Laatst bijgewerkt: 20-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Vandaag zullen we het hebben over de CPU. Op de markt vind je verschillende mogelijkheden, van meer bescheiden modellen tot de meest robuuste. Met andere woorden, een robuuste CPU stelt je in staat veel programma’s tegelijk te draaien zonder te crashen.

De eerste CPU kwam in 1971 op de markt. Sindsdien zijn er veel veranderingen geweest. Tegenwoordig zijn er processoren te vinden met meer dan vier kernen, die meer prestaties voor je computer garanderen.

Daarvoor praten we over de voordelen van de producten, de prijzen, en sommen we ook de criteria op waarmee je niet mag verzuimen rekening te houden.




Belangrijk om te weten

  • De keuze van de ideale CPU hangt af van hoe je je computer gebruikt. Als je te veel van de machine vraagt door verschillende zware programma’s tegelijk te openen, is een processor met vier of meer kernen aan te bevelen. Anderzijds is voor thuisgebruik van een computer een bescheiden processor meer dan voldoende.
  • Om de nuttige levensduur van je CPU te garanderen, is een reeks voorzorgsmaatregelen nodig. Een stootvaste plaats kiezen en de steunkast periodiek schoonmaken zijn enkele onmisbare handelingen.

Beste CPU: Onze selectie

Koopgids

Investeren in een kwaliteits-CPU is synoniem met duurzaamheid en hoge mogelijkheden. Wie droomt niet van een computer die niet crasht bij het openen van verschillende browsertabbladen, het openen van bestanden, en het spelen van online spelletjes?

Als je de ideale CPU weet te kiezen, kun je rekenen op al deze voordelen. En wij willen je daarbij helpen. We hebben de 6 beste op de markt al op een rijtje gezet, nu willen we diep ingaan op de belangrijke details voor je aankoop.

Homem mexendo no interior de um computador com uma chave.

CPU is de afkorting voor Central Process Unit. (Bron: ferli / 123RF)

Wat is een CPU?

De CPU is de belangrijkste hardware-component van een computer. Het is gebruikelijk dat veel mensen de CPU verwarren met de computerkast waarin alle interne componenten zitten. De CPU is er slechts één van.

Om het begrijpelijker te maken, kunnen we de volgende analogie maken: de CPU is voor een computer wat de hersenen zijn voor een mens. Hij is verantwoordelijk voor de verwerking van de meest uiteenlopende soorten gegevens en de uitvoering van de door de gebruikers bepaalde taken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een CPU?

De meeste CPU’s worden geleverd met een koeler om de koeling speciaal voor de processor te garanderen. Dit detail is erg belangrijk, want oververhitting van het onderdeel kan blijvende schade aan je computer veroorzaken.

Een goede processor stelt je in staat verschillende programma’s tegelijk te draaien zonder te crashen. En niet te vergeten de betere grafische kwaliteit, een fundamenteel punt voor gamers.

Anderzijds, als je niet dagelijks zware software gebruikt, kan een bescheidener processor meer dan voldoende zijn. En je kunt verschillende goedkopere modellen op de markt vinden.

Maar het is niet allemaal van een leien dakje. Wil je CPU lang meegaan, dan heeft hij veel verzorging nodig, zoals het periodiek schoonmaken van de ondersteunende kast. Als je wat tijd uittrekt voor een goede schoonmaakbeurt, voorkom je ophoping van vuil en daardoor oververhitting van inwendige onderdelen.

Omdat de CPU slechts een van de onderdelen van de computerkast is, is hij niet beweeglijk. Met andere woorden, je kunt het niet van de ene hoek naar de andere dragen. Het gebruik ervan is beperkt tot een enkele plaats.

Een ander nadeel van CPU’s is dat ze niet compatibel zijn met alle moederborden. Intel 8e generatie processoren werken alleen op de nieuwste moederborden. In de praktijk betekent dit een dubbele investering: behalve in de aanschaf van een CPU moet ook in een nieuw moederbord geïnvesteerd worden.

Tenslotte kunnen we het over de markt in het algemeen hebben. Er zijn maar weinig processorfabrikanten, waarvan Intel en AMD de voornaamste zijn. Het gebrek aan concurrentie zorgt ervoor dat bedrijven zelfgenoegzaam worden en stoppen met het presenteren van nieuwe functies.

In feite is dit ook gebeurd. Lange tijd lanceerde Intel meer van dezelfde CPU’s. Het beeld werd omgekeerd met de lancering van de 8e generatie processoren, in een duidelijk antwoord op AMD’s nieuwe producten.

Voordelen
  • Uiteenlopende prijzen
  • Koeling speciaal voor de processor
  • Verbeterde grafische kwaliteit
  • Maakt hoge computerprestaties mogelijk
Nadelen
  • Moet regelmatig schoongemaakt worden
  • Elk model is compatibel met één type moederbord
  • Geen mobiliteit
  • Weinig concurrentie op de markt

Welke zorg moet ik aan mijn CPU besteden?

