Laatst bijgewerkt: 22-09-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

68Bestede uren

28Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Hier stellen we alle gebogen TV’s die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste gebogen TV voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een Curved TV wilt kopen.




Belangrijk om te weten

  • Een zogenaamde gebogen TV is het alternatief voor conventionele platte TV’s. Door de lichte kromming van het oppervlak schijnen de kleuren en contrasten tot in de hoeken van het scherm.
  • Momenteel zijn LED en OLED schermen de belangrijkste schermen op de markt.
  • OLED’s zijn zeer contrastrijk en kleurintensief, maar hebben een kortere levensduur dan gewone LED’s.
  • Bij het kopen van een Curved TV moet je letten op de beeldschermdiagonaal, de energieklasse, de TV ontvangst, de interfaces, het gewicht en de mogelijkheden voor Internet.

Beste Curved TV: Onze selectie

Shopgids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een Curved TV koopt

Wat is er speciaal aan Curved TV?

Op de markt voor consumentenelektronica is de Curved TV een opwindende nieuwigheid. Het gebogen scherm is niet alleen een echte blikvanger door zijn uiterlijk, het biedt dankzij de kromming ook een aantrekkelijker kijkervaring dan een platte TV. Het gebogen beeldscherm komt beter overeen met de waarneming van het menselijk oog. Als je recht voor de gebogen TV zit, heb je ook een gelijkmatige afstand tot de randen, waardoor de beelden groter lijken maar ook een hoger contrast hebben. De kromming heeft het effect dat je ruimtelijk in de actie wordt ondergedompeld. Het resultaat is een driedimensionaal beeld dat voor jou aanvoelt als 3D, zelfs zonder bril.

De ideale zitpositie is in het midden van de televisie. Dit geeft je een veel sterker gevoel dat je midden in de actie zit dan met een platte TV.

Heeft een gebogen TV ook 3D functionaliteit?

In principe zijn de meeste TV-toestellen met gebogen beeldschermen al uitgerust met de 3D-functie. De driedimensionaliteit van het beeld wordt hierdoor nog versterkt. Maar 3D betekent niet alles 3D. In het volgende bekijken we de twee verschillende methoden die thuisbioscopen gebruiken om driedimensionaliteit te creëren, en natuurlijk de voor- en nadelen ervan.

Met de actieve 3D variant worden afwisselend twee verschillende perspectieven getoond. Dit betekent dat je één milliseconde lang niets ziet in je linkeroog en één milliseconde lang niets in je rechteroog. Dit gebeurt echter in zo’n snel tempo dat je hersenen deze informatie verwerken alsof je beide perspectieven tegelijk ziet. Zo ontstaat het 3D beeld.

De voor deze technologie benodigde sluiterglazen werken op batterijen en worden met het TV-toestel verbonden via Bluetooth of infrarood. Het belangrijkste hier is dat de bril compatibel moet zijn met de televisie om het materiaal perfect te kunnen synchroniseren. Als dit proces asynchroon gebeurt, kan het beeld gaan flikkeren. Dit flikkeren kan zelfs duizeligheid veroorzaken.

Een ander en veel algemener proces is Passief 3D. Dit berust op polarisatietechnologie. De lenzen reflecteren alleen horizontaal gepolariseerd licht aan de ene kant en alleen verticaal gepolariseerd licht aan de andere kant. Je ziet dus beide ogen tegelijk, maar alleen de overeenkomstige gepolariseerde halve beelden. Deze truc geeft je hersenen de indruk van diepte.

De gepolariseerde glazen, die je waarschijnlijk al kent uit de bioscoop, hebben geen elektriciteit nodig en zijn dus de goedkopere optie. Concluderend zijn de actieve brillen zwaarder door de batterijen en daardoor minder comfortabel. Ze zijn ook duurder in aanschaf (12 tot 50 euro), maar ondanks de glazen blijft de resolutie op 100 procent gehandhaafd.

Dit is niet het geval bij de passieve versie. Paalglazen zijn minder duur in aanschaf, maar deze methode vermindert niettemin de scherpte van het beeld. De beelden verliezen de helft van hun verticale resolutie. Daarom is het raadzaam een TV-toestel te gebruiken met een hogere resolutie dan Full HD. Ongeacht welke versie je kiest, geldt voor beide versies het volgende: de glazen zijn verduisterd. Dus als de schermhelderheid van je TV nog niet evenredig is ingesteld, stel hem dan handmatig in met de afstandsbediening.

