Laatst bijgewerkt: 22-09-2021

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

43Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

142Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle draadloze luidsprekers die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste draadloze luidspreker voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een draadloze luidspreker wilt kopen.

Inhoud




Belangrijk om te weten

  • Draadloze luidsprekers sluiten handig en draadloos aan op je draadloze afspeelapparatuur, en maken zo een eind aan de vervelende wirwar van kabels.
  • Er zijn drie draadloze basistechnologieën: Bluetooth, Wi-Fi en AirPlay.
  • Sommige modellen ondersteunen ook meerdere van deze draadloze transmissiemethoden tegelijk.
  • Wi-Fi en AirPlay draadloze luidsprekers vereisen een bestaand WLAN netwerk en zijn daarom vooral bedoeld voor gebruik thuis.
  • Draadloze Bluetooth luidsprekers daarentegen hebben geen Wi-Fi-netwerk nodig en zijn dus ook geschikt om onderweg naar muziek te luisteren.

Beste Draadloze luidsprekers: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een draadloze luidspreker koopt

Wat zijn de voordelen van draadloze luidsprekers boven gewoneluidsprekers?

Met draadloze luidsprekers behoren vervelende kabels tussen speler en luidspreker tot het verleden. Draadloze connectiviteit maakt het ook gemakkelijk om draagbare apparatuur aan te sluiten.

Waarschijnlijk het meest voor de hand liggende voordeel van draadloze luidsprekers is dat ze geen hinderlijke luidsprekerkabels nodig hebben. Je kunt gemakkelijk meerdere luidsprekers over een groot oppervlak verspreiden en hoeft je onderweg geen zorgen meer te maken over in de knoop geraakte kabels.

Vooral als je vooral via een smartphone of tablet naar muziek luistert, heb je baat bij draadloze luidsprekers. Dankzij de gebruikte Bluetooth en Wi-Fi overdrachtstechnologieën kan het geluid heel gemakkelijk en zonder kabelverbinding naar de luidsprekers gestuurd worden.

  • Geen storende kabels door het hele huis
  • Gemakkelijk koppelen met mobiele toestellen
  • Geluid kan door kamers heen gestuurd worden
  • Praktisch mobiel gebruik van Bluetooth luidsprekers

Toch is het meestal niet mogelijk helemaal zonder kabels te gaan: omdat grotere draadloze luidsprekers meestal actieve luidsprekers zijn, d.w.z. luidsprekers met een ingebouwde versterker, zijn stroomkabels nodig voor hun werking. Alleen kleinere, op batterijen werkende draadloze Bluetooth luidsprekers hebben helemaal geen kabel nodig en zijn dus perfect voor mobiel gebruik.

Robert James PerkinsDJ & Musik-Experte
“Als je draadloze luidsprekers overweegt, moet je eerst bedenken waarvoor je ze wilt gebruiken (privé thuis of voor een feestje/evenement) en welke draadloze verbinding je moet gebruiken (Bluetooth of WLAN).

Voor privégebruik zou ik altijd voor SONOS gaan, want hier heb je een geweldig geluid, het systeem kan naar wens uitgebreid worden en ongeacht of je een WIN of MAC gebruiker bent, je hebt een stabiele en goede software op de achtergrond en je kunt zelfs een kleine “home party” houden met een SONOS, waarbij je in alle kamers van de muziek kunt genieten (mits je in al die kamers een SONOS luidspreker hebt). Voor evenementen zou ik altijd het LSP 500 Pro systeem van Sennheiser kiezen, met WLAN, AKKU en uiterst uitbreidbaar en uitstekend qua geluid.”

Hoeveel kosten draadloze luidsprekers?

Zoals bij alle luidsprekers heb je keuze uit draadloze luidsprekers in elke prijsklasse. Hoeveel geld je moet investeren hangt in de eerste plaats af van het doel waarvoor je ze nodig hebt en hoeveel waarde je hecht aan goed geluid.

De goedkoopste modellen beginnen rond de 20 euro. Dit zijn meestal kleine Bluetooth luidsprekers die ontworpen zijn voor mobiel gebruik en werken op batterijen of oplaadbare batterijen.
Voor deze prijs moet je geen overdreven eisen stellen aan de functie-omvang en de geluidskwaliteit, maar zelfs zulke goedkope toestellen klinken beter dan smartphone luidsprekers.