Zoals gezegd vraagt een CPU een reeks voorzorgsmaatregelen, zodat hij lange tijd kan functioneren zonder zijn essentiële eigenschappen te verliezen.

De eerste stap is de CPU draagkast te plaatsen op een plaats met een goede luchtcirculatie en dus uit de buurt van oppervlakken zoals muren en meubels. Zo voorkom je oververhitting in het binnenste van de component en daardoor blijvende schade en plotselinge uitschakelingen.

Maar probeer het CPU draagrek op een stevige plaats te bewaren, op een stootvaste tafel. Hier is het de bedoeling dat de apparatuur niet zo kwetsbaar is voor stoten of iets dergelijks. Een sterke val kan de werking van je CPU in gevaar brengen.

Als je je computer gedurende vele dagen niet gebruikt, is het raadzaam hem uit te zetten. Deze werkwijze vermijdt ook overmatige verhitting van de inwendige componenten. Je bespaart ook op je elektriciteitsrekening!

Tenslotte is het de moeite waard de kast sporadisch schoon te maken om geen koeling te verliezen. Na verloop van tijd hoopt zich in het inwendige van de apparatuur stof en ander vuil op dat de luchtcirculatie belemmert.

Wees voorzichtig dat je bij het schoonmaken de inwendige onderdelen niet beschadigt. Probeer daarvoor de computer helemaal uit te zetten en gebruik natuurlijk helemaal geen water.

Veeg bij het openen van de kast het opgehoopte vuil weg met een borstel en gebruik een droge doek om stof van de kabels te verwijderen.

Koopcriteria: Wat zijn de belangrijkste kenmerken om een CPU te beoordelen?

Om geen vergissing te maken bij het kopen van je CPU is het heel belangrijk een reeks details in de gaten te houden. Tussen de zo vele zeer technische specificaties hebben we de belangrijkste punten uitgelicht waar je op moet letten. Zie hieronder wat het zijn:

  • Moederbord compatibiliteit
  • Aantal kernen
  • Technische specificaties
  • Garantietijd

Bekijk ze hieronder in detail:

Compatibiliteit moederbord

De CPU is met het moederbord verbonden via een apparaat dat een socket heet. Het blijkt dat elke processor compatibel is met een ander type moederbord. Dus als je je CPU koopt, kijk dan of hij werkt op het moederbord dat je hebt. Of je moet misschien een nieuwe investering doen.

Deze voorzichtigheid is belangrijk. Een CPU kopen die niet compatibel is, is een schot in de voet. Of je moet het onderdeel verkopen en een ander kopen, dus verlies je geld op die transactie, of je moet een nieuw moederbord kopen.

Aantal kernen

Er zijn verschillende processoren op de markt, variërend van single-core tot multi-core modellen. Het aantal kernen heeft rechtstreeks invloed op de prestaties van je computer.
De

redenering is vrij eenvoudig: hoe meer kernen, hoe meer capaciteit je computer heeft om programma’s tegelijk uit te voeren.

Maar dat betekent niet dat een 6-core processor geschikt is voor jou. In feite hangt het allemaal af van hoe je je computer gebruikt. In het algemeen zijn programma’s ontworpen om tussen 2 en 4 kernen van de processor te gebruiken.

Een 6-core CPU is dus voor de meeste gebruikers overbodig. Hier hebben processoren met meer dan 4 kernen alleen zin voor gamers en beeld- en videobewerkers die hoge eisen aan de machine stellen.

Technische specificaties

Bij het kiezen van een goede CPU moet je natuurlijk de technische specificaties van het product kunnen beoordelen. Maar natuurlijk is dit geen eenvoudige opgave. Let behalve op het aantal kernen ook op de volgende termen

  • Serie: Dit gegeven is het nummer dat samen met de naam van de fabrikant komt en de kracht van het stuk aangeeft. Intel Core i3, Intel Core i5 enzovoort. Hoe hoger het serienummer, hoe hogere prestaties de CPU biedt.
  • Frequentie: Dit geeft in principe de snelheid van de CPU aan. Hoe hoger de frequentie, hoe beter.
  • Cachegeheugen: Dit is verdeeld in niveaus en helpt de CPU van energie te voorzien. Deze niveaus worden aangeduid met de letter L plus een getal, L1 bijvoorbeeld, en hoe dichter dit geheugen bij de uitvoeringseenheid is, hoe lager het getal. De besten hebben L3.

De specificaties mogen nooit op zichzelf beschouwd worden, d.w.z. het is niet genoeg dat het een i7 serie is als de andere specificaties bijvoorbeeld ook niet goed zijn.

Garantietijd

Als recht van de consument vallen problemen die niet door technische hulp opgelost worden onder de garantie. Hetzelfde geldt voor fabricagefouten.

Probeer bij de aanschaf van je CPU uit te zoeken hoe lang de fabrikant garantie geeft op het product. Dit is immers een grote investering. Overweeg te investeren in een CPU waar de fabrikant minstens 1 jaar garantie op geeft.

(Zichtbare afbeelding bron: jplenio / Pixabay)

Recensies