Waar moet ik op letten wat betreft de schermresolutie?

Zoals in het vorige hoofdstuk vermeld, speelt de scherpte van het beeld een steeds belangrijkere rol in de kijkervaring. Hier vind je alles wat je moet weten over hoge definitie. Terwijl nog niet zo lang geleden FullHD het summum van beeldscherpte was, wordt nu overwegend gesproken over Ultra HD en 4K. Omdat zelfs sommige deskundigen de twee termen graag verwarren of gelijkstellen, willen we je hier wijzen op het subtiele verschil. Zoals reeds gezegd is Full High Definition (Full HD) met zijn beeldschermresolutie van 1920 x 1080 en een beeldverhouding van 16:9 tot nu toe de maatstaf geweest voor alles.

Konferenzraum in weiß mit TV in der Ecke

Gebogen TV toestellen kunnen ook aan de muur of in hoeken gemonteerd worden met behulp van muurbeugels. (Foto: Pexels / pixabay.com)

Ultra High Definition, of kortweg UHD, biedt met 3840 x 2160 precies vier keer zo grote beelden. De 16:9 verhouding wordt nog steeds gehandhaafd. Je krijgt een paar pixels meer met een 4K resolutie. Dit wordt meer gebruikt in digitale bioscopen vanwege de verhouding van meer dan 17:9 en wordt daarom soms Cinema 4K genoemd. Al met al is er niet veel verschil tussen de twee formaten.

Terwijl de laatste jaren de sprongen (bv. van HD Ready naar Full HD) opmerkelijk groot waren, is er bij de huidige vernieuwingen discussie over de vraag of deze fijne verschillen werkelijk door het menselijk gezichtsorgaan geregistreerd worden. Daarom besteden fabrikanten niet alleen aandacht aan de beeldscherpte, maar ook aan het kleurenspectrum en de contraststerkte, om de beeldkwaliteit te verbeteren.

Samsung
Bij een gebogen TV is de optimale zitafstand tot het toestel belangrijk.

Voor sets tot 48 inch moet de zitafstand 2,6 m tot 3,2 m zijn. Voor alle toestellen van 55 inch en groter is een zitafstand van 3,3 m tot 4 m zinvol. (Bron: samsung.com)

Wat is Smart TV?

Ongeacht of het om 4K of UHD, LED of OLED gaat, je kunt bij het kiezen van de juiste TV niet om de extra “Smart TV” functie heen. Deze moderne voorziening stelt je TV in staat dezelfde functies te bieden als een computer en even goed te zijn als je smartphone of tablet. Hiermee krijg je directe toegang tot het Internet via je TV scherm en kun je interactieve functies gebruiken. De interessantste functie hier is waarschijnlijk streaming. Als diensten als Netflix, Amazon Prime, Maxdome, enz. geïnstalleerd zijn, kun je op elk moment je favoriete films en series bekijken zonder ongewenste onderbrekingen.

Andere apps die je kent uit de smartphone wereld komen nu ook tot hun recht in de huiskamer. Je kunt niet alleen sociale netwerken en Skype via je TV scherm bedienen, maar ook YouTube video’s naar de TV overbrengen en zelfs je smartphone of tablet op het grote scherm aansluiten om bijvoorbeeld de foto’s van het laatste verjaardagsfeestje in de juiste grootte te bekijken. Deze functie van de Smart TV werkt ook omgekeerd. Je kunt TV inhoud overzetten naar je smartphone.

Technisch gezien is een gebogen beeldscherm niet anders dan een plat scherm. Je kunt alle films en gegevensmedia zoals gewoonlijk afspelen.

Wat zijn de voordelen van een gebogen TV?

Het gebogen beeldscherm schept een geheel nieuwe ervaring door de intense kijkervaring. De beelden lijken nog contrastrijker op het gebogen scherm en bereiken een indrukwekkende grootte. De indrukwekkende vormgeving van de Curved TV is ook een echte blikvanger en staat mooi als een bijzonder meubelstuk in de woonkamer.

Is een Curved TV geschikt voor mij?