Als je een stevig, evenwichtig geluid en voldoende levensduur van de batterij wilt, moet je bereid zijn iets meer geld uit te geven. Betere mobiele Bluetooth luidsprekers die ook voldoende basbereik genereren beginnen rond de 100 euro.

Echt goed klinkende Wi-Fi luidsprekers om thuis van muziek te genieten beginnen rondde 300 euro. Sommige daarvan hebben ook een extra geïntegreerde Bluetooth functie en kunnen dus flexibel worden bediend.

De sky is the limit als het om draadloze luidsprekers gaat, dus zelfs echte geluidsfanaten komen aan hun trekken.

Amazon Echo auf Tisch

Draadloze luidsprekers worden gekenmerkt door het feit dat je er bijna helemaal zonder kabels mee kunt doen - niet zoals op deze foto. (Foto: Fabian Hurnaus / pexels.com)

Waar moet je op letten als je draadloze luidsprekers buitenshuis wilt gebruiken?

Als je draadloze luidsprekers wilt gebruiken voor je tuinfeest of een barbecue in het park, is dat meestal mogelijk, maar je moet wel een paar dingen in gedachten houden.

Ten eerste moet je er rekening mee houden dat draadloze Wi-Fi-luidsprekers en AirPlay luidsprekers meestal zowel een WLAN netwerk als een nabijgelegen stroomaansluiting nodig hebben om de ingebouwde versterker te laten werken.

Ten tweede is het belangrijk dat de draadloze luidsprekers zo geplaatst worden dat ze niet beschadigd worden door regen of opspattend water.

Om deze redenen is het raadzaam mobiele draadloze Bluetooth luidsprekers

voor gebruik buitenshuis tegebruiken. Dankzij Bluetooth technologie en de vaak ingebouwde oplaadbare batterij zijn deze luidsprekers onafhankelijk van stroombronnen en WLAN. Bovendien zijn veel modellen speciaal voor mobiel gebruik gebouwd en zijn ze spatwaterdicht.

Kunnen gewone passieve luidsprekers omgebouwd worden tot draadloze luidsprekers?

Ja, dit is in het algemeen mogelijk. Je vindt in de winkel passende adapters waarmee je je passieve luidsprekers kunt ombouwen tot draadloze luidsprekers. De kern van zulke sets zijn radio-ontvangermodules, die je op je passieve luidsprekers moet aansluiten.

Deze ontvangen dan de radiosignalen, ofwel van een zender die op je stereo-installatie of een TV is aangesloten, ofwel rechtstreeks van mobiele afspeelapparatuur zoals smartphones of tablets.

Sommige fabrikanten gebruiken afzonderlijke modules met onafhankelijke radiozenders die het signaal van je stereo-installatie oppikken en het naar de overeenkomstige ontvangermodules op de passieve luidsprekers zenden, onafhankelijk van Wi-Fi en Bluetooth.

Er zijn ook adapters die alleen bestaan uit ontvangermodules met ingebouwde versterkers. Deze zijn gekoppeld aan de passieve luidsprekers en ontvangen de muziek direct via Bluetooth van bijvoorbeeld een smartphone of PC.

Merk echter op dat hierdoor, zoals bij alle draadloze luidsprekers, geen luidsprekerkabels meer nodig zijn, maar dat de draadloze ontvangers op de passieve luidsprekers nu wel van stroom voorzien moeten worden!

Kunnen draadloze luidsprekers op om het even welke weergavebron worden aangesloten?

De aansluitmogelijkheden kunnen van type tot type verschillen, maar in principe kun je het geluid van alle gangbare apparaten via draadloze luidsprekers laten klinken.

Afhankelijk van de ondersteunde draadloze technologie kun je je smartphone, tablet, laptop of PC via Bluetooth met de luidsprekers verbinden of de muziek gemakkelijk via het WLAN netwerk naar de luidsprekers sturen.

Op de meeste draadloze luidsprekers kunnen echter ook niet-Internet-compatibele apparaten worden aangesloten, zoals MP3-spelers, een stereo-installatie of eenvoudige TV-toestellen. Voor dit doel zijn er meestal geschikte analoge ingangen in de vorm van cinch- of jack-ingangen op de luidspreker of het zendstation.

Wat is de geluidskwaliteit van draadloze luidsprekers?

