld op de beschrijving van je microfoonsysteem. Als je oplaadbare batterijen gebruikt, verwijder ze dan na gebruik, zodat ze niet ontladen.
Welke schadeclaims heb ik voor apparatuur die ik al gekocht heb en die werkt in een frequentiegebied dat niet meer is toegestaan?
Het Federaal Netwerkagentschap heeft enkele frequentiebereiken in licentie gegeven aan mobiele telefoonmaatschappijen, omroepen en voor de uitbreiding van LTE internet. Radio-apparatuur die op deze bereiken heeft uitgezonden kan nu niet langer legaal gebruikt worden.
Gebruikers van deze installaties hebben recht op vergoeding onder de volgende voorwaarden.
- De apparatuur moet gekocht zijn tussen 01 januari 2012 en 31 maart 2015
- De frequentietoewijzing vond plaats vóór 31 december 2015
- Het systeem werd gekocht voor minstens 410 euro
- Het systeem zendt uit in het bereik 694 tot 790 MHz
Of
Hij zond uit in het 470 tot 694 MHz bereik en ondervindt nu hinder van specifieke interferentie
Als het mogelijk is hem om te bouwen naar andere frequenties, worden de kosten daarvan vergoed; zo niet, dan wordt een restwaarde vergoed.
Voor compensatie moet ook bij het Federaal Netwerkbureau een aanvraag worden ingevuld.
Beeldbron: pixabay.com / Free-Photos