Ook al heeft een Curved TV veel voordelen, ze zijn begrijpelijkerwijs maar beperkt. Ontdek hier hoe verstandig het voor je is om een Curved TV te kopen. Het ruimtelijke effect dat het gebogen scherm biedt, komt pas goed tot zijn recht als je centraal voor de TV zit. Als er meer dan drie mensen zijn, gaat dit effect verloren, dus moet je bedenken of je vaak alleen of met meerdere mensen TV kijkt.

Je moet er ook over nadenken of je woonkamer voldoende ruimte biedt. Deskundigen zijn ervan overtuigd dat het gewenste effect alleen optreedt bij een schermgrootte van 65 inch of meer. Natuurlijk hangt dit ook af van de afstand vanwaar je naar het scherm kijkt; hierover kun je hier meer te weten komen. Als deze criteria geen probleem voor je vormen, dan staat niets je kijkgenot in de weg.

Filmliefhebbers komen zeker aan hun trekken en vooral voor gamers zijn gebogen TV’s meer dan geschikt en de ideale gaming TV’s. Natuurlijk is het aan jou om te beslissen of de extra kosten van een nieuwe gebogen TV zin hebben. Een overzicht van de kosten vind je in de volgende sectie.

Wohnzimmer mit TV an der Wand

Veel gebogen TV’s kunnen als LED types geclassificeerd worden. LED is het goedkopere alternatief voor OLED, maar geeft ook een zwakkere kleurintensiteit. (Foto: Pixabay / pexels.com)

Kan ik mijn Curved TV ook aan de muur bevestigen?

Ja, dat kan. Met speciale muurbeugels voor gebogen TV’s kun je de TV aan de muur bevestigen. Merk echter op dat niet elke muurbeugel geschikt is voor elke Curved TV en dat de muurbeugels ontworpen zijn voor specifieke schermformaten. Ook de VESA standaard speelt een rol bij het kopen van een geschikte muurbeugel en, natuurlijk, het gewicht van je TV en de stabiliteit van de muur.

Vanaf welke afstand moet ik Curved TV kijken?

Hoe ver je van de Curved TV af moet staan om het diepte-effect het beste waar te nemen, hangt natuurlijk af van de beeldschermdiagonaal. Ook de resolutie van je TV speelt een rol. Hoe kleiner het beeldscherm en hoe hoger de resolutie, hoe dichter je bij het beeld kunt komen. Bedenk echter dat de optimale kijkafstand ook samenhangt met je kijkhoek.

TV formaat Aanbevolen zitafstand voor Full HD (1920 x 1080) Aanbevolen zitafstand voor 4k (3840 x 2160)
65 inch 4,10 m 2,50 m
58 inch 3,70 m 2,20 m
55 inch 3,50 m 2,10 m
50 inch 3,20 m 1,90 m
49 inch 3,00 m 1,80 m
43 inch 2,70 m 1,60 m
40 inch 2,50 m 1,50 m
32 inch 2,00 m 1,20 m
24 inch 1,50 m 0,90 m

Besluit: Welke soorten Curved TV’s zijn er en welke is geschikt voor jou?

In het algemeen kan allereerst gezegd worden dat de technologie van Curved TV’s een nieuwe ontwikkeling op de TV markt is en dat de productkenmerken in hoofdzaak identiek zijn. Toch zijn er kleine verschillen in kleurruimte en contrastbereik. Hier maken we onderscheid tussen:

  • LED schermen
  • OLED schermen

In dit gedeelte leggen we uit wat LCD eigenlijk is, hoe het verschilt van plasmatechnologie en wat LED en OLED er eigenlijk mee te maken hebben. “Liquid Crystal Display” - dit is het woord achter de afkorting LCD. Dat betekent dat er vloeibare kristallen in het scherm verwerkt zijn, die afhankelijk van de instelling verschillende hoeveelheden licht doorlaten, en zo ontstaan de kleuren. Dit betekent dat LCD’s altijd een lichtbron nodig hebben en dat de tot nog niet zo lang geleden gebruikte contactfluorescentielampen geen rijk zwart konden produceren, waardoor deze gebieden de neiging hadden er grijs uit te zien. Dit is ook de reden waarom plasmaschermen lange tijd de overhand hadden.

LED

Maar ook op het gebied van kleurweergave zijn er in korte tijd grote sprongen in de technologie gemaakt. Het probleem met LCD TV’s werd opgelost dankzij de LED technologie.