Vaak heerst nog de veronderstelling dat draadloze luidsprekers qua geluidskwaliteit niet kunnen concurreren met gewone passieve luidsprekers. Toen vele jaren geleden de eerste draadloze luidsprekers op de markt kwamen, was dat in veel gevallen ook zo.

Intussen heeft de technologie zich echter zo ver ontwikkeld dat vooral moderne Wi-Fi-boekenplank luidsprekers en vloerstaande luidsprekers net zo goed (kunnen) klinken als de meest hoogwaardige bedrade luidsprekers!

Natuurlijk hangt ook hier het geluid niet in de laatste plaats af van de kwaliteit van de luidsprekers en dus ook van de prijs. Vooral bij goedkopere modellen en Bluetooth luidsprekers is voorzichtigheid geboden. Alleen als ze de nieuwste aptX technologie gebruiken worden de signalen ongecomprimeerd en dus verliesvrij doorgegeven. Als deze procedure niet ondersteund wordt, is de geluidskwaliteit vaak niet de beste door de gecomprimeerde transmissie.

Dus: Als je bereid bent iets meer te betalen voor echt goed geluid, hoef je met hoogwaardige draadloze luidsprekers niet in te boeten op geluidskwaliteit!

Nahaufnahme weißer Lautsprecher auf Tisch

In principe kunnen ook gewone luidsprekers met behulp van een adapter in draadloze luidsprekers veranderd worden. (Foto: Tom Swinnen / pexels.com)

Hoe werkt de stroomvoorziening met draadloze luidsprekers?

Het klinkt wat tegenstrijdig, maar zelfs zogenaamde “draadloze luidsprekers” redden het aan het eind van de dag niet altijd zonder kabels. Vooral grotere modellen hebben meestal een stroomaansluiting in de buurt nodig.

In feite nemen draadloze luidsprekers alleen de kabelverbinding tussen de stereo-installatie of de versterker en de luidsprekers weg. Maar omdat het signaal de luidsprekers slechts zwak bereikt, moet het versterkt worden voor het uitgevoerd wordt. Bij draadloze luidsprekers vindt deze stap plaats in de luidsprekers zelf, daarom worden ze ook actieve luidsprekers genoemd. De “draadloze” luidsprekers hebben echter stroom nodig voor versterking en geluidsweergave, en daarom zijn ze aangewezen op een netstekker.

Alleen kleinere (Bluetooth) draadloze luidsprekers voor mobiel gebruik hebben helemaal geen kabel nodig, want ze worden gevoed door een geïntegreerde oplaadbare batterij of batterijen.

Kunnen draadloze luidsprekers over verschillende kamers in huis verdeeld worden?

Ja, dit is mogelijk. Een groot voordeel van draadloze luidsprekers is dat ze, omdat ze draadloos communiceren, handig over verschillende kamers verdeeld kunnen worden zonder vervelende luidsprekerkabels die door de flat lopen. In de regel werkt dit echter alleen met meerdere Wi-Fi luidsprekers van één fabrikant.

Het opzetten van zo’n zogenaamd “multiroom systeem” is mogelijk omdat Wi-Fi draadloze luidsprekers communiceren via het WLAN netwerk, dat meestal de hele flat beslaat.

Op deze manier kun je in alle kamers hetzelfde liedje spelen, of ervoor kiezen om van kamer tot kamer verschillende muziek te laten horen, omdat de afzonderlijke luidsprekers vaak afzonderlijk kunnen worden aangestuurd.

Met Bluetooth technologie daarentegen is transmissie naar meerdere kamers niet mogelijk, vanwege het korte bereik. Je moet ook een bepaalde fabrikant kiezen als je Wi-Fi-luidsprekers uitzoekt, want luidsprekers van verschillende merken zijn meestal niet compatibel met elkaar.

besluit: Welke soorten draadloze luidsprekers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn drie hoofdtypen draadloze luidsprekers:

Draadloze luidsprekers

  • met Wi-Fi

Draadloze luidsprekers met

  • AirPlay

Draadloze luidsprekers met

  • Bluetooth

Elk van deze typen gebruikt een ander soort transmissie en heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Welke draadloze luidsprekers het beste bij je passen, hangt af van de apparatuur en de omgeving waarin je het liefst van je muziek geniet. In de volgende paragrafen willen we je helpen de perfecte draadloze luidsprekers voor je te vinden.

Hier laten we je kennis maken met de verschillende soorten draadloze luidsprekers en zetten we de voor- en nadelen van elk duidelijk uiteen.

Hoe werken Wi-Fi draadloze luidsprekers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Om naar je muziek te luisteren via Wi-Fi luidsprekers heb je een stabiel Wi-Fi netwerk nodig. Als dit beschikbaar is, bieden ze je een geweldige geluidskwaliteit en de grootste flexibiliteit in gebruik.

Wi-Fi luidsprekers zijn meestal boekenplank- of vloerstaande luidsprekers. Ze integreren met je Wi-Fi-thuisnetwerk en ontvangen muziek van andere apparaten op hetzelfde netwerk, zoals je tablet, smartphone of laptop. Op deze manier kun je ook muziek of filmgeluid direct van internet streaming diensten als Spotify of Netflix naar je draadloze luidsprekers sturen.

Voordelen
  • Groot bereik
  • Zeer goede geluidskwaliteit
  • Kan in meerdere kamers gebruikt worden
  • Onafhankelijk van fabrikanten van apparaten
Nadelen
  • Wi-Fi-netwerk vereist
  • Niet geschikt voor mobiel gebruik

Het voordeel van het gebruik van het Wi-Fi-netwerk is dat het geluid ongecomprimeerd wordt doorgegeven door de grote bandbreedte en dat de geluidskwaliteit niet te lijden heeft onder de draadloze verbinding.

Bovendien kun je Wi-Fi-luidsprekers meestal bedienen met elk toestel met internet, ongeacht de fabrikant. Niet-internet-geschikte apparaten kunnen ook via analoge ingangen worden aangesloten.

Met een bereik van 100 meter bestrijken Wi-Fi netwerken meestal het hele huis. Je kunt hier optimaal gebruik van maken en meerdere draadloze Wi-Fi luidsprekers in verschillende kamers met elkaar verbinden. Op deze manier kan je hele woonruimte centraal voorzien worden van je favoriete muziek via slechts één bron, ongeacht waar de zender zich in je huis bevindt.

Wat zijn draadloze AirPlay luidsprekers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Met deze draadloze luidsprekers kun je op een onovertroffen eenvoudige manier luidsprekers en toestellen met elkaar in een netwerk verbinden. Dit gaat echter ten koste van de flexibiliteit.

Deze draadloze luidsprekers gebruiken de door de firma Apple ontwikkelde draadloze AirPlay overdrachtsmethode. Zoals gebruikelijk bij Apple werd speciale aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid. Een voordeel van deze luidsprekers is dan ook dat ze over het algemeen ongecompliceerd en snel aan te sluiten zijn.

Voordelen
  • Ongecompliceerde opstelling
  • Zeer goede geluidskwaliteit
  • Groot bereik
  • Kan in meerdere kamers gebruikt worden
Nadelen
  • Afhankelijk van fabrikant of software
  • Vereist WLAN netwerk
  • Niet geschikt voor mobiel gebruik

Voorwaarde is wel dat je over de juiste hardware en software beschikt. Deze draadloze technologie werkt alleen met Apple producten zoals de iPhone of MacBooks en met pc’s en tablets waarop een actuele versie van Apple’s iTunes muzieksoftware geïnstalleerd is.

Sinds enige tijd bestaan er ook overeenkomstige apps met behulp waarvan deze radiotechnologie ook gebruikt kan worden op smartphones met bijvoorbeeld het Android besturingssysteem. Maar het installeren en gebruiken ervan vergt een zekere inspanning en brengt beperkingen met zich mee, wat in strijd zou zijn met het basisidee van eenvoudige bediening.

Omdat het AirPlay systeem ook via Wi-Fi werkt, is ook voor deze luidsprekers een bestaand Wi-Fi netwerk een eerste vereiste. Bijgevolg gelden veel van de hierboven genoemde voordelen van Wi-Fi-luidsprekers evenzeer voor dit type draadloze luidspreker, zoals het grote bereik en de uitstekende geluidskwaliteit.

Helaas gelden de nadelen, zoals de beperkte mobiliteit, ook voor hen. Voor geluidsversterking op het strand of in het park moet je daarom overschakelen op andere draadloze luidsprekers.

Hoe werken draadloze Bluetooth luidsprekers en wat zijn hun voor- en nadelen?