Voordelen
  • Goedkoper
  • Efficiënter
Nadelen
  • Zwakkere kleuren
  • Minder contrast

LED, wat staat voor “light-emitting diode”. Het is dus geen aparte technologie, maar een andere vorm van lichtbron, namelijk de puntlichtbron die in het LCD scherm verwerkt wordt. Gebieden die zwart zouden moeten lijken, worden dus gewoon niet verlicht en blijven zwart. Door het gebruik van LED lampen vestigden LCD’s zich als de toonaangevende TV technologie.

OLED

De voortzetting van deze anorganische lichtgevende diodes is nu de OLED technologie (organic light-emitting diode), die gebruik maakt van oppervlakte-emitterende diodes. OLED beeldschermen zijn niet alleen contrastrijker, de kleuren lijken ook rijker en de zwartwaarden zijn nog beter. Dit komt omdat OLED TV’s het zonder achtergrondverlichting doen; elke afzonderlijke pixel licht zelf op.

Voordelen
  • Rijkere kleuren
  • hoger contrast
  • betere zwartwaarden
  • optimaal beeld ongeacht de kijkhoek
Nadelen
  • geen lange levensduur
  • slechte energie-efficiëntie

Het nadeel is dat OLED beeldschermen minder lang meegaan en meer stroom verbruiken dan platte schermen met LED technologie. Deze zijn niet alleen efficiënter, ze zijn ook goedkoper. Met OLED TV’s krijg je echter een optimaal beeld, ongeacht het perspectief van waaruit je de TV bekijkt.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om gebogen TV’s te vergelijken en te evalueren

In het volgende leer je waar je vooral op moet letten als je gebogen TV’s tegen elkaar afweegt. Zo kun je uitvinden welk apparaat het beste bij je past. We bekijken de volgende factoren:

  • Schermdiagonaal
  • Energieklasse
  • TV ontvangst
  • Interfaces
  • Smart TV
  • Gewicht

In het volgende laten we je zien wat de afzonderlijke aankoopcriteria betekenen.

Schermdiagonaal

Zoals gezegd speelt de zitafstand een doorslaggevende rol bij de aanschaf van de juiste TV. Afhankelijk van de afstand van waaruit je TV kijkt, kun je bepalen welk schermformaat voor jou geschikt is. Voordat je een TV koopt, kun je het beste de afstand tussen de bank en de TV opmeten. Natuurlijk is ook de resolutie van het scherm belangrijk. In de gids vind je een gedetailleerde tabel die de perfecte zitafstand berekent op basis van de schermresolutie en de schermgrootte. Zoek daar gewoon de afstand die je in je eigen huiskamer gemeten hebt en de resolutie die je graag wilt hebben. Dit vertelt je welke beeldschermdiagonaal voor jou ideaal is. We raden je aan nooit een Curved TV onder de 40 inch te kopen, anders komt het gebogen scherm nauwelijks tot zijn recht.

Energieklasse

Het energieverbruik van een TV kan nog variëren, zelfs bij dezelfde uitrusting en afmetingen. Daarom is het belangrijk eens naar de energieklasse te kijken. Sinds enkele jaren zijn ook TV-toestellen voorzien van een energielabel. Dit geeft je informatie over het rendement van het apparaat. De energie-efficiëntieklasse loopt van A+ tot F, waarbij A de meest efficiënte is en F de minst efficiënte. Maar kijk uit: Bij het stroomverbruik van TV-toestellen speelt niet alleen de energieklasse een belangrijke rol, maar ook de afmetingen van het scherm. Hoe groter het scherm, hoe meer elektriciteit het verbruikt. Let dus ook op het absolute energieverbruik kWh per jaar. Dit staat ook op het etiket vermeld.

TV ontvangst

De vraag naar digitale televisie neemt toe, en daarom schakelen kabelaanbieders analoge televisie helemaal uit. Binnenkort kun je alleen nog maar digitale TV kijken, wat vaak een probleem is met oudere toestellen. Omdat deze geen digitale kanalen kunnen ontvangen, is vaak een ontvanger nodig. Dit hoeft echter meestal geen uitdaging te zijn voor moderne toestellen, zoals een Curved TV. De nieuwe antennetechnologie DVB-T2, die op 29 maart in veel regio’s van Duitsland van start ging, is bijzonder belangrijk. Met deze technologie kunnen televisie-omroepen ook via antenne HD kwaliteit bereiken. Tegen midden 2019 zal die in het hele land de oude DVB-technologie vervangen. Zorg er dus voor dat je TV-toestel DVB-T2 ontvangt, zodat je straks niet voor een zwart scherm zit.