Bluetooth luidsprekers ontvangen hun informatie rechtstreeks van de aangesloten apparaten en hebben geen Wi-Fi-netwerk nodig. Ze zijn de eerste keus voor mobiel gebruik “onderweg”.

In tegenstelling tot de andere twee soorten brengen Bluetooth luidsprekers een directe en onafhankelijke radioverbinding tot stand met de spelende toestellen. Dit kan meestal eenvoudig via het betreffende eindtoestel ingesteld worden en is niet afhankelijk van een bestaand WLAN netwerk.

Voordelen
  • Ook geschikt voor gebruik onderweg
  • Onafhankelijk van fabrikanten van eindtoestellen
  • Ongecompliceerde verbindingsopbouw
Nadelen
  • Soms maar matige geluidskwaliteit
  • Relatief klein bereik
  • Geen kamerbreed geluid mogelijk

Veel kleinere Bluetooth luidsprekers zijn voorzien van een oplaadbare batterij of een batterijvakje, zodat je ze zonder problemen overal mee naartoe kunt nemen. Ze zijn dus ideaal voor mobiel gebruik onderweg!

Om te kunnen werken moeten de spelers Bluetooth ondersteunen, wat tegenwoordig voor bijna alle moderne smartphones, tablets, notebooks en PC’s geldt. Buiten dat zijn er geen speciale eisen voor specifieke fabrikanten of software.

Het kan problematisch zijn met apparaten die Bluetooth niet ondersteunen, zoals televisies of stereo-installaties. Als je deze met de luidsprekers wilt koppelen, moet je vóór de aankoop nagaan of de zendstations overeenkomstige analoge ingangen ondersteunen.

Wist je dat de grote draadloze luidsprekermodellen een stereosysteem kunnen vervangen?

Wie waarde hecht aan geluid in meerdere kamers moet eens kijken naar draadloze WLAN luidsprekers. Deze zijn vaak aan elkaar gekoppeld en kunnen in verschillende kamers geplaatst worden. Dit betekent dat ze een stereo-installatie kunnen vervangen in termen van kwaliteit. De keuze van de tracks en de bediening van de luidsprekers gebeurt via de smartphone.

Bluetooth technologie werd ontworpen voor gegevensoverdracht over korte afstanden. Dat is de reden waarom Bluetooth luidsprekers alleen over betrekkelijk korte afstanden werken. Afhankelijk van het luidsprekermodel mag je smartphone of tablet niet meer dan tien meter van de luidsprekers verwijderd zijn, anders komt er geen verbinding tot stand. Bovendien kan deze technologie niet gebruikt worden om gericht geluid te geven aan verschillende kamers tegelijk.

Tenslotte kan de geluidskwaliteit vaak niet op tegen de twee op WLAN gebaseerde transmissiemethoden. Vooral bij goedkopere Bluetooth luidsprekers worden de gegevens in gecomprimeerde vorm doorgegeven, en het geluid lijdt daaronder.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om draadloze luidsprekers te vergelijken en te evalueren

In dit deel willen we je laten kennismaken met enkele factoren die je kunt gebruiken om verschillende draadloze luidsprekers te vergelijken en te evalueren. Dit zal je helpen het product te vinden dat aan je behoeften voldoet.

Tot de koopcriteria behoren:

    • Ondersteunde draadloze technologieën
    • Aansluitingen
    • Voeding
    • RMS

vermogen

  • Stereogeluid
  • Gewicht
  • Ontwerp
  • Geschiktheid voor gebruik buitenshuis
  • Bedieningsmogelijkheden

In het volgende zullen we het belang van deze factoren uitleggen en je enkele hints geven over hoe je ze kunt rangschikken.

Ondersteunde draadloze technologieën

Zoals eerder vermeld, kunnen de door draadloze luidsprekers ondersteunde draadloze technologieën onder meer de geluidskwaliteit en het bereik beïnvloeden. Omdat ze ook een grote rol spelen bij het bepalen of een model potentieel geschikt voor je is of niet, moet je elke draadloze luidspreker eerst op dit criterium beoordelen. Als je draadloze luidsprekers onderweg wilt gebruiken, moet je vooral letten op mobiele draadloze luidsprekers met Bluetooth ondersteuning, want alleen zo kun je ze ook zonder een bestaand Wi-Fi-netwerk gebruiken. In dit verband moet je er zeker van zijn dat tenminste Bluetooth versie 4.0 en het “Advanced Audio Distribution Profile” (A2DP) ondersteund worden, anders kun je teleurgesteld zijn over het bereik en de geluidskwaliteit van de luidsprekers. Als je daarentegen liever thuis naar muziek luistert en verschillende kamers tegelijk met geluid wilt vullen, moet je eens goed kijken naar Wi-Fi-boekenplank luidsprekers. Ze ondersteunen vaak ook Bluetooth, wat het gemakkelijker maakt om smartphones, tablets en dergelijke aan te sluiten. Draadloze technologie maakt het mogelijk om draadloze luidsprekers draadloos door het hele huis te verspreiden. (Foto: Pixabay / pexels.com)

Aansluitingen

Behalve draadloze aansluitmogelijkheden hebben veel draadloze luidsprekers ook fysieke ingangen voor kabelverbindingen. Dit is vooral belangrijk als je niet-draadloze apparaten wilt aansluiten. Draagbare spelers die een hoofdtelefoonuitgang hebben, zoals MP3 spelers, kunnen via hun hoofdtelefoonuitgang op de draadloze luidsprekers worden aangesloten, mits ze een3.5 mm jack ingang hebben. Als je, bijvoorbeeld, een oudere videorecorder op je TV wilt aansluiten, moet je ook letten op een cinch ingang. Behalve deze analoge ingangen hebben vooral grotere Wi-Fi draadloze luidsprekers ookoptische en digitale aansluitingen, zoals TOSLINK en coaxiale aansluitingen. Je kunt deze ingangen dan gebruiken om een spelcomputer of de digitale geluidskaart van een computer op de draadloze luidsprekers aan te sluiten. Aansluiting; transmissietype; apparatuur (ex.) Jack; analoog; MP3-speler, laptop Cinch; analoog; TV, CD-speler Coaxiaal; digitaal; Blue-Ray speler, satellietontvanger TOSLINK; optisch; geluidskaart, spelconsole Enkele modellen hebben ook eeningebouwde USB ingang, zodat je direct muziek kunt afspelen van aangesloten USB-sticks of externe harde schijven.

Voeding

Dit criterium is over het algemeen gemakkelijk bij te houden. Wil je de luidsprekers ook onderweg gebruiken, zoek dan naar een ingebouwde oplaadbare batterij. Voor langdurig gebruik thuis, daarentegen, raden we aan een netstekker te gebruiken. Kleinere Bluetooth luidsprekers zijn speciaal ontworpen voor mobiel gebruik en hebben daarom meestal een ingebouwde oplaadbare batterij. Deze kan vaak via USB opgeladen worden, wat vooral handig is als je de batterij in de trein wilt opladen met behulp van je laptop. Kijk ook naar de levensduur van de batterij, die door veel merken in de productbeschrijving wordt vermeld. Het moet minimaal 8 uur zijn, vooral omdat de levensduur van de batterij afneemt met toenemend volume en de specificaties van de fabrikant meestal verwijzen naar de minimale belasting van de batterij.

RMS vermogen

Als je vooral geïnteresseerd bent in het volume van de draadloze luidsprekers, moet je eens kijken naar hun RMS waarden. Merk echter op dat “luid” niet automatisch “goed” betekent. Eenvoudig gezegd beschrijft het RMS vermogen demaximaal mogelijke continue belasting van de luidsprekers en wordt het gegeven in watt. Hoe hoger hij staat, hoe luider je de muziek mogelijk door de luidsprekers kunt laten klinken voordat er vervorming optreedt. Geluidskwaliteit daarentegen kan vaak alleen subjectief beoordeeld worden en heeft over het algemeen niets te maken met RMS vermogen. Omdat een hoger RMS vermogen bovendien niet per se betekent dat deze luidspreker ook werkelijk luider kan spelen zonder vervorming, moet je de vermogensspecificaties van de fabrikant slechts als een ruweleidraad gebruiken. In veel gevallen is eenvermogen van 3 tot 5 watt voldoende om thuis op kamervolume naar muziek te luisteren of voor discreet achtergrondgeluid in openbare ruimten. Afhankelijk van het rendement van de luidsprekers kan een enorm hoog volume bereikt worden met 20 tot 30 Watt, wat voldoende moet zijn voor elk goed feest (tenzij je een openluchtfestival plant).

Stereogeluid

Echte surround sound bereik je meestal alleen met een combinatie van minstens twee luidsprekers. Echt stereogeluid is moeilijk te bereiken met één luidspreker alleen. Veel draadloze luidsprekers worden geleverd als een enkele box, die op zijn beurt weer verschillende luidsprekers bevat voor afzonderlijke weergave van het rechter en linker kanaal. Op deze manier wordt een stereobeeld verondersteld te ontstaan, dat echternauwelijks onderscheiden kan worden door de kleine ruimtelijke afstand tussen de afzonderlijke luidsprekers. In het algemeen moet je dus van afzonderlijke “stereo draadloze luidsprekers” geen beduidend betere ruimtelijke weergave verwachten dan van eenvoudige mono luidsprekers. Voor echt stereogeluid moet jesets van meerdere boekenplank- of vloerstaande luidsprekers gebruiken, waarbij het linker en rechter kanaal worden weergegeven via twee verschillende luidsprekers die ver genoeg uit elkaar geplaatst kunnen worden. Sommige monoluidsprekers kunnen ook tot stereosystemen gecombineerd worden door twee van hetzelfde model iets uit elkaar te plaatsen.

Gewicht

Wil je dat je draadloze luidsprekers een trouwe metgezel zijn op je reizen, let dan op hun gewicht. Zelfs met boekenplank luidsprekers is het beter het zekere voor het onzekere te nemen. De meeste zuivere Bluetooth luidsprekers zijn ontworpen voor mobiel gebruik en zijn daarom meestal veel lichter dan de krachtigere Wi-Fi-luidsprekers, deels omdat ze geen zware woofers hebben. Toch zijn er ook grote verschillen in gewicht tussen mobiele luidsprekers, en daarom moet je dit criterium altijd vergelijken als je later niet te veel gewicht mee wilt moeten sjouwen. Bij WLAN luidsprekers speelt het gewicht meestal alleen een grote rol als het boekenplank luidsprekers zijn. In elk geval moet je van tevoren nagaan of de planken, tafels of wat voor plank je er ook op wilt zetten het gewicht blijvend kan dragen, zodat je niet voor vervelende verrassingen of zelfs verwondingen komt te staan!

Ontwerp

Een aantrekkelijk ontwerp van draadloze luidsprekers kan belangrijk zijn, bijvoorbeeld om boekenplank luidsprekers goed te laten passen bij je bestaande woninginrichting. Maar bruikbaarheid wordt ook beïnvloed door de uiterlijke vormgeving. Luidsprekerontwerp bestaat in principe uit de volgende drie factoren:

  • Afmetingen
  • Vorm
  • Kleur

Net als het gewicht dragen de afmetingen van draadloze luidsprekers natuurlijk ook bij tot hoe geschikt ze zijn om mee te nemen of op een bureau te zetten. Houd er bij je keuze dus rekening mee dat grotere luidsprekers meer ruimte innemen. De kleur van de luidsprekers kan alleen subjectief beoordeeld worden en is dus een kwestie van smaak. Veel modellen zijn er in verschillende kleuren, zodat je het model kunt kiezen dat je het meest aanspreekt. De vorm dient meestal ook visuele of deels praktische doeleinden. Sommige fabrikanten proberen de akoestische omstandigheden en dus de klank positief te beïnvloeden door het ontwerp van de luidsprekers, zoals met het Harman Kardon “Aura” draadloos luidsprekersysteem voor thuisgebruik. Maar omdat de effecten op jou als klant nauwelijks te voorspellen zijn en je, in tegenstelling tot de kleur, niet tussen verschillende vormen kunt kiezen, moet je ook hier alleen op je persoonlijke smaak afgaan.

Geschiktheid voor gebruik buitenshuis

Niet alle draadloze luidsprekers zijn geschikt voor gebruik buitenshuis. Zelfs niet noodzakelijk als ze licht van gewicht zijn en geen netsnoer nodig hebben. Of draadloze luidsprekers geschikt zijn voor gebruik buitenshuis of niet, hangt natuurlijk allereerst af van de stroomvoorziening die hierboven al genoemd werd. Zoek in elk geval naar een ingebouwde oplaadbare batterij met voldoende looptijd en, indien gewenst, voldoende vermogen voor voldoende volume. Mobiele Bluetooth luidsprekers in het bijzonder, die meestal aan deze eisen voldoen, kunnen je al snel verleiden om ze mee te nemen naar het park of het meer, bijvoorbeeld. Maar niet alle modellen zijn werkelijk geschikt voor zulke doeleinden. Als je van plan bent de luidsprekers overal mee naar toe te nemen, zorg dan dat zebeschermd zijn tegen spatwater. Anders zou een omvallende waterfles of een spontane regenbui het einde kunnen betekenen voor de luidsprekers.

Bedieningsmogelijkheden

De flexibiliteit van draadloze luidsprekers moet natuurlijk niet ophouden bij de instelmogelijkheden. Om het plezier van de luidsprekers niet te verliezen, mag het gebruiksgemak niet verwaarloosd worden. Sommige draadloze luidsprekers worden geleverd met een klassieke infrarood afstandsbediening, zoals je die kent van je TV of stereo-installatie. Je kunt hem gebruiken om functies als het volume of de geluidsbron vanuit je luie stoel te bedienen. Als je daarentegen altijd je mobiele telefoon bij je hebt, is het misschien interessant om een geschikte smartphone app te gebruiken die sommige fabrikanten aanbieden. Op deze manier kun je meestal nog uitgebreider in de functies ingrijpen en bijvoorbeeld afzonderlijke luidsprekers met bepaalde muziek aansturen. Wetenswaardigheden

over draadloze luidsprekers

Hoe werken draadloze luidsprekers?

Draadloze luidsprekers communiceren draadloos via de moderne radiotechnologieën Bluetooth of Wi-Fi en maken zo luidsprekerkabels overbodig. Bij draadloze luidsprekers is de versterker al in de luidsprekerboxen ingebouwd, zodat de anders vaak hinderlijke kabelverbinding tussen de stereo-installatie en de boxen wegvalt. Het zijn daarom zogenaamdeactieve luidsprekers. Draadloze luidsprekers ontvangen geluidssignalen van smartphones, tablets en PC’s draadloos via Bluetooth, AirPlay of Wi-Fi, zodat geen kabels nodig zijn voor de verbinding met de afspeelapparatuur. Bovendien bevatten veel draadloze geluidssystemen een apart zendstation met analoge RCA of jack ingangen voor het aansluiten van toestellen die deze draadloze technologieën niet ondersteunen. Dit zendstation zet dan op zijn beurt de geluidssignalen om in radiosignalen en zendt ze draadloos naar de afstandsluidsprekers. Wist je dat je ook telefoongesprekken kunt voeren met draadloze luidsprekers? Sommige draadloze luidsprekers hebben een ingebouwde microfoon. Als ze verbonden zijn met je smartphone, kun je ook telefoongesprekken voeren via de luidsprekers en de ingebouwde microfoon.

Zijn draadloze luidsprekers schadelijk voor de gezondheid?

Wi-Fi of Bluetooth luidsprekers kunnen de stralingsblootstelling in je omgeving verhogen, maar slechts in betrekkelijk geringe mate. Net als golven van mobiele telefoons zijn ook Wi-Fi en Bluetooth hoogfrequente elektromagnetische straling, die veel deskundigen in hoge doses als potentieel gevaarlijk voor de gezondheid beschouwen. Daarom zijn er grenzen voor de stralingsblootstelling die bijvoorbeeld mobiele telefoons uitzenden.

De meeste WLAN routers produceren echter maar een betrekkelijk laag stralingsniveau, dat bijvoorbeeld beduidend lager is dan dat van moderne smartphones en ver onder de aanbevolen grenswaarden

Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen aan hoeveel straling je jezelf binnen je eigen vier muren wilt blootstellen. Het hangt altijd af van de totale hoeveelheid straling, waartoe ook microgolven, wekkerradio’s en vooral mobiele telefoons bijdragen. In dit verband is de straling die door draadloze luidsprekers wordt uitgezonden, en dus het gezondheidsrisico, tamelijk verwaarloosbaar.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

https://www.wallstreet-online.de/ratgeber/elektronik-und-technik/multimedia/thema-funklautsprecher-lohnt-sich-die-anschaffung http://www.sueddeutsche.de/news/wissen/technik-sound-ohne-strippe-funklautsprecher-werden-immer-populaerer-dpa.urn-newsml-dpa-com-20090101-160803-99-920168 Fotocredits: Tom Swinnen / pexels.com

Recensies