Interfaces

Als je andere apparaten op je TV wilt aansluiten, zul je zeker al nagedacht hebben over de juiste aansluitingen. Hier kun je nagaan welke verbinding je voor welk doel nodig hebt. HDMI aansluitingen zijn nodig, bijvoorbeeld om spelconsoles op de TV aan te sluiten. Je hebt ze ook nodig voor een Blu-Ray Disc speler of DVD speler. Als je bijvoorbeeld ook een receiver wilt aansluiten of verschillende consoles wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat je TV minstens vier HDMI aansluitingen heeft. USB verbindingen zijn ook aan te bevelen. Hiermee kun je niet alleen je camera aansluiten om je mooiste herinneringen in groot formaat te bekijken, maar ook om TV programma’s op te nemen. Dit betekent dat je het TV programma kunt opnemen en zelfs direct op een USB stick kunt opslaan.

Smart TV

In het huidige tijdperk is een Smart TV praktisch onmisbaar. We hebben hierboven al de vele voordelen genoemd. Als je zelf je TV programma wilt helpen bepalen en streaming diensten zoals Netflix of Amazon Prime wilt gebruiken, raden we je aan een smart TV te kopen. Zo ben je niet meer afhankelijk van wat er op welk kanaal is en wanneer. Je TV past zich praktisch aan je individuele voorkeuren en timing aan. Met toegang tot talloze online mediabibliotheken kun je de inhoud die je echt interesseert op je TV afspelen wanneer je echt tijd hebt.

Gewicht

Last but not least willen we je aandacht vestigen op een criterium dat vaak genegeerd wordt, maar dat ook een belangrijke rol speelt. Tijdens een gezellige avond TV kijken denk je waarschijnlijk niet aan het gewicht van je TV. Toch raden we je aan er goed over na te denken voor je hem koopt. Vooral als je je gebogen TV aan de muur wilt bevestigen, moet je weten hoeveel gewicht je woonkamermuur aankan en je TV dienovereenkomstig kiezen. De lading is zeker niet onbelangrijk als het gaat om het veilig vervoeren van de TV. Maar als dit eenmaal onder de knie is en de TV stabiel is opgesteld, kan niets het genieten van de film nog in de weg staan.

Wetenswaardigheden over gebogen TV’s

Wanneer werd de televisie uitgevonden?

Het eerste idee voor een televisietoestel ontstond al aan het eind van de 19e eeuw, maar het was een lang proces tot de eerste Duitse nieuwsuitzending in 1929. Terwijl fotografie, de radio en zelfs bioscopen al bestonden, knutselde de mensheid aan het idee van live uitzendingen.

Paul Nipkow, de man van het eerste uur, streefde het idee na van bewegende, elektronische lichtdeeltjes - volgens welk principe ook nu nog beelden worden overgebracht - en patenteerde de Nipkow schijf in 1884, waarmee de eerste televisietoestellen volgens dit principe werkten. In het midden van de jaren 1920 gebruikte de natuurkundige Karl Ferdinand Braun in plaats daarvan de krachtiger kathodestraalbuis, die nu nog gebruikt wordt voor beeldkruisvervaging op buistelevisies.

Wist je dat het eerste reguliere televisieprogramma in 1935 in Duitsland verscheen? De zender heette “Fernsehsender Paul Nipkow” en toonde drie dagen per week vaste programma’s van 20:30 tot 22:00 uur. Ter vergelijking: tegenwoordig zijn er meer dan 160 zenders (inclusief betaal-TV). Het eerste reguliere televisieprogramma ter wereld ging in Duitsland van start op 22 maart 1935.

Tot het begin van de oorlog in 1939 ontwikkelde de industrie zich in een zeer hoog tempo, maar toen werd ze stilgelegd. Pas in december 1952 kwam het televisietoestel weer in gebruik in Duitsland, maar met een prijs van ongeveer 1000 mark was het een echt luxeartikel.

Verder lezen: Bronnen en interessante links

http://www.spiegel.de/netzwelt/gadgets/curved-tv-mit-ultra-hd-samsung-ue65hu8590-im-test-a-968882.html

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies